فهرست مطالب

آموزش و اخلاق در پرستاری - سال سوم شماره 4 (زمستان 1393)

فصلنامه آموزش و اخلاق در پرستاری
سال سوم شماره 4 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • یحیی محمدی، سیما کاظمی، محمدرضا رئیسون، محمدرضا حاجی آبادی* صفحات 1-7
    مقدمه

    سبک های یادگیری یکی از جلوه های تفاوت های فردی است و به این سوال پاسخ می دهد که چرا تمامی افراد با روش های معمول یاد نمی گیرند و بازده های یادگیری و پیشرفت تحصیلی آنها متفاوت است. پژوهش حاضر به بررسی رابطه ی سبک های یادگیری با پیشرفت تحصیلی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند پرداخت.

    روش کار

    پژوهش حاضر مقطعی و به شیوه ی توصیفی - تحلیلی است. جامعه ی آماری شامل تمام دانشجویان مشغول به تحصیل(2119 نفر) می شد که نمونه ی مورد بررسی 322 نفر بر اساس جدول کرجسی و مورگان برآورد شد. روش نمونه گیری به شیوه ی تصادفی، طبقه ای انجام گردید. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های استاندارد سبک های یادگیری کلب و معدل کل دانشجویان استفاده کردند. برای تجزیه و تحلیل از نرم افزار SPSS و از آزمون (رگرسیون چندگانه، همبستگی پیرسون و T مستقل) استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین معدل تحصیلی در دانشجویان دختر 16/ 2±21/ 16 و دانشجویان پسر 76/ 2±01/ 15 بود. نتایج نشان داد که بین سبک های یادگیری؛ سبک تصویری(R = 0/421 p <0/001)، سبک شنیداری (R = 0/345 p <0/021) دانشجویان با پیشرفت تحصیلی آنها رابطه ی معنا داری وجود داشت. اما بین سبک یادگیری جنبشی با پیشرفت تحصیلی (r= 0/067 p> 0/136) رابطه ی معنا دار نبود. همچنین نتایج نشان داد که بین میزان پیشرفت تحصیلی دانشجویان دختر و پسر تفاوت معنا داری وجود دارد(p=0/041).

    نتیجه گیری

    دانشجویان دارای سبک های یادگیری متفاوتی هستند و مدرسین باید به این نکته توجه نمایند و از روش های تدریس مختلف استفاده کنند. به نظر می رسد یادگیرندگان در برخورد با یادگیری موضوع ها از انعطاف بالایی برخوردارند.

    کلیدواژگان: سبک یادگیری، پیشرفت تحصیلی، دانشجویان
  • فاطمه علایی کرهرودی، محمد علی حسینی، اصغر دالوندی، فاطمه منجذبی صفحات 17-24
    مقدمه
    کیفیت فعالیت آموزش عالی در هر کشوری به چگونگی روند جریان امور در دانشگاه های آن بستگی دارد. برای کارآمدی دانشگاه در اجرای ماموریت ها و وظایف محوله، ویژگی هایی مشخص شده که می تواند ارزیابی دانشگاه بر اساس آن صورت پذیرد. پژوهش حاضر به منظور تبیین و کشف درک اعضای هیات علمی از دانشگاه کارآمد طراحی و تدوین گردیده است.
    روش کار
    در این پژوهش کیفی تحلیل محتوا شش نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه های شهید بهشتی، علوم بهزیستی و توانبخشی و دانشگاه لرستان مشارکت داشته اند که در مصاحبه های نیمه ساختاریافته، تجربیات و نظرات خود را بیان داشته اند. تحقیقات کتابخانه ای و اینترنتی در تنظیم سوالات، راهنمای پژوهشگران بوده است. پس از ضبط مصاحبه ها هر یک بر روی کاغذ پیاده شده، سپس با مقایسه ی مطالب توسط پژوهشگران از نظر رمز گذاری اعتبار یافته ها کسب گردید. در مرحله ی تعیین زیر طبقه، طبقه بندی و درون مایه ها، نهایتا پژوهشگران آنها را مورد تحلیل مضمونی قرار دادند.
    یافته ها
    مهمترین ابعاد مطرح شده توسط مشارکت کنندگان که به عنوان درون مایه استخراج گردید، مربوط به ابعاد درون داد، فرایند و برون داد بوده است.
    نتیجه گیری
    کارآمدی دانشگاه بدون ارتباط دانشگاهیان با جامعه و همکاری بین بخشی سایر دستگاه ها و بدون در نظر گرفتن ابعاد انسانی و غیر انسانی مرتبط با دانشگاه میسر نخواهد بود و اگرحلقه های زنجیر تعلیم و تربیت با هم اتصال مستمر نداشته باشند، برنامه ریزی کلان نیز به نتیجه نخواهد رسید.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، کارآمدی دانشگاه، هیات علمی، تحلیل محتوا
  • علیرضا نیک جو، فرهاد کامرانی، زهرا مشتاق عشق، محمد فشارکی صفحات 25-32
    مقدمه
    پرستاران به عنوان بزرگترین گروه کادر درمانی، اغلب با موقعیت هایی مواجه می شوند که باید برای آنها راه حل هایی پیدا کرده و تصمیمات اخلاقی مناسب اتخاذ کنند. این پژوهش با هدف تعیین ارتباط حساسیت اخلاقی و تمایل به ترک کار پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی شهر گرگان در سال1393 انجام گرفت.
    روش کار
    این تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی است که برروی 161 نفر از پرستاران واجد شرایط صورت گرفت. انتخاب پرستاران به روش تصادفی ساده انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ی حساسیت اخلاقی (MSQ) و تمایل به ترک کار (ATS) است. پس از تکمیل پرسشنامه، داده ها جمع آوری و از طریق نرم افزار آماری16SPSS و آمار توصیفی (جدول، میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی اسپیرمن، آنالیزواریانس، تی مستقل) تجزیه و تحلیل صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج با میانگین و انحراف معیار10±66 حساسیت اخلاقی را بالاتر از میزان میانگین و تمایل به ترک کار را با 9±24 درحد متوسط نشان داد. ضریب همبستگی پیرسون بین حساسیت اخلاقی با تمایل به ترک کار ارتباط آماری معنا داری را نشان نداد (r =-1، P=0.01). همچنین، آزمون های آماری آنالیز واریانس و آزمون تعقیبی شفه بین حساسیت اخلاقی با سن اختلاف معنا داری را نشان داد (P =0.01) که با آزمون تعقیبی شفه این اختلاف بین گروه سنی زیر 30 سال با گروه بالای 40 سال مشاهده شد. طوری که حساسیت اخلاقی در گروه بالای 40 سال بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش، نشان داد که بین حساسیت اخلاقی و تمایل به ترک کار پرستاران رابطه ی آماری معنا داری وجود ندارد و در ترک کار، سایر عوامل فردی، محیطی می تواند دخیل باشد.
    کلیدواژگان: حساسیت اخلاقی، تمایل به ترک کار، پرستاران
  • نوید کلانی، لطف الله دزکام، محمد جواد ضیاء صفحات 33-40
    مقدمه
    علیرغم اراده ی جهانی در تحقق بخشیدن به حقوق بیماران، شواهد موجود نشان می دهند که کادر درمانی دیدگاهی بعضا متفاوت با آنچه در منشورهای حقوقی بیماران بر آن تاکید شده است، دارند. بنابراین هدف از مطالعه بررسی دیدگاه پرستاران نسبت به اجرای منشور حقوق بیمار در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی جهرم در سال 1392 می باشد.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی مقطعی در سال 1392 بر روی 248 نفر از پرستاران بیمارستان های شهرستان جهرم انجام شد. کلیه پرستاران به روش سرشماری انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه تهیه شده بر اساس منشور10 ماده ای حقوق بیمار بیمار ابلاغ شده از طرف وزار ت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در سال1381، گردآوری شد(84 /0= r). تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار spss نسخه 18 و آزمون های توصیفی(میانگین و انحراف معیار) و تی تست و x2 مورد سنجش قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد که دیدگاه 8/ 94 درصد (235) نفر موافق اجرای منشور حقوق بیمار بودند. ارتباط معنی دار آماری بین متغیرهای سن، جنس، سطح تحصیلات و دیدگاه پرسنل پرستاری نسبت به منشور حقوق بیمار دیده نشد(P>0.05).
    نتیجه گیری
    هر چند در این مطالعه 8/ 94 درصد پرسنل پرستاری دید گاه مثبت نسبت به اجرای منشور حقوق بیمار داشتند، اما این میزان دیدگاه موافق، در بالین تا چه حد تاثیر گذار است. پیشنهاد می شود عملکرد پرسنل در بکارگیری اجرای منشور حقوق بیمار مورد مطالعه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حقوق بیماران، منشور حقوق بیمار، پرستاران
  • سید اسماعیل مناقب، فاطمه رضاییان جهرمی صفحات 41-47
    مقدمه
    یادگیری فرآیندی پیچیده است که در آن عوامل گوناگونی نقش دارند. این پژوهش به منظور ارزیابی محیط آموزش بالینی بر اساس الگوی(DREEM (Dundee Ready Education Environment Measure از دید دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی جهرم انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش توصیفی مقطعی با استفاده از الگوی DREEM در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی جهرم انجام گردید. جامعه پژوهش دانشجویان پرستاری بودند که روش نمونه گیری به شیوه ی سرشماری انجام شد. گردآوری داده ها به کمک پرسشنامه روا و پایایی DREEM با ضریب آلفای کرونباخ (α=0.79) صورت گرفت. پرسشنامه 50 سوالی شامل پنج حیطه ی یادگیری، اساتید، ادراک دانشجو از توانایی علمی خود، فضای حاکم بر محیط آموزشی و ادراک دانشجو از شرایط اجتماعی خود بود. 174 دانشجوی پرستاری در این پژوهش شرکت کردند. داده ها با استفاده از نرم افزار 15SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در حوزه ی «یادگیری» 34% «دید منفی به یادگیری» و 9/ 51% «دید مثبت به یادگیری»، در حوزه ی «اساتید» 39% «احتیاج به آموزش مجدد» و1 /58% «حرکت در مسیر صحیح»، در حوزه ی«ادراک دانشجو از توانایی علمی خود» 1/ 48% «رضایت بخش»، در حوزه ی «جو آموزشی» 1/ 65% «موارد زیادی نیازمند تغییر» و در حوزه ی «ادراک دانشجو از شرایط اجتماعی خود» 6/56% «زیاد بد نیست» ارزیابی شد.
    نتیجه گیری
    حوزه ی ادراک دانشجو از توانایی علمی خود با «ابعاد منفی زیاد» و حوزه ی جو آموزشی به صورت «ترسناک و نیاز به تغییرات زیاد» ارزیابی شده است که لزوم توجه بیشتر به این حیطه ها از طرف مسئولین آموزشی دانشگاه را گوشزد می کند. همچنین، می توان از الگوی DREEM برای پایش و سنجش اصلاح و تغییر در برنامه های آموزشی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، الگوی DREEM، محیط آموزشی، دانشجویان پرستاری
  • یادگیری مبتنی بر عملکرد، یادگیری مبتنی بر تمرین و چالش های آن در پرستاری
    فریبا حقانی، فریماه شیرانی صفحات 59-67
    مقدمه
    از پرستاران فارغ التحصیل انتظار می رود که علمی کار کنند و بر اساس دانش عمل نمایند. شاید امروزه روش هایی مانند شبیه سازی، ایفاء نقش و تاکید بر دانش نظری در آموزش پرستاری موثر باشند، ولی توسعه ی دانش حرفه ای وابسته به تمرین در بالین است. در این مقاله به چالش های این راهکارها می پردازیم.
    روش کار
    مقاله ی حاضر یک پژوهش مروری است که با جستجوی منابع کتابخانه ای و مقالات موجود در بانک های اطلاعات علمیOvid، Medline، Elseveir، Proquest از سال 2005 تا 2012 انجام شده است. کلمه های کلیدی مورد استفاده جهت جستجو شامل: یادگیری مبتنی بر تمرین، یادگیری مبتنی بر عملکرد (Practice-based learningو Performance-based learning) بوده است. با پژوهش چکیده مقالات در خصوص مرتبط بودن مقاله با موضوع تصمیم گیری شد و مقالات نامرتبط کنار گذاشته شده است.
    یافته ها
    در جستجوی انجام شده تعداد 30 مقاله به دست آمد که تعداد 11مقاله به دلیل اینکه مطلب تازه ای نداشتند و محتوای آنها در تحقیقات دیگر تکرار شده بود و یک مقاله هم به دلیل مختصر پرداختن به موضوع کنار گذاشته شد. در نهایت تعداد18 مقاله مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. 8 مقاله، توصیفی و 10مقاله تجربی بوده است. از آنجا که در متون فارسی کمتر به چالش های اجرا و ارزیابی روش های یادگیری فعال پرداخته شده است، سعی شد به این چالش ها بیشتر پرداخته شود تا با تحلیل آنها بتوان راهکارهای مناسب برای استفاده از این روش ها در آموزش بالینی پرستاری ارائه نمود.
    نتیجه گیری
    معیارهای متعددی باعث شده که روش های یادگیری به سمت یادگیری فعال پیش برود. اما هنوز چالش های بسیاری در اجرا و ارزیابی این روش ها باقی مانده، ضمن اینکه به دلیل نو بودن این شیوه ها، در مرور پژوهش ها، بیشتر از همین شیوه ها در مورد دانشجویان پزشکی استفاده شده؛ در حالی که با توجه به تاثیر روش های یادگیری در تقویت استدلال بالینی و اهمیت این مهارت در پرستاران به عنوان یکی از اجزاء تصمیم گیری بالینی، لازم است پژوهش هایی با تمرکز بر این رویکردها انجام شود.
    کلیدواژگان: یادگیری مبتنی بر تمرین، یادگیری مبتنی بر عملکرد، آموزش پرستاری
|
  • Mohammadi Y., Kazemi S., Raisoon Mr, Hajabadi Mr Pages 1-7
    Introduction

    Learning styles are one of the manifestations of individual differences answer the question that why the people do not learn through ordinary methods and why the efficiency of learning and educational achievement in them is different. The present study aimed to investigate the relationship between learning styles and academic achievement of students in Birjand University of Medical Sciences.

    Materials And Methods

    This study is a cross-sectional and descriptive-analytic one. Statistical population includes all educating students (2119) and the studied samples were evaluated to be 322 people based on krejcie and Morgan table. Random-categorical sampling method was used. Standard questionnaires of Kelb learning styles and the total average of students were used to collect information. SPSS software and tests (multiple regression, Pearson Correlation and T test) were used for data analysis.

    Results

    The mean of educational average of female students was 16.21 ± 16.21 and for male students it was 15.01 ±2.76. The results showed that was a significant relationship between the students’ visual styles of learning (R = 0/421 p <0/001), students’ auditory styles of learning (R = 0/345 p <0/021) and their academic progress. But there was not any significant relationships between dynamic learning style and academic progress (r= 0/067 p> 0/136). The results showed that there was a significant difference between male and female student's progress (p= 0/041).

    Conclusion

    Students have different learning styles and teachers must pay attention to this issue and use different teaching methods. It seems that learners show high flexibility in learning different subjects.

    Keywords: Learning style, Academic achievement, Students
  • Alaee Karahroudy F., Hosseini Ma, Dalvandi A. A*, Monjazbi F Pages 17-24
    Introduction
    The quality of higher education in any country depends on the trend of affairs in its universities. To evaluate the effectiveness of the University in implementing missions and assigned duties, certain criteria have been determined upon which the university evaluation can be made. The present study has been developed and designed with the aim of explaining and exploring faculty perception of an efficient University.
    Materials And Methods
    In this qualitative content analysis study, six faculty members of Shahid Beheshti University, of Social Welfare and Rehabilitation University and of Lorestan University participated in semi-structured interviews, and have expressed their experience and opinions. Internet and library studies were researchers’ guide in the formulation of questions. After recording interviews, each was written on the paper and then monitoring was conducted by the researchers through comparing the content in terms of encryption. On the phase of determining sub-categories, categories and themes, the researchers then analyzed them on the grounds of content.
    Results
    The most important aspects raised by the participants as themes have been related to input, process and output.
    Conclusion
    University efficacy will not be possible without academics’ communication with the society and the inter-section affiliation of other institutions regardless of the human and non-human aspects associated with the university.
    Keywords: Higher Education, University Efficacy, Faculty Member, Content Analysis
  • Nikjoo Ar*, Kamrani F., Moshtagh Eshgh Z., Fesharaki M Pages 25-32
    Introduction
    As the largest group of health care، nurses often encounter situations in which they must adopt solutions and make good moral decisions so that they sometimes encounter ethical sensitivity. And this leads to increased job dissatisfaction and a desire to leave their work. Accordingly، this study was conducted with the aim of determining the relationship between ethical sensitivity nurses; tendency to leave work in hospital training in 2014 in Gorgan.
    Materials And Methods
    This descriptive-correlation study was done on 161 nurses who were qualified for study participation and were randomly selected and enrolled. Data collecting tools are moral sensitivity questionnaire (MSQ) and tendency to leave work (ATS). Having collected، data were entered into SPSS 16 software and were analyzed using descriptive statistics (tables، mean and standard deviation) and inferential statistics (Spearman correlation coefficient، ANOVA، independent t).
    Results
    The results with mean and standard deviation of 66 ± 10 showed that moral sensitivity was higher than average and the tendency to leave work with 24 ± 9 as to be moderate. Pearson correlation coefficient did not show significant correlation between moral sensitivity and tendency to leave work (r =-1، P=0. 01). Moreover، statistic test between moral sensitivity with age showed significant differences (P =0. 01) and this difference was observed between the age group under 30 years with the age group over 40 years with Scheffe''s Pursuit test in the sense that moral sensitivity was higher in the age group over 40 years.
    Conclusion
    The results of this study showed that there was no statistically significant correlation between moral sensitivity and nurses’ tendency to leave work، however، other individual and environmental factors can involve. Therefore، we can improve incentives for nurses to stay in hospital work through enhancing moral atmosphere and considering individual differences and training ethical skills.
    Keywords: Moral Sensitivity, Tendency to Leave Work, Nurses
  • Kalani N., Dezhkam L., Zia Mg Pages 33-40
    Introduction
    However the global will about realization of patient's rights, there is signs which show that therapeutic cadre's viewpoints - in some cases- differ form what emphasized in patient's bill of rights. While the most patients relationships are with nursing system's personnel, less specific attention have paid to their viewpoints. So, The purpose of this study was to evaluate nurses toward implementation of patient rights hospital affiliated with the University of Medical Sciences in 1392, is arranged.
    Materials And Methods
    Cross sectional, descriptive study performed on 248 persons of the nursing system's personnel of Jahrom county Hospitals in 2010. All of nursing system personnel (including nurses, midwifes, nursing technicians, anesthesia technicians and technicians of operating room) were selected in statistic method. Data were collected by questionnaire based on ten-point patient bill of rights. Mean score lesser than 2 assumed as incongruent, between 2-4 assumed as indifferent and 4-6 assumed as congruent. And evaluation performed by χ 2 test.
    Results
    Data showed that 0.4 percent (1) of nursing system personnel were incongruent with patient bill of rights. 4.8 percent (12) were indifferent and 94.8 percent (235) were congruent with patient bill of rights. The meaningful statistical correlation between variables and viewpoints of nursing personnel with P>0.05 was not seen.
    Conclusions
    Although 94.8 percent of nursing personnel had positive viewpoint about patient's bill of rights in this study, but how much impress this level of congruent viewpoint on clinic. It is suggesting to be studied personnel's behavior while implementing the patient's bill of rights.
    Keywords: Medical Ethics, Patients\ Bill of Rights, therapeutic Personnel
  • Managheb Si, Rezaeian Jahromi F Pages 41-47
    Introduction
    Learning is a complex process in which various factors involved. This study was conducted with aim of evaluating the clinical learning environment based on DREEM model (Dundee Ready Education Environment Measure) from the perspective of nursing students of Jahrom University of Medical sciences.
    Materials And Methods
    This study is a descriptive cross – sectional one performed in hospitals of Jahrom University of Medical sciences in 2012. Research community was nursing students of Jahrom University of medical sciences and sampling method was census. Data collection was done through the valid and reliable (α=0.79) DREEM questionnaire. The 50-question questionnaire included five areas of Learning, Professors, Students’ Academic Self-Perception, Atmosphere dominating the learning environment, and Students’ Social Self-Perceptions. 174 nursing students participated in this study. Data were analyzed by SPSS15.
    Results
    In the field of “learning”, 34% had negative attitudes to learning and 51.9% had positive attitudes to learning. In the area of “professors”, 39% believed in retraining, and 58.1% thought of the movement in the correct direction. In the area of student perceptions of their academic ability, 48.1% assessed it satisfactory and in the area of educational environment 65.1% of students chose "many cases require changes". In the area of students’ perception of their social condition, 56.6% evaluated it as "not very bad".
    Conclusion
    The area of Academic Self-Perception was evaluated to have "many negative aspects" and the field of Perceptions of Atmosphere as " a terrible environment and in need of drastic changes" which demand more attention to be paid to these areas by the University training officials. Moreover, DREEM model can be used for monitoring and assessing modification actions and changes made in educational programs.
    Keywords: Evaluation, DREEM Model, Educational Environment, Nursing Students
  • Performance-based learning, practice-based learning and its challenges in
    Haghani F., Shirani F Pages 59-67
    Introduction
    Graduate nurses are expected to perform scientifically and on the basis of their knowledge. Nowadays, perhaps methods such as simulations, role playing and emphasis on theoretical knowledge are effective in nursing education; however the development of professional knowledge hinges on practicing at the bedside. This article will tackle the challenges of these strategies.
    Materials And Methods
    The present paper is a case study conducted with investigating library resources and articles in scientific databases like Ovid, Medline, Elseveir, Proquest from 2005 to 2012. The used keywords for search were performance-based learning, practice-based learning. Through examining article, it was determined whether the article was relevant to the subject and the impertinent articles were set aside.
    Results
    In the conducted study, 30 articles were obtained among which 11 articles were excluded because they lacked any new content, and the content was duplicated in other studies and an article was dropped out due to dealing with the issue too briefly. Finally, 18 articles were analyzed. 8 articles were descriptive and the rest were experimental. Since Persian literature has explored the challenges of implementation and evaluation of learning methods far less, attempts were made to further address these challenges so as to be able to provide appropriate approaches to use these methods in nursing education through analyzing them.
    Conclusion
    Several criteria have led learning to turn to active learning methods. Yet many challenges have still remained in the implementation and evaluation of these methods. In addition, due to novelty of this practice, in reviewing the research, these methods were used more on medical students. While with respect to the effect of learning methods on clinical reasoning and the importance of this skill in nursing as an important component of making clinical decisions, doing research focusing on this approach seems to be necessary.
    Keywords: Practice, Based Learning, Performance, Based Learning, Nursing Education