فهرست مطالب

روان شناسی افراد استثنایی - پیاپی 18 (تابستان 1394)

فصلنامه روان شناسی افراد استثنایی
پیاپی 18 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقاله پژوهشی
  • علی دلاور، آسیه ابراهیمی، مهرانه سلطانی صفحه 2
    پژوهش حاضر به منظور انجام فراتحلیلی بر پژوهش های انجام شده در زمینه عوامل فردی و خانوادگی موثر در اختلال نارسایی توجه-بیش فعالی انجام شد.
    روش
    بدین منظور 25 پژوهش جمع آوری و پس از ورود اطلاعات به نرم افزار CMA2و تحلیل حساسیت، یک پژوهش که نسبت به سایر پژوهش ها پرت بود از جمع پژوهش ها حذف و 24 پژوهش تحلیل شد. میانگین اندازه اثرr در عوامل فردی 22/0 و عوامل خانوادگی14/0 به دست آمد که با توجه به معیار کوهن پایین تر از متوسط گزارش می شوند. در بررسی اندازه اثر تفکیکی عوامل، متغیرهای عملکردتحصیلی، بحران هویت، هوش، راهبردهای مقابله ای، حافظه کاری و مدیریت رفتاری والدین دارای اندازه اثر بیشتر از متوسط و معنادار بودند. با توجه به معنی داری آمارهQ در پژوهش های مورد بررسی متغیرهای جنس، جامعه آماری، ابزار پژوهش، روش نمونه گیری و سن به عنوان متغیرهای مداخله گر وارد تحلیل شدند. در مدل اثرات تصادفی مربوط به عوامل فردی نقش تعدیل کننده متغیر جنس، جامعه پژوهش و ابزار در سطح 05/0 معنی دار شد اما در عوامل خانوادگی فقط متغیر جنس و جامعه پژوهش معنی دار به دست آمد. آزمون تفاوت Z در پژوهش های مربوط به عوامل فردی نشان گر معنی داری تفاوت اندازه اثر به دست آمده در همه متغیرهای مداخله گر است که در بررسی عوامل خانوادگی این تفاوت در متغیر جنس، جامعه پژوهش، ابزار و روش نمونه گیری مشاهده شد.با توجه به بالا بودن میانگین اندازه اثر در متغیرهای یاد شده پژوهش گران و درمان گران باید به اهمیت این عوامل در بررسی و درمان اختلال نارسایی توجه-بیش فعالی توجه داشته باشند. همچنین پژوهش گران در پژوهش های آینده خود متوجه نقش تعدیل کننده ها باشند.
    کلیدواژگان: عوامل فردی، عوامل خانوادگی، اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی، فراتحلیل
  • رحیم مرادی، حسن ملکی صفحه 27
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر بازی های آموزشی رایانه ای بر انگیزش تحصیلی دانش آموزان پسر پایه سوم ابتدایی با ناتوانی یادگیری ریاضی بود. به همین منظور با اجرای یک پژوهش آزمایشی از بین تمامی دانش آموزان پسر پایه سوم ابتدایی مدارس شهر خرم آباد، 40 نفر از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به شیوه تصادفی به دوگروه آزمایش وکنترل تقسیم شدند. ابزار پژوهش، پرسش نامه انگیزشی ولرند بود. پیش آزمون انگیزش تحصیلی در هر دو گروه آزمایش و کنترل توسط پژوهش گر اجرا شد. در گروه آزمایش، نخست معلم درس خود را (چهار عمل اصلی) به طور کامل به دانش آموزان ارایه داد و از بازی رایانه ای به عنوان مکملی برای مفهوم آموزش داده شده استفاده کرد. اما معلم در گروه کنترل برای آموزش مفاهیم ریاضی، به روش مرسوم خود ادامه داد. سپس پس آزمون انگیزش تحصیلی توسط پژوهش گر اجراء شد. تحلیل داده ها با استفاده از اندازه گیری مکرر نشان داد که پس از آموزش تفاوت معناداری در انگیزش تحصیلی گروه آزمایشی درمقایسه با گروه کنترل ایجاد شد(001/0 p≥). نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که استفاده از بازی های رایانه ای آموزشی ریاضی در مفهوم جمع، تفریق، ضرب و تقسیم باعث افزایش انگیزش تحصیلی دانش آموزان با ناتوانی یادگیری ریاضی می شود. براساس یافته های پژوهش پیشنهاد می شود که در آموزش مفاهیم ریاضی از فناوری های نوین آموزشی به ویژه بازی های رایانه ای استفاده شود.
    کلیدواژگان: بازی آموزشی رایانه ای، انگیزش تحصیلی، ناتوانی یادگیری
  • قربان همتی علمدارلو، عباس حسین خانزاده، محبوبه طاهر، محمدصادق ارجمندی صفحه 45
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه تصورات یادگیری وعادت های مطالعه دانشجویان با استعداهای درخشان و دانشجویان عادیانجام شد. طرح پژوهش توصیفی از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل همه دانشجویان با استعدادهای درخشان و عادی دانشگاه شیراز در سال تحصیلی 91-1390 بودند که از بین آن ها نمونه ای به حجم 242 نفر (141 نفر دانشجوی با استعدادهای درخشان و 141 نفر دانشجوی عادی) به روش هدفمند انتخاب شدند و به پرسش نامه های تصورات یادگیری (پردی و هاتی، 2002) و عادت های مطالعه (پالسانی و شارما، 1989) پاسخ دادند. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره نشان داد که بین دو گروه از نظر تصورات یادگیری کلی تفاوت معنی داری وجود ندارد (05/0P>). با وجود این، میانگین نمره دانشجویان عادی در خرده مقیاس های یادگیری به عنوان به دست آوردن اطلاعات، یادگیری به عنوان یادآوری و استفاده از اطلاعات، به طور معنی دار بالاتر از دانشجویان با استعدادهای درخشان بود (05/0P<)، میانگین نمره دانشجویان با استعدادهای درخشان در خرده مقیاس های یادگیری به عنوان تغییر شخصی، یادگیری به عنوان فرآیندی که به زمان و مکان محدود نیست و یادگیری به عنوان رشد قابلیت اجتماعی به طور معنی دار بالاتر از دانشجویان عادی بود (01/0P<) و در خرده مقیاس یادگیری به عنوان وظیفه بین دو گروه تفاوت معنی داری مشاهده نشد (05/0P>). افزون بر این یافته های پژوهش نشان داد که میانگین نمره عادت های مطالعه کلی دانشجویان با استعدادهای درخشان به طور معنی دار بالاتر از دانشجویان عادی است (01/0P<). همچنین در خرده مقیاس های تقسیم بندی زمان، وضعیت فیزیکی، توانایی خواندن، یادداشت کردن و انگیزش یادگیری میانگین نمره دانشجویان با استعدادهای درخشان به طور معنی دار بالاتر از دانشجویان عادی بود (01/0P<) اما در خرده مقیاس های حافظه، برگزاری امتحانات و تندرستی بین دو گروه تفاوت معنی داری دیده نشد (05/0P>). با توجه به یافته های به دست آمده می توان گفت که عادت های مطالعه مناسب مستلزم تصورات یادگیری عمیق تر است. بنابراین پیشنهاد می شود آموزش و یادگیری کاربردی تر شود تا تصورات یادگیری دانشجویان عمیق تر شود و از این طریق عادت های مطالعه آن ها بهبود یابد.
    کلیدواژگان: تصورات یادگیری، عادت های مطالعه، دانشجویان با استعداهای درخشان، دانشجویان عادی
  • سمانه بهزادپور، زهرا سادات مطهری، فرامرز سهرابی صفحه 71
    هدف این پژوهش بررسی نقش میزان دین داری و تاب آوری در پیش بینی استرس زناشویی درمادران دارای فرزند با اختلال نارسایی توجه- بیش فعالی بود.روش پژوهش از نوع همبستگی بود.جامعه آماری شامل همه مادران دارای فرزند پسر با اختلال نارسایی توجه- بیش فعالیشهر تهران بودند. نمونه آماری شامل 100 مادر دارای فرزند پسر با اختلال نارسایی توجه- بیش فعالی بودند که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند.از آزمون مقیاس سنجش اختلال نارسایی توجه-بیش فعالی، مقیاس استرس زناشویی استکهلمتهران، پرسشنامهتاب آوریکانرودیویدسون و مقیاس سنجش د ین داری برای جمع آوری داده ها استفاده شد. داده ها از طریق تحلیل رگرسیون چندمتغیره و ضریب همبستگی پیرسون مورد تحلیل قرار گرفتند.نتایج نشان داد که بین استرس زناشویی با دین داری و تاب آوری رابطه منفی معنی داری وجود دارد (01/0p<). نتایج تحلیل رگرسیون چندمتغیره نیز نشان داد که دین داری و تاب آوری می توانند استرس زناشویی را به طور معکوس پیش بینیکنند. بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که میزان دین داری و تاب آوری نقش مهمی در پیش بینی استرس زناشویی دارند.در نتیجه آموزش مولفه های تاب آوری و تاکید بر افزایش دین داری می تواند به کاهش استرس زناشویی کمک کند.
    کلیدواژگان: استرس زناشویی، دین داری، تاب آوری، مادران، اختلال نارسایی توجهبیش فعالی
  • عیسی جعفری، علی اسماعیلی، اکبر عطادخت صفحه 89
    بررسی عوامل مرتبط با منابع مقابله ای مادران کودکان استثنایی به علت در معرض تنیدگی بودن این افراد واجد اهمیت است. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش دینداری و حمایت اجتماعی با شیوه های مقابله با تنیدگی در مادران کودکان استثنایی بود. روش پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی و جامعه آماری آن همه مادران کودکان استثنایی شهرستان آستارا بود. داده های پژوهش از 67 نفر که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، جمع آوری گردید. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های عمل به باورهای دینی، شیوه های مقابله با استرس و حمایت اجتماعی استفاده شد. داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین دینداری و راهبردهای مقابله با تنیدگی رابطه وجود دارد و رابطه بین حمایت اجتماعی با شیوه های مقابله ای نیز معنادار بود. همچنین هر دو متغیر قادر به پیش بینی شیوه های مقابله ای در مادران کودکان استثنایی بودند. شیوه های مقابله با تنیدگی مادران کودکان استثنایی توسط متغیرهای دینداری و حمایت اجتماعی به خوبی قابل پیش بینی است. بنابراین، پیشنهاد می شود جهت کاهش تنیدگی و نیز ارتقاء شیوه های مقابله ای در این افراد، نقش دینداری و حمایت اجتماعی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دینداری، حمایت اجتماعی، شیوه های مقابله با تنیدگی، مادران، کودکان با نیازهای ویژه
  • لیلا فریس آبادی، معصومه خسروی، پرویز صباحی صفحه 101
    پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر آموزش مهارت های ارتباطی بین فردی و حل مسئله اجتماعی بر سازگاری اجتماعی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دختر با کم توانی ذهنی دوره ابتدایی شهر قم انجام شد. روش این پژوهش، آزمایشی از نوع پیش آزمون _ پس آزمون _ پیگیری با گروه کنترل بود. نمونه گیری به روش در دسترس انجام شد. نخست از همه مدارس استثنایی موجود، 2 مدرسه به صورت در دسترس انتخاب، سپس 30 نفر از دانش آموزانی که ملاک های ورود را داشتند، انتخاب گردیدند و در دو گروه آزمایش و گواه قرار داده شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل آزمون هوش وکسلر، مقیاس سازگاری اجتماعی واینلند، فهرست اجتماعی ماتسون، و اجرای برنامه آموزشی مهارت های ارتباطی بین فردی و حل مسئله اجتماعی بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس چند متغیره و تک متغیره با اندازه گیری مکرر استفاده شد.نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری در میانگین سازگاری اجتماعی و پیشرفت تحصیلی (05/0p<)، بین گروه کنترل و آزمایش وجود دارد. آموزش مهارت های ارتباطی موجب کاهش رفتارهای نامناسب دانش آموزان دختر با کم توانی ذهنی و افزایش سازگاری اجتماعی آن ها در تمامی خرده آزمون های سازگاری اجتماعی و نیز بهبود عملکرد تحصیلی آن ها شده بود. این برنامه آموزشی بیشترین تاثیر را بر بهبود مهارت های زندگی نشان داد. می توان نتیجه گرفت که آموزش مهارت های ارتباطی بین فردی و حل مسئله اجتماعی موجب بهبود سازگاری اجتماعی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان با کم توانی ذهنی می شود.
    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی بین فردی، حل مسئله، سازگاری اجتماعی، پیشرفت تحصیلی، کم توانی ذهنی
  • ربابه رستمی، مونا رضایی، سوسن جباری صفحه 123
    هدف این پژوهش تعیین اثر بازخورد تطبیقی- اجتماعی بر اجرای تکلیف تولید نیرو در دختران با کم توانی ذهنی بود. روش پژوهش، آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. از بین دانش آموزان دختر با کم توانی ذهنی شهرستان شیراز46 دانش آموز دختر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. شرکت کنندگان بر اساس آزمون بیشترین انقباض ارادی که در نخستین جلسه به وسیله دینامومتر دستی از آن ها به عمل آمد به دو گروه آزمایشی 22 نفری در گروه بازخورد (هنجاری مثبت) و 24 نفری در گروه کنترل (بدون دریافت بازخورد) تقسیم شدند. تحلیل کواریانس، عملکرد بهتر گروه آزمایشی را در تکلیف تولید نیرو نسبت به گروه کنترل نشان داد. یافته های این پژوهش شواهدی را برای اهمیت نقش انگیزشی بازخورد فراهم می آورد. بنابراین به علت تاثیر ویژه ای کهبازخورد تطبیقی- اجتماعی بر عملکرد تکلیف تولید نیرو در دانش آموزان با کم توانی ذهنی دارد، به عنوان یک راهکار آموزشی موثر در زمینه آموزش مهارت ها به مربیان دانش آموزان آموزش ویژه توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: عملکرد تکلیف نیرو، بازخورد تطبیقی، اجتماعی، کم توانی ذهنی
  • رقیه اسدی گندمانی، عباس نساییان، شهلا پزشک، ژانت هاشمی آذر، غلامرضا صرامی، مرضیه سینا صفحه 140
    پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر آموزش ایفای نقش بر مهارت های اجتماعی دانش آموزان کم توان ذهنی خفیف انجام شد. روش پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. در این پژوهش 14 دانش آموز کم توان ذهنی خفیف 16-14 ساله به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسش نامه مهارت های اجتماعی گرشام و الیوت (1990) بود. والدین و معلمان، پرسش نامه مهارت اجتماعی را برای آزمودنی ها تکمیل کردند. سپس گروه آزمایش در یک برنامه آموزشی 20 جلسه ای شرکت کرد. در این برنامه آموزشی 10 مهارت اجتماعی از طریق ایفای نقش به دانش آموزان آموزش داده شد. پس از این مرحله، پرسش نامه مهارت های اجتماعی دوباره برای همه آزمودنی ها (گروه آزمایش و کنترل) تکمیل شد. داده های به دست آمده از پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از تحلیل کواریانس مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که باوجود تفاوت میانگین پیش آزمون–پس آزمون در گروه آزمایش، آموزش ایفای نقش به لحاظ آماری تفاوت معناداری در مهارت های اجتماعی دانش آموزان کم توان ذهنی خفیف ایجاد نکرد. یافته های این پژوهش می تواند در تدوین برنامه های آموزشی برای دانش آموزان با کم توان ذهنی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دانش آموزان، کم توان ذهنی، ایفای نقش، مهارت های اجتماعی
  • شهرام رنجدوست، شهرام یزدانی صفحه 190
    مشکلات رفتاری دانش آموزان کم توان ذهنی یکی از عمده ترین مسائل جوامع بشری و از پیچیده ترین و دشوارترین مشکلات در کودکان و نوجوانان می باشد که تا سن بزرگسالی نیز باقی می ماند. از سوی دیگر پژوهش های مربوط به مشکلات رفتاری به طور عمده در قالب الگوهای کلاسیک آماری انجام گرفته است؛ درحالی که رابطه ی بین متغیرهای روان شناختی یک رابطه ی نادقیق است. مقاله حاضر به بررسی نقش خودکارآمدی، تحول زبانی و مهارت های اجتماعی در مشکلات رفتاری دانش آموزان کم توان ذهنی براساس گزارش معلم برپایه روش های منعطف انجام شده است. بدین منظور همه دانش آموزان پسر کم توان ذهنی استان آذربایجان شرقی در سال تحصیلی 92-91 به عنوان جامعه آماری پژوهش حاضر انتخاب شد و از بین آن ها 28 دانش آموز پسر به صورت نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند و معلم مربوطه چهار پرسشنامه (خودکارآمدی عمومی شرر و همکاران، تحول رشد زبان نیوکامبر و هامیل، مهارت های اجتماعی گرشام و الیوت و مشکلات رفتاری راتر) را برای هر دانش آموز تکمیل کرد. نتایج رگرسیون خطی فازی پژوهش نشان داد که تحول زبان به طور تقریبی نقشی در مشکلات رفتاری دانش آموزان ندارد اما متغیر خودکارآمدی عمومی و مهارت های اجتماعی به طور تقریبی سبب کاهش مشکلات رفتاری دانش آموزان کم توان ذهنی می شود. از این یافته ها می توان در زمینه ی رفع مشکلات رفتاری دانش آموز کم توان ذهنی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، تحول زبانی، مهارت های اجتماعی، رگرسیون فازی
|
  • Ali Delavar, Asyeh Ebrahimi, Mehraneh Soltani Page 2
    The present study was conducted in order to perform the meta-analytic study of individual and family factors that were effectiveonattention deficit-hyperactivity disorder.
    Method
    For this purpose 25studieswere collected and after entering data into CMA-2 software and sensitivity analysis, one study which was disharmonious with other studies was removed and finally,24 studieswere analyzed. The average effect size(r) in the individual factors was 0.22 and in the family factors it was 0.14. So, according toCohen's criteria, the effect size of individual factors and family factors were reported below the average.In investigating the separated effect size of factors, the variables ofacademic performance, identity crisis, intelligence, working memory, and behavioralmanagement ofparents were higher than average. Due to the significance of Qstatistic based on heterogeneity in these studies, the variables of sex,population, measuring instruments, sampling method and age were entered into the analysis as confounding variables.
    Results
    Z differences test, in the studies related to the individual factors, showed that the effect size was significant for all intervening variables but in examining the family factors, this difference was seen in the variables of sex, population, measuring instruments and sampling method.
    Conclusion
    Due to the obtained average effect size in the above variables, researchers and clinicians should consider the importance of these factors in the evaluation and treatment of attention deficit-hyperactivity disorder. Also, researchers should notice the role of modulators that were listed above in their future studies.
    Keywords: Individual Factors, Fa mily Factors, Attention Deficit, Hyperactivity Disorder, Meta, Analysis
  • Rahim Moradi, Hasan Maleki Page 27
    The present study was an attempt to investigate the effectiveness of educationalcomputer games on the academic motivation in third grade elementary school students with math learning disability.
    Method
    For this purpose, by implementing a quasi-experimental research, 40 students among all third grade elementary boy schools of Khorramabad city were selected using available sampling and were randomly assigned into experimental and control groups. The research instrument was the 28-item Wolrend’s motivation questionnaire. The construct validity of this questionnaire has been confirmed by Bagheri (2000) using factor analysis and its reliability has been reported to be 0.78 throughCronbach’s Alpha. The researcher administered academic motivation pretest in both groups. In the experimental group, the teacher first presented the lesson (four main operations) and used computer games as a complement for the concept of education. But the teacher in the control group used the conventional method for teaching mathematical concepts. Then, the researcher conducted educational motivation post-test.
    Results
    The results indicated that there was a significant difference in academic motivation of the experimental group in comparison with the control group (p≥ 0.001).
    Conclusion
    Educationalcomputer games for teaching summation, subtraction, multiplication, and division lead to increased academic motivation in students with mathlearning disability, so it is suggested that modern educational technologies, especially computer games be used in teaching mathematical concepts.
    Keywords: Academic Motivation, EducationalComputer Games, Math Learning Disability
  • Ghorban Hemati, Abbas Hoseinkhanzade, Mahbobeh Taher, Mohammadsadegh Arjomandi Page 45
    The aim of this study was comparing the conceptions of learning and study habits between talented and normal students.
    Method
    This research was descriptive and causal-comparative. The population included the wholetalented and normal students in Shiraz University in the academic year of 2010-2011 among them 242 students (141talented and 141normal) were selected through purposeful sampling method. These students completed Conceptions of Learning andStudy Habits Questionnaires. The analysis of datausing MANOVA showed that there was no significant difference between talented and normal students in totalconceptions of learning (p> 0.05). In spite of this, the average score of normal students in two subscales (learning as gaining information and learning as remembering and using information) was significantly higher than talented students (p< 0.05). The average score of talented students in three subscales (learning as personal change, learning as a process that is not limited to time and space and learning as the development of social competence) was significantly higher thannormal students (p< 0.01). And there was no significant difference between talented and normal students inlearning as a duty subscale (p> 0.05). Moreover the analysis of data using MANOVA showed that there was a significant difference between talented and normal students in study habits (p< 0.01). Also the results revealed that in the five subscales of study habits the score of talented students was significantly higher than normal students (p< 0.01) and there was no significant difference between talented and normal students inthe three subscales of memory, exams and health (p>0.05).
    Conclusion
    It is recommended that teaching and learning become more practical so that the study habitsimprove.
    Keywords: Conceptions of Learning, Study Habits, Talented Students, Gifted Students
  • Samaneh Behzapoor, Zahrasadat Motahari, Faramarz Sohrabi Page 71
    The purpose of this study was to investigate the role of religiosity and resilience in predicting marital stress in the mothers of children who were suffering from Attention Deficit/Hyperactivity Disorder(ADHD).
    Method
    The method of the research was correlation.The population consisted of mothers who had children withADHD in the city of Tehran. The research sample consisted of 100 mothers who were selected by the available sampling method. ADHD Assessment Scale, Marital Stress Scale, Conner-Davidson Resilience Scale and Religiosity Assessment Scale were used to gather data. Data were analyzed using regression analysis and Pearson correlation coefficient.
    Results
    The results showed that religiosity and resiliencewere negatively correlated with marital stress. The results of regression analysis indicated that religiosity and resilience can negatively predict marital stress.
    Conclusion
    Based on these resultsit can be concludedthat the level ofreligiosityandresilienceareimportantpredictorsof maritalstress.So, to reduce maritalstressit is recommended to considerthe role of religiosityand resilience components.
    Keywords: Marital Stress, Religiosity, Resilience
  • Easa Jafari, Ali Esmaeili, Akbar Atadokht Page 89
    Studying factors associated with coping resources of mothers of exceptional children who are exposed to stress is very important. This study examined the role of religiosity and social support and coping styles in mothers of exceptional children.
    Methods
    This was a descriptive-correlational study and its population were all mothers and children from the city of Astara. Data were collected from 67 patients who were selected by convenience sampling. To collect data, the Religiousness, Coping Strategies and Social Support questionnaires were used. The collected data were analyzed through Pearson correlation and multiple regression.
    Results
    The results showed that there was a relationship between religiosity and coping with stress. Also, the relationship between social support and coping strategies was significant. Both variables could predict coping styles of mothers who had exceptional children as well.
    Conclusion
    Coping with stress styles of mothers of exceptional children can be predicted by social support and religiosity variables. So, to reduce stress and to improve coping strategies in this population, it is recommended that the role of religiosity and social support be considered.
    Keywords: Religiousness, Social Support, Coping Strategies, Mothers, children with Special Needs
  • Leila Farisabadi, Masoomeh Khosravi, Parviz Sabahi Page 101
    The aim of this research was to study the effectiveness of interpersonal communication skills and social problem solving training on social adjustment and academic achievement of mentally retarded female students of elementary schools in the city of Qom.
    Method
    The method of the research was a quasi-experimental one based on the pre-post-Follow tests with a control group. The method for collecting data wasrandom sampling. In order to select samples, at first 2 schools from the special schools were randomly selected, then 30 students who had necessary criteria, were put in control and experimental groups. The tools used in this research were Wechsler Intelligence Scale for Children-IV, Matson Evaluation of Social Skills with Youngsters (MESSY), Vineland Adaptive Behavior Scales (Revised), and UNISEF program for communication skills and social problem solving training. In order to analyze data, multivariate analysis of variance with repeated measures was used.
    Results
    The results showed significant differences on social adjustment (F=8.46, p<0.05) and academic achievement between the experimental and the control groups (F=13.48, p<0.05). Teaching these skills reduced inappropriate behaviors of educable mentally retarded students and increased their social adjustment in all subscales of Social Adjustment Scale Vineland (communication skills and social skills), it also improved their academic performance.
    Conclusion
    The findings showed considerable impact of improving life skills. Communication skills training and social problem solving can be helpful in improving students’ social adjustment and their academic achievement.
    Keywords: Communication Skills, Social Problem Solving, Social Adjustment, Academic Achievement, Mental Retard
  • Robabeh Rostami, Mona Rezaie, Sosan Jabari Page 123
    The goal of this study was to determine the effectiveness of social-comparative feedback on the performance of power generation task in educable intellectual disability girls.
    Method
    The present research is an experimental study with pre-test and post-test with experimental and control groups. Among all elementary special schools in Shiraz city, 46 mentally retarded girl students were selected through purposefu sampling. The participants were divided into experimental and control groups (22 inthe experimental group and 24 in the control group).
    Results
    Analysis of covariance showed that the experimental group achieved significantly higher scores than the control group. The results of this study provide evidence for the importance of motivational feedback.
    Conclusion
    Since the social-comparative feedback had a special effect on the performance of power generation task in mentally retarded individuals, it is recommended that this method be used as an effective training strategy in the field of special education.
    Keywords: Power Generation Task, Social, Comparative Feedback, Mentally Retard.
  • Roghieh Asadi, Abbas Nesaeian, Shahla Pezeshk, Janet Hashemiazar, Gholamreza Sarami, Marziye Sina Page 140
    The present study was designedfor investigate the effect of role playing on social skills in students with mild intellectual disability. This was a quasi-experimental research with pre- post test. 14 student 14-16 years old with mild intellectual disability were selected using convenience sampling method. The subjects were randomly assigned into two control and experimental groups. Research instrument was Gresham and Elliott Social Skills Rating system (1990). Parents and teachers completed questionnaire of social skills for all subjects. The experimental group participated in a training program during 20 sessions. In this program 10 social skills were taught through role playing method. After this stage, social skills questionnaires were completed again for all subjects (control and experimental group). Data obtained from the pre- test and post -test were analyzed using Covariance Analysis. Results showed that role playing training had not significant effect on social skills in student with mild intellectual disability. Findings can be used to develop social skills training program for children with mild intellectual disability.
    Keywords: student with mild intellectual disability, role playing, social skills
  • Shahram Ranjdoust, Shahram Iazdani Page 190
    Behavioral problems of mentally retarded childrenare one of the most important human issues and the most complex and difficult problems of children and young adults whichremain to the age of adulthood. On the other hand, studies of behavioral problems are primarily done within statistical classical models; while the relationship between psychological variables is not so accurate. So the present paper examines the role ofself-efficacy, language development, and social skills on behavior problems of mentallyretarded children as reported by teachers using flexible procedures. For so doing, all the entally retarded boy students of East Azerbaijan in the academic year 1391-92 formed the statistical population of this research; from among whom 28 students were selected by cluster sampling and the pertinent teacher filled four questionnaires for each student (General Self-Efficacy of Sheerer & et al.; Language Development of Newcamber & Hamyl; Social Skills of Gresham & Elliot; and Behavioral Problems of Rutter). In this study, the content validity was confirmed by the experts in the field using Delphi method, and also the rate of Chronbach alpha for all the variables was reported to be above 85% which suggests a good reliability for the instruments. The results of fuzzy linear regression analysis showed that language development has almost no role in the behavioral problems of the students; but the general self-efficacy and social skills reducebehavioral problems of mentally retarded students. Findings of this research might be helpful in solving the behavioral problems of children with mental retardation.
    Keywords: self efficacy, language development, social skills, behavioral problems of students, fuzzy regression