فهرست مطالب

Holistic Nursing and Midwifery - Volume:25 Issue: 4, 2015

Journal of Holistic Nursing and Midwifery
Volume:25 Issue: 4, 2015

  • تاریخ انتشار: 1394/09/14
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سعید آصف زاده، جهان آرا ممی خانی، لیلا آگوش* صفحات 1-8
    مقدمه
    فشارهای فزاینده جهت مطابقت با نگرش نظام یافته تر در سازمان های بهداشتی درمانی، کیفیت و انتخاب سیستم کیفی را به یکی از دغدغه های اصلی سازمان ها و مدیرانشان تبدیل نموده است.
    هدف
    هدف این مطالعه تعیین رابطه سطح استقرار سیستم مدیریت کیفی ایزو 2008- 9001 با تغییرات شاخص های اثربخشی کیفی در بیمارستان های شهرستان رشت می باشد.
    روش کار
    این مطالعه یک تحقیق توصیفی از نوع همبستگی است که بر روی سه بیمارستان دارای گواهی ایزو در شهر رشت انجام پذیرفت، میزان سطح استقرار سیستم از طریق چک لیست استاندارد ایزوبه تفکیک بیمارستان تعیین شد و مقدار شاخص های اثربخشی کیفیتی مورد مطالعه قبل و بعد از استقرار از طریق چک لیست و بر اساس آمار های موجود در بیمارستان ها جمع آوری شد و بعد از تعیین اختلاف میانگین ها و درصد تغییرات با استفاده از آزمون t زوجی به بررسی معناداری رابطه آنها پرداخته شد.
    نتایج
    رابطه معنی داری میان برخی شاخص های اثربخشی کیفیتی مانند (رضایت بیمار، تعداد شکایت رسیدگی شده و فرآیندهای بهبود یافته) و میزان استقرار سیستم مدیریت کیفی ایزو در بیمارستان ها وجود دارد(P<0.05). تفاوت معناداری در میانگین تغییرات متوسط اقامت بیماران بستری در بیمارستان ها قبل و بعد از استقرار، دیده نشد.
    نتیجه گیری
    کسب دیدگاه سیستمیک توسط یک ابزار سیستم ساز قوی مانند سیستم مدیریت کیفی ایزو و کاربرد عملی الزامی این سیستم در ممیزی های سازمانی علاوه بر تصحیح کارکرد سیستمها و بهبود عملکرد کارکنان، موجب ارتقاء شاخص های بیمارستانی خواهد شد.
    کلیدواژگان: کنترل کیفی، تحلیل هزینه سودمندی، بیمارستان ها
  • مهسا ابراهیمی، محمدتقی مقدم نیا*، ربیع الله فرمانبر، سیدحبیب زینی، احسان کاظم نژاد لیلی صفحات 9-18
    مقدمه
    امروزه جهان پزشکی با رشد ابتلا به بیماری های مزمن مواجه است. آرتریت روماتوئید به عنوان یک بیماری مزمن باعث درد، خستگی، محدودیت حرکت و فعالیت روزانه، اختلال در عملکرد جسمانی و ناتوانی می شود. یکی از بخش های مهم برنامه های کنترل بیماری های مزمن مانند آرتریت روماتوئید توجه به توانمندی بیمار جهت اجرای رفتارهای مناسب خودمراقبتی وکمک به بیماران برای سازگاری با شرایط مزمن بیماری می باشد.
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تعیین توان خودمراقبتی در افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید صورت گرفت..
    روش کار
    این پژوهش مطالعه ای مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی است که در آن میزان توان خودمراقبتی در 326 بیمار مبتلا به آرتریت روماتوئید مراجعه کننده به درمانگاه روماتولوژی مرکز آموزشی درمانی رازی رشت مورد بررسی قرار گرفت. گردآوری داده ها از طریق پرسش نامه اطلاعات دموگرافیک و پرسش نامه توان خودمراقبتی بدست آمده است. اطلاعات بدست آمده با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی(کروسکال والیس و من ویتنی رگرسیون خطی چندگانه مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    نتایج
    میانگین نمره توان خودمراقبتی بیماران32 /2 ±65 /57 بوده که در سطح خوب بود. جنس (P<0.016)، سن (P<0.001)، وضعیت تاهل (P<0.001)، سطح تحصیلات (P<0.001)، شغل (P<0.001)، درآمد (P<0.004)، طول مدت ابتلا به بیماری (P<0.000) و بیماری های همراه (P<0.001) با توان خودمراقبتی ارتباط آماری معنی داری داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاکی از آن است که عوامل وضعیتی پایه در کنترل بیماری آرتریت روماتوئید موثر می باشد، بنابراین لازم است پرستاران با تعیین نیازهای خودمراقبتی و با در نظر گرفتن عوامل مرتبط تاثیر گذار بر آن، برنامه ریزی های آموزشی لازم را در جهت ارتقای توانمند سازی بیماران تدوین و اجرا نمایند.
    کلیدواژگان: مراقبت از خود، بیماران، آرتریت روماتوئید
  • شفیقه پوروردی، فرحناز محمدی شاهبلاغی*، زهرا کاشانی نیا، پوریا رضاسلطانی صفحات 19-28
    مقدمه
    جراحی پیوند عروق کرونر یک مداخله درمانی رایج در بیماران مبتلا به بیماری های عروق کرونر است. این عمل دارای عوارض متعددی می باشد. از جمله عوارض شایع بعد از آن، اختلال الکترولیتی است که معضل مهمی در این بیماران به شمار می رود.
    هدف
    هدف این مطالعه تعیین میزان اختلالات الکترولیتی بعد از پیوند عروق کرونر و عوامل مرتبط با آن در بیماران بستری در بخش مراقبتهای ویژه جراحی قلب بود.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، تعداد 288 بیمار تحت پیوند عروق کرونر قلب در بخش مراقبتهای ویژه جراحی قلب به روش نمونه گیری تدریجی تحت مطالعه قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه ای محقق ساخته شامل بخش های اطلاعات دموگرافیک، تاریخچه بیماری های قبلی و فعلی و میزان سدیم و پتاسیم از طریق مندرجات موجود در پرونده بیمار به دست آمد و با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی(مجذور کای، فیشر و رگرسیون لوجستیک) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    یافته های این تحقیق نشان داد که بعد از پیوند عروق کرونر 7 /16 درصد بیماران دچار هیپوناترمی، 9/ 4 درصد هیپرناترمی، 2 /14 درصد هیپوکالمی و 8/ 3 درصد نیز دچار هیپرکالمی شدند. همچنین نتایج نشان داد که بین عوامل مداخله گری همچون شاخص توده بدنی، سابقه مصرف دارو، تعداد عروق گرفتار، تعداد پیوندهای انجام شده، مدت زمان اتصال بیمار به ونتیلاتور، مدت زمان استفاده بیمار از دستگاه قلب و ریه مصنوعی، مدت زمان بستن آئورت، میزان هیپوترمی و هموگلوبین و هماتوکریت حین عمل با میزان اختلال الکترولیتی بعد از عمل ارتباط معنی داری وجود دارد(05 /0>P). این عوامل براساس مدل رگرسیون لوجستیک با اختلالات الکترولیتی مرتبط نبودند.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان داد که عوامل زیادی چون تاریخچه بیماری فرد و شرایط حین عمل جراحی می تواند بر اختلالات الکترولیتی بعد از پیوند عروق کرونر تاثیر گذار باشد. شناسایی این عوامل در برنامه ریزی جهت پیشگیری، تشخیص و درمان زود هنگام عوارض احتمالی و در نتیجه ارتقاء سطح کیفی مراقبت از این بیماران می تواند مفید باشد.
    کلیدواژگان: مراقبت از خود، هموگلوبین گلیکوزیله، گلوکز خون، دیابت شیرین نوع دو
  • پگاه پیران، فرحناز جوکار*، ساقی موسوی، زهرا عطرکارروشن، سید مجتبی مهرداد صفحات 29-36
    مقدمه
    زخم پا از شایعترین، جدی ترین و پر هزینه ترین عوارض دیابت است و شناسایی عوامل خطرموثر بر آن می تواند از ایجاد عوارض جبران ناپذیر جلوگیری نماید.
    هدف
    این مطالعه با هدف تعیین وضعیت پوست پا و عوامل خطر موثر با آن در بیماران دیابتی با و بدون وجود زخم پا انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی - مقطعی 355 بیمار دیابتی مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی رازی رشت در سال 1392 بطور تصادفی و بر اساس پرسشنامه ای مشتمل بر 4 قسمت مشخصات فردی، مشخصات بیماری، وضعیت پوست پا و پای دیابتی، توسط یک پرستار آموزش دیده بررسی شدند. سابقه وجود بیماری، بر اساس فرم بیماری های همراه چارلسون(Charlson) و زخم پا بر اساس سیستم نمره دهی وگنر(Wagner) بررسی شد. بیماران در دو گروه دارای زخم و بدون زخم پا تقسیم بندی و هریک از متغیرها با این دو گروه مقایسه شدند. جهت تجزیه و تحلیل متغیرها از آزمون مجذور کای و مدل رگرسیون لوجستیک استفاده گردید و سطح معناداری کمتر از 05/ 0 معنادار در نظر گرفته شد.
    نتایج
    بر اساس یافته های پژوهش، 1/ 16 درصد واحدها دارای زخم پا بودند. پوست خشک و بدون تعریق، رنگ پریدگی، فیشر، ادم و اختلال در رشد ناخن های پا در گروه دارای زخم به ترتیب(47/ 89%-1/ 42%-31/ 26%-05/ 21%-91/ 64%) و در گروه بدون زخم به ترتیب(48/ 73%-9/ 35%-74/ 11%-08/ 12%-65/ 48%) بود. بین زخم پا و خشکی پوست(p=0.01)، فیشر(p=0.004) و اختلال در رشد ناخن های پا(p=0.02) ارتباط معنادار وجود داشت. احتمال ایجاد زخم پا در افراد دارای پوست خشک 07/ 3 برابر، در افراد دارای فیشر 68 /2 برابر و در افراد دارای اختلال در رشد ناخن های پا 95/1 برابر بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    از آنجاییکه مشکلات پوستی در بروز زخم پا تاثیر گذار هستند، پرستاران می توانند با شناسایی این عوامل خطر نقش موثری در پیشگیری و درمان به موقع زخم پا داشته باشند.
    کلیدواژگان: پای دیابتی، زخم پا، دیابت شیرین
  • هاله جعفری، مژگان بقایی لاکه*، احسان کاظم نژادلیلی، میترا صدقی ثابت صفحات 37-44
    مقدمه
    اضطراب از واکنشهای روانی شایع در انجام روش های تشخیصی و درمانی تهاجمی مانند مداخلات الکتروفیزیولوژیک است که به توجه پرستار جهت بررسی و اجرای اقدامات موثر برای کاهش آن نیاز دارد.
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آرام سازی عضلانی بنسون بر سطح اضطراب بیماران در انتظار مداخلات تشخیصی و درمانی الکتروفیزیولوژیک انجام گرفته است.
    روش کار
    این مطالعه کارآزمایی بالینی بر روی 72 بیمار در انتظار مداخلات الکتروفیزیولوژیک بستری در مرکز آموزشی درمانی دکتر حشمت شهر رشت انجام شده است. نمونه های مطالعه به روش تدریجی انتخاب و به روش بلوک های تصادفی به دو گروه همگون آزمون(تحت مراقبت معمول و آرام سازی عضلانی) و کنترل(فقط مراقبت معمول) تقسیم شدند. داده های پژوهش با استفاده از ابزاری دو بخشی شامل پرسشنامه اطلاعات فردی – بالینی و ابزار اضطراب و افسردگی بیمارستانی به روش مصاحبه و مشاهده یافته های ثبت شده در پرونده جمع آوری شدند. داده های مرتبط با اطلاعات فردی- بالینی در محدوده زمان5- 3 ساعت قبل از مداخله الکتروفیزیولوژی و سطح اضطراب نمونه ها در دو مرحله 5- 3 ساعت و 60-15 دقیقه قبل از مداخله الکتروفیزیولوژی گردآوری شدند. در فاصله زمانی بین دو مرحله گروه آزمون به مدت 10 دقیقه با استفاده از هدفون به شنیدن فایل صوتی دستورالعمل روش آرام سازی عضلانی بنسون و تمرین آن به میزان حداقل سه نوبت تشویق شدند. داده ها با استفاده از آزمون های آماری کای دو، تی زوج و تی مستقل تجزیه و تحلیل شدند.
    نتایج
    نتایج پژوهش نشان دادند که میانگین و انحراف معیار نمره اضطراب گروه آزمون در مرحله بعد از مداخله نسبت به قبل آن کاهش بسیاری داشته است (70/ 6±91/ 7در مقایسه با43/ 3±11 /3). آزمون آماری تی زوج تفاوت موجود در میانگین نمرات قبل و بعد از آرام سازی در گروه آزمون(P<0/0001) و کنترل (P<0/0001) را معنادار نشان داد. در نهایت آزمون آماری تی مستقل تفاوت آماری معناداری را بین میانگین و انحراف معیار نمره اضطراب مرحله دوم در دو گروه مورد مطالعه نشان داد(0001/ 0>p).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این پژوهش، آرام سازی عضلانی بنسون به طور معناداری موجب کاهش سطح اضطراب نمونه های گروه آزمون شده است. بنابراین پرستاران می توانند از این روش جهت کاهش اضطراب بیماران استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: اضطراب، آرام سازی عضلانی، فنون الکتروفیزیولوژیک قلبی
  • محسن حجت، لیلا مصلی نژاد *، مریم چرخ انداز، الهام پابرجا، مریم احسانی، سپیده محمدی صفحات 45-52
    مقدمه
    حاکمیت بالینی چهارچوبی است که در آن سازمان های ارایه دهنده خدمات بالینی، در قبال بهبود دایمی کیفیت پاسخگو بوده و با ایجادمحیطی که درآن تعالی خدمات بالینی شکوفا می شود به صیانت از استانداردهای عالی خدمت می پردازند.
    هدف
    این پژوهش با هدف تعیین موانع اجرای حاکمیت بالینی از دیدگاه مدیران و پرستاران بیمارستانهای وابسته به دانشگاه علوم پزشکی جهرم انجام شد.
    روش کار
    این یک مطالعه توصیفی-مقطعی است و بر روی 280 پرستار و 20 مدیر به روش سرشماری، انجام شده است. اطلاعات با کمک پرسشنامه ای محقق ساز مشتمل بر 48 گویه در 7 حیطه حاکمیت بالینی جمع آوری شد. روایی پرسش نامه باشیوه تعیین روایی صوری و محتوایی انجام شد و پایایی آن به روش آزمون مجدد و آزمون اسپیرمن(r=0.73) کسب شد. اطلاعات به کمک آمارهای توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    ممیزی بالینی کمترین و مدیریت کارکنان بیشترین تاثیر منفی را از نظر شرکت کنندگان در اجرای حاکمیت بالینی داشته است. در بین تمام سئوالات«بی توجهی به رضایت شغلی پرسنل» در محور «مدیریت کارکنان» بیشترین تاثیر منفی را به خود اختصاص داد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت اجرای حاکمیت بالینی، بایستی نتایج چنین تحقیقاتی از سوی مدیران سلامت بسیار مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حاکمیت بالینی، مدیران بیمارستان، کادر پرستاری بیمارستان
  • فاطمه حسن دوست، عاطفه قنبری خانقاه*، کبری سلامی کهن، احسان کاظم نژادلیلی، نسترن نوروزی پرشکوه صفحات 53-63
    مقدمه
    پرستاری به عنوان یک رشته بالینی روز به روز در بخشهای اورژانس در حال توسعه می باشد و مسئولین سیستم مراقبت بهداشتی و درمانی باید به طور مداوم شاخص های شایستگی بالینی پرستاران در این بخش ها را ارزیابی، تعیین و اولویت بندی نمایند. عدم وجود شاخص های شایستگی بالینی روشن، ارزیابی را دچار چالش می نماید.
    هدف
    این مطالعه با هدف تعیین شاخص های شایستگی بالینی عمومی از نظر پرستاران شاغل در بخش های اورژانس انجام گرفت..
    روش کار
    مطالعه حاضر یک مطالعه نیاز سنجی است که به شیوه دلفی در سه مرحله که مرحله اول آن تعیین شاخص های شایستگی بالینی عمومی، مرحله دوم دسته بندی شاخص های شایستگی بالینی عمومی توسط اعضای پانل تخصصی و مرحله سوم اولویت بندی شاخص های شایستگی بالینی عمومی به روش تحلیل عاملی اکتشافی از طریق نمونه گیری در دسترس در بین 710 پرستار شاغل در بخشهای اورژانس مراکز آموزشی درمانی استان گیلان در طی مدت 2 ماه انجام گرفت. در نهایت از تحلیل عاملی اکتشافی جهت اولویت بندی نهایی بهره گرفته شد.
    نتایج
    در مرحله اولویت بندی شاخص های شایستگی بالینی عمومی، 5 عامل 30 عبارت دسته بندی شده توسط پانل تخصصی، مدل ساختارمندی را فراهم نمود که در سه حیطه برقراری ارتباط (10 عبارت)، مدیریت بلایا و فوریت ها (8 عبارت) و ویژگی های شخصیتی(12 عبارت) تقسیم شده است.
    نتیجه گیری
    یکی از راهکارهای موجود برای نزدیکی تئوری و عمل در حرفه پرستاری تعیین و اولویت بندی شاخص های شایستگی بالینی در بخشهای مختلف از جمله اورژانس می باشد. با تحلیل عاملی می توان به اولویت بندی این شاخص ها اقدام نمود. تحقیقات بیشتری در سیستم مراقبت بهداشتی به منظور دستیابی به ابزار پایا و معتبر مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: صلاحیت بالینی، کادر پرستاری بیمارستان، خدمات اورژانس بیمارستان
  • علی دهقانی*، فاطمه رادبه، علی محمد پروینیان نسب، سوره خاکی، مرتضی شمسی زاده، مهدی بیرامی جم صفحات 64-72
    مقدمه
    رعایت معیارهای اخلاق حرفه ای در عملکرد پرستاری منجر به بهبود خدمات پرستاری می گردد که لازم است در راستای بهبودی و آرامش بیماران بستری مورد توجه جدی قرار گیرد.
    هدف
    این مطالعه با هدف تعیین دیدگاه پرستاران و بیماران از رعایت معیارهای اخلاق حرفه ای در عملکرد پرستاری در سال 1391 می باشد.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی مقایسه ای است که با مشارکت 160 پرستار با استفاده از سرشماری و 504 بیمار بستری با استفاده از نمونه گیری سهمیه ای در بخش های داخلی و جراحی بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی جهرم انجام گردید. ابزار پژوهش پرسشنامه ای مشتمل بر 31 سوال برای جامعه پرستاران و 22 سوال برای جامعه بیماران بود. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از شاخص های امار توصیفی و آزمون کای دو، همبستگی و آزمون من ویتنی انجام گردید.
    نتایج
    مطابق با دیدگاه پرستاران در ابعاد مسئولیت پذیری 72 درصد و در ابعاد ارتقاء کیفیت مراقبت از بیمار و احترام به بیمار70درصد معیارهای اخلاق حرفه ای رعایت شده است. در حالی که از دیدگاه بیماران در بعد مسئولیت پذیری 40 درصد، در بعد ارتقاء کیفیت مراقبت از بیمار 45درصد و در بعد احترام به بیمار 69 درصد معیارهای اخلاق حرفه ای رعایت شده است. همچنین بین دیدگاه پرستاران و بیماران در بعد مسئولیت پذیری و ارتقاء کیفیت مراقبت از بیمار اختلاف معنی داری مشاهده گردید(P<0.05).
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که بین دیدگاه پرستاران و بیماران از نظر میزان رعایت معیارهای اخلاق حرفه ای تفاوت وجود دارد. لذا پیشنهاد می شود با آموزش کادر درمانی و بالا بردن آگاهی آنها در زمینه اخلاق حرفه ای کارایی و کیفیت مراقبت بهداشتی را به حداکثر رساند.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، کادر پرستاری، بیمارستان، بیماران بستری
  • فلورا رحیم آقایی*، مریم احسانی، ناهید دهقان نیری، شهرام صلواتی صفحات 73-80
    مقدمه
    وجود پرستارانی شایسته برای دستیابی به استراتژی های ارتقاء سلامت ضروری است، لذا اجرا و ارزیابی برنامه های بهسازی موثر در این راستا امری مهم است.
    هدف
    این پژوهش با هدف ارزیابی برنامه های بهسازی از دید پرستاران شاغل در بیمارستانهای غرب مازندران و ارتباط آن با سطح شایستگی آنها انجام شده است.
    روش کار
    این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی می باشد. تعداد 205 پرستار شاغل در بخش های غیر تخصصی بیمارستانهای غرب مازندران با روش نمونه گیری تصادفی از نوع خوشه ایانتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از دو پرسشنامه (پرسشنامه بررسی برنامه های بهسازی و تعیین سطح شایستگی حرفه ای) گردآوری شد. اعتبار صوری و محتوای ابزار مورد تایید قرار گرفت و اعتماد علمی آن با روش همسان سازی درونی بررسی شد و نتایج توسط آزمون آنالیز واریانس و مجذور کای تحلیل شدند.
    نتایج
    اکثریت نمونه ها سطح شایستگی خود را مطلوب گزارش کرده(6/ 75%) و اثربخشی برنامه ها را متوسط برآورد کردند(5/ 80 %). تحلیل واریانس نشان داد که میانگین امتیازات کسب شده از ابزار بررسی برنامه های بهسازی، در پرستاران دارای سطوح گوناگون شایستگی تفاوتی نداشته است.
    نتیجه گیری
    سازمان ها هزینه هنگفتی را صرف برنامه های بهسازی می کنند. در صورتی که این برنامه ها اثر بخش نباشد، تنها باعث اتلاف هزینه و وقت می گردد. نتایج مطالعه می تواند مد نظر مجریان و مدیران پرستاری قرار گیرد.
    کلیدواژگان: توسعه کارکنان، صلاحیت حرفه ای، کادر پرستاری، بیمارستان
  • شادمان رضا ماسوله *، نظام احمدی، آرزو منفرد، آذر رضاصفت، احسان کاظم نژاد لیلی، طاهره ضیایی صفحات 81-90
    مقدمه
    جراحی پیوند عروق کرونر یک مداخله درمانی رایج در بیماران مبتلا به بیماری های عروق کرونر است. این عمل دارای عوارض متعددی می باشد. از جمله عوارض شایع بعد از آن، اختلال الکترولیتی است که معضل مهمی در این بیماران به شمار می رود.
    هدف
    هدف این مطالعه تعیین میزان اختلالات الکترولیتی بعد از پیوند عروق کرونر و عوامل مرتبط با آن در بیماران بستری در بخش مراقبتهای ویژه جراحی قلب بود.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، تعداد 288 بیمار تحت پیوند عروق کرونر قلب در بخش مراقبتهای ویژه جراحی قلب به روش نمونه گیری تدریجی تحت مطالعه قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه ای محقق ساخته شامل بخش های اطلاعات دموگرافیک، تاریخچه بیماری های قبلی و فعلی و میزان سدیم و پتاسیم از طریق مندرجات موجود در پرونده بیمار به دست آمد و با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی(مجذور کای، فیشر و رگرسیون لوجستیک) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    یافته های این تحقیق نشان داد که بعد از پیوند عروق کرونر 7 /16 درصد بیماران دچار هیپوناترمی، 9 /4 درصد هیپرناترمی، 2/ 14 درصد هیپوکالمی و 8/ 3 درصد نیز دچار هیپرکالمی شدند. همچنین نتایج نشان داد که بین عوامل مداخله گری همچون شاخص توده بدنی، سابقه مصرف دارو، تعداد عروق گرفتار، تعداد پیوندهای انجام شده، مدت زمان اتصال بیمار به ونتیلاتور، مدت زمان استفاده بیمار از دستگاه قلب و ریه مصنوعی، مدت زمان بستن آئورت، میزان هیپوترمی و هموگلوبین و هماتوکریت حین عمل با میزان اختلال الکترولیتی بعد از عمل ارتباط معنی داری وجود دارد(05 /0>P). این عوامل براساس مدل رگرسیون لوجستیک با اختلالات الکترولیتی مرتبط نبودند.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان داد که عوامل زیادی چون تاریخچه بیماری فرد و شرایط حین عمل جراحی می تواند بر اختلالات الکترولیتی بعد از پیوند عروق کرونر تاثیر گذار باشد. شناسایی این عوامل در برنامه ریزی جهت پیشگیری، تشخیص و درمان زود هنگام عوارض احتمالی و در نتیجه ارتقاء سطح کیفی مراقبت از این بیماران می تواند مفید باشد.
    کلیدواژگان: الکترولیت ها، عوارض پس از عمل جراحی، بای پس عروق کرونر، بخش مراقبت ویژه
  • زهره سادات، محبوبه کفایی عطریان، ملیحه سرویه، ناهید سرافراز، فاطمه عباس زاده، محمد اصغری جعفرآبادی، طاهره دهداری صفحات 91-101
    مقدمه
    دیسمنوره اولیه، قاعدگی دردناک در غیاب بیماری های لگنی است و در سنین باروری زنان شایع است.
    هدف
    هدف این مطالعه تعیین اثر فشار بر نقطه ششم طحالی بر تسکین دیسمنوره اولیه است.
    روش کار
    در این کارآزمایی بالینی، دانشجویان دارای دیسمنوره اولیه مقیم خوابگاه طی سه مرحله بررسی شدند. در سیکل اول شدت درد بدون مداخله ارزیابی شد. واحدهای پژوهش با استفاده از بلوکهای تصادفی با نسبت تخصیص 1:1 بر اساس شدت درد به دو گروه درمان (نقطه ششم طحالی) و کنترل (نقطه بی اثر) تقسیم شدند. در سیکل دوم و سوم فشار توسط واحدهای پژوهش اعمال شد. شدت درد قبل و بعد از مداخله با مقیاس آنالوگ بصری مورد مقایسه گرفت. واحدهای پژوهش، شخص تقسیم کننده گروه ها و آنالیز کننده اطلاعات از گروه های مطالعه بی اطلاع بودند. در انتها اطلاعات 30 دانشجو در گروه درمان و 32 دانشجو در گروه کنترل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای مقایسه شدت درد گروه های مداخله و کنترل آزمونهای تی، مجذور کای، من ویتنی مورد استفاده قرار گرفت.
    نتایج
    شدت درد تا 3 ساعت پس از اعمال فشار بر نقطه ششم طحالی (004/ 0 >p) و چهار ساعت پس از اعمال فشار بر نقطه کنترل (p<0.001) نسبت به قبل از مداخله کاهش یافت. قبل و بعد از مداخله تفاوتی بین شدت درد گروه ها مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    از آنجا که شدت درد بعد از مداخله در هر دو گروه کمتر بود، انجام مطالعات بیشتر در این مورد پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: دیسمنوره، طب فشاری، درد، طحال
  • سعیده عسکریان عمران، فرزانه شیخ الاسلامی، رسول تبری، احسان کاظم نژاد لیلی، عزت پاریاد صفحات 102-109
    مقدمه
    رضایت زناشویی که نشانگراستحکام نظام خانواده است؛ باعث افزایش سلامت جسمی، روانی، پیشرفت اقتصادی، رضایت شغلی ورضایت ازکل زندگی می گردد پرستاران جهت تامین سلامت وآسایش بیماران باعوامل تنش زای مختلف درمحل کارمواجه هستند وبه دلیل تعدد نقش ها در منزل نیز درمعرض مستقیم و غیرمستقیم آسیبهای جسمانی وروانشناختی متعددقرار دارند. شناخت عوامل موثر و مرتبط شغلی با رضایت زناشویی می تواند جهت ارتقا و بهره وری این نیروی عظیم انسانی حائز اهمیت باشد.
    هدف
    این پژوهش با هدف تعیین ارتباط بین عوامل شغلی ورضایت زناشویی پرستاران شاغل در مراکز آموزشی- درمانی انجام گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه همبستگی از نوع توصیفی تحلیلی، 500 پرستار متاهل شاغل در 8 مرکز آموزشی درمانی شهر رشت به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. اطلاعات از طریق پرسشنامه رضایت زناشویی اینریچ (ENRICH) و پرسشنامه عوامل فردی –اجتماعی و شغلی جمع آوری گردید و با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و آزمون های آمار استنباطی (آزمون پیرسون، آزمون آنالیز واریانس یک طرفه،آزمون تی مستقل و مدل رگرسیون لوجستیک رتبه ای) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    یافته ها نشان داد که بیشتر واحدهای مورد پژوهش(6/ 61%) دارای رضایت زناشویی نسبی هستند. بین میزان رضایت زناشویی با سابقه کار(P=0/0001)، میزان درآمد (P=0/002)، بخش محل خدمت (P=0/0001)، نوبت کاری (P=0/003)، وضعیت استخدامی (P=0/0001)، سن(P=0/002)، ارتباط آماری معنی دار وجود داشت. همچنین یافته ها حاکی از آن بود که به ازای افزایش تعداد 1 فرزند شانس تمایل به کاهش رضایتمندی65/1برابر افزایش می یابد. از بین بخش های محل خدمت تنها بخش روانپزشکی (0001 /0>P) عامل مرتبط بارضایت زناشویی بود. اما بین رضایت زناشویی با مرتبه شغلی، جنس و مدرک تحصیلی، ارتباط آماری معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این مطالعه، برخی عوامل شغلی با رضایت زناشویی پرستاران دارای ارتباط معنی دار می باشند. در نتیجه می توان با بکارگیری راه های مناسب و استفاده از فاکتورهای تعدیل کننده شغلی شرایط خانوادگی پرستاران را با افزایش میزان رضایت زناشویی بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: ازدواج، رضایت شخصی، کادر پرستاری، بیمارستان
  • فریده کمالی دهکردی، شاهرخ مقصودی*، عبدالحسین امامی سیگارودی، احسان کاظم نژاد لیلی صفحات 110-117
    مقدمه
    نیروی انسانی ارائه کننده خدمات بهداشتی و درمانی سهم بسزایی در سلامت جامعه دارد، از این رو حفظ و ارتقاء سلامت آنان می تواند نقش کمک کننده ای در سلامت جامعه داشته باشد. یکی از جنبه های تاثیر گذار بر سلامتی این افراد شغل و رضایت شغلی آنان می باشد.
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تعیین عوامل پیش بینی کننده سلامت عمومی مبتنی بر رضایت شغلی کارکنان مراکز بهداشتی- درمانی طراحی گردیده است.
    روش کار
    این پژوهش، مطالعه ای مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی است که در سال 92-1391 انجام گرفته است. در این مطالعه از روش سرشماری برای نمونه گیری استفاده گردید. 252 نفر از کارکنان مراکز بهداشتی در این مطالعه شرکت کردند و ابزار گردآوری اطلاعات شامل دو پرسشنامه رضایت شغلی (Job Description Index) و سلامت عمومی (General Health Questionnaire) به همراه پرسشنامه ویژگی های دموگرافیک بود که پس از بررسی روایی و پایایی بکار گرفته شد. داده ها با آزمون های آماری توصیفی و استنباطی(من ویتنی و کروسکال والیس) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    یافته ها نشان داد تنها 6/ 47 درصد کارکنان از سلامت عمومی مطلوب برخوردار بودند. حدود 16/ 63 درصد از کارکنان از شغل خود راضی بودند و بیشترین میزان رضایت در حیطه همکار (83/ 76%) و کمترین میزان رضایت در حیطه حقوق و مزایا 5/ 41 درصد بود. نتایج حاکی از آن بود که از میان حیطه های مورد مطالعه، تنها حیطه های مرتبط و پیش بینی کننده سلامت عمومی، حیطه همکار (049/ 0>p) و شرایط محیط کار(043/ 0>p) می باشند، به طوریکه با افزایش میزان رضایت از همکار و همچنین شرایط محیط کار شانس سلامت عمومی افزایش می یابد. از میان ویژگی های دموگرافیک، میزان تحصیلات (043/ 0>(p و داشتن پست مدیریتی(035/ 0>p) به عنوان پیش بینی کننده سلامت عمومی شناخته شدند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده می توان گفت، ارتباط بین کار و سلامتی یک رابطه دو جانبه است که در جهت بهبود هر دو مقوله برنامه ریزی و مداخلات مناسب لازم می باشد. انجام این امر منجر به افزایش رضایت از شغل و سلامت جسمی و روانی کارکنان می گردد.
    کلیدواژگان: بهداشت و تندرستی، رضایت شغلی، مراکز بهداشتی درمانی
|
  • Asefzadeh S., Mamikhani J., Agoush L.* Pages 1-8
    Introduction
    Increasing pressure to follow a vision on complete health care organizations، better quality and excellence selection systems has become one of the main concerns for organizations and their managers..
    Objective
    The aim of this study is to determine the relationship between the level of ISO 9001-2008 quality management system and altering indictors of quality effectiveness in Rasht Hospitals.
    Methods
    This is a descriptive and correlational study which was performed in three ISO-certified hospitals. The degree of ISO implementation measured using the requirements of ISO 9001 standards through questionnaires. Data of quality effectiveness indictors were compared using dependent T-test before and after the implementation when determining the mean and coefficient of variation.
    Results
    There was a significant relationship between some indicators of quality effectiveness such as patient satisfaction، number of inspected complaints and improved procedure within implementations of ISO quality system (p<0. 05). On the other hand there was no significant difference between the mean alteration of the average length of patient's hospitalization before and after the placement.
    Conclusion
    Create a systemic visualization of the powerful tool such as ISO quality management system and imperative practical performance system in one organization discriminent addition to correcting systems and improving staff performance، will improve some indicators of hospital.
    Keywords: ISO 9001, 2008, effectiveness, Quality management
  • Ebrahimi M., Moghadamnia M.T.*, Farmanbar R., Zayyeni H., Kazemnejad Leili E Pages 9-18
    Introduction
    Today medical world is facing the increase of chronic diseases. Rheumatoid Arthritis as a chronic disease causes pain, fatigue, limited mobility and daily activity, physical function disorder and disability. An important part of controlling chronic illnesses such as rheumatoid arthritis is enabling patients to conduct self-care and adjusting to condition of chronic disease.
    Objective
    Present study aims to determine self-care ability of patients with rheumatoid arthritis.
    Methods
    This is a cross sectional descriptive study which surveyed the level of self-care of 326 patients with rheumatoid arthritis referring to Rheumatology clinic of Razi educational center in Rasht. Data were collected using Health Assessment Questionnaire in order to determine the disability rate and Self-Care Inventory in order to determine the Self-Care ability rate through interview. Data were analyzed by descriptive and analytical statistical tests (Kruskal Wallis, Mann Whitney and Multiple linear regressions).
    Results
    The mean self-care ability of patients was 57.65±2.32 which was at a good level. Sex (P<0.0016)), age (P<0.001) marital status (P<0.001), education (P<0.001), jobs (P 0.001), income (P<0.004), duration of illness (P<0.000) and co morbidities (P<0.001) were significantly associated with self-care ability.
    Conclusion
    Study findings indicate that baseline factors are effective in controlling rheumatoid arthritis disease; therefore it is necessary for nurses to determine self-care needs considering effective related factors to develop and implement training programs in order to improve patients’ empowerment.
    Keywords: Self Care, Arthritis, Rheumatoid, Patients
  • Pourverdi Sh, Mohammadi Shahboulaghi F.*, Kashaninia Z., Rezasoltani P Pages 19-28
    Introduction
    Coronary artery bypass grafting surgery is a common therapeutic intervention in patients with coronary artery disease. This surgery has various complications. Electrolyte disorders are among common important complications among these patients.
    Objective
    purpose of this study was to determine the level of electrolyte disorders and related factors in patients after coronary artery bypass grafting surgery hospitalized in cardiac care units.
    Methods
    In this descriptive cross–sectional study, 288 Coronary Artery By Pass Graft (CABG) patients admitted to educational hospital were selected by gradual sampling. Data were collected by a three part researcher made questionnaire covering demographics, past medical history and levels of sodium and potassium through patients’ medical records. Statistical analyses were performed using appropriate tests (chi square test, fisher exact test and logistic regression).
    Results
    Findings showed that 16.7% of patients undergoing coronary artery bypass grafting were hyponatremia, 4.9% hypernatremia, 14.2% hypokalemia and 3.8% hyperkalemia. The results also indicated that there was a significant relationship between the factors such as body mass index, history of drug use, the number of vessels involved, the number of grafts, the length of time connected to mechanical ventilation, duration of artificial heart-lung machine use, aortic clamping time, and amount of intraoperative hypothermia, hemoglobin and hematocrit and postoperative electrolyte disorders (P<0.05). According to Logestic regression model, these factors were not associated to electrolyte abnormalities.
    Conclusion
    The findings showed that many factors such as individual medical history and condition during surgery can affect electrolyte abnormalities after coronary artery bypass graft. Identifying these factors can be useful in planning for prevention, diagnosis and early treatment of possible complications which in turn may result in promotion of quality care.
    Keywords: Self Care_Hemoglobin A Glycosylated_Blood Glucose_Diabetes MellitusType 2
  • Piran P., Joukar F.*, Mousavi S., Atrkar, Roushan Z., Mehrdad S.M Pages 29-36
    Introduction
    Foot ulceration is one of the most serious and disabling complications of Diabetes Mellitus and identification of risk factors affecting foot ulcer can prevent it from causing irreparable consequences.
    Objective
    Therefore the aim of this study was to comparing the situation of the foot skin in diabetic patients with and without foot ulcers.
    Methods
    In this cross - sectional study of 355 diabetic patients referred to Razi Hospital in 2013 were randomly selected based on a questionnaire consisted of four parts: demographic profiles, clinical characteristics, skin situations and diabetic foot, by a trained nurse were studied. History of the disease based on Charlson Co morbidity Index and foot ulcers by Wagner ulcer classification system were evaluated. Patients were divided into two groups of foot ulcer and non-ulcer and each of the variables were compared between these two groups. We used Chi square test and logistic regression analysis to compare some variables. P-value less than 0.05 was considered significant.
    Results
    Based on these findings, 16.1% had foot ulcers. Dry skin with no sweating, pallor, fisher, edema, impaired growing toe nails in the group with ulcer was (89.47%, 42.1%, 26.31%, 21.05%, and 64.91%) and in the group without ulcer was (73.48%, 35.9%, 11.74%, 12.08%, and 48.65%). There is significant correlation between foot ulcers and dry skin (p=0.01), fissure (p=0.004) and impaired growth toenail (p=0.02).Risk of foot ulcers in people with dry skin 3.07 times, the people of Fisher 2.68 times in people with impaired growth and toenails 1.95 times higher.
    Conclusion
    Since skin problems affecting the foot ulcer, nurses by identifying risk factors played a role in the prevention and treatment of foot ulcers.
    Keywords: Foot Ulcer, Diabetic Foot, Diabetes Mellitus
  • Jafari H., Baghaei Lake M.*, Sedghisabet M., Kazemnegadleili E Pages 37-44
    Introduction
    Anxiety is a common psychological reaction in invasive diagnostic and therapeutic such as interventions electrophysiological, that requires nursing care management for assessment and application of effectiveness to reduce it.
    Objective
    The present study have been conducted to determine the effect of Benson relaxation on anxiety in patients waiting for electrophysiological diagnostic and therapeutic interventions.
    Methods
    This is a clinical trial study on 72 patients waiting for electrophysiological interventions, admitted in Heshmat Hospital - Rasht. Samples selected through convenience sampling method, and were allocated to intervention (usual care and relaxation) and control (usual care only) groups through Random Block method. Data were collected using the 2- part questionnaire include personal - clinical data and hospital anxiety and depression scale (only anxiety part) through interview and document records information. Data were gathered in 2 stages, first before 60-15 minutes and second 5-3 hours before electrophysiology intervention (personal-clinical characteristics and level of anxiety). Intervention group encouraged to listen to audio instructions Benson relaxation for 10 minutes using headphones, and then exercise for at least 3 times between two steps of study. Data were analyzed by X2, paired t- test and independent t-test
    Results
    The results showed that the mean and standard deviation of anxiety score in the intervention group after the intervention has been much lower than before (3/11 ± 3/43) compared to (7/91 ± 6/70). Paired t-test between the mean scores before and after relaxation in the intervention (P <0. 0001) and control group (P <0. 0001) was significant. Finally, independent t-test showed a significant difference (p<0. 0001) between the mean and standard deviation of anxiety score in the second step in two groups, which indicate the effect of relaxation on anxiety patients.
    Conclusion
    According to the results of this study, Benson relaxation significantly reduced the anxiety level in these groups of study. Therefore nurses could use this method to reduce the level of anxiety in these patients.
    Keywords: Anxiety, Muscle Relaxation, Electro physiologic Techniques, Cardiac
  • Hojjat M., Mosalanejad L.*, Charkhandaz M., Pabarja E., Ehsani M., Mohammadi S Pages 45-52
    Introduction
    Clinical governance is a framework in which the organization providing clinical services is accountable for continuing improvement of quality of clinical service excellence.
    Objective
    This study aimed to determine obstacles of clinical governance administration from view point of managers and nurses in hospitals affiliated to Jahrom University of Medical Sciences.
    Methods
    This is a cross-sectional study conducted on 280 nurses and 20 managers selected by census method. Data were gathered by a researcher made questionnaire, consisting of 48 items in 7 domains of clinical governance. Questionnaire validity was done by face and content determination style and its reliability was established through Test-retest method and Spearman test (r=0.73). Data were analyzed by descriptive statistics.
    Results
    Clinical audit and personnel management had the most negative effect in clinical governance administration from participants’ viewpoint. From all questions "inattention to personnel job satisfaction" in "personnel management" domain had the most negative effect.
    Conclusion
    According to importance of clinical governance administration, such research results should be considered by health managers.
    Keywords: Clinical Governance, Hospital Administrators, Nursing Staff, Hospital
  • Hasandoost F., Ghanbari Khanghah A.*, Salamikohan K., Kazemnezhad Leili E., Norouzi Pareshkouh N Pages 53-63
    Introduction
    Nursing as a clinical discipline is developing daily in emergency wards and health care system managers should assess and prioritize clinical competence indicators in these wards continuously. Lack of clear clinical competence indicators challenges evaluation.
    Objective
    This study aimed to determine general clinical competence indicators from nurses’ viewpoint working in emergency wards.
    Methods
    This is a assessment study using Delphi method in three phases: the first phase (determine the General Clinical competence indicators), Phase II (classifying general clinical competence indicators by members of the expert panel) third phase (prioritizing general clinical competence indicators using exploratory factor analysis) through which 710 nurses were chosen by convenience random sampling working in emergency wards affiliated to Guilan Therapeutic Educational Centers during a two month period. Finally, exploratory factor analysis was used.
    Results
    In prioritizing phase of general clinical competence indicators, five factors statements were classified by the expert panel and provided a structured model in three domains which were divided as communication (10 items), disaster and emergency management (8 items) and personality characteristics (12 items).
    Conclusion
    A present alternative to reduce the gap between theory and practice in nursing is through determination and prioritization of clinical competence criteria in emergency wards. Factor analysis can be used to prioritize these indicators. Further research in health care system is ed in order to achieve reliable and valid instrument.
    Keywords: Clinical Competence, Nursing Staff, Hospital, Emergency Service, Hospital
  • Dehghani A.*, Radbeh F., Parviniannasab A., Khaki S., Shamsizadeh M., Beyramijam M Pages 64-72
    Introduction
    The ethical standards compliance in nursing practice will lead to improve nursing services; therefore this must be regarded as main goal for hospitalized patients.
    Objective
    The aim of study was to determine the professional ethics standards compliance in nursing practice from nurses and patients prospective in 2012.
    Methods
    This is a descriptive comparative study that was conducted with partnership of 160 registered nurses were chosen by census and 504 hospitalized patients were selected by quota sampling from medical and surgical wards affiliated to training hospitals of the Medical Sciences Jahrom University.Study tool was a questionnaire list, 31 questions for nurses and 22 questions for patients. Data analysis performed using, SPSS 16, connected Chi-Square, correlation and Mann-Whitney tests.
    Results
    According to the nurse's perspective 72% had responsible aspect and respectful patients care quality performance was 70%. However from patient’s perspective 40% of nurses had responsible aspect, quality performance 45% and patients respect 69% to meet ethical standard.There was significant difference between nurses and patients perspective in sight of responsibility and quality care performance.
    Conclusion
    The results showed that there is difference between patients and nurse's perspective about professional ethics standards compliance. To improve quality care performance education and training of ethical standards compliance is essential
    Keywords: Ethics Professional, Nursing Staff, Hospital, Inpatients
  • Rahimaghaee F.*, Ehsani M., Dehghan Nayeri N., Salavati Sh Pages 73-80
    Introduction
    Skilled nurses are needed to achieve health promotion strategies, so operation and assessment via staff development program is essential.
    Objective
    The purpose of this study was to evaluate staff development program through west Mazandaran hospital nurses and its relationship with the level of their professional competency.
    Methods
    This study was descriptive - correlations in 205 nurses from general ward who were selected by cluster sampling. Data was collected by two questionnaires for competency level and staff development programs. Face and content validity was approved and reliability of the instrument was assessed by the internal consistency. Analysis of variance and chi-square tests were used to analyze data.
    Results
    The majority of samples reported their competent level as ideal (75/6%), and the effectiveness of the program estimated as average (80/5%). variance analysis of data showed there are no significant difference in the mean scores of survey instrument staff development, among the nurses with varying levels of competence (p =0/4, df =2).
    Conclusion
    Organizations spend enormous amounts of money to improve development programs. If these programs loss their effectiveness, it is time consuming and will damage the economy. These results could be useful for nursing organisation and executives
    Keywords: Staff Development, Professional Competence, Nursing, Staff, Hospital
  • Rezamasoule Sh*, Ahmadi N., Monfared A., Rezasefat A., Kazemnezhad Leili E., Ziaei T Pages 81-90
    Introduction
    Coronary artery bypass grafting surgery is a common therapeutic intervention in patients with coronary artery disease. This surgery has various complications. Electrolyte disorders are among common important complications among these patients.
    Objective
    purpose of this study was to determine the level of electrolyte disorders and related factors in patients after coronary artery bypass grafting surgery hospitalized in cardiac care units.
    Methods
    In this descriptive cross–sectional study, 288 Coronary Artery By Pass Graft (CABG) patients admitted to educational hospital were selected by gradual sampling. Data were collected by a three part researcher made questionnaire covering demographics, past medical history and levels of sodium and potassium through patients’ medical records. Statistical analyses were performed using appropriate tests (chi square test, fisher exact test and logistic regression).
    Results
    Findings showed that 16.7% of patients undergoing coronary artery bypass grafting were hyponatremia, 4.9% hypernatremia, 14.2% hypokalemia and 3.8% hyperkalemia. The results also indicated that there was a significant relationship between the factors such as body mass index, history of drug use, the number of vessels involved, the number of grafts, the length of time connected to mechanical ventilation, duration of artificial heart-lung machine use, aortic clamping time, and amount of intraoperative hypothermia, hemoglobin and hematocrit and postoperative electrolyte disorders (P<0.05). According to Logestic regression model, these factors were not associated to electrolyte abnormalities.
    Conclusion
    The findings showed that many factors such as individual medical history and condition during surgery can affect electrolyte abnormalities after coronary artery bypass graft. Identifying these factors can be useful in planning for prevention, diagnosis and early treatment of possible complications which in turn may result in promotion of quality care.
    Keywords: Electrolytes, Postoperative Complications, Coronary Artery Bypass, Intensive Care Units
  • Sadat Z., Kafaei Atrian M.*, Sarvieh M., Sarafraz N., Abbaszade F., Asghari Jafarabadi M., Dehdari T Pages 91-101
    Introduction
    Primary dysmenorrhea is common in women during reproductive age.
    Objective
    This study aimed to determine the effect of acupressure on sixth spleen point (SP6) on relief of primary dysmenorrhea.
    Methods
    This study is a clinical trial. Students with primary dysmenorrheal living in dormitory were studied during three menstrual cycles. Pain intensity was measured on the first cycle without intervention. Subjects were divided into two parallel groups (pressure on SP6 and placebo groups), using a randomized block design with odds ratio of 1:1 based on the intensity of pain. In the second and third cycles, pressure was exerted by the samples. Pain intensity was compared with the visual analogue scale before and after intervention. Samples, person dividing the groups, data analyzer were blinded to study groups. At the end data related to 30 students in experiment group and 32 students in control group were analyzed. T test, chi-square, Friedman, Mann-Whitney and ordinal regression were used to compare the pain severity in experiment and control groups.
    Results
    Pain severity up to 3 hours after giving pressure on SP6 (p<0.004) and four hours after giving pressure on control point (p<0.001) was decreased compared to before intervention. There was no difference observed pain in groups before and after intervention.
    Conclusion
    Since pain severity was less in both groups after intervention, more studies are recommended.
    Keywords: dysmenorrhea, acupressure, pain, Spleen
  • Askarian Omran S., Sheikholeslami F.*, Tabari R., Kazemnejhad Leili E., Paryad E Pages 102-109
    Introduction
    Marital satisfactions are the key to strength the family and heighten the physical, mental health and economic development which could effect on life and job satisfaction. Professional nurses are under various stresses during their shift work to provide excellent quality of life for patients. They have responsibility for their own personal life too. Due to multiplicity of nurse’s roles they suffer under several psychological and physical stresses. Understanding the factors related to their employment such as shift work can improve validity and efficiency of this force which is important in human.
    Objective
    This study aimed to determine the role of shift work and predictor variables on marital satisfaction of employed nurses through educational – medical centers.
    Methods
    In this cross – sectional study, 500 marital employed nurses from 8 training medical centers in Rasht were selected using stratified random sampling.Information was collected using ENRICH marital satisfaction questionnaire for demographic data, social and shift work. For data analysis spss16, descriptive and inferential statistical tests (linear regression, Pearson's test, Regression Logistic Ordinal Model) were applied.
    Results
    Results showed that there is a significant relationship between marital satisfaction and shift work (P=0/003), history job (P=0/0001), personal income (P=0/002), the place of service (P=0/0001), employment status (P=0/0001), age (P=0/002). The findings showed each child can increase 1.65 times chance of lower satisfaction. Psychiatric ward was only ward related to marital satisfaction (p<0.0001). But there was not significant relationship between marital satisfaction job degree, sex and educational level.
    Conclusion
    According to this findings, shift work, and some occupational factors (history job, income, place of service, employment status) are related to marital satisfaction for nurses. Therefore, applying the appropriate ways and moderating factors to improve the marital and career state of nurses are essential.
    Keywords: Marriage, Personal Satisfaction, Nursing Staff, Hospital
  • Kamali Dehkordi F., Maghsoudi Sh*, Emami Sigaroudi A., Kazemnejad Leili E Pages 110-117
    Introduction
    Manpower providing health and treatment care has a crucial contribution to public health, therefore maintaining and improving the quality of health care providers is required for quality of providing service. An aspect that has impact on their health is occupation and job satisfaction.
    Objective
    Present study is designed to examine predictive factors of public health based on job satisfaction of health service center's employees.
    Methods
    This study is a cross sectional descriptive-analytic study conducted in 2012. In this study, census method was used for sampling. 252 personnel of health centers participated in this study and data collection tool included three questionnaires of Job Description Index (JDI), General Health Questionnaire (GHQ) and demographic characteristic questionnaire which were used after establishment of its validity and reliability. Data was analyzed using descriptive and analytical tests (Mann Whitney- Kruskal Wallis.
    Results
    Findings showed that only 47.6% of staff had good general health. About 63.16% of employees were satisfied most level of satisfaction was in colleague domain (76.83%) and least level of satisfaction was in salary domain (41.5%). Results indicated that from domain studied, only related and predicted areas of public health were colleague domain (p<0.049) and work environment condition (p<0.043) therefore the chance of general health increased by increasing level of satisfaction with colleague and work condition. Among the demographic characteristics, education (p<0.043) and management position (p<0.035) were identified as predictors of public health.
    Conclusion
    In attention to obtained results, it can be said that the relationship between work and health is mutual and for improving the two concepts, planning and appropriate interventions are needed. And this intervention can lead to increased job satisfaction and staff physical and mental health.
    Keywords: Health, Job satisfaction, Community Health Center