فهرست مطالب

مطالعات فرهنگی اجتماعی خراسان - سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، بهار 1394)

فصلنامه مطالعات فرهنگی اجتماعی خراسان
سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، بهار 1394)

  • بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/09/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مفید شاطری، راضیه آرزومندان صفحه 7
    باورهای دینی و مذهبی می توانند بر نگرش جامعه در تمامی ابعاد تاثیرگذار باشند. از جمله این اعتقادات، واقعه ی کربلا و ارزش های نهفته در آن است که بر جنبه های مختلف زندگی اجتماعی، سیاسی و فرهنگی تاثیر داشته؛ تا بدان جا که برای زنده نگه داشتن یاد این واقعه، مجموعه ای از نمایش های آیینی- مذهبی به نام تعزیه و شبیه خوانی شکل گرفته است. در شهر بیرجند، در جنوب خراسان، به تبع شرایط اجتماعی، سیاسی و مذهبی حاکم در ادوار مختلف، حسینیه های متعددی برای عزاداری ایجاد گردید. مهم ترین آن ها حسینیه ی شوکتیه نو بوده است. هدف مقاله ی حاضر شناخت و بررسی نحوه ی برپایی مراسم آیینی تعزیه در حسینیه ی شوکتیه ی نو، به عنوان یکی از بناهای با عظمت شهر بیرجند، در دوره ی قاجار است. این پژوهش با شیوه توصیفی- تحلیلی به انجام رسیده است. شناخت عناصر کالبدی و معماری حسینیه و نیز آگاهی از نحوه برگزاری مراسم تعزیه بر اساس مطالعات کتابخانه ای، مشاهدات میدانی و مصاحبه با مطلعان کلیدی صورت گرفته است. بر اساس یافته های این پژوهش، گرچه حسینیه شوکتیه در طول زمان، کاربری های توامان آموزشی و مذهبی داشته است، اما فضای کالبدی آن همچنان که ایده ی اولیه ی بنا گواهی می دهد برای برگزاری مراسم مذهبی و آیینی تعزیه مناسبت دارد. این بنای تک ایوانی با صحن وسیع، رواق ها، طاق نماهای پیرامونی و سکوی مستطیل شکل میان صحن در حال حاضر نیز می تواند پاسخ گوی کاربری آیینی آن در زمینه برگزاری مراسم تعزیه، شبیه خوانی و سایر مراسم ملی و مذهبی باشد.
    کلیدواژگان: تعزیه، شبیه خوانی، عناصر کالبدی، حسینیه شوکتیه، بیرجند
  • بررسی تاثیر هوش سازمانی بر سبک رهبری تحول آفرین / مورد مطالعه: کمیته امداد امام خمینی شهرستان بیرجند
    زهرا رجایی، اعظم پوریوسف صفحه 37
    بسیاری از دانشمندان برای سازمان ها نوعی قابلیت و توانایی به نام هوش سازمانی قائل هستند که ترکیبی از هوش انسانی و هوش ماشینی است. رهبری تحول آفرین اساس و شالوده ای برای موفقیت سازمانی است که دسترسی به اهداف بالاتری را برای نظام سازمانی میسر می سازد. رهبران تحول آفرین، اثربخشی را به کارایی ترجیح می دهند و سعی می کنند با توجه به روحیات خود و کارکنان، از منابع انسانی سازمان بهره مند شوند. در جامعه ی آماری شامل کلیه کارکنان کمیته امداد امام خمینی بیرجند بوده که در فروردین و اردیبهشت93 بین آنها پرسش نامه توزیع شده است و پرسش نامه های دریافت شده، به عنوان نمونه در نظر گرفته شد. لذا نمونه آماری در قلمرو زمانی تحقیق 72 نفر بوده است. به منظور گردآوری اطلاعات از پرسش نامه ی هوش سازمانی آلبرخت (آلبرشت) و پرسش نامه سبک رهبری چند عاملی باس و آلیو استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که هوش سازمانی بر رهبری تحول آفرین تاثیر مثبت دارد. همچنین تمام شاخص های مدل اندازه گیری و مسیرهای متناظر سوالات تحقیق نیز مورد تائید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: هوش سازمانی، رهبری تحول آفرین
  • تحلیل کارکرد بازارچه های مرزی از منظر پدافند غیرعامل با تاکید بر نقش مرزنشینان / نمونه موردی: بازارچه مرزی ماهیرود سربیشه استان خراسان جنوبی
    اسماعیل علمدار، عمران راستی صفحه 55
    پدافند غیرعامل در حال حاضر یکی از موثرترین و پایدارترین روش های دفاع در مقابل تهدیدات داخلی و خارجی، همواره مدنظر اکثر کشورهای جهان قرار داشته است. در ایران نیز با توجه به موقعیت راهبردی نواحی مرزی شرق کشور، استان خراسان جنوبی با دارا بودن بیشترین مرز مشترک با کشور افغانستان از دیرباز به لحاظ قرار داشتن در مسیر جاده ابریشم در مبادله کالا و تجارت، از اهمیت خاص و ویژه ای برخوردار بوده است. در این بین نقش پدافند غیرعامل و آمایش سرزمینی و به طور خاص آمایش نواحی مرزی برجسته می شود. یکی از بهترین راهبردهای پدافندی در مناطق مرزی استان برای مقابله با تهدیدات، ایجاد و گسترش فعالیت بازارچه های مرزی است، زیرا بازارچه ها مصداق بارز حضور مردم در امور اقتصادی منطقه بوده که می تواند باعث ماندگاری مرزنشیان شده و از مهاجرت بیرویه آنان جلوگیری کند و این امر، منجر به توسعه و امنیت پایدار منطقه می شود. در این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی و تکیه بر منابع کتابخانه ای و میدانی (مصاحبه ها و مشاهدات نگارندگان) به بررسی نقش بازارچه مرزی ماهیرود شهرستان سربیشه در امنیت مناطق مرزی استان از منظر پدافند غیرعامل پرداخته شده است. نتایج بررسی ها در این تحقیق حاکی از آن است که این بازارچه مرزی به عنوان یکی از اهرم های مهم در ایجاد اشتغال، تثبیت جمعیت مرزنشین، کاهش محرومیت و توسعه روابط تجاری با کشور همجوار از سال های گذشته بوده و پیوسته تاثیر قابل توجهی در فعالیت های اقتصادی و ایجاد امنیت منطقه سربیشه و حتی استان داشته است.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، خراسان جنوبی، بازارچه مرزی ماهیرود
  • میمنت محمدی، هادی پورشافعی صفحه 87
    تغذیه مناسب از مهم ترین نیازهای تامین سلامت جسمی، فکری و به عبارتی رکن اساسی سلامت جامعه است. ارائه رژیم غذایی مناسب به کودکان، نگهداری و توزیع مطلوب، همچنین کنترل محل نگهداری و توزیع مواد غذایی در مدارس بسیار مهم است. لذا پژوهش حاضر از نوع توصیفی - همبستگی می باشد که با هدف بررسی رابطه آگاهی تغذی های با شادکامی و عملکرد تحصیلی دانشآموزان پایه ششم ابتدایی شهر بیرجند انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پایه ششم ابتدایی که در سال تحصیلی 94-93 مشغول به تحصیل بودند؛ که مطابق جدول کرجسی و مورگان، با توجه به حجم جامعه (500 نفر)، نمونه آماری 210 نفر به صورت تصادفی ساده تعیین گردید. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه های شادکامی آکسفورد (1989) و پرسش نامه محقق ساخته آگاهی تغذیه ای استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیره و ضریب همبستگی اسپیرمن انجام شد. نتایج تحقیق حاکی از آن بود بین آگاهی تغذیه ای و شادکامی رابطه معنی داری وجود داشت، اما بین آگاهی تغذیه ای با عملکرد تحصیلی دانش آموزان رابطه معنی داری وجود نداشت.
    کلیدواژگان: آگاهی تغذیه ای، شادکامی، عملکرد تحصیلی
  • علی نجف زاده صفحه 103
    اسحاق زایی ها از قبایل ابدالی بودند که در اطراف قندهار زندگی می کردند و همزمان با تثبیت حکومت قاجار و قدرت گرفتن محمود شاه، بر لاش و جوین مسلط شدند و شاه پسندخان توانست قلعه های لاش و جوین را بازسازی کند. سردار احمدخان اسحاق زایی همزمان با میرعلم خان حاکم قاینات، قدرت این خاندان را به اوج رساند. اگرچه او در جنگ قاجارها و افغان ها قلمروش را از دست داد، ولی بعدها توانست آن را به دست آورد و به عنوان مهم ترین حاکم محلی سیستان ظاهر شود. او توانست با میرعلم خان رقابت کند و پس از تجزیه ی هرات با کمک امرای افغان و انگلیسی ها لاش و جوین را به قلمرو ایران برگرداند.
    در این مقاله خاستگاه اسحاق زایی ها و نحوه ی به قدرت رسیدن آن ها در لاش و جوین، رابطه با دربار قاجار و تاثیر مساله ی هرات بر موقعیت این خاندان، رابطه با میرعلم خان حاکم قاینات در زمان جنگ هرات و پیامدهای آن، علل تجزیه ی لاش و جوین از ایران، موضع گیری در حکمیت گلدسمید و اثرات آن، علل ناکامی ایران در الحاق دوباره ی لاش و جوین به سیستان در زمان جانشینان سردار احمدخان و رابطه ی اسحاق زایی ها با شوکت الملک ها مورد بررسی قرار می گیرد. اسناد و مدارک موجود نشان می دهد با این که میرعلم خان توانست منطقه لاش و جوین را تصرف و با سردار احمدخان اسحاق زایی معاهده صلح امضاء کند، ولی ضعف سیاسی ایران در مقابل زیاده خواهی افغان ها و انگلیسی ها باعث جدایی آن منطقه از قاینات شد و بعد از مرگ سردار احمدخان نیز علی رغم وجود فرصت هایی طرح الحاق این منطقه به ایران عملی نشد.
    کلیدواژگان: اسحاق زایی، قاینات، لاش و جوین، قاجار، میرعلم خان
  • سید شمس الدین نجمی، علیرضا رحیمی صفحه 131
    با تاملی در تاریخ دو شهر بخارا و سمرقند، می توان دریافت که این شهرها، همزمان با ایران قبل از اسلام، از بزرگترین شهرهای ایالت سغد (سغدیانای باستانی) در حوزه ی رود زرافشان (رودسغد) و منطقه ی ماوراءالنهر بوده اند. بدون تردید اهمیت این دو شهر، طی قرون متمادی قبل و بعد از اسلام به اعتبار قرارگرفتن آنها در محل برخورد شاهراه های مهم بازرگانی بود. در نیمه ی نخست قرن اول هجری، مسلمین به دنبال فتح خراسان و نواحی مختلف ماوراءالنهر به این شهرها قدم نهادند. عمده ی لشکرکشی های سرداران اموی به این شهرها تا زمان قتیبه بن مسلم باهلی (86- 96 ه.ق.) شیوه ی تاخت و تازهای سرحدی و پراکنده ای را داشت که سرداران عرب تنها به فتح شهرها و کسب غنایم بسنده می کردند. ولی با روی کار آمدن قتیبه، فتوحات اعراب به اوج خود رسید و لشکریان اعراب مسلمان به نهایت پیشروی دراین شهرها دست یافتند. در همین راستا، نوشتار حاضر بر آن است تا روند ورود اسلام به این مناطق را مورد تبیین قرار داده و علل تاثیرگذار در این ورود تدریجی را واکاوی نماید. به نظر می رسد عمده ی حکام این شهرها علی رغم مقاومت های اولیه، به مرور در برابر اعراب به مصالحه و تسلیم رضایت دادند و بدین طریق، مناصب حکومتی خود را حفظ نمودند. ولی ساکنان این شهرها تا آخرین لحظات به مخالفت با حکومت اعراب ادامه دادند و در نتیجه، این شهرها را به کانون های جنبش ضد اموی مبدل ساختند.
    کلیدواژگان: خراسان، ماوراءالنهر، سغد، بخارا، سمرقند، امویان
|
  • Mofid Shateri, Raziyeh Arezoumandan Page 7
    The requital and religious beliefs can be effective in society’s conceptions in all of its aspects. Among this credence is the incident of Kerbela and its occult valuations which influenced the different aspects of social، political and cultural of life in the extent that a collection of ritual-religious ceremonies with the name of passion plays and Shabihkhani has been appeared for the revival of this incident. In the city of Birjand، in south Khorasan، for the consequences of the prevailing social، political and cultural circumstances in various periods several Husseiniyeh mosques has been established for mourning. The outstanding ones of them is the new Shokatiyeh Husseiniyeh Mosques. The goal of the present research is the knowledge and inspection of the manner of standing the ritual ceremonies of passion plays up in new Shokatiyeh Husseiniyeh Mosques as one of the magnificent buildings of Birjand city in the Qajar dynasty. This research has been accomplished with descriptive-analytic method. The knowledge of the framework and architectural materials of Husseiniyeh Mosques and also the awareness of the manner of the passion play celebrations has been performed on the base of library studies، field observations and interview with well-informed persons. On the base of this research findings، although the Shokatiyeh Husseiniyeh Mosques along the passing of time has a continuous training and religious administrations، but its framework aperture such that which the first glance of the building verifies that it has suitability for performing the religious and ritual ceremonies of Passion play. This construction also at present time can be responsible for its ritual administration in the field of holding Passion play ceremonies، Shabihkhani (religious representation) and the other national and religious etiquettes with its single porch and extensive courtyard، porticos، perimeter vaults and rectangular platform in the middle of courtyard.
    Keywords: passion play, Religious Representation, Framework Materials, Shokatiyeh Husseiniyeh Mosque, Birjand
  • The Study of the Effect of Organizational Intelligence in Evolutional Leadership Method / Case Study: Assistant Committee of Imam Khomeini of Birjand County
    Zahra Rajaei, Azam Pouryousef Page 37
    Most of the scholars maintain that a kind of capacity and ability under the title of organizational intelligence for organizations which is a combination of human and mission intelligence. The evolutional leadership is a base and foundation for organizational success which make it possible to access the higher goals of organizational system. The evolutional leaders prefer the effectuality to the efficiency dimension and attempt by considering the spirituality of themselves and staffs to utilize the human resources of organization. The statistical community of the research has been contained all of the staffs of assistant committee of Imam Khomeini which questionnaires has been distributed among them in March and April 2014 and the received questionnaires was considered as a sample. Therefore the statistical sample has been 72 people in research timing period. For the aim of data collection the Albrecht organizational intelligence questionnaires and the Boss and Olive’s questionnaire of multifactor leadership method has been used. The results of the research shows that the organizational intelligence has positive influence in evolutional leadership. Also all of the indexes of measurement model and parallel lines of research questions has been verified too.
    Keywords: Organizational Intelligence, Evolutional Leadership
  • Ismail Alamdar, Omran Rasti Page 55
    At present time most countries of the world had always been considered the non-agent anti-jet fighter cannon as one of the most effective and permanent defensive style against the civil or foreign threats. Also in Iran regarding the strategic position of the east frontier localities of the country، since a long time ago south Khorasan for reposing in the course of Silk Road in commerce and merchandize transaction and by having the most common boundary line with Afghanistan had been enjoyed proper and special importance. Among this the role of non-agent anti-jet fighter cannon and territory logistics and specially the logistics of frontier localities becomes salient. One of the proper anti-jet fighter cannon strategies in frontier localities of the province for confrontation with threats is the establishment and expansion of boundary small markets activities because this small markets has been the obvious evidence of the people’s participation in economic affairs of the region which can caused the permanency of frontiersman and prevent their continuous immigration and this matter leads to the stable expansion and security of the region. This research with descriptive-analytic method and by reliance to the library and field sources (the interviews and authors observations) has been considered the role of Mahirood’s small boundary markets of Sarbisheh in undertaking the safety of the frontier localities of the province from the viewpoint of non-agent anti-jet fighter cannon. The study findings of the present research indicates that this small boundary market from the past years has been as one of the important crows of the beginning of occupation، stabilization of the frontiersmen population، decreasing of privation and the expansion of commercial relations with neighboring countries and permanently has an outstanding effect in economic activities and establishing the safety of Sarbisheh region and even all of the province.
    Keywords: Non, agent Anti, Jet Fighter Cannon, South Khorasn, Mahirood's Small Boundary Market
  • Meymanat Mohammadi, Hadi Pourshafei Page 87
    Suitable nutrition is one of the most important necessities of bodily and mental health supply or in other words the main pillar of society’s good health. Presenting the safe dietary for child، maintaining and desirable distribution and also controlling the sustenance places and foodstuff divisions in schools is so important. Then the present article is of descriptive-correlational which has been accomplished with the aim of inspecting the relation of nutrition awareness with happiness and educational operation of sixth grade elementary students of Birjand County. The statistical community of research includes all of the sixth grade elementary students which were under study in 2013-2014 school time and according to Corejessy and Morgan table، recording the size of community (500 people)، the statistical sample of 210 people has been simply determined randomly. For data collection the Oxford’s happiness questionnaires (1989) and verified questionnaire of nutrition awareness has been used. Also the data analysis has been accomplished by the use of multivariate Variance analysis and Spearman’s coefficient correlation. The findings of research indicated that there was a meaningful relation between nutrition awareness and happiness but there was not such relation between nutrition awareness with happiness and educational operation.
    Keywords: Nutrition Awareness, Happiness, Educational Operation
  • Ali Najafzadeh Page 103
    The Isaac Zai were from Abdali tribes who lived around Kandahar and along with the consolidation of the rule of the Qajar and the strength of Mahmoud Shah، took the power of Lash and Jovin and Shah Pasand Khan could take the power of rebuilding the Lash and Jovin fortresses. Sardar Ahmad Khan Isaac Zai at the same time with Mir Alam Khan، the ruler of Ghaent، culminated the authority of this dynasty to its peak. Although he lost his territory in Qajar and Afghans ware، but later he was able to obtain this region and appeared as the most prominent local government of Sistan. He had the power to compete with Mir Alam Khan and after Herat’s defragmentation resorted the Lash and Jovin to Iran’s territory with the help of Afghans governors and English rulers. In this study we investigated the origin of Isaac Zai and the way of their power seizing in Lash and Jovin، their relation with Qajar court and the influence of Herat affair regarding the location of this dynasty، their relation with Mir Alam Khan the governor of Ghaenat at the time of Herat ware and its consequences، the reasons of the dissolution of Lash and Jowin from Iran’s territory، their fortified positioning regarding the Goldsmith’s arbitration and its effects، the reasons of Iran’s failure in re-unification of Lash and Jovin to Sistan in the time of Sardar Ahamd Khan’s successors and the relation of Isaac Zai with Shaukat Molks. The remained documents and proofs indicates that، although Sardar Mir Alam Khan powered to conquest the Lash and Jovin region and sign peace treaty with Sardar Ahmad Khan Isaac Zai، but the political weakness of Iran against with Afghans and English governor’s avarice caused the separation of this region from Ghaenat district and also after the death of Sardar Ahmad Khan and despite the opportunities of the region’s annexation plan to Iran، its incorporation became not practical.
    Keywords: Isaac Zai, Ghaenat, Lash, Jovin, Qajar, Mir Alam Khan
  • Seyyed Shamsoldin Najmi, Alireza Rahimi Page 131
    By consideration of the history of two Cities of Bokhara and Samarqand it can be found that this cities in contemporary of pre-Islamic period of Iran have been one of the big cities of Soghdian province (Ancient Soghdiana) in the territory of Zarafshan river (Soghdian River) and beyond the Oxus River (Transoxiana) region. Without doubt، the importance of this two cites returns back to their settling in adjacency with the main commercial highways during long centuries of Islamic and pre-Islamic period. In the beginning half of the first Hejira the Muslims put their steps toward this cites following the conquering of Khorasan and different territories of Transoxiana. The main Omayyad commanders’ campaign to this cites until the time of Qatibeh Ibn Moslem Baheli (86-96 Hejira) was in the form of scattered and frontier invasions which the Arab commanders satisfied himself just only to cites’ conquest and obtaining the spoils of war. But by ruling of Qatibeh، the Arabs conquest reached to its climax and the Arab Muslim Armies attained to the ultimate range of their transgression to this cites. In the same direction، the present research has been attempted to make clear the procedure of Islam arrival to this regions and carefully scrutinize the effective reasons of this gradual entrance. It seems that in spite of the primary opposition of the governors of this cities، by lapsing of time they expressed their consent to compromise and capitulation in facing of Arabs and by this means they maintained their governmental positions. But the settlers of this cities continued to their oppositions against with Arab governments to the last moments and as a result they converted this cites as a centers of anti-Omayyad movements.
    Keywords: Khorasan, Transoxiana, Soghdian, Bokhara, Samarqand, Omayyad