فهرست مطالب

مطالعات ملی - سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 64، زمستان 1394)

نشریه مطالعات ملی
سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 64، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سجاد عسکری متین * صفحه 3

    هدف این پژوهش، واکاوی چالش های شناختی و اجتماعی ناشی از دگرگونی هویت فردی بر اثر فراگیری زبان بیگانه و سنجش اثرگذاری این سازه بر ساخت هویت ملی فراگیران است. در این راستا دویست و چهار فراگیر زبان انگلیسی برگزیده شدند و به دو پرسشنامه، یکی برای اندازه گیری دگرگونی هویت فردی (تغییر در اعتماد به نفس، تغییر جای سپار، تغییر افزون، تغییر مولد، ایستایی و دوگانگی) و دیگری برای پیمایش سازه هویت ملی پاسخ گفتند. نتایج به دست آمده، حاکی از رواج تغییر در اعتماد به نفس فراگیران زبان بر اثر یادگیری زبان بیگانه است. بررسی شاخصهای فردی گویش وران در این پژوهش، نشان دهنده تاثیر سن، جنسیت و سابقه فراگیری بر دگرگونی هویت فردی است. براساس نتایج و برآیندهای مذکور، بروز چالش های هویتی بر اثر تقابل ارزش های فرهنگی زبان مادری و زبان بیگانه، امری محتمل است. افزون بر این، طبق محاسبات پیش بین (رگرسیون)، اثرپذیری چشمگیر هویت ملی از دگرگونی های هویتی فردی فراگیران برآورد نشد، بر آن به این معناست که آموزش زبان بیگانه، تهدیدی علیه هویت ملی به شمار نمی رود و هم چنین می تواند در مواردی در انسجام و تکوین هویت ملی فراگیران نقش آفرین باشد. با تکیه بر نتایج به دست آمده پیشنهاد می شود که جامعه هویتی فراگیران زبان بیگانه در نقشه جامعه شناختی هویت ایرانیان دیده شود.

    کلیدواژگان: هویت ملی، هویت فردی، هویت فرهنگی، دگرگونی، فراگیری زبان بیگانه
  • علی اشرف نظری*، علی حسن پور، ایوب گراوند صفحه 21

    رسانه های جمعی، انتقال و هدایت دامنه گسترده ای از نمادها، هنجارها، ارزش ها، عقاید، پیام ها و افکار را در درون جامعه برعهده دارند. این ابزارها توانسته اند متاثر از گسترش نقش و جایگاه رسانه های جمعی، نقش بسیار مهمی در فرآیند برساخته شدن هویت فرهنگ و قدرت ایفا کنند. مقاله می کوشد با بهره گیری از روش گفتمان، نقش صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران را در هویت بخشی به افراد جامعه بررسی کند. در همین راستا بعد از طرح مباحث نظری در باب رسانه، به سیاست های سلبی و ایجابی که صداوسیما از طریق آنها به دنبال تثبیت و تدوام گفتمان هویتی است پرداخته می شود تا مجاری و سازوکارهای بازنمایی قدرت در گفتمان برتر و پیامدهای هویتی آن در برنامه های کودک و نوجوان، سریال، فیلم و برنامه های خانوادگی، آگهی های بازرگانی شناسایی شوند. صداوسیما با بهره گیری از سازوکارهای هویتی، فرهنگی و اعتقادی به تولید و انتشار گفتمان جمهوری اسلامی ایران در درون تمام ساختارهای اجتماعی می پردازد. در این تعبیر، با گذار از نظریه های کلاسیک که قدرت را به عنوان لایه زیرین جامعه و عرصه ای مستقل در نظر می گرفت، آن را در ارتباط با رفتارها و فرآیندهای قانونی، سیاسی، فرهنگی، روان شناختی و ایدیولوژیک می بیند که از طریق رسانه ها تولید و منتشر می شود.

    کلیدواژگان: فرهنگ، قدرت، مقاومت، هویت، صداوسیما، جمهوری اسلامی ایران
  • فرهاد پروانه * صفحه 41

    مهم ترین ابزار نظام آموزش و پرورش برای شکل گیری هویت اسلامی و انقلابی در ذهن و ضمیر دانش آموزان، کتاب های درسی است. از دیدگاه برنامه ریزان درسی، کتاب های درسی «تاریخ» یکی از ابزارهای مهم رسیدن به این هدف هستند. مساله اصلی پژوهش پاسخ به این سوال است: کتاب های درسی تاریخ دوره متوسطه رشته های علوم پایه از سال 57 تا 88 ه.ش به چه میزان به مولفه های هویت اسلامی و هویت انقلابی توجه داشته اند؟ پژوهش حاضر با هدف توصیف میزان توجه به مولفه ها و نمادهای مرتبط با هویت اسلامی و هویت انقلابی در کتاب های درسی مورد نظر انجام شده است. به این منظور با استفاده از روش تحلیل محتوا، 9 عنوان کتاب درسی، انتخاب و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. براساس یافته های پژوهش، در کتاب های درسی مورد نظر توجه بسیار زیادی به مولفه ها و مفاهیم مرتبط با هویت اسلامی و هویت انقلابی شده است.

    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، کتاب های درسی تاریخ، هویت اسلامی، هویت انقلابی
  • محسن طاهری دمنه*، علی اصغر پورعزت، محمد مهدی ذوالفقارزاده صفحه 61

    این نوشتار، براساس تفسیری نظرورزانه مترصد پاسخ به این سوال است که آیا تصاویر آینده می توانند هویت ساز باشند؟ به لحاظ استعاری، جان مایه کلام، اشاره به مقصد مشترک مسافران یک وسیله نقلیه، به جای تاکید بر همسانی مسافران آن است، جامعه ای که بسان یک کشتی در مسیری قرار دارد و هویتش را نه از یکسانی نژاد، زبان، مشترکات فرهنگی و تاریخی مسافرانش، بلکه از مقصد مشترک آنها می گیرد. هم چنین بحث خواهد شد که این خوانش جدید از هویت که آن را هویت مقصد نام نهاده ایم، در روزگار کنونی که تغییر، شاخصه ثابت آن است و دگرگونی های نسلی، نو به نو بر جامعه تحمیل می شوند، چه به لحاظ سازش با اقلیم جوامع در حال گذار، مانند جامعه ایرانی و چه به لحاظ مشارکت دادن جوانان در ساخت آن، از قابلیت انسجام بخشی و هویت آفرینی بالایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: هویت مقصد، ساخت اجتماعی واقعیت، آینده پژوهی، تصاویر آینده، انسجام
  • زهره لطیفی*، محبوبه حسن شاهی صفحه 77

    هدف پژوهش حاضر بررسی و تحلیل مدل ساختاری ویژگی های شخصیتی و هویتی با مصرف گرایی است. روش پژوهش همبستگی و از نوع مدل یابی معادلات ساختاری است و جامعه آماری این پژوهش، شهروندان شهر اصفهان در سال 1392 بودند که از این جامعه، نمونه ای به حجم 200 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه های محقق ساخته ویژگی های شخصیتی هویتی و مصرف گرایی بوده است. تحلیل داده ها به روش همبستگی و رگرسیون همزمان و مدل یابی با نرم افزار Amos صورت گرفت. تحلیل یافته ها نشان داد که مصرف گرایی با شش متغیر شخصیتی ایده آل گرایی، هویت یافتگی، عزت نفس، ویژگی های شخصیت مرزی، نمایشی و وابسته همبستگی معناداری دارد. نتایج تحلیل رگرسیون همزمان نیز نشان داد که متغیرهای ایده آل طلبی و شخصیت مرزی قادر به پیش بینی رفتار مصرف گرایی در سطح 01/0 و متغیر شخصیت نمایشی و هویت یافتگی در سطح 05/0 قادر به پیش بینی اسراف است.

    کلیدواژگان: مصرف گرایی، ویژگی های شخصیتی و هویتی، اسراف، ایده آل گرایی، عزت نفس
  • صمد عدلی پور *، لیلی بنیاد، نیما بردیافر صفحه 93

    امروزه مساله هویت فرهنگی به مساله ای جهانی در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه تبدیل شده است. هویت فرهنگی تنها یکی از هویت های جمعی چندگانه انسان است که با سایر هویت های او نقش مهمی در تعریف و بازتعرف فرد ایفا می کند. نوشتار حاضر با بهره گیری از دیدگاه گیدنز در مورد سبک زندگی و هویت به تحلیل هویت فرهنگی جوانان براساس سبک زندگی شان می پردازد. این پژوهش، به صورت پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته با حجم نمونه 400 نفر در بین جوانان 18 تا 30 سال کلان شهر تبریز در سال 1393 انجام گرفته است. روش نمونه گیری، نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که بین سبک زندگی جوانان با هویت فرهنگی آنها رابطه معناداری وجود دارد، به نحوی که هر چه سبک زندگی افراد در جامعه مدرن تر باشد از میزان هویت فرهنگی آنان کاسته می شود و هر چه سبک زندگی شان سنتی تر باشد هویت فرهنگی افراد تقویت می شود. علاوه بر این بین پایگاه اقتصادی اجتماعی افراد با هویت فرهنگی آنان رابطه وجود دارد درحالی که بین جنس و هویت فرهنگی همبستگی معناداری ملاحظه نشد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، هویت، هویت ملی، هویت دینی، هویت فرهنگی
  • اقبال زارعی*، محمد میرزاده کوهشاهی، هاشم ادیبان صفحه 115

    کتاب استان شناسی با هدف معرفی و بازنمایی هویت ناحیه ای استان های مختلف کشور تالیف شده، در مقطع متوسطه تدریس می شود. به نظر می رسد این کتاب به دلیل تازه تالیف بودن دارای کاستی هایی در معرفی هویت ناحیه ای و ملی است. این مقاله با استفاده از روش تحلیل محتوا چگونگی بازنمایی و معرفی هویت ناحیه ای و ملی این کتاب را بررسی کرده است. به این منظور کتاب های استان شناسی هرمزگان، کردستان و سیستان و بلوچستان بررسی شده اند. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که رابطه هویت ناحیه ای و ملی در سه حالت همسویی، تفاوت و غیرهمسو است و در برخی موارد در معرفی رابطه هویت ناحیه ای و ملی دقت لازم صورت نگرفته است و بعضا بر غیرهمسو بودن هویت ناحیه ای و ملی تاکید شده است. هم چنین در معرفی هویت ناحیه ای میان ابعاد هویت توازن برقرار نشده و فراوانی عوامل فرهنگی و جغرافیایی بیش از سایر عوامل است.

    کلیدواژگان: هویت ملی، هویت ناحیه ای، کتاب استان شناسی
  • آرزو پایدارفرد *، بهمن نامورمطلق، فاطمه محجوبی صفحه 133

    همواره مردم مختلف در گوشه و کنار دنیا سعی کرده اند لباس سنتی خود را حفظ کنند. بی شک این وظیفه درباره ما ایرانیان نیز صدق می کند که به سنت های پسندیده پوشش در قطب های مهم کشورمان برگردیم. یکی از این قطب ها خراسان جنوبی است که مهم ترین قطب شرق کشور به شمار می رود. در طراحی پوشش ملی، ضرورت، «حفظ هویت ایرانی» است. در مقاله حاضر به بررسی نقش و فرم، طرح پارچه و شکل لباس در پوشاک سنتی مردمان خراسان جنوبی پرداخته شده است. در این بررسی خصوصیات اقلیمی، آداب و رسوم و باورهای مردم در این ناحیه حائز اهمیت است و پس از آن ضرورت انجام پژوهش حاضر به «کاربردی شدن سنت های پوشاک و لباس محلی در شرایط کنونی و تهاجم فرهنگی» اختصاص دارد. از اهداف مقاله، ترویج الگوهای مناسب برای حجاب به واسطه شناخت عناصر سنتی پوشاک مردم خراسان جنوبی و انجام پژوهشی علمی و کاربردی در خصوص توسعه فرهنگ بهره برداری نو از پوشاک سنتی و محلی و طراحی لباس ملی مناسب با جنسیت، سن و مناسب با فرهنگ و هویت ایرانی و ارزش های دینی است. روش انجام تحقیق توصیفی تحلیلی است. گردآوری اطلاعات به شیوه کتابخانه ای، عکاسی از موزه مردم شناسی شهرستان بیرجند و منابع مرتبط با پوشاک از میراث فرهنگی شهرستان بیرجند است. بخشی از تحقیق، میدانی بوده و از طریق بررسی پوشاک روستایی استان خراسان جنوبی و سفر به مناطق روستایی و عکاسی و مصاحبه انجام شده است.

    کلیدواژگان: طراحی لباس ملی، مانتو، پوشاک سنتی، خراسان جنوبی
|
  • Sajjad Askari Matin * Page 3

    Analysis of interrelationship between self-identity changes and national identity reconstruction in the course of language learning is a concern for foreign language pedagogy and policymaking. In this study, based on a cluster sampling, 204 foreign language learners were selected to answer two Likert-Type questionnaires; one on self-identity changes in six categories: self-confidence change, additive change, subtractive change, productive change, split change, and zero change and the other on national identity dispositions in five categories: geographical orientations, national culture, national language, heritage, and national art and literature. Results revealed that self-confidence change was the prominent change common among foreign language learners and demographical influences on both constructs were also observed. Findings suggest that EFL learners can apparently experience moments of identity conflict due to EFL instruction, however, concerns for a prolonged and negative impact of EFL pedagogy pertinent to EFL learners’ sense of national identity is not significant. On the contrary, EFL pedagogy can have a positive impact on learners’ awareness and attitude toward national language and culture.

    Keywords: National Identity, Self-Identity, Cultural Identity, Foreign Language Pedagogy
  • Aliashraf Nazari *, Ali Hasanpour, Ayoob Geravand Page 21

    Today, mass media has taken over wide range of symbols, norms, values, beliefs, messages and thoughts in the community. The tools affected by the development of the role of mass media have been able to play an important role in the process of construction of identity, culture and power. In this regard, after the theoretical aspects of the media, we consider the negative and positive policies that IRIB through which seeks to establish and continue an identity discourse to represent the channels and mechanisms of power in the dominant discourse and the consequences of its identity in children's programs, series, movies and family programs, commercials were identified. Mass mediautilizes the identity, cultural and religious tools to produce and disseminate the discourse of the Islamic Republic of Iran within all social structures. In this sense, with transition the classical theories which consider the power as underlying field of the society and an independent matter, we see the power in associated with actions and legal processes, political, cultural, psychological and ideological views which released through media production.

    Keywords: Culture, Power, Resistance, Identity, Broadcasting, Media, Islamic Republic of Iran
  • Farhad Parvaneh * Page 41

    The main instrument of the instruction administration to develop the student’s Islamic and revolutionary identity is "book" From the curriculum planner’s viewpoint; the history books are one of the most important instruments to achieve such a purpose. The main concern of this paper is to find out how much the history books of the secondary level in Basic Sciencehave contributed to the elements of Islamic and revolutionary identify of the students identity of the students elements as well between the 1979 up to 2010. The current study has been done to know how much attention has been paid to the elements and symbols related to Islamic and revolutionary in identity and foreign concepts in the books of secondary level. So, we have analyzed the contents of nine books using a textual analytic approach. According to our findings, a lot of attention has been paid to the elements and concepts related to Islamic and revolutionary identity in such books of the secondary level.

    Keywords: Education System, History Book Courses, Religious Identity, Revolutionary Identity
  • Mohsen Taheri Demneh *, Ali Asghar Pourezzat, Mohammad Mahdi Zolfagharzadeh Page 61

    The present study seek to answer the question about whether future images can create identity. The gist of the paper, metaphorically speaking, is that the passengers getting on a vehicle are more similar due to the common destination than the individual similarities. As such, the society which is like a ship moving toward a destination owes its identity not to the similar ethnic, racial, linguistic, cultural, and historical characteristics of its people but to the shared destination they heading toward. This paper will also discuss that the new perception of identity which we refer to as destination identity is of a great capacity to create solidarity and identity whether in the case of compatibility with societies in the transition phase.

    Keywords: Destination Identity, Social Construction of Reality, Futures Studies, Images of the Future, Solidarity
  • Zohreh Latifi *, Mahbobe Hasan shahi Page 77

    The present study aims to investigate and analyze the structural model of personality and identity characteristics associated with consumerism. To this aim, the correlation and structural equation modeling techniques were used as the method of analysis. The research population consisted of all the citizens of Esfahan city in 1392. A sample of 200 individuals was selected randomly. The research instruments were two researcher-made questionnaires for the personality characteristics and consumerism. Data were analyzed using correlation and simultaneous regression techniques; for the modeling stage, also, the Amos software was used. The analysis showed that consumerism is strongly correlated with six personality-identity variables including perfectionism, Identification, self-esteem, borderline personality, and histrionic and dependent treats. Results of the simultaneous regression analysis, also, showed that perfectionism, Identification and borderline personality can be the good predictors of consumerism with a P value of 0.01; histrionic personality variable can also predict the wastefulness with a P value of 0.05.

    Keywords: Consumerism, Personality Characteristics, Wastefulness, Perfectionism, Self-esteem
  • Samad Adlipour*, Leili Bonyad, Nima Bardiafar Page 93

    Nowadays, the issue of cultural identity has become a global issue in developed and underdeveloped countries. Cultural identity is only one of the five identities which play an important role in defining and re-defining individuals along with their other identities. The present article, using Giddens ideas about lifestyle and identity, investigates and analyzes the youth's cultural identity based on their lifestyle. This present study is a survey one conducted using a researcher-made questionnaire distributed among a sample size of 400 participants between 18 to 30 years old in Tabriz Metropolis in 2013. The sampling method is multistage clusters sampling. Findings of the study indicate that there is a significant correlation between the youth's lifestyle and their cultural identity in such a way that whatever the lifestyle of the society is modern we can see reduced amount of the cultural identity and whatever the lifestyle of the society is traditional we can see strong cultural identity of people. In addition, there is a correlation between their economic-social status and their cultural identity, while no significant correlation is observed between their sex and cultural identity.

    Keywords: Lifestyle, Identity, National Identity, Religious Identity, Cultural Identity
  • Eghbal Zareyi *, Mohammad Mirzade Kouhshahi, Hashem Adiban Page 115

    The "Introduction to Provinces" Textbooks have been compiled to represent the regional identity of various provinces of the country and it is being taught in Iranian high schools. Having been newly compiled, the book seems to contain some shortcomings like frailty of introducing the regional and national identity. Utilizing a content analysis technique, the present article has reviewed the way to represent and introduce the regional and national identity. To conduct this, three textbooks on Introduction of Provinces Hormozgan, Kurdistan and Sistan and Baluchistan have been surveyed. According to the Results, a three dimensional relationship between regional and national identity was illustrated in the textbooks which are: convergence, difference and contradictory. Some negligence has happened to introducing the relationship between regional and national identity. Also, to some extent, they have been demonstrated more convergent. Furthermore, there is no balance in introducing the dimensions and aspects of regional identity. Besides, overstating on cultural and geographical factors, has led to a disproportion compared to other factors.

    Keywords: National Identity, Regional Identity, Provinces Textbooks
  • Arezoo Paydarfard *, Bahman Namvar Motlagh, Fatemeh Mahjubi Page 133

    Ethnic groups around the world ever have tried to preserve their traditional costumes. Undoubtedly, Iranian wants to wear appropriate clothes based on their traditions and identity. South Khorasan is considered as the most important pole of the east of Iran. In designing the national costume, "Maintaining Iranian identity" is required. The present article studies the motifs and forms, clothes design and costume form in traditional clothing of people in South Khorasan. In this study, the climatic features, tradition, costumes and beliefs of the people are important and, the necessity for performing this research is to "make use of the wearing traditions and traditional costume in the current situation and cultural invasion". The aim of this research is to promote the appropriate models for Hijab by recognizing the traditional wearing elements of South Khorasan people and to perform a scientific and applied research for developing a new cultural use of the traditional and local costume and to design a national costume appropriate to sex, size, age and Iranian culture and religious values. The research method is descriptive – analytic. Data are gathered from libraries, photos from the anthropology museum in Birjand and the relevant references for costume are extracted from the cultural heritage organization and art center in Birjand. Some parts of the research methodology are field research and is conducted by exploring rural costumes in South Khorasan and traveling to rural areas, taking photos and interviewing.

    Keywords: National Costume Design, Women Clothes, Traditional Clothing, South Khorasan