فهرست مطالب

کتابداری و اطلاع رسانی - سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 69، بهار 1394)

فصلنامه کتابداری و اطلاع رسانی
سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 69، بهار 1394)

  • 182 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/02/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجتبی کفاشان، مهری پریرخ، رحمت الله فتاحی، فریبرز رحیم نیا صفحه 5
    هدف
    هماهنگی راهبردی سازمان ها از جمله دانشگاه ها در سه سطح راهبرد اصلی سازمان، راهبردهای وظیفه ای (مانند راهبرد مدیریت دانش) و راهبردهای عملیاتی (مانند راهبردهای زیر نظام های مدیریت دانش) عاملی برای پیاده سازی موفق مدیریت دانش در کتابخانه ها شناخته شده است. هدف اصلی این پ‍ژوهش، تعیین میزان هماهنگی های راهبردی در دانشگاه های مورد مطالعه و سنجش تاثیر هماهنگی راهبردی بر میزان اجرای مدیریت دانش در کتابخانه های مرکزی است.
    روش
    این پژوهش از نظر نتیجه، کاربردی است و به روش «تبیینی- توصیفی» انجام گرفته است. نمونه آماری پژوهش را 5 دانشگاه جامع کشور و کتابخانه های مرکزی آنها، یعنی دانشگاه های تهران، شهید بهشتی، شیراز، سیستان و بلوچستان و فردوسی مشهد تشکیل می دهند. برای جمع آوری داده های کیفی و کمی، از مصاحبه های نیمه ساختار یافته و 3 پرسشنامه و یک سیاهه وارسی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد در 3 دانشگاه نبود هماهنگی بیرونی کل و در 2 دانشگاه هماهنگی بیرونی کل متوسط وجود دارد. از بعد هماهنگی درونی کل، در 3 دانشگاه نبود هماهنگی، 1 دانشگاه هماهنگی متوسط و 1 دانشگاه هماهنگی قوی مشاهده شد. همچنین، نتایج بیانگر وجود رابطه مستقیم به نسبت قوی بین هماهنگی بیرونی کل راهبردها و میزان پیاده سازی مدیریت دانش و رابطه مستقیم و قوی بین هماهنگی درونی کل راهبردها و میزان اجرای مدیریت دانش بود.
    کلیدواژگان: راهبرد مدیریت دانش، زیر نظام های مدیریت دانش، هماهنگی راهبردی، نقاط مرجع راهبردی، دانشگاه ها و کتابخانه های مرکزی دانشگاهی
  • احمدزارعی، محمود سالاری، علی اکبر عنابستانی صفحه 33
    هدف
    هدف اصلی این پژوهش شناسایی و وزن دهی به عوامل موثر بر مکان یابی کتابخانه های آستان قدس رضوی و تعیین مناسب ترین مکان ها برای احداث کتابخانه های جدید است.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر از نظر هدف از نوع کاربردی است و به روش پیمایشی و میدانی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش 19باب کتابخانه های وابسته به آستان قدس رضوی در مشهد است. پس از شناسایی معیارهای مهم مکان یابی کتابخانه های آستان قدس رضوی به روش سلسله مراتبی این معیارها وزن داده شده است. در مرحله بعد با توجه به وزن معیارها وتلفیق نقشه معیارهای مرکزیت وسازگاری درمحیط «ساج[1]» بهترین مناطق احداث کتابخانه های جدید در مشهد پیشنهاد شده است.
    یافته ها
    در فرایند وزن دهی، معیارهای مرکزیت و سازگاری به ترتیب بیشترین میزان اهمیت را داشتند. همچنین مشخص شد با وجود همپوشانی تعدادی ازکتابخانه ها و نفوذ در حوزه یکدیگر، برخی از مناطق مشهد مانند(مناطق 10، 11، 12) فاقد کتابخانه هستند.
    اصالت/ ارزش: آگاهی از میزان اهمیت هریک از معیارها از نگاه کارشناسان می تواند نوید بخش مکان یابی بهینه کتابخانه های جدید باشد، به کارگیری این یافته ها باعث ایجاد کتابخانه های استاندارد همچنین باعث جلوگیری از هدر رفت منابع مادی و معنوی این نهاد مقدس می شود.
    کلیدواژگان: کتابخانه های آستان قدس رضوی، مکان یابی کتابخانه ها، سیستم اطلاعات جغرافیایی ساج
  • نرگس اورعی، مظفر چشمه سهرابی، علی صنایعی صفحه 55
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی استقرار تجارت الکترونیکی در کتابخانه های دانشگاهی و ارائه راهبردهای مناسب بر اساس مدل(SWOT) است که به صورت مورد پژوهی درکتابخانه های دانشگاه اصفهان انجام شده است.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع پیمایشی است. جامعه مورد مطالعه کتابخانه های دانشگاه اصفهان است که مورد تحلیل قرار گرفته اند. داده های این پژوهش از طریق 2 پرسشنامه محقق ساخته گردآوری شده است.
    یافته ها
    داده های حاصل از ارزیابی عوامل داخلی (قوت ها- ضعف ها) نشان می دهد نقاط قوت اصلی کتابخانه در مقابل نقاط ضعف اصلی دارای برتری است ولی بعد مالی، نیروی انسانی، فنی، ارتباط با مشتریان، قوانین، مقررات و سیاست ها دارای ضعف است. داده های حاصل از ارزیابی عوامل خارجی (فرصت ها- تهدیدها) نشان می دهد تهدیدهای اصلی کتابخانه بر فرصت های آن برتری دارد ولی کتابخانه در بعد محصولات و خدمات با تهدیدهای زیادی مواجه است. در این پژوهش 4 راهبرد تهاجمی،10راهبرد تنوع، 5 راهبرد تغییر جهت و 8 راهبرد تدافعی ارائه گردید.
    نتیجه گیری
    بررسی وضعیت کتابخانه های دانشگاه اصفهان نشان داد این کتابخانه ها اگرچه در معرض تهدیدهای محیط خارجی قرار دارند، وضعیت مناسبی برای استقرار تجارت الکترونیکی داشته و راهبردهای تنوع کمک شایانی در تحقق این امر دارند.
    کلیدواژگان: مدلSWOT، برنامه ریزی راهبردی، مدیریت کتابخانه، کتابخانه دانشگاهی، اصفهان، تجارت الکترونیکی
  • میترا گرجی، مریم جعفری، شب بو رشیدی تبار صفحه 91
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف آشنایی با عوامل موثر بر جذب کاربران کتابخانه های عمومی شهر سنندج با استفاده از عناصر آمیخته بازاریابی مدل 4pانجام گرفته است.
    روش شناسی: ابزار گردآوی داده ها پرسشنامه ای محقق ساخته، بر اساس عناصر آمیخته بازاریابی است. جامعه آماری این پژوهش بر اساس آخرین آمار تا پایان آذر ماه سال 1393 شامل 7 هزار و 281 نفر از اعضای کتابخانه های عمومی شهر سنندج است و حجم نمونه از طریق فرمول کوکران برابر با 366 نفر از اعضای کتابخانه های عمومی شهر سنندج به دست آمد. در نهایت نیز 365 پرسشنامه جمع آوری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی و از شاخص های آماری نظیر جدول های توزیع فراوانی، شاخص های مرکزی و پراکندگی نظیر فراوانی، میانگین، انحراف معیار و میانه استفاده شده است. همچنین، برای بررسی داده ها از آزمون های t تک متغیره و فریدمن استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد عناصر آمیخته بازاریابی در جذب کاربران به کتابخانه های عمومی شهر سنندج تاثیر دارد. همچنین، مولفه های تبلیغ، مکان و محصولات در جذب کاربران به کتابخانه های عمومی شهر سنندج نقش دارد ولیمولفه قیمت در جذب کاربران نقش ندارد. یافته های این پژوهش نشان داد با کمک مولفه های عناصر آمیخته بازاریابی می توان به جذب کاربران کتابخانه های عمومی شهر سنندج کمک کرد.
    کلیدواژگان: اعضای کتابخانه ها، سنندج(شهر)، عناصر آمیخته بازاریابی، کتابخانه عمومی
  • سیما فیاض، محدثه دخت عصمتی * صفحه 115
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی قابلیت های بخش سفارش نرم افزار کتابخانه از دیدگاه کارکنان بخش سفارشات کتابخانه مرکزی دانشگاه های دولتی شهر تهران و در نهایت ارائه الگوی پیشنهادی برای خودکارسازی بخش سفارشات کتابخانه بر اساس نظرهای کتابداران است.
    روش شناسی: روش پژوهش توصیفی- پیمایشی است. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش، پرسشنامه است که 30 نفر از کتابداران بخش سفارشات کتابخانه مرکزی دانشگاه های دولتی شهر تهران (18 دانشگاه) که زیر پوشش وزارت علوم، تحقیقات، فناوری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هستند، به آن پاسخ داده اند. داده های پژوهش از طریق آمار توصیفی با استفاده از نرم افزار SPSS پردازش شده است.

    یافته ها

    47 قابلیت شامل قابلیت های کلی، فنی و مالی بخش سفارش نرم افزاری کتابخانه، در جهت ارائه الگوی پیشنهادی برای خودکارسازی بخش سفارشات کتابخانه انتخاب شده است که 10 مورد آن به قابلیت فنی و مالی بخش سفارشات کتابخانه شامل سفارش منابع اطلاعاتی، دریافت سفارش، لغو سفارش، اعلام وصول، امور مربوط به ناشر/کارگزار، محاسبه بودجه، پرداخت وجه، کنترل ارز، اعلام وصول، گزارش گیری و پیگیری سفارشات مربوط است. همچنین، از میان قابلیت های بخش سفارش نرم افزارهای کتابخانه ای، «اعلام هشدار برای سفارش های تکراری» بالاترینو «وجود فیلدی برای ورود اطلاعات «نقد و بررسی» در لیست های انتخاب» پایین ترینرتبهاهمیت رااز دید کتابداران و اطلاع رسانان بخش سفارش و فراهم آوری کتابخانه های دانشگاهی دارد.

    نتایج

    بیشتر پاسخ دهندگان اهمیت قابلیت های مورد بررسی (قابلیت های کلی، فنی و مالی) در این پژوهش را در سطح زیاد و خیلی زیاد می دانند.
    اصالت: اصالت و نوآوری پژوهش از آن جهت است که تاکنون پژوهشی به صورت خاص به بخش سفارشات نرم افزارهای کتابخانه ای نپرداخته است.

    کلیدواژگان: قابلیت های فنی بخش سفارشات، قابلیت های مالی بخش سفارشات، قابلیت های کلی بخش سفارشات، خودکارسازی بخش سفارشات، کتابداران، ارائه الگو
  • مریم سلامی، راحله یگانه صفحه 143
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، ارزیابی عملکرد تالارهای محققان کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد آستان قدس رضوی با استفاده از مدل سیرز[3] است.
    روش
    این پژوهش به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش را کتابداران و محققان در سه اداره (کتابخانه عمومی، اداره مخطوطات و اسناد و مطبوعات) کتابخانه و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، شامل 14 کتابدار و نمونه ای به تعداد 83 نفر از محققان کتابخانه تشکیل می دهند. برای گردآوری داده ها بر اساس مدل سیرز از 6 پرسشنامه و به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است.
    یافته ها
    میانگین رضایت شغلی، خودباوری و عملکرد شغلی کتابداران، در سطح بالاتر از متوسط و تعهد سازمانی در حد متوسط است. نتایج حاکی از کیفیت بالاتر از متوسط خدمات کتابخانه است که در نتیجه رضایت بالاتر از متوسط محققان را در بر دارد، اما این رضایت سبب وفاداری آنان به استفاده از خدمات کتابخانه و مرکز اسناد آستان قدس رضوی نگردیده و وفاداری آنان کمتر از حد متوسط است.
    نتیجه گیری
    از دیدگاه محققان، کیفیت خدمات و رضایت از خدمات در تالارهای محققان کتابخانه و مرکز اسناد حاکم است، اما وفاداری کمتر از حد متوسط است. همچنین، از دیدگاه کتابداران، مولفه های مربوط به «رضایت شغلی»، «خودباوری»، «عملکرد شغلی» و«تعهد سازمانی» نیز در حد بالایی وجود دارد. لذا در صورت ارتقای عملکرد بهینه هم در کتابداران و هم در سازمان کتابخانه ها و مرکز اسناد، امکان ایجاد وفاداری نیز در محققان به وجود خواهد آمد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، کتابداران، محققان، مدل سیرز، کتابخانه و مرکز اسناد آستان قدس رضوی
|
  • Dr. Mojtaba Kafashan, Dr. Mehri Parirokh, Dr. Rahmatollah Fattahi, Dr. Farborz Rahimnia Page 5
    Purpose
    Strategic alignment in organizations such as universities can be seen at three levels regarding their main strategy, functional strategies (such as knowledge management strategy) and operational strategies (such as knowledge management subsystem strategy) is known as a factor for successful implementation of knowledge management in libraries. The purpose of this research was to determine the level of strategic alignment in five Iranian universities and to evaluate the effect of strategic alignment on the implementation of knowledge management in their central libraries.
    Methodology
    An explanatory-descriptive method was conducted. The statistical sample consisted of 5 Iranian comprehensive universities and their central libraries (i.e., University of Tehran, Shahid Beheshti University, Shiraz University, University of Sistan and Baluchestan and Ferdowsi University of Mashhad). Semi-structured interviews, three questionnaires and a checklist were used to collect qualitative and quantitative data.
    Findings
    The results showed that there was a lack of total external alignment in three universities and average total external alignment in two universities. From the total internal alignment aspect, there was lack of alignment in three, medium alignment in one and strong alignment in one university. Moreover, the results indicated that there was a relatively strong direct relationship between the total external alignment of strategies and knowledge management implementation. Also there was a strong direct relationship between total internal alignment of strategies and knowledge management implementation.
    Keywords: Knowledge Management Strategy, Strategic Alignment, Strategic Reference Points, Universities, Academic Central Libraries, Iran
  • Ahmad Zareei, Dr. Mahmood Salari, Ali Akbar Anabestani Page 33
    Purpose
    The main objective of this study was to identify the factors and weighting system influencing the location of Astan Quds Razavi Libraries and also to determine the most suitable locations for the construction of new libraries.
    Methodology
    statistical population of this study included 18 libraries affiliated to Astan Quds Razavi in Mashhad. After appropriate weighting of the locating criteria and components by specialists and forming a database in a Geographic Information System environment, the present situation of the libraries was investigated and new locations were suggested.
    Findings
    in the weighting process, the centrality and compatibility criteria had the highest importance respectively. Also by studying the operating radius of each of the libraries it was found that, despite the overlapping of a number of libraries and penetration in each other's region, some regions of Mashhad (regions 10, 11, 12) lack a library. Originality / value: Awareness about the significance of each criterion can improve the approaches towards finding appropriate Locations for new libraries. Using these findings would help develop standard libraries and also prevents loss of physical and intellectual resources of these institutions.
    Keywords: locating libraries, Libraries of Astan Quds Razavi, Geographic Information System
  • Narges Oraee, Dr. Mozaffar Cheshmeh Sohrabi, Dr. Ali Sanayei Page 55
    Purpose
    The purpose of this paper was to provido a strategic analysis for the establishment of electronic commerce in Isfahan university libraries and to present proper strategies with using SWOT matrix.
    Methodology
    A survey method was used and statistical population included Isfahan University Libraries. iInformation was collected through 2 developed questionnaieres.
    Findings
    Evaluation of internal factors showeds that Strengths outweigh weakness but financial dimension of human resources, technical dimension, customer factors, rules and policies have weakness. The findings also showed that the Library threats outweigh opportunities but library had many threats in the products and services dimension. In this research we presented 4 offensive strategies, 3 diversification strategies, 8 shift strategies and 3 defensive strategies.
    Results
    the status of Isfahan University libraries shows that, although these libraries are under threats of external environment but they have a good status for the establishment of electronic commerce. Diversity strategies will help achieving this establishment.
    Keywords: SWOT model_strategic plan_university libraries_Isfahan e commerce
  • Mitra Karaji, Maryam Jafari, Shabboo Rashiditabar Page 91
    Purpose
    this study aims to identify the effective factors in attracting users of public libraries in Sanandaj city, using the marketing mix.
    Methodology
    A questionnaire was developed by the researcher based on the marketing mix factors. Sanandaj public libraries’ statistics showed that 7281 users have visited public libraries before December 2014. The sample size was 366 users by Cochran formula. The collected data were analyzed by descriptive and inferential statistics. We used the Kolmogorov Smirnov test, t-test, variance analysis, and pattern of a single first-order.
    Findings
    findings showed that marketing mix factors influenced the attraction of users of public libraries in Sanandaj city. Also, promotion, place and product factors influenced the attraction of users of public libraries in Sanandaj city. However, price did not influence it. Significant difference was not found between marketing mix and demographic variables. Results showed that marketing mix factor influenced the attraction of users of public libraries in Sanandaj city.
    Keywords: Marketing mix, Public libraries, Sanandaj, Library users
  • Sima Fayyaz, Mohaddeseh Dokhtesmati Page 115
    Purpose

    the present research aimeds at investigating the capabilities of library's software for the acquisitions section and the viewpoints of acquisitions section's staff of central library’s of state universities of city of Tehran and finally, presenting a suggested model for automating the library's acquisitions section based on the librarian's ideas.

    Methodology

    Data were collected through a questionnaire distributed among 30 librarians of the acquisitions section of central libraries of state universities in Tehran (18 universities) affiliated to the Ministry of Science, Research and Technology and the Ministry of Health, Treatment and Medical education. Collected data were processed and analysed through the SPSS software.

    Findings

    47 capabilities including general, technological and financial ones related to library software for the acquisitions section. These capabilities were chosen to present a suggested model for automating the acquisitions section. 10 items were related to financial and technological capabilities of library’s acquisitions section including ordering information resources, receiving process, cancelling orders, receipt announcement, issues related to the publisher/agent, fund accounting, payment, exchange control, reporting and following up the acquisitions. Also, among all the library's software acquisitions section's capabilities, "warning for repetitive acquisitions" had the highest rank of importance and "the existence of a field for entering of 'review' information in the select list" had the lowest rank of importance from the viewpoint of librarians of university librarie's acquisitions section.

    Results

    Most of the respondents consider the importance of examined capabilities (general, financial and technological) as high and very high.Originality: this research is innovative and original in that no other studies have separately examined the library software acquisition's section.

    Keywords: Technical capabilities, acquisitions part, financial capability of acquisitions softwares, general capabilities of acquisitions softwares, auto mation of acquisitions, librarians, model presentation
  • Maryam Salami, Raheleh Yeganeh Page 143
    Purpose
    The purpose of this study was to evaluate the performance of the services by the researchers’ hall of the Central Library and Documentation Center of Astan Quds Razavi based on Sears model.
    Methodology
    This study was based on a Sears model. We used a library – field method. The sample research population includes 14 librarians and 83 researchers. Six different questionnaires were used to collect data. Job satisfaction mean, self-esteem, and job performance of librarians were above the average level, and organizational commitment was moderate.
    Findings
    Findings showed that the quality of library services was above the average which resulteds in an above-average satisfaction of the researchers. But this satisfaction of researches did not led to the loyalty of them in the use of library services and Documentation Center of Astan Quds Razavi.
    Conclusions
    From the perspective of researchers, both the service quality and service satisfaction can be perceived in the researchers’ hall of the Library and Document Center. However, the loyalty is less than the average level. Also in the view of librarians, components such as (job satisfaction, self-esteem and job performance, and organizational commitment of librarians) are at a high level. Therefore, if the performance of both librarians and the library and documentation center is upgraded, loyalty can be created among researchers.
    Keywords: performance evaluation, Sears Model, Library, Documentation Center of Astan Quds Razavi