فهرست مطالب

Kermanshah University of Medical Sciences - Volume:19 Issue: 5, 2015

Journal of Kermanshah University of Medical Sciences
Volume:19 Issue: 5, 2015

  • تاریخ انتشار: 1394/08/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات پژوهشی
  • معصومه حشتمی، سپیده اربابی بیدگلی*، سعیده خویی، سید مهدی رضایت، کاظم پریور صفحات 239-246
    زمینه
    گرچه مصرف نانوذرات نقره به دلیل برخورداری از ویژگی های اختصاصی آنتی باکتریال به عنوان ماده اصلی در تولید محصولات سلامت محور مبتنی بر فناوری نانو در حال افزایش است، با این وجود اطلاعات سم شناسی وابسته به هر نمونه از نانو ذرات نقره با توجه به ویژگی های کاملا اختصاصی آن ها با محوریت ارزیابی ریسک این نانومواد در انسان و محیط زیست محدود است. لذا این مطالعه در نظر دارد تا سمیت سلولی و تغییرات مورفولوژیکی ناشی از غلظت های مختلف دو نمونه مختلف نانوذرات نقره موجود در بازار کشور (A،B) با قطرهای مختلف را با آزمون MTT assay بر روی سلول CHO-K1 ارزیابی نماید.
    روش ها
    اثرات سمیت سلولی نانوذرات نقرهAgNP-A با قطر 6/ 19 نانومتر و نانوذرات نقرهAgNP-B با قطر 15 نانومتر بر روی سلول های CHO-K1 در محدوده غلظتیg/mlμ500- 005/ 0، بعد از مدت 24 ساعت تیمار به روش MTT assay ارزیابی گردید. تغییرات مورفولوژیکی سلول های تیمارشده با مشاهدات میکروسکوپی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در بررسی سمیت سلولی با روشMTT assay، کاهش درصد زنده ماندن سلول ها و القاء سمیت سلولی مشاهده شد. IC50 نانوذرات AgNP-A در غلظتμg/ml 100 و نانوذرات AgNP-B در غلظت μg/ml10 گزارش گردید و مشاهدات میکروسکوپی تغییرات واضحی را در مورفولوژی سلول ها نمایش داد.
    نتیجه گیری
    غلظت و خواص فیزیکوشیمیایی نانوذرات نقره شامل اندازه ذرات، شکل ذرات، نوع پوشش، سطح زمینه و پتانسیل زتا، برروی القاء سمیت سلولی و ایجاد تغییرات مورفولوژیک در سلول های تیمارشده نقش دارند.
    کلیدواژگان: نانو ذرات نقره، سمیت سلولی، CHO، K1، خواص فیزیکوشیمیایی، MTT assay
  • علی پورمتعبد، سید ارشاد ندایی*، شیرین جاویدی هلان، سیروس جلیلی، مظفر خزاعی صفحات 247-253
    زمینه
    کروسین یکی از ترکیبات اصلی زعفران است. اثر زعفران بر فرایند سقط زایی اثبات شده است. در این تحقیق اثر احتمالی کروسین بر سقط زایی بررسی شد.
    روش ها
    حیوانات باردار به 8 گروه تقسیم شدند. تمامی حیوانات از روز اول تا پنجم بارداری دوزهای مختلف کروسین (0 یا 10 یا 50 یا mg/kg100) را به صورت درون صفاقی دریافت کردند. سپس 4 گروه اول در روز هفتم جهت بررسی مکان های لانه گزینی تشریح شدند و 4 گروه بعدی در روز بیستم تشریح و تعداد جنین ها شمرده شد. داده ها با استفاده از آزمون آماری آنالیز واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تجویز کروسین (50 و mg/kg 100) میانگین تعداد مکان های لانه گزینی و همچنین تعداد جنین را نسبت به گروه شاهد به صورت معناداری کاهش داد (P<0.05).
    نتیجه گیری
    تجویز کروسین با دوز بالا در هفته اول بارداری سبب کاهش لانه گزینی و تعداد جنین در موش کوچک آزمایشگاهی می شود.
    کلیدواژگان: کروسین، مکان های لانه گزینی، تعداد جنین، موش کوچک آزمایشگاهی
  • حدیث موسی زاده مقدم*، وحید فرهادی، مریم دوست زاده، آزیتا چهری صفحات 254-260
    زمینه
    والدین کودکان مبتلا به اوتیسم به دلیل شرایط خاص فرزندانشان با استرس شدیدی مواجه و دچار مشکلات روان شناختی می شوند. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر مداخله بهنگام خانواده محور بر نشانگان استرس مادران کودکان مبتلا به اوتیسم انجام شد.
    روش ها
    روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه مادران کودکان مبتلا به اوتیسم شهر کرمانشاه بود. از بین جامعه مذکور نمونه ای به حجم 30 نفر به روش هدفمند انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش تحت برنامه مداخله بهنگام خانواده محور قرار گرفت. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه نشانگان استرس استفاده گردید. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    پس از مداخله، نمرات دو گروه از مادران به صورت معناداری (p<0.05) تفاوت داشت و نشانگان استرس در گروه آزمایش به طور معناداری کاهش یافت. با در نظر گرفتن مجذور اتا می توان گفت 56 درصد این تغییرات ناشی از تاثیر مداخله است.
    نتیجه گیری
    مداخله بهنگام خانواده محور سبب بهبود نشانگان استرس در مادران کودکان مبتلا به اوتیسم می گردد.
    کلیدواژگان: مداخله بهنگام خانواده محور، نشانگان استرس، اوتیسم
  • مر ک، ن ، دی* صفحات 261-268
    زمینه
    حرارت دادن که منجر به تغییرات شیمیایی می گردد و فیزیکی وسیع در روغن ها و چربی ها و کیفیت روغن هنگام سرخ کردن از اهمیت زیادی برخوردار است، لذا این مطالعه با هدف مقایسه پایداری حرارتی روغن هسته انگور و کنجد بکر انجام شد.
    روش ها
    دو نوع روغن هسته انگور و کنجد در دمای 180 درجه سانتیگراد به مدت 8 ساعت حرارت داده شد. در هر ساعت نمونه ای از روغن های در حال حرارت برای انجام آزمایشات برداشته شد. تغییرات میزان اندیس های اسیدی، پراکسید، آنیزیدین و توتوکس در طی این زمان اندازه گیری شد.
    یافته ها
    حرارت دادن روغن ها باعث تغییرات وسیعی در شاخص های شیمیایی هردو روغن گردید به طوری که در طول زمان اندیس اسیدی افزایش یافت (05/0P<) و اندیس پراکسید به صورت نوسانی تغییر پیدا کرد، همچنین اندیس های آنیزیدین و توتوکس در طی فرایند حرارتی افزایش یافتند (05/0P<).
    نتیجه گیری
    روغن هسته انگور نسبت به روغن کنجد در برابر حرارت، مقاومت بیشتری از خود نشان می دهد.
    کلیدواژگان: اری ار، رو ار، روغن ر
  • آرش بستانی، حبیب الله خزایی، کیانوش خاموشیان*، محمد رسول قدمی، داریوش افشاری، نازنین رزازیان، پیام ساری اصلانی صفحات 269-277
    زمینه
    سردرد یکی از رایج ترین شکایات در مراجعه کنندگان به مراکز درمانی است. برخی مطالعات ارتباط بین اختلال در خواب و ابتلا به سردرد میگرنی و تنشی را گزارش کرده اند. هدف از این مطالعه تعیین ارتباط انواع اختلالات خواب با سردردهای میگرنی و تنشی است.
    روش ها
    در این مطالعه مقطعی، 1005 دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه که در سال تحصیلی 93-1392 مشغول به تحصیل بودند، به وسیله روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی انتخاب شدند و پس از جلب مشارکت و همکاری شرکت کنندگان، آزمون های اختلال خواب و علایم سردرد میگرنی و تنشی اجرا شد.
    یافته ها
    شیوع کلی سردرد، سردرد میگرنی و تنشی در دانشجویان علوم پزشکی به ترتیب برابر 8/ 73، 7 /16 و 9/ 30 درصد به دست آمد. 3/ 20 درصد دانشجویان اختلال خواب داشتند. اختلال در شروع خواب، خستگی روزانه، وقفه تنفسی و اضطراب و غمگینی با ابتلا به سردرد ارتباط مستقیم دارد. همچنین اختلال خواب کل با ابتلا به سردرد میگرنی ارتباط مستقیم دارد (05/ 0>P).
    نتیجه گیری
    بین اختلالات خواب و سردرد خصوصا سردرد میگرنی ارتباط وجود دارد. با توجه به اهمیت خواب در میزان ابتلا به سردرد، آموزش بهداشت خواب، تغییر در کیفیت و الگوی خواب برای دانشجویان ضروری است و می تواند زندگی فردی و اجتماعی آن ها را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار دهد.
  • محمد فریادرس، منوچهر کرمی*، قادر اسماعیل نسب، عباس مقیم بیگی صفحات 278-285
    زمینه
    نظام های مراقبت برای شناسایی به هنگام رخداد طغیان نیازمند تعریف سطوح آستانه هشدار رخداد احتمالی طغیان هستند. این مطالعه با هدف تعیین سطوح آستانه هشدار با استفاده از الگوریتم مجموع تراکمی بیماری مننژیت در استان همدان انجام شد.
    روش ها
    موارد مشکوک به مننژیت طی سال های 91-1389 که به طور معمول توسط نظام مراقبت جاری بیماری مننژیت گردآوری می شوند، مورد بررسی قرار گرفت. الگوهای قابل توجیه داده های سندروم تب و علایم نورولوژیک با مدل خطی تعمیم یافته رگرسیون (Generalized Linear Model) حذف گردید. کران بالایی الگوریتم مجموع تراکمی برآورد و به عنوان سطوح آستانه هشدار وقوع طغیان مننژیت در نظر گرفته شد. الگوی فصلی سطوح آستانه متغیر با بهره گیری از داده های فصول مختلف سال محاسبه گردید.
    یافته ها
    سطح آستانه هشدار رخداد طغیان با استفاده از الگوریتم مجموع تراکمی با در نظر گرفتن 5/1 و 2 انحراف معیار اختلاف از میانگین برابر با رخداد بیش از 3 و 4 مورد به دست آمد. مقادیر سطوح متغیر آستانه هشدار بر اساس کران بالایی برای فصول مختلف سال بین 2/ 3-6/ 2 مورد تعیین گردید. با توجه به ماهیت گسسته بودن موارد مشکوک به مننژیت، مقادیر اخیر به صورت وقوع بیش از 3 مورد لحاظ می گردد.
    نتیجه گیری
    باتوجه به الگوی فصلی بیماری مننژیت، تعیین سطوح آستانه هشدار متغیر بر حسب فصل ها و ماه های سال ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: مننژیت، طغیان، نظام مراقبت، الگوریتم مجموع تراکمی
  • ستار رضایی، بهزاد کرمی متین* صفحات 286-293
    زمینه
    صرف هزینه برای مراقبت های سلامت به یک موضوع ثابت و غالب سیاستگذاری در سطح ملی و بین المللی تبدیل شده است. هدف این مطالعه بررسی عوامل موثر بر هزینه های سلامت خانوارها در استان کرمانشاه در دوره زمانی 20 ساله (90-1370) با استفاده از مدل اقتصادسنجی ARDL است.
    روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی-تحلیلی و گذشته نگر است که تاثیر متغیرهای درآمد سرانه، سرانه پزشک، نرخ شهرنشینی و درصد افراد بالای 65 سال به روی هزینه های سلامت را مورد ارزیابی قرار می دهد. داده ها از مرکز آمار ایران و سالنامه های آماری استان کرمانشاه به دست آمد. برای آنالیز داده ها از نرم افزارهایStata نسخه 12 و Microfit نسخه 1/ 4 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که درآمد سرانه، سرانه پزشک و نرخ شهری شدن هم در کوتاه مدت و هم در بلندمدت دارای رابطه آماری معنادار و مثبتی با هزینه های سلامت می باشد. همچنین رابطه آماری معناداری بین جمعیت بالای 65 سال و هزینه های سلامت هم در بلندمدت و کوتاه مدت مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    مطالعه ما نشان داد که کشش درآمدی کم تر از یک است و سلامت یک کالای ضروری برای استان کرمانشاه در دوره زمانی مورد مطالعه بوده است. از آن جا که تاثیر متغیرها در طول زمان و در مناطق مختلف متفاوت است بنابراین پیشنهاد می شود که هزینه های سلامت و تعیین کننده های آن در طول زمان مورد پایش و ارزیابی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: هزینه های سلامت، فاکتورهای تاثیر گذار، سری های زمانی
  • علی کاظمی کریانی، سعید رضا اعظمی، ستار رضایی، فرامرز شاه احمدی، صادق غضنفری* صفحات 294-302
    زمینه
    سلامت زنان و مراقبت های دوران بارداری همواره مورد توجه برنامه ریزان و سیاست گذاران سلامت بوده است. هدف این مطالعه بررسی وضعیت توزیع نیروی متخصص زنان و زایمان و ماما و تعیین روند توزیع آن ها در استان کرمانشاه در دوره زمانی 92-1387 بود.
    روش ها
    برای بررسی وضعیت توزیع نیروی انسانی متخصص از ضریب جینی استفاده شد و فرض وجود برابری در توزیع منابع با آزمونt بررسی شد. ضرایب جینی برای نیروی متخصص زنان و زایمان و ماما براساس جمعیت زنان و متولدین زنده هر سال محاسبه شد. برای تعیین روند زمانی نابرابری 4 مدل رگرسیونی برازش شد.
    یافته ها
    ضریب جینی برای متخصص زنان و زایمان و بر اساس تعداد زنان برای این دوره به ترتیب 489/ 0، 587/ 0، 677/ 0، 545/ 0، 474/ 0 و 46/ 0 بود. حداقل ضریب جینی اساس تعداد متولدین زنده 457/ 0 و حداکثر آن 566/ 0 بود. در مورد ماما ضریب جینی بر اساس تعداد زنان از 249/ 0 در سال 1387 به 215/ 0 در سال 1392 رسیده است. همچنین حداقل و حداکثر مقدار ضریب جینی براساس تعداد متولدین زنده به ترتیب معادل 268/ 0 و 397/ 0 بود. نابرابری در دوره مطالعه کاهش یافته اما این کاهش از نظر آماری معنادار نیست.
    نتیجه گیری
    در سال های اخیر توزیع نیروی انسانی مربوط به سلامت زنان بهبود یافته است، اما تا وضعیت ایده آل فاصله زیادی وجود دارد. بنابراین توصیه می شود برنامه ریزی های لازم در راستای بهیود دسترسی زنان استان به مراقبت های سلامت آنان صورت گیرد.
    کلیدواژگان: نابرابری، سلامت زنان، مراقبت های زنان و زایمان، ماما، متخصص زنان، کرمانشاه
|
  • Masoumeh Heshmati, Sepideh Arbabi Bidgoli *, Samide Khoei, Seyed Mahdi Rezayat, Kazem Parivar Pages 239-246
    Background
    Silver nanoparticles are of interest to be used as antimicrobial agents in medical care, wound dressings and cosmetics. Despite the fact that AgNPs are among the most commercialized nano materials owing to their specific antimicrobial properties, there is limited information about their risk assessment and possible hazards to human health and environment. Thus, this study was carried out to evaluate the cytotoxicity and morphological changes of different concentrations of two samples of commercialized silver nanoparticles (A and B) in CHO-K1 cells using MTT assay.
    Methods
    The cytotoxicity effect of silver nanoparticles AgNP-A (19.6 nm in diameter) and AgNP-B (15 nm in diameter) on CHO-K1 was evaluated in the range of 0.005-500 µg/ml after 24 hours of treatment using MTT assay. The morphological changes of treated cells were examined by light microscopy.
    Results
    Based on the results of cytotoxicity by MTT assay, reduced viability of cells and cytotoxicity were observed. The 50% inhibitory concentration (IC50) of silver nanoparticles was recorded at 100 and 10 µg/ml for AgNP-A and AgNP-B, respectively. Moreover, microscopic observations indicated clear morphological changes of treated cells.
    Conclusion
    Concentration and physicochemical properties of silver nanoparticles like size, shape, surface area, coating and zeta potential play a role in cytotoxicity and morphological changes of treated cells.
    Keywords: Silver nanoparticles, cytotoxicity, CHO, K1, physicochemical properties, MTT assay
  • Ali Pourmotabbed, Seyed Ershad Nedaei*, Shirin Javidi Helan, Cyrus Jalili, Mozafar Khazaei Pages 247-253
    Background
    Crocin is one of the main components of saffron. The effect of saffron on birth abortion has been established. So, the possible effect of crocin on abortion was evaluated in this study.
    Methods
    Pregnant mice were divided into 8 groups. Each group received crocin (0 or 10 or 50 or 100 mg/kg, i.p.) from the first to the fifth day of pregnancy. Then, the first four groups were sacrificed on the seventh day to evaluate the implantation sites. The other four groups were sacrificed on the 20th day and the number of embryos was counted. Data were analyzed by ANOVA.
    Results
    Administration of crocin (50 and 100 mg/kg) significantly reduced the mean number of implantation sites and embryos compared to the control group (P<0.05).
    Conclusion
    Administration of high doses of crocin in the first week of pregnancy reduced the number of implantation places and embryos in mice.
    Keywords: Crocin, implantation sites, embryos, mouse
  • Hadis Moosazadeh Moghadam *, Vahid Farhadi, Maryam Doostzadeh, Azita Chehri Pages 254-260
    Background
    The parents of children with autism face severe stress and suffer from psychological problems due to specific conditions of their children. The present study investigated the impact of early family-centered intervention on stress syndrome in the mothers of children with autism.
    Methods
    The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test design and control group. The participants included 30 mothers of children with autism in Kermanshah who were selected by purposive sampling method and randomly assigned into experimental and control groups. The early family-centered intervention was presented to the experimental group. Stress Symptom Inventory was used to collect data and covariance analysis was applied to analyze the data.
    Results
    After intervention, the scores of the two groups of mothers were significantly different (p<0.05) and the stress syndrome was significantly reduced in the experimental group. Considering Eta-squared value, it can be concluded that 56% of these changes occurred as a result of the effect of intervention.
    Conclusion
    The finding indicated that the early family-centered interventions lead to improved stress symptoms among the mothers of children with autism.
    Keywords: Early family, centered intervention, stress syndrome, autism
  • Marzieh Paktarmani, Peyman Qajarbeigi, Fayegh Moulodi Pages 261-268
    Background
    Heating causes extensive physical and chemical changes in oil and fats, which can change all physical and chemical characteristics and quality of oil during frying is so critical. This study was aimed to compare the thermal stability of virgin sesame oil and grape seed oil.
    Methods
    The grape seed oil and virgin sesame oil were heated at 180 ° C for 8 hours. Every hour, a sample of the heated oils was taken to determine the changes in acid value, peroxide, anisidine and Totox.
    Results
    Heating the oil caused extensive chemical variations both oils. The acidity index increased over time (p<0.05), there were fluctuations inperoxide value, and anisidine and Totox values also increased during thermal processes (p<0.05).
    Conclusion
    Grape seed oil showed more resistance to heat than sesame oil.
    Keywords: Thermal stability, grape seed oil, virgin sesame oil
  • Kianoosh Khamooshian*, Habibolah Khazaie, Arash Bostani, Mohammad Rasoul Ghadami, Dariuosh Afshari, Nazanin Razazian, Payam Sariaslani Pages 269-277
    Background
    Headache is one of the most common complaints of the patients referring to the treatment centers. Also, some studies have reported the correlation of sleep disturbances with migraine and tension headaches. This study was aimed to analyze the association of sleep disturbances with migraine and tension headaches.
    Methods
    In this cross-sectional study, 1005 students of Kermanshah University of Medical Sciences were selected by stratified random sampling during the academic year 2013-2014. Having attracted the participation and cooperation of the participants, sleep disorder and symptoms of headache (migraine and tension) tests were administered.
    Results
    The overall prevalence of headache, migraine headache and tension headache in students of medical science were 73.8 %, 16.7 % and 30.9 %, respectively. 20.3% of medical students had sleep disorder. Difficulty in sleep onset, daytime fatigue, apnea and sadness and anxiety were associated with headache. Total sleep disorder was directly associated with migraine headache (P<0.05).
    Conclusion
    There was a correlation between sleep disorders and headache, especially migraine headache. Considering the importance of sleep in the incidence of headaches, sleep hygiene education and changes in the quality and patterns of sleep are essential for students, which can greatly affect their individual and social life.
    Keywords: Sleep disorder, tension headache, migraine headache
  • Mohammad Fariadras, Manoochehr Karami, Nader Esmailnasab, Abbas Moghimbeigi, Hastyar Pazhouhi Pages 278-285
    Background
    The surveillance systems need to define the levels of alarm threshold for early detection of outbreak. The purpose of this study was to determine the threshold levels of meningitis outbreak in Hamadan province, Iran.
    Methods
    The suspected cases of meningitis that were reported through meningitis surveillance form 2010 to 2012 were investigated in this study. Explainable patterns of the syndromic data of fever and neurological symptoms were removed by Generalized Linear Model. The upper limits of cumulative sum (CUSUM) algorithm were used to estimate the alarm threshold levels of meningitis outbreak. The seasonal pattern of dynamic alarm thresholds was defined using the data obtained from different seasons.
    Results
    The fixed alarm threshold levels according to standardized CUSUM, i.e. 1.5 to 2 standard deviations from the mean, were equal to the occurrence of more than 3 and 4 suspected cases of meningitis, respectively. The corresponding values for dynamic levels based on the upper control limit of CUSUM were 2.6 to 3.2 cases for different seasons. In other words, 3 cases were considered to be a discrete scale for suspected cases of meningitis.
    Conclusion
    Due to the seasonality pattern of meningitis, dynamic levels of alarm threshold should be determined according to the seasons and months of year.
    Keywords: Meningitis, outbreak, surveillance system, CUSUM
  • Satar Rezaei, Behzad Karami Matin* Pages 286-293
    Background
    Expenditure on healthcare has become a persistent issue of policymaking at both national and international levels. The aim of this study was to investigate the main factors affecting household healthcare expenditures in Kermanshah province by Econometric ARDL model over 20 years (1991-2011).
    Methods
    This retrospective-analytical study investigated the impact of such variables as per capita income, proportion of population aged >65 years, number of physicians and urbanization rate) on healthcare expenditures. These data were obtained from the yearbook of Kermanshah province and Iranian Statistical center (ISC). The data analysis was done by Stata 12 and Microfit 4.1 software.
    Results
    The results showed a positively significant relationships both in short- and long-run, between healthcare expenditures and per capita income, number of physicians and urbanization rate. Also, no significant correlation was observed between the proportion of the population aged 65 years and above and healthcare expenditures both in short-term and long-term.
    Conclusion
    The findings showed the elasticity of income was less than 1 and healthcare was an essential goods in Kermanshah province during the study period. Because the impact of variables could be different in different areas and during the time, the healthcare expenditures and its determinants are suggested to be evaluated over time.
    Keywords: Healthcare expenditures, determinants, time series
  • Ali Kazemi Karyani, Saeed Reza Azami, Satar Rezaei, Faramarz Shaahmadi, Sadegh Ghazanfari Pages 294-302
    Background
    Women's health and prenatal care have always been important issues for health authorities and policy makers. The purpose of this study was to investigate the geographical distribution of gynecologists and midwives and to determine their distribution trend in Kermanshah province in the period 2008-2013.
    Methods
    Gini coefficient was used to analyze the distribution of human resources involving in women’s health and t-test was used to examine the assumption of equal distribution of the resources. Gini coefficient was calculated for gynecologists and midwives on the basis of number of live births per year and women population. Four regression models were fitted to determine the time trend of inequality.
    Results
    Gini coefficients for gynecologists and on the basis of the number of women for the study period were 0.489, 0.587, 0.677, 0.545, 0.474 and 0.46, respectively. The minimum and maximum Gini coefficient based on the number of live births were 0.457 and 0.566, respectively. The Gini coefficient for midwives on the basis of the number of women decreased from 0.249 in 2008 to 0.215 in 2013. Moreover, the minimum and maximum Gini coefficients based on the number of live births were 0.268 and 0.397, respectively. Inequality declined during the study period, but was not statistically significant.
    Conclusion
    the distribution of human resources associated with the women's health has improved in recent years, however, it is still far from ideal distribution of the resources. Therefore, the women are recommended to be provided with adequate healthcare services by performing the required planning.
    Keywords: Inequality, women's health, maternity care, midwife, gynecologist, Kermanshah