فهرست مطالب

رهیافت انقلاب اسلامی - پیاپی 31 (تابستان 1394)

فصلنامه رهیافت انقلاب اسلامی
پیاپی 31 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • روانشناسی شخصیت و مسئله ساختار - کارگزار / (مطالعه موردی: امام خمینی وکارتر)
    دق، ر ری، ی صفحه 3
    این مقاله با استفاده از نظریه خودشکوفایی مزلو، تاثیر تکامل شخصیت را بر مسئله ساختار- کارگزار، در جریان وقوع انقلاب اسلامی مقایسه نموده و شخصیت امام خمینی (ره) و کارتر را به عنوان نمونه مطالعاتی مورد بررسی قرارداده است. خود شکوفایی امام خمینی (ره) دارای صبغه ونگرش الهی بوده ونقش شخصیت امام به عنوان رهبر و بنیانگذار انقلاب اسلامی در مسئله ساختار- کار گزار با نظریه اراده گرایی قابل تبیین است. جیمی کارتر در مقایسه با امام از خودشکوفایی با نگرش حقوق بشر اومانیستی برخوردار بوده و سیاست خارجی ایشان در رابطه با انقلاب اسلامی در قالب نظریه ساختار گرایی تبیین می گردد.
    کلیدواژگان: خود شکوفایی، ساختار، کارگزار، امام خمینی، کارتر
  • عارف برخورداری، ابراهیم متقی صفحه 23
    گفتمان سنتی حاکم بر جامعه ایران متشکل از دو لایه فرهنگی ایرانی و اسلامی طی 150 سال اخیر با مدرنیته برخورد پیدا کرد و با مولفه هایی روبرو شد که متمایز و متفاوت از خود بود، لذا غیر خود را پیدا کرده و به مواجهه با آن برخواست. در پی تقابل ها و مواجهه ها گفتمان هایی شکل گرفت که متفکران هر کدام به فراخور شناسایی مشکلات در پی پاسخگویی و تولید فکر برای این مشکلات بوده اند. برخی هرگونه مولفه از مدرنیته را طرد، برخی خواهان پذیرش هر گونه مولفه ای از مدرنیته، برخی عناصر خوب آن را اخذ و عناصر بد آن را طرد کرده و در نهایت عده ای نیز با تاکید بر سنت های اصیل دینی و فرهنگی ایرانی و اسلامی تلاش کردند به تعریف جدیدی از تمدن که برخاسته از سابقه تمدنی ایران اسلامی است، دست بزند. براین اساس هر کدام از این مواجهه ها به تولید فکر و اندیشه سیاسی و سپس تاسیس گفتمانی اقدام کرد. این گفتمان ها طی فرایندی هر کدام از دل دیگری بیرون زده و با تولید فکری خود در پی پاسخگویی به مسائل بوده اند. نوشته حاضر از منظر گفتمانی در پی پاسخ به این سوال است که مدرنیته چگونه باعث تحول و شکل گیری اندیشه سیاسی در ایران معاصر شده است.
    کلیدواژگان: مدرنیته، سنتی، گفتمان، اندیشه سیاسی، اسلام
  • محمد رحمان پور، احمدرضا نصر اصفهانی، سیدعلی سیادت صفحه 41
    هدف از انجام پ‍ژوهش حاضر، بررسی رابطه مبانی و اصول برنامه درسی ملی جمهوری اسلامی ایران با مضامین اقتصاد مقاومتی به منظور پیشنهاد برنامه درسی مطلوب است. بر این اساس، ابتدا با استفاده از روش تحلیل محتوای اسنادی، ضمن تعیین مضامین اقتصاد مقاومتی و برنامه درسی ملی، میزان رابطه و همپوشی اصول و مبانی برنامه درسی ملی با مضامین اصلی اقتصاد مقاومتی تشریح شده و برای پیشنهاد برنامه درسی مطلوب، 10 نفر از صاحبنظران حوزه به صورت هدفمند جهت انجام مصاحبه انتخاب شدند. مصاحبه ها به شیوه نیمه ساختار یافته به عمل آمد که روایی آن را چند نفر خبره تایید کردند. نتایج نشان می دهد که مضامین برنامه درسی ملی جمهوری اسلامی ایران دارای دلالت ها و همپوشی های مناسبی برای تحقق مضامین اقتصاد مقاومتی در ابعاد گوناگون می باشد. همچنین برنامه درسی پیشنهاد شده به منظور تحقق بخشیدن بیشتر به مضامین اقتصاد مقاومتی در قالب اهداف، محتوا و سرفصل ها، روش های آموزشی و روش های ارزشیابی ارائه گردید.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، برنامه درسی ملی، ایران، مضامین
  • عبدالمطلب عبدالله صفحه 61
    مطالعات انقلاب اسلامی ایران در دانشگاه های آمریکا مقارن با پیروزی انقلاب اسلامی در ایران است. تحولات سیاسی اجتماعی سه دهه گذشته خاورمیانه و جهان اسلام پس از پیروزی انقلاب اسلامی و موج بیداری اسلامی بر اهمیت مطالعات این حوزه افزوده است. مقاله حاضر بخشی از مطالعات جامعی است که با هدف تحلیل و بررسی برجسته ترین دانشگاه ها و مراکز فعال در حوزه مطالعات انقلاب اسلامی در ایالات متحده آمریکا و مهم ترین فعالیت های صورت گرفته در این کشور است. نتایج نشان می دهد می توان از طیف گسترده ای از پژوهشگران دانشگاهی علمی و بی طرف تا پژوهشگران طرفدار بهایی و یهودی، سلطنت طلب-های مقیم امریکا، ایرانیان فراری که شامل طیف گسترده ای از ضدانقلاب و مخالفین نظام جمهوری اسلامی شامل چپ گراها، جریان فتنه، سکولارها و... در این دانشگاه ها اشاره کرد. روش تحقیق در پژوهش حاضر، توصیفی _ تحلیلی است.
    کلیدواژگان: مطالعات انقلاب اسلامی، دانشگاه های آمریکا، ایرانشناسی، بهائیت، حقوق بشر، اسلام شناسی
  • قدرت احمدیان، سید امیرحسین بنی اشراف صفحه 85
    این پژوهش با بررسی تئوری مراحل رشد والت روستو و برنامه های توسعه محمدرضا پهلوی، علل سقوط حکومت پهلوی دوم را به رغم نوسازی های اقتصادی و صنعتی بررسی می نماید. مقاله حاضر در پی پاسخ به این سوال است که با توجه به تاکید والت روستو بر حصول توسعه، پس از عبور از مراحل پنج گانه رشد اقتصادی و انطباق برنامه های توسعه در حکومت پهلوی با این تئوری، علت ناکامی این برنامه ها چیست؟ فرضیه این پژوهش آن است که: تئوری والت روستو و برنامه های عمرانی پهلوی دوم، مبتلا به جبرگرایی متدولوژیک و اقتصادزدگی است است. به این معنا که ضمن عدم توجه به بسترها و شرایط فرهنگی، جغرافیایی، اجتماعی و... صرفا تحولات اقتصادی را مد نظر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: نوسازی، مدرنیزاسیون، انقلاب اسلامی، برنامه های توسعه پهلوی دوم
  • قدسیه سادات هاشمی دولابی، علی حقی صفحه 105
    امام خمینی (ره) شخصیتی است که در علوم گوناگون فقه، اخلاق، عرفان، فلسفه و... اگر نگوییم سرآمد، حداقل باید اذعان کنیم که صاحب سبک و نظر است و جلوه این دانش ها را که بعضا ضدونقیض به نظر می رسند می توان درسیره عملی ایشان و به طور ویژه در سیاست عملی ایشان که از اندیشه سیاسی این بزرگ مرد سرچشمه گرفته است پیدا نمود.صدرالمتالهین شیرازی نیز اندیشمند بزرگی است که هرچند شهرتش در ابداع نظریه های فلسفی است ولی با مبانی نظری سیاست نیز بیگانه نیست و به نوعی امام از روش فلسفی ایشان پیروی می کرده اند.این مقاله به دنبال تبیین دیدگاه این دو شخصیت در حیطه سیاست است و می کوشد ضمن مقایسه این دودر نحوه نگرش و برداشت از سیاست در حیطه نظروعمل به بیان نقاط اشتراک و افتراق این دو پرداخته و درنهایت این فرضیه را اثبات کند که سیاست در نگرش این دو به عنوان یک وسیله وابزاری درراه اجرایی نمودن آموزه های قرآنی، روایی وبرهانی است و هرچند ملاصدرا برخلاف امام خمینی (ره) نتوانست نظامی سیاسی رابصورت عملی بنیان نهد ولی در تعریف سیاست و هدف آن اختلاف نظری با امام ندارد.
    کلیدواژگان: سیاست، اندیشه سیاسی، امام خمینی (ره)، صدرالمتالهین، اسلام
  • علیرضا سمیعی اصفهانی، داود افشاری، قادر زارع مهدوی صفحه 121
    اغلب کشورهای دارای منابع طبیعی، از درآمدهای مستقل از مالیات در جامعه برخوردار ند. برخورداری دولت از درآمدهای سرشار ناشی از صدور منابع طبیعی، تمایل برای بهره برداری از این منابع را بالا برده و در نتیجه با ایجاد انحصارات، کنترل حوزه های اقتصادی و ایجاد شبکه های حامی- پیرو تمایل به رانت جویی افزایش می یابد. این مهم نیز می تواند تاثیرات سوئی را بر سرمایه اجتماعی وارد نماید و در نتیجه گسترش شبکه های عمودی به جای افقی، تضعیف هنجارها و اعتماد اجتماعی را موجب گردد. این پژوهش به صورت توصیفی – تبیینی تلاش می کند تاثیر رانت نفتی بر سرمایه اجتماعی در ایران بین سال های 1368 تا 1384 را مورد تحلیل و بررسی قرار دهد. مقاله بر این باور است که افزایش و تشدید انحصارات دولتی، سرمایه اجتماعی را دچار ضعف و اختلال می کند به گونه ای که این امر در کوتاه مدت عامل بروز فساد گسترده دولتی و اجتماعی و در درازمدت زمینه ساز آنومی اجتماعی می گردد. لذا اگر حفظ مالکیت خصوصی، توزیع عادلانه فرصت ها، برابری همگان در مقابل قانون، تشویق به مشارکت و در نهایت مبارزه با فساد مورد توجه قرار نگیرد، دستیابی به توسعه، امکان پذیر نخواهد بود.
    کلیدواژگان: دولت رانتی، سرمایه اجتماعی، فرهنگ سیاسی، شبکه های حامی، پیرو، اعتماد اجتماعی
|
  • Seyed Sadegh Haghighat, Mohammadreza Salarifar, Seyed Mousa Mosavi Page 3
    This paper uses the theory of Maslow's self-actualization, the impact upon The Character evolution to structure and agency, comparing the figures during the Islamic Revolution Imam Khomeini and Carter is placed into a sample case studies. Imam Khomeini's self-actualization has a divine nature and attitude of the character and role of the Imam as the leader and funder of the Islamic Revolution. in issue of structure and agency can be explained by the theory of voluntarism. Jimmy Carter, in contrast to the Imam of the unfolding of a humanist approach to human rights and also his foreign policy relations with the Islamic Revolution in explaining the theory of structuralism.
    Keywords: self, actualization, structure, agency, Personality.
  • Aref Barkhordari, Ebrahim Motaghi Page 23
    ”Iran’s traditional discourse, composed of the two Iranian and Islamic cultural strata, encountered with modernity and the principles that were distinct from each other. During the past 150 years, this traditional discourse found modernity “the other”, and began to deal with it. It was as part of this confrontation that discourses evolved and thinkers tried to approach problems based on their discursive perceptions of modernity. Some thinkers abandoned modernity entirely, some invited to adopt it wholeheartedly, some discriminated between good and bad elements of modernity, and others tried to provide a novel definition of Islamic-Iranian civilization based on the genuine civilizational backgrounds in each. Each of these courses formed a tradition in political thought and founded its own discourse. In an evolutionary process, these discourses were born out of one another to perpetuate a tradition in political thought and respond to problems. The present study adopts a discursive approach to answer the question “how did modernity cause the birth and evolution of political thought in contemporary Iran?
    Keywords: modernity, tradition, discourse, political thought, Islam.
  • Mohammad Rahmanpour, Ahmadreza Nasr Isfahani, Seyed Ali Siyadat Page 41
    This article examines the relationship between the principles of the Islamic Republic of Iran's National Curriculum subjects resilient economy in order to offer appropriate curriculum. Accordingly, by using content analysis of documents, to determine the strength of the economy and national curriculum subjects, the relationship and the overlapping of the principles of the National Curriculum was followed by the main themes of the strength of the economy. To offer appropriate curricula, 10 experts were purposefully selected for an interview. Semi-structured interviews were conducted in a way that few experts have confirmed its validity. The results showed that the subjects of the National Curriculum Islamic Republic of Iran has significance and implications of overlap suitable for the realization of resistance in various aspects of the economy. The curriculum proposed in order to achieve greater resistance to economic themes in terms of objectives, content and curriculum, teaching methods and evaluation methods were presented.
    Keywords: Resistive economy, National Curriculum, Iran, Themes.
  • Abdolmotaleb Abdollah Page 61
    Studies about the Islamic Revolution of Iran in American Universities coincided with the victory of the Islamic Revolution in Iran. Social and political developments in the Middle East and the Muslim world, three decades after the Islamic Revolution and the wave of Islamic awakening has increased the importance of this research area. This article is part of a comprehensive study aimes at analyzing the most prominent universities and research centers in the field of Islamic Revolution of Iran in the United States of America and the activities conducted in this country. The results show the wide range of researchers are academic and independent, but some of them who study the Bahai and Jewish pro-monarchist living in America, Iranians at large, which includes a wide range of counter-revolution and the regime's opponents, including leftists, the intrigue, and secularists. Methodology of this study is descriptive-analytic.
    Keywords: Islamic revolution studies, American universities, Iranology, BahaI, human rights, Islamology
  • Ghodrat Ahmadian, Seyed Amirhossein Bani Ashraf Page 85
    This research seeks to study the reasons of the fall of Pahlavi II, despite of its economic and industrial modernization, with the help of investigating the Walt Rostow's theory of The Stages of Economic Growth and Mohammad Reza Pahlavi's development programs. The goal of this paper is to find an answer to the question that according to Rostow's emphasis on passing the 5stage economic development model to reach development and Pahlavi's adaptation of this theory in its development plans, why these programs failed? The hypothesis: The theory of Walt Rostow and Mohammad Reza Pahlavi's development plans suffer from methodological determinism and being too much economic oriented. It means that while concentrating only on economic developments, this theory and the second Pahlavi's plans do not consider cultural, geographic, social, and…contexts and situations.
    Keywords: Renovation, Modernization, Islamic revolution, 2nd Pahlavi's development programs.
  • Ghodsiyeh Hashemi Doulabi, Ali Haghi Page 105
    Imam Khomeini is a great character, if not preeminent, we can acknowledge that he possesses a special style and perspective regarding different sciences such as jurispredence, ethics, theosophy and philosophy an the manifestation of these knowledge and sciences which occasionally seem to be contradictory, can be found in his practicable policy originating from his elevated political thought. SadrAlmota’lehin Shirazi is also a great thinker that alghough his reputation and fame lies in inventing philosophical theories, he is not unfamiliar with theoretical rubrics of politics(policy), and also Imam has followed his philosophical doctorine. This article aims at specifying perspectives of these two great characters in the domain of politics and also attempts to draw a comparision between their perspectives regarding politics in both theoretical and practical ways. Finally, the article attemps to prove this hypothesis that politics in the perspectives of these two great characters is considered to be a means of applying koranic, narrative and logical doctorine. And although Molasadra unlike Imam Khomeini didn’t succeeded in basing political system in a practical way. He is unanimous with Imam concerning politics and its purposes.
    Keywords: politics, political thought, Imam Khomeini, SadrAlmotalehin, Islam
  • Alireza Samiee Esfahani, Davoud Afshari, Gader Zare Page 121
    Most of the countries holder of natural resources are independent of income tax in their community. It seems, having a huge revenue earned from export of natural resources tends to increase utilization of these resources and leads to monopolies, control and economic areas pursuant supporter networks tend to increase rent-seeking. It can also have negative effects on social capital and networks, thus extending vertically rather than horizontally, undermining the norms and social trust cause. This research based on descriptive – explanatory method, tries to analyze and examine the impacts of oil rent on social capital in Iran between 1368 and 1384. Paper believes that the increase and intensification of state monopolies, social capital as a regulator of human relations and organizational norms and public confidence is weak and disorder in the short term, so that it causes widespread government corruption and in the long term resulting in social anomie.
    Keywords: Rentire state, social capital, political culture, clientalism network, social trust.