فهرست مطالب

مدیریت و برنامه ریزی محیط زیست - پیاپی 13 (پاییز 1393)

فصلنامه مدیریت و برنامه ریزی محیط زیست
پیاپی 13 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم عاشق معلا*، مهتاب توکلی، مجید حمامی صفحه 5
    بررسی وضعیت شکل زمین هرمنطقه به شناخت بهتر ویژگی های محیط زیست آن منطقه کمک می کند و می توان از اینگونه مطالعات در ارزیابی و برنامه ریزی منطقه کمک گرفت. آشنایی با مراحل انجام این کار یکی از دانستنی های ضروری برای هر کارشناس مرتبط با محیط زیست میباشد. در این مقاله با استفاده از نقشه توپوگرافی 1:50000 و استفاده از نرم افزار Arc viewنقشه های پایه انجام یک مطالعه فیزیوگرافی، در بخشی از استان ایلام تهیه گردید. با تحلیل این نقشه ها و مقایسه پارامترهای مربوط به شکل زمین با مدل اکولوژیکی کاربری توسعه شهری، روستایی و صنعتی، نتیجه گرفته شد که این منطقه از نظر شکل زمین دارای توان مناسبی جهت توسعه می باشد.
    کلیدواژگان: مطالعات فیزیوگرافی، شکل زمین، ارزیابی توان اکولوژیکی، نرم افزار Arc view
  • نگار طیب زاده مقدم*، بهرام ملک محمدی صفحه 13
    ارزیابی ریسک محیط زیستی (ERA) ابزاری مهم در مدیریت محیط زیست و دستیابی به توسعه پایدار به شمار می رود. با پیش بینی و مدیریت صحیح ریسک، آسیب های محیط زیستی کاهش می یابد. در این تحقیق ارزیابی ریسک محیط زیستی سد طالقان با استفاده از شبکه بیزین(BN) با در نظر گرفتن روابط بین متغیرها و شرایط عدم قطعیت صورت گرفته است. برای سد طالقان گزینه های اصلی ریسک محیط زیستی از طریق پرسشنامه روش دلفی و ویژگی های منطقه انتخاب شده است. بر اساس نتایج این تحقیق، در میان توزیع های احتمالاتی گره تصمیم BN، تغییر کاربری اراضی، اثر بر جمعیت و فرسایش و رسوبگذاری با مقادیر 350/ 0، 346/ 0 و 326/ 0 بیشترین اثر را دارند و آلودگی، لرزه خیزی، سیلاب، گردشگری و آسیب پذیری اکولوژیکی با مقادیر 321/ 0، 312/ 0، 3071/ 0، 3070/ 0 و 296 /0 در اولویت های بعدی قرار دارند. BNتوسعه داده شده علاوه بر اینکه به عنوان یک سیستم پشتیبانی تصمیم گیری برای حل مسائل تصمیم گیری چند معیاره به حساب می آید، این امکان را نیز فراهم می کند که با در نظر گرفتن روابط بین گره ها مدل سازی انجام شود. به منظور دست یابی به یک راه حل جامع برای بررسی مسائل پیچیده ای چون ارزیابی ریسک محیط زیستی پروژ ه های عمرانی از جمله سد در فاز بهره برداری و یا ساختمانی بکارگیری شبکه های بیزین می تواند از کارایی بالایی برخوردار باشد.
    کلیدواژگان: شبکه بیزین (BN)، ارزیابی ریسک محیط زیستی (ERA)، عامل های ریسک، روش های تصمیم گیری چند معیاره (MCDM)، سد طالقان
  • حسین صادقی*، الهام باقر پور، فاطمه کارگر صفحه 23
    با توجه به ارتباطی که بین آلاینده ها و پارامترهای هواشناسی است، دراین تحقیق ابتدا تغییرات روزانه، ماهانه وسالانه ی آلاینده ها در دو ایستگاه مورد بررسی قرارگرفته است و سپس ارتباط پارامترهای هواشناسی بامقادیر غلظت آلاینده ها بررسی شده است که بتوان با آن میزان ارتباط و نوع رابطه ی از لحاظ مستقیم ومعکوس بودن بین هر آلاینده با پارامترهای هواشناسی را تشخیص داد. در این تحقیق تاثیر شاخص های هواشناسی ازقبیل دما رطوبت نسبی و بارندگی روزانه برمقدار غلظت آلاینده بررسی شد. داده های مورد نیاز از ایستگاه سینوپتیک سازمان هواشناسی شیراز و ایستگاه های سنجش آلودگی میدان امام حسین و دروازه کازرون وابسته به سازمان حفاظت محیط زیست فارس تهیه گردید. نتایج بررسی تغییرات فصلی آلاینده ها روشن ساخت که برای آلاینده ی COو NOx دو بیشینه وجود دارد که یکی در تابستان و دیگری در زمستان رخ می دهد همچنین بیشینه ی O3 نیز در بهار و تابستان رخ داده است. همه ی آلاینده ها به جز O3 دارای دو بیشینه اند که یکی در حدود اوایل صبح و دیگری در اواخر شب رخ می دهد ولی الگوی O3 متفاوت با سایر آلاینده هاست و بیشینه ی آن معمولا در ساعت های بعد از ظهر و کمینه آن هم در ساعت های شب رخ می دهد. آلاینده ی CO نیز در تابستان مقدار بیشینه در شب بیشتر از بیشینه صبح است ولی زمستان مقدار هر دو بیشینه صبح و شب تقریبا مشابه اند.
    کلیدواژگان: غلظت آلاینده ها، ضریب همبستگی، پارامترهای هواشناسی، آلودگی هوا
  • ناصر محرم نژاد* صفحه 33
    توسعه پایدار در جهان از سال 1962 با انتشار کتاب«بهار خاموش» توسط خانم راشل کارسون شروع شد و در طی سالهای بعد به واژه همگانی تبدیل شد. در این راه، اجلاس های مهمی در سطح سران کشورها در خصوص توسعه پایدار در جهان برگزار گردید و تصمیماتی اتخاذ شد. از جمله در اجلاس سال 1992 کتاب دستور کار 21 شامل 40 فصل از سوی سازمان ملل متحد به عنوان منشور قرن 21منتشر شد و یکی از فصول آن به موضوع آب اختصاص یافت. در اجلاس سران سال 2002 در ژوهانسبورگ نیز یکی از الویت های کشورها برای دستیابی به توسعه پایدار، موضوع آب انتخاب گردید.منابع آب در جهان به مصرف سه بخش عمده کشاورزی-صنعت و شهری میرسد و البته بخش عمده آن به مصرف کشاورزی میرسد. نیاز دیگری نیز وجود دارد و آن نیاز زیست محیطی است تا پشتیبان تنوع زیستی و حیات جانداران آبزی باشد.
    بخش صنعت به علت دسترسی به تکنولوژی و داشتن سرمایه، برای دستیابی به توسعه پایدار میتواند علاوه بر تامین نیازهای خود، به موضوع اکولوژی و نیازهای آبی ذی نفعان همسایه خود نیز بپردازد. برنامه محیط زیست ملل متحد در این خصوص تجربیاتی کسب نموده و 20 نمونه از اقدامات بخش صنعت در تامین آب در جهت توسعه پایدار در کشورهای مختلف جهان را ارائه نموده است
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، نیازهای آبی، مدیریت تقاضا و مصرف آب
  • فردین صفری*، سعید کریمی، مهرداد نهاوندچی صفحه 43
    ارزیابی اثرات زیست محیطی یک پروژه، اثرات احتمالی مثبت و منفی آن را پیش-بینی و روش های کنترل اثرات ناخواسته را شناسایی و معرفی می کند. لذا این پژوهش با هدف ارزیابی اثرات زیست محیطی نیروگاه سیکل ترکیبی پره سر صورت گرفت. بدین منظور، ابتدا با استفاده از روش روی هم گذاری، ارزیابی توان محدوده مورد مطالعه برای امکان استقرار نیروگاه سیکل ترکیبی با بکارگیری منطق فازی در محیط GISمورد بررسی قرار گرفت و محدوده های دارای توان مشخص گردید. سپس به منظور ارزیابی اثرات زیست محیطی نیروگاه سیکل ترکیبی پر ه سر در فازهای ساختمانی و بهره برداری از ماتریس ایرانی استفاده شد. که اثرات هر یک از این فازها بر روی محیط های فیزیکی، بیولوژیکی و اقتصادی _ اجتماعی مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصل از ارزیابی وضعیت پروژه در محدوده مورد مطالعه و اعداد بدست آمده از ماتریس ایرانی و بررسی اثرات فعالیت ها در مرحله ساختمانی و بهره برداری، مشخص گردید که میزان اثرات منفی پروژه، 04/ 82 درصد و میزان اثرات مثبت آن 96/ 17 درصد می باشد. وبیشترین میزان اثر هر ریز فعالیت بر محیط زیست در بازه تخریب متوسط، با مقدار (67/ 46) درصدی قرار دارد. همچنین با توجه به ارزیابی اثرات زیست محیطی پروژه مذکور و نتایج حاصل از ماتریس ایرانی که میانگین رده بندی در کمتر از 50 درصد موارد هم در ردیف ها و هم در ستون ها کمتر از (1/ 3-) میباشد؛ بنابراین با در نظر گرفتن طرح های بهسازی و گزینه های اصلاحی، می بایست این پروژه اجراء و بهره برداری گردد. همچنین لازم است نظارت و پایش مستمر و مستقیمی بر روی تغییرات ویژگی های کمی وکیفی شاخص ها در مقایسه با استانداردها و معیارهای زیست محیطی انجام گیرد.
    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات زیست محیطی، نیروگاه سیکل ترکیبی، پره سر، روی هم گذاری، ماتریس ایرانی
  • علی اسماعیلی زیناب* صفحه 53
    ازدیاد جمعیت بشر و به طبع آن افزایش دست اندازی بشر به طبیعت و منابع آن به منظور رفع نیاز های خود حیات آینده مخلوقات را با چالش های جدی مواجه کرده است.
    منطقه حفاظت شده ارسباران که در شمال غربی آذربایجان شرقی واقع شده است، وسعتی بالغ بر 80650 هکتار داشته و یکی از ارزشمندترین مناطق طبیعی کشور از لحاظ گونه های جانوری و گیاهی و یکی از مناطق زیستکره بیوسفر نه گانه ایران است. متاسفانه دخل و تصرف آدمی با احداث جاده ها و فعالیت های عمرانی- انسانی موجب ایجاد وضعیت فوق العاده در این منطقه شده است، لذا در این مقاله تلاش گردیده تا تمامی عوامل تاثیر گذار در منطقه گونه های گیاهی - جانوری، زیستگاهی، حیات بشر با استفاده از نقاط قوت، فرصت، تهدید و ضعف ها بتوان تا حدی از مشکلات مدیریتی منطقه را بهبود بخشید.
    در جهت نیل به اهداف این مقاله ابتدا مطالعات کتابخانه ای و سپس مراحل میدانی و جمع آوری اطلاعات صورت پذیرفت. برای رسیدن به افق بلند مدت حفاظت زیستگاه با بررسی وضعیت فعلی آن جهت رسیدن به وضعیت مطلوب تلاش خواهد شد. این عمل از طریق شناخت نقاط قوت، ضعف تهدید ها و فرصت هایی که در منطقه مطالعاتی حاکم است و با آن مواجه هستیم به تدوین و تجزیه و تحلیل استراتژی های مناسب جهت حفظ زیستگاه، بهره برداری پایدار توسط جوامع محلی می پردازد. در نهایت ارائه یک الگوی عملی برای مدیریت زیستگاه و ذخیره گاه بیوسفر ارسباران که مناسب با شرایط جغرافیایی، توان اکولوژیک منطقه بوده و اهداف ذخیره بیوسفر را که همان بهره وری پایدار درکنار حفاظت موثر و مستمر از اکوسیستم های محلی خصوصا جنگل های منطقه و مشارکت مردم بومی و آگاهی ساکنین منطقه است را تامین کند. پیشنهاد می شود که استراتژی های ارسباران در مدیریت زیستگاه گنجانده مورد استفاده سازمان حفاظت محیط زیست قرار گیرد.
    کلیدواژگان: منطقه حفاظت شده، استرتژی های ارسباران، مدیریت زیستگاه، توان اکولوژیک، ذخیره گاه بیوسفر ارسباران
  • سعید امانپور، نسرین آتش افروز*، نبی الله حسینی شه پریان صفحه 63
    در دهه های اخیر رشد بی رویه جمعیت و توسعه شهرنشینی موجب بروز انواع ناسازگاری های اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی نظیر تولید انواع پسماند جامد شهری شده که دفع غیراصولی آن را به دنبال داشته است، به طوری که امروزه چگونگی دفع، مکانیابی و مدیریت صحیح محل دفن زباله های جامد به عنوان یکی از معضلات زیست محیطی شهری تبدیل شده است. بنابراین یافتن محل مناسب برای این مهم از اهداف اصلی و اولیه طرح های توسعه شهری جهت نیل به توسعه پایدار می باشد. هدف از این پژوهش مکانیابی محل مناسب دفن پسماند شهری دهدز با استفاده از پارامترهای لایه های اطلاعاتی کاربری اراضی، توپوگرافی، لایه شیب، جهت شیب، لایه بارش، لایه آبراه ها، گسل، حساسیت لایه های زمین شناسی در مقابل فرسایش، فاصله از شهر و فاصله از روستاهای پرتراکم از طریق مدل AHP و تکنیک GIS می باشد. فرایند تحلیل سلسله مراتبی یکی از کارآمدترین تکنیک های طراحی شده برای تصمیم گیری با معیارهای چندگانه است، زیرا امکان فرموله کردن مسائل پیچیده را به صورت سلسله مراتبی فراهم می سازد. در پژوهش حاضر پنج مکان بهینه جهت دفن پسماندهای شهری دهدز مکانیابی شده است.
    کلیدواژگان: دفن پسماند، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، مدل تحلیل سلسله مراتبی(AHP)، شهر دهدز
|
  • Maryam Ashegh Moalla*, Mahtab Tavakoli, Majid Homami Page 5
    Investigation of land form characteristics of each region help to have a better recognition of its environmental attributes and such studies could help us in land evaluation and planning. Being familiar with process of these studies is one of the crucial information for each expert dealing with environment. In this paper the basic maps needed for physiographic studies are prepared in a region of Ilam province using topographical map (1:50000) and Arc view software. Then the maps were analyzed and land form parameters were compared with ecological model for urban, industrial and rural development. Results show that this region has suitable capability for development considering land form parameters.
    Keywords: Physiographic studies, land form, Ecological capability evaluation, Arc view software
  • Negar Tayebzadeh, Moghadam*, Bahram Malek, Mohammadi Page 13
    Environmental Risk Assessment (ERA) is an important tool for management of environment and sustainable development achievement. With forecast and proper risk management, environmental damages will decrease. In this study, the environmental risk assessment of Taleghan dam by using Bayesian network (BN), with considering relations between variables and uncertainty, has been done. The main environmental risk factors for Taleghan dam based on the Delphi technique questionnaires and area features are selected. Based on these results, the distributions of the output node of the BN, including, changes in land use, effects on the population and erosion and sedimentation with the numbers of 0.350, 0.346 and 0.326 have the greatest effect and pollution, seismic, flooding, tourism and ecosensetivity with the numbers of 0.321, 0.312, 0.3071, 0.3070 and 0.296 are the next priorities. A developed BN can be used as a decision support system for solving multi-criteria decision problems. It also incorporates dependencies between nodes in modeling. In order to achieve a comprehensive solution to environmental risk of engineering projects such as construction of the dam, the integration of multi-criteria decision making methods and the Bayesian network has high performance.
    Keywords: Bayesian network (BN), Environmental risk assessment (ERA), Risk factors, Multiple criteria decision making (MCDM), Taleghan dam
  • Hossein Sadeghi*, Elham Bagherpour, Fatemeh Kargar Page 23
    With regard to the relationship between pollutants and meteorological parameters, in this study, we had studied preliminary on the daily, monthly and annual changes pollutants in the two stations and then we have studied on the meteorological parameters associated with the concentration of pollutants that we can be investigated the amount of type of relation and the relationship between pollutants and meteorological parameters. The effect of different daily meteorological parameters such as temperature, relative humidity, rainfall and the amount of pollutant concentrations were measured. Required data from the Shiraz Meteorological Bureau and pollution measurement stations affiliated with the Shiraz Environmental Protection Agency (Imam Hossein Square and Kazeroon gate) prepared and the data of period 2009 to 2013 are used. The results showed that there are two maximum levels for CO and NOX that could be happen in summer and winter. O3 maximum have been happen in spring and summer. All of pollutants have had two maximum levels except O3 that will be happen in early morning and late night. But about maximum and minimum O3will be happen at afternoon and night, respectively. The Maximum rate of CO in summer is higher than morning; however the Maximum rate of CO at winter in morning and night is the same.
    Keywords: Concentrations of Pollutant, the correlation coefficient, meteorological parameters, air pollution
  • Dr. Nasser Moharamnejad* Page 33
    Sustainable development in the world began in 1962 with the publication of the book "Silent Spring" by Rachel Carson, And in later years became a common word. In this way, important meetings at the level of heads of state was held on sustainable development in the world and decisions were adopted, included in the meeting of the 1992 a book contains 40 chapters named “Agenda 21” released by the United Nations as 21st century’s charter, and one of its chapters was devoted to water issues.Summit 2002 in Johannesburg also one of the priorities of countries to achieve sustainable development, water theme chosen.Water resources in the world use is in three major areas: agriculture, industry and urban consumption of course, much of it is used in agriculture.There are other requirements that is “environmental requirements”. This need is to support biodiversity and aquatic organisms life.Industry sector due to having access to technology and capital, in addition to meeting their needs for achieving sustainable development could be the subject of ecology and water needs of beneficiaries of its neighboring communities.United Nations Environment Programme in this regard, the experience gained and 20 samples from the water supply in the industrial sector for sustainable development in variouse countries has provided.
    Keywords: Sustainable Development, Water Consumption, Industry
  • Fardin Safari*, Saeed Karimi, Mehrdad Nahavandchi Page 43
    Environmental impact assessment of a project have consider on both positive and negative effects to predict and control methods to identify factors. This study was conducted to assessment the environmental impact Pareh-Sar, GUILAN combined cycle power plant. For this purpose, the method overlay evaluate the study area for the possible establishment of a combined cycle power plant using fuzzy logic in GIS environment and it has determined power. The environmental impact assessment of combined cycle power plant for construction and exploitation phases pareh-sar, GUILAN Iranian matrix was used. The effects of each of these phases on physical, biological and socio-economic environments was evaluated. Based on the results of the assessment of the project study area and numbers achieved from Iranian matrix effects during construction and exploitation actions showed that the negative effects of the project was,82.04% and 17.96% of the positive effects. The maximum amount of any activities on environmental in the range of moderate damage was about 46.67 percent. Also according to the environmental impact assessment of the project and the results of the Iranian matrix in less than fifty percent of the average ranking rows and columns less than(1.3); so considering improvement plans and corrective options should be the project implementation and operation. It also needs continuous monitoring and direct control over the properties of quantitative and qualitative indicators of changes in environmental standards and criteria.
    Keywords: Environmental Impact Assessment, Combined Cycle Plant, Parehsar, Overlay, Iranian Matrix
  • Ali Esmaeeli, Zeynab* Page 53
    Increasing human populations and thus increased human encroachment on nature and its resources in order to meet the needs of their future life creatures faced with serious challenges.Arasbaran Protected Area is located in northwestern Azerbaijan prouvince, Iran.An area of 80,650 hectares and is one of the most valuable natural areas over the country in terms of animal and plant species and one of the nine regions of the biosphere reserves in Iran.Unfortunately, the manipulation of man by building roads and human development, induced state of emergency activities in the region, this paper tries to study all factors affecting species in the area wildlife, habitat, human life using the strengths, weaknesses, opportunities, threats and may be somewhat improved area management problems.In order to achieve the objectives of this paper library research and field data collection process was carried out, to achieve long-term horizon habitat protection by examining the current situation it will attempt to reach the ideal situation.This practice by identifying strengths, weaknesses, threats and opportunities that we face in the study area is governed and to develop and analyze strategies for preserving habitats, sustainable use by local communities concerned, thus provide a practical model for the management of biosphere reserves Arasbaran suitable habitat and geographic conditions, the region's ecological potential.The objectives of the biosphere reserve in the sustainable utilization of the effective and continuous protection of local ecosystems, especially forests area, and the participation of local people and knowledge to provide area residents.It is recommended that included habitat management strategies Arasbaran be used by the Environmental Protection Agency
  • Saeid Amanpour, Nasrin Atash Afrooz*, Nabiollah Hosseini Page 63
    In the recent decades, Population growth and urbanization are causing Difficulties of social, economic and environmental, Such as the production of municipal solid waste and disposal have followed its principles.Now a day the disposal, location and proper management of solid waste sites as the city has become one of the environmental problems. So finding a suitable location for this important primary goal of urban development plans to achieve sustainable development.The aim of this study was to finding a suitable location city landfill Dehdez using information layer parameters, such as, land use, topography, layers of slope, Direction of slope, precipitation layer, waterways layer, fault, sensitive geological layers against erosion, away from the city and away from crowded villages through AHP model and GIS techniques are used.AHP is one of the most effective techniques is designed for decision-making with multiple criteria.
    Keywords: Landfill, geographic information systems(GIS), Analytical Hierarchy Process (AHP), the city Dehdez