فهرست مطالب

تصویر سلامت - سال پنجم شماره 3 (پاییز 1393)

مجله تصویر سلامت
سال پنجم شماره 3 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جعفر صادق تبریزی، سعدی امینی*، شهریار مختاری، گیسو علیزاده بی پناه، سعید ملک پور، فاطمه زریئی گاوگانی، آمنه میرزایی صفحه 1
    زمینه و اهداف

    در مراکز سلامت، اطلاعات بالینی بیمار به طور مرتب بین کارکنان مراقبتی منتقل می شود. یکی از موارد رایج نقل و انتقال اطلاعات در زمان تحویل نوبت کاری پرستاران در بیمارستان است که انجام دادن صحیح آن به برنامه مراقبت بیمار، تامین ایمنی و تسهیل انتقال دقیق اطلاعات کمک می کند. هدف از این مطالعه، بررسی روایی و پایایی چک لیست ارزیابی میزان رعایت استانداردهای تحویل نوبت کاری در بخش های بالینی می باشد.

    مواد و روش ها

    به منظور تعیین روایی چک لیست، دو جلسه پانل خبرگان با حضور 10 نفر کارشناس خبره در حوزه بالینی برگزار گردید که طی آن، روایی به صورت کیفی و با بحث و اجماع شرکت کنندگان بررسی و اصلاح شد. پایایی چک لیست نیز با استفاده از مطالعه پایلوت در 4 بخش از 4 بیمارستان و محاسبه آلفای کرونباخ با تعداد 28 مورد تحویل نوبت کاری در 3 شیفت صبح، ظهر و شب محاسبه گردید.

    یافته ها

    در بررسی روایی، چک لیست اولیه به دو چک لیست تحویل بیمار و تحویل تجهیزات و بخش تقسیم شد که به ترتیب شامل 27 و 72 آیتم بود. پایایی چک لیست مربوط به تحویل بیمار با آلفای کرونباخ 9155/ 0 وچک لیست مربوط به تحویل تجهیزات و بخش با آلفای کرونباخ 8779/ 0 مورد تایید قرار گرفت.

    بحث و نتیجه گیری

    تایید چک لیست توسط روش های علمی و آماری به کار رفته، حاکی از توانایی بالای ابزار بوده و می توان از آن به عنوان یک ابزار ارزیابی تحویل شیفت در بخش های بالینی عمومی، در راستای ارتقای کیفیت خدمات دریافتی توسط مشتریان نظام سلامت استفاده شود.

    کلیدواژگان: تحویل نوبت کاری پرستاری، روایی و پایایی
  • فرید غریبی، محمد اصغری جعفر آبادی، بهنام امینی دغلیان صفحه 5
    زمینه و اهداف
    بهداشت دهان و دندان یکی از جنبه های اصلی سلامتی می باشد که به دلیل شدت و وسعت مشکلات موجود در این عرصه به عنوان یکی از چالش های اصلی در بسیاری از جوامع مطرح می باشد. بر این اساس، مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت بهداشت دهان و دندان و عوامل موثر بر آن، در دانش آموزان پسر مقطع ابتدایی شهر پاوه، با استفاده از شاخص DMFT، CF و التهاب لثه در سال 1392 به انجام رسید.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی می باشد که داده های آن با استفاده از معاینه دانش آموزان و نیز مصاحبه با آنان با استفاده از یک پرسشنامه نیمه ساختار یافته به دست آمد و نتایج به دست آمده به صورت فراوانی (درصد) برای متغیر های کیفی و به صورت میانگین (انحراف معیار) برای متغیر های کمی گزارش گردید. به منظور بررسی معنی داری رابطه میان متغیرهای دموگرافیک و زمینه ای با شاخص DMFT، CF و التهاب لثه از آزمون های ANOVA، تست تعقیبی توکی و کای دو استفاده شد. تمامی تحلیل های یاد شده با استفاده از SPSS17 استفاده گردید و در تمامی موارد، P کمتر از 05/ 0 معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان می دهد، میانگین DMFT، 7/91 و با انحراف معیار 3/78 می باشد که دندان های پوسیده ترمیم نشده بیشترین تاثیر را در این شاخص گذارده است، یک سوم از آنان دارای علائمی از التهاب لثه هستند و تنها کمتر از 5 درصد افراد فاقد هر گونه پوسیدگی در دندان های خود می باشند. بررسی ارتباط میان متغیرهای مورد مطالعه با شاخص های مورد بررسی نشان داد به جز متغیر تعداد فرزندان و رتبه تولد، سایر متغیرها دارای ارتباط آماری معنی دار با شاخص DMFT و CF و التهاب لثه ها می باشند. البته ارتباط میان مصرف لبنیات با شاخص التهاب لثه نیز معنی دار بود.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه حاکی از آن است که وضعیت بهداشت دهان و دندان در عرصه مورد مطالعه مناسب نبوده و با چالش های جدی مواجه می باشد. بی تردید، توجه به نتایج به دست آمده از اجرای این مطالعه و پیشنهادات ارائه شده، می تواند راه گشای برنامه ریزان و سیاست گذاران مراقبت های بهداشتی درمانی باشد.
    کلیدواژگان: بهداشت دهان و دندان، DMFT، CF، التهاب لثه
  • علی ایمانی، شعله احمدی پور، علی جنتی، کمال قلی پور، جواد قدوسی نژاد صفحه 13
    زمینه و اهداف
    سرطان پستان شایع ترین سرطان در بین زنان است. تحلیل هزینه مراقبت برای بیماران سرطانی، جزئی مهم از تدوین برنامه ها و سیاست های ملی سرطان می باشد. لذا مطالعه ی حاضر با هدف تحلیل و برآورد هزینه های بیماری سرطان سینه در زنان مبتلای مراجعه کننده به کلینیک شهید قاضی تبریز در سال 1392 طراحی شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع تحلیل هزینه ی بیماری است که به صورت مقطعی و با استفاده از پرسشنامه ی محقق ساخته، به صورت گذشته نگر در یک بازه ی زمانی 6 ماهه صورت گرفت. با استفاده از رویکرد هزینه یابی پایین به بالا، هزینه های مستقیم و غیرمستقیم 34 بیمار مبتلا به سرطان سینه در کلینیک شهید قاضی تبریز از منظر بیمار گردآوری شد. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار Excel 2007 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین هزینه های مستقیم پزشکی 35/ 116327582 ریال و میانگین هزینه ی غیرمستقیم پزشکی 12/ 2580294 ریال و هزینه های کل 5438083000 ریال بود.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به بالا بودن هزینه ها و شیوع بیماری سرطان سینه، افزایش پوشش بیمه ی مکمل برای کاهش بار هزینه های کمرشکن ضروری به نظر می رسد. هم چنین تشخیص زودهنگام و غربالگری برای بیماران برای کاهش بار هزینه ها می تواند مفید باشد.
    کلیدواژگان: سرطان سینه، هزینه بیماری، هزینه پایین به بالا
  • فرامرز پوراصغر، جعفر صادق تبریزی، علیرضا علاء، امین دائمی صفحه 20
    زمینه و اهداف
    سامانه تریاژ الکترونیک به تازگی در کشور طراحی شده و مورد استفاده قرارگرفته است. هدف از مطالعه حاضر بررسی روایی آن در پیش بینی نیاز به مراقبت ویژه و سپس مقایسه آن با روش تریاژ دستی است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی گذشته نگر در بیمارستان امام رضا (ع) تبریز انجام شد و در آن پرونده 491 نفر که به روش الکترونیک و 848 نفر که به روش دستی تریاژ شده بودند، مورد بررسی قرار گرفت. برای بررسی ارتباط بین سطح تریاژ و بستری شدن در بخش مراقبت ویژه، از آزمون Phi and Cramer''s V، نرم افزار SPSS16 و سطح معنی داری 0.05 استفاده شد.
    یافته ها
    توزیع افرادی که در بخش مراقبت ویژه بستری شده بودند، در بین سطوح پنج گانه تریاژ ESIبرای تریاژ دستی در سطح1: 16.7%، سطح2: 26.7%، سطح3: 3.8%، سطح4: 0.6%، و سطح5: 0% بود. این توزیع برای تریاژ الکترونیک در سطح1: 11.1%، سطح2: 3.3%، سطح3: 3.1%، سطح4: 2.8% و سطح5: 0% بود. مقدار V برای تریاژ دستی و الکترونیک به ترتیب برابر با 0.246 (P <0.001) و 0.096 (P= 0.314) به دست آمد.
    بحث و نتیجه گیری
    تفاوت بین میزان بستری شدن در بخش مراقبت ویژه در بین سطوح پنجگانه تریاژ ESI در تریاژ دستی، به لحاظ آماری معنی دار بود. بنابراین روایی تریاژ دستی در پیش بینی این پیامد تایید شد. برخلاف تریاژ دستی، شواهد به دست آمده از این مطالعه نتوانست روایی تریاژ الکترونیک را در پیش بینی بستری شدن در بخش مراقبت ویژه نشان دهد. استفاده از سایر پیامدها مانند فوت و مدت اقامت، درکنار این پیامد، می تواند تصویر جامع تری از روایی تریاژ ارائه دهد.
    کلیدواژگان: تریاژ بیمارستانی، ESI، تریاژ الکترونیک، روایی، بستری شدن، مراقبت ویژه
  • حسین مشهدی عبدالهی، مجید کارآموز، محمدحسن کارگر ماهر، حسین خسروشاهی، سعید دستگیری صفحه 26
    زمینه و اهداف
    ناهنجاری های مادرزادی عامل بخش قابل توجهی از بیماری و مرگ و میر نوزادان می باشند. هدف این مطالعه بررسی اپیدمیولوژی ناهنجاری های مادرزادی در مناطق روستایی شهرستان تبریز در شمال غرب کشور می باشد.
    مواد و روش ها
    این بررسی یک مطالعه مقطعی می باشد. جمعیت مورد مطالعه، کلیه کودکان زیر 8 سال زنده به دنیا آمده در سالهای 1383 تا1390 بوده است. تمامی پرونده های کودکان زیر 8 سال درخانه های بهداشت مرکز بهداشت شهرستان تبریز بررسی گردیدند.
    یافته ها
    کل جمعیت کودکان زیر8سال 22500 نفربودند که ازمیان آن ها تعداد254 مورد دارای ناهنجاری مادرزادی شناسایی شدند. میزان شیوع این ناهنجاری ها 113 در 10000 تولد زنده برآورد گردید (95% فاصله اطمینان 126-99). آنومالی های سیستم عصبی با 24% شایع ترین ناهنجاری های مادرزادی دراین منطقه هستند. آنومالی های سیستم قلبی عروقی و ناهنجاری های شنوایی و بینایی در رده-های دوم و سوم از لحاظ بیشترین شیوع قراردارند. بالاترین میزان شیوع ناهنجاری های مادرزادی در منطقه شمال شرق شهرستان تبریز با میزان شیوع 386 در10000 تولد زنده (95% فاصله اطمینان 556-215) و کمترین میزان شیوع آن ها بامیزان 15 در10000 تولد زنده (95% فاصله اطمینان 45-14-) در منطقه شمال غرب این شهرستان مشاهده گردید.
    بحث و نتیجه گیری
    تفاوت چشمگیر توزیع جغرافیایی ناهنجاری های مادرزادی در این منطقه، ممکن است برای طراحی مطالعاتی برای بررسی علل بروز این بیماری ها مفید باشد.
    کلیدواژگان: ناهنجاری های مادرزادی، شیوع، شهرستان تبریز
  • اسکندر فتحی آذر، الناز اصغری صفحه 31
    یادگیری تجربی یکی از انواع یادگیرهای اکتشافی می باشد. به نظر می رسد این روش برای پرستاران نیز مفید باشد. ولی با این وجود، مطالعات اندکی در مورد آن صورت گرفته است. از این رو در این مقاله مروری غیر سیستماتیک، هدف بر آن است که ابتدا یادگیری تجربی به طور خلاصه مطرح شود و سپس زمینه های کاربرد آن در پرستاری طبق مطالعات موجود و با مثال های عینی و عملیاتی بیان گردد. با توجه به یافته ها، در این نوع یادگیری دانشجویان با استفاده از نمونه های تجربی می توانند تمرین کنند و از شکست ها درس بیاموزند. شرکت کنندگان باید نقش اصلی را به عهده داشته باشند و معلمان به عنوان مربی یا تسهیل کننده یادگیری عمل نمایند؛ لذا با توجه به مطالعات انجام شده در این زمینه، به نظر می رسد کاربرد این روش نوین آموزشی در پرستاری مفید و کاربردی باشد.
    کلیدواژگان: یادگیری تجربی، آموزش فراگیر محور، پرستاری
|
  • Jafar Sadegh Tabrizi, Saadi Amini, Shahriar Mokhtari, Gisoo Alizadeh, Saeed Malekpoor, Fatemeh Zariie Gavgani, Amaneh Mirzaei Page 1
    Background And Objectives

    In health centers، clinical information of patient is transferred among care staffs regularly. One of the common cases in information transferring is during the time of nurses’ handover in hospital which performing it correctly will help schedule patient care، providing safety and facilitating exact transferring of information. The aim of this study is investigating validity and reliability of assessment of observance rate of shift handover in clinical wards checklist.

    Material And Methods

    In order to determine the reliability of checklist، two experts panel meetings were held with the presence of 10 experts in clinical field that in those meetings the reliability was investigated with discussion and consensus of participants. Checklist validity was investigated through pilot study in 4 wards of 4 hospitals and calculated by Kronbach- alpha method with 28 cases of shifts handover in morning، noon، and night shift.

    Results

    In studying reliability، the primary checklist was divided into two checklists: patient handover، equipments and ward handover that included 27 and 72 items، respectively. The reliability of patient handover checklist was verified with 0. 9155 Kronbach-alpha and that of equipments and ward handover was verified with 0. 8779 Kronbach-alpha.

    Conclusion

    Verifying checklists by mentioned scientific and statistical methods showed that these are very powerful instruments that can be used as one of the assessment tools of shift handover in clinical wards to be used towards promoting received services by customers of healthcare system.

  • Farid Gharibi, Mohammad Asghari, Jafarabadi, Behnam Amini Daghalian Page 5
    Background And Objectives
    Oral health is one of the main challenges in many societies. Therefore، this study aims to survey oral health status and its effective factors among primary school boy students of Paveh city via DMFT، CF and gingivitis indicators in 2013.
    Material And Methods
    This is a cross sectional study which its data were collected via students’ examination and interviewing them using a semi structured questionnaire. Obtained results were reported as Frequency (percentages) for qualitative and mean (standard deviation) for quantitative variables. In order to determine the statistical relationship between demographic variables with DMFT، CF and gingivitis، ANOVA and Tukey Test were used. SPSS17 was used for analysis. P<0. 05 was considered significant.
    Results
    The obtained results shows that mean of DMFT was 7. 91 (standard deviation = 3. 78) in which not-restored decayed teeth had most effect on this indicator. One third of the students have symptoms of gingivitis and only five percent of them had no symptoms of decaying. The survey of relationship between demographic variables with indicators shows that all of the variables except the number of children and birth level with DMFT and CF were significant، therefore except these variables and diary consumption، other assessed variables have significant relationship with gingivitis (P<0. 05).
    Conclusion
    This study indicates that oral health status in surveyed population is not in proper condition and is facing with massive challenges. No doubt، the results of the current study and its suggestions can be helpful for planners and policy makers in health care.
    Keywords: Oral Health, Decayed, Missing, Filled Teeth, CF, Gingivitis
  • Ali Imani, Sholeh Ahmadipoor, Ali Janati, Kamal Gholipoor, Javad Ghoddousinejad Page 13
    Background And Objectives
    Breast cancer is the most prevalent cancer among women. The cost of care for patients with cancer is an important component of the formulation of national policies and programs for cancer. The present study aimed to analyze and estimate the cost of breast cancer in women attending Shahid Ghazi cancer clinic in Tabriz in 2013.
    Material And Methods
    This is a cross sectional retrospective Cost of Illness (COI) Study which investigated the data in a 6 month period using researcher-made questionnaire. Using bottom up approach costing method، direct and indirect costs of 34 patients suffering from breast cancer who were attending Shahid Ghazi cancer clinic of Tabriz were gathered from patients’ perspectives. Data were analyzed using Excel 2007 software.
    Results
    Average direct medical costs of patients were estimated 116327582. 35 Rials and average nonmedical costs were estimated 2580294. 12 Rials. Total costs were estimated 54338083000 Rials.
    Conclusion
    Due to the high costs and the incidence of breast cancer، the increase of supplementary insurance coverage seems necessary to reduce the crippling costs. The early detection and screening for patients to reduce the cost burden can be useful.
    Keywords: Breast Cancer, Cost, Tabriz
  • Faramarz Pourasghar, Jafar Sadegh Tabrizi, Alireza Ala, Amin Daemi Page 20
    Background And Objectives
    The Electronic Triage System (ETS) has been recently developed and introduced to emergency department in the country. The present study aims to study its validity in predicting hospitalization in critical care unit and compares it with the routine triage.
    Material And Methods
    In this cross-sectional retrospective study which was performed in Imam Reza Hospital of Tabriz، medical records were reviewed for 491 patients who have been triaged electronically and 848 patients who have been triaged with manual triage. The association between the triage category and hospitalization was assessed by Phi and Cramer''s V، SPSS 16 software and at 0. 05 significance levels.
    Results
    The distribution of the patients who were hospitalized in critical care units، in the categories of ESI in routine triage was as follow: ESI1:16. 7%، ESI2:26. 7%، ESI3:3. 8، ESI4:0. 6% and ESI5:0%. The distribution for electronic triage was: ESI1:11. 1%، ESI2:3. 3%، ESI3:3. 1%، ESI4:2. 8% and ESI5:0%. The value of V for routine and electronic triage was 0. 246 (P<0. 001) and 0. 096 (P=0. 314) respectively.
    Conclusion
    For manual triage، there was a significant relation between triage category and hospitalization in critical care unit. As a result، the validity of manual triage was confirmed in predicting the study outcome. Unlike the manual triage، the evidences of this study were not sufficient enough to prove the validity of electronic triage in predicting the study outcome. Using other outcome measures such as death and length of stay، beside hospitalization can provide us with a better and comprehensive view on validity of triage.
    Keywords: Triage, ESI, Electronic Triage, Validity, Hospitalization, Critical Care
  • Hossein Mashhadi Abdolahi, Majid Karamooz, Mohammad Hassan Kargar Maher, Hossein Khosroshahi, Saeid Dastgiri Page 26
    Background And Objectives
    Congenital anomalies are responsible for a remarkable proportion of mortalities and morbidities of the newborn population. The aim of this study was to investigate the epidemiological features of birth defects in rural areas of Tabriz، northwest of Iran.
    Material And Methods
    The study population comprised live births under 8 years old in Tabriz district. All health records of the children under 8 years old were evaluated.
    Results
    Out of 22500 live births، we documented 254 cases with congenital anomalies. The prevalence rate of birth defects was 113 per 10000 births (95% CI: 99 to 126). Anomalies of the nervous system were the most common defects، accounting for 24% of birth defects. It was followed by the heart diseases anomalies and the eye/ear anomalies. The highest prevalence rate for birth defects was observed in the north-eastern region with 386 per 10000 live births (95% CI: 215 to 556) and the lowest prevalence rate was observed in the north-western region with 15 per 10000 live births (95% CI: -14 to 45).
    Conclusion
    The remarkable geographic disparities in the prevalence of birth defects in the region may indicate for a new investigation for the etiology of congenital anomalies.
    Keywords: Birth Defects, Congenital Anomalies, Prevalence
  • Eskandar Fathiazar, Elnaz Asghari Page 31
    Experimental learning is a type of discovery learning. This method of learning appears to be suitable for nursing education، but there is not enough evidence about it. As a result، in this non-systematic review article، after explaining experimental learning، its application in nursing will be presented based on literature review and with functional examples. According to the results، in this kind of learning، students practice with experimental cases and learn by failure in. Participants should have the main role and teachers act as mentors or learning facilitators. According to the literature، it seems useful to use this new method in nursing education.
    Keywords: Experimental Learning, Student, Center Education, Nursing