فهرست مطالب

تصویر سلامت - سال چهارم شماره 3 (پاییز 1392)

مجله تصویر سلامت
سال چهارم شماره 3 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا گل محمدی*، جعفر صادق تبریزی، علی اکبر رحیم رحیمی، کمال قلی پور صفحه 1
    زمینه و اهداف

    منابع علمی ثابت کرده اند که ارتقای کیفیت خدمات نه تنها موجب ارائه خدمات بهینه به مشتری ها می شود بلکه بطور چشم گیری باعث افزایش رضایتمندی، تمایل به مراجعات بعدی، و کاهش در زمان صرف شده برای دریافت خدمت مورد نظر شده و از سوی دیگر موجبات کاهش هزینه ها برای سیستم را فراهم می سازد. در این مطالعه کیفیت خدمات آزمایشگاهی از دیدگاه بیماران دریافت کننده این خدمات مورد ارزیابی قرار گرفته است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه ترکیبی از مطالعات کیفی و مطالعه توصیفی مقطعی بوده و با شرکت 150نفر از مراجعه کنندگان آزمایشگاه بیمارستان تخصصی قلب و عروق (بیمارستان قلب شهید مدنی تبریز) انجام گرفته است. کیفیت خدمت با فرمول (عملکرد× اهمیت) - 10 = کیفیت خدمت، محاسبه گردیده و برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ای که روایی و پایایی آن قبلا تایید شده است، استفاده گردید. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS-14، T-test و رگرسیون انجام گرفته است.

    یافته ها

    در تحقیق حاضر، کیفیت خدمت کل از دید گیرندگان خدمت 7/93 از 10 است که نشانگر کیفیت نسبتا پایینی است و این به این معنی است که در بیشتر موارد، خدمات ارائه شده کیفیت مناسبی ندارند. درحالی که برخی از زمینه ها همچون حیطه های احترام و تعامل، توجه فوری و به موقع به مشتری، و میزان اعتماد ایشان به آزمایشگاه با امتیازی بالاتر از 8 کیفیت نسبتا مناسبی را کسب کرده اند. سهولت دسترسی به مکان آزمایشگاه با امتیاز 5/87 نیز کمترین امتیاز را در ابعاد کیفیت خدمت کسب کرده است.

    بحث و نتیجه گیری

    در این مطالعه بطور کلی کیفیت خدمت ارائه شده از دید گیرندگان خدمت نسبتا پایین ارزیابی شده است که بیانگر ضرورت توجه به ارتقاء کیفیت خدمات این مرکز می باشد. به نظر می رسد که باتوجه جدی و برنامه ریزی منسجم و اقدامات اصلاحی چندی می توان در مدتی کوتاه اقداماتی موثر در زمینه ارتقاء کیفیت خدمات و رساندن آن به حد مطلوب نظر بیماران، به انجام رساند.

    کلیدواژگان: آزمایشگاه تشخیصی، کیفیت خدمات، ارزیابی کیفیت
  • رویا حسن زاده، جعفر صادق تبریزی، محمد اصغری جعفر آبادی، فرید غریبی * صفحه 10
    زمینه و اهداف

    کیفیت مشتری شامل مجموعه توانمندی های مورد نیاز گیرندگان خدمت برای مشارکت موثر در فرایند دریافت خدمت و مراقبت صحیح است. هدف از این مطالعه، بررسی روایی و پایایی پرسشنامه ارزیابی کیفیت مشتری درخدمات مرتبط با بیماران مبتلا به التهاب روده ای می باشد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی است که هدف آن بررسی پرسشنامه 16سوالی کیفیت مشتری است. به منظور تعیین روایی، پرسشنامه بین 11نفر از صاحب نظران توزیع شد. 10نفر از آنان برمبنای معیارهای تعیین روایی نظرات خود را اعلام کردند و در بخش روایی صوری نظرات خود را بصورت کیفی اعلام نمودند. پایایی پرسشنامه نیز با استفاده از مطالعه پایلوت به روش همسانی درونی و محاسبه آلفای کرونباخ با تعداد 30 نمونه محاسبه گردید.

    یافته ها

    در بخش تعیین روایی محتوایی تمامی گویه های پرسشنامه توسط شاخص هایCVR و CVI به ترتیب با نمرات 1 و 0.89 مورد تایید قرار گرفت و پایایی ابزار نیز توسط آلفای کرونباخ 0/78 تایید گردید. پرسشنامه نهایی براساس پیشنهادات متخصصین و نظرات کیفی آنان به 19گویه در 4 حیطه تعریف شده کیفیت مشتری شامل اعتقاد بیمار به اینکه نقش او در امر درمان مهم است، داشتن دانش، مهارت و اعتماد به نفس کافی برای انجام فعالیت های مرتبط با روند درمان، تلاش برای حفظ و بهبود سلامتی یا مشارکت فعال وتداوم روند مراقبت حتی در شرایط بحرانی و استرس تغییر یافت.

    بحث و نتیجه گیری

    تایید پرسشنامه توسط روش های علمی آماری بکار رفته، حاکی از توانایی بالای ابزار بوده و بی تردید استفاده از آن در عرصه پژوهش می تواند گامی موثر در راستای ارتقای کیفیت خدمات دریافتی توسط مشتریان نظام سلامت بردارد.

    کلیدواژگان: کیفیت مشتری، روایی، پایایی
  • جلیل نظری، محمد مسافری، امیر حسین علمشاهی صفحه 18
    زمینه و اهداف
    برنامه تعمیرات اساسی (اورهال) یکی از برنامه های حساس، مخاطره آمیز و گسترده در صنعت نفت می باشد که به علت بالا بودن میزان وقوع حوادث در طول اجرای برنامه، نیاز به بررسی دقیق علل و عوامل ایجاد کننده و پیشگیری از وقوع آن می باشد. مطالعه حاضر بصورت توصیفی-تحلیلی جهت بررسی میزان و علل وقوع حوادث شغلی رخ داده در طول یک دهه اجرای برنامه های تعمیرات اساسی یکی از شرکت های صنایع نفتی طراحی گردید.
    مواد و روش ها
    ابتدا داده های مطالعه شامل پارامترهای دموگرافیک (سن و وضعیت تاهل)، سابقه کار و سال وقوع، عضو، نوع، ماهیت آسیب دیدگی و علت حادثه می باشد، از پرونده افراد حادثه دیده استخراج گردید. سپس داده های جمع آوری شده وارد نرم افزار SPSS 11 شده و با استفاده از تست های آماری تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج بررسی داده ها نشان داد که در مدت ده سال23 فقره حادثه در طول برنامه های تعمیرات اساسی اتفاق افتاده که بیشترین میزان حادثه (5/ 43%) در سال 86 و کمترین میزان (3/ 4%) در سال82 به وقوع پیوسته است. میانگین سنی افراد حادثه دیده 2 /11 ± 2/ 30 سال بوده که بیشترین میزان (5/ 56%) افراد حادثه دیده در رده سنی30-21 سال و کمترین میزان (13%) در رده سنی40-31 و بالای50 سال رخ داده است. اندام های تحتانی2/ 52% و فوقانی 8/ 47% اعضاء حادثه دیده را تشکیل داده که بیشترین علت وقوع (9/ 73%) حادثه اعمال ناایمن (بی احتیاطی، کار ناایمن و عدم وجود مهارت) و کمترین علت وقوع (3/ 4%) شرایط محیطی (لغزندگی محیط) گزارش شده است.
    بحث و نتیجه گیری
    در این مطالعه اعمال ناایمن مهمترین فاکتور ایجادکننده حوادث شغلی بودند. لذا ضروری است جهت کاهش میزان حوادث در طول تعمیرات اساسی، برنامه های آموزشی مرتبط با ایمنی برای کارگران برگزار شود. هچنین استفاده از نظرات کارشناسان واحد HSE و نظارت دقیق بر اجرای قوانین و فراهم کردن و استفاده بجا و مناسب از وسایل حفاظت فردی می تواند در پیشگیری از حوادث موثر باشد.
    کلیدواژگان: حوادث شغلی، تعمیرات اساسی، صنایع نفتی
  • علی جنتی، اسماعیل عافیان، شبنم ایزدی * صفحه 24
    زمینه و اهداف

    با توجه به پیچیدگی بررسی تخصیص منابع، مسئله شیوه تخصیص منابع مالی مراقبت های بهداشتی و درمانی به شیوه ای دقیق و منصفانه موضوع بحث ها و تصمیمات گروهی بوده است. از اینرو در این تحقیق برآنیم تا با بررسی شیوه تخصیص منایع مالی دانشگاه علوم پزشکی تبریز نقاط ضعف و قوت آنرا شناسایی کنیم.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک بررسی توصیفی، کیفی، مقطعی می باشد که به روش بحث گروهی متمرکز نظرات کلیه کارشناسان و مدیران درگیر در تخصیص منابع مالی دانشگاه علوم پزشکی تبریز گردآوری شده است و در آن کلیه عوامل و آیتم های تاثیرگذار بر تخصیص منابع مالی در بخش های مختلف دانشگاه مورد بررسی قرار گرفته است.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان می دهد که در سطح دانشگاه به جز بخش بهداشت که از چک لیست های مدون و فرموله برای تخصیص برخوردار است در سابر بخش ها هیچ آیتم روشن و شفافی برای تخصیص منابع مالی وجود ندارد و با وجود تاکید در برنامه چهارم توسعه بر بودجه ربزی عملیاتی عملا قیمت تمام شده خدمات نقشی در تخصیص منابع مالی ندارد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به شیوه قضاوتی و شهودی تخصیص منابع و نداشتن متد مستند و فرموله در اکثر بخش ها، تدوین الگوی مناسب و علمی مبتنی بر شواعد تخصیص منابع مالی در دانشگاه می تواند جهت بهبود کارآیی و عدالت در تخصیص، موثر باشد.

    کلیدواژگان: تخصیص، منابع مالی، سلامت، دانشگاه
  • فرید غریبی، احمد کوشا، محسن فرج الله بیک نوری، سمیه روحانی مجد صفحه 32
    زمینه و اهداف
    سیاره ما همواره دست خوش تغییراتی است که می توانند حیات انسان را با خطرات جدی مواجه سازند و زمین لرزه یکی از این تهدیدات است که اهمیت روزافزون یافته است. مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت مناطق زلزله زده و شرح اقدمات صورت گرفته در راستای کنترل بیماری های واگیر و غیر واگیر در زلزله سال 91 آذربایجان به انجام رسید.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی-مقطعی می باشد که داده های آن توسط کارشناسان مرکز بهداشت استان آذربایجان شرقی در رابطه با انواع بیماری ها و نیز اقدامات کنترلی مرتبط، گردآوری و تحلیل گردید. پژوهشگران همچنین نقاط قوت و ضعف تیم های چهارگانه از دیدگاه اعضاء و مسئولین آنها را بصورت کیفی و با استفاده از روش مصاحبه بررسی و نتایج گزارش نمودند.
    یافته ها
    یافته های بدست آمده نشان می دهد که وضعیت اقدامات بهداشت محیط و بیماری های روانی در حد مناسب، و وضعیت بیماری های واگیر و غیر واگیر در حد قابل قبول می باشد. نقاط قوت عملکرد تیم های بهداشتی شامل ارزیابی و پاسخ سریع به زلزله و پایش مداوم وضعیت می باشد درحالی که نقاط ضعف عمده عملکرد آنها شامل عدم هماهنگی و سازماندهی کافی نیروها بوده است.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش گویای آن است که فعالیت های صورت گرفته به منظور پاسخ به زلزله آذربایجان در راستای کنترل بیماری ها و پیشگیری از وقوع همه گیری ها از اثربخشی کافی برخوردار بوده و تجربه یاد شده می تواند الگوی مناسبی برای پاسخ به زلزله و بحران ها در عرصه های مشابه باشد.
    کلیدواژگان: زلزله، همه گیری، کنترل، آذربایجان شرقی
  • محمد مسافری، جلیل نظری، حامد جهانی مقدم صفحه 42
    زمینه و اهداف
    زلزله آذربایجان شرقی در تاریخ 21 مرداد 1391 به بزرگی 6/3 و 6/4 ریشتر در شهرهای ورزقان، اهر و هریس روی داد و با 306 کشته و بیش از 8000 میلیارد ریال خسارت آسیب های جبران ناپذیری را ایجاد نمود. تحقیق حاضر با هدف بررسی و تحلیل عملکرد امداد رسانی و جنبه های بهداشتی، زیست محیطی و ایمنی بعد از زلزله انجام گردید.
    مواد و روش ها
    ضمن حضور در مناطق زلزله زده در طی روزهای پس از زلزله نسبت به مشاهده و جمع آوری و ثبت اطلاعات مورد نیاز اقدام گردید. همچنین از طریق مصاحبه نظرات کارشناسان بهداشت جمع آوری شد. سایر اطلاعات مورد نیاز از طریق بررسی وبسایت ها و نشریات تهیه گردید.
    یافته ها
    هماهنگی لازم بین سازمان های دولتی در روزهای اول زلزله در سطح پایینی بود و وظایف مختلف شفاف نشده بود. نبود آمار صحیح از ساکنین دائمی و غیر دائمی روستاها مشکلات زیادی در ساخت خانه های روستایی ایجاد کرد. از جمله ویژگی های بارز زلزله اخیر نحوه کمک رسانی توسط مردم نوع دوست بود، به گونه ای که کمک های خود را بدون واسطه دولتی و با حضور در مناطق زلزله زده ارائه نمودند که قاعدتا دارای مزایا و معایبی بود. عدم وجود متولی مشخص جهت نصب توالت های بهداشتی تا یک هفته بعد از زلزله مشکل بارزی در مناطق زلزله زده بود. مشکلات مربوط به توزیع چادر، جمع آوری پسماندها، توزیع بیش از حد آب معدنی و نگهداری نامناسب آنها و انباشت آوارهای برداشت شده در مسیل زهکش های طبیعی از دیگر مشکلات قابل مشاهده بود.
    بحث و نتیجه گیری
    وضعیت بعد از زلزله نشان داد علیرغم حضور نیروهای دولتی درمناطق زلزله زده، مشکلات بارزی وجود دارد که نیاز است برنامه ریزی جامع تری جهت امداد رسانی بعد از زلزله به ویژه در زمینه های بهداشتی انجام شود.
    کلیدواژگان: زلزله، بلایای طبیعی، آذربایجان شرقی، مشارکت مردم، بهداشت
  • سارا جلال زاده صفحه 50
    رشد و گسترش روزافزون تولیدات علمی را می توان یکی از دلایل پراهمیت در لزوم توجه به نمایه سازی مجلات در پایگاه های داده های علمی برشمرد. از مهمترین مزایای نمایه سازی مجلات در پایگاه های داده علمی، افزایش رویت پذیری مقالات و دسترسی به جامعه مخاطبین است. پایگاه های داده علمی معتبر بین المللی در پروسه انتخاب مجلات با تکیه بر معیارها و شاخص ها به بررسی مجلات می پردازند. ایمبیس و اسکوپوس نیز براساس معیارها و شاخص ها به بررسی مجلات پرداخته و سالانه از بین تعداد کثیری از مجلات درخواست کننده تعدادی را جهت نمایه سازی در پایگاه داده انتخاب می نمایند. در این مطالعه به مرور مزایای نمایه سازی مجلات در ایمبیس و اسکوپوس و معرفی معیارهای انتخاب مجلات در این دو پایگاه داده پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: نمایه سازی، مجلات، ایمبیس، اسکوپوس، مدیکال ژورنالیسم
|
  • Zahra Golmohamadi, Jafar Sadegh Tabrizi, Aliakbar Rahim Rahimi, Kamal Gholipoor Page 1
    Background And Objectives

    Service quality is defined as patients’ self-reported experience of care, and is used as a measurement tool for evaluating systems quality. This study was aimed to assess the quality of services from the perspective of patients who used the medical laboratory of Tabriz Heart and Cardiovascular Hospital (Shahid Madani) to evaluate and improve service quality at this laboratory.

    Material And Methods

    A cross-sectional study was conducted using a sample of 150 patients who used our laboratory. Service quality was calculated based on importance and performance of non-health aspects from the customers’ perspective. A researcher-developed questionnaire whose validity and reliability was reviewed and confirmed was used for data collecting. Data were analyzed using SPSS-14 software. Independent sample t-test and Regression test were used to investigate the relationship between service quality dimensions and categorical variables.

    Results

    From the customers’ perspective, the average service quality score in our laboratory was 7.93 out of 10 which is relatively a low score. Meanwhile, in some aspects, such as respect and immediate attention by the laboratory staff, good interactions and trust on the laboratory with a score higher than 8, achieved acceptable quality. The ease of access to the laboratory achieved 5.78 score which is the lowest among the dimensions of services quality.

    Conclusion

    Our findings have clarified that even in a high ranking hospital, there are still significant points for service quality improvement in most aspects such as human resources, basic utilities, and technical equipment.

    Keywords: Medical Laboratory, Service Quality, Quality Assessment
  • Roya Hasanzadeh, Jafar Sadegh Tabrizi, Mohammad Asghari, Jafarabadi, Farid Gharibi Page 10
    Background And Objectives

    Customer Quality refers to customers’ capabilities to be effectively participating in service delivery and correct care processes. The aim of this study was to evaluate the validity and reliability of customer quality questionnaire in services related to patients with Inflammatory Bowel Disease.

    Material And Methods

    This is a qualitative study with the aim of assessment of customer quality questionnaire with 16 questions. This questionnaire was distributed among 11 experts to determine the validity of the questionnaire. Finally, 10 of them expressed their own opinions based on the criteria of validity and in the face validity section, they expressed their opinions qualitatively. Also, reliability of questionnaire was reviewed with 30 samples, according to the internal consistency.

    Results

    In determining the content validity, all the questionnaire items were confirmed by CVR (1) and CVI (0.89) indicators. Also, reliability of the questionnaire was confirmed by Cronbach’s alpha (α=0.78).The final questionnaire was changed according to the experts’ recommendations and their qualitative comments on the 19 questions in four stages of customer quality, including: a) the patient’s belief that his/her role in care process is important, b) having knowledge, skill and confidence to take action in the care process, c) taking action to protect and improve the health or active involvement, d) continuity of care, even in critical situations and under stress.

    Conclusion

    Confirmation of the questionnaire with statistical scientific methods showed that this questionnaire is a very strong tool that using it in research can be an effective step in order to improve the quality of health services.

    Keywords: Customer Quality, validity, Reliability
  • Jalil Nazari, Mohammad Mosaferi, Amir Hossein Alamshahi Page 18
    Background And Objectives
    Overhaul program is one of the sensitive, dangerous and extensive activities in petroleum industries. As a result of high rate of occupational accidents throughout this program, it is necessary to study the cause of accidents carefully. The current study as a descriptive-analytical was designed and conducted to evaluate the rate and cause of occupational accidents that were occurred throughout the overhaul program within ten years (2001-2010) in one of the petroleum industries
    Material And Methods
    The occupational accidents data including demographic parameters (age, marital status), job experience, year of accident, affected organ, type and nature of injury and cause of accident were collected from workers’ medical records. The collected data were then analyzed by SPSS-11 and descriptive statistics.
    Results
    According to the results, about 23 occupational accidents were occurred in the-refinery during the last 10 years throughout the overhaul program. The majority of accidents (43.5%) was occurred in 2006, while the lowest was (4.3%) in 2002.The mean age of injured subjects was 30.2±11.2 years. Most injured subjects (56.5%) were observed in age category of 21-30 years and less (13%)in age category of 31-40 and over 50 years old. The most injured organs were lower parts of body (52.2%) and upper parts of body (47.8%) respectively. Main causes of accidents were reported as unsafe acts (careless, unsafe and lack of skill), while environmental conditions (slipperiness) caused a lowest number of accidents.
    Conclusion
    In this study, unsafe acts were the most important factors of the occupational accidents. In order to reduce the occupational accidents throughout the program, job safety courses and trainings are essential to be held for workers. Moreover, applying comments of HSE staffs, precise supervision on accomplishment of the regulations, providing and using the proper personal protective equipment are helpful to prevent the occupational accidents.
    Keywords: Occupational Accidents, Overhaul Program, Petroleum Industries
  • Ali Janati, Esmaeil Afiyan, Shabnam Izadi Page 24
    Background And Objectives

    According to complexity of resource allocation, issue about how to allocate health care resources in an accurate and fair manner has become the subject of discussions and decisions of related groups. Therefore, in this research we aim to study the methods of financial resource allocation of Tabriz University of Medical Sciences in order to identify its strengths and weaknesses for its promotion.

    Material And Methods

    This study is a descriptive, qualitative sectional research and all comments have been collected by focus group discussions with experts and managers involved in the allocation of financial resources of Tabriz University of Medical Sciences. All factors affecting the process of allocation have been reviewd carefully.

    Results

    Results suggested that except the health sector, none of the other sectors use the formulated and scientific methods for allocating financial resources and despite the emphasize in the 4th development plan for operating funding, the final cost of the services, has no role in allocating financial resources.

    Conclusion

    Regarding to judgmental and subjective method of financial resources allocation of Tabriz University of Medical Sciences and lack of documented and formulated methods, there is an essential need for developing an appropriate and formulated model for scientific allocation of financial resources in order to improve the efficiency and fairness of the allocation.

    Keywords: Allocation, Financial Resources, Health, University
  • Farid Gharibi, Ahmad Koosha, Mohsen Farajollah Beiknoori, Somayeh Rouhani Majd Page 32
    Background And Objectives
    There are always changes in our planet that can threat human life and earthquake is one of them and has an increasing importance. This study aims to survey earthquake-affected region and controlling actions to communicable and non-communicable diseases in Azerbaijan Earthquake, 2012.
    Material And Methods
    This is a cross-sectional study that its data were collected by East Azerbaijan province health center personnel and were analyzed and reported by current research team on the disease categories and relevant, controlling activities. In addition, the researchers assessed strengths and weaknesses of the teams’ performance from their members’ perspectives by interview.
    Results
    The findings indicate that status of environmental health and psychological disorders is suitable and status of communicable and non-communicable diseases is acceptable. The strengths points of health teams included rapid assessment and on-time response to earthquake and constant monitoring of diseases and weaknesses were lack of coordination and organizing in disaster management
    Conclusion
    This study showed that implemented activities for disease control and preventing epidemics had enough effectiveness and this experience can be used as a suitable model for disaster management in similar situations.
    Keywords: Earthquake, Epidemic, Control, Eastern Azerbaijan
  • Mohammad Mosaferi, Jalil Nazari, Hamed Jahani Mogaddam Page 42
    Background And Objectives
    Earthquake of East Azerbaijan with magnitude of 6.3 to 6.4 on the Richter scale, impressed the cities of Varzegan, Ahar and Heris on 11 August 2012 which left 306 victims and more than 8000 billion Rials cost, caused irreparable damages. Present study aims to investigate and present an analysis of relief performance and also health, environmental and safety aspects after earthquake.
    Material And Methods
    Required data were gathered during the early days after earthquake via presence and observation in the affected areas. Besides, opinions of health experts were collected through interviews. The rest of required information was collected from websites and publications.
    Results
    In the following days after the earthquake, coordination between government offices was at a low level and duties were not clear. Lack of correct statistics of permanent and non-permanent residents of villages caused many problems in the construction of new houses. A significant feature of recent earthquake was the approach of community participation; so that they personally distributed the humanitarian aids to the quake-hit areas instead of delivering aids through governmental offices which had its own advantages and disadvantages. Absence of specific responsible until a week after earthquake for the installation of sanitary toilets was a significant problem in the earthquake areas. Other problems included the difficulties associated with the distribution of tents, solid waste collection, distribution of excessive bottled water and its improper storage, and the disposal of demolition waste in the natural drainages.
    Conclusion
    The situation after the earthquake indicates that despite the presence of government forces in the earthquake affected areas, there were obvious problems especially in field of sanitary which need an integrated planning for relief after earthquake.
    Keywords: Natural Disaster, Earthquake, East Azerbaijan, Community Participation, Health
  • Sara Jalalzaeh Page 50
    Growth of scientific products is one of the important reasons for indexing journals in scientific databases. Increasing Article Visibility and Audience Access one the adventages of indexing. All scientific databases including Scopus and Embase use specific criteria to select journals for indexing. This study reviews the journal selection criteria and benefits of indexing in Embase and Scopus.
    Keywords: Indexing, Journals, Embase, Scopus, Medical Journalism