فهرست مطالب

دین و ارتباطات - سال بیست و یکم شماره 2 (پاییز و زمستان 1393)

نشریه دین و ارتباطات
سال بیست و یکم شماره 2 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ناصر باهنر، میثم فرخی صفحات 5-38
    مقاله مذکور در پاسخ به این سوال که الگوی مطلوب سیاست گذاری فرهنگی مسجد در جمهوری اسلامی ایران از دیدگاه خبرگان و سیاست گذاران این حوزه چیست، نگاشته شده است؛ در این راستا تلاش شده تا با بهره گیری از تجربیات و دیدگاه های خبرگان- مسئولان و صاحب نظران در حیطه مسجد- جایگاه و نقش حکومت پیرامون حوزه مسجد در جمهوری اسلامی ایران احصا شود. در همین راستا محقق با استفاده از روش تحلیل مضمون طی 34 مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان مذکور در سه مرحله کدگذاری توصیفی، کدگذاری تفسیری و یکپارچه ساز به مختصات سیاست گذاری فرهنگی مسجد در جمهوری اسلامی ایران پرداخته است. نتایج پژوهش نیز به شبکه مضامین مستخرج از دیدگاه خبرگان شامل «دیدگاه نظری دخالت حکومت درحوزه مسجد»، «رویکردهای دخالت حکومت در حوزه مسجد» و «حکومت و سازمان های فرهنگی مرتبط با حوزه مسجد» می پردازد. بر اساس یافته های پژوهش بر مبنای «دیدگاه نظری دخالت حکومت در حوزه مسجد» پیشنهاد می شود که سیاست گذاری و خطوط کلی مساجد ذیل یک سازمان، نهاد یا شورای سیاست گذاری به نام مسجد ذیل ولی فقیه و رهبری صورت پذیرد که بر این اساس وظایف و نقش های متنوع و متعدد دستگاه های فرهنگی مذکور -مرتبط با مساجد- مشخص شود. همچنین در همین راستا نیز اداره و برنامه ریزی مساجد در سطح اجرایی و عملیاتی به صورت کاملا غیرمتمرکز و با مشارکت کامل مردمی انجام شود. در مورد «رویکردهای دخالت حکومت در حوزه مسجد» نتایج پژوهش حاکی از آن است که حکومت می بایست ترکیبی از رویکردهای حمایتی، ضمانتی، نظارتی و اقتضایی را مد نظر خود قرار دهد و بر اساس هر یک از رویکردهای مذکور اقداماتی را در عرصه مساجد انجام دهد.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری عمومی، سیاست گذاری فرهنگی، مسجد، جمهوری اسلامی ایران، تحلیل مضمون
  • حسن بشیر، کاظم موذن صفحات 39-70
    دعا معمولا به عنوان یک پدیده فردی دیده می شود اما واقعیت امر این است که عمیق ترین و پیچیده ترین اشکال ارتباطی در قالب آن تحقق می یابد. در این مقاله تلاش شده با بررسی آیات و روایات و سیره معصومین (ع)، جنبه های عرفانی و فلسفی دعا و مقایسه آن با تعاریف و علم ارتباطات، ابعاد پیچیده ارتباطی این پدیده در قالب سطوح و انواع ارتباطات با تاکید بر صحیفه سجادیه مورد بررسی قرار گیرد. بررسی ها نشان می دهد که مهم ترین سطح ارتباطی دعا و درعین حال بیرونی ترین آن، ارتباطات برون فردی و مرکزی ترین آن، ارتباطات درون فردی است که تمامی عملکرد دعا در عرصه ارتباطات میان فردی، گروهی و جمعی تحت تاثیر و به واسطه آن صورت می گیرد. مهم ترین کارکرد دعا در سطح ارتباطات درون فردی «شکل دهی، تقویت و جهت دهی ارتباطات درون فردی در جهت دستیابی به یک احساس و تجربه معنوی» و در سطح ارتباطات میان فردی «تقویت هنجارها و ارزش های مرتبط» است. در سطح ارتباطات جمعی، دعا در «انتقال پیام های سیاسی، اجتماعی و دینی به مخاطبان انبوه» نقش آفرینی می کند. ارتباطات برون فردی حاکم بر دعا به خودی خود دارای چهار سطح و مرتبه است که با سطح اعتقادی و ایمانی دعاکننده ارتباط دارد. بحث ارتباطات کلامی در دعا حداقل در دو سطح مطرح می شود: 1- آنچه از خداوند خواسته می شود (که نشانگر نوع رویکرد دین داری است) 2- مباحث زیبایی شناختی موجود در زبان دعا. ارتباطات غیرکلامی در دعا، حداقل در سه زمینه «زمان»، «مکان» و «حالات بدنی» نمود پیدا نمی کند. دعا در زمینه ارتباطات میان فرهنگی، مشترک میان ادیان بوده و ناقل فرهنگ ها و مناسک فرهنگی است. ارتباطات امتی را بر بستر زبان عربی تسریع می کند و هنجارها و ارزش های مرتبط را تقویت می نماید. ارتباطات سیاسی نیز حداقل در سه سطح بینش، گرایش و رفتار سیاسی در دعا نمود پیدا می کند.
    کلیدواژگان: دعا، فرهنگ اسلامی، شیعی، علم ارتباطات، سطوح ارتباطات، انواع ارتباطات، صحیفه سجادیه، تحلیل مضمون
  • بتول بصیری، احمد رضا نصر، سید ابراهیم میرشاه جعفری، محمود مهرمحمدی صفحات 71-104

    سال 1393 به نام سال «اقتصاد و فرهنگ» اعلام گردید که بدون شک وجود مشکلات عدیده ای را در این حوزه نشان می دهد. لذا در راستای تحقق هدف راهبردی فوق، این مهم را بهانه ای برای انجام مطالعه حاضر قرار داده ایم. با توجه به اینکه مراکز آموزش عالی به عنوان اجتماع اندیشمندان و نخبگان می توانند در ایفای رسالت فرهنگی خود نقش موثری ایفا کنند، لذا واکاوی و تبییننیازهای فرهنگی اعضای هیئت علمی دانشگاه فرهنگیان می تواند گامی در جهت تحقق این رسالت خطیر باشد که البته هدف اصلیپژوهش حاضر است. این پژوهش از نوعکاربردی و روش آن توصیفی- تحلیلی و پیمایشی است و در انجام آن از دو روش کیفی و کمی استفاده شده است. جامعه آماری بخش کیفی تمامی صاحب نظران تعلیم و تربیت در سطح کشور بود که به روش نمونه گیری هدفمند، انتخاب گردید. جامعه آماری بخش کمی تمامی 181نفر مدرسین موظف و اعضای هیئت علمی دانشگاه فرهنگیان در 6استان کشور بود که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شد. داده های پژوهش از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته و پرسشنامه محقق ساخته گردآوری گردید. طبق نتایج پژوهش در بخش کیفی نیازهای آموزشی اعضای هیئت علمی دانشگاه فرهنگیان در زمینه مسائل اخلاقی، فرهنگی و اجتماعی عبارت اند از چهار حیطه: 1. فرهنگی، 2. اجتماعی، 3. اخلاقی و 4. سیاسی. یافته های پژوهش در بخش کمی نیز نشان داد که میزان نیاز اعضای هیئت علمی به آموزش در زمینه فرهنگی بیشتر از سطح متوسط است. همچنین مهم ترین نیاز اعضای هیئت علمی مربوط به گویه «آگاهی از نقش اساتید در ارتباط با حفظ، انتقال، اصلاح و بازآفرینی فرهنگ» بوده است.

    کلیدواژگان: نیاز آموزشی، نیازهای فرهنگی، تربیتی و اجتماعی، اعضای هیئت علمی، واکاوی، دانشگاه فرهنگیان
  • حسینعلی سعدی، مهدی بیژنی، ابوذر فداکارداورانی * صفحات 105-134

    یکی از مسائل مهم بازیگری زن و مرد در عرصه هنرهای نمایشی پرداختن به ابعاد و زوایای مختلف فقهی بازیگری زن و مرد در این عرصه می باشد که در این زمینه بحث آرایش و گریم زن و مرد بازیگر در صحنه نمایش است که جزء مباحث مستحدثه و جدید پیش روی فقی هان جامعه اسلامی می باشد. با توجه به اینکه استفاده از آرایش توسط زنان برای زیباتر شدن آنان نزد مردان صورت می گیرد و آرایش کردن زنان به وی‍ژه آرایش صورت، یک نوع زینت به حساب می آید؛ طبق روایات و نظر فقها باید از نامحرم پوشانیده شود؛ زیرا که باعث مفسده و جلب توجه مرد نامحرم به سمت زن می گردد. ولی با توجه به احادیثی که آشکار کردن زینت ظاهری که شامل دست و صورت زن می شود را جایز شمرده است، می توان حکم به حلیت، این عمل را توسط زنان داد. در بحث گریم زن بازیگر باید این نکته را مد نظر قرار داد که، گریم برای زن بازیگر در حکم زینت برای وی و باعث جلب توجه مردان نامحرم نگردد. درنتیجه، اگر ما گریم زن بازیگر را از آرایش کردن وی متمایز گردانیم و گریم را یک نوع تغییر چهره موقت برای ایفای نقش توسط زن بازیگر بدانیم تنها در صورتی این عمل جایز می باشد که گریم زن بازیگر مانند آرایش صورت یک زن عادی و معمولی، برای مرد نامحرم ریبه ناک و جذاب نباشد. در غیر این صورت، هیچ تفاوتی بین گریم زن بازیگر و آرایش کردن وی در برابر مردان نامحرم باقی نمی ماند.

    کلیدواژگان: گریم، آرایش، بازیگر زن، کلاه گیس، حکم فقهی، تحلیل فقهی
  • مجید کفاشی، علی فلاحی صفحات 135-164
    این پژوهش به منظور شناخت رابطه بین استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی و هویت اجتماعی جوانان منطقه 4 شهر تهران صورت گرفته است. پژوهش به صورت پیمایشی و ابزار پرسشنامه انجام شده، شیوه نمونه گیری نیز به روش خوشه ایچندمرحله ای بوده است. جامعه تحقیق افراد 19 الی 36 ساله ساکن منطقه 4 تهران بود. برای آزمون پایایی پرسشنامه ابتدا سوالات بین 60 نفر از پاسخگویان توزیع گردید و ضریب آلفای کرونباخ عدد 822/0 به دست آمد که با توجه به محاسبه مجدد این آزمون پس از جمع آوری پرسشنامه پایایی ابزار جمع آوری اطلاعات مناسب به نظر می رسید. جهت بررسی فرضیه های تحقیق از آزمون رگرسیون و ضریب همبستگی تفکیکی استفاده شده است. این تحقیق بر اساس چارچوب نظری دیدگاه جامعه شبکه ای کاستلز و نظریه هویت صورت پذیرفت. همچنین برای محاسبه نمره هویت اجتماعی افراد از مجموع نمرات شاخصه های هویت خانوادگی، فردی و گروهی استفاده شد و در نهایت بر اساس محاسبه رگرسیون، رابطه ای بین میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی همان گونه که گیدنز اشاره به خاصیت بازتابندگی هویت دارد با هویت اجتماعی پاسخگویان مشاهده نشد. از یافته های این تحقیق نیز با توجه به دیدگاه کاستلز مبنی بر تحت تاثیر قرار گرفتن فرهنگ و نظام باورها از دریچه ارتباطات شبکه ای، رابطه معکوس میان میزان استفاده کاربران از شبکه های اجتماعی مجازی و هویت دینی افراد بود. همچنین بین هویت مذهبی پاسخگویان و هویت اجتماعی آنان همبستگی و رابطه مثبت مشاهده شد.
    کلیدواژگان: هویت اجتماعی، شبکه های اجتماعی مجازی، فضای مجازی
  • سیدمحمدمهدی موسوی مهر صفحات 165-188
    شرایط جدید جهانی، نقش رسانه ها را متفاوت از گذشته به پیش می برد. این شرایط، باعث پیدایش فرآیندهای جدیدی در نحوه عرضه دین و نوع دین داری از طریق رسانه ها شده و در نهایت منجر به پیدایش بازنمودی از دین با خصلت ها و ویژگی های رسانه ای گردیده است. این پدیده که از آن به رسانه ای شدن دین تعبیر می شود، فرآیندی پیچیده، تدریجی، غیراختیاری، غیرقابل پیش بینی و غیرقابل اندازه گیری است.
    با توجه به ویژگی های رسانه ای شدن، این فرآیند، تاثیرات عمیقی را در نوع تلقی از دین پدید آورده و در نهایت انگاره جدیدی از دین را پیش رو می گذارد. در این مقاله سعی بر این است تا ضمن بررسی و تبیین این فرآیند، تاثیرات ایجادشده بر دین را بر شمرده و در نهایت تاثیرات آن بر شکل دین داری عرضه شده از رسانه روشن شود؛ هرچند به نظر می رسد وضعیت دین اسلام تا حدودی متفاوت از سایر ادیان است.
    کلیدواژگان: رسانه، دین، رسانه ای شدن، رسانه ای شدن دین، سبک زندگی دینی
|
  • Naser Bahonar, Meysam Farokhi Pages 5-38
    The article is to respond to the question about the desirable cultural policy making in regard to mosque in the I.R. of Iran from the viewpoint of experts. The task is to utilize expert's and official's experience to determine the status and role of the government vis-à-vis mosque in the country. To this end, by using content analysis method and after 34 semi-structured interviews with the experts at three levels of descriptive, analytical and integrative coding, the characteristics of the required policy making have been obtained. The results indicate extracted themes from the expert's views as follows: "theoretical view of government's interference in mosque", "approaches to the government's interference in mosque ", and "government and cultural organizations related to mosque". As for the first view, the research suggests that policy making should be done under a single organization, institution or council called mosque and this under the supervision of the Supreme Leader, thus determining various roles and duties of related cultural centers. Besides, the administration of mosques should be decentralized and carried out by people's complete participation. As for the second above-mentioned view the results indicate that the government must consider a combination of supporting, supervisory, occasional and guaranteeing approaches and act according to each of the approaches.
    Keywords: public policy making, cultural policy making, mosque, Islamic republic of Iran, Theme Analysis
  • Hassan Bashir, Kazem Moazen Pages 39-70
    Contrary to common perception of supplication as a purely personal phenomenon, one should say that in fact it is a means of realizing the most profound and complicated forms of communication. This article tries to review some holy verses of the Quran and the Infallible narratives and traditions for the sake of looking once again at mystical and philosophical aspects of supplication and their comparison with communication studies, and examining its complicated communicative dimensions within different communicative levels with an emphasis on the prayer book of Sahifa Sajadia. The results show that the most important communicative level of supplication is of extra personal type and its most central form is of intrapersonal type, so that all its functions in interpersonal, group and social spheres are under its impact or mediated by it. The most important function of supplication at intrapersonal level is "forming, boosting and orientating it to achieve a spiritual feeling and experience", and at interpersonal level, is to "boost norms and related values." At the social level of communication, supplication plays a role in "transmitting political, social and religious messages to large audiences." Extra personal communication that exists in supplication has by itself four levels which are connected to the ideological and devotional levels of the supplicant. The issue of verbal communication in supplication is taken into account at least at two levels. 1- What is requested from God, which signifies the type of religiosity approach 2- Aesthetic issues included in supplication language. Non-verbal communication in supplication becomes manifest in at least three domains, i.e. time, place and physical postures. Supplication in intercultural communication is shared among religions and transfers cultures and rituals. It can at the same time speed up communication among Ummah based on Arabic language and reinforce norms and related values. Political communication also shows itself in supplication at three levels of insight, inclination and political behavior.
    Keywords: Supplication, Islamic, Shiite Culture, Communication Science, Communication Levels, Kinds of Communication, Sahifa Sajadiah, Theme Analysis
  • Batool Basiri, Ahmadreza Nasr, Ebrahim Mirshahjafari, Mahmood Mehrmohammadi Pages 71-104
    Background

    1393 was named as the year of "Economy and Culture with National Commitment and Jahadi Management" which certainly indicates the existence of great problems in this field. Thus for accomplishing the above- mentioned strategy and supporting this clever slogan the present study was undertaken.

    Aim

    Higher education centers are the meeting place for thinkers and elites who can play a significant role in accomplishing their cultural mission which consists of preserving, transferring, correcting, recreating and cultural engineering of their society based on Iranian Islamic identity. Farhangiyan university is one of the most influential educational centers which has a prominent role in this field. Therefore, a need analysis and explanation of cultural, educational and social needs of the faculty members of this university can be a big step forward for achieving the mission, and it is in fact the aim of the present research.

    Method

    The present work is an applied study which used a descriptive analysis survey method. Both qualitative and quantitative techniques were applied in conducting the present study. Sample population of qualitative part consists of 19 thinkers in the field of education, selected by purposeful sampling. Sample population of quantitative section was 181(150 of them randomly selected) university professors or faculty members at Farhangiyan University in six provinces. Research data were gathered by semi-structured interview as well as researcher-designed questionnaires.

    Results

    Based on the obtained results in qualitative part of the study, the most significant educational needs of faculty members of Farhangiyan university are:1)Religious needs with emphasis on Islamic training 2)Ethical, cultural and social needs consisting of four areas, namely cultural, social, ethical, political. Quantitative results indicated that the training need level of faculty members of Farhangiyan university is above intermediate level. The most important need of faculty members of Farhangiyan university in the cultural field is "being aware of the role of the university professors in preserving, transferring, correcting and recreating culture".

    Keywords: Educational Need, Cultural, social needs, Faculty Members, Need Analysis, Farhangiyan University
  • Hoseinali Sadi, Mahdi Bijani, Aboozar Fadakardaverani Pages 105-134

    Male and female actor's makeup is among novel jurisprudential debates in the Islamic community. According to a well-known jurisprudential edict, any type of adornment, especially the facial one, on the part of females in front of those men with whom they are not bound by matrimony or close kinship, is forbidden since it is against modesty and can incite sexual attractiveness. This implies that actresse's makeup can be an instance of religiously forbidden act if it conforms to the previously-mentioned jurisprudential edict. However, if makeup is done merely as a temporary facial change necessitated by the role played, it could only be acceptable if it avoids being sexually inciting.

    Keywords: Makeup, adornment, actress, hairpiece, jurisprudential edict, juridical analysis
  • Majid Kafashi, Ali Flahy Pages 135-164
    This research was done to learn about the relation between the social identities of young people in the 4th municipal district of Tehran and their exposure to virtual social networks. The research was of survey type with questionnaires and multi-stage cluster sampling. The target group was the youth aged between 19 and 36 years old living in Tehran's 4th district. In order to do a validity test, the questionnaire was distributed among 60 respondents and the Cronbach's Alpha coefficient was obtained as 0.822. Considering the recalculation of this test after collecting the questionnaires, the validity of the collection instrument was confirmed. In addition, regression test and partial correlation were used to investigate the hypotheses of research. This research was carried out based on a theoretical framework set by the network society perspective of Manuel Castells and the identity theory. To calculate the social identity, the sum of the scores of the criteria (or indicators) including family identity, individual identity and group identity were used. Finally, based on regression calculation and Anthony Giddens’s theory which refers to reflectivity of identity, a relationship between the amount of virtual social networks use and social identities of respondents has not been found. According to Manuel Castells’s view that says culture and beliefs systems may be influenced through network connections, one of the most important findings in this research has been the inverse relationship between the amount of use of virtual social networks and religious-Islamic identity of users. In addition, a positive correlation and Consistency between the religious identity of respondents and their social identity has been observed.
    Keywords: Virtual Social Networks, Social Identity, Religious Identity
  • Sayyed Mohammad Mahdi Mousavimehr Pages 165-188
    The new world circumstances have given a new orientation to media roles. These have resulted in new ways of portraying religion and religiosity in the media، ultimately leading to the emergence of a religious representation with media characteristics. This phenomenon، which is usually referred to as the mediatization of religion، is a complex، gradual، non-arbitrary، unpredictable، and incalculable process. Concerning the mediatization characteristics، this process has given rise to considerable impact on one''s understanding of religion، which can in turn produce a new image of that. The article، therefore، tries to enumerate these influences and their impact on type of religiosity offered by the media. Though in a final analysis it seems Islam stands out among others and keeps its own status.
    Keywords: media, Religion, Mediatization, Mediatization of Religion, Religious Lifestyle