فهرست مطالب

نشریه فقه پزشکی
پیاپی 22-23 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سحر علیپور*، محمود عباسی، ابراهیم تقی زاده صفحات 11-39
    در فقه توجه ویژه ای به مساله حفظ نفس محترمه شده به گونه ای که حکم وجوب یا حرمت در صورت تزاحم با حفظ جان خود یا دیگری در بسیاری از موارد تخصیص خورده است.
    با وجود این فقها به شکل خاص به موضوع مسوولیت پزشک در قبال بیماران اورژانسی نپرداخته اند، لیکن مسوولیت پزشک در برابر بیماران اورژانسی از دو وجه در فقه قابل بررسی است.
    بر این اساس بررسی دیدگاه آنان در این خصوص نیازمند کنکاشی عمیق است. نتایج پژوهش نشان می دهد که فقها به مساله تکلیف به نجات جان اشخاص در معرض خطر شدید عمدتا در قالب چند مثال سنتی پرداخته اند، لیکن از آنجا که می توان میان حکم تکلیفی با حکم وضعی ملازمه برقرار کرد، باید گفت فروض ذکرشده خصوصیتی نداشته و نظر اکثریت فقها بر وجوب چنین تکلیفی توسط پزشک در این شرایط است و تارک فعل را ضامن می دانند.
    از طرفی هرچند در خصوص لزوم اخذ رضایت جهت شروع به درمان بیماران اورژانسی که ولی آن ها در دسترس نیست میان فقهای اهل سنت و شیعه اختلاف است، لیکن اکثریت فقهای امامیه به لزوم چنین شرطی حکم داده اند.
    کلیدواژگان: فقه شیعه، فقه اهل سنت، مسوولیت پزشک، بیماران اورژانسی
  • عباس یدالهی باغلویی، سید محمد آذین، رضا عمانی سامانی* صفحات 41-74
    جانشینی در بارداری به عنوان یک شیوه نوین در درمان ناباروری مسائل حقوقی گوناگونی را با خود به همراه داشته که از جمله آن ها احکام وضعی طفل مزبور بالاخص وضعیت نسب او می باشد. این طفل از یک طرف با والدین ژنتیکی در ارتباط بوده و از تخمک و اسپرم آن ها ایجاد می شود و از طرف دیگر با مادر جانشین و شوهرش مرتبط می باشد که به نظر برخی زن صاحب رحم می تواند به عنوان مادر تلقی و حتی با بکارگیری اماره فراش در مورد اثبات نسب پدری در برخی فروض شوهر مادر جانشین نیز می تواند به عنوان پدر طفل به شمار آید. در این مقاله وضعیت نسب پدری و مادری طفل مورد بررسی قرار گرفته و مشخص می گردد که صاحبان اسپرم و تخمک والدین نسبی او می باشند.
    کلیدواژگان: نسب، جانشینی در بارداری، طفل، پدر، مادر
  • حسین اسماعیلی* صفحات 75-106
    سقط جنین به معنای از بین بردن جنین در رحم مادر می باشد. بی تردید نفس انسانی محترم بوده و کشتن آن از نظر عقل و شرع ممنوع و حرام است، ولی شرع در مواردی سقط جنین را مجاز شمرده است. آنچه در این پژوهش بدان پرداخته شده در مورد بررسی مبانی فقهی صدور جواز سقط و دیدگاه های موافقان و مخالفان می باشد. این پژوهش با رویکردی فقهی و با استفاده از منابع اربعه به آنالیز و تحلیل موضوع پرداخته است.
    پژوهش نشان داد که در صورت به خطرافتادن جان مادر یا جنین قبل از دمیدن روح در کالبد جنین سقط بلامانع بوده، ولی بعد از دمیده شدن روح در جنین در صورت خطر مرگ برای مادر جایز، در غیر آن صورت جایز نمی باشد.
    سقط جنین ناقص الخلقه و موارد خاص دیگر، مانند وجود اختلال شدید در جنین، در صورتی که روح در آن دمیده نشده باشد، طبق ادله عسر و حرج و قاعده لاضرر و بنای عقلا جایز است وگرنه مانند تمام انسان های دیگر حقوقی دارد، از جمله حق بقا و زندگی در نتیجه سقط آن جایز نیست.
    کلیدواژگان: سقط جنین، مادر و جنین، نفی ضرر، عسر و حرج، خطر برای مادر، خطر برای جنین
  • ابوالفضل علیشاهی قلعه جوقی*، نجمه زکیخانی صفحات 107-141
    پیشرفت علوم و تکنولوژی و اثرات و پدیده های ناشی از آن از یکسو و پیچیدگی و غموض احکام از سوی دیگر، موجب گردیده است، ادله اثبات احکام قضایی تحول جدی یابد و از روش های نو و ابتکاری بهره گیرد. به این سبب فقی هان و حقوقدانان برای کشف احکام و حقایق، از ابزارها و روش های تجربی کمک گرفته اند. یکی از این روش ها، تجزیه و تحلیل پزشکی است. تجزیه، انحلال شی مرکب به اجزای تشکیل دهنده آن است که از روش های تجربی برای اثبات احکام قضایی در آن بهره گرفته می شود. بنابراین تحولات علمی و گذر زمان تاثیر زیادی بر قضاوت و احکام مرتبط با آن گذاشته است تا آنجا که با تلفیق احکام قضایی با روش های علمی دقیق، قضاوت می تواند کارایی بیشتری داشته باشد و مشکلات و چالش های بسیاری را مرتفع سازد. این پژوهش کوشیده است جایگاه تجزیه و تحلیل را از طریق ادله شرعی تبیین کند و پس از نقل دیدگاه ها، به نقش آن در دستیابی قاضی به اطمینان نزدیک به علم از راه تجزیه و تحلیل بپردازد و حجیت تجزیه و تحلیل را در اثبات احکام قضایی به اثبات برساند.
    کلیدواژگان: تجزیه و تحلیل، احکام قضایی، پزشکی قانونی، آزمایش DNA
  • اردوان ارژنگ* صفحات 143-166
    بعد از مداقه و پژوهش در مورد اصل پیوند اعضا و دست یافتن به شیوه های جدید نگهداری اعضا به قصد پیوند، پرسشی نو را در اذهان پدید آورد؛ با فرض جواز اصل عمل پیوند عضو، آیا این جواز می تواند به نگهداری اعضا به عنوان مقدمه و یا عملی از پیش تعیین شده، جهت تسهیل و انجام به موقع عمل پیوند، تسری یابد؟ بررسی و تبیین ادله عدم جواز نگهداری اعضا، شامل روایات حاکی از نهی و نیز آثار ناگوار نگهداری عضو و پس از آن، نقد و بررسی میزان دلالت هر کدام از ادله دیدگاه های رقیب و سنجش قابلیت استناد و میزان کاربرد آن ادله، فرآیند نوشتار پیش رو است. دلایل جواز نگهداری، مستفاد از برخی ادله اصل جواز عمل پیوند و نیز تطبیق گام بعدی است. تلاشی اجتهادی و فقهی به منظور رسیدن به نتیجه مناسب در راستای استنباط حکم نگهداری اعضا شده است. ارائه شرایط خاص و ذکر چگونگی امکان جواز نگهداری اعضا سرآغازی جدید بر مساله ایی نوظهور است. این جستار مدعی است با لحاظ و تحقق شرایطی خاص، جواز و روایی نگهداری اعضا به قصد پیوند، متکی و مستند به ادله است. این حکم جواز می تواند کمک قابل توجهی به نجات جان انسان ها داشته باشد.
    کلیدواژگان: قاعده اهم و مهم، ادله جواز، نگهداری اعضا، پیوند
  • اسماعیل آقابابایی بنی* صفحات 167-191
    در پیوند عضو از مبتلایان به مرگ مغزی و متوفیان، قانون و برخی آرای فقهی، اذن قبلی فرد یا اولیا را شرط می دانند. از نظر ماهیت، چنانچه اذن، تشریفاتی تلقی شود، پیوند بدون اذن مانع شرعی نخواهد داشت و اگر اذن مجوز شرعی باشد، پیوند بدون اذن را نمی توان مشروع به حساب آورد. نیز بر فرض منوط بودن مشروعیت پیوند به اذن، هنگامی که اولیا رضایت بر پیوند را اعلام می کنند، چنانچه اذن ماهیتا کاشف از رضایت قبلی میت باشد، همسر و دیگر کسانی که با میت خویشاوندی دارند می توانند از جانب متوفا رضایت خود را اعلام کنند؛ در حالی که اگر اذن اولیا ماهیتی مستقل از اذن میت داشته باشد، اعلام رضایت منوط به ولایت شرعی خواهد بود که در این صورت اذن زن و شوهر نسبت به همدیگر موثر نخواهد بود. به دلیل اختلاف آرا و وجود مبانی مختلف، مقاله حاضر به بررسی ماهیت اذن از زوایای مختلف و تاثیر آن بر تفسیر شرعی از قوانین موجود می پردازد.
    کلیدواژگان: مرگ مغزی، پیوند عضو، اذن میت، رضایت اولیا، مشروعیت پیوند
|
  • Ibrahim Taghizadeh, Mahmood Abbasi, Sahar Alipour* Pages 11-39
    Religious jurisprudence has been paid special attention the issue self-respect protection so that obligation and prohibition order have been emphasized in case of interference with self- life or else in many cases. However the jurists have not thought about, the issue of physician responsibility for emergency patients in particular. But the physician responsibility for emergency patients can be studied in two aspect in religious jurisprudence. Therefore, investigation of their view point requires a deep study. The results show that religious jurisprudence have mostly thought about the rescue of risky patients in many traditional examples. But regarding to relationship between duty and statute order; it can be said about the above mentioned assumptions are not property and the majority opinion of religious jurisprudence is on the necessity of this order in these conditions. Who is leaving it she or he will be held accountable. Although, there is dispute Between Sunni and Shiite religious jurisprudence about necessity of getting consent to begin treatment of emergency patients who their family are not available, but the majority Shiite religious jurisprudence have ordered on the necessity of this term.
    Keywords: Shiite, Sunni Figh, Liability of Physicians, Emergency Patients
  • Abbas Yadollahi Baghlooei*, Seyyed Mohammad Azin, Reza Omani Samani Pages 41-74
    Surrogacy as Modern methods of infertility treatment, create several legal issue, for example of them the provisions of this Child especially genealogy status. This baby is related to genetic parents and was created by their egg and sperm, and on the other hand, is related to surrogate mother and his husband that according the some opinion, the surrogate mother is mother. Even with employment of mattress evidence in proving the father genealogy in some case, husband of surrogate mother is the father of this baby. In this paper, the patrilineal and mother were investigated and determined that owners of the sperm and eggs are the legal parents of his relative.
    Keywords: Genealogy, Surrogacy, Father, Mother
  • Hosain Esmaily* Pages 75-106
    Abortion means destroying the embryo. The human soul is respected, undoubtedly and killing is prohibited rationally and religiously however the religious law allow to do abortion in some cases. In this study we investigate Licensing and views of Supporters and opponents of abortion jurisprudence. This study uses jurisprudence approach and four sources to analyze the issue. Research showed that if the life of the mother or fetus is in danger before of blowing the soul in the body is permitted to doing abortion but if the life of the mother or fetus is in danger after of blowing the soul in the body is not permitted to doing abortion by religious jurisprudence. Abortion of malformed fetus and other special cases like sever disorder of fetus, in the case the soul is not blown, is lawful according to distress and constriction proofs, rule of negation of injury, and rational principles, otherwise it has the same rights as other people including right of survival and life. Therefore its abortion is unlawful.
    Keywords: Abortion, Negation of Injury, Distress, Constriction, Thread for Mother, Thread for Fetus
  • Abolfazl Alishahi Ghalehjoughi*, Najme Zakikhani Pages 107-141
    Today by modern technology progress in the knowledge field, the possibilities and abilities have been faced human. In the industrial society progress of knowledge and technology and effects of that from onside has been problem and commands fuzziness from onside that help jurists and lawyers for commands discovery and truths on experience. One of these methods is medical analysis. The mean of experience is thing dissolution, and is compound of parts, that from experience methods uses of judicial commands proving. So knowledge evolutions and time passing effects on judgeship and their relation commands that composing judicial commands have become more efficiency with correct knowledge methods and have to overcome many difficulties and challenge. In this research has effort analysis field and settle to legal reasons method. And then after expressing views about analysis side and proving authority science judge knowledge and assuring for analysis authority. Analysis in the judicial commands must be proves and in conclusion the jurist can do it.
    Keywords: Analysis, Judicial Commands, Guess, Legal Medical, DNA Examination
  • Ardavan Arzhang* Pages 143-166
    Consideration of the principle of body organ transplantation and the achievement of the new methods of the organ preservation for transplantation has led to the emergence of a new research question. Given the principle of organ transplantation is permitted, can this permission allow for the prior preservation of organs to facilitate the operation of transplantation? The current study is intended to carefully clarify and investigate the reasons of the ban on the preservation of the body organs such as the traditions and the unwholesome consequences of organ preservation. Likewise, the paper tries to analyze the opposite views and assess the applicability of the relevant reasoning. Moreover, the study is an attempt to investigate the reasons for organ preservation derived from the principle of organ transplantation and their compatibility. The present study is, therefore, a jurisprudential attempt to deduce the permission order of body organ preservation. The emergence of the special conditions and the possible methods of organ preservation have resulted in a new research question. This study claims that, in some special conditions, the permission for and the legitimacy of the preservation of body organs for transplantation is highly supported by jurisprudential reasoning. This permission can, in turn, contribute a lot to save the lives of the patients in need of body organs.
    Keywords: Organ Transplantation, Organ Preservation, Reasons of Permission
  • Ismaeil Aghababaei Beni* Pages 167-191
    In organ transplantation from dead body and who has brain death, according to law and some opinions, prior permission is necessary. If the nature of permission is ceremonial, organ transplantation without permission will be legal but if it is necessary by Sharia, it will be illegal. Also depend on the assumption of nature of permission, when relatives are pleased to announce the permission it essentially returns the prior consent of dead person and his wife/ her husband and other relatives are able to announce the consent. However, if relative's permission is independent, consent will be subject to religious province and will not be effective for another couple. Because there are different opinions and different principles, this paper examines the nature of the permission from different angles and its impact on the legal interpretation of existing law.
    Keywords: Brain Death, Organ Transplantation, Permission from Dead People, Consent of the Parents, The Legitimacy of the Organ Transplantation