فهرست مطالب

آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران - سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز 1394)

مجله آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران
سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سجاد بشرپور *، حدیث حیدری راد، اکبر عطادخت، سیدجواد دریادل، رباب نصیری رزی صفحات 171-180
    زمینه و هدف
    اضطراب حاملگی یکی از مشکلات شایع دوره بارداری است که با پیامدهای منفی همراه می شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین نقش باورهای سلامتی و سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامتی در پیش بینی اضطراب حاملگی زنان باردار انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    روش این مطالعه توصیفی- تحلیلی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه زنان بارداری مراجعه کننده برای دریافت مراقبت های دوران بارداری از ماه اول تا نهم بارداری به مراکز بهداشتی درمانی شهر اردبیل در نیمه دوم 1392 تشکیل دادند. تعداد 110 نفر از این افراد به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شده و به پرسشنامه های جمعیت شناختی، نسخه تجدیدنظرشده اضطراب مرتبط با بارداری و الگوی باور سلامتی و نیمرخ سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامتی پاسخ دادند. داده های نیز با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شد.
    یافته ها
    اضطراب حاملگی با آسیب پذیری ادراک شده (41/0-=r؛ 001/0 > p)، شدت پیامدهای ادراک شده (56/0-= r؛ 001/0 > p)، مزایای درمان پزشکی (35/0-= r؛ 001/0 > p)، نمره کلی رفتارهای ارتقاء دهنده سلامتی (67/0-= r؛ 001/0 > p) و مولفه های آن یعنی مسولیت پذیری سلامتی (54/0-=r؛ 001/0>P)، فعالیت بدنی (42/0-= r؛ 001/0 >p)، تغذیه (42/0-= r؛ 001/0 > p)، رشد معنوی (55/0-= r؛ 001/0 > p)، روابط بین فردی (57/0-= r؛ 001/0 > p)، مدیریت استرس (64/0-= r؛ 001/0 > p) ارتباط منفی داشت. نتایج تحلیل رگرسیون نیز آشکار کرد که 44% از کل واریانس اضطراب حاملگی زنان به وسیله باورهای سلامتی و 50% آن به وسیله رفتارهای ارتقاء دهنده سلامتی تبیین می شود.
    نتیجه گیری
    باورهای مثبت درباره سلامتی و سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامتی در کاهش اضطراب حاملگی زنان نقش دارد. نتایج این پژوهش لزوم آموزش باورهای سلامتی و سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامتی در دوره بارداری برای بهبود سلامت روان شناختی و مقابله با اضطراب حاملگی را مطرح می سازد.
    کلیدواژگان: الگوی باورهای سلامتی، سبک زندگی ارتقاءدهنده سلامتی، اضطراب حاملگی، زنان باردار، اردبیل
  • محبوبه شیرزاد، محمدحسین تقدیسی *، طاهره دهداری، جمیله ابوالقاسمی صفحات 181-187
    زمینه و هدف
    با توجه به لزوم رعایت بهداشت دهان و دندان در کودکان پیش دبستانی و وجود باورهای غلط مادران و موانع فراوان برای انجام آن، مطالعه مذکور با هدف تاثیر یک مداخله آموزشی بر تغییر نگرش، خودکارآمدی و موانع درک شده مادران برای بهداشت دهان و دندان کودکان پیش دبستانی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی، 120 نفر از دختران پیش دبستانی منطقه 7 تهران با استفاده از روش نمونه گیری خوشه اییک مرحله ای انتخاب و سپس مادران این کودکان وارد مطالعه شدند. یک پرسشنامه محقق ساخته جهت سنجش خودکارآمدی، موانع درک شده و نگرش والدین طراحی و سپس اعتباریابی شد. دو گروه (آزمون و کنترل) پرسشنامه ها را قبل از مداخله تکمیل کردند. بر اساس یافته های پیش آزمون، برنامه مداخله آموزشی طراحی و برای مادران گروه آزمون انجام پذیرفت. مداخله آموزشی در 4 جلسه 45 دقیقه ای اجرا شد. پرسشنامه یک ماه پس از مداخله توسط دو گروه تکمیل گردید. داده ها توسط آزمون های تی مستقل و تی زوجی از طریق SPSS16 تحلیل شدند.
    یافته ها
    بین میانگین نمره نگرش (001/.>p)، موانع درک شده (001/.>p) و خودکارآمدی درک شده (001/.>p) مادران گروه آزمون، بعد از مداخله تفاوت معناداری نسبت به گروه کنترل وجود داشت.
    نتیجه گیری
    مداخله آموزشی می تواند سبب کاهش موانع درک شده مادران برای رعایت بهداشت دهان و دندان در کودکان پیش دبستانی شده و خودکارآمدی و نگرش های مثبت آن ها را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: بهداشت دهان و دندان، مادران، کودک پیش دبستانی، خودکارآمدی، موانع درک شده، نگرش
  • جلال عبدی، حسن افتخار *، محمود محمودی، داود شجاعی زاده، رویا صادقی، مریم صابر، الهام بگلری نشاط صفحات 188-197
    زمینه و هدف
    محیط های کار فرصتی ماندگار برای مداخلات ارتقاء سلامت فراهم می نمایند. با توجه به افزایش پدیده چاقی در کارمندان، این مطالعه با هدف ارزشیابی تاثیر مداخله سبک زندگی مبتنی بر فناوری های نوین ارتباطی و نظریه شناختی-اجتماعی بر کنترل وزن کارمندان دولتی شهر همدان در سال 1393 اجرا گردید.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مداخله ای از نوع کارآزمایی میدانی است که در سه گروه (مداخله از طریق تلفن همراه، مداخله از طریق اینترنت و کنترل) در بین 435 کارمند دارای اضافه وزن یا چاقی انجام شد. مداخله آموزشی تحت عنوان «برنامه سبک زندگی» به مدت 6 ماه انجام شد. سپس مشارکت کنندگان به مدت 6 ماه و 9 ماه بعد از مداخله ازنظر وزن و تغییر در سازه های نظریه شناختی-اجتماعی موردبررسی قرار گرفتند. پرسشنامه محقق ساخته با بهره گیری از پرسشنامه های دشمن و دیوئر که روایی و پایایی آن سنجیده شد، جهت سنجش سازه های نظریه شناختی-اجتماعی بکار برده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آنالیز واریانس یک طرفه، آنالیز واریانس دوطرفه و رگرسیون خطی از طریق SPSS 20 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    مداخله سبک زندگی منجر به کاهش وزن به میزان 1/92 کیلوگرم در گروه پیامک و 1/08 کیلوگرم در گروه اینترنت گردید. مداخله در گروه تلفن همراه منجر به افزایش میانگین نمرات مشارکت کنندگان در سازه های خودکارآمدی، محیط، انتظارت پیامد و ارزش های پیامد گردید. در گروه اینترنت میانگین نمرات سازه های خودمدیریتی و ارزش های پیامد افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه حاضر موثر بودن مداخله مبتنی بر نظریه شناختی-اجتماعی و فناوری های نوین ارتباطی را اثبات نمود. انجام مطالعه در سایر مشکلات سلامت در محیط های کار با بهره گیری از نظریه بکار رفته در این مطالعه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: چاقی، اضافه وزن، سبک زندگی، محیط کار، فناوری های نوین ارتباطی، نظریه شناختی، اجتماعی، همدان
  • مهسا قربانی، فرشته زمانی علویجه *، پروین شهری، کوروش زارع، طیبه مرعشی صفحات 198-210
    زمینه و هدف
    بسیاری از والدین برای پاسخ به سوالات جنسی کودکان با چالش مواجه هستند. این سوالات عموما غیرمغرضانه هستند، لیکن پاسخ مناسب و متناسب به این قبیل سوالات ازجمله پرچالش ترین موضوعات تربیتی والدین محسوب می شود. لذا با شناسایی سوالات جنسی که مکررا از طرف کودکان مطرح می شوند و از طرف دیگر، آموزش صحیح به والدین، می توان متناسب با سن و جنس، پاسخی مناسب به سوالات کنجکاوانه کودکان ارائه نمود. به همین منظور این مطالعه برای تبیین سوالات جنسی کودکان طراحی شده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک تحقیق کیفی از نوع تحلیل محتوا است و نمونه ها بر اساس هدف پژوهش و نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. نمونه های پژوهش را 20 والد ساکن شهر اهواز تشکیل می دادند. داده ها از طریق مصاحبه فردی نیمه ساختاریافته و بدون ساختار جمع آوری گردید. داده ها به روش کیفی و هم زمان با جمع آوری آن ها و از طریق تحلیل محتوا و با استفاده از نرم افزار MAXQDA10 تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    سوالات کنجکاوانه جنسی کودکان نشان دهنده 3 مضمون اصلی بود: تغییر ویژگی های جنسی، تفاوت های جنسی و روابط بین دو جنس و باروری، تولد و پیشگیری؛ که خود از 9 طبقه فرعی تشکیل شدند.
    نتیجه گیری
    علت و جریان بارداری، نحوه تولد و تفاوت های جنسی بیشترین سوالات کودکان بودند. توصیه می شود یک بسته آموزشی مختصر و مفید با توجه به سوالات جنسی کودکان تهیه شود که پاسخ مناسب و متناسب با سن و جنس کودک در آن شرح داده شود.
    کلیدواژگان: آموزش سوالات کنجکاوانه جنسی، تحلیل محتوا، تحقیق کیفی، MAXQDA 10، اهواز
  • معصومه باقری، نسرین روزبهانی *، محسن شمسی صفحات 211-218
    زمینه و هدف
    برای طراحی مداخلات موثر برای کاهش استعمال سیگار لازم است عوامل موثر بر این رفتار شناخته شود. هدف این مطالعه بررسی عوامل پیش بینی کننده مصرف سیگار در افراد بزرگ سال شهر اراک بر اساس الگو فرانظری بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی- تحلیلی بر روی 328 فرد سیگاری بالای 30 سال شهر اراک در سال 1393 انجام شد. نمونه ها از سطح شهر به صورت تصادفی از روی شماره های پرونده خانوار انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه پایا و روا مشتمل بر مشخصات جمعیت شناختی و سوالات مربوط به سازه های الگوی فرانظری (مراحل تغییر، فرایندهای تغییر، وسوسه و فواید و مضرات مصرف سیگار) جمع آوری و با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه، همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    بیشتر افراد موردمطالعه (52/7%) در مرحله پیش تفکر ترک سیگار بودند. رگرسیون خطی مشخص کرد که متغیرهای مراحل تغییر (R2=-0.46، p<0/001)، وسوسه (R2=-0.18، p<0/001)، مضرات مصرف سیگار (R2=-0.12، p<0/001)، سن شروع مصرف سیگار (R2=-0.14، p<0/006)، فرایند تغییر تسکین نمایشی (R2=-0.12، p<0/015) و تعداد دوستان سیگاری (R2=-0.12، p<0/048) پیشگویی کننده میزان مصرف سیگار روزانه بودند. این الگو توانست 37% از واریانس میزان مصرف سیگار را پیش بینی کند.
    نتیجه گیری
    بیشتر افراد موردمطالعه در مرحله پیش تفکر ترک مصرف سیگار بودند و با توجه به عوامل پیشگویی کننده میزان مصرف سیگار، لازم است برنامه آموزشی موثری برای ترک مصرف سیگار طراحی کرد.
    کلیدواژگان: بزرگ سالان، عوامل پیش بینی کننده، مصرف سیگار، الگو فرانظری
  • مسعود اسدی *، یزدان منصوریان، علی محمد نظری صفحات 219-231
    زمینه و هدف
    برای والدگری موثر که حاصل آن داشتن فرزندانی شاد، سالم و مولد است، لازم است که الگوی بومی موثر و مبتنی بر فرهنگ ایران طراحی گردد. پژوهش حاضر با هدف تبیین شاخص های والدگری موفق دوره نوجوانی در نمونه هایی خانواده های ایرانی انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش گردآوری داده ها کیفی، از نوع داده بنیاد بود. بدین منظور 13 نفر از والدین نوجوانان سالم به روش نمونه گیری نظری و با استفاده از مصاحبه عمیق و اکتشافی در طول یک دوره شش ماهه موردمطالعه قرار گرفتند. داده ها پس از جمع آوری، ثبت و کدگذاری، در قالب مقوله های اصلی، دسته بندی شدند. در تحلیل داده ها، کد های اولیه شناسایی گردید و در کدگذاری محوری، مقوله های نقش والدینی مشخص شدند.
    یافته ها
    تحلیل داده های کیفی مشخص کرد که در مقوله نقش والدینی شاخص های قدردانی، دلگرم کردن، صمیمیت، ارتباط مثبت، هدایت، مسئولیت، عدالت، نظارت، کنترل و الگو بودن به عنوان شاخص های نقش والدینی در والدگری موفق نقش دارند.
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر می تواند برای والدین در جهت تربیت نوجوان سالم مثمر ثمر باشد. همچنین مشاوران و روان شناسان خانواده می توانند از نتایج پژوهش حاضر به منظور آموزش والدگری موفق به خانواده ها استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: والدگری، زن و شوهر، خانواده ها، نوجوانان، مطالعه کیفی، ایران _
  • زهرا صداقت، محمد جواد زیبایی نژاذ، محمد فرارویی * صفحات 232-241
    زمینه و هدف
    امروزه بیماری عروق کرونر، به عنوان یک بیماری مرتبط با شیوه زندگی شناخته شده است. پیروی از الگوی زندگی سالم به منظور کاهش بیماری هایی از قبیل بیماری های کرونری، دیابت و انواع سرطان ها اقدامی ضروری بشمار می رود که به نظر می رسد به سادگی قابل دستیابی نیست. هدف از انجام این مطالعه بررسی میزان پایبندی بیماران مبتلابه پرفشاری خون به رعایت سبک زندگی سالم و رابطه آن با شاخص های آنتروپومتریک است.
    مواد و روش ها
    تعداد 140 نفر از بیماران مبتلابه پرفشاری خون که فاقد سابقه بیماری قلبی عروقی بودند در این مطالعه همبستگی شرکت کردند. جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه و مصاحبه با بیماران انجام شد. داده ها با استفاده از نرم افزار STATA12 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار) برای متغیرهای کمی و فراوانی، درصد فراوانی برای متغیرهای کیفی انجام شد.
    یافته ها
    کمتر از 12% از بیماران اعلام کردند که پس از آگاهی از ابتلا به پرفشاری خون تغییر چشمگیری در سبک زندگی خود ایجاد نکرده بودند. در میان افراد سیگاری 60% قبل از آگاهی از بیماری شان، به طور موفقیت آمیزی، دیگر سیگار نمی کشیدند. بین نمایه توده بدنی بالا با رعایت نکردن سبک زندگی سالم رابطه معناداری یافت شد (05/0 > p).
    نتیجه گیری
    حتی پس از آگاهی از عوامل خطر مرتبط با بیماری های کرونری بیماران مبتلابه پرفشاری خون قادر به رعایت کامل الگوهای سالم زندگی و ترک مصرف سیگار نبودند.
    کلیدواژگان: پایبندی، فشارخون، شاخص آنتروپومتریک، الگوی زندگی
  • طاهره رضایی *، علی اصغر بیانی، کاظم شریعت نیا صفحات 242-252
    زمینه و هدف
    سلامت روان یکی از متغیرهای مهم و اساسی در حوزه روان شناسی و علوم تربیتی است که عوامل مختلفی در رابطه با آن موردمطالعه قرارگرفته اند. هدف این پژوهش پیش بینی سلامت روان دانشجویان با استفاده از متغیرهای عزت نفس، رضایت از زندگی و امید بود.
    مواد و روش ها
    روش تحقیق ازلحاظ ماهیت روش همبستگی بود که در زمره تحقیقات غیرآزمایشی قرار می گیرد. جامعه آماری کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه شاهرود بودند (9000 نفر). حجم نمونه با استفاده از جدول تعیین اندازه نمونه کرجسی و مورگان 368 نفر تعیین گردید. کتابچه ای آزمودنی ها شامل پنج بخش بود: 1- پرسشنامه جمعیت شناختی، 2- پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ و هیلر، 3- پرسشنامه امید اسنایدر، 4- پرسشنامه عزت نفس روزنبرگ و 5- پرسشنامه رضایت از زندگی داینر. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی (نمودارها، اندازه های گرایش به مرکز و اندازه های پراکندگی) و آمار استنباطی (آزمون ضریب همبستگی گشتاوری پیرسون، آزمون تی گروه های مستقل و تحلیل رگرسیون گام به گام) و نرم افزار SPSS 22 استفاده شد.
    یافته ها
    بین متغیرهای عزت نفس، رضایت از زندگی، امید و سلامت روان (به ترتیب 0/76 و 0/70 و 0/76 R=) همبستگی معنادار وجود داشت. سلامت روان دانشجویان را می توان بر اساس متغیرهای عزت نفس (42/β=0)، رضایت از زندگی (21/β=0) و امید (35/β=0) پیش بینی کرد. دراین بین، سهم متغیر عزت نفس با ضریب رگرسیون (0/42) بیشتر بود. بین عزت نفس، امید و سلامت روان دانشجویان تفاوتی مشاهده نشد؛ ولی نمرات رضایت از زندگی دختران بیشتر از پسران بود.
    نتیجه گیری
    این بررسی به طورکلی دانشجویان را دارای سلامت روان مناسبی نشان داد و یافته ها گویای آن بودند که با افزایش عزت نفس، امید و رضایت از زندگی دانشجویان می توان سلامت روان آن ها را ارتقا داد.
    کلیدواژگان: عزت نفس، رضایت از زندگی، امید، سلامت روان
  • سکینه کشاورز محمدیان، ربیع الله فرمانبر، زهرا محتشم امیری، زهرا عطر کار روشن صفحات 253-265
    زمینه و هدف
    علیرغم فواید زیاد فعالیت بدنی، هنوز کم تحرکی یکی از مشکلات بهداشتی در بین زنان است. این مطالعه به منظور شناسایی عوامل مرتبط با فعالیت بدنی بر اساس الگوی مراحل تغییر، به عنوان یکی از موثرترین الگوهای مطالعه رفتار، در رابطین بهداشتی شهر رشت انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، تمامی رابطین بهداشتی فعال شهر رشت (176 نفر)، پرسشنامه خودایفا مشتمل بر 3 بخش اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه سنجش سازه های الگوی مراحل تغییر و پرسشنامه بلند بین المللی فعالیت بدنی را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 18 و آمار توصیفی و آزمون های آنالیز واریانس، کروسکال والیس، همبستگی و رگرسیون تحلیل شدند.
    یافته ها
    شدت فعالیت بدنی افراد به ترتیب 10/2%، 61/4% و 28/4% در سطح سبک، متوسط و شدید بود. از بین سازه های الگوی مراحل تغییر، سازه های خودکارآمدی (β=0/2) و معایب درک شده (β=0/2)، قدرت پیشگویی کنندگی بر ارتقاء رفتار فعالیت بدنی داشتند. %17 افراد در مرحله پیش تفکر، 10/3% در مرحله تفکر، 17/6% در مرحله آمادگی، 12/5% در مرحله عمل و 42/6% در مرحله نگهداری انجام فعالیت بدنی منظم قرار داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه اکثر رابطین بهداشتی در محدوده سنی میان سال بوده و فعالیت بدنی متوسط داشتند که مناسب این سن است، بنابراین، می توان با اجرای مداخلات آموزشی مبتنی بر الگوی مراحل تغییر با تاکید بر دو سازه تاثیرگذار خودکارآمدی و معایب درک شده، موجبات حفظ و ارتقاء فعالیت بدنی در این گروه را فراهم نمود.
    کلیدواژگان: الگوی مراحل تغییر، الگوی فرانظری، فعالیت بدنی، رابطین بهداشتی، رشت _
  • جمال فاضل، مرتضی همایون نیا، محمدرضا محمدزاده صفحات 266-276
    زمینه و هدف
    رشد اجتماعی به عنوان یک عامل کلیدی در درمان کودکان کم توان ذهنی است. یکی از روش های پیشنهادشده جهت رشد اجتماعی این کودکان بازی درمانی است. بر این اساس هدف از مطالعه حاضر، تعیین تاثیر بازی های دبستانی بر رشد اجتماعی کودکان کم توان ذهنی است.
    مواد و روش ها
    روش تحقیق از نوع نیمه تجربی بود. جامعه آماری پژوهش دانش آموزان 8-11 ساله عقب مانده ذهنی استان تهران بودند. در ابتدا دو مدرسه به صورت خوشه ایاز بین مدارس استثنایی شهرستان های استان تهران انتخاب شدند. سپس از بین دانش آموزان این دو مدرسه، 30 پسر، به طور تصادفی انتخاب می شوند. دانش آموزان انتخاب شده به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایشی (10/7± 0/3) و کنترل (10/5± 0/4) جای گرفتند. پس از آگاهی دادن والدین این کودکان و پرکردن فرم رضایت نامه مرحله تمرین آغاز شد. به منظور اندازه گیری میزان رشد اجتماعی دانش آموزان از مقیاس رشد اجتماعی واینلند استفاده شد. مداخله طی 12 جلسه در طول یک ماه روی یک گروه آزمایشی بازی های دبستانی انجام گرفت و سپس پس آزمون روی دو گروه کنترل و آزمایش صورت گرفت. داده های حاصل با تحلیل کوواریانس از طریق SPSS 19 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بین میانگین نمرات پیش آزمون و پس آزمون نمره کلی رشد اجتماعی و مولفه های رشد اجتماعی گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل تفاوت معناداری وجود داشت و گروه آزمایش عملکرد بهتری در پس آزمون نسبت به گروه کنترل داشتند (0/001 p=).
    نتیجه گیری
    می توان نتیجه گرفت که بازی های دبستانی رشد اجتماعی کودکان کم توان ذهنی آموزش پذیر را افزایش می دهد. پیشنهاد می شود که با ایجاد محیط های مناسب برای فعالیت بدنی این کودکان و مشغول کردن آن ها در فعالیت های اجتماعی، آن ها را از منزوی بودن و گوشه نشینی نجات داد.
    کلیدواژگان: بازی های دبستانی، رشد اجتماعی، کودکان کم توان ذهنی آموزش پذیر، مدارس استثنایی، استان تهران
|
  • Sajjad Basharpoor *, Hadis Heydarirad, Akbar Atadokht, Seyed Javad Daryadel, Robab Nasiri, Razi Pages 171-180
    Background And Objective
    Pregnancy anxiety in a common problem during pregnancy period that is associated with negative consequences. The current study was conducted in order to determine the role of health beliefs and health promoting behaviors in predicting pregnancy anxiety among pregnant women.
    Methods
    This research was a descriptive- analytical and correlational study. Pregnant women referred to health centers of the Ardabil city for medical cares from the first to ninth month of pregnancy in the second half of 2014 were the population of this study. One hundred and ten women were randomly selected via clustering sampling method from this population; they were asked to fill in the questionnaires- demographic data, Pregnancy-Related Anxiety Questionnaire-Revised (PRAQ-R), health belief model questionnaire and Health-Promoting Lifestyle Profile (HPLP). The data were analyzed by tests of Pearson correlation and multivariate regression.
    Results
    Pregnancy anxiety had negative relationship with perceived susceptibility (r = -0.41; p < 0.001), severity of perceived consequences (r= -0.56; p < 0.001), benefits of medical treatment (r= -0.35; p< 0.001), total score of health promoting lifestyle (r= -0.67; p < 0.001), its components, namely health responsibility (r= -0.54; p < 0.001), physical activity (r= -0.42; p < 0.001), nutrition (r= -0.42; p < 0.001), spiritual growth (r= -0.55; p < 0.001), interpersonal relationships (r= -0.57; p < 0.001), and stress management (r= -0.64; p < 0.001). Regression analyses also revealed that 44% of variance of pregnancy anxiety of women was explained by health beliefs and 50% of it was explained by health promoting lifestyle.
    Conclusion
    Positive beliefs about health and health promoting lifestyle play role in reducing pregnancy anxiety. The results of this research propose the necessary of training health beliefs and health promoting life style during pregnancy period for improving psychological health and coping with pregnancy anxiety.
    Keywords: Health Belief Model (HBM), health promoting lifestyle, Pregnancy anxiety, Pregnant women, Ardabil
  • Mahboube Shirzad, Mohammad Hossein Taghdisi *, Tahere Dehdari, Jamile Abolghasemi Pages 181-187
    Background And Objective
    Due to the necessity of oral health in the preschool children and incorrect beliefs of mothers and more perceived barriers to perform it, this research was performed to study the effect of education intervention in changing mothers’ attitudes, perceived self-efficacy and perceived barriers regarding oral health of preschool children.
    Methods
    In this quasi-experimental study 120 female preschool children from district 7 of Tehran city were selected by one stage cluster sampling from each school and then their mothers were included in the study. A researcher-made questionnaire was designed and validated by researchers for assessing mothers’ self-efficacy, perceived barriers and attitudes regarding oral health among preschool children. Two test (intervention) and control groups completed the questionnaire before educational intervention. Based on the pre-test results the educational intervention was designed and implemented in 4 sessions (each 45 minutes) for mothers in test group. Both groups were followed up one month after the intervention and then completed questionnaires. Data was analyzed by independent sample t-tests and student’s t test for paired sample through SPSS16.
    Results
    Significant differences were observed in the mean score of attitude (p=0.001), perceived self-efficacy (p=0.011) and perceived barriers (p<0.0001) in the intervention group as compared to the control group.
    Conclusion
    Educational intervention may reduce perceived barriers to oral health among mothers having pre-school children regarding oral health and increase their perceived self-efficacy and positive attitude.
    Keywords: Oral health, Preschool children, Self, efficacy, perceived barriers, Girls High School, Attitude, Tehran
  • Jalal Abdi, Hassan Eftekhar *, Mahmood Mahmoodi, Davood Shojayezadeh, Roya Sadeghi, Maryam Saber, Elham Beglarineshat Pages 188-197
    Background And Objective
    Work settings provide a unique opportunity for health promotion interventions. Considering the issue of obesity among employees, this study was conducted to evaluate the effect of the intervention based on new communication technologies and the social cognitive theory on weight control in the governmental employees of the city of Hamadan in 2014.
    Methods
    This clinical trial study was conducted among “telephone-assisted intervention”, “web-assisted intervention”, and “control” groups comprising 435 employees with excess weight or obesity. The educational intervention was performed for 6 months under the title of “lifestyle program.” Then, the participants were evaluated in terms of weight and changes in the constructs of the social-cognitive theory 6 and 9 months after the intervention. A researcher-made questionnaire based on the Dishman and Dewar questionnaires was used to evaluate the constructs of social-cognitive theory. The data were collected and analyzed using one-way ANOVA, two-way analysis of variance, and linear Regression test through SPSS 20.
    Results
    The lifestyle intervention resulted in a weight loss of 1.92 and 1.08 kg among the telephone-assisted and web-assisted intervention groups, respectively. The intervention in the mobile telephone-assisted group increased the mean scores of the participants in the constructs of self-efficacy, environment, outcome expectations, and outcome expectancies. In the web-assisted intervention group, the mean scores of the constructs of self-efficacy and outcome expectancies increased.
    Conclusion
    The results of the present study showed the effectiveness of the intervention based on new communication technologies and the social-cognitive theory (SCT). We recommend conducting studies to evaluate other health challenges based on the Social-Cognitive Theory in work settings.
    Keywords: Obesity, Overweight, Lifestyle, Social, Cognitive Theory (SCT), Hamadan
  • Mahsa Ghorbani, Fereshteh Zamani, Alavijeh *, Parvin Shahry, Korosh Zare, Tayyebeh Marashi Pages 198-210
    Background And Objective
    Many parents face challenges to respond to child sexual questions. These questions are generally non-projected, but appropriate and proportionate response to such questions is the most challenging for parenting issues. So, identifying sexual questions that are frequently asked by children, and on the other hand, through proper education to parents, response to curious questions of children can be tailored to age and gender correctly. Therefore, this study was designed to explore children’s sexual questions.
    Methods
    This research was a qualitative content analysis study. The samples were selected on the basis of objective and purposive sampling. Samples consisted of 20 parents living in the city of Ahvaz. Data were gathered through semi-structured and unstructured interviews. The collected data were analyzed qualitatively through content analysis simultaneously and using the software MAXQDA 10.
    Results
    Children sexual curious questions suggested 3 main themes: 1) changes in sexual characteristics, 2) gender differences and relations between the sexes, & 3) pregnancy, child birth and pregnancy prevention- which consisted of 9 sub-classes.
    Conclusion
    The reason and process of pregnancy, how baby is born and sex differences were the most questions that children had asked. In order to answer the sexual questions properly in regard to age and gender, it is recommended that an educational package be designed to answer children questions.
    Keywords: Sex education, Sex questions, Content analysis, Qualitative research, MAXQDA 10, Ahvaz.
  • Masoomeh Bagheri, Nasrin Roozbahani *, Mohsen Shamsi Pages 211-218
    Background And Objective
    It is necessary to identify factors influencing smoking in order to design effective interventions to reduce this behavior. This study aimed to determine the predictive factors of smoking among adults of Arak city based on Transtheoretical model (TTM).
    Methods
    This analytical- cross sectional study was carried out on 328 smokers 30 years of age and older in the city of Arak in 2014. Samples were selected randomly from family file numbers of Arak. Data were collected using a valid and reliable questionnaire including demographic information and questions related to Transtheoretical structure Model (stages of change, processes of change, temptation, Pros and Cons of smoking) and were analyzed using one-way ANOVA, Pearson correlation and linear regression.
    Results
    Most of the subjects (52.7%) were in the precontemplation stage of smoking cessation. Linear regression revealed that variables of change stages (R2 = -0.46, p< 0.001), temptation (R2 = -0.18, p< 0.001), hazards of smoking (R2 = -0.12, p< 0.001), early age of smoking (R2 = -0.14, p< 0.006), dramatic relief process of change (R2 = -0.12, p< 0.015) and the number of friends who smoke (R2 = -0.12,p< 0.048) were the predictor of daily smoking rates. The model was able to predict 37% of smoking rate variance
    Conclusion
    Most subjects were in the precontemplation stage of quitting smoking and according to predictive factors of smoking it is necessary to plan an effective educational program for quitting smoking.
    Keywords: Adult, Predictive factors, Smoking, Transtheoretical Model (TTM), Arak.
  • Masoud Asadi *, Yazdan Mansourian, Ali Mohammad Nazary Pages 219-231
    Background and Objective
    In order to have effective parenting, which, in turn, results in children being happy, healthy and productive, it is necessary to design an effective indigenous pattern based on the Iranian culture. The aim of this study was to explore indicators of successful parenting of adolescents among Iranian families.
    Methods
    This applied study used qualitative grounded theory to gather its data. 13 cases of successful parents were selected using theoretical sampling. They were studied using in-depth interviews over a period of 6 months. After collecting the data, they were recorded and coded in terms of categories, and then they were classified. In analyzing the data, the original codes were identified and based on axial coding, categories of parental role were identified.
    Results
    In the context of the role of parents, appreciation, encouraging, sincerity, positive communication, navigation, responsibility, fairness, monitoring, control and modeling role of parents were identified as parenting indicators.
    Conclusion
    The findings of this study can be helpful for parents in the upbringing of healthy young adults. Family counselors and psychologists could also apply the results of this study for educating families for successful parenting.
    Keywords: Parenting, Spouse, Family, Adolescence, Qualitative study, Iran
  • Zahra Sedaghat, Mohammad Javad Zibaeinejad, Mohammad Fararouei Pages 232-241
    Background And Objective
    The risk of coronary heart diseases is highly associated with our lifestyle. To reduce or prevent diseases including coronary, diabetes and many types of cancers we need to adhere to proper lifestyle which seems not to be easily achievable. The aim of this study was to measure adherence to healthy lifestyle among hypertensive patients and its association with anthropometric measures.
    Methods
    Patients with high blood pressure, but no history of cardiovascular diseases (n=140) were participating in this correlation study. An interviewer administered questionnaire was used to collect required information. Data was analyzed using STATA12. Descriptive statistics (medium & SD) for qualitative variables and frequency, per cent for qualitative variables were used.
    Results
    Despite the fact that more than 86% of the participants reported adhering to suggested healthy habits, data on their current lifestyle suggested less than 12% of the participants were adhering at least one significant healthy change in their diet or physical activity. However, among those who were smokers before being aware of their problem, 60% successfully stopped smoking. Higher BMI was related to non-adherence to healthy lifestyle (p<0.05).
    Conclusion
    Even after being informed of the higher risk of coronary diseases, patients with hypertension were not able to fully adhere to healthy habits and quit smoking.
    Keywords: Hypertension, Healthy lifestyle, Anthropometric measures, Shiraz
  • Tahere Rezaei *, Ali Asghar Bayani, Kazem Shariatnia Pages 242-252
    Background And Objective
    Mental health is one of the key variables in the field of Psychology and Educational Sciences that several factors have been studied in relation to it. The aim of this study is to predict student's mental health using the variables of self-esteem, life satisfaction was hope.
    Methods
    This study was of the correlation among non-experimental studies. The population were included all students in shahrood University (9,000 student) and for the sample size used krejcie and Morgan table and 368 were selected. A booklet that participants were asked to respond to questions, including:1-demographic Questionnaire2-General Health Goldberg and Hiller Questionnaire 3- Snyder Hope questionnaire 4- Rosenberg self esteem questionnaire.5-Diner satisfaction with life Questionnaire. To analyze the data descriptive statistics (Charts, measure of central tendency and dispersion measures) and inferential statistics (Pearson correlation coefficient, t-test and stepwise regression analysis) were used.
    Results
    The results show that between self-esteem, satisfaction with life, hope and mental health (r=0/76 0/70 and 0/76) There is a significant correlation. Students mental health can be predicted based on variables self-esteem and (β =0/42), satisfaction with life (β = 0/21) and hope (β =0/52). The proportion of self-esteem variable (0/42) was more. there was no difference Between self-esteem, hope and mental health, but between life satisfaction boys scores were more than girls.
    Conclusion
    This study showed that, in general, students with good mental health, and results showed that with increasing self-esteem, hope and life satisfaction of students can improve their mental health.
    Keywords: self, esteem, life satisfaction, hope, mental health
  • Sakineh Keshavarz Mohammadian, Rabiollah Farmanbar *, Zahra Mohtasham, Amiri, Zahra Atrkar Roushan Pages 253-265
    Background And Objective
    Despite the many benefits of physical activity, sedentary lifestyle is still a public health problem among women. This study was conducted to identify factors associated with physical activity based on Stages of Change Model as one of the most effective models of behavior study among health volunteers in Rasht in 2014.
    Methods
    In this cross-sectional study, all of the active health volunteers in Rasht (N=176) completed the self-administered questionnaire consisting of 3 parts: demographic information, validated questionnaire of stages of change model constructs, and International Physical Activity Questionnaire (IPAQ-long form). Data were analyzed through descriptive statistics, ANOVA, Kruskal-Wallis, Correlation and regression through SPSS 18.
    Results
    Intensity of physical activity among health volunteers was respectively 10.2%, 61.4% and 28.4% in low, moderate and severe level. Among the structures of Stages of Change Model, self-efficacy (β = 0.2) and Cons (β = 0.17), had predictive power on the promotion of physical activity (p <0.05). 17% were in the pre-contemplation stage, 10.3% were in the contemplation stage, 17.6% in the preparation stage, 12.5% were in the action stage, and 42.6% were in the maintenance stage of regular physical activity.
    Conclusion
    Since most of the health volunteers were in the middle-ages, and also the majority of them had moderate physical activity, appropriate for their age, therefore, due to the effective constructs (self-efficacy and Cons), it is necessary that these constructs to be strengthened in order to maintain the moderate level of physical activity in this group.
    Keywords: Stages of Change Model, Transtheoretical model (TTM), Physical activity, Health Volunteers, Rasht.
  • Jamal Fazel, Kalkhoran, Morteza Homayounnia *, Mohammadreza Mohammadzadeh Pages 266-276
    Background And Objective
    The social development is a key factor in the treatment of mentally retarded children. One of the proposed methods for the social development of these children is play therapy. This paper aimed at determining the impact of primary school games on the social development of mentally retarded children.
    Methods
    This quasi-experimental study was conducted among 8-11 years-old mentally retarded pupils in Tehran province. Two schools were selected from Exceptional schools of different districts of Tehran province through cluster sampling. Then, from the pupils of the two selected schools, 30 male students were randomly selected and assigned to an experimental group (n = 15, mean age: 10.7 ± 0.3) and control group (n=15, mean age: 10.5 ± 0.4). After informing the parents of the pupils and having them fill out the consent forms, experimental group carried out the school games. Vineland Social Maturity Scale was used to measure pupils’ social development. Intervention was carried out among the experimental group in 12 sessions for one month. Then, a posttest was carried out on both experimental and control group. Data was analyzed by covariance analysis using SPSS 19.
    Results
    There was a significant difference (p = 0.001) between the pretest and posttest mean scores of the total score of their social development and social development components among the experimental group when compared with the control group.
    Conclusion
    These findings emphasized the impact of school games on the social development of educable mentally retarded children. It is proposed that through creating appropriate environments for their physical activity and involving them in social activities, help these children give up their isolation and solitude.
    Keywords: Primary school games, Social development, Educable mentally retarded children, Exceptional schools, Tehran Province