فهرست مطالب

پژوهش های منطقه ای - سال سوم شماره 8 (تابستان 1394)

فصلنامه پژوهش های منطقه ای
سال سوم شماره 8 (تابستان 1394)

  • بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/06/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ر صفحه 7
  • سیدسعید هاشمی نسب صفحه 19
    در دو دهه اخیر تروریسم مهمترین پدیده ی سیاسی است که ناامنی و خشونت عریان را رغم زده است، خشونتی که رسانه های عصر جهانی در پخش و به نمایش گذاشتن آن از هم پیشی گرفته اند. در این سپهر، حملات یازده سپتامبر سال 2001 را می توان نقطه عطف مطالعات تروریسم دانست. این عملیات که ظاهرا توسط القاعده برنامه ریزی و اجرایی شد و توسط رسانه های جهانی به نمایش درآمد نشان از تحولی عمیق در مطالعات مربوط به تروریسم بود. در نوشتار حاضر تلاش خواهد شد با محوریت این پرسش که چه شاخصه هایی را می توان برای تروریسم نوین برشمرد و راهکارهای مقابله با آن چیست؟ به مطالعه ابعاد جدید تروریسم پرداخته شود. جواب ابتدایی به این پرسش چنین طراحی شده است که «پدیده تروریسم در نتیجه تحولات ناشی از جهانی شدن با تحولی بنیادن مواجه شده که شاخصه ی اساسی آن را می توان دگرگونی تروریسم از یک پدیده محلی ملی به یک پدیده بین المللی جهانی دانست که سعی دارد با بهره گیری از امکانات مادی و معنوی ناشی از فرایند جهانی شدن به اهداف سیاسی خود دست یابد و به همین جهات مبارزه با آن مبتنی بر پاردایم فرهنگی و درمان ریشه ای آن می باشد».
    کلیدواژگان: تروریسم، جهانی شدن، تروریسم نوین و موج چهارم تروریسم، راهبردهای مواجه، پارادایم فرهنگی
  • عبدالکریم فیروزکلایی صفحه 47
    قیام های اخیر خاورمیانه در سال 2010 میلادی از تونس آغاز شد و به سرعت به دیگر کشورهای منطقه گسترش یافت. این قیام ها در برخی از کشورها مانند مصر، تونس و لیبی منجر به سقوط رژیم های حاکم شدند و در برخی از کشورهای دیگر، رژیم های پیشین همچنان حاکم هستند. این قیام در کشور تونس، زمینه های مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و... داشته، اما یکی از مهم ترین زمینه های شکل گیری قیام مردمی تونس، مرتبط با مسائل اقتصاد سیاسی است. در همین راستا، سوالی که در این رابطه مطرح می شود این است که، مهم ترین علل بروز قیام مردمی تونس از منظر اقتصاد سیاسی کدامند و چه نقشی در شکل گیری قیام مردمی این کشور داشته اند؟ (سوال) مقاله با عنایت به رویکرد اقتصاد سیاسی خود این ایده را مطرح کرده است که تعارض میان جامعه پویا و جوان تونس با ساختارهای اقتصادی– سیاسی رانتی در بروز قیام مردمی در کشور تونس که به صورت موردی بررسی شده است، زمینه اصلی بروز حرکت های اعتراضی علیه نظام حاکم بوده است.(فرضیه) این نوشتار می کوشد که با تمرکز بر مسائل مرتبط با اقتصاد سیاسی، قیام مردمی تونس را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد.(هدف) در این نوشتار از روش توصیفی وتحلیلی در تبیین متغیرهای مورد نظر بهره گرفته شده است.(روش) این مقاله با تشریح دقیق شرایط اجتماعی جامعه تونس و تبیین ساختار رانتی، ماهیت این ساختار رانتی و ریشه ها و تاثیر آن را در بروز قیام مردمی تونس تحلیل کرده است.(یافته) عرصه زمانی بحث مقاله نیز بر سال های 2010 تا 2011 متمرکز است.
    کلیدواژگان: قیام مردمی تونس، ساختار رانتی، جوامع پویا، اقتصاد سیاسی، عوامل مختلف تولید رانت
  • صفر عباسی صفحه 73
    هم گرایی و وحدت جهان اسلام به چه معناست و عوامل هم گرایی و واگرایی در این زمینه چه مقوله هایی هستند؟ جهان اسلام با داشتن بیش از یک و نیم میلیارد مسلمان و منابع مختلف مادی و معنوی دارای ظرفیت ها و استعدادهای فراوانی می باشد. جمعیت قابل توجهی از ساکنان زمین را مسلمانانی تشکیل می دهند که در کشورهای مختلف و نقاط متفاوتی در حال زندگی هستند. تفاوت نژادی، زبانی، فرهنگی و اقتصادی و سیاسی زیادی در میان آنان قابل مشاهده است. این ناهمگونی در کنار فرقه ها و مذاهب گوناگونی که زیر چتر اسلام قرار گرفته اند بستری برای واگرایی ها فراهم نموده است. در عین حال مجموعه جوامع اسلامی و کشورهای مسلمان، ظرفیت های انسانی و مادی و منابع خوبی را هم دارا می باشند. اکنون سوال این است که چگونه و با چه مبانی و اصولی می توان این ملت ها و دولت ها را علی رغم تفاوت ها به هم نزدیک نمود و هم گرایی بین آنها را به صورت پایدار برقرار کرد؟ آیا می توان فارغ از اوضاع و شرایط کشورهای مسلمان و تحولات غرب آسیا، اصل هم گرایی جهان اسلام را به عنوان یک اصل و قانون همیشگی و راهبردی مطرح نمود؟ راهبردها و راه کارهای تقویت هم گرایی در جهان اسلام چه مقوله هایی است. تحقیق حاضر درصدد واکاوی این پرسش ها و پاسخ به آن ها به روش توصیفی و تجویزی است.
    کلیدواژگان: هم گرایی کشورهای اسلامی، وحدت جهان اسلام، وحدت مسلمین، هم گرایی و واگرایی مسلمانان
  • مرتضی اشرافی، مجتبی اشرافی صفحه 101
    اسلام دومین دین مطرح در روسیه می باشد که از جمعیت 145 میلیون نفری این کشور در حدود 15 تا 20 میلیون نفر مسلمان و از این تعداد حدود 3 میلیون را شیعیان تشکیل می دهند. در حال حاضر اسلام در روسیه خطر استراتژیک تلقی نمی شود و حاکمیت در مواجهه با اسلام، آزادی را برای مسلمانان تدارک دیده و مجاز می شمارد ضمن این که موارد متعددی در قانون فدرال روسیه مبنی بر حق آزادی و پیروی از ادیان وجود دارد. هدف این پژوهش، تبیین وضعیت جمعیتی و تشکیلاتی مسلمانان روسیه و همچنین شناسایی موقعیت و جایگاه آنان در این کشور است، به تعبیر دیگر، این تحقیق در پی پاسخ به این پرسش است که مسلمانان روسیه در این کشور از چه موقعیت و جایگاهی برخوردارند؟. لذا نقش و جایگاه مسلمانان و شیعیان در روسیه، با توجه به وسعت و وجود قومیت های مسلمان نشین در این کشور، بسیار قابل توجه است بنابراین تبیین جایگاه استراتژیک آنان ضروری است.
    کلیدواژگان: فرهنگ دینی، مسلمانان، شیعیان، جمعیت شناسی، فدراسیون روسیه
  • اکبر محمدباقری صفحه 133
    دین اسلام حفظ وحدت امت اسلامی را از اساسی ترین مسائل جامعه می داند و منادیان وحدت را تشویق و افرادی که باعث افتراق و جدایی مردم و ملت ها می شوند را مورد نکوهش قرار داده است روی این جهت مسئله وحدت و تفرقه از ابعاد گوناگونی مورد بحث و پژوهش نخبگان و صاحب نظران جهان اسلام قرار گرفته است؛ مقاله حاضر ضمن بررسی مهمترین آثار وحدت و تفرقه امت اسلامی از دیدگاه آیات و رویات؛ به بررسی نتایج سودمندی که در اثر وحدت امت اسلامی نصیب جامعه می شود و آثار زیانبار تفرقه که گریبانگیر جامعه می شود پرداخته و همچنین نگاهی گذرا به عوامل اختلاف دارد.
    کلیدواژگان: وحدت امت اسلامی، تفرقه امت اسلامی، اتحاد، اختلاف، آیات، روایات
  • محسن گلپایگانی صفحه 159
    از زمان ظهو اسلام، مسیحیت، فعالیت تبشیری خود را نسبت به مسلمانان در اشکال متفاوقی انجام داده است. در این زمینه می توان به رویکردهای مختلف تبشیر مسیحی اشاره کرد. کلیسای جهانی کاتولیک که واتیکان نام گرفته است در زمینه تبشیر، سردمدار دیگر فرق مسیحی است و پیشتر و بیشتر از دیگر مسیحیان به این امر دست زده است. این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی بر آنست تا به یکی از این روش های مهم تبشیری مسیحیت که همانا تبشیر فرهنگی-علمی از طریق دانشگاه ها و کالج ها و مراکز عالی علمی است تمرکز داشته و به بررسی و تبیین آن در کلیسای کاتولیک بپردازد. در این میان منطقه غرب آسیا که مسیحیان هنوز بازگشت مقتدرانه خود به این منطقه را در سر می پرورانند از اهمیت خاصی برخوردار است. در این منطقه دو دانشگاه معتبر و مهم کاتولیکی سنت ژوزف و روح القدس کسلیک در کشور لبنان واقعند و از نفوذ و گسترش ویژه ای برخوردارند. به همین دلیل تمرکز اصلی این مقاله بر روی این دو دانشگاه است و به تبیین نفوذ، قدرت نرم و روش های تبشیری این دو دانشگاه در لبنان می پردازد.
    کلیدواژگان: واتیکان، تبشیر، دانشگاه های کاتولیکی، دانشگاه سنت ژوزف بیروت، دانشگاه روح القدس کسلیک
|
  • Saeid Hasheminasab Page 19
    In the past two decades, Terrorism is the most important political phenomenon that is causing insecurity and naked violence, the violence that the media of global age have surpassed to showcase it. At this time, The September eleven attacks in 2001 can be considered as a turning point of terrorism investigations. The mission that apparently was planned and executive by al-Qaeda and was screened by the global media was the show of some profound changes in the studies related to terrorism. This article will attempt to study new dimensions of terrorism by focusing on the question of what new factors can be considered for terrorism and what are ways of dealing with it? The initial answer to this question is that" Terrorism phenomenon- As a result of the changes caused by globalization- faced with a fundamental change That it's basic characteristic is the transformation of terrorism from a local-national phenomenon to a global -international phenomenon Which is trying to achieve its political goals by utilizing the material and spiritual opportunities arising from the globalization process This is why the fight against it is based on cultural paradigms."
    Keywords: tourism, globalization, modern terrorism, the fourth wave of terrorism, coping strategies, cultural paradigm
  • Abdol Karim Firoozkalaei Page 47
    The recent uprisings in the Middle East was started from Tunisia in 2010 and quickly spread to other countries in the region. These uprising were led to the fall of the ruling regimes in some countries such as Egypt, Tunisia and Libya, and in some other countries the former regime still exists. This uprising in Tunisia had the different fields of political, economic, and cultural and...., But one of the main Effective Contexts on Emerging the popular uprising in Tunisia, related to issues of political economy. In this regard, the question that arises in this context is that what are the most important causes of the uprising in Tunisia from the perspective of political economy? And what role did they play in shaping the country's popular uprising? (Question)This paper by considering its political economy approach has this idea that: the main field of incidence of the protest movement against the regime was the conflict between Tunisian Dynamic and young society and rent_seeking political _economic structures in the forming the popular uprising in Tunisia which are investigated. (Hypothesis)This article tries to analyze Tunisia's popular uprising by focusing on issues related to political economy. (Target)In this article descriptive-analytic method has been used to explain the variables of interest. (Method)This article has analyzed the nature of this rent_seeking structure and its origins and its impact on the incidence of the uprising in Tunisia by detailed description of the social conditions of Tunisia and by explaining the rent_seeking structure. (Results) this article also focused on the years 2010 to 2011.
    Keywords: popular uprisings in Tunisia, the rent, seeking structure, dynamic community, political economy, various factors of rent, seeking
  • Safar Abbasi Page 73
    What is the meaning of the convergence and unity of the Islamic world? And what issues are factors of convergence and divergence in this regard? The Islamic world with more than one and a half billion Muslims and the various material and spiritual sources, has many capacity and talents. Significant populations of the Earth's inhabitants are Muslims who are living in different countries and different places. Racial, linguistic, cultural, economic and political differences among them are visible. This heterogeneity in addition to various Islamic sects and religions has caused the divergence. While a Muslim communities and Muslim countries, also have human and material capacities and good resources. Now the question is how and by what principles and fundamentals can to close this nations and governments together despite the differences? And how can establish sustainable convergence between them? Is it possible to raise the integration of the Muslim world as a strategic principle and eternal law, regardless of the conditions of Muslim countries, and changes in the West Asian? What strategies and mechanisms are for strengthen convergence in the Muslim world? This research analyzes these questions and answers to them by descriptive and prescriptive method.
    Keywords: convergence of Islamic Countries, Unity of Islamic world, Muslim unity, convergence, divergence of Muslims
  • Morteza Ashrafi, Mojtaba Ashrafi Page 101
    Islam is the second religion in Russia that from 145 million of the country's population, about 15 to 20 million is Muslims and of this number about 3 million is Shia. Currently Islam is not considered a strategic threat in Russia, and the government In the face of Islam provides and allows freedom for Muslims, In addition there are numerous cases about the right to liberty and to follow the religions in Russia's federal law. The aim of this paper is to explain the demographic and organizations situation of Russian Muslim and to identify their position in this country, In this regard; also this article offers an analysis of the conditions of the Russian Muslims. What is certain is the role and the status of the Muslims and the Shiites in Russia are very significant, according to the extent and the presence of the Muslim ethnic groups in this country, that our research also highlighted the need for this important and strategic position.
    Keywords: religious culture, Muslims, Shiites, demography, the Russian Federation
  • Akbar Mohammad Bagheri Page 133
    Islam knows the preserving the unity of the Islamic nation as the basic issues of society, and encourages unity creators and blames those makes differentiate and divide people and nations. For this reason the issue of unity and disunity have been discussed from various aspects by scholars and elites of the Islamic world; this article evaluates the beneficial results of Islamic unity and the harmful effects of disunity with a special look at the verses and traditions and also has brief look at dispute factors.
    Keywords: Islamic unity, disunity of the Islamic nation, unity, dispute, verses, narrations
  • Mohsen Gol, Paygani Page 159
    Since the appearance of Islam, Christianity is carried out their evangelistic activity against Muslims in different formats. In this area, we can refer to different approaches to Christian evangelism. Universal Catholic Church that is named Vatican, in the field of evangelism, is the leader of the other Christian denominations. This study with descriptive- analytical methods attempts to focus on one of the important evangelical way of Christianity, Which is the cultural-scientific evangelism through universities and colleges and scientific centers of excellence. And this study tries to review and explain it in the Catholic Churchs. Meanwhile West Asia is very importance, where Christians still wish their strong return to this area. This region has two prestigious and important Catholic universities: St. Joseph and Holy Spirit Kslyk that are located in Lebanon, and they have special Penetration and extension. That is why the main focus of this paper is on these two Universities. This article explains influence, soft power and methods of evangelism of these two Universities in the Lebanese.
    Keywords: Vatican, evangelism, Catholic University, Beirut's St. Joseph's College, University of the Holy Spirit Kslyk