فهرست مطالب

مدیریت اطلاعات سلامت - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 44، مهر و آبان 1394)

نشریه مدیریت اطلاعات سلامت
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 44، مهر و آبان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/25
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سرمقاله
  • سیما عجمی، زهره حیدرنیا صفحات 391-392
    مقدمه
    به گزارش پایگاه خبری تحلیلی پارس، ایران جزو ده کشوری است که جمعیت آن به سمت کهنسالی پیش می رود، جمعیت کشور در 30 سال آینده به نقطه سر به سر یعنی برابری تعداد ولادت و فوت خواهد رسید، موضوعی که کارشناسان از آن به عنوان بحران کهنسالی ایران یاد می کنند(1). در نتیجه هزینه های مالی و نیروی انسانی جهت مراقبت از افراد مسن چه در خانه سالمندان و چه در بیمارستان ها یک چالش بزرگ محسوب می شود. نجات زندگی بسیاری از بیماران مسن با تشخیص سریع از طریق پایش منظم و دقیق وضعیت سلامت آنان امکان پذیر است که فنآوری سلامت همراه (Mobile Health) یکی از آسانترین و در دسترس ترین راه حل ها است.
    در این رابطه پژوهشی در ایالات متحده آمریکا، نشان دادکه 86 درصد از افراد بالای 65 سال حداقل از یک بیماری مزمن رنج می برندکه درمان این بیماری ها سه چهارم از مراقبت های بهداشتی، هزینه، فشار مالی و منابع پزشکی را به خود اختصاص می دهد. بهترین روش جهت کاهش هزینه های پزشکی و افزایش توانمندسازی افراد جامعه پیشگیری بیماری های مزمن و مدیریت صحیح اقدامات سلامت می باشد(2). از طرفی گرایش مردم به حمل تلفن همراه خود در همه جا و دلبستگی آنها به تلفن هایشان، فرصتی فزاینده ای را برای کاربرد این فنآوری در حوزه سلامت فراهم می کند(3). سازمان بهداشت جهانی(World Health Or ganization:WHO)سلامت همراه راارائه خدمات بهداشتی و درمانی توسط دستگاه های سیارمانند تلفن های همراه، دستگاه های پایش بیمار، دستیاران دیجیتال شخصی (PDA: Personal Digital Assistants) و دیگر دستگاه های بی سیم تعریف می کند(2). در این رابطه یافته های پژوهش Antonicelliو همکارانش با عنوان«تاثیر نظارت از راه دور در خانه برای مدیریت سالمندان مبتلا به نارسایی احتقانی قلب» در سال 2008میلادی نشان داد که سیستم نظارت از راه دور منجر به کاهش نرخ بستری مجدد و مصرف منظم داروها توسط افراد سالمند تحت مطالعه شد(4). Grundgeiger وSanderson در سال 2011 میلادی در پژوهش خود با عنوان «فنآوری سلامت همراه: برنامه کاربردی مفید برای سالمندان» عنوان کردند که سلامت همراه در میان مدت به احتمال زیاد تقاضا برای نیروی کار را، از طریق ایجاد برنامه های کاربردی برای مراقبت از افراد مسن، با تشویق بیشترآنها به خود مدیریتی و همچنین فراهم کردن ارتباطات کارآمدتر بین ارائه دهندگان مراقبت، سرپرستان خانواده و افراد مسن، کاهش می دهد(5). پیش بینی شده است که تا سال 2014 میلادی ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی دولتی و خصوصی می تواند بین96/ 1تا83/ 5 بیلیون دلار در هزینه های درمانی در سراسر جهان با استفاده از فنآوری های Mobile Health از طریق نظارت بر سلامت صرفه جویی نمایند(6).
    نتیجه گیری
    فنآوری های مدرن ارزان و در دسترس مانند تلفن همراه باید برای کاهش هزینه های بخش بهداشت و درمان، توانمند سازی مردم، بهبود نظارت بر بیماران از طریق ارزیابی مستمر از علائم و نشانه های بیماری،کنترل بیماران جهت پیروی از برنامه های خود مدیریتی و پیشگیری از بیماری های مزمن، به بهترین نحو استفاده شوند. فنآوری سلامت همراه با ایجاد امکان نظارت مستمر بر وضعیت سلامت افراد موجب توانمند سازی سالمندان و پیشگیری از بیماری های مزمن آنان می شود. نهایتا برنامه های کاربردی تلفن همراه می تواند منجر به کاهش هزینه ها، بهبود کیفیت مراقبت های بهداشتی و همچنین تغییر رفتارهای بهداشتی با تقویت پیشگیری و در نهایت بهبود سلامت در بلند مدت گردد.
  • مقاله پژوهشی
  • روح الله شیخ ابومسعودی، نیلوفر امینی، نازیلا اسماعیلی صفحه 393
    مقدمه
    امروزه سازمان های مراقبت بهداشتی اطلاعات بیماران را در قالب پرونده های کاغذی و الکترونیکی جمع آوری می کنند. به طور کلی مالکیت فیزیکی پرونده ی پزشکی در اختیار بیمارستان است، اما بیمار مالک منطقی اطلاعات داخل پرونده می باشد، بنابراین دسترسی هر فرد دیگر به پرونده ی بیمار به اجازه ی بیمار نیاز دارد. هدف از این مطالعه شناسایی شاخص های محرمانگی اطلاعات بیماران در دو بیمارستان شهدای لنجان شهرستان زرین شهر و بیمارستان محمد رسول الله (ص) شهرستان مبارکه، در استان اصفهان، بود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از دسته ی کاربردی است که به صورت کیفی (Qualitative) انجام شد. جامعه ی پژوهش دو بیمارستان بزرگ استان اصفهان، بیمارستان محمد رسول الله (ص) مبارکه و بیمارستان شهدای لنجان زرین شهر، در سال 1392 خورشیدی بود. چک لیستی معتبر و جهانی، منتشر شده از جانب انجمن پزشکی بریتیش کلمبیای کانادا، به عنوان ابزار گردآوری داده ها انتخاب گردید، که 25 سوال در 6 حیطه ی را شامل می شود. روایی این چک لیست پس از ترجمه توسط محققین و اعمال اصلاحات مورد نیاز بر روی آن از جانب اساتید مربوطه تایید گردید. داده های مورد نیاز از طریق مصاحبه و مشاهده و توسط پژوهشگران گردآوری گردید. سپس اطلاعات مورد نیاز استخراج و فرآیند تحلیل و مقایسه به صورت کیفی انجام گرفت.
    یافته ها
    اصول محرمانگی در رابطه با چاپ، انتقال، ذخیره سازی و افشای اطلاعات پرونده ی بیماران در هر دو بیمارستان، به طور کلی رعایت می شود. سیاست گذاری هر دو بیمارستان در ارتباط با شاخص های حفظ محرمانگی در حیطه کارکنان ضعیف می باشد. در هیچ کدام از دو بیمارستان اطلاعیه ای مبنی بر آگاهی بیمار نسبت به حریم خصوصی بیمار و شیوه ی دسترسی به اطلاعاتش وجود ندارد. مسئولین (IT(Information Technology بیمارستان ها به کمک مسئولین بخش ها و با توجه به حیطه کاری هر فرد سطوح دسترسی کاربران را مشخص کرده و شناسه کاربری مناسب را به هر فرد اختصاص می دهند، که رمز عبور توسط هر کاربر قابل تغییر می باشد. هر دو بیمارستان از فرآیندها و کنترل های فنی استفاده نمی کنند. در هر دو بیمارستان کنترل مناسبی به منظور تامین امنیت در شبکه محلی و جلوگیری از ورود افراد غیر مجاز وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت رعایت شاخص های محرمانگی در رابطه با اطلاعات بیماران لازم است اقدامات و فرآیندهای جدیدی درهر دو بیمارستان اعمال شود. هر دو بیمارستان مورد بررسی در زمینه های مورد مطالعه دارای نقاط ضعف و قوت می باشند. بنابراین رعایت نکات ضروری در رابطه با حفظ امنیت و محرمانگی اطلاعات بیماران الزامی است.
    کلیدواژگان: محرمانگی، امنیت، سیستم های اطلاعات بیمارستان
  • حسام کریم، سیدمحمود تارا، کبری اطمینانی صفحات 405-415
    مقدمه
    بیمارستان ها به شدت دارای محدودیت تخت و منابع برای مراقبت بیماران می باشند. در دسترس بودن منابع بیمارستانی با عوامل محدودی از جمله طول مدت اقامت یا LOS (Length of Stay) مرتبط می باشد. شناسایی عوامل مرتبط با این شاخص جهت بهره بردای بهینه از منابع موجود، می تواند مفید باشد. مطالعه حاضر با هدف شناسایی عوامل مرتبط با LOS بر اساس داده های پذیرش انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع گذشته نگر توصیفی است. نمونه های مورد مطالعه از 449678 پرونده ی کامپیوتری بیماران (سرپایی و بستری) در بیمارستان های امام رضا و قائم مشهد و در بازه ی زمانی ابتدای سال 1388 تا انتهای سال 1392 خورشیدی استخراج گردید. پس از پاکسازی داده ها، تحلیل تک متغیره توسط تست های آماری t زوجی و آنالیز واریانس یک طرفه (One-Way ANOVA) و همچنین تحلیل چند متغیره با استفاده از مدل رگرسیون خطی چندگانه در نرم افزار SPSS نسخه 19 انجام شد.
    یافته ها
    میانگین مدت اقامت در بیمارستان های امام رضا و قائم به ترتیب 5/5 و 5/ 6 روز بوده است. همچنین بین فاکتورهای نوع و دلیل مراجعه، روز بستری در ماه، ماه بستری، سن، نوع بیمه، بخش بستری، نوع محل زندگی، وضعیت تاهل و شغل با LOS، ارتباط معنی دار آماری مشاهده شد. متغیرهای نحوه پرداخت، روز پذیرش در هفته، جنسیت، داشتن همراه و پزشک معالج با LOS ارتباط معنی داری نداشتند.
    نتیجه گیری
    طول مدت اقامت تحت تاثیر عوامل دموگرافیک و بالینی مختلفی می باشد. لذا می توان با اعمال تکنیک های داده کاوی بر روی داده های پذیرش بیمارستانی، LOS را پیش بینی نمود. این کار می تواند برای برنامه ریزی و تخصیص بهینه منابع بیمارستانی ابزار مناسبی باشد.
    کلیدواژگان: طول مدت اقامت، داده کاوی، بیمارستان ها
  • حامد صمدپور، فرحناز صدوقی * صفحات 416-425
    مقدمه

    امروزه مراقبت های بیمارمحور، با تکیه بر سامانه هایی مانند پرونده سلامت فردی، بیش از پیش موردتوجه قرارگرفته اند. با توجه به وجود تنوع داده در این سامانه ها، داده پردازی استاندارد و بومی و توجه به ایجاد و ترویج آن توسط ارائه دهندگان خدمات سلامت، نقش مهمی در تعیین موفقیت این سامانه ها خواهد داشت. هدف این پژوهش تعیین داده سیستم پرونده سلامت فردی دانشجویان علوم پزشکی است.

    روش بررسی

    و با روش ترکیبی در سه مرحله: مقایسه کیفی مجموعه داده کشورهای آمریکا، استرالیا و انگلیس، نیازسنجی کمی- توصیفی از 301 نفر شامل دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تهران و ارائه دهندگان خدمات سلامت به آن ها و استفاده از تکنیک دلفی به صورت کیفی برای بهره گیری از نظر 60 نفر خبره حیطه های تخصصی مدیریت، پزشکی، دندانپزشکی، پرستاری، توان بخشی و سلامت روان، در سال 1392خورشیدی انجام شد. در مرحله نیازسنجی، پرسشنامه بر اساس وجه اشتراک مجموعه داده ری منتخب و شناسنامه سلامت دانشجویان مصوب وزارت بهداشت و علوم تهیه شد، روایی محتوایی آن با نظر سه نفر از خبرگان، پایایی آن به روش همسانی درونی و مقدار Cronbach''s alpha 0/97، با نرم افزار SPSS20 به تایید رسید، تحلیل توصیفی داده ها بر اساس توزیع درصد فراوانی با نرم افزار Excel انجام شد. در مرحله سوم از روش دلفی استفاده شد. پرسشنامه بر اساس نتایج مرحله نیازسنجی تهیه گردید و روایی محتوایی آن با نظر سه نفر از خبرگان در حوزه های مدیریتی و بالینی تائید شد، سنجش پایایی ابزار پژوهش در این مرحله از پژوهش امکانپذیر نبود، زیرا در روش دلفی، پاسخ گویان می توانند در هر دور، پاسخ خود را کاملا تغییر دهند. تحلیل توصیفی بر اساس میانگین با نرم افزار Excel انجام شد. عناصر داده با میانگین توافق جمعی بالاتر از 4 در مجموعه داده پیشنهادی قرار گرفت.

    یافته ها

    مجموعا 344 عنصر داده مورد اعتبارسنجی قرار گرفت که 280 عدد از آن ها، حاصل مرحله نیازسنجی و 64 مورد توسط خبرگان در طی مراحل دلفی، افزوده شد. 271 عنصر داده، موردتوافق جمعی قرار گرفتند که از میان آن ها در 5 عنصر داده، توافق کامل (100 درصد) وجود داشت، 73 عنصر با عدم کسب توافق جمعی، از الگو حذف گردید. مجموعه داده، زیرمجموعه و رده های آن تعیین شد.

    نتیجه گیری

    تغییرات ایجاد شده در مجموعه داده در طی مراحل پژوهش، نشان داد که با توجه به محدوده متنوع داده ها، نیازسنجی از ذینفعان، کسب نظر متخصصین برای تعیین مجموعه داده اهمیت دارد. یافته ها نشان داد که مجموعه داده پرونده سلامت فردی می تواند جزئیات بیشتری مانند اطلاعات سلامت روان را در بر گیرد. شناسنامه سلامت دانشجو استفاده شده در اکثر دانشگاه های ایران، در مقایسه با یافته های این پژوهش، ناقص است.

    کلیدواژگان: داده، وه دا، ن
  • محمدرضا دلوی، وحید محمدی صفحات 426-434
    مقدمه
    آگاهی لحظه به لحظه از وضعیت هر یک از قراردادهای سازمان می تواند مدیران را در تامین و تخصیص بهینه ی منابع یاری رساند. این اطلاعات می تواند شامل مشخصات دقیق قرارداد، منابع هزینه ی قرارداد، صورت وضعیت قرارداد، اطلاعات و اسناد حسابداری باشد. از همین روست که ارایه ی اطلاعات قرارداد به صورت به هنگام، اتوماتیک و دقیق می تواند برای مدیران بسیار مفید باشد. از این رو هدف این مطالعه طراحی، پیاده سازی و ارزیابی کیفی نرم افزار ثبت اطلاعات قراردادهای تحت وب دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از منظر کاربران می باشد.
    روش بررسی
    این پژوهش از نظر روش تحقیق توصیفی پیمایشی و از شاخه میدانی است. جامعه مورد نظر این مطالعه که در سال 1393 خورشیدی صورت گرفته، شامل کارشناسان امور قراردادهای واحدهای تابعه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بوده که تعداد آنها 64 نفر می باشد که با توجه به تعداد موجود از روش سرشماری استفاده گردید. با توجه به موضوع تحقیق پس از طراحی و پیاده سازی نرم افزار ارزیابی کیفی نرم افزار از طریق توزیع پرسشنامه بین کاربران صورت گرفت. برای بررسی روایی پرسشنامه از نظر اساتید دانشگاهی استفاده شد و نیز جهت برآورد پایایی آن از ضریب آلفای کرونباخ(Alpha cronbach(0/77 = α استفاده گردید. داده های حاصل از ارزیابی کیفی نرم افزار از منظر کاربران با استفاده از روش های آماری توصیفی و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19 مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    براساس پژوهش انجام شده نرم افزار ثبت اطلاعات قراردادهای تحت وب دانشگاه علوم پزشکی اصفهان طبق نظام های مربوط به متدولوژی RUP طراحی و پیاده سازی گردید، همچنین ارزیابی کیفی نرم افزار از دیدگاه کاربران نماینگر این موضوع است که دستیابی به قابلیت های کیفی نرم افزار طراحی شده از منظر کاربران به ترتیب اولویت مربوط به قابلیت استفاده مجدد4/ 85 درصد، قابلیت اطمینان 85 درصد، قابلیت حمل 2/ 81 درصد، قابلیت همکاری و تعامل پذیری4/ 80 درصد، قابلیت تغییر پذیری 4/ 80 درصد، قابلیت استفاده 4/ 80 درصد، امنیت 6/ 79 درصد، کارایی 4/ 79 درصد، در دسترس بودن79/ 0 درصد ثبات و پایداری8/ 77 درصد بوده است.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشانگر آن است که ایجاد و راه اندازی سیستم های اطلاعات مدیریت در سازمان با استفاده از فن آوری های نوین و با مشارکت کارکنان سازمان امکان پذیر می باشد. در همین راستا دانشگاه علوم پزشکی اصفهان باید با فراهم آوردن محیطی فعال و حمایتی زمینه و بستری مناسب برای این امر فراهم سازد.
    کلیدواژگان: طراحی نرم افزار، ارزیابی، قراردادها، متدولوژی
  • لیلا خلیلی صفحات 435-444
    مقدمه
    جنبش دسترسی آزاد یکی از بهترین روش های تسهیل جریان اطلاعات است. یکی از نمودهای این جنبش،نشریات دسترسی آزاد می باشند. باوجود نگرش مثبت جامعه علمی به دسترسی آزاد، به نظر می رسد تعداد پژوهشگرانی که مایل به استفاده از نشریات دسترسی آزاد برای انتشارمقاله خود هستند، در مقایسه با نشریات دسترسی بسته محدود می باشد. هدف این پژوهش شناسایی موانع انتشار مقاله درنشریات دسترسی آزاد، از دیدگاه پژوهشگران حوزه پزشکی بود.
    روش بررسی
    این پژوهش کاربردی و از دسته مطالعات پیمایشی بوده است. جامعه آماری، اعضای هیات علمی دانشکده های پزشکی دانشگاه های علوم پزشکی کشور و حجم نمونه 367 نفر بود. این مطالعه در دوره زمانی 1386تا 1391 انجام شده است. ابزار گردآوری داده، پرسشنامه محقق ساخته بود. پایایی دوازده گویه استفاده شده در این مطالعه بر اساس Alpha Cronbach859/. بود. روایی سوالات به روش Test-retest در جامعه مورد مطالعه و نیز نظرات افراد صاحب نظر در حوزه دسترسی آزاد ارزیابی شد.در سطح آمار توصیفی از درصد و میانگین و در سطح آمار استنباطی از ضریب همبستگی Pearson استفاده شد. برای تحلیل داد ها از نرم افزار SPSS 17 استفاده شد.
    یافته ها
    با توجه به یافته ها، اکثریت 76 درصدی پاسخگویان، دریافت هزینه انتشار در نشریات دسترسی آزاد را یک مانع عمده برای عدم انتشار در این نشریات معرفی نمودند. اکثریت پاسخگویان تاثیر منفی انتشار مقاله در نشریات دسترسی آزاد را بر پیشرفت حرفه ای و همچنین تاثیر منفی عدم تمدید کارت های اعتباری بین المللی را موانع مهمی برای انتشار مقاله در این نشریات ندانستند. یافته های حاصل از ضریب همبستگیPearsonنشان داد که رابطه معنی دار و منفی (p=0/05، r=-0/130) بین موانع انتشار و تجربه انتشار پژوهشگران وجود دارد.
    نتیجه گیری
    در میان موانع مذکور، دریافت هزینه انتشار از نویسنده، مهمترین مانع برای انتشار مقاله در مجلات دسترسی آزاد معتبر محسوب می شود. همچنین افزایش تجربه انتشار پاسخگویان، می تواند تاثیر موانع انتشار را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: دانشگاه ها، دسترسی آزاد به اطلاعات، نشریات ادواری
  • عبدالرضا نوروزی چاکلی، رقیه قضاوی*، حمزه علی نورمحمدی صفحات 445-456
    مقدمه

    با در نظر گرفتن تفاوت های موجود درعملکرد پژوهشی بین رشته های علوم پزشکی با سایر رشته ها از ابعاد مختلف تولید علم و اشاعه علم مشخص می شود که نمی توان مولفه های این حوزه ها و رشته های مربوط به آن را بدون تعدیل کردن و نرمال سازی به کار برد. لذا با توجه به نبود راهکار عملیاتی مشخص در این امر، این پژوهش بر این است تا به نرمال سازی و ارزش گذاری شاخص های ارزیابی عملکرد پژوهشی در حوزه ی پزشکی نسبت به سایر علوم بپردازد و نهایتا ارزش ها یا اوزان ایجاد شده را اعتبارسنجی کند.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع مطالعات علم سنجی است، که با توجه به اهداف پژوهش از روش های تحلیل محتوا، تکنیک ارزیابانه و توصیفی استفاده شده است. نمونه ی پژوهش شامل 107 نفر از پژوهشگران عضو هیات علمی در رشته های مطرح در نقشه ی جامع علمی کشور در حوزه های علوم پزشکی (34 نفر)، علوم انسانی و اجتماعی (19 نفر)، علوم فنی و مهندسی (23 نفر) و علوم پایه (30 نفر) بودند. عملکرد پژوهشی کامل نمونه ی تحقیق، استخراج و پس از سازماندهی مورد تحلیل قرار گرفت. ماتریس های دو به دو از تقسیم وزن بدست آمده برای هر مورد بر وزن دیگری محاسبه شد و براساس آن جداول ترسیم گردید. همچنین نتایج حاصل از کل محاسبات از سوی پژوهشگران مورد بررسی حوزه ی پزشکی مورد اعتبارسنجی قرار گرفت.

    یافته ها

    طبق یافته ها در علوم پزشکی مقالات خارجی با 58.174% غالب ترین نوع تولیدات علمی در این حوزه است. این حوزه در تولید مقالات خارجی، مقالات داخلی و طرح های تحقیقاتی در بین سایر حوزه ها جایگاه اول را دارد. با توجه به مقادیر و نسبت های هر یک از تولیدات، وزن هر یک از قالب های علمی در هر حوزه در مجموعه به دست آمد که با تقسیم اوزان حاصل شده، نسبت تولیدات حوزه ی پزشکی در مقابل سایر حوزه ها و سایر تولیدات همان حوزه ایجاد شد. با اعتبارسنجی نتایج حاصل شده به وسیله ی جامعه ی مورد بررسی، برای کل شاخص های مورد بررسی، سهم شاخص های استنادی در هر حوزه در مقایسه با سایر حوزه های علمی، اعتبار در حد زیاد ارزیابی شد.

    نتیجه گیری

    به منظور مقایسه پذیر ساختن مولفه های تولید علم حوزه پزشکی با سایر حوزه ها نیاز به شاخص ها و ابزارهای علم سنجی و کتاب سنجی نرمال شده و تعدیل شده وجود دارد و همانطور که بررسی ها نشان داد، تاکنون به جز روش هایی چون نرمال سازی شاخص های موجود و یا پیشنهاد ایجاد پایگاهی با پوشش کامل از انواع منابع و به همه زبان ها و از این قبیل که راهکارهایی پرهزینه و یا بعضا ناکارآمد به لحاظ حل کامل مساله هستند، هنوز راهکاری عملیاتی ایجاد نشده است. لذا با بکارگیری شاخص ها و مقادیر ایجاد شده در این پژوهش می توان به مقادیر قابل اعتماد که مبنای ارزشیابی صحیح و سیاستگذاری دقیق باشد، دست یافت.

    کلیدواژگان: ار، ارز، و
  • زهرا مشرف، احمد پاپی*، فیروزه زارع فراشبندی، راحله سموعی، اکبر حسن زاده صفحات 457-466
    مقدمه

    کتاب درمانی فرایند یا فعالیتی است که برای کمک به افراد در حل مشکلات و یا درک و شناخت خود از طریق تعامل پویا با متن خواندنی یک کتاب به کار می رود. هدف از انجام این پژوهش، تعیین تاثیرکتاب درمانی بر سرمایه روان شناختی کارکنان دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال تحصیلی 92-1393 خورشیدی بود.

    روش بررسی

    نوع پژوهش کاربردی و از دسته مطالعات نیمه تجربی (طرح دو گروه با پیش آزمون و پس آزمون) بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان غیر هیات علمی دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان(70نفر)در سال 1393 خورشیدی بودند. 28 نفر به صورت تصادفی به دو گروه آزمون و شاهد تقسیم شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه سرمایه روان شناختی Luthans بود. روایی پرسش نامه با نظر صاحب نظران کتابداری تایید شد و پایایی آن با کمک Cronbach alpha 85 درصد به دست آمد. برای گروه آزمون 6 جلسه2 ساعته کتاب درمانی برگزار شد، اما برای گروه شاهد هیچ مداخله ای صورت نگرفت. بعد از یکماه آموزش و یک ماه جهت تاثیرگذاری کتاب درمانی، هر دو گروه دوباره مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آمار توصیفی (میانگین و توزیع فراوانی) و استنباطی (t مستقل، t زوجی، Chi-Square Test & Mann-Whitney) و با استفاده از نرم افزار SPSS20 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد میانگین نمره سرمایه روان شناختی در کل و تمام مقیاس های آن قبل از مداخله بین دو گروه اختلاف معنادار نداشت. اما بعد از مداخله، میانگین نمره سرمایه روان شناختی کل و هر یک از مقیاس های آن در گروه آزمون به طور معناداری بیشتر از گروه شاهد بود.

    نتیجه گیری

    با رشد سواد و فرهنگ مطالعه و فناوری های اطلاعاتی نوین در عصر اطلاعات، کتاب درمانی در رویارویی با ناراحتی ها و فشارهای زندگی پرمشغله امروز می تواند در چالش با نگرانی ها، به عنوان یک روش درمانی مناسب و یا یک روش کمک درمانی بی ضرر استفاده شود. با توجه به آموزش پذیر بودن سرمایه روان شناختی می توان روش کتاب درمانی را در دوره های مختلف آموزشی برای کارکنان سازمان های مختلف اجرا و سازمان را از منافع مادی و غیر مادی آن بهره مند کرد.

    کلیدواژگان: کتاب درمانی، کارکنان، دانشگاه ها
  • محمدرضا شکاری، پگاه کریمیان صفحات 467-482
    مقدمه
    برنامه ریزی و مدیریت راهبردی از مهم ترین ارکان سیستم های مدیریتی است. مدل نقاط قوت، ضعف، تهدیدها و فرصت ها:SWOT) Strength، Weakness، Opportunity، Treat) به بررسی نقاط قوت، ضعف، تهدیدها و فرصت های موجود در یک سازمان می پردازد. هدف این مطالعه مقایسه و تحلیل وضعیت درونی و بیرونی کتابخانه های دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با استفاده از این مدل بوده است.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر در شهریور 1393 خورشیدی و به روش توصیفی-پیمایشی انجام شده است. ابزار مورد استفاده پرسشنامه ای محقق ساخته که روایی آن توسط صاحب نظران تایید، و پایایی آن با آزمون Cronbach''s alpha به میزان 94/ 0 اندازه گیری شد. جامعه ی پژوهش مدیران و کتابداران کتابخانه های دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به تعداد 38 نفر است که به علت امکان دسترسی به تمامی اعضای جامعه، از نمونه گیری صرف نظر، و به صورت سرشماری انجام شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار Microsoft excel 2013 و آمار توصیفی استفاده شده است.
    یافته ها
    از مجموع 50 مولفه در 8 بعد عوامل درونی، 9 نقطه قوت و 10 نقطه ضعف مشاهده، و 31 عامل باقی مانده در وضعیت متوسط قرار داشتند. اما در بخش عوامل بیرونی از 25 عامل مورد بررسی در 4 بعد، کتابخانه ها بدون اینکه با فرصتی مواجه باشند، 16 عامل آن ها را تهدید می کند، و 9 عامل دیگر نیز وضعیت متوسطی را دارا هستند. کتابخانه های دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در بخش عوامل درونی میانگین 35/ 3، و در بخش عوامل بیرونی میانگین 07 /3 (از 5 نمره) را دارا هستند. تمامی کتابخانه ها نیز به جز کتابخانه مرکزی در وضعیت بینابینی قرار دارند. کتابخانه های دانشکده «مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی» و «پرستاری و مامایی» و «پزشکی»، در رتبه های اول تا سوم هستند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که عوامل درونی و بیرونی کتابخانه های دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در وضعیت متوسطی قرار دارند. با توجه به غلبه ی نقاط ضعف و تهدیدها بر نقاط قوت و فرصت ها، در صورت کم کاری و کم توجهی مسئولین ممکن است که این کتابخانه ها به وضعیت نامطلوبی دچار شوند. آگاهی مدیران و کتابداران مورد بررسی از مشکلات و مسائل شناسایی شده و تلاش آن ها برای تقویت نقاط قوت، رفع نقاط ضعف، استفاده از فرصت ها و غلبه بر تهدیدها، می تواند گام مهمی در راستای ارتقای خدمات کتابخانه های مورد بررسی به اعضای هیآت علمی، پزشکان، پژوهشگران، دانشجویان باشد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، دانشگاه علوم پزشکی، کتابخانه های دانشگاهی، مدیریت راهبردی
  • فاطمه قادری، بهروز مرادحاصل صفحات 483-494
    مقدمه
    توسعه ی سریع در دنیای امروز، آگاهی از تحولات و به تبع آن برنامه ریزی برای دستیابی به اهداف از کوتاه ترین راه ممکن را به ضرورتی انکارناپذیر مبدل ساخته است. هر سازمانی برای دستیابی به اهداف و رسالت خویش می بایست ضمن بررسی موقعیت فعلی و تبیین مسیر پیش رو، به برنامه ریزی منظم و سازمان یافته ای در راستای بهره مندی از منابع داخلی و خارجی سیستم در سایه برنامه ریزی استراتژیک اقدام نماید. هدف مقاله تحلیل میزان موفقیت مدیریت استراتژیک معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی همدان بوده است.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع کاربردی و از دسته مطالعات توصیفی-پیمایشی بوده است. ابتدا برنامه استراتژیک سازمان بررسی و میزان موفقیت آن در دستیابی به اهداف استراتژیک بر مبنای کارت امتیازی متوازن اندازه گیری شده است و در مرحله بعد با جامعه آماری کارکنان معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی همدان (28 نفر شامل کلیه مدیران و کارشناسان معاونت درمان)، میزان موفقیت سازمان در دستیابی به اهداف به صورت پیمایشی بررسی گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق بوده است که روایی آن با تایید متخصصان امر و پایایی آن به روش Test-retest بررسی و بر اساس اندازه گیریAlpha Cronbach 94 درصد تایید شد. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی، آمار استنباطی و نرم افزار 15SPSS استفاده گردید.
    یافته ها
    سازمان مورد مطالعه در وجه مالی به 85درصد، در وجه مشتری به 72درصد، در وجه فرایندها به 90درصد و در وجه رشد و یادگیری به 100درصد اهداف خویش دست یافته است و در کل به موفقیت 82 درصدی در دستیابی به اهداف خویش نائل شده است. همچنین عدم دستیابی سازمان به سایر اهداف، نتیجه ضعف یا قصور در هر سه مرحله از مدیریت استراتژیک بوده است. این بدین معناست که تا حدود 95 درصد، هر سه عامل عدم طراحی مناسب برنامه ها و انتخاب استراتژی های نامناسب، عدم اجرای صحیح استراتژی ها و همچنین عدم وجود سیستم مناسب ارزیابی اجرای برنامه استراتژیک، عامل عدم دستیابی به یکسری از اهداف در سازمان بوده است.
    نتیجه گیری
    استفاده از یک مدل مناسب برای برنامه استراتژیک در هر سازمان، مسئله مهمی در موفقیت برنامه محسوب می گردد ولی مهم تر از آن داشتن استراتژی هایی است که بر اساس شناخت درست شرایط محیطی و درک تفکر استراتژیک بنا شده باشد. پایبندی به اجرای درست استراتژی ها نیز ضروری است و پیاده سازی سیستم نظارتی و ارزیابی مناسب می تواند ارتقاء مدیریت استراتژیک در سازمان را به دنبال داشته باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، مدیریت استراتژیک، کارت امتیازی متوازن، دانشگاه ها
  • یوسف محمدزاده، هادی قهرمانی، علمناز نظریان صفحات 495-505
    مقدمه
    آلودگی محیط زیست، اقتصاد بخش خصوصی و بخش عمومی سلامت را تحت تاثیر قرار می دهد. در این پژوهش تاثیر آلودگی محیط زیست، بر روی هزینه های کل بخش سلامت و هزینه های پرداخت مستقیم از جیب خانوارها و نیز اثر این آلودگی بر روی سلامت عمومی جامعه مورد بررسی قرار گرفته است. هدف این مطالعه، تحلیل رابطه بین آلودگی هوا و هزینه های سلامت ونیز عوامل تقویت کننده و تضعیف کننده این رابطه بوده است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی-توسعه ای بوده است. در این پژوهش از داده های پانل دیتا، برای دستیابی به کارایی بیشتر و افزایش درجه آزادی و توان آزمون و نیز فراهم نمودن امکان طراحی الگوهای رفتاری پیچیده استفاده شده است. جامعه آماری مورد مطالعه، شامل 22 کشور منتخب خاورمیانه و شمال افریقا (MENA(North Africa And Middle East Asia برای بهره بردن از تعداد کافی نمونه بوده که با توجه به قرار داشتن کشور ایران در بین آن ها، به سنجش این ارتباطات برای دوره زمانی سال های 1990-2010 میلادی پرداخته شده است. داده های مطالعه از اطلاعات آماری بانک جهانی (World Bank Data) استخراج شده است. در پژوهش حاضر از نرم افزار Eviews8 و رویکرد اثرات ثابت (Fixed Effect)، به منظور برآورد مدل ها مورد استفاده قرار گرفته است. هم چنین برای انتخاب روش های Panel یا Pool، آزمون F Limer و برای انتخاب رویکردهای اثرات ثابت و اثرات تصادفی، آزمون Housman بکار گرفته شده است.
    یافته ها
    آلودگی محیط زیست تاثیر منفی و معنی دار بر روی سلامت عمومی دارد. هم چنین موجب افزایش هزینه های بخش سلامت و پرداخت های مستقیم از جیب افراد می گردد. افزایش یک واحد در انتشار گاز CO2 و ذرات کوچک و جامد آلوده کننده هوا با قطر کمتر از 10 میکرومتر (PM10(Particulate Matter Less Than Ten Microns in Diameter باعث کاهش به ترتیب، 03/ 0 و 01/ 0 واحد در امید به زندگی می شود. هم چنین افزایش یک واحد در شاخص آلودگی (CO2) باعث افزایش 2/ 0 واحد در پرداخت های مستقیم از جیب افراد می گردد. افزایش بیکاری و شهرنشینی تاثیر منفی بر روی سلامت عمومی و تاثیر مثبت بر روی هزینه های سلامت دارند. آموزش نیز موجب ارتقای سلامت عمومی می گردد.
    نتیجه گیری
    آلودگی محیط زیست با کاهش سلامت عمومی، موجب اتلاف هزینه های بخش سلامت می گردد. بنابراین آن بخشی از بودجه دولتی و هزینه های خصوصی که به بخش بهداشت و درمان اختصاص می یابد، صرف مقابله با آثار مضر آلودگی بر روی سلامتی می گردد. برنامه های عملیاتی برای کاهش آلودگی هوا، اولویت اشتغال زایی، سیاست های تمرکززدایی، ارتقای آموزش همگانی، گسترش پوشش بیمه همگانی و افزایش سهم بودجه بخش سلامت از توصیه های مهم مطالعه حاضر است.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، امید به زندگی، مخارج سلامت
  • یعقوب زارعی، مهدی رحمانیان کوشکی صفحات 506-518
    مقدمه
    توزیع عادلانه منابع و خدمات بهداشتی- درمانی در جهت تامین و حفظ سلامت آحاد جامعه، از دیرباز بعنوان دغدغه همیشگی سیاستگذران مطرح بوده و موجب گردیده مدیریت و تخصیص منابع در نظام سلامت از اهمیت بسزایی برخوردار گردد. اگرچه در راستای کاهش عدم تعادل فضایی، توجه به مناطق محروم پس از انقلاب نقطه عطفی است که نظام جمهوری اسلامی در دستور کار خود قرار داده است اما باید اذعان داشت که نبود توازن در جریان توسعه و توزیع نابرابر شاخص های بهداشتی، درمانی و تامین اجتماعی در گستره فضایی موجب ایجاد شکاف و نابرابری های منطقه ایی بعنوان اصلی ترین مانع در مسیر توسعه گردیده است. مطالعه نابرابری های منطقه ایی، تلاش برای رفع نابرابری و دسترسی به استانداردها یکی از اقدامات ضروری متولیان امر جهت تحقق عدالت اجتماعی و نیل به توسعه پایدار است. در همین راستا این پژوهش با هدف تبیین و سنجش عملکرد نظام سلامت در تخصیص خدمات بهداشتی- درمانی و تامین اجتماعی در استان بوشهر انجام گردید.
    روش بررسی
    پژوهش بنیادی و نوع مطالعه توصیفی- تحلیلی بوده است. جامعه آماری شهرستان های استان بوشهر (تعداد نه شهرستان) و روش گردآوری اطلاعات از نوع کتابخانه ایی و ابزار جمع آوری با توجه به نوع اسناد و اهداف پژوهش جداول و فرم های مبتنی بر داده های آمارنامه سال 1390 خورشیدی استان بوشهر بوده است که طی آن نوزده شاخص بهداشتی- درمانی استخراج و به شیوه کمی با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی و بهره جستن از تکنیک بهینه سازی چند معیاره و حل سازشی (VlseKriterijumska Optimizacija I Kompromisno Resenje) و بهره گیری از نرم افزارهای Expert Choice و SPSS تحلیل سطوح درجه توسعه یافتگی شهرستان های استان بوشهر به انجام رسید.
    یافته ها
    یافته ها طی مقطع زمانی 1390 خورشیدی نشان از شکاف منطقه ای و توسعه نامتوازن و ناهمگون استان بوشهر در حوزه سلامت دارد. به طوری که روند تخصیص منابع نیز حاکی از آن است که شهرستان بوشهر دارای بیشترین توسعه و شهرستان گناوه محروم ترین شهرستان در ابعاد بهداشتی، درمانی و تامین اجتماعی بوده است. شواهد همچنین مبین این مطلب است که شهرستان دشتستان دارای توسعه نسبتا مطلوب، شهرستان های جم، تنگستان و دشتی توسعه متوسط و شهرستان های دیر، کنگان و دیلم در زمره مناطق نسبتا محروم قرار داشته است.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد توسعه نظام سلامت در مناطق استان بوشهر مستلزم بازنگری در سیستم مدیریتی، برنامه ریزی، تخصیص منابع و امکانات بهداشتی- درمانی، توزیع برابر فرصت ها و ارتقای کیفی خدمات در مناطق دورافتاده با هدف آمایش سرزمین می باشد.
    کلیدواژگان: نظام های مراقبت سلامت، تامین اجتماعی، درمان، ارزیابی عملکرد
  • محمدحسین مهرالحسنی، مهین درودی، مرضیه لشکری صفحات 519-530
    مقدمه
    شرط دستیابی به اهداف نظام سلامت، بهره مندی عادلانه افراد جامعه از خدمات سلامت کارا و اثربخش می باشد. عادلانه بودن خدمات سلامت و مشارکت عادلانه مردم بستگی زیادی به نظام تامین مالی دارد که در این راستا، نظام اطلاعات مالی برای تصمیم گیری در نظام سلامت و تحقق عدالت از جایگاه خاصی برخوردار می باشد. با توجه به استقلال استان ها و اهمیت موضوع تخصیص عادلانه منابع در جهت ارتقا نظام اطلاعات مالی حوزه سلامت در استان ضرورت می یابد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین چالش های پیاده سازی این نظام اطلاعاتی یعنی حساب های استانی سلامت انجام پذیرفت.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع کیفی بود. جامعه پژوهش شامل کارشناسان سازمان های درگیر اجرای حساب های استانی سلامت بود که بیست و هشت نفر از خبرگان و کارشناسان دوازده سازمان استان کرمان نمونه پژوهش را تشکیل داد که به صورت هدفمند براساس معیار مسولیت مرتبط انتخاب گردیدند. برای جمع آوری داده ها از روش گروه کاری متمرکز استفاده شد همچنین برای تکمیل داده ها از بررسی گزارشات سازمانی استفاده و به منظور تحلیل داده ها روش تحلیل چارچوبی بکارگرفته شد.
    یافته ها
    جهت استقرار حساب های استانی سلامت در استان کرمان شش چالش اصلی بیست و دو چالش فرعی شناسایی گردید. که به ترتیب چالش های تولیت و جایگاه حقوقی، همکاری و ارتباطات، نیروی انسانی، فرایند، فناوری و دانش شناسایی گردید که در این میان مهمترین چالش مشخص نبودن جایگاه تولیت حساب های استانی سلامت بود.
    نتیجه گیری
    زیر ساخت های مناسب جهت پیاده سازی نظام حساب استانی سلامت مبتنی بر چارچوب مدل تغییر مناسب ارزیابی نشد که براساس نتایج حاصل برای رفع چالش های موجود و به منظور ارتقای جایگاه تولیت حساب های استانی سلامت جهت استقرار این نظام اطلاعاتی تشکیل کمیسیون تخصصی مالی و اقتصادی حوزه سلامت زیر مجموعه شورای سلامت استان ها پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: نظام های مراقبت سلامت، تامین مالی، استان ها، عدالت
  • مجید شیاسی، اکبر اعتباریان صفحات 531-539
    مقدمه
    در دهه های اخیر مفهوم معنویت و کاربرد های آن در دنیا بخصوص در دنیای غرب اهمیت زیادی یافته است. هدف از این پژوهش، تحلیل رابطه بین هوش معنوی و بهره وری کارکنان در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان می باشد.
    روش بررسی
    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه پژوهش، توصیفی – همبستگی بود. جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش شامل کلیه کارکنان مالی و مدیران دانشگاه علوم پزشکی اصفهان درسال 1393 شامل 900 نفر بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد 269 نفر از آنان به عنوان نمونه پژوهشی انتخاب گردید. برای جمع آوری نظرات پاسخ دهندگان از پرسشنامه استاندارد (King(2008 برای سنجش هوش معنوی و پرسشنامه محقق ساخته برای سنجش بهره وری استفاده شد، که روایی آن از طریق روایی صوری مورد تایید قرار گرفت و آلفای کرونباخ آن برای سوال های هوش معنوی 81 /0 و برای سوال های بهره وری89/0 محاسبه گردید. در پژوهش حاضر با استفاده از آزمون های آماری همچون فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار و در بخش آمار استنباطی آزمون های رگرسیون چندگانه، ضریب همبستگی پیرسون و آزمون تحلیل واریانس به تجزیه و تحلیل داده ها و بررسی یافته های جانبی پرداخته و با استفاده از تکنیک مدل سازی معادله ساختاری و نرم افزار Spss19، lisrel فرضیه های پژوهش مورد آزمون قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاکی از آن است که هوش معنوی، رابطه مثبت و معناداری با بهره وری داشته است. هم چنین بین بهره وری با بسط حالت هوشیاری، تولید معنای شخصی، آگاهی متعالی و تفکر انتقادی وجودی کارکنان رابطه وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که از طریق تقویت هوش معنوی کارکنان می توان بهره وری را افزایش داد.
    کلیدواژگان: ه وری، داه رن
  • مقاله مروری نقلی
  • طاهره ناصری بوری آبادی صفحات 540-553
    دسترسی آنی به اطلاعات سلامت افراد، در ارتقا سلامت فردی و عمومی شهروندان یک جامعه موثر است. چنانچه امکان دسترسی بهنگام به اطلاعات سلامت افراد وجود نداشته باشد، جان بیمار به خطر می افتد و احتمالا عواقب نامطلوبی خواهد داشت. پراکندگی جغرافیایی مراکز مراقبت سلامت و یکپارچه نبودن سیستم های اطلاعاتی باعث ازهم گسیختگی اطلاعات سلامت بیماران می شود. امروزه تبادل اطلاعات سلامت و تعامل پذیری داده های ماشینی در بهبود مراقبت سلامت نقش مهمی دارد؛ زیرا اشتراک داده ها در سازمان های مراقبت سلامت و مدیریت سلامت جامعه را تسهیل می کند. این مقاله با جستجوی کلیدواژه انگلیسی «تبادل اطلاعات سلامت» از سال 2004 میلادی تا سال 2014 میلادی در خلاصه مقاله، عنوان و کلیدواژه های پایگاه اطلاعاتی Springer و Medline-PubMed تدوین شده است. درمجموع 52 مقاله مروری بازیابی شد. پس از بررسی عنوان مقالات بازیابی شده، 3 مقاله (به علت تکراری بودن) و 6 مقاله نامرتبط حذف شدند. سپس خلاصه مقالات باقیمانده بررسی و متن مقالات مرتبط استخراج شد. در ادامه با مراجعه به بخش Scholar موتور جستجوی Google مستندات تخصصی جامعه سیستم های مدیریت و اطلاعات مراقبت سلامت (Healthcare Information and Management Systems Society) موردبررسی قرار گرفت. هدف از نگارش این مقاله مروری نقلی، تبیین مفهوم تبادل اطلاعات سلامت، راهبردها، سبک ها و مدل های فنی و تشریح مزایای آن است. علاوه براین، موانع پیاده سازی سیستم های تبادل اطلاعات سلامت نیز به اجمال اشاره شده است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات سلامت، تبادل اطلاعات سلامت، کیفیت مراقبت سلامت، ایمنی بیمار، پرونده الکترونیک سلامت
|
  • Sima Ajami, Zohreh Heydarinia Pages 391-392
    Introduction
    In the report of the analytical Parsnews, Iran is among ten countries which their population goes to the elderly and its population will reach to breakeven that means equality of the number of births and deaths in 30 years, the subject those experts consider as the old crisis (1). Therefore, financial and human resources expenses to care elderly people whether in nursing homes or in hospitals is a big challenge. Saving lives of many elderly people with early diagnosis is possible by regular and accurate monitoring of their health which mobile health technology is one of the easiest and most available solutions. In this regard, a study in the USA showed that 86% of people over 65 years suffer from at least one chronic disease that three quarters of health care, expense, financial pressure and medical resources allocate to their treatment. The best way to reduce medical expenses and increase empowering community members is preventing chronic diseases and accurate managing of health procedures (2). On the other hand, people’s trend to carry their mobile phone everywhere and their interest to their phones provides increasing opportunity for this technology usage in health field (3). WHO (World Health Or­ganization) defines mobile health as providing healthcare services by using mobile devices like mobile phones, patient navigation devices, PDA (Personal Digital Assistants) and other wireless devices (2). In this regard, the results of Antonicelli et al. study entitled “impact of tele-monitoring at home on the management of elderly patients with congestive heart failure” in 2008 showed that tele-monitoring system reduces readmission rate and regular use of drugs by studied elderly people (4). Grundgeiger et al. in 2011 in their study entitled “Mobile Health Technologies: Applications to Benefit Older Adults” mentioned that mobile health is most likely to reduce demand for labor in the medium term by making applications for elderly people’s care, encouraging them to more self-management and also providing more effective communications among health care providers, heads of households and elderly people (5). It is predicted that until 2014, public and private health care providers can save from 1.96 to 5.83 billion dollar in medical expenses all over the world by using mobile health technologies by health monitoring (6).
    Conclusion
    Available and cheap modern technologies like mobile phone should be used in the best way to reduce healthcare expenses, empower people, and improve monitoring of patients by continuous assessing disease signs and symptoms, control of patients to follow self-management programs and prevent from chronic diseases. Mobile health technology empowers elderly people and prevents from their chronic diseases by enabling continuous monitoring on people’s health. Finally, mobile phone applications can reduce expenses, improve health care quality, and also change health behaviors by promoting prevention and then improving health in the long term
  • Rouhollah Sheikh, Abumasoudi, Niloofar Amini, Nazila Esmaeili Page 393
    Introduction
    In present times health care organizations gather patient's information electronically and on paper documents. The physical possession of the medical records is with the hospital but the patient is the logical possessor of the information in the record so any access to the record requires the patient's permission. The objective of this study was to identify the indicators of confidentiality in the hospitals, ShohadayeLenjan in Zarinashahr and Mohammad Rasoul Allah in Mobarake in Esfahan province.
    Methods
    This practical research was a qualitative study. Research community was the two largest hospitals in Isfahan province, Mohammad Rasoul Allah in Mobarake and ShohadayeLanjan in ZarinShahr in 2013. A valid and universal checklist published by British Columbia Medical Association has been chosen as the data collecting process which contains 25 items in 6 domains. The validity of checklist approved by related professors, after translating and performing corrections. The required data was collected through interview and observation by the researchers. The required data was extracted, analyzed and compared.
    Results
    Principles of confidentiality related to printing, transfer, storage and revelation of the patient's information in the records were on the whole followed by both the hospitals. Policies related to confidentiality indicators in employee's domain were weak. In the studied hospitals there weren’t any notifications based on awareness of the patient towards him/her privacy and ways to access his/her information. Considering their work domain, the CIO (Chief Information Officer) and supervisors of the hospital, define users’ level of access and allocate an authenticated account in which they can change their password. None of the hospitals used technical processes’ and controls. In both the hospitals in order to ensure security in local network and preventing entrance of unauthenticated individuals the absence of suitable controls were visible.
    Conclusion
    Considering the importance of implementing confidentiality indicators in relationship with patient's information, it's necessary to apply new procedures and processes in both the hospitals. The two hospitals assessed in this study had strengths and weaknesses. Therefor considering the important points related to ensuring security and confidentiality of patient's information is necessary.
    Keywords: Confidentiality, Security, Hospital Information Systems
  • Hesam Karim, Mahmood Tara, Kobra Etminani Pages 405-415
    Introduction
    Hospital beds and resources are extremely limited for patients. A few factors such as Length of Stay or LOS affected Availability of Hospital Resources. Identifying factors associated with this benchmark index can be valuable in planning to optimize the utilization of the existing resources. Aiming to identify factors associated with length of stay based on admission data, the present study has been conducted.
    Methods
    This survey is a descriptive-retrospective study. We extracted 449,678 patient data from computerize patient records in Emam Reza and Ghaem Hospital in Mashhad, Iran. After data cleaning and preprocessing, univariate analysis was conducted using t-test and one-way ANOVA test. Multiple linear regression was also used to determine the factors associated with LOS. All analyses were conducted with SPSS statistical software version 19.
    Results
    The mean LOS in Emam-Reza and Ghaem hospital were 5.5 and 6.5 days. Age, ward, admission reason, referral status, admission month and day on month, insurance type, residence type, marital status and patient job were associated with length of stay. No significant differences in LOS were found by payment type, admission day on week, gender, doctor and patient Companionship.
    Conclusion
    LOS can be predicted by socio-demographic and clinical factors using data mining models on hospital admission data. The procedure can be a useful tool for planning and optimal resource allocation in hospitals.
    Keywords: Length of Stay, Data Mining, Hospitals
  • Hamed Samadpour, Farahnaz Sadoughi Pages 416-425
    Introduction

    Currently, the important role of personal health record (PHR) system is underlined due to increasing global concentration on the concept of patient-centered healthcare. Generating national standards and data sets as well as its advertisement by health providers will increase the wide-spread acceptance of PHR systems. The aim of this study was to determine optimal data set of electronic PHR system for Iranian students of medical sciences.

    Methods

    The study was conducted in three steps, i.e. qualitative comparison of data sets in USA, Australia, and UK; quantitative-descriptive assessment among 301 subjects, who was the students of Tehran University of Medical Sciences and their healthcare providers; and finally qualitative Delphi technique to take the outcomes of the comments of 60 specialists and experts in six classified field, i.e. management, medicine, dentistry, nursing, rehabilitation, and mental health, in 2014. Data collection questionnaire was arranged based on the common data sets of emerging countries and the available national student health records, approved by the Ministry of Health and Sciences. Its content validity has been approved by three experts and its reliability was confirmed with Cronbach's alpha value of 0.97 using internal consistency through SPSS20 software. The requirements assessment of stakeholders to achieve the required data collection and descriptive analysis was performed by calculating the distribution function of its frequency through Excel software. The questionnaire was prepared based on the results of the requirements assessment phase and Its content validity were approved by three experts in the field of clinical and management, Reliability analysis of research tool at this step of research was not possible, because in Delphi method respondents could completely change Its reply In each round. Descriptive analysis was performed based on the average through Excel software. The data elements those were higher than 4 in averages have been considered in proposed Data Set.

    Results

    344 data elements were evaluated, 280 items among them was resulted from the requirements assessment step and 64 items among them were added in Delphi step. 271 data elements are approved, which five items were approved with perfect (100%) agreement. Finally, the data set and its subsets were determined.

    Conclusion

    Modifications and evolutions of data set elements over the study period underlined the important role the comments of both stakeholders and the experts for determining optimal data set among diverse range of possible fields. It can be concluded from the results of this study that more details, such as mental health, can be added to the PHR data set. Moreover, Student Health Certificate, which is used in most universities of Iran is incomplete and it has to be modified.

    Keywords: Dataset, Electronic Health Records, Personal, Students
  • Mohammad Reza Dalvi, Vahid Mohammadi Pages 426-434
    Introduction
    Moment awareness of the status of each of the contracting organization can assist administrators in securing and allocating resources. This information may include the precise specifications of the contract, the contract cost resources, contract statements, information and documents, accounting and so on. That is why the contract to provide the information updated automatically and accurately can be very useful for managers. This descriptive survey research methodology, and is a branch of athletics.
    Methods
    The study population consisted University of subordinate units has been agreements specialists whose number is 64 people according to the number of available taking a census. According to research the design and implementation of software quality evaluation software via questionnaires distributed among users were. To check the validity of academics were used to estimate the reliability coefficient Cronbach's alpha (77 % = Α) were used. Data and descriptive statistics were analyzed using SPSS software.
    Result
    According to study data recording software contracts, web design and implementation of the University, The assessment of software quality from the user perspective represents it is to achieve the quality of software designed from the perspective of the users in order of preference to reusable 85.4% reliability and 85.0%, portability 81.2% interoperability and inter-operability 80.4%, flexibility 80.4%, usability 80.4% security 79.6%, effective 79.4% availability, 79.0%. stability 77.8% respectively.
    Conclusion
    Results indicate that the establishment and operation of management information systems in organizations using innovative technologies and with the participation of the employees is possible. In this regard, the University must provide an active and supportive environment that provides appropriate context.
    Keywords: Software Design, Evaluation, contracts, methodology
  • Leila Khalili Pages 435-444
    Introduction
    The Open Access Movement has been one of the best ways that can facilitate information flow. One of the representations of the Open Access Movement is Open Access Journals. Despite the positive attitudes of the scientific community towards Open Access Journals, it seems that the number of the researchers who have the tendency to publish in these journals as compared with Closed Access Journals has been limited. The purpose of this study was to investigate the views of medical researchers as to the barriers to publishing papers in Open Access Journals.
    Methods
    This applied study used a survey design. Population of the study was academic staff of Medicine Schools in Public Medical Universities of Iran and the sample size was 367 respondents. This study was carried out in 2009-2012. Data collection instrument was a questionnaire developed by researcher of the study. The reliability of twelve items of this study was estimated by using Cronbach's alpha whose coefficient was 0.859. The validity of questions was assessed by using Test-retest among population of the study and expert's view on open access area. In order to analysis date in descriptive level, percent and mean was used. In inferential level, Pearson correlation coefficient was used. SPSS 17 was used to analysis data.
    Results
    Based on the findings, with a total of 76 percent of respondents, author-charge was a barrier to publishing papers in Open Access Journals. According to majority of the respondents, negative influence of publishing papers in open access journals on career promotion as well as problem of renewing credit card were not important publishing barriers. Based on Pearson correlation coefficient, there was a significant relation (r=-0.130, p=0.05) between publishing experience and publishing barriers.
    Conclusion
    Among the all mentioned barriers, author-charge is the most important reason for not publishing in valid Open Access Journals. However, the increase of publishing experience of respondents can reduce the influence of barriers significantly.
    Keywords: Universities, Open Access to Information, Periodicals
  • Abdolreza Noroozi Chakoli, Roghayeh Ghazavi, Hamzeali Nourmohammadi Pages 445-456
    Introduction

    According to Differences between Medical sciences and other fields, normalization tools of their components is require in scientometric analysis, because the evaluation and comparison of them considering differences between them is not possible. The aim of the research was validation, normalization and valuation of research evaluation indicators in medical sciences than other scientific fields.

    Methods

    The category of this practical research was scientometrics and performed with using literature review, content analysis and survey techniques. From 424 people, a sample (n=107) of the productive researchers in the years 2008 to 2011 introduced by the Ministry of Science, Research and Technology. Researchers’ CV (by researcher made checklist) were collected and analyzed. In order to compare the scientific production and citation indicators values, the weight of each one was calculated. With using a proved questionnaire, the results were validated by researchers. SPSS19 and descriptive statistics were used for analyzing of data.

    Discussion

    In medical sciences, foreign papers (58/185) are the dominant type between other scientific productions. Foreign papers, local papers and research projects are most in this field of science than others. The validity of results in all of the studied indicators was in high level (3/51-4/5).

    Conclusion

    Using the values and weights of this can achieve to reliable and valid amounts which can be the base of correct assessment accurate policy making.

    Keywords: Accreditation, evaluation, indicators, Research
  • Zahra Mosharraf, Ahmad Papi, Firoozeh Zare Farashbandi, Rahele Samouei, Akbar Hasanzadeh Pages 457-466
    Introduction

    Bibliotherapy is a process or activity that uses dynamic interaction along with reading a book in order to help people to solve problems or increase their cognitive understanding. The goal of this study was to investigate the effect of the effect of bibliotherapy on the psychological capital of the employees of the department of management and medical informatics of Isfahan University of medical science.

    Methods

    This is an applied study using a semi-empirical method. The statistical population consists of all non-faculty employees of the department of management and medical informatics of Isfahan University of Medical Science which was a total of 70 people. 28 members of the population were randomly selected and placed in two experiment and control groups and answered the psychological capital questionnaire. The Data gathering tool was the Psychological capital questionnaire of Lutherans. The experiment group underwent 6 two hour sections of bibliotherapy where the control group underwent no interference. In order to investigate the effect of Bibliotherapy, both groups answered the questionnaire again one month after the final bibliotherapy section. The gathered information was analyzed using descriptive (average and frequency distribution) and analytical (independent t-test, paired t-test, Chi square and Mann–Whitney U test) with the help of SPSS20 software.

    Results

    The findings showed that there was no meaningful distinction between the average scores of physiological capital of both groups before interference by comparing factors of Self-Esteem, hopefulness, Resiliency and optimism. However the average physiological capital score and average score of each factor in the experiment group was meaningfully higher than that of control group after the bibliotherapy sections.

    Conclusion

    With the increase of literacy and the culture of reading in the information age, bibliotherapy is a suitable and harmless treatment method that can be used to help with daily challenges, worries and stresses of the busy everyday life. Due to trainable nature of psychological capital one can use bibliotherapy to increase the psychological capital of the employees of different organizations which will in turn provide both the employees themselves and the organization with material and spiritual gains.

    Keywords: Bibliotherapy, Personnel, Universities
  • Mohammad Reza Shekari, Pegah Karimian Pages 467-482
    Introduction
    Planning and strategic management are important parts of management systems. SWOT (Strength, Weakness, Opportunity, Treat) model evaluate the strengths, weaknesses, threats and opportunities in an organization. The purpose of this study was to assess the comparative analysis of internal and external status of Isfahan Medical University libraries by using this model.
    Methods
    Present study was conducted in September 2014. The method of this research is Descriptive-survey. The validity of Made questionnaire tool was verified by experts, and reliability using Cronbach's alpha was calculated in the rate of 94/0. 38 managers and librarians of Isfahan University of Medical Sciences libraries are study population. Due to availability of all community members, sampling was dropped, and the census method was conducted. Descriptive statistics and Microsoft excel 2013 software were used for data analyzing.
    Results
    In libraries of Isfahan University of Medical Sciences 50 elements of 8 internal dimension was studied, 9 strength points and 10 weakness points was recognized and 31 remaining factors were in the middle. In the study of 4 external dimension 25 factors examined, these libraries having no opportunities while 16 factors threaten them, and 9 other factors were in the middle.
    Conclusion
    The results showed that the status of internal and external factors in Isfahan University Libraries is average. Due to superiority of the weaknesses and threats on the strengths and opportunities, in the case of Inattention and inaction of administrators, these libraries may be adversely affected. Managers and librarians’ awareness of the identified problems, and their efforts to promote the strengths, overcome the weaknesses, win of the opportunities and dominate the threats, could be an important step in the promotion of library services for faculty members, physicians, researchers and students.
    Keywords: Strategic planning, Medical University, university libraries, strategic management
  • Fatemeh Ghaderi, Behrouz Moradhasel Pages 483-494
    Introduction
    The rapid development in today's world, knowledge of developments and consequently planning to achieve the objectives by possible shortest ways Undeniable necessity makes. Any organization to achieve its goals and mission should review the current situation and explain the route ahead, be systematically planned and organized in order to benefit from internal and external sources in the light of the strategic planning. This study aimed to analyze the success of strategic management of treatment vice presidency of Hamedan University of medical sciences (UMSHA).
    Methods
    This research is an applied, descriptive cross sectional study.The strategic plan of study and degree of success in achieving its strategic objectives is measured based on the balanced scorecard (BSC) and then, The organization's success in achieving the objectives Was evaluated with The target population of of Hamedan University of medical sciences workers (28 people, including all managers and treatment vice presidency Experts. The data collection tool was a research’s questionnaire so the experts confirmed the validity and reliability of the method by Test-retest and were confirmed by Alpha Cronbach measurements 94 percent. Descriptive statistics, inferential statistics and SPSS15 software were used for data analysis.
    Results
    Studied Organization Achieved its goals In terms of Financial to 85%, Customer to72%, in processes to 90% and in learning and growth to 100% and in total have been achieved success in achieving their goals 82 percent. Also Failure to achieve the objectives was the result of weakness or failure in every stage of the strategic management.This means that up to 95 percent, Lack of proper design and selection of inappropriate strategies, lack of proper implementation strategies and the lack of proper evaluation of the implementation of the strategic plan of the organization's lack of effectiveness of the strategic managment.
    Conclusion
    Using an appropriate model for the organization's strategic plan, it is considered important to the success of the program but more importantly, it need to have a strategy that is based on accurate knowledge and built on understanding of strategic thinking environment. Commitment to right implementation the strategies is essential and Implement appropriate monitoring and evaluation system can promote the implementation of the strategic plan in organization.
    Keywords: Performance Assessment, strategic management, Balanced Scorecard, Universities
  • Yousef Mohammadzadeh, Hadi Ghahramani, Elmnaz Nazariyan Pages 495-505
    Introduction
    Environment pollution affects the private and public health sector. In this study, the impacts of environmental pollution on healthcare costs and on the out of pocket expenditure and also the impact of pollution on public health have been examined.
    Method
    This study has been applications – development. In this study, to achieve greater efficiency and to increase degrees of freedom and test ability and also allowing possibility the design of complex behavioral patterns, the panel data have been used. Case of study is 22 selected of Middle East and North Africa (MENA) countries included Iran for the period of years 1990-2010 has been paid. The data of study provided by the statistical data of World Bank. In present study the Eviews software and fixed effect technique for estimate the models is used. Also to choose between panel or Pool, F Limer test and to choose the fixed effects and random effects approaches, Hausman test was used.
    Results
    Environment pollution has significant and negative impact on the public health. Therefor it increases the health care expenditures and out of pocket payments. According to estimates, there are a unit increase in SO2 emission and small and solid particles of air pollution less than 10 micrometers in diameter (PM10) reduce life expectancy respectively0/03 and 0/01 units. The increase of one unit of pollution (CO2), increase out of pocket expenditures 2/0 units. Unemployment and urbanization have a negative impact on public health and have a positive impact on health care costs. Education also comes promote public health.
    Conclusion
    Environmental pollution by reduce public health; lead to waste the cost of the health sector. So that part of the public budget and private spending is allocated to the health sector, deal with the harmful effects of pollution on health. Action plans to reduce air pollution, job creation priority, decentralization policies, improving public education, expands insurance coverage and increase the share of public health budget, are important recommendations in this study.
    Keywords: Air Pollution, Life Expectancy, Health Expenditures
  • Yaghoub Zarei, Mehdi Rahmanian Koshki Pages 506-518
    Introduction
    Equitable distribution of resources and health services to provide and maintain the health of the public has long been a perennial concern of policy makers and the management and resource allocation in the health sector have led to the high significance. However, in order to reduce spatial inequality, according to underserved areas after the revolution, the Islamic Republic has been a turning point in their agenda. But it must be admitted that the lack of balance in the development and unequal distribution of health indicators, health and social security The spatial extent and causes of regional disparities and gaps as the main obstacle in the path of development. Study of regional disparities, efforts to eliminate disparities and access to standards is one of custodian's necessary measures to achieve social justice and sustainable development. Accordingly, this study was conducted with the aim of explaining and measuring the performance of health systems the allocation of health care and social security the Bushehr province.
    Methods
    The fundamental aim of the research methods were used in the descriptive analysis. The Society Statistics of the County Bushehr Province (9 County), and collecting information from the type of library and collection tools according to the type of documents and research objectives of forms-based data tables and Statistics 2011 Bushehr Province, Nineteen extraction in which health indicators and quantitative way by using analytic hierarchy process Taking advantage of the technique VIKOR)VlseKriterijumska Optimizacija I Kompromisno Resenje(and using softwares SPSS and Expert Choice, Was to analyze the degree of development of the Counteis of Bushehr.
    Results
    Results During the period 2011 to show the heterogeneity gap and uneven regional development in the health field in Bushehr province. The resource allocation process also suggests that the city of Bushehr has the most developed city in the most deprived city are Genaveh of health and treatment and Social Security. The evidence also shows that the city Dashtestan a relatively favorable development, Jam County, Tangistan and Dashti cities of medium and Dayer, Kangan and Daylam located in a row of relatively deprived areas.
    Conclusion
    The results indicate that the development of health systems in Bushehr province there is need for revision of management systems, planning, resource allocation, and health care facilities, distribution and promotion of equal opportunities and quality services in remote areas for the purpose of land use planning.
    Keywords: Health Care systems, Social security, Treatment, Performance Assessment
  • Mohammadhossein Mehrolhassani, Mahin Doroodi, Marzieh Lashkari Pages 519-530
    Introduction
    When we achieve to the goals of health system that the people benefit from efficient and effective health care services. Fair services and fair financing, both depend on financing system. So financing information system is very important for making decision and Implementation of justice in health system. According to provincial autonomy and the importance of fair resources allocation, promotion of financing information system is necessary. Thus the purpose of this study was to determine the challenges of establishing of this information system (PHA).
    Methods
    This was a qualitative and cross sectional study. The Community of research is formed by Twenty Eight people of experts and professionals from twelve different organizations of Kerman province. The sampling was determined purposefully according to related responsibility criteria and to collect data focus group approach was used also for completing data, Organizational reports was examined and in order to do Data Analysis, Analysis framework Was applied.
    Results
    To Establish of (PHA) In Kerman Six main challenges and Twenty Two sub- challenges was identified that trustee and legal position, Collaboration and Communication, Manpower, Process, Technology And knowledge were identified consequently. Among all the challenges, the unclear trusteeship status was the most important.
    Conclusion
    According to change model, the Infrastructures for implementation of National health accounts were not appropriate. According to the results of study some solutions for promotion of trusteeship status in Provincial health accounts for establishing of this system, formed the expert Commission of economic and Financial in health council of provinces, was proposed.
    Keywords: Health Care systems, financing, Provinces, Justice
  • Majid Shiasi, Akbar Etebarian Pages 531-539
    Introduction
    The importance of spirituality in organizations and can be a powerful force in people's lives brought profound. The purpose of this study was to analyze the relationship between spiritual intelligence and productivity of employees Isfahan University Medical of Sciences.
    Methods
    The purpose of the study and application of methods, cross - correlation. The study population consisted of all finance staff and managers University in 1393, including was 900 persons. Using random sampling, stratified Cochran formula and 269 of them were chosen. To collect feedback from questionnaires King (2008) (1) to measure the spiritual intelligence and a questionnaire was used to measure productivity. The face validity and Cronbach's alpha for the spiritual intelligence 0.81 and productivity 0.89, respectively. The present study tests such as frequency, percentage, mean, standard deviation and inferential statistics, multiple regression, ANOVA and Pearson correlation coefficient was used, using structural equation modeling techniques and lisrel software and Spss19, research hypotheses were tested.
    Results
    The results indicate that the correlation coefficient between spiritual intelligence and employee productivity throughout the p≤0.01 is meaningful and positive. And the higher spiritual intelligence, productivity is more (and vice versa). The results showed that 13.7% of the variable changes that overlap with each other.
    Conclusion
    The results showed that the amplification spiritual intelligence staff productivity can be increased.
    Keywords: Productivity, Personnel, Universities