فهرست مطالب

تصویر سلامت - سال دوم شماره 4 (زمستان 1390)

مجله تصویر سلامت
سال دوم شماره 4 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی جنتی، محمد باقر حسینی، کمال قلی پور، یلدا موسی زاده، شبنم ایزدی* صفحه 1
    زمینه و اهداف
    هدف از این مطالعه بررسی تطبیقی سیستم انتقال نوزاد در کشور های پیشرفته و در حال توسعه می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک مطالعه کیفی از نوع تطبیقی می باشد، که 12 سیستم انتقال نوزادان را به صورت گذشته نگر در 9 کشور آمریکا، انگلیس، کانادا، استرالیا، سوئد، اسکاتلند، مجارستان، هند و چین مورد مطالعه قرار داده است. روش کار بدین صورت بود که از طریق جستجو در پایگاه هایاینترنتی سیستم های انتقال نوزاد، وضعیت کشورهای منتخب بر اساس چهار معیار مطالعه تطیقی شامل: اعضای تیم انتقال، نوع انتقال و شیوه هماهنگی، وضعیت این کشورها در زمینه انتقال نوزادان و وضعیت شاخص های سلامت نوزادان مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه پس از بررسی 12 سیستم انتقال نوزادان کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه مشخص گردید که در بسیاری از این سیستم ها پرستاران آموزش دیده به عنوان اصلی ترین کارکنان تیم انتقال فعالیت می نمودند و سایر پرسنل پزشکی و پیراپزشکی بر اساس شرایط انتقال به تیم انتقال افزوده می شدند. در تمامی سیستم ها سطح بندی مناسب و مدیریت مناسب از مهم ترین عوامل در موفقیت سیستم بود. همچنین استقرار سیستم انتقال نوزادان در کاهش مرگ و میر نوزادان تاثیر بسزایی داشته است.
    بحث و نتیجه گیری
    اجرای صحیح سیستم انتقال مستلزم طراحی یک شبکه مناسب مدیریت در قالب ستاد هدایت می باشد که این شبکه مجهز به سیستم های مدیریتی و ارتباطی و اطلاعاتی مناسب، در ارتباط با سیستم مدیریت فوریت های پزشکی و اورژانس باشد. از سوی دیگر باید از طریق بهبود مراقبت های دوران بارداری و گسترش برنامه سطح بندی در بین تمامی ارائه کنندگان خدمات بیمارستانی و همچنین تمامی سطوح، اقدام به ارتقای سلامت نوزادان در جامعه نمود. یکی از مواردی که باید در نظر گرفت لزوم بهره گیری از یک سیستم سطح بندی در سیستم انتقال نوزادان می باشد، تا امکانات بر اساس نیاز های هر سطح انتقال تامین گردد تا از اتلاف منابع و امکانات جلوگیری گردد.
    کلیدواژگان: انتقال نوزادان، مطالعه تطبیقی، مراقبت های ویژه نوزادان
  • عین الله ولی زاده، علیرضا استاد رحیمی، نسرین فتح الهی زنوز صفحه 9
    زمینه و اهداف
    گیاهان دارویی منابع طبیعی ارزشمندی هستند که امروزه مورد توجه کشورهای پیشرفته جهان قرار گرفته و به عنوان مواد اولیه جهت تبدیل به داروهای بی خطر برای انسان تلقی می شوند. آنتی اکسیدان ها ترکیباتی هستند که به طور موثر از واکنش رادیکال آزاد اکسیژن جلوگیری کرده و منجر به کاهش آسیب و یا مرگ سلولی، بیماری های قلبی و عروقی و سرطان ها می شوند.
    مواد و روش ها
    پس از عصاره گیری از قسمت های پیکر رویشی و گل گیاه دارویی Onopordon leptolepis، عصاره های مذکور از نظر پتانسیل آنتی اکسیدانی با روشFRAP) Ferric Reducing Antioxidant Potential) در یک غلظت و جمع آوری رادیکال آزاد DPPH (دی فنیل- پیکریل- هیدرازیل) در چهار غلظت در شرایط In Vitro مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    عصاره آبی- الکلی (70 %) پیکر رویشی گیاه Onopordon leptolepis بیشترین فعالیت را در روش پاکسازی رادیکال آزاد DPPH و روش FRAP از خود نشان داد. همچنین عصاره آبی- الکلی (70 %) گل نیز بیشترین فعالیت را در روش های DPPH و FRAP از خود نشان داد. عصاره های بخش گل از نظر پتانسیل آنتی اکسیدانی با روش FRAP و جمع آوری رادیکال آزاد DPPH فعالیت کمتری را نسبت به عصاره های بخش پیکر رویشی نشان دادند.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج در کل نشان داد که عصاره آبی- الکلی قسمت های پیکر رویشی دارای خصوصیات آنتی اکسیدانی بالایی بوده و می تواند پس از آزمایش های تکمیلی در صنایع دارویی و غذایی استفاده شود.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، DPPH، FRAP، Onopordon leptolepis
  • جعفر صادق تبریزی، محمد اصغری جعفر آبادی، شبنم ایزدی، کمال قلی پور*، نسرین فرشباف، احمد مردی صفحه 16
    زمینه و اهداف
    کیفیت در خدمات بهداشتی و درمانی دارای سه بعد اصلی؛ کیفیت خدمت، کیفیت فنی و کیفیت مشتری می باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی کیفیت مراقبت های ارائه شده در دوران بارداری بر مبنایمدل جامع اندازه گیری کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی می باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی - مقطعی است که با شرکت 185 نفر از مادرانکه در ماه نهم بارداری برای دریافت مراقبت های دوران بارداری به مراکز بهداشتی تبریز مراجعه می کردند، انجام گرفت. نمونه ها به طور تصادفی از 40 مرکز و پایگاه انتخاب شده و داده ها به وسیله پرسشنامه محقق ساخته که روایی محتوای پرسشنامه با نظر متخصصین و پایایی آن بر اساس شاخص آلفای کرونباخ]کیفیت خدمت (0.85=α)، کیفیت فنی (α=0/77) و کیفیت مشتری (0.71=α) تایید شده بود، جمع آوری گردید. نمره نهایی هر کدام از ابعاد در قالب مقایس 0 تا100 نمره گذاری شد، که نمره بالاتر نشانگر کیفیت بالاتر بود. برای تحلیل داده ها از آزمون های تی مستقل، ANOVA و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS17 صورت گرفت.
    یافته ها
    متوسط شاخص کیفیت از مقیاس0 تا 100 برابر 58.59 بود و متوسط نمرات مربوط به کیفیت خدمت، کیفیت فنی و کیفیت مشتری به ترتیب 75.3، 40.54 و 67.79 بود. در مورد کیفیت مشتری، نتایج نشانگر این است که اکثر مادران در مرحله مشارکت و اقدام فعال باقی مانده اند. شکاف قابل توجهی بین مراقبت دریافت شده و استانداردهای توصیه شده وجود داشت. همچنین کیفیت ویژگی های بین فردی و غیر فنی مراقبت های دوران بارداری پایین ارزیابی شده است.
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس شاخص کیفیت، وضعیت فعلی کیفیت خدمات از دید مادران باردار نگران کننده است. توانمندسازی مادران از طریق دخیل کردن آن ها در فرایند تصمیم گیری و ارائه مراقبت، می تواند منجر به بهبودکیفیت مشتری و ارتقای توانمندی مادران باردار در اتخاذ تصمیمات بهینه و اقدامات آنها گردد و از این طریق موجب ارتقای سایر جبنه های کیفیت شود.
    کلیدواژگان: مراقبتهای دوران بارداری، کیفیت فنی، کیفیت خدمت، کیفیت مشتری، دیدگاه گیرندگان خدمات، ایران
  • شیرین نصرت نژاد، محمد هادیان*، حسن دشت بیاض صفحه 23
    زمینه و اهداف
    بشر همواره در معرض خطرهای مختلفی از قبیل از دست دادن اموال و دارایی ها، صدمه بدنی در محیط کار، از کار افتادگی و ناتوانی و مرگ قرار دارد. برای کاهش اثرات ناگوار ناشی از این حوادث، بیمه عمر به عنوان موثرترین و مقبول ترین ابزار در بسیاری از کشورهای جهان عمل می کند.مطالعه حاضر به بررسی تابع تقاضای بیمه عمر در ایران و عوامل موثر بر آن می پردازدو کشش تقاضای عوامل موثر بر بیمه عمر را تخمین و مورد بررسی قرار می دهد.
    مواد و روش ها
    در پژوهش حاصل درآمد سرانه، نرخ تورم، بار تکفل، سطح تحصیلات،احتمال مرگ سرپرست خانواده و میزان و ارزش ریالی بیمه عمر به صورت یک سری های زمانی32ساله مورد بررسی قرار گرفت، تابع تقاضای بیمه عمر تخمین زده شد و کشش تقاضای هریک از این عوامل به روش حداقل مربعات معمولی برآورد گردید.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که به جز سطح تحصیلات، همه داده ها در سطح 5% انباشته از درجه یک می باشند و هیچ بردار هم انباشتگی بین آنها وجود ندارد. نتایج حاصل از پردازش مدل نشان داد که کشش درآمدی تقاضای بیمه عمر 0.112و کشش تقاضای بیمه عمر نسبت به احتمال مرگ سرپرست خانواده،بار تکفل، میزان با سوادی و نرخ تورم به ترتیب 0.221، 2.24، 0.211 و 1.33- می باشد.
    بحث و نتیجه گیری
    بین تقاضای بیمه عمر با تولید ناخالص ملی،احتمال مرگ سرپرست خانواده، بار تکفل و میزان باسوادی رابطه مثبت وجود دارد و نرخ تورم اثر منفی بر میزان تقاضای بیمه عمر دارد که شناسایی این عوامل زمینه گسترش بیمه عمر را فراهم مینماید.
    کلیدواژگان: تابع تقاضا، کشش درآمدی، بیمه عمر، سری زمانی
  • شیرین نصرت نژاد*، آرش رشیدیان، ناهید جعفری، علیرضا محبوب اهری صفحه 28
    زمینه و اهداف
    دستیابی به پوشش همگانی یکی از اهداف اساسی سیستم بهداشتی درمانی تمام کشور می باشد. علی رغم این که در ایران از سال 1373 قانون پوشش همگانی خدمات درمانی در کشور به اجرا در می آید، متاسفانه هنوز به پوشش همگانی دسترسی پیدا نکردیم و همچنین آمار و ارقام متفاوتی در زمینه افراد تحت پوشش صندوق های بیمه ای کشور در سالیان گذشته وجود دارد. مطالعه حاضر با تحلیل داده های یک مطالعه پیمایش ملی، به روشن شدن وضعیت پوشش بیمه درمان پایه در کشور می پردازد و عوامل موثر بر نداشتن بیمه درمان در میان خانوارهای ایرانی را مورد بررسی قرار می دهد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه،داده های پیمایش ملی با عنوان «بررسی چگونگی بهره مندی جامعه از خدمات سلامت» که در سال 1387 توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از یک نمونه102000 نفری جمعیت خانوارهای ایران جمع آوری شده بود،مورد تحلیل قرار گرفتند و پایگاه های داده داخل و خارج از کشور مانند Scopus، Pubmed،SID و Iranmedex و همچنین پایگاه داده مرکز آمار ایران، فصل نامه ها و گزارشات سازمان تامین اجتماعی،به ترتیب برای بررسی مقالات مربوط به عوامل موثر بر گسترش و عدم گسترش بیمه درمان وهمچنین دستیابی به آمار و اطلاعات وضعیت بیمه درمان در کشور بررسی شدند. مدیریت داده ها در فضای نرم افزارExcel صورت گرفت.
    یافته ها
    85 درصد از خانوارهای مورد مطالعه دارای حداقل یک بیمه و 15 درصد فاقد هر گونه پوشش بیمه ای بودند. بیمه خدمات درمانی بالاترین فراوانی(59.27 درصد) و بیمه خصوصی پایه پایین ترین فراوانی (0.2 درصد) پوشش بیمه ای برای خانوارها را فراهم می کنند. 51 درصد از خانوارها عدم توانایی مالی، 13درصد عدم نیاز به بیمه درمان پایه، 12درصد عدم شناخت و اطلاعات کافی در زمینه بیمه شدن، 12درصد بیکاری، 10درصد فرار کارفرما از بیمه کردن کارگران خود و 2درصد بی فایده بودن بیمه را از علتهای موثر بر عدم بیمه بودن خود و خانواده شان اعلام کرده اند.
    بحث و نتیجه گیری
    علیرغم اهمیت بالای داده ها و اطلاعات مربوط به بیمه شده ها برای صندوق های بیمه ای و سیاست گذاران بیمه های سلامت،همچنان مشکلات فراوانی درزمینه دسترسی سهل و آسان به این اطلاعات مشاهده می شود. تحلیل داده های حاصل از پیمایش «چگونگی بهره مندی جامعه از خدمات سلامتی» نشان میدهد که 15% از افراد جامعه تحت پوشش هیچ نوع بیمه ای نیستند. نقص اطلاعات و عدم وجود هماهنگی بین بیمه ها موجب ارایه پوشش بیمه مضاعف (علی-رغم عدم پوشش 15 درصدی) به برخی افراد شده است. مهم ترین عوامل بیان شده توسط خانوارها برای عدم بیمه شدن خود، به ترتیب شامل عدم توانایی مالی، عدم نیاز، بیکاری، عدم شناخت نحوه بیمه شدن، فرار کارفرما از بیمه کردن کارگران و بی فایده بودن بیمه اعلام شده است، که این عوامل بایستی توسط سیاست گذاران مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بیمه درمان پایه، پوشش بیمه همگانی، تحلیل ثانویه، ایران
  • فریبا بخشیان، حسین جباری بیرامی*، سید محمد علی نوربخش، رقیه جباری صفحه 36
    زمینه و اهداف
    اجرای طرح پزشک خانواده و افزایش حضور پزشک و ماما در روستاها نیازمندبررسی میزان تاثیرگذاری این مداخلات است.هدف این پژوهش ارزیابی کمی و کیفی خدمات ارائه شده و دستاوردهای اجرای طرح پزشک خانواده می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی- مقطعی، 751 زن باردار (12 % از کل جامعه پژوهش) تحت مراقبت خانه های بهداشت تبریزبه روش تصادفی-سهمیه ای انتخاب، و داده ها از روی مستندات پرونده بهداشتی خانواردر مقطع زمانی سالهای 1381 تا شهریور 1386 با چک لیست معتبر جمع آوری، تجزیه و تحلیل و برای مقاطع قبل و بعد اجرای طرح مقایسه شدند.
    یافته ها
    بهبود معنی داری در برخی اجزای کمی فرایند مراقبت، مثل تعداد ویزیت های پزشک و ماما، مکمل یاری آهن،ماه شروع اولین مراقبت،تعداد سونوگرافی و نمای توده بدنی مادران را نشان می دهند. به علاوه افزایش غیر معنی داری را هم در موارد مکمل یاری مولتی ویتامین و اسید فولیک،مراقبت های بعد از زایمان شاهد بودیم.در عین حال تغییرات در پیامدهایی مثل وزن گیری مادران، میانگین وزن و قد نوزادان متولد شده رخ نداده است.
    بحث و نتیجه گیری
    حضور پزشک و ماما در کنار بهورز منجر به بهبود های کمی و کیفی در برخی اجزای مراقبت مادران باردار شده، اما در پیامد های مراقبت شواهد متقنی مبنی بر اثر بخشی طرح ملاحظه نشد و برای قضاوت قطعی نیازمند جمع آوری داده های بیشترهستیم.
    کلیدواژگان: مراقبت های دوران بارداری، برنامه پزشک خانواده، خانه بهداشت
|
  • Ali Jannati, Mohammad Bagher Hosseini, Kamal Gholipour, Yalda Musazadeh, Shabnam Iezadi* Page 1
    Background And Objectives
    This study was aimed to compare neonatal transport system in developed and developing countries.
    Material And Methods
    In this qualitative study, 12 neonatal transport systems in nine developed and developing countries including; United State of America, Britain, Canada, Australia, Sweden, Scotland, Hungary, India and China have been studied retrospectively using comparative approach. Selected transport systems were compared based on searching in neonatal transport systems websites according to four criteria of comparative study including: transport team personnel, transport types and organization forms, the situation of these countries in neonatal transport and neonatal health indicator of the mentioned countries.
    Results
    The results showed that trained nurses were working as the team’s major staff and medical or paramedic staff could be added to the team according to the transport’s condition. In all of the countries, appropriate regionalization and proper management were the most important factors in the success of the system. Also, neonatal transport system has had important impact on reducing neonatal mortality rate.
    Conclusion
    Implementing appropriate system needs designing a suitable management network which is equipped with managerial, informational and communication systems as subsystem in communicating with Emergency Medical Services. Neonatal health should be improved by developing pregnancy care and expanding regionalization program among all providers in all levels of health system. For assuring the efficiency of the system, a regionalized neonatal transport system needs to be developed and resources must to be allocated according to the needs.
    Keywords: Neonatal Transport System, Comparative Study, Neonatal Intensive Care
  • Einollah Valizadeh*, Alireza Ostadrahimi, Nasrin Fatollahi Page 9
    Background And Objectives
    Medicinal plants are valuable natural resources that have been considered nowadays in developed countries as raw materials for converting into safe drugs for human. Antioxidants are compounds that effectively prevent oxygen free radical reactions and reduce damage or cell death, cardiovascular diseases and cancer.
    Material And Methods
    After extraction of floral and vegetative parts of Onopordon leptolepis plant, antioxidant potential was determined by two testes: 1. 1diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) free radical-scavenging and ferric-reducing antioxidant power (FRAP).
    Results
    The hydro-alcohol extract (methanol 70%) of floral and vegetative parts of O. leptolepis plant was found as the most active in scavenging DPPH radicals and in FRAP. The antioxidant potential of hydro-alcohol (H.A70%) extracts of the floral part of O.leptolepis showed weak effect than the extract of vegetative of O.leptolepis plant.
    Conclusion
    Results showed that the hydro-alcohol extract (methanol 70%) of vegetative part can be considered for medicinal and food industries due to the high antioxidant properties.
    Keywords: Antioxidant, Onopordon leptolepis, DPPH, FRAP
  • Jafar Sadegh Tabrizi, Mohammad Asghari Jafarabadi, Shabnam Iezadi, Kamal Gholipour*, Nasrin Farshbaf, Ahmad Mardi Page 16
    Background And Objectives
    Quality in health care has three main dimensions: Technical Quality, Service Quality and Customer Quality. This study aimed to assess the quality of delivered maternity care based on Comprehensive Quality Measurement in Health care (CQMH) model.
    Material And Methods
    This cross-sectional study was conducted with the participation of 185 pregnant women in their ninth month of pregnancy who were receiving maternity care from urban health centers and health posts in Tabriz in 2011. All participants were selected randomly from 40 health centers and health posts. Data were collected using researcher-made questionnaire which its validity was reviewed and confirmed by 10 experts and its reliability was confirmed according to Cronbach's alpha index (Service Quality (SQ); α = 0.85, Technical Quality (TQ); α = 0.77, Customer Quality (CQ); α = 0. 71). Final scores for each dimension were referred on a 0-100 scale with high values indicating better quality. Independent Samples Test and ANOVA followed by Tukey HSD Post Hoc Test were conducted to compare CQ, SQ, TQ and QI score between categorical variables. Data were analyzed using SPSS-17 statistical package.
    Results
    The average Quality Index was 58.59 of a 0-100 scale and average SQ, TQ, CQ scores were 75.3, 40.54, and 67.79 respectively.The results regarding customer quality indicated that the majority of the mothers remained in active participation and taking action phase. There was a significant gap between received maternity care and recommended standards. The quality of inter-personal and non-technical aspects of prenatal care was poor.
    Conclusion
    Quality Index indicates that the current situation was worrying about quality of care from the patients’ perspective. Empowering pregnant women by engaging them in the service delivery process and decision-making can promote customer quality and pregnant women’s ability to take good decisions and good action and improve other aspects of quality.
    Keywords: Maternity Care, Customer Quality, Service Quality, Technical Quality, Customer Perspective, Iran
  • Shirin Nosratnejad, Mohammad Hadian*, Hasan Dashtbayaz Page 23
    Background And Objectives
    Nowadays, technological development has made human beings life so complicated and makes his life prone to dangers like being disabled, unemployment or even death. In order to reduce these hazardous effects on human life, insurance has shown its effectiveness and acceptance in most countries around the world. Following survey aimed to study the life insurance demand function and its most effective factors (like annual income, inflation rate, dependency rate, education, and probability of head of household’s death) and their demand elastic ties.
    Material And Methods
    In this study, time series have been used and by deployment of OLS, each and every effective factor on life insurance demand has been studied; so the demand elasticity on each factor has been calculated.
    Results
    The survey findings showed that except education, the rest of the data were in the 5% level integrated from the degree one and there was no co-integration between them. After running the model on data, it illuminated that the income elasticity of life insurance demand was 0.112 and the demand elasticity of life insurance to the probability of head of household’s death, dependency rate, education and inflation rate were 0.221, 2.24, 0.211 and -1.33 respectively.
    Conclusion
    There are positive relations between life insurance and gross national production, probability of head of household’s death, dependency rate and education. On the other hand, the relationship is negative between life insurance demand and inflation rate.
    Keywords: Dependency Rate, Probability of Head of Household's Death, Education, Life Insurance
  • Shirin Nosratnejad*, Arash Rashidian, Nahid Jafari, Alireza Mahboob Ahari Page 28
    Background And Objectives
    Universal insurance coverage is considered as one of the main goals of health systems around the world. Although Universal Health Insurance Law was legislated with the objective of covering all Iranian population under health insurance coverage in 1994, but imperfect insurance coverage has remained as a threatening dilemma. Heterogeneous statistics reported by insurer in Iran and the lack of appropriate, comprehensive databases have failed any judgments about the number of uninsured people and the reasons for it. Present study aimed to give better insight on insurance coverage among Iranian people and examine key reasons of imperfect coverage through a deep analysis of a national household survey.
    Material And Methods
    Data which were collected from a national survey of health care utilization in Iran that covered over 102000 people of Iranians were analyzed. The survey had been implemented in 2007 by Iran's Ministry of Health. In order to identify possible reasons for imperfect coverage, national and international databases like SID, Iranmedex, ISC, Pubmed, Scopus, official statistics of Statistical Center of Iran (SCI), Iranian Social Security Organization (ISSO) and Central Insurance of IRIRAN (CII) were searched. Data management was accomplished in Microsoft Excel software.
    Results
    Study results showed that 85% of Iranian households had health insurance coverage, compared to 15% without any coverage. Medical services insurance fund had the greater proportion of coverage (59.27%) and basic private insurance coverage was accountable for the least coverage (0.2%). More than half of households (51%) stated financial inability to pay as the main reason for not getting coverage, followed by the lack of knowledge about insurance (12%), unemployment (12%) and bypass by employers (10%). A worthwhile finding was that, 13% of households implied they felt no need to health insurance and 2% found it useless.
    Conclusion
    Despite the great importance of appropriate data for insurance companies and the role of it for policy-makers, there are many challenges associated with accessibility and accuracy of the data. According to our analysis on national survey, 15% of Iranian residents have neither social nor private insurance coverage. The lack of information and coordination among insurance companies has led to double insurance coverage for some people. Financial inability, feeling no need for insurance, unemployment, the lack of insight, employer bypass and uselessness of insurance which had been ranked as main reasons for not getting coverage, should be taken into consideration by policy-makers.
    Keywords: Social Insurance, Universal Health Coverage, Secondary Analysis, Iran
  • Fariba Bakhshian, Hossein Jabbari Beyrami*, Seied Mohammad Ali Norbakhsh, Roghaie Jabbari Page 36
    Background And Objectives
    Implementation of family physician program has increased the attendance of physicians and midwives in rural areas. The effectiveness of these interventions needs to be evaluated. The aim of study was to assess the quantity and quality of prenatal care and Family Physician Program outcomes.
    Material And Methods
    In this cross-sectional study, 751 rural pregnant women (12% of study population) of rural Tabriz from 2003 to 2008 were selected using stratified random sampling procedures. Data were extracted from mothers’ health files records and collected with valid check list from 1994 to 2001. Data were analyzed and compared with before and after the program implementation.
    Results
    The results showed that the number of visits by physician and midwife, BMI, Iron supplementation, initiation of first prenatal care and the number of sonography examinations as indicators of prenatal care increased significantly after the family physician program implementation but there were non-significant increase in folic acid and multivitamin supplement therapy and postnatal period care while there was no difference between maternal weight gain, the infants’ height-weight mean score in periods before and after implementing family physician program.
    Conclusion
    The results indicated that the attendance of physician or midwife has improved some of the prenatal care in both quantitative and qualitative aspects but there was no strong evidence on its effectiveness in caring outcomes. As a result, further studies are necessary to determine outcomes of the plan.
    Keywords: Family Physician, Quantity, Quality of Prenatal Care, Health Network