فهرست مطالب

تصویر سلامت - سال دوم شماره 1 (بهار 1390)

مجله تصویر سلامت
سال دوم شماره 1 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/03/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد جواد مرادیان، زهرا توفیقی*، حسن جولایی، جواد بابایی، مهناز ده بزرگی صفحه 1
    زمینه و اهداف
    اورژانس پیش بیمارستانی نقش بسیار مهمی در تامین سلامت جامعه داشته و آگاهی مردم از نوع خدمات و نحوه ارائه آنها میتواند به عملکرد بهینه آن کمک نماید. هدف این پژوهش بررسی میزان آگاهی و رضایتمندی مردم شیراز از عملکرد مرکز اورژانس 115 این شهرستان درسال 1389 می باشد.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری این پژوهش توصیفی-مقطعی، ساکنین شهر شیراز می باشد. نمونه آماری به صورت تصادفی خوشه ایانتخاب و شامل 1680 نفر بود. پرسشنامه سنجش آگاهی و رضایتمندی افراد از عملکرد اورژانس، از طریق مصاحبه تلفنی تکمیل گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمونt، رگرسیون و آنالیزواریانس در سطح 0.05 تجزیه و تحلیل شده است.
    یافته ها
    نتایج نشان میدهدکه میانگین نمره آگاهی به طور معناداری درمناطق مختلف شهری با هم اختلاف دارند. بدین معنا که میانگین میزان آگاهی در مناطقی که از لحاظ اقتصادی، کمتربرخوردار هستند، به طور معناداری از دیگر مناطق شهری پایین تر است. همچنین این مطالعه نشان داد میزان آگاهی با جنس و میزان تحصیلات ارتباط معنی داری دارد و رابطه آن با سن معکوس است. بعلاوه یافته ها حاکی از آن است 527 نفرازآزمودنی ها (31.4 %) ازخدمات اورژانس 115 رضایت داشته اند و 123 نفر (%7.3) ازخدمات اورژانس ناراضی بوده اند.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به آنکه آگاهی مردم از نوع خدمات می تواند از درخواستهای نابجا برای ارسال آمبولانس در اورژانس بکاهد، آموزش به مردم بخصوص در مناطق جنوب شهر و مردم با تحصیلات کمتر در این زمینه توصیه می گردد. بعلاوه توصیه می شود در پژوهش های امکان سنجی و یا تولید روش های مختلف ارزیابی خدمات اورژانس، سطح اجتماعی-فرهنگی مخاطب هم مدنظر قرارگیرد.
    کلیدواژگان: رضایتمندی، آگاهی، اورژانس 115، اورژانس پیش بیمارستانی، شیراز
  • مصطفی فرح بخش* صفحه 9
    زمینه و اهداف
    در نظام اطلاعات سلامت داده ها با دو رویکرد داده محور و عملیات محورمدیریت می شوند. داده ها در رویکرد عملیات محور در ارتقای فرایند ها استفاده می شود. در وضعیت جاری در اغلب تسهیلات بهداشتی درمانی از داده های عملکردی استفاده درست نمی شود.این مطالعه استفاده از نمودارهای کنترل در پایش مرگ نوزادان در نظام مراقبتهای اولیه بهداشتی را تشریح می کند.
    مواد و روش ها
    این مطالعه در قالب ارائه یک مدل کاربردی استفاده از نمودارهای کنترل در نظام مراقبتهای اولیه بهداشتی انجام شد. تعداد تولد زنده و تعداد مرگ در هر ماه در طول دو سال به صورت گذشته نگر در 19 شهرستان جمع آوری شد. برای تحلیل داده ها و تهیه نمودار کنترل از نرم افزارSPSS16 استفاده شد.
    یافته ها
    میزان مرگ نوزادان در سال 1386 در جمعیت تحت پوشش خانه های بهداشت استان آذربایجان شرقی 12.37 در هزار تولد زنده و در سال 1387 این شاخص 10.7 در هزار تولد زنده است. میانگین شاخص مرگ نوزادی در طول دو سال 11.54 در هزار تولد زنده با انحراف معیار 2.75 است. میزان مرگ ماهانه نوزادی از 5.18 تا 15.93 بود.
    بحث و نتیجه گیری
    محاسبه سالیانه شاخص مرگ نوزادی فرصتهای اقدام درست و به موقع را از بین می برد. نمودارهای کنترل در سازمان در ارتقای فرایندها و یادگیری سازمانی بسیار موثر است و داده ها را به اطلاعات و دانش تبدیل می کند. استفاده از این نمودارها در مراقبتهای اولیه بهداشتی خطاها و مشکلات را به موقع نشان می دهد.
    کلیدواژگان: مراقبتهای اولیه بهداشتی، نمودار کنترل، نمودار P
  • حسین جباری بیرامی*، فریبا بخشیان، رضا اسد زاده، ژیلا خامنیان صفحه 16
    زمینه و اهداف
    پزشک خانواده در راس تیم سلامت مسئولیت نظارت بر بهداشتی بودن آب شرب،مراکز تهیه و توزیع موادخوردنی، آشامیدنی و آرایشی و بهداشتی عهده دار است. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر اجرای طرح پزشک خانواده بر مدیریت موارد فوق در دانشگاه علوم پزشکی تبریز در خلال سالهای 1382 تا 1389 اجرا گردیده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی سه مرکز بهداشتی و درمانی ازسه شهرستان به عنوان نمونه انتخاب و داده ها از پرونده های بهداشت محیط در دو مقطع قبل و بعد از اجرای پزشک خانواده بصورت تمام شماری در مورد آب و نمونه گیری در مورد عرضه کنندگان مواد خوراکی آشامیدنی و بهداشتی جمع آوری و در نرم افزار 16 spss تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه، در مقطع بعد از اجرای طرح پزشک خانواده فرایندهای کنترلی آب آشامیدنی در بعد کلرسنجی تقریبا دوبرابر و در نمونه برداری های میکروبی از آب نیز به یک و نیم برابر افزایش یافته است. یافته ها بهبود مدیریت بهداشتی آب آشامیدنی وتا حدودی مراکز تهیه و توزیع مواد خوردنی، آرایشی را بعد از اجرای طرح پزشک خانواده نشان می دهند.
    بحث و نتیجه گیری
    با وجود بهبود حیطه های کنترل بهداشتی آب آشامیدنی در مقاطع بعد از اجرای طرح پزشک خانواده،بازنگری در شرح وظایف و چک لیست ارزشیابی فعالیت پزشکان خانواده در حیطه های آب آشامیدنی و مراکز عرضه مواد خوردنی، آرایشی و بهداشتی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: پزشک خانواده، مدیریت بهداشتی آب، مراکز تهیه و توزیع مواد خوردنی و آرایشی
  • همایون صادقی بازرگانی، حمید جعفر زاده، داود مورخ، التفات شارقی، جعفر بشیری، یوسف بابایی، صامت صالحیان، صابر اعظمی آغداش* صفحه 22
    زمینه و اهداف
    وضعیت بهداشتی مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی به دلیل تاثیر بالقوه آنها از طریق بیماری های واگیردار و غیرواگیرداردر مشتریانی که به فرایند کار آنها کنترل ندارند از اهمیت ویژه ای برخودار می باشند. این اهمیت در مناطق گردشگری دوچندان می باشد. لذا هدف مطالعه حاضر ارزیابی وضعیت بهداشتی چلوکبابی های شهرستان اردبیل می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، در سال 1385 وضعیت بهداشتی تمامی 104 چلوکبابی شهرستان اردبیل با استفاده از 5 چک لیست (بهداشت فردی23 سوال، بهداشت مواد غذائی 13سوال، کیفیت سرویس دهی 9سوال، وضعیت وسایل و لوازم 17سوال و وضعیت ساختمانی اماکن 50 سوال) طراحی شده از روی اصلاحیه ماده 13 سال 1379، توسط 11 پرسشگر آموزش دیده ارزیابی و با استفاده از نرم افزار STATA11 بررسی شد.
    یافته ها
    به ترتیب میانگین نمرات چلوکبابی های شهرستان اردبیل در حیطه وضعیت ساختمانی حدود62، وسایل و لوازم حدود 53، کیفیت سرویس دهی 39، بهداشت فردی 33 و بهداشت مواد غذایی 32 و میانگین کلی نیز 44 بود.
    بحث و نتیجه گیری
    چلوکبابی های شهرستان اردبیل از وضعیت بهداشتی مناسبی برخودار نمی باشند. با توجه به موقعیت گردشگری این شهرستان و استفاده بیشتر مسافران از چلوکبابی ها برای تهیه غذا، انجام مداخلات اثربخش برای ارتقا و بهبود وضعیت بهداشتی این امکان امری ضروری بنظر می رسد. از جمله مهمترین این مداخلات می توان به ارائه آموزش های منظم و هدف مند و توسعه روش های کنترل خودکار از جمله اطلاع رسانی عملکرد این مراکز به مردم اشاره کرد.
    کلیدواژگان: وضعیت بهداشتی، چلوکبابی ها، مراکز تهیه و توزیع مواد غدایی، شهرستان اردبیل
  • سعید دستگیری *، ژیلا خامنیان، بهرام صمدی راد، محمد باقر حسینی صفحه 31
    زمینه و اهداف
    هدف از مطالعه فوق، بررسی تاثیر مصرف اسید فولیک در دوران بارداری جهت کاهش نقایص لوله عصبی NTDs در منطقه شمال غرب ایران می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 243 خانم باردار که مالفورماسیون درجنین آنها با تست ها و روش های تشخیصی پزشکی تایید و جهت گرفتن مجوز سقط درمانی به مرکز پزشکی قانونی استان آدربایجان شرقی مراجعه کرده بودند مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    شیوع NTDsدرجنین این زنان باردار حدود 24.7 درصد بود. مصرف اسید فولیک در این زنان باردارکه جنین با نقص عصبی داشتند 79 درصد(OR = 0.21، CI 95%: 0.12–0.40)و 94 درصد (Odds Ratio = 0.06، CI 95%: 0.03–0.15) در مقایسه با حاملگی های همراه با دیگر ناهنجاری و بارداری طبیعی بود. بین هیدروپس جنینی، هیدروسفالی، سندرم داون و ناهنجاری اندام ها ارتباط معنی داری با مصرف اسید فولیک مشاهده نشد.
    بحث و نتیجه گیری
    برنامه های نظام مند در جهت آگاه سازی زنان سنین باروری به ضرورت مصرف اسید فولیک همگام با برنامه های غربالگری و آزمون های تشخیصی جهت شناسایی به موقع نقایص لوله عصبی و ختم بارداری قبل از ولوج روح از اجزای ضروری طب پیشگیری در ارتقای سلامت مادران و کودکان می باشد.
    کلیدواژگان: اسید فولیک، سقط درمانی، آنامولی های جنینی
  • جواد قدوسی نژاد *، سعید آصف زاده، عزیز رضاپور، الهام باغبان باغستان صفحه 35
    زمینه و اهداف
    با توجه به نقش فعال خانه های بهداشت در ارتقای سلامتی ساکنین روستاها، و مدنظر دادن اهمیت هزینه های تمام شده ارائه ی خدمات، این پژوهش با هدف تعیین و تحلیل هزینه های ارائه ی خدمات سلامت در خانه های بهداشت شهرستان البرز انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع تحقیق در سیستم های بهداشتی و درمانی و توصیفی-تحلیلی است که با روش محاسبه ی هزینه تمام شده با تکنیک هزینه یابی مبتنی بر فعالیت انجام شد.
    یافته ها
    میانگین هزینه های مستقیم در خانه های بهداشت مورد مطالعه 37033365 ریال بود. هزینه های مستقیم و غیر مستقیم در بین خانه های بهداشت مورد مطالعه به ترتیب 91/ 65 و 09/ 34 درصد از کل هزینه های عملیاتی را تشکیل می دادند.
    نتیجه گیری
    از آن جا که نیروی انسانی مهمترین نقش را در تعیین هزینه ی ارائه ی خدمات دارند، به نظر می رسد اصلاح سیستم پرداخت راهکار مهمی برای حذف هزینه های زاید باشد. همچنین اصلاح فعالیت ها و پرهیز از موازی کاری ها توسط مسئولین می تواند هزینه های زاید را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: هزینه یابی، خانه بهداشت، ارائه خدمت، هزینه واحد
|
  • Mohammad Javad Moradian, Zahra Tofighi*, Hassan Joulaei, Javad Babaie, Mahnaz Dehbozorgi Page 1
    Background And Objectives
    Pre-hospital Emergency Medical Services (EMS) is one of the most important components of health care systems. Community awareness about its services could improve the performance. This study is aimed at assessing the citizens’ awareness and satisfaction about Shiraz EMS.
    Materials And Methods
    Through this cross-sectional study, 1680 residents of Shiraz citizens have been selected by cluster random sampling. Each person has been asked some questions about their knowledge and also satisfaction of EMS performance with a valid and reliable questionnaire through phone interview. The data were analyzed with SPSS using T- test, Anova and Regression with “0.05” level of significance.
    Results
    This study revealed that the knowledge of the residents who are living in lower socioeconomic part of the city is lower than the residents of the other areas. The mean awareness score of each area was significantly different comparing to the other areas, based on their socioeconomic status. In better socioeconomic status, the knowledge score was higher. There was also significant relationship between education and gender with knowledge about EMS performance. Meanwhile, the relationship with age was reverse. Although 48.6% had no idea about EMS, 527 (31.4%) were satisfied by its services. There was only 7.3% dissatisfaction.
    Conclusion
    While the awareness about EMS’s duties could decrease irrelevant calls to EMS, education, especially for the residents of lower socioeconomic areas of the city is recommended. In addition, it is suggested that in feasibility studies or using other methods of evaluating EMS performance, socioeconomic status should be considered as independent variables.
    Keywords: Emergency Medical Services (EMS), Pre, hospital Emergency Care, Attitude, Satisfaction, Shiraz
  • Mustafa Farahbakhsh* Page 9
    Background And Objectives
    Data are managed in two approaches in health information system: Data–led and Action–led. In action–led approach, data are used in process improvement. In most of health facilities, functional data are not used in a proper way. This study aimed to explore the use of control charts in neonatal death monitoring.
    Materials And Methods
    This study was conducted for designing a practical model of control charts in primary health care. The live births number and neonatal death number were gathered monthly in a two-year period from 19 districts. Data were analyzed in Excel software and control chart was depicted in SPSS 16.
    Results
    Neonatal mortality rate was 12.37 and 10.7 in 1000 live births respectively in 2007 and 2008 in rural population of East Azerbaijan province. Average of index was 11.54 in a two-year period with standard deviation of 2.75. Monthly NMR was 5.18 -15.93.
    Conclusion
    Opportunities are missed for an on-time correction of causes with an annual calculation of NMR. Control charts are very effective in organizational learning and process improvements. These charts convert the data into information and knowledge. The use of control charts in primary health care shows errors and problems on-time.
    Keywords: Primary Health Care, Control Chart, P Chart
  • Hossein Jabbari Beyrami*, Fariba Bakhshian, Reza Asadzadeh, Zhila Khamnian Page 16
    Background And Objectives
    Family physician as the leader of health team is responsible for monitoring water quality, food and cosmetic preparation settings. This study was carried out to determine the effect of family physician program on the performance of health centers in the mentioned processes in urban areas of East Azerbaijan, Iran.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional descriptive study, three health centers of the East Azerbaijan province were selected as samples and data were extracted from environmental health records files for water and sampling was used for food and cosmetic distributors for two periods of time: before and after implementing family physician plan. Data were analyzed using SPSS 16 software.
    Results
    The results showed that monitoring of chlorine in drinking water was doubled and microbial sampling of water was increased one and a half time. Furthermore, the monitoring processes of health regulations in food and cosmetic preparation settings after implementing family physician program were improved.
    Conclusion
    In spite of improvements in drinking water monitoring process after family physician program implementation, it is necessary to revise the family physician responsibilities and performance evaluation checklists in this section.
    Keywords: Family Physician, Drinking Water Management, Food, Cosmetic Preparation Settings
  • Homayoun Sadeghi Bazargani, Hamid Jafarzadeh, Dawood Movarekh, Eltafat Sharghi, Jafar Bashiri, Yousef Babaei, Samet Salehian, Saber Azami Aghdash* Page 22
    Background And Objectives
    The hygienic status of catering centers, especially in touristic areas, is of high importance due to the potential risks of communicable and non-communicable diseases to the clients who usually have no control over the process of catering in these centers. The aim of this study was to assess the hygienic status of Chelo-Kababi restaurants in Ardabil city, a touristic area in Iran.
    Materials And Methods
    In this descriptive study which was conducted in 2006, all of the 104 Chelo-Kababi restaurants in Ardabil city were evaluated using five checklists. The checklists were developed based on the fields of personal hygiene with 23 items, food and raw material hygiene with 13 items, services quality with 9 items, cooking tools and dishware hygiene with 17 items and environmental hygiene(cooking, eating and storing place) with 50 items. Checklists were designed based on the section 13 of the Iran’s Eating and Drinking Materials Act of 2001. Checklists were evaluated by 11 trained questioners. Data were analyzed using STATA 11 statistical software package.
    Results
    Ardabil city Kebab restaurants’ mean hygiene score was 62 on environmental hygiene, 53 on cooking tools and dishware hygiene, 39 on service quality, 33 on personal hygiene and 32 on food and raw material hygiene. Overall average was 44.
    Conclusion
    Kebab restaurants in Ardabil city did not have good hygienic status. Since Ardabil is a touristic area and many tourists have their meals at restaurants, effective interventions to improve hygienic status of these places are essential. Among these interventions, regular and targeted training and development of automated controlling methods such as informing the performance of these centers to the public are recommended.
    Keywords: Hygienic Status, Catering Centers, Caterings, Food Preparation, Distribution Centers, Chelo, Kebab Restaurants, Ardabil City
  • Saeed Dastgiri*, Zhila Khamnian, Bahram Samadi Raad, Mohammad Bager Hosseini Page 31
    Background And Objectives
    The aim of this study was to evaluate the impact of using folic acid during pregnancy for the reduction of neural tube defects (NTDs) in the northwest region of Iran.
    Material And Methods
    In this study, 243 pregnant women that were identified by medical diagnostic tests as having a fetus with some types of congenital anomalies were evaluated. They were referred to Legal Medicine Organization of East Azarbaijan province to get permission for therapeutic termination of pregnancy.
    Results
    The prevalence of NTDs among pregnant women who were referred for therapeutic termination of pregnancy was 24.7%. Consumption of folic acid prevented NTDs by 79% (Odds Ratio = 0.21, CI 95%: 0.12–0.40) and 94% (Odds Ratio = 0.06, CI 95%: 0.03–0.15) compared to pregnancies complicated by other anomalies and normal pregnancies, respectively. Hydrops fetalis, hydrocephaly, Down syndrome and limb anomalies did not have any significant association with use folic acid.
    Conclusion
    Along with the advice for the consumption of folic acid for pregnant women, they should be offered prenatal screening or diagnostic tests to identify fetal abnormalities for possible termination of pregnancy for maternal and child health promotion.
    Keywords: Folic Acid, Birth Defect, Therapeutic Termination of Pregnancy
  • Javad Ghoddoosi Nejad*, Saeed Asefzadeh, Aziz Rezapour, Elham Baghban Baghestan Page 35
    Background And Objectives
    Health houses play an active role to improve health status of rural population. Furthermore، it is important to know the costs of provided services. This research was designed to determine the costs of healthcare delivery in health houses of ALBORZ district.
    Material And Methods
    In this cross-sectional descriptive study، Activity Based Costing (ABC) was used to analyze the costs of services.
    Results
    The average Direct Costs (DC) of healthcare delivery in health houses was estimated 37033365 Rials. Direct and Indirect Costs (IC) of service delivery in health houses were 65. 91% and 34. 09% of Total Costs (TC) respectively.
    Conclusion
    Since human resources play the most important role in determining the costs of health services delivery in healthcare، reforming payment mechanisms would be a suitable solution to reduce extra costs. Moreover، in order to decrease extra costs، it is essential to modify activities and eliminate parallel tasks.
    Keywords: st Calculation, Health Houses, Service Delivery, Unit Cost