فهرست مطالب

مطالعات روانشناسی تربیتی - پیاپی 21 (بهار و تابستان 1394)

مجله مطالعات روانشناسی تربیتی
پیاپی 21 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیده نفیسه باقری، محمد علی محمدی فر، گلین مهدی نژاد گرجی صفحات 1-20
    هدف پژوهش ، تعیین اثربخشی راهبردهای خودتنظیمی تحصیلی درپیشرفت تحصیلی دانش آموزان نارساخوان ابتدایی بود.
    روش
    روش پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون وپس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری دانش آموزان پایه سوم ابتدایی شهرستان نکا بودند که به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای 30 دانش آموز دارای مشکلات خواندن ، پس ازاجرای آزمون های تشخیصی انتخاب و به طور تصادفی در یک گروه آزمایش ویک گروه گواه جایگزین شدند. پس ازاجرای پیش آزمون ، گروه آزمایش به مدت 6 جلسه 45 دقیقه ای تحت آموزش راهبردهای خودتنظیمی قرارگرفت اما گروه گواه آموزشی ندیدند. پس ازآن آزمون پیشرفت تحصیلی درگروه های مذکوراجرا شد، وپس ازگذشت دوماه ازآموزش، سپس آزمون پیشرفت تحصیلی (آزمون پی گیری) اجرا شد.داده ها با روش آماری تحلیل اندازه های مکرر و تحلیل کواریانس انجام شد.یافته ها نشان داد که پس ازآموزش بین پیشرفت تحصیلی گروه آزمایشی و گروه گواه تفاوت معناداری مشاهده شده است .
    نتیجه گیری
    اولا راهبردهای خودتنظیمی تحصیلی درجهت پیشرفت تحصیلی دانش آموزان نارسا خوان ابتدایی موثر بود، وثانیا کاربرد این راهبردها موجب پایداری آموخته ها(پس از گذشت 2 ماه) در این گروه از دانش آموزان شد.
    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، دانش آموزان نارساخوان، راهبردهای خودتنظیمی تحصیلی
  • رحیم بدری، شهرام واحدی، لیلا کلیایی صفحات 21-42
    دف از پژوهش حاضر، پیش بینی اضطراب ریاضی در دانش آموزان پایه سوم رشته تجربی بر اساس جهت گیری هدف دانش آموزان و تاکید های جهت گیری هدف معلمان، والدین بود . بدین منظور تعداد 228 نفر دانش آموز ( 145 دختر و 83 پسر ) به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. جامعه آماری شامل همه دانش آموزاان پایه سوم تجربی ناحیه یک شهر تبریز بود. ابزار پژوهش شامل مقیاس اضطراب ریاضی کازلسکیس، پرسشنامه هدف پیشرفت تصوری معلمان و والدین فرایدل و پرسشنامه جهت گیری هدف پیشرفت الیوت و مک گریگور بود. روش پژوهش همبستگی بود و داده ها با استفاده از تحلیل رگرسیون در نرم افزارSPSS و تحلیل مسیر در نرم افزارAMOS تحلیل شدند. نتایج، نشان داد که جهت گیری هدف تبحرگرایی دانش آموزان، می تواند میزان اضطراب ریاضی آنها را به صورت منفی پیش بینی کند.به علاوه نتایج دیگر پژوهش نشان داد بین تاکیدهای جهت گیری هدف تبحرگرایی والدین و جهت گیری هدف تبحرگرایی دانش آموزان رابطه مثبت معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: اضطراب ریاضی، تاکیدهای جهت گیری هدف معلمان، تاکیدهای جهت گیری هدف والدین، جهت گیری هدف دانش آموزان
  • حسین جناآبادی، علی عیسی زادگان*، محمد نعمتی صفحات 43-62

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی مصاحبه انگیزشی در افزایش خودکارآمدی و بهبود خودپنداره دانش آموزان کم پیشرفت بود. بدین منظور در چارچوب روش پژوهشی نیمه-آزمایشی 32نفر به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ایاز دانش آموزان پسر سال اول متوسطه ناحیه یک شهر ارومیه به عنوان دانش آموزان کم پیشرفت انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمایشی (16نفر) و گروه کنترل (16 نفر) تقسیم شدند. طرح پژوهش از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بوده است. شرکت کنندگان قبل از شروع مداخله و دو هفته بعد از آخرین جلسه مداخله پرسشنامه های خودکارآمدی شی رر (1983) و خودپنداره راجرز (1951)را تکمیل کردند. پس از انجام پیش آزمون، برنامه مصاحبه انگیزشی به مدت 5 جلسه، هر جلسه به مدت 75 دقیقه و دو بار در هفته برای گروه مصاحبه انگیزشی اجرا شد. برای تحلیل داده ها از روش کوواریانس استفاده شد. یافته ها نشان داد که خودکارآمدی و خودپنداره شرکت کنندگان پس از مصاحبه انگیزشی بهبود و ارتقاء معناداری یافتند. درزمینه کار با دانش آموزان کم پیشرفت، مصاحبه انگیزشی با توجه به ماهیت آن به مثابه یک سبک مشاوره ای بسیار کارا و نویدبخش به نظر می رسد و می توان از این روش در کاهش افت تحصیلی دانش آموزان که با مشکل آموزشی مواجه شده اند بهره جست.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، خودپنداره، دانش آموزان کم پیشرفت، مصاحبه انگیزشی
  • فرهاد خرمایی، عباس اکبری، مصطفی صدری، حسین نیرومند صفحات 63-82
    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه گری تاب آوری در رابطه بین ابعاد الگوهای ارتباطی خانواده و شادکامی در دانش آموزان مقطع متوسطه بود. بدین منظور186 دانش آموز دختر و پسر مقطع متوسطه شهر شیراز با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه الگوهای ارتباطی خانواده (کوئرنر و فیتزپاتریک، 2002)، مقیاس تاب آوری (کانر و دیویدسون، 2003) و پرسشنامه شادکامی آکسفورد (هیلز و آرجیل،2001)، استفاده شد. نتایج تحلیل های آماری نشان داد که بین ابعاد الگوهای ارتباطی خانواده، تاب آوری و شادکامی رابطه معناداری وجود دارد، به این صورت که بین جهت-گیری گفت و شنود خانواده، تاب آوری و شادکامی رابطه مثبت و بین جهت گیری همنوایی خانواده، تاب آوری و شادکامی، رابطه منفی و معناداری وجود دارد. همچنین، بین تاب آوری و شادکامی نیز رابطه مثبت و معناداری وجود داشت. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که جهت گیری گفت و شنود خانواده، پیش بینی کننده مثبت و معنادار تاب آوری و شادکامی فرزندان و جهت گیری همنوایی خانواده، پیش بینی کننده منفی بوده است. همچنین، تاب آوری در رابطه بین جهت گیری گفت و شنود و شادکامی نقش متغیر واسطه ای سهمی و در رابطه بین جهت گیری همنوایی و شادکامی، نقش واسطه ای کامل را ایفا می کند.
    کلیدواژگان: الگوهای ارتباطی خانواده، تاب آوری، شادکامی، جهت گیری گفت و شنود، جهت گیری همنوایی
  • غلامرضا رجبی*، هوشنگ علیبازی، اصغر جمالی، قدرت الله عباسی صفحات 83-104
    سلامت روان به عنوان یک منبع مثبت و مهم در رشد فردی، اجتماعی و اقتصادی دانشجویان نقش دارد. این پژوهش با هدف بررسی رابطه عزت نفس و حمایت اجتماعی با سلامت روان در دانشجویان دانشگاه شهید چمران اهواز انجام گرفت. 400 دانشجو از میان دانشجویان ساکن در خوابگاه های دانشگاه شهید چمران به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. شرکت کننده ها مقیاس عزت نفس روزنبرگ، مقیاس حمایت اجتماعی و پرسشنامه سلامت روان را تکمیل نمودند. نوع تحقیق حاضر همبستگی است و روش های آماری مورد استفاده ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیری بود که با استفاده از نرم افزار 16-SPSS تحلیل گردیدند. نتایج نشان داد که بین عزت نفس و حمایت اجتماعی با سلامت روان دانشجویان در کل نمونه و به تفکیک جنس رابطه ی معنی دار وجود دارد. همچنین تحلیل های رگرسیون نشان داد که متغیرهای پیش بین عزت نفس و حمایت اجتماعی در پیش بینی سلامت روان دانشجویان در کل و به تفکیک جنس نقش دارند. بر این اساس لازم است که در محیط های دانشجویی مسئولان و مدیران دانشگاه توجه خود را بر احترام گذاشتن به شخصیت و ارزش دادن به دانشجویان و حمایت از آن ها در ابعاد مختلف قرار دهند.
    کلیدواژگان: عزت نفس، حمایت اجتماعی، سلامت روان، دانشجویان
  • عزت الله قدم پور، حسن علی ویسکرمی، رقیه علایی خرائم صفحات 105-126
    هدف پژوهش، بررسی رابطه باورهای انگیزشی (خودکارآمدی، انگیزش تحصیلی، اضطراب آزمون) با عملکرد تحصیلی دانش آموزان مقطع راهنمایی (متوسطه اول) شهر اردبیل بود. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی است. در این پژوهش، 75 دانش آموز به صورت تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. برای بررسی متغیرهای پژوهش از مقیاس خودکارآمدی عمومی شرر و همکاران، مقیاس انگیزه پیشرفت (AMQ) هرمنس و مقیاس اضطراب امتحان اهواز استفاده شد. معدل کل دانش آموزان در ترم قبلی نیز به عنوان شاخص برای اندازه گیری عملکرد تحصیلی در نظر گرفته شد. تحلیل چند متغیری رگرسیون نشان داد، متغیرهای انگیزش تحصیلی (001/0> P)، خودکارآمدی (001/0> P) و اضطراب آزمون (05/0> P) به ترتیب پیش بین های معناداری برای عملکرد تحصیلی هستند. همچنین بین خودکارآمدی، انگیزش تحصیلی و اضطراب آزمون ضریب همبستگی معناداری به دست آمد. به نظر محققان شایسته است معلمان و مربیان با فراهم آوردن شرایط مناسب برای افزایش انگیزش تحصیلی، رشد خودکارآمدی و تنظیم اضطراب آزمون به دانش آموزان فرصت بیشتری برای یادگیری فراهم آورند. همچنین توانمندسازی مشاورین مدارس در جهت تشخیص و ارائه خدمات روان شناختی از اهمیت اساسی برخوردار است. بنابراین نتایج حاصل می تواند تلویحات مهمی در زمینه آموزش و خدمات مشاوره ای دانش آموزان داشته باشد.
    کلیدواژگان: باورهای انگیزشی، خودکارآمدی، انگیزش تحصیلی، اضطراب آزمون، عملکرد تحصیلی
  • بهمن کرد، حسن پاشا شریفی صفحات 127-144
    این مطالعه به منظور بررسی نقش خوددلسوزی و انگیزش های درونی و بیرونی در استرس تحصیلی دانشجویان انجام شده است. روش پژوهش این مطالعه همبستگی بود. در این راستا پژوهش روی 558 دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی مهاباد در سال تحصیلی93-1392 که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده بودند، انجام گرفت. ابزارهای گردآوری شامل چک لیست جمعیت شناختی، پرسشنامه های جهت گیری اهداف پیشرفت الیوت و مک گریگور (2001)، مقیاس خوددلسوزی نف (2003) و مقیاس استرس تحصیلی کوهن و فرایزر (1986) بود. به منظور اندازه گیری همگنی واریانس ها و غربالگری مقادیر و داده های پرت از راهبرد فاصله مهالانوبیس و روش آماری همبستگی و تحلیل رگرسیون استفاده شد. ماتریس همبستگی متغیرهای نشان داد: بین انگیزش های درونی و خوددلسوزی با استرس تحصیلی همبستگی منفی و معنادار وجود دارد. همچنین یافته ها نشان داد که خوددلسوزی نقش معناداری در پیش بینی انگیزش درونی دانشجویان دارد و انگیزش درونی نقش واسطه گری معناداری بین خوددلسوزی و استرس تحصیلی دانشجویان ایفا می کند. بنابراین، می توان نتیجه گرفت با افزایش خوددلسوزی و برخورداری از انگیزش درونی، استرس تحصیلی به میزان قابل ملاحظه ای کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: خوددلسوزی، انگیزش درونی و بیرونی، استرس تحصیلی
  • مهرداد مظاهری، حمیدرضا قنبری صفحات 145-170
    هدف اصلی از بکارگیری آزمون های پیشرفت تحصیلی، ارزیابی آموخته های تحصیلی یادگیرندگان می باشد. آزمون های پیشرفت تحصیلی همانند دیگر آزمون های روانشناختی و همچنین مقیاس های مختلف درجه بندی رفتار، تنها زمانی مفید و قابل استفاده می باشند که برآوردی مناسب و بدون سوگیری از متغیر مورد نظر فراهم نمایند. با این حال، بواسطه ماهیت متغیر های مورد مطالعه در حوزه روانشناسی و تعلیم و تربیت و همچنین ویژگی های ابزار های اندازه گیری، همواره زمینه برای حضور عوامل خطا در فرایند اندازه گیری وجود داشته و کمترین نتیجه این امر ابهام و بی دقتی در اندازه گیری و برآورد متغیر های مورد مطالعه می باشد. سیستم های مبتنی بر منطق فازی با بهره مندی از روش های نوین محاسبات ریاضی در تلاش است تا حدی از ابهام موجود در فرایند اندازه گیری متغیر های مورد نظر را کاهش دهد. در پژوهش حاضر، داده های حاصل از آزمونهای میان ترم و پایان ترم درس آمار توصیفی دانشجویان کارشناسی، به عنوان داده های «خام» که دارای عدم قطعیت و مبهم در نظر گرفته می شدند، با استفاده از منطق فازی بعنوان یک ابزار موثر برای مقابله باعدم قطعیت درداده ها مورد تحلیل قرار گرفت و نتایج حاصل از روش پیشنهادی فازی وروش سنتی و بدون فازی (متعارف) مورد بحث قرار گرفت.
    کلیدواژگان: منطق فازی، سیستم فازی، مقیاس اندازه گیری، ارزشیابی پیشرفت تحصیلی
|
  • Seyede Nafise Bagheri, Mohammad Ali Mohammadi Far, Gelin Mehdinejad Gorji Pages 1-20
    Aims: One of the influence factors of Dyslexia’s students are self- regulation and Academic achievement.The aim of this study was to determine the effectiveness of academic self –regulation strategies in dyslexic students Academic achievement in third primary school.
    Methods
    An experimental method using pre – test and post –test with control group was employed. The statistical population consisted of third grade primary school students in Neka. 30 students with reading disorder (Dyslexia) were identified through relevant tests. Using multiple stage cluster sampling they were randomly divided into groups. (One experimental group and one control group). After performing pretests in both groups the experimental group received Self –regulation strategies instruction for 6 sessions of 45 minutes but the control group didnt receive any instruction. The Academic achievement post –test was administered in both groups and after two months of instruction Academic achievement post – test was administered. Data was analyzed using repeated measurement analysis.
    Findings: Data analysis indicated that after instruction the anxiety of experimental group comparing with control group decreased significantly.
    Conclusion
    In one hand instruction self-regulation strategies was effective on improvement of primary dyslexic student's Academic achievement and on the other hand, using these strategies caused learning permanency in this group(after 2 months).
    Keywords: Academic achievement, Dyslexia's students, Self, regulation strategies
  • Rahim Badri, Shahram Vahedi, Leyla Koliaee Pages 21-42
    The purpose of the present study was prediction of math-anxiety in third grade high school students of empirical science based on students’ goal orientation and teachers and parent goal orientation emphasizes. For this reason 228 students (145 girls, 83 boys) were selected through cluster random sampling method. The statistic population consisted of all third grade high school students of empirical science that studied in district No. 1 in Tabriz. The research instruments included Kazeleskis mathematics anxiety scale, Friedel perceived teachers and parents goal emphasizes questionnaire and Elliot & McGregor achievement goal orientation questionnaire. Research method was correlation and data was analyzed using Regression analysis in SPSS and Path analysis in AMOS. The results showed that mastery goal orientation negatively could predict the rates of math-anxiety. In addition, results showed that there is a significant positive relationship between parents mastery goal orientation emphasizes and student mastery goal orientation.Key words: mathematics anxiety, teachers and parents goal orientation emphasizes And students goal orientation.
    Keywords: mathematics anxiety, teachers goal orientation emphasizes, parents goal orientation emphasizes, students goal orientation
  • Hossein Jenaabadi, Ali Elsa Zadeghan, Mohammad Nemati Pages 43-62

    The purpose of this research was to investigate the effectiveness of motivational interviewing on enhancing self-efficacy and improving self-concept in underachievement students. Research method was semi-experimental design and the statistical population consisted of all male students first year high school in Urmia city.32 students with underachievement diagnosis were randomly selected and were randomly assigned in two group of motivational interviewing (n==16) and control group (n=16).The Sherer self-efficacy Questionnaire (1983) and Rogers self-concept scale (1951) was administered to both groups before and after intervention. The training groups received motivational interviewing program through five training sessions of 75 minutes, two times in a week. The control group received no training at all. Data were analysed using by covariance. Results revealed that motivational interviewing significantly increased scores on the self-efficacy and self-concept in underachievement students compared to the control group. Motivational interviewing may be considered to be an effective intervention approach for improving self-concept and enhancing self-efficacy of underachievement students

    Keywords: motivational interviewing, Self, Efficacy, self, concept, underachievement students
  • Farhad Khormaee, A. Bass Akbari, Mostafa Sadri, Hossein Niroomand Pages 63-82
    The present study investigated the mediating role of resilience in relationship between family communication patterns and happiness. Participants included 186 high school students (95 females and 91 males) from shiraz city selected by multi-stage cluster sampling method. Participants completed family communication patterns scale (Koerner & Fitzpatrik, 2002), resilience scale (Conner & Davidson, 2003), and oxford happiness scale (Hills & Argyle, 2001). The results showed that: (1) there was a significant relationship between family communication patterns, resilience and happiness (2) the dimension of conversation was a positive predictor for the resilience and happiness but the conformity dimension of family communication patterns was a negative predictor for the resilience and happiness (3) the resilience played as a partial mediator between conversation orientation and happiness (4) the resilience was a complete mediator between conformity orientation and happiness.
    Keywords: family communication patterns, happiness, resilience, conversation orientation, conformity orientation
  • Gholam Reza Rajabi, Hoshang Alibazi, Asghar Jamali, Ghodratollah Abassi Pages 83-104
    Mental health as an important source of personal growth and positive, social and economic students are involved. This study aimed to investigate the relationship between self-esteem and social support and mental health among Shahid Chamran University students of Ahvaz was conducted. 400 students of Chamran University students resident in dormitories using multi-stage random sampling were selected. Participants completed Rosenberg Self-esteem Scale, Perceived Social Support Scale and General Health Questionnaire. The present study is correlation and was used statistics methods simple correlation coefficient and multiple regression analysis that were analyzed by SPSS-16 software. The findings indicated that self-esteem, and social support, have positive significant relationship with mental health in whole and in male and female students. The regression analyzes showed that self-esteem and social support variables were significant predictors of mental health in whole and in male and female students. Accordingly, it is necessary to University officials and managers in environments of student focus on respect to the character and value to students and supports them in their various aspects.
    Keywords: Self, esteem, social support, mental health, students
  • Ezatollah Ghadampour, Hassan Ali Viskarami, Roghayeh Allaee Kharaem Pages 105-126
    This research was aimed to investigate the relationship between motivational beliefs (self-efficacy, motivation, test anxiety) with middle school student's academic performance in Ardabil province. This research is a correlation study. In this study, 75 students were randomly selected. General self-efficacy questionnaire of Scharer and et al., achievement motivation questionnaire (AMQ) of Hermans, and Ahvaz test anxiety inventory were used for data collection. The student's average scores in the previous semester were considered as an index for academic performance. Multivariate regression analysis showed that academic motivation variables (P<0.001), efficacy (P<0.001) and test anxiety (P<0.05) are significant predictors of academic performance. Also, there are significant correlation between self-efficacy, motivation and test anxiety. To qualify, teachers and trainers should provide the right conditions for increasing academic motivation, self-efficacy, and setting test anxiety to more opportunities for student's learning. In addition, empowerment of school counselors for identifying and providing psychological services is essential. Therefore, these results could have important impacts on training and consulting services for students.
    Keywords: Motivational Beliefs, Self, Efficacy, Motivation, Test Anxiety, Academic Performance
  • Bahman Kord, Hasan Pashasharifi Pages 127-144
    The main objective of this study was to investigate the role of self-compassion, intrinsic, and extrinsic motivation in predicting academic stress among college students. Research method was correlation. This study was conducted based on 558 students selected from Mahabad Islamic Azad University during 2012-13 academic years using random simple sampling. Measurement tools included a demographic checklist, self-compassion (Neef, 2003), achievement goals-orientation questionnaire (Elliot, & Mcgregor, 2001) and students’ academic stress (Kohn, & Frazer, 1986). To measure variance homogeneity and outliers’ data, mahalanobis distance strategy, correlation matrix and regression analyses were administrated. Correlation matrix indicated that correlation between variables of intrinsic motivation and self-compassion with academic stress had negative significant correlation; that is, findings demonstrated that self-compassion played a significant role in predicting students’ internal motivation; as well as intrinsic motivation played a significant mediate role between self-compassion and academic stress. Consequently, the increase of self-compassion and intrinsic motivation exerted a significant effect on reducing academic stress.
    Keywords: self, compassion, intrinsic, extrinsic motivation, academic stress
  • Mehrdad Mazaheri, Hamid Reza Ghanbari Pages 145-170
    One of the main aims of using the academic achievement tests is to assess the learner''s academic achievement. Like other psychological tests¡ achievement tests as well as different grading scale behavior are useful tools when they provide an unbiased estimate of the target variable measurement. However¡ due to the nature of the variables as well as measurement feature tools¡ there is a chance to presence some errors in the measurement process. Fuzzy logic-based systems with the benefit of modern methods of mathematical calculations are trying to reduce the ambiguity of the variable measurement process. In this study¡ the mid-term and the final scores of the 22 undergraduate students in the descriptive statistics course was considered as an uncertain and ambiguous data. Using fuzzy logic as an effective tool data was analyzed and the results of the using the proposed fuzzy model compared to the traditional methods (conventional) were discussed.
    Keywords: Fuzzy logic, fuzzy systems, measurement scale, evaluating educational achievement