فهرست مطالب

دانش حسابداری - پیاپی 22 (پاییز 1394)

فصلنامه دانش حسابداری
پیاپی 22 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامحسین اسدی، مرتضی خالقی* صفحات 7-28
    به موقع بودن گزارش های مالی، یکی از مهم ترین ارکان کیفیت ارائه اطلاعات مالی شرکت هاست، زیرا می تواند به استفاده بهتر و مفیدتر استفاده کنندگان از اطلاعات منجر شود. ارائه اطلاعات به موقع می تواند باعث کاهش عدم تقارن اطلاعاتی میان سرمایه- گذاران با شرکت ها شود. عدم تقارن اطلاعاتی بین شرکت ها و سرمایه گذاران سبب می شود هزینه تامین مالی درون سازمانی و برون سازمانی متفاوت باشد، به این ترتیب که تامین منابع مالی برون سازمانی مشکل تر شود. در این پژوهش، تاثیر دفعات گزارشگری مالی روی عدم تقارن اطلاعاتی و هزینه سرمایه، مورد بررسی قرار گرفته است. برای سنجش عدم تقارن اطلاعاتی از معیار دامنه تفاوت قیمت پیشنهادی خرید و فروش روزانه سهام و برای سنجش هزینه سرمایه، از معیار نسبت سود به قیمت هر سهم استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها از روش حداقل مربعات معمولی استفاده شده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان می دهد که میان دفعات گزارشگری مالی، عدم تقارن اطلاعاتی و هزینه سرمایه، رابطه منفی و معناداری وجود دارد، به طوری که با افزایش دفعات گزارشگری مالی، عدم تقارن اطلاعاتی و هزینه سرمایه کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: دفعات گزارشگری مالی، عدم تقارن اطلاعاتی، هزینه سرمایه
  • شکرالله خواجوی*، مهدی ابراهیمی میمند صفحات 29-56
    در پژوهش های مختلف به شیوه های متفاوتی اقدام به سنجش مدیریت سود شده است. یکی از این شیوه ها، توزیع سود است که به دستیابی یا پیشی گیری از آستانه خاصی از سود اشاره دارد. افزایش کیفیت حسابرسی می تواند موجب بهبود در کیفیت اطلاعات گزارش و بخصوص سود حسابداری شود. بر این اساس پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین احتمال دستیابی به آستانه های خاصی از سود (شامل اجتناب از زیان، اجتناب از کاهش سود و اجتناب از سود غیر منتظره منفی) و کیفیت حسابرسی (شامل اندازه موسسه، دوره تصدی حسابرس و امتیاز کنترل وضعیت و کیفیت حسابرسی) می پردازد. برای این منظور اطلاعات مربوط به 101 شرکت برای سال های 1384 تا 1390 گردآوری و تجزیه و تحلیل شد. یافته های حاصل از این بررسی نشان داد که بین احتمال مدیریت سود با هدف دستیابی یا پیشی گیری از سود سال قبل و اندازه موسسه حسابرسی و امتیاز کنترل وضعیت و کیفیت حسابرسی رابطه منفی و معناداری وجود دارد؛ اما رابطه معناداری بین کیفیت حسابرسی و آستانه های اجتناب از زیان و اجتناب از سود غیرمنتظره منفی یافت نشد.
    کلیدواژگان: آستانه های سود، کیفیت حسابرسی، مدیریت سود
  • کامران پاکیزه، محمدرضا حیدری، مهدی بشیری جویباری* صفحات 57-79
    این پژوهش به بررسی دلایل نگهداشت وجه نقد شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از منظر ریسک مالیاتی می پردازد. ارتباط بین ریسک مالیاتی و نگهداشت وجه نقد توسط شرکت ها را می توان بر اساس انگیزه احتیاطی نگهداشت وجه نقد، تفسیر نمود. بر مبنای انگیزه احتیاطی نگهداشت وجه نقد، انتظار می رود شرکت هایی که ریسک مالیاتی بالاتری را می پذیرند، تمایل بیشتری به نگهداشت وجه نقد اضافی از خود نشان دهند. نمونه آماری تحقیق شامل 101 شرکت پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران در طی دوره زمانی 1391–1384 است. داده های پانل پژوهش با استفاده از روش رگرسیونی حداقل مربعات تعمیم یافته با الگوی اثرات ثابت مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از 808 مشاهده سال شرکت نشان داد که ریسک مالیاتی تاثیر مثبت و معناداری بر روی میزان نگهداشت وجه شرکت ها دارد.
    کلیدواژگان: رویه جسورانه مالیاتی، انگیزه احتیاطی نگهداشت وجه نقد، انحراف استاندارد نرخ موثر مالیاتی
  • فرزانه نصیرزاده، مهدی صالحی، بهزاد بیگی* صفحات 81-105
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر ویژگی های هیات مدیره اعم از فرایندی و ساختاری بر روی ریسک مالی شرکت ها در دوره زمانی، 1390-1382 بوده و 158 شرکت به عنوان نمونه انتخاب شده است. از متغیرهای تغییر در نقدینگی و تغییر در بحران مالی به عنوان متغیر وابسته ریسک مالی و از ویژگی های هیات مدیره (ساختار و فرایند هیات مدیره) به عنوان متغیر مستقل و از ویژگی های شرکت به عنوان متغیرهای کنترلی موثر بر ریسک مالی شامل اندازه شرکت، فرصت رشد و سودآوری و همچنین نوع صنعت نیز استفاده شده است. به منظور اندازه گیری ویژگی های فرایندی هیات مدیره از پرسش نامه مک نولتی و همکاران (2013) استفاده شده است. نتایج نشان می دهد در حالتی که تغییر در بحران مالی به عنوان معیار ریسک مالی در نظر گرفته می شود، تاثیر اندازه هیات مدیره بر ریسک مالی در سطح کل شرکت ها، مثبت، تاثیر دوگانگی وظیفه مدیر عامل بر ریسک مالی در صنعت خودرو و ساخت قطعات، منفی و در بین ویژگی های فرایندی، تنها تاثیر استفاده از دانش و مهارت بر ریسک مالی در سطح شرکت های مورد بررسی، منفی بوده است. همچنین در حالتی که تغییر در نقدینگی به عنوان معیار ریسک مالی لحاظ می شود، تاثیر اندازه هیات مدیره در صنعت محصولات شیمیایی و تاثیر فرصت رشد در صنعت خودرو و ساخت قطعات بر ریسک مالی، منفی بوده است. دیگر نتایج حاکی از عدم تاثیر سایر ویژگی های هیات مدیره اعم از فرایندی و ساختاری بر ریسک مالی در سطح کل شرکت ها و صنایع مختلف است.
    کلیدواژگان: ساختار هیات مدیره، فرایند هیات مدیره، ویژگی های شرکت و ریسک مالی
  • عباس افلاطونی* صفحات 107-130
    در این پژوهش، رابطه بین کیفیت سود حسابداری (سنجیده شده با معیارهای کیفیت اقلام تعهدی و پایداری سود) و سرعت انعکاس اطلاعات در قیمت سهام، در بازه زمانی 1382 تا 1391، در 112 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بررسی شده و رابطه عامل های ریسک سرعت انعکاس اطلاعات حسابداری و غیر حسابداری با صرف ریسک بررسی گردیده است. در برآورد الگو ها از رویکرد داده های ترکیبی و نیز رگرسیون دو مرحله ای فاما- مک بث (1973) استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که هر چه کیفیت اقلام تعهدی بیشتر و میزان پایداری سود حسابداری بالاتر باشد، اطلاعات با سرعت بیشتری در قیمت های سهام انعکاس می یابد. همچنین، نتایج بیانگر وجود رابطه مثبت و معنادار بین عامل های ریسک سرعت انعکاس اطلاعات حسابداری و غیر- حسابداری با صرف ریسک است. این موضوع بدان معناست که با کاهش کیفیت سود، سرعت انعکاس اطلاعات در قیمت های سهام کاهش یافته و بازده مطالبه شده توسط سهامداران افزایش پیدا می کند.
    کلیدواژگان: کیفیت اقلام تعهدی، پایداری سود، سرعت انعکاس اطلاعات، صرف ریسک
  • مهدی حیدری*، بهمن قادری، مهدی کفعمی صفحات 131-151
    سرمایه فکری به عنوان یک دارایی غیرملموس و ایجاد شده در داخل خود سازمان، منبع استراتژیکی است که شرکت را قادر به ایجاد مزیت رقابتی و عملکرد مالی برتر می نماید؛ اما به واسطه عدم گزارشگری اقلام مربوط به سرمایه فکری، بین مدیریت و سهامداران شرکت، پیرامون سرمایه فکری سازمان، نوعی عدم تقارن اطلاعاتی وجود دارد که این عدم تقارن اطلاعاتی می تواند منجر به افزایش هزینه های نمایندگی گردد. از آن جا که خاستگاه نظام راهبری شرکتی به نظریه نمایندگی و کاهش تعارضات بین مدیر و سهامداران بر می گردد، در پژوهش حاضر، ارتباط بین نظام راهبری شرکتی و سرمایه فکری با رویکرد الگو سازی معادلات ساختاری مورد بررسی قرار گرفت. جامعه آماری پژوهش را شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1385 تا 1391 تشکیل می دهد. پس از اطمینان یافتن از برازش قابل قبول الگو های اندازه گیری و ساختاری پژوهش، نتایج پژوهش حاکی از آن است که بین نظام راهبری شرکتی و سرمایه فکری ارتباط معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، الگو سازی معادلات ساختاری، نظام راهبری شرکتی، هزینه های نمایندگی
  • اصغر سلطانی، شکوفه فرهمند، رسول عربی* صفحات 153-175
    مدیریت سرمایه در گردش یکی از مهم ترین مسائل مدیران مالی است و آن ها همواره سعی در تعیین سطحی منطقی جهت سرمایه در گردش دارند. معیار مورد استفاده برای سنجش سرمایه در گردش، دوره چرخه تبدیل وجه نقد می باشد. هنگامی که شرکت از منابع خود به طور منطقی استفاده نماید، بدین معنی که شرکت بتواند درقبال رویدادها و فرصت های غیرمنتظره واکنش نشان دهد این منابع می توانند توان رقابتی ایجاد کنند. در این پژوهش برای انتخاب جامعهآماری از روش حذف سامان مند، نمونه ای شامل 257 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی دوره زمانی 11 ساله (1381-1391) انتخاب و بررسی گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش گشتاور تعمیم یافته استفاده شده است.
    با توجه به نتایج به دست آمده مشخص شد که دوره گردش دارایی های جاری با توان رقابتی رابطه مثبت و معناداری دارد و دوره گردش وصول حساب های دریافتنی، دوره گردش پرداخت حساب های پرداختنی و دوره چرخه تبدیل وجه نقد با توان رقابتی رابطه منفی و معنا- داری دارد. همچنین بین دوره گردش موجودی کالا، نسبت جاری و نسبت آنی با توان رقابتی شرکت ها ارتباط معناداری وجود ندارد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که مدیریت سرمایه در گردش به طور گسترده ای بر توان رقابتی بازار و بهره وری عملیاتی تاثیر گذار است. توانایی سرمایه در گردش تاثیر مثبتی بر توان رقابتی در بازار محصولات دارد. ولی با کاهش توانایی سرمایه در گردش به سطح مشخصی، این تاثیر گذاری ضعیف خواهد شد.
    کلیدواژگان: سرمایه در گردش، انعطاف پذیری مالی، توان رقابتی، چرخهتبدیل وجه نقد
|
  • Gholam Hossein Assadi, Morteza Khaleghi* Pages 7-28
    Timeliness of financial reporting is one of the important factors in the quality of firm's financial information, since such are porting can lead to efficient utilization of information for users. Providing more timely information may reduce information asymmetry between acompany and its stockholders. Information asymmetry causes costs of financing from company’s owned sources and from the other sources to be different. This makes financing from the other sources difficult. This study aimed at examining the impacts of financial reporting frequency on information asymmetry and on cost of equity. To measure information asymmetry and cost of equity, the range of bid-ask spread of daily treading, and the ratio of earnings to price were used, respectively. In this study, the data consisted of 71 companies listed in the Tehran Stock Exchange in the period 2006 to 2011, and data analysis and test of hypothesis were carried out by ordinary least squares method.Results showed that there are significant negative relationships between financial reporting frequency, and the variables of information asymmetry and cost of equity. That is, in the years as financial reporting frequency increased, information asymmetry and cost of equity decreased.
    Keywords: Financial Reporting Frequency, Information Asymmetry, Cost of Equity
  • Shokrollah Khajavi*, Mahdi Ebrahimi Maimand Pages 29-56
    Different researches employ different empirical methodsto assess earnings management. One of the methods concentrates on profit distribution that refers to acts to meet or beat certain threshold. Promoting audit quality may cause improvement in quality of information, and in particular, in quality of assessing earnings. This study examined the relationship between the probabilities of meeting or beating certain thresholds of earnings, including loss avoiding, earnings reduction avoiding and negative earnings surprise avoiding, and audit quality, including firm size, tenure, and quality control point. The study used information from 101 companies for the period of 2005 to 2011 to analyze the respected relationship. The results showed that there is a significant negative relationship between probabilities of the earning management to meet or beat past year earnings and the two audit quality variables of audit firm size and quality control point. However, there was not significant relationship betweenthe earning management for loss avoiding and negative earnings surprises avoiding and the audit quality.
    Keywords: Audit Quality, Earnings Management, Earnings Thresholds
  • Kamran Pakizeh, Mohammadreze Heidari, Mehdi Bashiri Joibari* Pages 57-79
    This study examines causes of cash holdings of the companies listed in Tehran Stock Exchange, regarding the perspective of tax risks. The relationship between tax risks and cash holdings of the companies can be explained by precautionary motive for cash holdings.The precautionary motive for cash holdings requires that companies that accept higher tax risks have more willingness to hold excess cash. In this study, the sample takes 101 companies listed in the Tehran Stock Exchange in the period 1384 to1391. The results were obtained from a panel data study that was analyzed with in a generalized least squares regression model with fixed effect. The results from 808 observation showed that tax risks have positive and significant effects on the amount of cash holdings of the companies.
    Keywords: Tax Aggressive Procedure, Precautionary Motive for Cash Holdings, Standard Deviation of Effective Tax Rate
  • Farzaneh Nassirzadeh, Mahdi Salehi, Behzad Beigi Pages 81-105
    The purpose of this study is to examine the effects of characteristics of board of directors, including structure and process characteristics, on financial slack, regarding a sample of158 companies from Tehran Stock Exchange in the period 2003 to 2011. In this study, the variables of changes in liquidity and financial slack were regarded as dependent variables for financial risks, and the variables of structure and process characteristics of board of directors as independent variables, and the variables of company’s features as control variables affecting financial risks and consist of company size, growth opportunity, profitability, and type of industry. To measure process characteristics of the board, the questionnaire of McNulty et al., (2013) was used.Results indicated that if changes arising from financial crisis are considered measuring financial slack, the effect of board size on financial slack in all companies is significantly positive; the effect of duality state of CEO responsibilities on financial slack in automobile and automotive parts manufacturing industry is significantly negative; and among the process characteristics of board, only the effect of using knowledge and skill on financial slack in all the surveyed companies is significantly negative. Moreover, if changes in liquidity are considered financial slack, the effect of board size in chemical products industry, and the effect of growth in automobile manufacturing industry on financial slack, is significantly negative. Other results showed that the other board characteristics have no effect on financial slack in all the companies in different industries.
    Keywords: Board Structure, Board Process, Company Features, Financial Slack
  • Abbas Aflatooni* Pages 107-130
    In this research, the relationship between the earnings quality, measured by accruals quality and earnings persistence, and the reflection speed of information in stock prices in 112 firms listed in the Tehran Stock Exchange in the period of 2003 to 2012wereinvestigated. Also, the relationship between risk factors of the reflection speed of accounting and non-accounting information and risk premium were examined. To model the relationships, a panel data framework and two stage regression method of Fama- Macbeth (1973) were applied.The results showed that higher accruals quality and more accounting earnings persistence give rise to higher reflection speed of information in stock prices. Also, the results indicated that there exists a significantly positive relationship between the reflection speed of accounting and non-accounting information for risk factors and the risk premium. This means a decrease in the earnings quality causes reduction in the reflection speed of information in share prices and increase in the shareholders claimed return.
    Keywords: Accruals Quality, Earnings Persistence, Reflection Speed of Information, Risk Premium
  • Mehdi Heydari, * Bahman Qaderi, Mehdi Kafami Pages 131-151
    Intellectual capital as an intangible asset produced within a company could be regarded as a strategic asset that enables the company to create competitive advantage and superior financial performance. Because of lack of reporting the intellectual capital items in financial statements, there exists asymmetric information about the intellectual capital between company’s management and shareholders. This may raise agency costs. Since raise of corporate governance brings up alleviating agency costs, and then, intellectual capital related conflicts between company’s management and shareholders, in this study the relationship between corporate governance and intellectual capital was examined, regarding structural equation modeling approach in analyzing research data.Data was collected from 68 manufacturing companies listed in the Tehran Stock Exchange in the years 2006 to 2012. The results, after confidence of validation of the findings, showed that there is no significant relationship between corporate governance and intellectual capital.
    Keywords: Intellectual Capital, Corporate Governance, Agency Costs, Structural Equation Modeling
  • Asghar Soltani, Shekoofeh Farahmand, Rasool Arabi* Pages 153-175
    Working capital management is one of the most important issues for financial managers, and they always try to determine the rational level of working capital to manage their activities. Cash conversion cycle is the indicator used for measuring working capital. When a firm uses its sources rationally to react to unexpected financial situation, sources of working capital may provide competitive ability for the firm. In this study, a sample of 257 companies listed in the Tehran Stock Exchange in a period of11 years from 2002 to 2012 was selected to assess the expected effects of working capital and financial flexibility on competitive ability of the firms. Data analysis was carried out by the generalized momentum method.The results indicated that there exists a positive and significant relationship between current asset turnover period and competitive ability, and that there are negative and significant relationships between the three variables of receivables collection period, payable turnover period, and cash conversion cycle, and the variable of competitive ability. Also, the results showed that there are not significant relationships between the three variables of inventory turnover period, current ratio, and quick ratio, and the variable of competitive ability. The results of this study revealed that working capital management has widely effects on the competitive ability in market and the functional efficiency of the firms, and that working capital ability has positive effects on the competitive ability in products market, but such effects reduce when working capital ability decreases below a certain level.
    Keywords: Working Capital, Financial Flexibility, Competitive Ability, Cash Conversion Cycle