فهرست مطالب

تحقیقات تمثیلی در زبان و ادب فارسی - پیاپی 26 (زمستان 1394)

نشریه تحقیقات تمثیلی در زبان و ادب فارسی
پیاپی 26 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سخن سردبیر
    سید احمد حسینی کازرونی صفحه 11
  • اسماعیل عبدی مکوند* صفحات 13-30
    تمثیل در ادبیات عرفانی نقش بسزایی دارد. تمثیل های عرفانی، تنها در گروهی از واژه ها یا ترکیبات ظاهر نمی شوند بلکه گاهی تمثیل در یک واژه به کار می رود از قبیل آب، آتش، باد، خاک، دریا، کوه و غیره. در این حالت پیوند تمثیل و نماد، ناگسستنی است. استعاره ها کارکرد تمثیلی می یابند. کنایات، مجازها و تشبی هات نیز از این آمیختگی، بیرون نیستند. ادبیات عرفانی به دلیل سر و کار داشتن با عموم مردم و به خاطر بافت غیر تخصصی و بی تکلف خود، به دلیل استفاده از زبانی ساده و همه کس فهم و به خاطر ساده کردن حقیقت های سخت و دشوار فهم، اغلب از «تمثیل» که سنت رایج در فرهنگ و زبان مردم است، برای مجاب کردن مخاطب استفاده می کند. بررسی کارکرد تمثیلی «آتش»، به روش کتابخانه ای – اسنادی با رویکرد تحلیلی، و گاهی توصیفی، بر عهده این مقاله است.
    کلیدواژگان: شعر عطار، ادبیات عرفانی، تحلیلی و توصیفی، تمثیل، آتش
  • رزاق قدمنان*، مرتضی انصار صفحات 31-42
    نویسندگان و شاعران برای مقاصد خویش از ابزارها و شیوه های گوناگون بلاغی و بیانی بهره می برند. این ابزارها و شیوه ها محمل و ظرفی می شوند تا خواننده با مواجهه با آن ها به محتوا و معنای درونی آن پی ببرند. تمثیل یکی از این شیوه هاست که مولوی از آمیختن این شگرد با طنز و بیان طنزی، خواننده خود را به تامل و تعمق بیشتر در محتوای اثر وامیدارد. می توان مدعی شد که در ادبیات عرفانی فارسی، تمثیل، محوری ترین و اصلی ترین نقش را در بیان مقصود مولفان این گونه آثار دارد. چرا که زبان عرفانی زبانی است که فهم ژرف ساخت های محتوایی اش مستلزم آوردن مثل ها و داستان ها و روایاتی است که به طور محسوس و ملموس در زندگی اجتماعی و روزمره مردم نمود دارد. و از آنجا که این حکایت ها اگر به زبان طنز و یا محتوایی طنز گونه بیان شود تاثیر بیشتری خواهد داشت، مولانا با ابزارهای گوناگون از این نوع ادبی نهایت بهره را برده است.
    کلیدواژگان: تمثیل، سبک تمثیلی، طنز، روش ها و ابزارهای ایجاد طنز
  • محمدحسین خان محمدی، سهراب سعیدی*، محبوبه اسماعیلی صفحات 43-60
    تمثیل و کاربرد آن در ادب پارسی سابقه ای دیرینه ای دارد و یکی از کسانی که از این توانمندی ادب پارسی توانمندانه استفاده کرده است مولانا جلال الدین محمد بلخی است. او با شوقی وافر و شوری عارفانه می خواهد عرفان عملی را به مریدان و شیفتگان راه طریقت و حقیقت آموزش دهد و در این رسالت خطیر خویش برای بیان مفاهیم والا از تمثیل بهره جسته است. وی مفاهیم ژرف و عمیق عرفانی را درقالب قصه ها و حکایات شیرین بیان می کند که این حکایات شیرین گاه از زبان جانوران و حیوانات بیان می شود و شخصیت های داستان حیوانات اهلی یا وحشی هستند. از آنجا که بررسی تمثیل و قصه سرایی در مثنوی پر اهمیت است، در این مقاله، نخست به ارائه تعریفی از تمثیل پرداخته می شود و سپس از اهداف و مقاصدی یاد می شود که مولانا از توسل به تمثیل در نظر داشته است و در ادامه، حکایت تمثیلی «طوطی و بازرگان» به نثر می آید وبعد به ابیات منظوم آن تمثیل پرداخته می شود و نقش های نمادین و سمبلیک آن مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: مثنوی، مولانا، حکایت طوطی و بازرگان، رمزگان، تمثیل
  • محمد حاجی آبادی* صفحات 61-86
    بررسی و مطالعه نظام مند جایگاه پرندگان در تمثیل های دیوان صائب، از جمله راه های دقیق و علمی است که ما را به دنیای فکری وی نزدیک خواهد ساخت. پژوهش حاضر، عهده دار بررسی و تحلیل ابعاد به کار گیری پرندگان در تمثیل های این شاعر نامی پارسی گوی می باشد؛ نگارنده در این جستار با واکاوی دیوان صائب سعی در نمایاندن هرچه بیشترسحر بیان وی می باشد. بیانی که با بهره گیری از صنعت تمثیل سبب اعجاز بسیاری از ادب شناسان شده است. از جمله نتایج این پژوهش آن است که صائب با بهره گیری از پرندگان در تمثیل به نحو بسیار بدیعی اغراض و مضامین اجتماعی، سیاسی و تعلیمی خویش را بیان نموده و از هر پرنده سمبلی ساخته برای رشادت های فکری و روحی متاثر شده از زمانه خویش و بدین وسیله کلام خویش را پرورش داده و به آن انسجام بخشیده است.
    کلیدواژگان: سبک هندی، صائب تبریزی، شعر فارسی، پرندگان، تمثیل
  • شکوه برادران* صفحات 87-110
    ذهن نسبیت گرای مولانا، طبیعت و جریانات آن را در قالب تمثیل های زیبا و هنرمندانه با زبان شعر به تصویر می کشد. نسبیت در مثنوی به گونه ای است که بعضی معتقدند در مثنوی کثرت گرایش مطرح شده است. این دیدگاه مولانا در مثنوی با به کارگیری تصاویر، نمادها و مفاهیم متضاد و تمثیل ها و در نگاهی تاویلی بروز و ظهور پیدا کرده است. این پژوهش این موضوع را بررسی می کند که نسبیت در اندیشه ی این شاعر بزرگ و در اثر ارزشمند او (مثنوی) تاثیر به سزایی داشته است. در این پژوهش تلاش گردیده با روشی تحلیلی – استنادی و با مراجعه به کتب تحلیلی دست اول در این حوزه به واکاوی، برجسته کردن و بررسی ابعاد این نسبیت از راه گذر تضادهای مطرح شده بپردازد. در ابتدا مطلق بودن حقیقت و نسبی بودن راه رسیدن به آن و نسبی بودن امور براساس دیدگاه ها و احوال درونی بررسی شده و سپس تضادها و تمثیل های مرتبط و برجسته در مثنوی از جمله خیروشر، ایمان و کفر، نیک و بد و... و پدید آمدن نسبیت از دل این تضادها موضوع سخن قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مثنوی، مولانا، نسبیت، اضداد، تمثیل، اندیشه
  • فاضل عباس زاده*، مهدی جباری صفحات 111-132
    حیوانات با ایفای نقش تمثیلی و نمادین غیر از اینکه، موجب غنای محتوا و جذابیت داستان ها می شوند، شاعران و نویسندگان از رویکرد تمثیلی نقش آنها، بیشتر برای تحقق اهداف تعلیمی و اخلاقی سود می جویند حکیم فردوسی از این رهگذر توانسته است با پندار شخصیت بخشی به حیوانات، ضمن ایجاد شورانگیزی در داستان های شاهنامه، پیوند و همبستگی میان انسان نخستین وحیوانات را به هنر تمثیل به تصویر کشیده و در راستای تعالیم اخلاقی خود که با رنگی حماسی و اسطوره ای تظاهر می یابد به خوبی استفاده نماید. در این مقاله حیوانات نقش آفرین در شاهنامه به سه گروه اهورایی، اهریمنی و اهورایی – اهریمنی تقسیم شده اند و نقش تمثیلی آن ها با ذکر شواهد مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: حیوان، تمثیل، شاهنامه، داستان
  • سید احمد حسینی کازرونی*، محمدرضا کمالی بانیانی صفحات 133-154
    تمثیل که شاخه ای از تشبیه است ذکر روایتی است به شعر یا نثر که مفهوم واقعی آن را از طریق برگرداندن اشخاص و حوادث به صورت هایی غیر از آنچه که در ظاهر دارند حاصل می شود یا بیان داستان و حدیثی است به طریق ذکر مثال و مثل در اصطلاح ادبی نوع خاصی است که آن را به فارسی داستان (دستان) می گویند و مثل و افسانه در معنی وجاهت اشتراک دارند. ادبیات تعلیمی، نوشته ها و آثاری است که برای خواننده و دریافت کننده پیام، دانش و معارفی را بیان کند و یا تعلیماتی از قبیل علوم فلسفی، مذهبی و دیگر علوم را نشان دهد. در طول سالیان گذشته و قرن هایی که بر ادبیات فارسی گذشته، آثار بسیاری در ادبیات تعلیمی همراه با تمثیل در شعر و نثر پدید امده است که هر کدام دریایی از معارف را به همراه دارد اما در تصور ادب فارسی نیز آثاری یافت می شود که هر از چندی در تاریخ ادبیات فارسی در زمره ادب تعلیمی قرار می گیرد اما داخل در ادبیات نیست که باید این آثار را نظم تعلیمی بنامیم.
    کلیدواژگان: شعر و نثر فارسی، تعلیم و تمثیل، دانش های فلسفی و اجتماعی، نظم تعلیمی
|
  • Esmaeil Abdi Makvand Pages 13-30
    Allegory in mystical literature plays an important role. Mystical allegories, only in a group of words or substances do not appear But sometimes used allegory in a word such as water, fire, wind, earth, sea, mountains and so on. The link allegory and symbol, is unbroken. They are metaphors allegorical function. Allusions, metaphors and similes of the mix, not out. The mystical literature dealing with the public and for specialized tissue and its unpretentious, The use of plain language and simple truths for everyone to understand and difficult to understand, Most of the "allegory" The tradition in the culture and language of the people, To convince the audience uses. Check allegorical function "fire", the method library - documents with the analytical approach, and sometimes descriptive, are the responsibility of the article.
    Keywords: Attar's poetry, mystical literature, Analytical, descriptive, allegory, Fire
  • R. Ghodman*, M. Ansar Pages 31-42
    Writers and poets benefit from various methods and tools for the purpose of their ell oquency and expression. These tools and methods are? until the reader can find out the content and literal meaning by encountering these tools. Allegory is one of these methods. Molavi by mixing this method with satire and satirical explanation for costhe reader to more reflection and thinking. It is claimed that, in Persian gnostic literature, allegory has the most important role for explaining the purpose of authors of these works.beacause the gnostic language is the is the language that understanding the profoundness of its content needs to bring examples, stories and narrations that affect peoples social and daily life sensibly and tangibly. Although these narrations have more impact if they are said by satire language or satirical contents. Molana by using different tools utilizes this kind of literature the mast.
    Keywords: allegory of allegorical style, methods, tools of making satire
  • M. H. Khan Mohammadi, S. Saeidi*, M. Esmaeili Pages 43-60
    Allegory & its application in Persian literature trace back to a long time ago. One of literary figure who enjoyed this Persian language’s capability in a great extent was Molana Jalal-e-Din Mohammad Balkhi. He tries to convey practical mysticism to his followers and captivated of the path with all his vigor and gnostic excitements. In his risky adventure, Molana he uses Allegory to describe exalted concepts and do his responsibility. He explains deep mystical concepts in the form of tales and sweet stories. Sometimes tales are told by animals, wild or tame. Due to the fact that storytelling and allegory are of importance in Masnavi of Molana, in this article we try to present a definition of Allegory at first, then we point to Molana’s intentions and goals for presentation of these allegories. In what follows, tale of “Once There Was a Trader Who Owns a Parrot” will be presented in the form of prose. Then the article tries to examine versified parts and verses of the allegory and its symbolic roles.
    Keywords: Masnavi, Molana, Tale of Trader, Parrot, Mystery, Allegory
  • M. Haji Abadi* Pages 61-86
    The systematic study of the place of birds in the allegories in the complete works of Saib, is one of the exact and scientific methods that will make us close to his mental and contemplative world. The current research, aims to study and analyze the aspects of utilizing birds in allegories of this popular Persian-language poet; in this query the author tries to show his magic words through analysis of Saib’s complete works as much as possible, the word that using allegory causes the marvel and wonder of so many literature experts. One finding of this research is that Saib expresses his intentions and social and political and instructional contexts in a very novel method and makes a symbol from each bird for mental and spiritual courage that is impressed or touched from his period and in this way developed his word and consolidates it.
    Keywords: Indian style, SaibTabrizi, poetry, birds, allegory
  • S. Baradaran* Pages 87-110
    Maulana relativism mind, nature and being in the form of beautiful and artistic imagery to depict poetry Relativity plurality in Masnavi Masnavi is such that some trends that have been raised. Rumi's Masnavi view using pictures, symbols and allegories conflicting concepts and interpretation at the manifest This study examines the issue of relativity in Andyshh¬Y the great poet and the great work he (Masnavi) had a great impact The study attempted an analytical way - by referring to the citation analysis first-hand books in the field to analyze, highlight and examine the scale of the relativity of the contradictions raised over pay. At the beginning of the pursuit of truth and relativism, and relativism of the internal affairs investigated on the basis of the views and then highlights the contradictions and related Tmsyl¬Hay Masnavi including Khyrvshr, faith and disbelief, good and bad. .. and the rise of relativity out of these contradictions is the topic of this.
    Keywords: allegory, relativity, opposites, analogies, thought
  • F. Abbaszadeh*, M. Jabbari Pages 111-132
    Animals with their symbolic and allegorical roles make stories wealth and attractive. Furthermore, poets and writers by using animal's allegorical trend and roles achieve moral and learning goals. Ferdowsi the wise man could use the personification of animals, in addition to attaching passionate to Shahnameh stories, shows the solidarity between early human and animals with allegorical art in line with his ethical teaching epic and mythical pretending. In this paper animals playing role in Shahnameh are divided into three groups: Divinity, devilish and divinity-devilish. Their allegorical roles have been exemplified.
    Keywords: Animal, allegory, Shahnameh, story
  • S. A. H. Kazerooni*, M. R. Kamali Baniani Pages 133-154
    Allegory which is a branch of simile represents a narrative as a prose or poetry that its real meaning is got through converting characters and events in forms different from forms having in appearance. Or it is a representation of a story through examples and proverbs. In literary term it is a particular type told story (Dastan) in Farsi. Proverb and myth have in meaning. Didactic literature is literature representing knowledge and learning for the reader and receiver of the message or teachings such as religious, philosophical and the other sciences. During the years and centuries passed in Farsi literature, a lot of literature in didactic literature along with allegory in prose and poetry have been developed that each of them has a sea of learning. But in تصور Farsi literature, literature is also found that sometimes is included in didactic literature in history of Farsi literature but is not within literature and we should call this literature "didactic poetry".
    Keywords: Farsi prose, poetry, training, allegory, social, philosophical knowledge, didactic poetry