فهرست مطالب

پژوهش حقوق خصوصی - پیاپی 12 (پاییز 1394)

فصلنامه پژوهش حقوق خصوصی
پیاپی 12 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شعبان حق پرست، صمد یوسف زاده صفحات 9-35
    بحث درخصوص لزوم و یاعدم لزوم جلب رضایت ولی برای صحت ازدواج ازسوی دختر بالغ باکره، موضوعی با سابقه طولانی میباشد، بهنحوی که وجود این سابقه، قانون گذار قانون مدنی را مجاب به سه دوره قانون گذاری در خصوص ماده 1043 قانون مدنی با سه رویکرد، متفاوت نموده است. تفاوتهای موجود در سه رویکرد موردنظر، این سوال را به ذهن متبادر میکند که آیا اصولا نفس وقوع عقد نکاح، بدون در نظر داشتن ثبت رسمی واقعه ازدواج، نیازی به رضایت قبل یا بعد از عقد (اذن یا اجازه) ولی، دارد تا صحیح تلقی شود یا خیر؟ و چنانچه پاسخ به سوال منفی باشد معنای این فراز اول از ماده 1043 قانون مدنی مصوب سال 1370 مجلس شورای اسلامی که مقرر میدارد: (نکاح دختر باکره اگر چه به سن بلوغ رسیده باشد موقوف به اجازه پدر یا جد پدری او است) چیست؟ در این راستا، عدم ضرورت جلب رضایت ولی برای صحت ازدواج دختر بالغ باکره -اعم از قبل یا بعد ازدواج- در نفس وقوع عقد نکاح و ضرورت وجود رضایت ولی، فقط برای ثبت عقد نکاح در دفتر رسمی ازدواج و وجود اختیار برای ولی در قطع رابطه زوجیت دخترش از طریق توسل به فسخ نکاح و طلاق، بر حسب مورد - آن هم به شرط درخواست مشارالی ها- نظری های است که این نوشتار با تحلیل مبانی و استدلالهای مربوطه، آن را به عنوان نظر قانونگذار ارائه می نماید.
    کلیدواژگان: ازدواج، رضایت ولی، دختربالغ باکره، اذن واجازه، فرض قانونی، اماره، فسخ، طلاق
  • عبدالحسین صفایی، محمدکاظم نظارت مقدم * صفحات 37-59

    امداد و نجات مقولهای است که در بسیاری از سفرهای دریایی رخ میدهد، در این عملیات خطیر مسائل مختلف فنی و حقوقی ایجاد میشود. شناورهایی که جهت انجام این عملیات عازم میشوند معمولا خود در حال انجام کار دیگری میباشند که با این کار باعث نقض قراردادهای کاری خود میشوند. کشتی های امدادگر از این بابت و نیز برای انجام کار امداد و نجات معمولا هزینه زیادی را متحمل میشوند. خسارات مختلفی که ایشان متحمل میشوند همچنین خساراتی که ممکن است ایشان به امداد جو وارد کنند همواره مورد مناقشه بوده است. امدادرسانی وظیفه قانونی فرمانده کشتی ها میباشد اما برای جبران هزینه ها و خسارات وارده نیز باید راه منطقی و منصفانه ای در نظر گرفت. این کار ممکن است برای دست یافتن به سود اقتصادی و یا یک عمل اخلاقی از روی احسان باشد. در این نوشتار نخست مبحث امداد و نجات و الزامات قانونی آن براساس کنوانسیونهای بین المللی و حقوق کامنلا و حقوق موضوعه و قوانین جمهوری اسلامی ایران تشریح شده و سپس به راه های جبران هزینه های احتمالی از دیدگاه سیستم های ذکر شده پرداخت شده است.

    کلیدواژگان: نجات، احسان، اضطرار، غرامت ویژه، تقصیر
  • محمد عیسایی تفرشی، مرتضی شهبازی نیا، حبیب رمضانی آکردی صفحه 61
    قانونگذار در نهاد ورشکستگی نیازمند ابزارهایی است تا آن را در جهت اهداف مورد نظر خود مدیریت نماید. یکی از ابزارهایی که نقش مهمی را در این راستا میتواند ایفا نماید، قاعده ورشکسته است. این قاعده ابزاری است برای جلوگیری از اقدام «تعلیق خودبه خودی تعقیب» انفرادی طلبکاران. عوامل متعددی در کارآمدی و ناکارآمدی این قاع ده مطرح شده است. عمدهترین دلیل کارآمدی، کاهش هزینه ها و افزایش ارزش اموال ورشکسته و از عوامل ناکارآمدی آن بازتوزیع ثروت اعلام شده است. محدودیت قلمرو و فقدان ضمانت اجرا از عوامل ناکارآمدی قاعده توقف یا تعلیق تعقیب در حقوق ایران هستند. در مقابل در حقوق آمریکا قلمرو قاعده گستردهتر و واجد ضمانت اجراست. قاعده تعلیق یا توقف تعقیب در حقوق ایران غیرقابل اسقاط است درحالی که در حقوق آمریکا در این زمینه رویکردهای متعددی مطرح شده است.
    کلیدواژگان: ورشکستگی، تعلیق یا توقف خودبه خودی تعقیب، نظریه حمایت کافی، مدیر ورشکستگی، نظریه مذاکرات بستانکاران
  • رضا مقصودی صفحه 87
    قاعده کلی سوءاستفاده از حق در بسیاری از مسائل حقوقی از روابط املاک مجاور تا حقوق قراردادها و حقوق خانواده مورد استفاده قرار می گیرد. قواعد و هنجارهای حقوق بین الملل خصوصی نیز از این قاعده کلی متاثر شده است. در تعارض دادگاه ها فروم شاپینگ و در تعارض قوانین تقلب نسبت به قانون از مفاهیم رایج در جهت مقابله با سوءاستفاده از حق است. اما سیستمهای حقوقی مختلف با توجه به خاستگاه تاریخی و ساختارهای اجتماعی، رو یکردهای متفاوتی در این موضوع اتخاذ کردهاند. در سنت کامنلا، فرومشاپینگ برای جلوگیری از اعمال صلاحیت قضایی به کار می رود، در حالی که حقوق رومیژرمنی با این مفهوم بیگانه است. در مقابل، با وجود اینکه تقلب نسبت به قانون به عنوان یکی از موانع اجرای قانون خارج ی در حقوق رومیژرمنی قدمت دیرینه دارد، اما در حقوق کامنلا صرفا نظم عمومی و قواعد آمره به عنوان مانع اجرای قانون خارجی مورد بحث قرار میگیرد. در حقوق ایران نیز در هیچ کدام از این موارد قاعده سازی نشده است و اقتباس این مفاهیم از اصول کلی حقوقی با دشواری همراه است.
    کلیدواژگان: فرومشاپینگ، تقلب نسبت به قانون، تعارض دادگاه ها، تعارض قوانین
  • سام محمدی، مهدی فلاح صفحه 109
    برای فهم اصل آزادی قراردادی و دریافتن مبنا و منشاء اخلاقی آن در فقه شیعه و نظام حقوقی ما، نباید به دنبال این اصل در متون فقهی بود بلکه باید به بررسی مبانی اخلاقی دو قاعدهای پرداخته شود که اصل مزبور در مفهوم خود متضمن آنها است. این دو قاعده عبارت است از آزادی در انعقاد عقد و آزادی عناوین. در این مقاله به دلیل گستردگی بحث تنها به مطالعه مهم ترین قاعده مندرج در اصل آزادی قراردادی یعنی آزادی در عناوین پرداخته ایم. با مطالعه و کنکاش در آیات و روایات و تحلیل و بررسی منابع فقهی و حقوقی مشخص شده است که قاعده آزادی عناوین مندرج در اصل آزادی قراردادی، ریشه در اصول و قواعد اخلاقی همچون اصل عام پایبندی به عهد و پیمان و تبعیت عمل از قصد و نیت دارد که به شیوهای غیرمستقیم پس از پوست اندازی و تعدیل در قالب اصل آزادی قراردادی وارد نظام حقوقی شده اند.
    کلیدواژگان: آزادی قراردادی، آزادی عناوین، اخلاق، نیت، وفای به عهد
  • امیر وطنی، سید قاسم زمانی، جعفر زنگنه شهرکی صفحات 131-165
    جبران خسارت ناشی از نقض تعهدات قراردادی باید به گونه ای زیاندیده را در موقعیتی قرار دهد که اگر تعهد طبق قرارداد، انجام میشد در آن موقعیت قرار میگرفت. در اصول قراردادهای تجاری بین المللی موسسه یکنواختسازی حقوق خصوصی این نگرش مقبول واقع شده و بر این مبنا، نظریه جبران کامل خسارت پذیرفت ه شده است. این دیدگاه همچنین در کنوانسیون قراردادهای بیع بین المللی کالا سال 1980 مورد پذیرش واقع شده و در رویه های قضایی و داوری بین المللی نیز تبلور یافته است. در حقوق ایران، این نظریه به ویژه در مورد خسارات ناشی از تفویت منافع مورد انتظار، با چالش اساسی مواجه است. از منظر عدالت و کارایی اقتصادی و نیز به لحاظ هماهنگ سازی قواعد تجارت بین المللی کشور با قواعد رایج در اسناد تجاری بین المللی و نیز با توجه به وجود مبانی فقهی موافق، رفع موانع قانونی جهت پذیرش این نظریه در نظام حقوقی ایران، پیشنهاد میشود.
    کلیدواژگان: نقض تعهدات قراردادی، جبران کامل خسارت، خسارت عدم النفع، اصول قراردادهای تجاری بین المللی، کنوانسیون قراردادهای بیع بین المللی کالا 1980
|
  • Shaban Haghparast, Samad Yousefzadeh Pages 9-35
    The debate as to whether it is necessary to have the gardener’s permission for a virgin girl marriage has been a controversial subject for many years. This issue has led the legislator to establish three aspects considered by Article 1043 of the Iranian Civil Code. The differences relating to these three aspects raise this question: Is it principally necessary to have permission of the girl''s gardener، before or after the marriage، in order for formal marriage to be treated as true or false? If the answer is negative، what is the meaning of the first part of this Article adopted in 1991? Does the marriage of virgin girl that reached the puberty age require her gardener or her father grandfather’s permission? To this end، the necessity of not having the virgin girl’s gardener permission، no matter before or after marriage، existed in the nature of marriage. The virgin girl gardener’s permission is legally for registering the marriage. The gardener’s right to end her daughter’s marriage by terminating the marriage or divorce through her daughter’s request is an approach which is to be considered in this article by analysing it as the legislator''s view.
    Keywords: Marriage, the Gardener's permission, Virgin puberty girl, Legal permission, Divorce
  • Abdol Hossein Safaei, Mohammad Kazem Nezarat Moghaddam Pages 37-59

    Rescue and salvage operations take place in many sea voyages. Numerous technical and legal problems may arise in these operations. The vessel which proceeds to do this operation normally performs another job. By this operation, the vessel breaches her job contract. The rescue ships usually incur a lot of costs and damages in order to perform rescue operation. There are always many challenges regarding costs and damages of rescuer in addition to the damages which the vessel may cause to the rescued ship. The rescue operation is a legal duty of ship masters; however, there should be a logic and legal method for compensating the damages. This job is carried out either for the purpose of an economic interest or it is done morally on the basis of beneficence. This article, first, deals with legal aspects of the rescue and salvage operations on basis of international conventions, common law, civil law and Iranian law. It then examines different methods for compensation.

    Keywords: Salvage, Beneficence, Distress, Special Compensation, Fault
  • Mohammad Isaeei Tafreshi, Morteza Shahbazinia, Habib Ramezani Akerdi Page 61
    In dealing with the bankruptcy regime, the legislator requires legal entities to manage this regime for specific purposes. One of these legal entities that plays a significant role is “automatic stay”. This legal entity is designed to prevent individual action of creditors. Different factors play a role in the efficiency and inefficiency of the automatic stay. The main reasons for efficiency are increasing the value of property of the bankrupt and reducing costs. The main cause of inefficiency is the redistribution of wealth. In Iranian law, a limited scope and the lack of enforcement of the automatic stay are regarded as main reasons for inefficiency of this legal entity. In the United States, the scope of automatic stay is wider than Iranian law, and this legal entity can be enforced in the former.The automatic stay is unavoidable in Iranian law, whereas there are different views in U.S. law in this regard.
    Keywords: Bankruptcy, Automatic Stay, Adequate Protection Theory, Trustee, Creditor's Bargain Theory
  • Reza Maghsoudi Maghsoudi Page 87
    The general rule of abuse of right has been used in many legal contexts, including contract law and family law. Rules and norms on private international law have been affected by this general rule. Forum shopping in conflict of forums and evasion in conflict of laws are the current issues which confront with the abuse of right. Different legal systems have, however, adopted different approaches by considering historical origins and social structures. In common law tradition, forum shopping rule has been used for declining jurisdiction, whereas civil law system is unfamiliar with this concept. On the other hand, while evasion is, historically, regarded as one of the obstacles to the enforcement of foreign law in civil law regime, public policy and mandatory rules are the only barriers in the enforcement of foreign law in common law. In Iranian law, none of these rules have been formulated and as a result, the adaptation of these concepts with general principle is difficult.
    Keywords: Forum shopping, Evasion, Conflict of Forums, Conflict of Laws
  • Sam Mohammadi, Mehdi Fallah Page 109
    To understand the principle of freedom of contract and its moral basis as well as its source in our jurisprudence and law, we must not seek this principle in jurisprudential texts. The examination of moral principle shows that the principle is embedded in its concept. These rules are freedom of contract formation and freedom of forms. This paper just argues that the most important rule set forth in the principle of freedom of contract means freedom of forms because of the extension of subject. By exploring verses, reports, Jurisprudential and legal sources, it can be stated that the rule of freedom of forms embedded in the principle of freedom of contract is rooted in moral principles, such as general principle of loyalty to the covenant and compliance of action with intent that entered into legal system in the form of freedom of contract principle after being adjusted and reformed.
    Keywords: Freedom of Contract, Freedom in forms, Intent, Loyalty to the covenant, Morality
  • Amir Vatani, Sayyed Ghasem Zamani, Jafar Zanganeh Shahraki Pages 131-165
    Compensation for damages arising from a breach of contractual obligations should place the injured party in the position he would have been in had the contract not been breached. By accepting the idea of full compensation, the UNIDROIT Principles of International Commercial Contracts as well as the Convention on Contracts for the International Sale of Goods (1980), judicial precedents, and international arbitration awards have recognised this approach. Despite the recognition of the principle of compensation, this theory is subject to controversy in Iranian law, particularly in the event of damages caused by the loss of anticipatory benefits. From justice and economic efficiency perspectives and for the sake of adapting Iranian commercial rules with ones reflected in international trade instruments, and for considering the affirmative religious jurisprudential principles, it is recommended that effective steps should be taken towards the removal of all existing legal barriers in Iranian law.
    Keywords: Breach of contractual obligations, Full compensation, Loss of profit, Principles of International Commercial Contracts, Convention on the International Sale of Goods1980