فهرست مطالب

فن آوری اطلاعات و ارتباطات در علوم تربیتی - سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، تابستان 1394)

فصلنامه فن آوری اطلاعات و ارتباطات در علوم تربیتی
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعید صفاریان همدانی، علیرضا عالی پور، آذین عظیمی اشرفی صفحات 5-18
    هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی رابطه سواد فن آوری اطلاعات با مهارت های تفکر انتقادی دانشجویان تحصیلات تکمیلی می باشد. این پژوهش از لحاظ ماهیت توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری بود. از طریق جدول کرجسی و مورگان، تعداد 331 نفر از آنها به صورت تصادفی ساده، به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسش نامه گرایش به تفکر انتقادی و پرسش نامه محقق ساخته سواد فن آوری اطلاعات است که روایی آنان از نظر متخصصان گروه علوم تربیتی بررسی و تایید شد. پایایی پرسش نامه ها از طریق ضریب آلفای کرونباخ در یک گروه 30 نفری، برای پرسش نامه سواد فن آوری اطلاعات 0/93 و برای پرسش نامه تفکر انتقادی 0/80 محاسبه گردید. با عنایت به این که مفروضه های آمار پارامتریک برقرار بود، جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شد. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که بین سواد فن آوری اطلاعات با مهارت های تفکر انتقادی (خلاقیت، بالیدگی و تعهد) در بین دانشجویان تحصیلات تکمیلی رابطه ای وجود ندارد. لذا، نتایج نشان دهنده آن است که داشتن سواد فن آوری اطلاعات در بین دانشجویان تحصیلات تکمیلی، دلیلی بر وجود تفکر انتقادی در بین آنان نمی باشد. شاید بتوان، بهترین دوران پرورش تفکر افراد با استفاده از فن آوری اطلاعات را، دوران قبل از ورود آنان به آموزش عالی دانست.
    کلیدواژگان: سواد فن آوری اطلاعات، تفکر انتقادی، آموزش عالی
  • فرشته علیخانی، پرستو علیخانی، مریم اسلام پناه صفحات 19-33
    مقاله حاضر، مطالعه ای است که هدف آن بررسی تاثیر آموزش به شیوه یادگیری سیار بر سه مولفه یادگیری، یادداری و انگیزه پیشرفت و مقایسه آن با روش سنتی است. از نظر روش شناسی، پژوهش حاضر، از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش، کلیه دانشجویان رشته مهندسی آب در درس خاک شناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه است که تعداد آنها 74 نفر بود. با استفاده از فرمول کوکران، تعداد 38 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. قبل از اجرا، پیش آزمون یادگیری (محقق ساخته) و انگیزه پیشرفت هرمنس بر روی هر دو گروه در شرایط یکسان به عمل آمد. برای گروه گواه از روش سنتی و برای گروه آزمایش از روش آموزش به شیوه یادگیری سیار، استفاده شد. پس از پایان سه هفته آموزش، پس آزمون یادگیری و انگیزه پیشرفت برای هر دو گروه اجرا شد و پس از گذشت یک ماه، آزمون یادداری از گروه ها به عمل آمد. داده های این پژوهش با استفاده از آزمون t گروه های مستقل، در نرم افزار SPSS تحلیل شد.یافته ها نشان داد که میزان یادگیری و یادداری در میان افراد آموزش دیده با روش یادگیری سیار، بیشتر از روش سنتی است؛ اما، در روش آموزش به شیوه سنتی، انگیزه پیشرفت بیشتر از یادگیری سیار بود.
    کلیدواژگان: آموزش، یادگیری سیار، یادگیری، یادداری، انگیزه پیشرفت
  • رضوان حکیم زاده، احمد ملکی پور، موسی ملکی پور، عرفانه قاسم پور صفحات 35-50
    هدف پژوهش حاضر، بررسی وضعیت موجود دوره های مجازی آموزش ضمن خدمت فرهنگیان می باشد. این تحقیق از نوع توصیفی بوده که با استفاده از روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری به تعداد 881 نفر از فرهنگیان منطقه دهلران در سال 1393 است. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، 267 نفر تعیین شد. با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای، 134 مرد و 133 زن به عنوان نمونه انتخاب شدند، که به پرسش نامه محقق ساخته ای که بر اساس مبانی نظری پژوهش و تحقیقات پیشین تهیه شده بود، پاسخ دادند. روایی محتوایی و صوری پرسش نامه با استفاده از نظر جمعی از متخصصان و کارشناسان دوره های آموزش مجازی به دست آمد و پایایی پرسش نامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، 0/88 محاسبه شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون کلموگروف اسمیرنف و آزمون دوجمله ای (نسبت ها) استفاده شد. نتایج نشان داد که عدم تدارک زیرساخت ها و امکانات لازم جهت اثربخشی دوره های آموزش مجازی، و عدم اثربخشی دوره های آموزش مجازی نسبت به دوره های حضوری از چالش های موجود است. هم چنین، هم خوانی دوره های آموزشی با نیازهای فرهنگیان و کسب مهارت های لازم برای استفاده اثربخش دوره های آموزش مجازی ضمن خدمت را می توان به دیده فرصت نگریست.
    کلیدواژگان: آموزش مجازی، آموزش ضمن خدمت، آموزش و پرورش، فرهنگیان
  • محبوبه گلستانی زاده، بدری شاه طالبی، اکبر اعتباریان صفحات 51-70
    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه بین پذیرش فن آوری اطلاعات با خلاقیت کارکنان در ذوب آهن اصفهان به روش توصیفی از نوع همبستگی انجام شد. جامعه آماری را کلیه کارکنان بخش اداری این شرکت به تعداد 800 نفر تشکیل می دهد. با استفاده از فرمول حجم نمونه کوکران و به روش نمونه گیری در دسترس، تعداد 259 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب گردیدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، دو پرسش نامه شامل پرسش نامه محقق ساخته پذیرش فن آوری اطلاعات با استفاده از ابعاد مدل دیویس و پرسش نامه تعدیل یافته خلاقیت سازمانی رندسیپ بود، که روایی و پایایی آنها مورد تایید قرار گرفت. یافته های پژوهش حاکی از آن بود که بین ابعاد پذیرش فن آوری اطلاعات با خلاقیت کارکنان رابطه معنادار (577/ 0=r و 0/01> P) وجود دارد. نتایج حاصل از رگرسیون گام به گام نشان داد که از بین ابعاد پذیرش فن آوری اطلاعات در گام اول بعد متغیرهای بیرونی و در گام دوم بعد سودمندی درک شده بهترین پیش بینی کننده خلاقیت کارکنان بوده است.
    کلیدواژگان: پذیرش فن آوری اطلاعات، خلاقیت کارکنان، متغیرهای بیرونی، سودمندی درک شده
  • پیمان یارمحمدزاده، سیروس اسدیان عباس بلاغی، زهرا کرمی صفحات 71-95
    هدف از نگارش این مقاله، تحلیل محتوای چندرسانه ای های آموزشی فیزیک سال دوم متوسطه بر اساس اصول چندرسانه ای ها، ساختار و محتوا می باشد. این اصول، شامل اصل مالتی مدیا، هم جواری، گفتار، کثرت و شخصی سازی می باشد. این پژوهش به روش کیفی انجام شد. نمونه مورد بررسی، گزیده ای از نرم افزارهای آموزشی درس فیزیک سال دوم دوره متوسطه می باشد. به علت اندک بودن جامعه آماری، کل نرم افزارهای چندرسانه ای (11 نرم افزار) انتخاب و به روش تحلیل محتوا بررسی شدند. در مجموع، 15 مقوله و 97 کد از ابعاد و ویژگی های زمینه ای، ساختاری و محتوایی نرم افزارهای آموزشی شناسایی و بررسی شدند. مطابق یافته ها، کلا در چندرسانه ای های مورد بررسی ویژگی زمینه ای مورد توجه بیشتری واقع شده است. در مقوله ساختاری، توجه بیشتر روی بخش مقدماتی و توجه کمتر به مقوله جنبی شده است. در مقوله محتوای اصلی که اصول چندرسانه ای مورد بررسی قرار گرفت، اصل های کثرت و گفتار دارای اهمیت بیشتر و اصل شخصی سازی دارای اهمیت کمتری می باشد. هرکدام از این مقوله های شناسایی شده که کمتر به آنها اهمیت داده شده است، می توانند به عنوان موضوعاتی مستقل در پژوهش های آینده به پژوهشگران یاری رسانند و زمینه ساز رفع مشکلات چندرسانه ای های آموزشی و هم چنین، شناسایی ابعاد جدید شوند.
    کلیدواژگان: چندرسانه ای، تحلیل محتوا، فیزیک پایه دوم، ساختار
  • مریم تقوایی یزدی صفحات 97-115
    هدف از این پژوهش، بررسی رابطه فن آوری اطلاعات و توانمندسازی روان شناختی مدیران آموزش و پرورش منطقه یک ساری بوده است. روش انجام پژوهش از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی از نوع همبستگی و از نظر هدف، کاربردی است. جامعه آماری پژوهش حاضر، 220 نفر از مدیران آموزش و پرورش منطقه یک ساری در سال تحصیلی 93-1392، در نظر گرفته شده است. روش نمونه گیری، تصادفی ساده و حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی و مورگان، 136 نفر تعیین گردید. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه 15 سوالی محقق ساخته فن آوری اطلاعات با پایایی 0/91 و پرسش نامه استاندارد توانمندسازی روان شناختی اسپریتزر که پایایی آن در ابعاد شایستگی 0/88، موثر بودن 0/89، معنی دار بودن 0/86، خودسامان دهی 0/88 و اعتماد 0/84 به دست آمد، بود. توصیف و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آمار استنباطی شامل آزمون همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون خطی انجام شد. نتایج نشان داد که بین فن آوری اطلاعات با توانمندسازی روان شناختی، احساس معنی دار بودن، احساس موثر بودن، احساس سامان دهی و احساس اعتماد مدیران آموزش و پرورش منطقه یک ساری رابطه معنی داری وجود دارد. اما، بین فن آوری اطلاعات با احساس شایستگی مدیران رابطه معنی داری به دست نیامد.
    کلیدواژگان: فن آوری اطلاعات، توانمندسازی روان شناختی، مدیران، آموزش و پرورش
  • محمد علی شفیعا، مهدی محمدی، علیرضا باباخان، علی اصغر سعدآبادی صفحات 117-141
    در دنیای رقابتی امروز، کشورها از روش های مختلفی برای اکتساب و جهش فن آوری استفاده می کنند. در حالی که هدف نهایی از اکتساب و انتقال فن آوری در کشورهای در حال صنعتی شدن، جذب و بومی سازی دانش فنی فن آوری است، به نظر می رسد، این مهم بعضی اوقات به دلیل وجود برخی موانع و عوامل، محقق نمی شود. اگرچه موانع موجود در مسیر بومی سازی فن آوری در کشور ایران نیز مانند سایر کشورهای رو به پیشرفت وجود داشته دارد، اما به دلیل مسایل ویژه ای مانند تحریم، از اهمیت بیشتری برخوردار است. در این مقاله، عوامل بومی سازی فن آوری در سطح خرد و بنگاه با استفاده از مصاحبه عمیق از خبرگان جهاد دانشگاهی علم و صنعت و شرکت توربین سازی تجربه نور، استخراج شده و رابطه آنها با یکدیگر، در قالب یک مدل معادلات ساختاری، نشان داده شده است. اندازه جامعه آماری تحقیق 120 نفر بود که تمام اعضای این جامعه، به عنوان نمونه نیز مد نظر قرار گرفتند. پس از توزیع پرسش نامه طراحی شده توسط پژوهشگران این تحقیق بین تمام اعضای این جامعه، تنها 91 مورد برگشت داده شد. در این تحقیق، برای تعیین پایایی از روش پایایی ترکیبی استفاده شد که حداقل مقدار آن 0/87 محاسبه شد. نتایج نشان داد که شرکت های علاقه مند به بومی سازی فن آوری، باید در پنج حوزه سبک یادگیری، همکاری های فن آورانه، انطباق فن آوری، ظرفیت جذب و فعالیت های اصلی بومی سازی، سرمایه گذاری نمایند.
    کلیدواژگان: بومی سازی فن آوری، انتقال فن آوری، مدل سازی معادلات ساختاری
  • بی بی عشرت زمانی، نرجس امینی صفحات 143-164
    این پژوهش با هدف بررسی نقش واسطه ای عوامل انگیزشی و نگرشی موثر در کاربرد فن آوری، توسط دبیران مقطع متوسطه شهر یزد انجام شد. روش پژوهش، توصیفی- همبستگی بوده است. جامعه آماری، شامل کلیه دبیران دبیرستان های متوسطه به تعداد 3585 نفر بود. نمونه آماری پژوهش را 454 نفر از دبیران مدارس متوسطه که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و با استفاده از فرمول کوکران انتخاب شدند، تشکیل می دادند. ابزارهای پژوهش، شامل پرسش نامه استاندارد سنجش میزان کاربرد فن آوری اطلاعات و ارتباطات ون براک (2001)، پرسش نامه استاندارد سنجش نگرش نسبت به کامپیوتر ون براک و ژئومن (2003) و پرسش نامه راهبردهای انگیزشی برای یادگیری MSLQ بود. تحلیل داده ها از طریق آمار استنباطی و تکنیک آماری مدل یابی معادلات ساختاری و تحلیل مسیر تاییدی با استفاده از نرم افزار لیزرل انجام گردید. نتایج نشان داد که رابطه نگرش و انگیزش و مولفه های آنها با کاربرد فاوا معنادار و مثبت بوده است. به عبارت دیگر، نگرش و انگیزش و مولفه های آنها بر کاربرد فاوا تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: انگیزش، نگرش، استفاده از فاوا، دبیران، دبیرستان های شهر یزد
|
  • Saeid Saffarian Hamedani, Alireza Alipoor, Azin Azimi Ashrafi Pages 5-18
    The main objective of this study was to investigate the relationship between information technology literacy and critical thinking skills of graduate students. Adopting a descriptive survey، the statistical population of the study included graduate students of Islamic Azad University of Sari Branch. Using Krejcie and Morgan table، 331 were randomly selected. The research instruments were researcher-made information technology literacy questionnaire and critical thinking questionnaire، the validities of which were confirmed by the experts in the field of educational sciences. The reliabilities for the given questionnaires were estimated through Chronbach''s alpha coefficient by distributing the questionnaires among a group of 30 participants، the result of which was 0. 93 for IT literacy questionnaire and 0. 80 for critical thinking skills. Regarding the establishment of parametric statistics، the Pearson correlation was used to analyze the data. The results of the study showed that there was no relationship between IT literacy and critical thinking skills (creativity، maturity and commitment) among higher education students. It means that IT literacy was not a reason for the existence of critical thinking، perhaps the best time for improving the thinking power among people through using information technology is before their entrance to higher education.
    Keywords: information technology literacy, Critical Thinking, higher education
  • Fereshteh Alikhani, Parastoo Alikhani, Maryam Eslampanah Pages 19-33
    The present study investigated the effect of education via M-learning on learning, retention and progress motivation comparing it with traditional methods. This study was quasi-experimental with pretest-posttest design with control group. The statistical population included students of hydrology engineering at agriculture faculty of Kermanshah Branch, Islamic Azad University (N= 74). Through Cochran formula, 38 of the participants were selected as the study sample. Before conducting the test, the learning pre-test and Herman's questionnaire were used for both groups in similar conditions. After three weeks, the post-test for learning and progress motivation were administered and after one month, the retention test was administered to both groups. The findings were analyzed using descriptive statistics and independent t-test. Data were analyzed using SPSS software. The results of this study showed a high level of learning and retention in M-learning than traditional methods. But, the motivation for progress in traditional methods was higher than M-learning.
    Keywords: Education, M, learning, learning, retention, progress motivation
  • Rezvan Hakimzadeh, Ahmad Malekipour, Mousa Malekipour, Erfaneh Ghasempour Pages 35-50
    The purpose of this study was to investigate the virtual courses of educators’ in-service training. This research adopted a descriptive approach to conduct the study using survey method. Its statistical population consisted of 881 teachers in Dehloran in 2014. Using the stratified sampling, the sample size was determined as 267 persons by Morgan and Krejcie table, of whom 134 were men and 133 were women who answered the researcher-made questionnaire being prepared based on theoretical foundations of the study as well as previous studies. Face and content validities of the questionnaire were also confirmed using the ideas of a number of experts and specialists of virtual training courses, and the questionnaire reliability was estimated as 0.88 using Chronbach's alpha coefficient. The Kolmogorov Smirnov and Binominal (proportions) tests were used to analyze the data. The results showed that the lack of provision of necessary infrastructures and facilities for virtual training courses effectiveness and lack of the virtual training courses effectiveness compared to attending courses sit among the challenges. Moreover, educational courses compatible with the needs of educators and acquisition of necessary skills for effective use of in-service virtual training courses can be seen as opportunities.
    Keywords: virtual training, in, service training, Education, educators
  • Mahboobeh Golestani Zadeh, Badri Shahtalebi, Akbar Etebarian Pages 51-70
    The present research analyzed the relationship between acceptance of information technology and employees’ creativity in Isfahan Steel Mill Company using descriptive correlational approach. Statistical population was all 800 employees in administrative sections of the company. 259 people were chosen as the study sample using convenience sampling method and Cochran's sample size formula. To collect data, two researcher-made questionnaires of acceptance of information technology by using the dimensions of Davis Model (1989) and the adjusted questionnaire of Randcip’s organizational creativity (1979) were used. Also, the content validity and reliability were estimated and confirmed. The results showed that there was a significant relationship between acceptance of information technology and employees’ creativity (r =0.577, P <0.01). According to stepwise regression conducted, among the variables of acceptance of information technology, the best predictor of employees’ creativity in the first step was external variables and in the second step was perceived usefulness.
    Keywords: accepting information technology, employee's creativity, external variables, perceived usefulness
  • Peyman Yar Mohammadzadeh, Sirus Asadian Abbas Balaghi, Zahra Karami Pages 71-95
    The aim of this paper was to analyze the content of physics educational multimedia for high school students regarding the principles of multimedia, structure and content. These principles contain multimedia principle, contiguity, redundancy, speech and personalization. This study was qualitatively conducted. The sample of the study comprised a selection of educational software of physics course for the second year of high school. Using purposive sampling method and due to the shortages of the samples, 11 were selected and were evaluated through content analysis methods. Totally, 15 categories and 97 codes of educational multimedia dimensions including demographic, content and structural features were found and their evidence was studied. Findings showed that for the educational multimedia, more attention was given to demographic features. Considering the structural category, findings showed that the highest content was given to the preliminary section and the least content was given to the peripheral category. Pointing to the content category, which was of the multimedia principles, findings showed that most of the attention was given to the redundancy and speech principles, and the least attention was given to the personalization principle. Each of the given categories can help the researcher as independent issues for future studies serving as underlying principles to meet the problems in educational multimedia and discover a new dimension.
    Keywords: multimedia, content analysis, second, year physics, structure
  • Maryam Taghvaee Yazdi Pages 97-115
    The aim of this study was to investigate the relationship between information technology and psychological empowerment of education managers in district one ofSari. This applied study adopted a descriptive-correlational approach as its methodology. The statistical population of the study was 220 educational managers in Sari district one in academic year of 2013-14, of whom 136 were chosen as the study sample using Krejcie and Morgan table. Data collection tools were two researcher-made information technology questionnaires consisting of 15 modified questions with a reliability of 0.91 and Spritzer psychological empowerment standard questionnaire including 15 questions with different reliabilities at different dimensions of being competence 0.88, being effective 0.89, being meaningful 0.86, self-determination 0.88 and trustworthy 0.84. The obtained statistical results were provided in two parts of descriptive and inferential statistics, which included the Pearson correlation and the linear regression tests. The results of the study showed that there was a significant relationship between information technology and empowerment of education managers, feeling of being meaningful, feeling of being effective, feeling of self-determination, and feeling of being effective. But there was no significant relationship between information technology and feeling of competence.
    Keywords: Information technology, Psychological Empowerment, managers, Education
  • Mohammad Ali Shafia, Mahdi Mohammadi, Ali Reza Babakhan, Ali Asghar Sadabadi Pages 117-141
    In today’s competitive world, countries use different ways to acquire and use the technology boom. While the ultimate goal of technology transfer and acquisition in industrializing countries is to absorb and localize technical knowledge, it seems this is not sometimes fulfilled because of some obstacles and factors. Although there are some barriers to localize technology in Iran as well as other developing countries, it is more important in Iran due to some problems such as sanctions. In this paper, firm level and micro-level technology localization factors were extracted by conducting in-depth interviews with experts of Jahad Daneshgahi at Iran University of Science and Technology and Tajrobeh Nour Turbine Company, and then, were depicted in a Structural Equation Model (SEM) form. The size of the statistical population was 120 people, all of whom were considered as the sample size. After distributing the questionnaires among all members of that society, only 91 ones were responded. In this research, the Combined Reliability method was used to examine research reliability and its value was 0.87. The results illustrated that firms seeking to localize technology should invest in five fields such as learning style, technological collaborations, technology adoption, absorptive capacity, and the main activities of localization.
    Keywords: technology localization, technology transfer, structural equation model
  • Bibi Eshrat Zamani, Narjes Amini Pages 143-164
    The purpose of the present study was to investigate the effect of teachers’ motivation and attitudes on using information and communication technologies at Yazd high schools. The study adopted a descriptive-correlational approach. The statistical population included all high school teachers (N= 3585), among whom 454 people were selected as the study sample through stratified random sampling method and Cochran formula. Questionnaires were included 3 inventories: van Braak (2001) Standard ICT application level, van Braak & Goeman (2003) General Attitudes toward Computers Scale, and Motivation Strategies for Learning Questionnaire (MSLQ). Data were analyzed using descriptive statistics, structural equation modeling (SEM) and confirmatory path analysis using LISERL software. The results indicated that there was a positive and significant relationship between attitudinal and motivational factors with ICT application. This means that the teachers’ attitudes and motivation had impact on using ICT.
    Keywords: Motivation, Attitude, application of information technology, high school teachers