فهرست مطالب

پژوهش در یادگیری آموزشگاهی و مجازی - سال سوم شماره 10 (پاییز 1394)

نشریه پژوهش در یادگیری آموزشگاهی و مجازی
سال سوم شماره 10 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباس قلتاش*، احمدرضا اوجی نژاد، علیرضا دهقان منگابادی صفحات 7-16
    هدف پژوهش حاضر آسیب شناسی الگوی ارزشیابی توصیفی پیشرفت تحصیلی به منظور ارائه الگوی مناسب در دوره ابتدایی ناحیه دو شهر یزد بود. روش پژوهش، روشی ترکیبی بوده که در بخش کمی از روش توصیفی از نوع پیمایشی و در بخش کیفی از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شد. جامعه آماری شامل معلمان و والدین دانش آموزان دوره ابتدایی ناحیه دو شهر یزد بودند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و نیز جدول تعیین حجم نمونه کرجسی و مورگان، 160 نفر از معلمان و از جامعه والدین با روش نمونه گیری هدفمند 100 نفر مرد و 100 نفر زن انتخاب گردیدند. ابزارهای جمع آوری اطلاعات شامل مصاحبه نیمه سازمان یافته و پرسشنامه محقق ساخته برای سنجش نظرات معلمان و سنجش نظرات والدین بود، روایی محتوایی ابزارها بر اساس نظر متخصصان برنامه ریزی درسی تعیین و تایید شد و ضریب پایایی با استفاده از روش آلفای کرونباخ به ترتیب 93/. و 87/. به دست آمد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های ناپارامتریک کولموگراف - اسمینوروف و آزمون میانه و در بخش کیفی از روش تحلیل مضمون استفاده شد. نتایج نشان داد مشکلات مربوط به مقوله طراحی ارزشیابی توصیفی از نظر معلمان و والدین تا حدودی (در سطح متوسط) وجود دارد، مشکلات اجرا از نظر معلمان در حد زیاد و از نظر والدین تا حدودی (در سطح متوسط) وجود دارد و در نهایت مشکلات پس از اجرای ارزشیابی توصیفی از نظر معلمان در حد زیاد و از نظر والدین تا حدودی وجود دارد. بر اساس یافته های بخش کیفی الگویی به نام ارزشیابی تلفیقی ارائه شد.
    از یافته ها نتیجه گرفته می شود که در کل ارزشیابی توصیفی از وضعیت خوبی در اجرا برخوردار نیست و الگوی تلفیقی ارائه شده می تواند بسیاری از مشکلات اجرایی الگوی جاری ارزشیابی توصیفی را بر طرف نماید.
    کلیدواژگان: ارزشیابی توصیفی، دوره ابتدایی، ارزشیابی تلفیقی
  • اعظم پهلوان صادق*، بیژن عبدالهی، عبدالرحیم نوه ابراهیم، حسن رضا زین آبادی صفحات 17-38
    پژوهش حاضر با هدف طراحی و تبیین الگوی جامعه یادگیرنده حرفه ای در نظام آموزش عالی و با روش همبستگی و اجرا با پرسش نامه های رهبری تحولی، فرهنگ سازمانی، ساختار سازمانی و جامعه یادگیرنده حرفه ای بر 226 عضو هیئت علمی (از بین 351 عضو) دانشکده های مدیریت دانشگاه های دولتی تهران در سال 94-1393 که به روش نمونه گیری خوشه ایدو مرحله ای و سپس نمونه گیری هدفمند در دسترس انتخاب شدند، انجام شد. تحلیل ها، پایایی و روایی مطلوبی را برای ابزارها نشان داد. روش معادلات ساختاری در پژوهش شامل یک سازه نهفته برون زای رهبری تحولی و سه سازه نهفته درون زای فرهنگ سازمانی، ساختار سازمانی و جامعه یادگیرنده حرفه ای است. یافته ها حاکی از تاثیر معنادار و مستقیم رهبری تحولی بر فرهنگ سازمانی (61 /0γ=) بر ساختار سازمانی (82 /0γ=)، بر جامعه یادگیرنده حرفه ای (39 /0γ=)، تاثیر معنادار و غیرمستقیم فرهنگ سازمانی بر ساختار سازمانی (08 /0-=β)، تاثیر معنادار و مستقیم فرهنگ بر جامعه یادگیرنده حرفه ای (72 /0β=)، تاثیر غیرمعنادار ساختار سازمانی بر جامعه یادگیرنده حرفه ای در الگو است. نتایج بیانگر تاثیر مستقیم رهبری تحولی با مضامین تاثیر ایده آل رفتاری و اسنادی، انگیزش الهام بخش و ملاحظه فردی بر فرهنگ سازمانی یعنی انسجام و تعلق خاطر و الگوهای ارتباطی و بر ساختار سازمانی با وضعیت های ارگانیکی و صراحت سلسله مراتب سازمانی و نظارت حداکثر و بر جامعه یادگیرنده حرفه ای با مضمون مسئولیت پذیری جمعی برای یادگیری، مشارکت با تمرکز بر یادگیری حرفه ای و نیز تاثیر مستقیم فرهنگ سازمانی بر جامعه یادگیرنده حرفه ای و تاثیر دو سازه در شکل گیری دانشگاه به عنوان جامعه یادگیرنده حرفه ای است.
    کلیدواژگان: جامعه یادگیرنده حرفه ای، فرهنگ سازمانی، ساختار سازمانی، رهبری تحولی، نظام آموزش عالی
  • بهارک شیرزاد کبریا*، سیده زینب سیدمحمدی صفحات 39-48
    این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و به روش توصیفی- پیمایشی به منظور شناسایی و رتبه بندی مولفه های موثر بر هوشمندسازی مدارس انجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش کلیه مدیران، معاونین آموزشی و دبیران مدارس دخترانه دوره متوسطه 2 منطقه 13 شهر تهران در سال تحصیلی 94-93 است که بر اساس روش نمونه گیری تصادفی با استفاده از جدول مورگان تعداد 196 نفر آن ها به عنوان نمونه انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسش نامه استاندارد در مقیاس لیکرت با پنج گزینه (خیلی زیاد، زیاد، متوسط، کم، خیلی کم) که (یک) کمترین اهمیت و (پنج) بیشترین اهمیت است تنظیم گردید و مورد استفاده قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصله از اجرای آزمون های کولموگروف اسمیرنوف، t تک نمونه ای، ضریب همبستگی رتبه ای اسپیرمن، تحلیل عاملی تائیدی، تحلیل مسیر و تحلیل واریانس و... یک مدل مفهومی از مولفه های موثر در هوشمندسازی مدارس که شامل: برنامه ریزی های آموزشی، بسترسازی فرهنگی، امکانات و منابع مالی و آموزش نیروی انسانی است ارائه شده است. در پایان پیشنهادهایی جهت اجرای این مدل مفهومی در راستای بهینه سازی طرح هوشمندسازی مدارس ارائه شده است.
    کلیدواژگان: مولفه های موثر، هوشمندسازی، مدل مفهومی
  • محمود اکرامی*، نگار الهامیان، سمیه رجب زاده صفحات 49-58
    مطالعه حاضر با عنوان «برآورد پارامترهای سوال های چندگزینه ای در ارزشیابی نظام های آموزشی مجازی» روی آزمون های ریزشی برای ممانعت از تکرار آزمون انجام پذیرفت. برای برآورد پارامترهای سوال ها، پاسخ نامه های 49 آزمون نهایی دانشجویان ریزشی یک نیمسال تحصیلی بررسی گردید. در مدل کلاسیک، درجه دشواری هر سوال (p) نسبت پاسخ های درست به کل آزمودنی ها و قدرت تشخیص (Rpbis) ضریب همبستگی دو رشته ای نقطه ای با کل آزمون در نظر گرفته می شود، محاسبات نشان داد: 1- در 7 /89% آزمون ها حتی یک سوال خیلی آسان و روا مشاهده نگردید. 2- در 26/63% آزمون ها حتی یک سوال خیلی سخت و روان مشاهده نگردید. 3- فقط 04/2% آزمون ها بدون سوال ناروا است. پس از حذف سوال های ناروا، دوباره نمره دانشجویان تعیین و حدود 11/15% افراد از کمند ریزش جستند. به این ترتیب با حذف ماده های ناروا، درصد آزمون های ریزشی به شدت کاهش می یابد، از اتلاف منابع جلوگیری می شود، ملاک پیشرفت تحصیلی دانشجویان واقعی تر و مبنای تصمیم گیری های بهتر را برای دانشگاه فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: مدل کلاسیک، آزمون چندگزینه ای، درجه دشواری سوال، قدرت تشخیص سوال، مرکز آزمون دانشگاه پیام نور
  • مهران فرج اللهی صفحات 59-64
    این مقاله حاصل پژوهشی به منظور بررسی نقش راهبردهای مدیریت منابع یادگیری در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان متوسطه است. روش پژوهش از نوع مطالعات توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را دانش آموزان دوره متوسطه شهرستان سمنان به تعداد 29351 نفر تشکیل می داد. روش نمونه گیری خوشه ای، چند مرحله ای بود. حجم نمونه آماری بر اساس جدول کرجسی - مورگان، با در نظر گرفتن خطای 05 /0 = α؛ و خوشه ایبودن روش نمونه گیری، قریب به 400 نفر در نظر گرفته شد که پس از تکمیل و پالایش، تعداد 389 پرسش نامه قابل تحلیل بود. برای جمع آوری داده ها؛ از پرسش نامه راهبردهای مدیریت منابع پینتریچ، اسمیت، گارسیا و مک کیچی (1993) بازنویسی شده به وسیله دانکن و مک کیچی (2005) استفاده شد که شامل 19 گویه در قالب 4 زیرمقیاس است. مقادیر پایایی برای زیرمقیاس ها با استفاده از روش آلفای کرونباخ بیشتر از 61 /0 محاسبه شده است. معدل کل دانش آموزان در پایان سال تحصیلی به عنوان معیار پیشرفت تحصیلی در نظر گرفته شد. برای تحلیل داده ها از آزمون رگرسیون چندگانه - مدل ورود هم زمان استفاده شد. نتایج نشان داد که زیرمقیاس های مولفه راهبردهای مدیریت منابع یادگیری شامل مدیریت زمان و محیط مطالعه، تنظیم تلاش، یادگیری از همدرسان و کمک طلبی با اطمینان 99 درصد به گونه معنی داری توان تبیین واریانس پیشرفت تحصیلی را به میزان 31 درصد دارا هستند (55 /0=R، 1/42=(384 و 4)F و 01 /0>P).
    کلیدواژگان: راهبردهای مدیریت منابع یادگیری، یادگیری از همدرسان، مدیریت زمان و محیط مطالعه، پیشرفت تحصیلی
  • محمدرضا سرمدی *، مرجان معصومی فرد صفحات 65-72
    عدالت آموزشی همواره کانون توجه متخصصان تعلیم و تربیت بوده است. رشد نظریات فلسفی و آموزشی جدید نیز، به امکان تحقق بیشتر عدالت آموزشی کمک کرده است، بر این اساس؛ هدف از این مقاله بررسی جایگاه عدالت آموزشی در تحول نظام تعلیم و تربیت مبتنی بر سازنده گرایی است. پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی، عدالت آموزشی را در دو پارادایم پوزیتیویستی دنیای مدرن و پارادایم سازنده گرایی دنیای پست مدرن امروز مورد بررسی قرار می دهد. نتایج پژوهش نشان داد که اگرچه عدالت آموزشی در جامعه مدرن با بهره گیری از پارادایم پوزیتیویسم از طریق قوانین عام و تعمیم پذیر و دسترسی همگانی به آموزش تا حدودی تحقق یافت، اما ناکارآمد بودن آن، سبب شد تا در جامعه پست مدرن، با بهره گیری از پارادایم سازنده گرایی و با استفاده از موضع گیری های نظریه نقادی و با توجه خاص به اصالت انسان و تفاوت های فردی او به عنوان یک پارادایم نو ظهور در تعلیم و تربیت، فشارهای اجتماعی و بی عدالتی های ناشی از عدم توجه به تفاوت های فردی، به مقدار زیادی کاهش یابد؛ بنابراین به نظر می رسد تحول نظام تعلیم و تربیت مبتنی بر سازنده گرایی در عصر حاضر عدالت آموزشی را بیش از پیش تحقق بخشیده است.
    کلیدواژگان: عدالت آموزشی، اثبات گرایی، سازنده گرایی
  • طاهر محبوبی*، حسین سلیمی، سید عدنان حسینی، کمال محبوبی صفحات 73-80
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش خودکنترلی هیجانی بر کاهش افسردگی دانشجویان دانشگاه پیام نور بوکان بود. بدین منظور 40 نفر انتخاب و به عنوان نمونه منظور گردیدند. روش تحقیق در این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود و از مقیاس هامیلتون (1960) به عنوان ابزار پژوهش استفاده گردید. برنامه آموزش خودکنترلی هیجانی طی 10 جلسه 60 دقیقه ای و در مدت پنج هفته متوالی به دانشجویان ارائه گردید. بدین منظور نمونه تحقیق به صورت تصادفی در دو گروه 20 نفری (یک گروه آزمایشی و یک گروه گواه) گمارده شدند. گروه آزمایشی، تحت آموزش خودکنترلی هیجانی قرار گرفت، درحالی که گروه گواه در معرض هیچ مداخله ای قرار نگرفتند. داده های به دست آمده با استفاده از آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون کوواریانس) به وسیله نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس و در سطح 05 /0> pبرای گروه وابسته به منظور تعیین اثربخشی آموزش خودکنترلی هیجانی نشان داد که این کاربندی توانسته است به عنوان مداخله ای موثر موجب کاهش افسردگی دانشجویان هم در مرحله آزمایش و هم در مرحله پیگیری شود.
    کلیدواژگان: خودکنترلی هیجانی، افسردگی، دانشگاه پیام نور
|
  • Abbas Gholtash*, Ahmadreza Ojinejad, Alireza Dehghan Mongabadi Pages 7-16
    The purpose of the present research was to study the descriptive model of evaluation in order to present an appropriate model for elementary levels in district two of Yazd city in the school year 2012-2013. Mixed Method was used as research method- A survey descriptive in Quantitative part and Content Analysis in Qualitative part was used. Statistical society of the study contains teachers and student's parents from primary schools in district two of Yazd. 160 teachers, with the help of Morgan Table, were selected as sample through a simple gathering data process. Also, through purposive sampling 100 male and 100 female parents were chosen. The tools for data gathering were two researcher-made questionnaires for teachers (50 questions) and Parents (30 questions) that their reliabilities were equal to. /93 and. /87 respectively and in Qualitative part was used Semi structured interview. Collected data were analyzed by SPSS 16 software. Based on research results, both teachers and parents agreed, to some extent, on the problems regarding Descriptive Qualitative Assessment planning. Furthermore, teachers put the most emphasis on the problems related to the performance procedures whereas parents accepted the idea proportionately. As conclusion, the problems related to the post performance procedures which were the same as the previous one, that is, the teachers putting emphasis on the problems and parents proportionately accepting them. The model of proposed evaluation can solve some executive problems in current descriptive Evaluation.
    Keywords: Descriptive Evaluation, Elementary Level, Integrated Evaluation
  • Azam Pahlevan Sadegh*, Bijan Abdollahi, Abdolrahim Naveh Ebrahim, Hasanreza Zeinabadi Pages 17-38
    The main objective of this study is designing and explaining of professional learning community model in higher education system. Transformational leadership, organizational culture, organizational structure, and professional learning community instruments were executed on 226 faculty members (from 351 faculty members) of colleges of management of public universities of Tehran in the year 1393-94. The sampling method was two-stage cluster sampling method and then targeted available. Analysis showed accepted reliability and validity for instruments. This research used correlation method. The structural equation method contained one exogenous latent construct transformational leadership; and 3 endogenous latent constructs organizational culture, organizational structure, and professional learning community. The study demonstrated transformational leadership had significant and direct effect on organizational culture (γ=0/61), on organizational structure (γ=0/82), on professional learning community (γ=0/39), indirect and significant effect of organizational culture on organizational structure (β=-0/08), and direct and significant effect of organizational culture on professional learning community (β=0/72), and nonsignificant effect of organizational structure on professional learning community. Results showed transformational leadership that is idealized influence, inspirational motivation, individualized consideration, had direct effect on organizational culture i.e. solidarity and fixation, and communication patterns, and on organizational structure i.e. organic, and clearness of hierarchical organizational, and high supervision and control, and on professional learning community that is collective responsibility for student's learning, collaboration focused on professional learning. And so organizational culture had direct effect on professional learning community and also both of two constructs had direct effects on formation of university as professional learning community.
    Keywords: Professional Learning Community, Organizational Culture, Organizational Structure, Transformational Leadership, Higher Education System
  • Baharak Shirzad Kebria*, Seyedeh Zeinab Seyed Mohammadi Pages 39-48
    The purpose of this research is applying and the method is descriptive to identify and rank the effective factors on smart schools. The statistical population included all administrators, educational assistants and teachers of high schools 2 of district 13 in Tehran In the school year 93-94. 196 students were chosen based on random sampling and by using a total of Morgan. For collecting data a standard questionnaire in Likert scale with five options was used (very high, high, medium, low, very low), that one is less important and five is most important. Based on the results of the implementation of the Kolmogorov-Smirnov test, t single sample, Spearman rank correlation coefficient, Confirmatory factor analysis, path analysis and variance analysis and a conceptual model of effective components in smart schools Which include: educational programs, cultural infrastructure, facilities and financial resources and manpower training is presented. At the end, a proposals to implement this concept in order to optimize the smart schools project is presented.
    Keywords: Effective Factors, Smart School, Conceptual Model
  • Mahmoud Ekrami*, Negar Elhamian, Somayeh Rajabzadeh Pages 49-58
    Present study, titled “Estimating the parameters of multiple-choice questions in the evaluation of the educational systems virtual" was performed on failed test to prevent the repetition of tests. For parameters estimation of the questions, responses of 49 final test of failed students was investigated in an academic semester. In the classic model, the degree of difficulty of each question (p) the proportion of correct responses in all subjects, and judgment (Rpbis) double-stranded correlation with the test point considered, the calculations showed: (1) In-89.7% of tests there wasn’t even a very easy and reliable question. (2) In 63.26% of tests wasn’t observed even a very difficult and reliable question. (3) Only 2.04% of tests is without unreliable question. After deleting the unreliable questions, the students’ marks were determined again and about 15.11% of students passed the test. Thus, by deletion unreliable questions, percent of failed tests reduced remarkably, the waste of resources is prevented, the criteria of students’ academic achievement became real more and provided better basis for decision-making in university.
    Keywords: Classical Model, Multiple, Choice Test, The Degree of Question Difficulty, The Power of Determining Answer, PNU Test Center
  • Mehran Farajollahi Pages 59-64
    The aim of present article is to study the role of strategies of learning resource management in the academic achievement among high school students. The research method is descriptive-correlation. The statisticalpopulation is 29,351 of high school students of the Semnan city. A multi-stage cluster sampling methodwasused. based on a sample size table of Krejci - Morgan, taking the error α=. 05 and sampling method, nearly 400 people were selected as the sample. Following the completion and refinement, 389 questionnaires were analyzable. Data gathered via questionnaire of resource management strategies made by Pintrich, Smith, Garcia, & Mckachie (1993) containing four subscales consists of 19 items. Reliability of subscales using Cronbach's Alpha has been calculated greater than. 61. For analyzing data, multiple regressions - the enter model was used. The results showed that the subscales of strategies of learning resource management including managing one's time and study environment, regulation of one's effort, peer learning, and help seeking explained the variance of academic achievement have a 31 percent (R=.55, F(4,384)=42.1, P<.01).
    Keywords: Strategies of Learning Resource Management, Peer Learning, Time Management, Study Environment, academic achievement
  • Mohammadreza Sarmadi*, Marjan Masomifard Pages 65-72
    Educational justice has constantly been the focus of teaching and training experts. Growth of new philosophical and educational theories has provided the possibility of its realization. Thus; the aim of this article is to investigate the position of educational justice in evolution of teaching and training system based on constructivism. In this study, the researcher has used descriptive-analytical method to investigate educational justice in positivism paradigm of modern world and constructivism paradigm of post-modern world. Results of this study showed that although educational justice in modern society has been realized by utilization of positivism paradigm through universal and generalizable rules and availability of education for all mankind, its deficiency has caused that in postmodern society, utilization of construction paradigm and using the lodgments of criticism theory and giving a special attention to mankind originality and its individual differences as a newborn paradigm in teaching and training, societal pressures and injustices originate from inattention to individual differences decrease. Thus, it seems that evolution of teaching and training system based constructivism, has made educational justice to be realized more than before.
    Keywords: Educational Justice, Positivism, Constructivism
  • Taher Mahboobi*, Hosein Salimi, Seyed Adnan Hoseini, Kamal Mahboobi Pages 73-80
    The purpose of this study is to determine the effectiveness of Emotional self - control training on reduction of students Depression in Payame Noor University of Bukan. For this, 40 students were randomly selected as the sample group. This is a semi-experimental research with a pre-test, post-test plan and a control group. Questionnaire based on bullying Scale Hamilton (1960) were used as research tool. The program was presented to students during 10 sessions (each 60 min) in five weeks. The sample group was randomly divided into two 20 person groups, (an experimental group and a control group). The experimental group was taken under Emotional self- control training, while the control group was not. Data analysis with descriptive statistics (Mean, Standard Deviation) and inferential statistics (Covariance Test) was performed using SPSS software. The results of Analysis of Covariance Test (p<0.05) for the dependent group, to determinate the effect of Emotional self- control training, showed that applying this program as an effective intervention reduced Depression in the testing phase and follow-up.
    Keywords: Emotional, Self, Control Training, Depression, Payame Noor University