فهرست مطالب

زمین شناسی ایران - پیاپی 35 (پاییز 1394)

فصلنامه زمین شناسی ایران
پیاپی 35 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجتبی توکلی، علی نجاتی کلاته* صفحه 1
    مدل سازی وارون داده های گرانی، یکی از جالب ترین ابزارهای عددی به منظور به دست آوردن تصاویر سه-بعدی از ساختارهای زمین شناسی است. در این مقاله از مدل سازی وارون غیرخطی داده های گرا نی سنجی جهت تعیین توپوگرافی سه بعدی سنگ بستر استفاده می شود. در فرآیند مدل سازی سه بعدی آنومالی-های گرانی، یک سنگ بستر عموما به وسیله یک سری از بلوک های راست گوشه کنارهم چیده شده، مدل -شده و سپس ضخامت آن ها محاسبه می شود. الگوریتم تهیه شده بر مبنای روش تجزیه مقادیر تکین، طی تکرارهای مختلف با مقایسه داده های واقعی و داده های مدل تعدیل یافته، مدل اولیه را بهبود می دهد. به-منظور نشان دادن کارایی زیر برنامه های کامپیوتری ارائه شده، ابتدا مدل سازی وارون برای داده های مصنوعی بدون نوفه و حاوی نوفه صورت گرفت. در پایان مدل سازی روی قسمتی از داده های گرانی سنجی ناحیه مغان در شمال غربی ایران انجام شد. حوضه رسوبی مغان به علت نزدیکی به مناطق نفت خیز باکو و ضخامت زیاد سنگ های رسوبی جهت اکتشافات هیدروکربوری مورد توجه می باشد. یک فاکتور مهم در بحث اکتشاف نفت و گاز، بررسی سنگ های رسوبی به ویژه از لحاظ ضخامت می باشد. در منطقه مورد مطالعه هدف پیداکردن ضخامت رسوبات یا به عبارت دیگر مرز میان سازند اجاق قشلاق و سنگ بستر غیر رسوبی است که نتایج با واقعیات زمین شناسی، مقاطع لرزه ای و مطالعات گرانی سنجی قبلی هم خوانی دارد.
    کلیدواژگان: داده های گرانی سنجی، توپوگرافی سنگ بستر، مدل سازی وارون، تکرار، روش تجزیه مقادیر تکین، زیربرنامه
  • جواد صمدی صفحه 15
    در این تحقیق از بهینه سازی پارامترهای مدل DRASTIC و لایه کاربری اراضی (LU) جهت ارزیابی آسیب پذیری ویژه آبخوان کاشان با استفاده از روش های آماری استفاده گردیده است. لایه های اطلاعاتی در محیط GIS تهیه، رتبه بندی (قطعی و فازی-آماری)، وزن دهی (اصلی و آماری) و به روش هم پوشانی شاخص تلفیق گردیدند. برای بهینه سازی مدل DRASTIC، از رگرسیون غیرخطی جهت رتبه بندی فازی-آماری (هم مقیاس سازی) و از ضرایب همبستگی پیرسونی بین غلظت نیترات با پارامترهای هم مقیاس شده مدل DRASTIC و تحلیل حساسیت (حذف پارامتری و تک پارامتری) جهت تعیین و تصحیح وزن مناسب پارامترها استفاده شد. در نتیجه مدل RASIC-LU براساس رتبه بندی و وزن دهی آماری و تحلیل حساسیت تک پارامتری، ضریب همبستگی 1/ 61 درصد و سطح معنی داری آماری 001/ 0 را نشان داده و با پارامترهای نرخ تغذیه خالص، محیط آبخوان، محیط خاک، اثر منطقه غیراشباع، هدایت هیدرولیکی و کاربری اراضی به ترتیب با وزنهای 50 /2، 63/ 4، 15/ 4، 03 /3، 96/ 1، 00/ 2 به عنوان بهترین مدل انتخابی مشخص شد. براساس این مدل، قسمت های غربی و جنوبی آبخوان به دلیل نرخ تغذیه بالا، کاربری اراضی آلاینده و مواد درشت دانه در ناحیه غیراشباع، خاک و محیط آبخوان دارای خطرپذیری آلودگی زیاد و بسیار زیاد می باشد. همچنین حساسیت این مدل براساس میانگین مجذورات خطا (MSE) نسبت به حذف و یا افزایش وزن پارامترهای کاربری اراضی، محیط خاک، اثر منطقه غیراشباع، محیط آبخوان، نرخ تغذیه خالص و هدایت هیدرولیکی به ترتیب روند کاهشی نشان داد.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری ویژه، DRASTIC، RASIC، LU، آبخوان کاشان، ضریب همبستگی، تحلیل حساسیت
  • محمدرضا حسین زاده*، سجاد مغفوری، محسن موید، مهدی عشرتی صفحه 29
    منطقه مورد مطالعه در شمال غرب ایران و در شمال کمربند افیولیتی خوی واقع شده است. مجموعه سنگ های موجود در منطقه قره آغاج شامل رسوبات سازند قم، توالی قرمز بالایی (URF) و کنگلومرای پلیوسن می باشد. مجموعه واحدهای سنگی پلیوسن شامل سیلتستون، ماسه سنگ (آرکوز، لیت آرنایت) و میکروکنگلومرا و کنگلومرا می باشد. میزبان کانی سازی مس چینه کران در منطقه قره آغاج میکروکنگلومرا و کنگلومرای پلیوسن است ولی در واحد ماسه سنگی نیز کانی زایی به صورت جزئی دیده می شود. بخش اعظم کانسار سازی به صورت پرکننده فضای خالی می باشد. کانی شناسی کانسار مس قره آغاج بسیار ساده بوده و شامل مس طبیعی، کوپریت و تنوریت می باشد. نبود سولفیدهای مس، عدم وجود فسیل های گیاهی بعنوان عامل احیا کننده، عدم رخداد فرآیند جانشینی مس به جای بافت های گیاهی، وجود کانی زایی بصورت پرکننده فضای خالی و سیمان بین دانه ای و تشکیل کانی زایی به صورت مس طبیعی نشان دهنده عدم تشابه کانی زایی مس قره آغاج با کانسارهای مس رسوبی تیپ Redbed می باشد. بنابراین سیالات درون حوضه ای طی فرآیندهای دیاژنز از توالی قرمز بالایی نشات گرفته و باعث شسته شدن مس از توالی مزبور و تشکیل کمپلکس کلریدی مس می شود. افزایش سطح ایستابی باعث ایجاد شرایط احیایی در کنگلومرای پلیوسن شده و سیالات مس دار در طی ورود به این شرایط احیایی، مس خود را در زیر سطح ایستابی به صورت مس طبیعی ته نشست داده اند. با کاهش سطح ایستابی و افزایش فوگاسیته اکسیژن(Eh بالا)، مس طبیعی تشکیل شده در مرحله قبل توسط کانی های اکسیدی مانند کوپریت و تنوریت جانشین شده است.
    کلیدواژگان: مس طبیعی، کنگلومرا، چینه کران، پرکننده فضای خالی، ماکو
  • لیلا عبادی*، سید احمد علوی، محمدرضا قاسمی صفحه 43
    در این مقاله به ارزیابی و تحلیل تنش دیرینه در گستره منصورآباد، به روش وارون سازی چندگانه با اندازه گیری سطوح برشی دارای خط خش و صفحات گسلی در واحدهای سنگی مختلف، پرداخته می شود. به این منظور، در 18 ایستگاه براساس سن چینه شناسی واحدها، داده های برشی برداشت شدند که مهم ترین معیارهای مورد استفاده در تعیین سوی برش پله های کانیایی، برش های ریدل و بازشدگی های کششی می باشند. براساس روش وارون سازی چندگانه که تنسور تنش را از داده های گسلی ناهمگن (داده هایی بدون هیج شناخت قبلی از جهت گیری تنش ها و یا طبقه بندی گسل ها) آشکار می سازد، چهار پارامتر شکل بیضوی و محورهای تنش محاسبه گردید. در تفکیک فازهای صورت گرفته با این روش، عملکرد سه فاز تنش فشاری، کششی- برشی و برشی- فشاری مشخص گردید که جهت گیری محورهای تنش بیشینه در موقعیت های مختلف گستره، تغییر روند از ̊24N به 162N را در دوره زمانی اواخر کرتاسه – نئوژن نشان می دهد در حالی که تغییرات جهت گیری محور تنش کمینه از 79N به ̊116 Nمی باشد. براساس روند شمال باختری – جنوب خاوری گسل های معکوس به نظر می رسد که این گسل ها، تحت تاثیر تنش فشاری بیشینه جهت گیری نموده اند. با تغییر سازوکار فشاری به کششی- برشی، جایگیری رسوبات محلی صورت گرفته و در ادامه فرایند برش و تغییر جهت گیری تنش، چرخش بلوکی سبب ایجاد شکستگی ها شده است و در اثر افزایش چرخش، ابعاد شکاف ها افزایش یافته و محل مناسبی جهت تزریق ماگما فراهم گردیده است.
    کلیدواژگان: تحلیل تنش دیرینه، روش وارون سازی چندگانه، چندفازی و رفسنجان
  • علی اکبر شهسواری*، کمال خدایی، بهزاد دلخواهی، راحله هاتفی، فرهاد اسدیان، سید محمد امین نجیبی صفحه 61
    بررسی تبادل آب های سطحی و زیرزمینی یکی از چالش های مهم هیدروژئولوژیست ها است. برای محاسبه میزان تبادل آب سطحی و زیرزمینی، برآورد شیب هیدرولیکی بین دو منبع آب سطحی و زیرزمینی و تخمین هدایت هیدرولیکی رسوبات کف رودخانه مورد نیاز است. مینی پیزومترها تجهیزات ساده ای برای اندازه گیری جهت جریان و شیب هیدرولیکی بین منابع آب زیرمینی و آب سطحی هستند. مینی پیزومترها که غالبا به صورت موقت نصب می شوند، کوچک مقیاس شده همان پیزومترهایی هستند که به طور معمول برای اندازه گیری سطح آب زیرزمینی به کار می روند و با تلفیق اندازه گیری های سطح آب رودخانه می توان از آن ها برای تعیین جهت جریان استفاده کرد. مینی پیزومترها به ویژه در جاهایی که اندازه گیری های زیادی مورد نیاز است، کاربرد دارند. نمونه های خارجی و تجاری مینی پیزومترها از بازار قابل تهیه هستند که مستلزم صرف هزینه های زیادی است. هدف اصلی مقاله حاضر، طراحی و ساخت مینی پیزومتر برای تعیین میزان تبادل آب بین رودخانه و آب زیرزمینی است. در این مطالعه، بر اساس طرح تهیه شده از مینی پیزومتر و استفاده از وسایلی ساده و در دسترس نظیر لوله استیل، لوله آهنی، میله فولادی، شیلنگ شفاف پلاستیکی، شیر گازی، پمپ مکش دستی، چکش، لوله شیشه ای U شکل، تخته مدرج مانومتر و استوانه مدرج پلاستیکی شفاف، اقدام به ساخت آن شده و با موفقیت در رودخانه سولقان در غرب تهران مورد آزمایش قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مینی پیزومتر، تبادل آب سطحی و آب زیرزمینی
  • شهربانو ذبیحی تبار، بهنام شفیعی*، حسن میرنژاد صفحه 75
    ردیابی منشاء گوگرد بر پایه ایزوتوپ گوگرد در کانی سازی سولفیدی (گالن و پیریت) و سولفاتی (باریت) کانسارهای فلوریت سازند الیکا (شرق استان مازندران) موضوع پژوهش حاضر بوده است. مقادیر δ34Sبرای گالن از 82/ 1- تا 49/ 12+ در هزار، در پیریت از 22/ 13+ تا 83/ 25+ در هزار و برای باریت از 69/ 22+ تا 91/ 32+ در هزار متغیر بوده است. دامنه گسترده δ34S سولفیدها در مقیاس ناحیه ای به ناهمگنی ایزوتوپی در منبع یا فرآیندهای تامین کننده گوگرد احیایی برای کانی سازی سولفیدی در منطقه مورد مطالعه تفسیر شده است، لیکن هر کانسار از دامنه محدودی از δ34S برخوردار بوده است. در مقایسه با سولفیدها، باریت ها همگنی ایزوتوپی در مقادیر سنگین تر δ34S را نشان داده است که منطبق بر تبخیری های آب دریای همزمان (تریاس میانی-پایانی؛ سازند پالند) بوده است. براساس داده های چینه شناسی و کانی شناسی سنگ های میزبان، تبخیری های هم زمان با آب دریای تریاس و سولفات های اولیه دیاژنتیکی در زمینه سنگ میزبان (انیدریت، ژیپس، باریت) محتمل ترین منابع گوگرد برای کانی سازی سولفیدی در کانسارهای شش رودبار و اراء معرفی شدند. در مقایسه، مشارکت ماده آلی یا پیریت های اولیه دیاژنتیکی در ایجاد مقادیر سبک δ34S سولفیدهای کانسارهای پاچی میانا و کمرپشت نقش داشته اند. احیای حرارتی- شیمیایی سولفات های اولیه دیاژنتیکی و تجزیه حرارتی سولفیدهای اولیه دیاژنتیکی و پیوندهای گوگردی در لامینه های واجد مواد آلی مهم ترین فرآیندهای تامین کننده گوگرد احیایی برای کانی سازی سولفیدی معرفی شده اند.
    کلیدواژگان: ایزوتوپ گوگرد، سولفید، سولفات، فلوریت مازندران
  • امیرمحمد جمالی *، عباس صادقی، محمدحسین آدابی صفحه 93
    رسوبات آواری- تبخیری سازند شوریجه در اواخر ژوراسیک پسین- اوایل کرتاسه پیشین، در اثر عملکرد فاز زمین ساختی سیمرین پسین در نواحی وسیعی از خاور و مرکز حوضه کپه داغ نهشته شده است. به منظور شناسایی تغییرات رخساره ای و تعیین محیط های رسوبی این سازند در خاور کپه داغ، 3 برش چینه شناسی شامل 2 برش سطحی باغک و مزدوران و یک برش تحت الارضی در یکی از چاه های خانگیران انتخاب و مطالعه شده است. بررسی شواهد روی زمین و مطالعه میکروسکوپی 311 مقطع نازک نشان می دهد که محیط رسوبی قسمت زیرین سازند شوریجه در برش های مورد بررسی به طور عمده از نوع رودخانه ای، به ویژه رودخانه بریده بریده و همچنین رودخانه مئاندری است. در قسمت بالایی این سازند، رخساره های ساحلی و در نهایت رخساره های پهنه جزر و مدی دیده می شود که به طور محلی دارای رسوبات مربوط به محیط های لاگونی و سدی می باشند.
    کلیدواژگان: سازند شوریجه، چینه شناسی، رخساره، محیط های رسوبی و حوضه کپه داغ
  • بابک سامانی*، سید محمدحسین رضوی، مهشید مرادی پور صفحه 123
    منطقه تنگ حنا در زون ساختاری سنندج - سیرجان و در شمال غرب نیریز، در شرق استان فارس واقع شده است. سنگ-های منطقه عموما از نوع الترامافیک (هارزبورژیت، دونیت، ورلیت)، مافیک (گابرو)، مرمر و اسکارن است. مرمر و اسکارن های منطقه در اثر همبری سنگ های الترامافیک با واحدهای آهکی کرتاسه به وجود آمده است. گارنت (گروسولار- آندرادیت)، کلینوپیروکسن (دیوپسید- هدنبرژیت)، وزوویانیت، اسکاپولیت، ولاستونیت و مگنتیت در اسکارن ها دیده می شود. پاراژنز کانی ها در اسکارن ها از لحاظ مکانی متفاوت است، به گونه ای که از جنوب شرق به شمال غرب بر میزان تشکیل ولاستونیت افزوده شده و گارنت کاهش می یابد. حضور ولاستونیت در اسکارن های شمال تنگ حنا را می توان در ارتباط با دمای بالاتر و بیشتر در اسکارن های این منطقه دانست. براساس تجزیه های میکروپروپ و مطالعات صحرایی، دمای تشکیل اسکارن ها بین 400 تا 600 درجه سانتی گراد برآورد شده است. همچنین مقدار فشار موثر اکسیژن در محدوده کانی های موجود بین 15-10 تا 25-10 اتمسفر در تغییر بوده است.
    کلیدواژگان: اسکارن، افیولیت، تنگ حنا، نیریز و ولاستونیت
|
  • Mojtaba Tavakoli, Ali Nejati Kalate* Page 1
    Inversion of the gravity data is one of the most interesting numerical tools for obtaining three dimensional geological images. In this paper 3D nonlinear inversion of the gravity data is used to determine the basement topography. The basement was juxtaposed with the regular array of rectangular prisms in which the thickness of each prism is determined by the inversion procedures. Prepared algorithm is based on singular value decomposition (SVD) method which ca modify the initial model by comparing observed and estimated gravity data. The SVD method is very popular with geophysical data analysts because it is mathematically robust and numerically stable. To illustrate effectiveness of the prepared codes and algorithm related to 3D inversion of gravity data, both synthetic and real data were tested by the mentioned algorithm. The real data were part of the gravity data which were acquired in Moghan area (located in the north-west of Iran). Because of being near to the Baku oil-rich regions and thick sedimentary rocks, the Moghan sedimentary basin is an interesting area from hydrocarbon exploration point of view. Determination of the sedimentary rocks thickness is an important factor in oil and gas exploration issues. The main goal of 3D inversion of the gravity data in the study area is to determine basement the sedimentary rocks thicknesses or the boundary of Ojagh-Gheslagh Formation and its volcanic basement. The modeled boundary of Ojagh-Gheshlagh Formation and its volcanic basement which is obtained by the inversion of gravity data, was previously confirmed by interpretation of seismic data.
    Keywords: Gravity data, Topography of basement, Inverse modeling, Iteration, SVD method, Subprogram
  • Samadi, J Page 15
    In this study, the optimized DRASTIC model parameters and land use layer (LU) were used to assess specific vulnerability in Kashan aquifer using statistical methods. Information layers were prepared, rated (deterministic and fuzzy-statistical), weighted (original and statistical) and combined (by Index-Overlay method) in GIS environment. For optimization of DRASTIC model, nonlinear regression for fuzzy-statistical rating (scaling) and Pearson correlation coefficients between nitrate concentrations and scaling parameters of DRASTIC model and sensitivity analysis (removal and single-parameter) were performed to determine and modify weighted parameters. As a result, RASIC-LU model with statistical rating and weighting, single-parameter sensitivity analysis, determined the best selection model based on correlation coefficient = 61.1%, P-Value= 0.001 and with parameters of net recharge, aquifer media, soil media, impact of vadose zone, hydraulic conductivity and land use with weight values of 2.50, 4.63, 4.15, 3.03, 1.96 and 2.00 respectively. According to this model, western and southern parts of the aquifer has a high and very high pollution risk due to high net recharge, pollutant land use and coarse-grain material in the impact of vadose zone, soil and aquifer media. In addition, sensitivity analysis based on mean squares error (MSE) indicated that this model is more sensitive to removal and increase of parameters weight of land use, soil media, impact of vadose zone, aquifer media, net recharge and hydraulic conductivity, and shows a decreasing ternd, respectivily.
    Keywords: Specific vulnerability, DRASTIC, RASIC, LU, Kashan aquifer, Correlation coefficient, Sensitivity analysis
  • Hosseinzadeh, M. R. *, Maghfouris., Moaidm., Ashrati, M Page 29
    The study area is located in the Northwest of Iran and North of Khoy Ophiolite Belt. Rocks of the Ghareh-Aghaj region include Qum formation, Upper Red Formation and Pliocene conglomerate. Pliocene rock units consist of siltstone, sandstone (arkose and lithic arenite) and microconglomerate- conglomerate. Pliocene cicroconglomerate- conglomerate hosted strata bound copper mineralization in the Ghareh Aghaj region, but the mineralization is partially seen in the sandstone unit. Much of the mineralization in the study area is open space filling and disseminated. Ore mineralogy of Ghareh-Aghaj is very simple and contains of native copper, cuprite and tenorite. Lack of copper sulfides, the absence of plant fossils as reducing agent, and the non-occurrence of copper replacement instead of plant tissues, occurance of mineralization as the open space filling and cement grain and formation of native copper as the main ore, all represent the dissimilarity of Ghareh-Aghaj Cu mineralization with Redbed type sedimentary copper deposits. Formation of Ghareh-Aghaj copper deposit can be explained as follows: Pore water formation of diagenetic processes within the Upper Red Formation caused the leaching of copper from this sequence and the formation of copper chloride complexes. Increasing of water table caused the development of reducing conditions in the Pliocene conglomerate. Therefore entrance of Copper-bearing fluids caused native copper deposition below the water table. Decreasing of groundwater table and exposure of native copper to the oxidizing conditions caused the replacement of cuprite, malachite and azurite with native copper.
    Keywords: Native Copper, Conglomerate, Stratabound, Open Space Filling, Maku
  • Ebadil. *, Alavi, S. A., Ghassemi, M.R. Page 43
    This study uses multiple inversion method to analyze slip data on shear planes and faults containing slickenlines in different rock units, and evaluates paleostress field in Mansour-Abad area. It was gathered the required kinematic data in 18 stations according to the stratigraphic age of the rock units. It was used the most important shear sense indicators, including mineral steps, Riedel shears and tension fractures. According to the multiple inversion method, which calculates stress tensor from the inhomogeneous fault data (data without any knowledge of stress field orientation or fault classification), four parameters of stress ellipsoid shape and axes were analyzed. It was found 3 different phases of compression, extension-shear and shear- compression using the phase separation in this method. The maximum principal stress orientation in different locations changes from N24˚ to N162˚ between Cretaceous and Neogene, while the minimum principal stress orientation changes from N79˚ to N116˚. The NW-SE strike of the reverse faults indicates that these faults developed during the activity of compressional phase. During the extensional-shear phase of the activity, local sedimentation occurred in the area. Late shear deformation of area, and change in stress field orientation, resulted in a block rotation between the fractures. Further increase in the rotation caused the fractures to increase in size, and provide space for intrusion of the magma.
    Keywords: Analysis of paleostress, Multiple Inversion Method, Polyphase, Rafsanjan
  • Shahsavari A.A.*, Khodaei K., Delkhahi B., Hatefi R., Asadian F., Najibi S.M.A Page 61
    Understanding the interactions of ground water and surface water is one of the most important challenges among hydrogeologists. Hydraulic gradient between ground water and surface water, as well as hydraulic conductivity of streambed sediments are required to determine ground water and surface water exchanges. Minipiezometers are simple instruments that measure flow direction and hydraulic gradients between ground water and surface water. Often temporarily installed, minipiezometers are essentially small-scaled versions of piezometers, which are commonly used to make groundwater level measurements. By combining water table data with surface water level measurements, flow direction can be determined. Minipiezometers are typically used in the areas where many measurements are required. Commercial minipiezometers are available, but they are very expensive. The purpose of this paper is to design and construc a low-cost minipiezometer for measuring ground water and surface water exchanges. In this study, a minipiezometer was made by simple and available materials such as steel pipe, steel 3NPSoft rob, clear plastic hose, gas valves, hand vacuum pump, hammer, U-shape clear tubing, graduated manometer board, and graduated transparent plastic cylinder and was successfully tested in the Soleghan River in the west of Tehran.
    Keywords: Minipiezometer, Ground water, surface water interaction
  • Zabihitabar, Sh., Shafieib., Mirnejad, H Page 75
    Sulfur source tracing based on of sulfide (galena and pyrite) and sulfate (barite) mineralization in fluorite deposits of Elika Formation (East of Mazandaran Province) is studied. In present research. δ34S values vary between -1.82 – +12.49 ‰, +13.22 – +25.83 ‰ and +22.69 – +32.91 ‰ for galena, pyrite and barite, respectively. Regionally, although wide range of δ34S in sulfides is interpreted as isotopic heterogeneity of source and/or processes of reduced sulfur supply for sulfide mineralization in the studied area, but each deposit has narrow range of δ34S. Compared to sulfides, barites show isotopic homogeneity in heavier δ34S which are corresponding to evaporates from coexisted sea water (Middle-Upper Triassic; Paland Formation). Based on stratigraphic and mineralogical data of host rocks, co-existing evaporates of Triassic sea water and also diagenetic primary sulfates in matrix of host rocks (anhydrite, gypsum, barite) are introduced as the most probable sources of sulfur for sulfide mineralization in Shesh Rodbar and Era deposits. In contrast, contribution of organic matter and/or diagenetic primary pyrites had main role in generation of light δ34S values in Pachi Miana and Kamarposht deposits. Thermo-chemical reduction of digenetic primary sulfates and thermal decomposition of diagenetic primary sulfides as well as sulfur bonds in organic matter-bearing laminaes in the host rock are introduced as main processes for reduced sulfur supply in sulfide mineralization.
    Keywords: Sulfur isotope, Sulfide, Sulfate, Fluorite, Mazandaran
  • Jamali, A.M.*, Sadeghia., Adabi, M.H Page 93
    Late Cimmerian tectonic phase was the main cause for depositing terrigenous-evaporite sediments of the Shurijeh Formation in large area of eastern and central part of Kopet Dagh Basin during Late Jurassic-Early Cretaceous. In order to recognize facies changes and depositional environments of the Shurijeh Formation in east of the Kopet Dagh, 3 stratigraphic sections including Baghak and Mozduran surface sections and a well from Khangiran gas field were selected and studied. Field surveys together with microscopic studies of 311 thin sections reveal that depositional environment of the lower part of the Shurijeh Formation is mainly interpreted as fluvial environment, especially braided and meandering rivers. In the upper part of this formation, coastal plain and tidal flat facies, which locally contain lagoon and shoal sediments, are observed.
    Keywords: Shurijeh Formation, Stratigraphy, Facies, Depositional environments, Kopet Dagh Basin
  • Samanib.*, Razavi, M.H., Moradipoor, M Page 123
    Tang-e-Hana region is located in the Snandaj-Sirjan structural zone in the Northwestern of Neyriz in the East of Fars province. The area mainly consists of ultramafic (harzburgite, dunite, wherlite), mafic (gabbro) and marble rocks which are partly metamorphosed to skarn. Contact of ultramafic rocks and Cretaceous limestone unites caused formation of marble and skarn rocks in the study area. The main minerals in skarns are garnet (andradite, grossular), clinopyroxene (diopside, hedenbergite), vesuvianite, scapolite, wollastonite and magnetite. The skarn rocks show different spatial distribution, so that the formation of wollastonite increases and garnet formation decreases from SE to NW of the study area. The existence of wollastonite in the skarns of northern part of Tang-e-Hana is due to high temperature gradient and. According to microprobe analysis and field studies the temperature of the skarn rocks at the time of generation was estimated between 400°-600°C. Also the effective pressure of oxygen was changed between 10-15 to 10-2 atmosphere.
    Keywords: Skarn, Ophyolite, Tange, Hana, Neyriz, Volastonite