فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات مدیریت کسب و کار هوشمند
پیاپی 10 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کامران فیضی، محمد ثابت مطلق، مهدی عابدینی نایینی صفحه 1
    سامانه های برنامه ریزی منابع سازمان با تسهیل عملیات سازمان ها و یکپارچه سازی و اهرمی کردن عملیات پردازش داده های کسب وکار، مزیت رقابتی مهمی را برای سازمان ها حاصل کرده اند. به منظور اجرای موفقیت آمیز یک سامانه برنامه ریزی منابع سازمان لازم است سامانه ای انتخاب شود که بتواند با نیازهای سازمان هم راستا شود؛ بنابراین یک رویکرد تصمیم گیری مناسب برای انتخاب این سامانه نیازمند است به نحوی که هم نیازهای سازمان و هم ویژگی های سامانه و همچنین تعامل بین آن ها را در نظر بگیرد. بدین منظور در این مطالعه یک چارچوب تصمیم گیری ترکیبی برای انتخاب سامانه برنامه ریزی منابع سازمان مبتنی بر مفهوم گسترش عملکرد کیفیت، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی و ویکور ارائه شده است. چارچوب ارائه شده باعث می شود هم نیازهای سازمان و هم ویژگی های سامانه لحاظ شود. برای اعتباربخشی مدل، مدل طراحی شده در یک مورد مطالعاتی بکار گرفته شده است. نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که از میان معیارهای شناسایی شده هزینه و کارکرد سامانه بیشترین اهمیت را دارند و از میان گزینه های پژوهش گزینه ششم از لحاظ تمام معیارهای مدنظر مناسب ترین مورد است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی منابع سازمان، گسترش عملکرد کیفیت، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی، روش
  • تورج حسن زاده ثمرین، محمدصادق حسن زاده، نکیسا سراجیان صفحه 21
    هدف از این پژوهش، بررسی رابطه بین سرمایه فکری و بهره وری دانش بین اعضای نظام مهندسی استان گیلان است. پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش جمع آوری اطلاعات توصیفی- پیمایشی است. روش گردآوری اطلاعات به دو صورت کتابخانه ای و میدانی است. جامعه آماری اعضای سازمان نظام مهندسی استان گیلان (15198 نفر) و حجم نمونه برآورد شده بر اساس جدول مورگان – کرسی 380 نفر است. داده ها از طریق پرسشنامه سرمایه فکری (14 سوالی) و پرسشنامه بهره وری دانش (10 سوالی) هو آینگ و جیم وو (2010) جمع آوری و پس از کدگذاری و انتقال به نرم افزار رایانه ای 19SPSS، تجزیه وتحلیل شد. برای آزمون فرضیات، از آزمون های پیرسون و رگرسیون استفاده شده و نتایج بیانگر این مطلب است که بین سرمایه فکری و بهره وری دانش در میان اعضای نظام مهندسی استان گیلان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. به علاوه بین ابعاد سرمایه فکری و بهره وری دانش در میان اعضای نظام مهندسی استان گیلان نیز رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: بهره وری دانش، سرمایه اجتماعی، سرمایه انسانی، سرمایه سازمانی، سرمایه فکری
  • وحید فرهمندیان، معصوم فرهمندیان، احسان مهربان فر، مهدی افخمی صفحه 39
    این مقاله می کوشد به معرفی و شناخت بهتر کارکرد نظام سلامت پرداخته و پس از آن به بررسی نظام سلامت فعلی ایران می پردازد. با سه کاربرد اساسی فناوری اطلاعات و ارتباطات در حوزه پزشکی – سلامت الکترونیک و پزشکی از راه دور و سلامت همراه- آشنا شده و ابعاد مختلف آن ها مورد بررسی قرار داده می شود. برای انجام بررسی بین حوزه های عنوان شده فوق از روش مطالعه کتابخانه ای استفاده شده و سعی شده تا تاکید بر این نکته باشد که چگونه رشد روزافزون صنایع ارتباطی، مخابراتی و داده ورزی، هر روز دنیا را با انقلابی جدید مواجه ساخته است و چگونه دنیای پزشکی و سلامت نوین از این رشد بهره مند شده است. در این مطالعه مشخص شده که با توسعه فناوری های مذکور در بخش پزشکی، تحول عظیمی در نظام ارائه خدمات سلامت در آینده نزدیک در حال رخ دادن است. سامانه های ذخیره اطلاعات بیمار، سامانه های اطلاعات دارویی، سامانه های درمانی و جراحی، سامانه های پیگیری درمان، سامانه های درمان از راه دور، سامانه های راه بری پرستار، روبات های جراح و سامانه های پذیرش بیمار و بسیاری دیگر از جمله تحولات آتی نظام سلامت جهانی است؛ که در پس پرده طراحی این ابزارهای نوین، یک هدف مشترک وجود دارد و آن تسهیل در کار درمان است.
    کلیدواژگان: سلامت الکترونیک، پزشکی از راه دور، سلامت همراه، فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • محمد نقی زاده، محمدرضا تقوا، مهدی صالحی صفحه 59
    افزایش ضریب نفوذ استفاده از موبایل در ایران به بیش از 79 %، پتانسیل بالقوهای را برای ارائه خدمات ارزش افزوده سیار در کشور فراهم آورده است. موفقیت شرکت های ارائه دهنده خدمات ارزش افزوده، به صورت جدی به میزان نوآوری آن ها و پذیرش این نوآوری ها توسط مصرف کنندگان بستگی دارد. لذا این تحقیق، سعی دارد تا به شناسایی و تعیین میزان تاثیر عوامل درون و برون سازمانی بر میزان پذیرش نوآوری خدمات ارزش افزوده توسط مشتریان بپردازد. جامعه آماری این تحقیق شامل خدمات ارزش افزوده موبایلی است که بیش از یک سال از ارائه آن ها به بازار می گذرد. به منظور بررسی این رابطه، پس از انجام مطالعات اکتشافی و ارائه مدل پیشنهادی، اقدام به پیمایش و تجزیه وتحلیل داده های به دست آمده از نمونه تصادفی انتخاب شده که شامل 53 خدمت ارزش افزوده ارائه شده توسط شرکت های مختلف بود، شد و در ادامه با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری)حداقل مربعات جزئی(روابط میان متغیرهای تحقیق و شدت آن ها موردبررسی و تائید قرار گرفت. درنهایت با تایید رابطه قوی میان عوامل برون سازمانی و پذیرش نوآوری و همچنین رابطه متوسط میان عوامل فناورانه درون سازمانی و پذیرش نوآوری های مرتبط با خدمات ارزش افزوده موبایل، ضمن ارائه نتایج و دستاوردهای تحقیق، پیشنهاد هایی جهت استفاده مدیران و کارشناسان حوزه خدمات ارزش افزوده موباایل در ایران مطرح شد.
    کلیدواژگان: خدمات ارزش افزوده، عوامل فناورانه درون سازمانی و برون سازمانی، مدل سازی معادلات ساختاری
  • محمدتقی تقوی فرد، معصومه حاجیان*، الهام پور سیاح، مرتضی طحان صفحه 79

    امروزه سازمان های پیشرو اهمیت دانش را به خوبی درک کرده و تلاش می کنند تا دانش موجود در سازمان را در اختیار کلیه کارمندانی که به آن نیاز دارند قرار دهند. به اشتراک گذاری دانش یکی از امور حیاتی برای سازمان ها به شمار می آید. در بررسی تسهیم دانش در سازمان، اعتماد به عنوان یکی از عواملی است که مورد توجه قرار می گیرد. این پژوهش با هدف بررسی نقش اعتماد سازمانی در تسهیم دانش بین کارکنان اداری دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران در سال 1393 انجام گرفت. بدین منظور از بین 170 نفر جامعه آماری، 120 نفر از طریق فرمول نمونه گیری کوکران انتخاب شد. روش تحقیق این پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه است. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و استنباطی و رگرسیون چندگانه با کمک نرم افزار SPSS استفاده شده است. نتایج نشان داد که بین اعتماد سازمانی (اعتماد افقی، عمودی و نهادی) و تسهیم دانش در واحد علوم و تحقیقات تهران رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. هم چنین مشخص شد که مولفه اعتماد افقی دارای بیشترین ضریب همبستگی و مولفه اعتماد عمودی دارای کمترین ضریب همبستگی با تسهیم دانش است

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، اعتماد، تسهیم دانش، اعتماد سازمانی
  • اسماعیل احمدی، الهام احمدی قلاتی، محبوبه شفیعی صفحه 101
    رضایت کاربر یک عامل بسیار مهم برای استفاده مستمر از خدمات الکترونیک، موفقیت یا شکست پروژه های الکترونیکی است. هدف این پژوهش بررسی نگرانی های کاربران، عوامل سنجش و موثر بر رضایت آن ها و در ارائه مدلی برای سنجش رضایت کاربران الکترونیکی بانک ملت است. بر اساس یک بررسی 9 متغیر (اعتماد، آگاهی از خدمات، امنیت، قابلیت دسترسی، سهولت، سودمندی، کیفیت خدمات عمومی و نگرش نسبت به وب سایت) تنظیم شد. سوال های پرسشنامه شامل 27 سوال که به صورت آنلاین و دستی توزیع شد. جامعه آماری پژوهش را افرادی که به صورت آنلاین از خدمات بانک ملت استفاده می کنند تشکیل می دهند. برای آزمون فرضیه های مطرح شده از تحلیل مسیر نرم افزار SMART PLS استفاده شد. با توزیع 482 پرسشنامه و انجام تحلیل روی آن ها این نتیجه به دست آمد که همه فرضیات پذیرفته شدند و متغیر سهولت با ضریب مسیر 68/ 0 و آگاهی اجتماعی با ضریب مسیر 15 /0 دارای بیشترین و کمترین میزان تاثیر بودند. پایایی پرسشنامه 94/ 0 است که نشانگر پایا بودن پرسشنامه پژوهش است.
    کلیدواژگان: خرید آنلاین، بانک ملت، سنجش رضایت الکترونیک، رضایت از خدمات الکترونیک
|
  • Kamran Feizi, Mohammad Sabet Motlagh, Mehdi Abedini Naeini Page 1
    Enterprise resource planning systems (ERP) for facilitating the operation of organizations and integration of the process of business data are an important competitive advantage for organizations. To the successful implementation of an ERP system is essential to choose a system that can be aligned with the needs of the organization. Therefore، a proper decision-making approach for the selection of an ERP system is required so that take into accounts the needs and characteristics of the ERP system and also the interaction between them. So in this study، an integrated decision-making framework for the selection of ERP systems based on the concept of QFD، fuzzy analytic hierarchy process and Vikor provided. The framework makes the needs of the organization and also features of ERP system. To validate the model، the model is applied in a case. The results of this study show that among of the criteria، the cost and system performance criteria are the most important and sixth supplier is the most proper supplier. Keywords: Enterprise resource planning (ERP)، Quality Function Deployment (QFD)، Fuzzy Analytic Hierarchy Process، Vikor Method.
    Keywords: Enterprise resource planning (ERP), Quality Function Deployment (QFD), fuzzy analytic hierarchy process, Vikor Method
  • Toraj Hassanzadeh Samarin, Mohammad Sadegh Hassanzadeh, Nakisa Serajian Page 21
    This research is examining and determining the relationship between intellectual capital and knowledge productivity among members of Guilan province construction engineering organization The method of collecting data is both library and field study. Also the unit of analysis in this research is person, and the population is the members of Guilan province construction engineering organization (15198 persons) and according to the table of Morgan –krejcie the volume of sample equals 380 persons. The collected data through the questionnaire of intellectual capital (14 questions) and knowledge productivity (10 questions) hue Iang was analyzed after coding and transferring into computer software spss 19. For examining the hypotheses, Pearson and regression tests were used. The results of this research showed that there is a positive and significant relationship between intellectual capital and knowledge productivity among members of Guilan province construction engineering organization Furthermore, there is a positive and significant relationship between intellectual capital aspects and knowledge productivity among the members of Guilan province construction engineering organization.
    Keywords: Human Capital, Intellectual Capital, knowledge productivity, organizational capital, Social capital
  • Vahid Farahmandian, Masum Farahmandian, Ehsan Mehrabanfar, Mehdi Afkhami Page 39
    vThis article aims to delineate health management system functions and also introduce current Iran's health system. Three basic applications of information and communications technology applications in the medical field-e health, telemedicine and mobile healthcare going to be explained by reviewing previous studies in regard with contemporary conditions in Iran. Considering this fact that growing telecommunications & informatics industry have brought a revolution in the development of all industries, leads us to this conclusion that the development of these technologies in medical sectors can bring a huge up heavily in health management systems in the near future Storage systems for patient information, medical information systems, medical& surgical procedures, tracking systems management, remote management systems, guiding nurses systems, surge on robots, patient reservation, and many others systems have a common goal which facilitates health management by information technology. Universal access to medical information in the context of electronic networks is not anymore a far dream.
    Keywords: Electronic Health, Telemedicine, Mobile Health, ICT
  • Mohammad Naghizadeh, Mohammdreza Taghva, Mehdi Salehi Page 59
    Increasing mobile penetration rate in Iran up to 97% have provided potential opportunities to give various value-added services. The success of VAS companies is dependent on their innovations and customer adoption of these innovations. Thus, this research tries to identify and specify the effects of the factors inside and outside the firm on VAS innovation adoption by customers. Statistical population of this research includes mobile value-added services, which exist in the market more than one year. Accordingly, after doing exploratory studies and presenting the conceptual model, we analyzed the data extracted from 35 value-added services provided by different firms, and also we investigated the relations between the variables of this research by structured equation model. Finally, strong relation between the factors outside the firm and innovation adoption as well as medium relation between the factors inside the firms and innovation adoption was confirmed. In addition to presenting the results and outcomes of the research, we gave some suggestions to VAS managers and experts in Iran.
    Keywords: Value, added Services, The Factors Inside, Outside the Firm, Structured Equation Model
  • Mohammad Taghi Taghavifard, Masoumeh Hajian, Elham Poursayyah, Morteza Tahhan Page 79

    Todays, The Progressive Organizations Have Realized The Importance Of The Knowledge And Make Effort To Provide The Present Knowledge In Organization for Those personnel Who Need It. Sharing The Knowledge Is One Of The Most Crucial Issues For The Organizations; In the study of knowledge sharing, trust as one of the factors that will be considered. The Purpose of This Study Was to Investigate the Role of the Organizational Trust in Sharing the Knowledge Between the personnel Of the Islamic Azad University, Tehran Science & Technology Branch in Year 2014. For This Reason, Among 170 Persons Of The Statistical Society, 120 Persons Have Been Selected By Cochran Sampling Formula. The Research Methodology Of This Study Is A Measuring Research, And The Gathering Data Tools Are Questionnaire. To Analyze The Data, The Methods Of The Descriptive, Inferential Statistics And Also Multiple Regressions (by SPSS Software) Have Been Used. The Results Showed That There Is a Positive And Significant Relationship Between Organizational Trust (Horizontal, Vertical & Institutional Trust) And Sharing The Knowledge In Tehran Science & Technology Branch. It Also Became Distinct That The Component Of Horizontal Trust Has The Highest Correlation Coefficient With Respect To The Sharing, The Knowledge And The Vertical Trust Component have The Lowest Correlation Coefficient With It. Todays, The Progressive Organizations Have Realized The Importance Of The Knowledge And Make Effort To Provide The Present Knowledge In Organization for Those personnel Who Need It. Sharing The Knowledge Is One Of The Most Crucial Issues For The Organizations; In the study of knowledge sharing, trust as one of the factors that will be considered. The Purpose of This Study Was to Investigate the Role of the Organizational Trust in Sharing the Knowledge Between the personnel Of the Islamic Azad University, Tehran Science & Technology Branch in Year 2014. For This Reason, Among 170 Persons Of The Statistical Society, 120 Persons Have Been Selected By Cochran Sampling Formula. The Research Methodology Of This Study Is A Measuring Research, And The Gathering Data Tools Are Questionnaire. To Analyze The Data, The Methods Of The Descriptive, Inferential Statistics And Also Multiple Regressions (by SPSS Software) Have Been Used. The Results Showed That There Is a Positive And Significant Relationship Between Organizational Trust (Horizontal, Vertical & Institutional Trust) And Sharing The Knowledge In Tehran Science & Technology Branch. It Also Became Distinct That The Component Of Horizontal Trust Has The Highest Correlation Coefficient With Respect To The Sharing, The Knowledge And The Vertical Trust Component have The Lowest Correlation Coefficient With It.

    Keywords: Knowledge Management, Trust, Sharing the Knowledge, organizational Trust
  • Esmaeel Ahmadi, Elham Ahmadi Ghalati, Mahbobeh Shafeie Page 101
    User satisfaction is a crucial factor for continuous use of e-government services and the success or failure of e-government projects. What are the main challenges for users, which factors measure and influences their satisfaction? The purpose of this paper is to prepare a model for measuring user's satisfaction of electronic services in Mellat bank. 9 variables were adjusted according to a survey (trust, knowledge of service, security, accessibility, ease of use, usefulness, quality public services and attitude toward the website), the questionnaire questions were 27 that were distributed by handing and online. The statistic societies of the research are the people who use the mellat bank services online. For testing the prepared hypothesis's path analysis software by SMART, PLS was used.Data were collected from 482 users and by analyzing the results all ease of use with the path efficient 0.68 and social awareness with the path efficient 0.15 had the maximum and minimum influence. The reliability of the questionnaire was 0.94 that showed the reliability of the questionnaire.
    Keywords: Online buying, Mellat Bank, the Electronic Satisfaction Measurement, the Satisfaction from Online Services