فهرست مطالب

غرب شناسی بنیادی - سال ششم شماره 1 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1394)

نشریه غرب شناسی بنیادی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه توفیقی صفحات 1-25
    یکی از مهم ترین سوالاتی که ذهن پژوهشگران فوکو را درگیر کرده، این است که آیا نظریات او درباره قدرت موقعیتی برای اعمال آزادی و شورش فراهم می کند. همچنین در پی این سوال یکی از معماهای پیش روی پژوهشگران این بوده است که مواضع او درباره انقلاب ایران چگونه با مواضعی که درباره آزادی و قدرت داشته است، سازگاری می یابد. در این مقاله به بررسی نقش آزادی و سوژگی در آثار فوکو با تاکید بر انقلاب ایران خواهیم پرداخت. از نظر وی در موقعیتی که قدرت در همه جا نفوذ یافته است، یک امکان مهم برای اعمال فاعلیت (سوژگی) «تمرین های معنوی» است – یعنی یک مجموعه از فعالیت ها که در جهت خودسازی انجام می گیرد. انقلاب ایران یک نمونه از این نوع سوژگی را به نمایش می گذاشت، زیرا بسیاری از انقلابیون همزمان به خودسازی درونی و ایجاد تحول بیرونی می پرداختند. فوکو باور داشت که تشیع انقلابی به دلیل وجود رویکردهای باطنی امکان اعمال آزادی را فراهم می کند. البته چنین ترکیبی از آنجا که در مقوله های ذهنی غربی نمی گنجید، برای ایشان قابل هضم نبود.
    کلیدواژگان: میشل فوکو، انقلاب ایران، قدرت، فاعلیت (سوژگی)، معنویت سیاسی
  • رضا دهقانی، علی اصغر مصلح صفحات 27-50
    در سالیان اخیر با توجه به رشد فزاینده تحقیقات میان فرهنگی در حوزه های مختلف علوم انسانی به خصوص فلسفه در جامعه ایرانی و طرح مسائل جدی در روش این تحقیقات و اعتبار آن ها دو مطلب بسیار ضروری می نماید. مطلب نخست بررسی روش و اعتبار فلسفه تطبیقی به عنوان الگوی رایج در این تحقیقات، و مطلب دیگر ارائه الگویی متناسب جهت ارائه و انجام تحقیقات منطبق با اهداف این پژوهش ها، یعنی تعامل و گفتگوی میان فرهنگی است. فلسفه میان فرهنگی در جامعه معاصر فلسفی آلمانی زبان اهمیت ویژه ای یافته است. متفکران این عرصه سعی می کنند تا افقی جدید در تعاملات و مطالعات میان فرهنگی ارائه کنند و البته در این میان غالبا فلسفه تطبیقی را نقد می کنند. ما در این مقاله سعی داریم تا ضمن بررسی و نقد فلسفه تطبیقی از حیث روشی در ایران، فلسفه میان فرهنگی را به عنوان افقی دیگر برای مطالعات فلسفی طرح کنیم و به علاوه الگوی پژوهشی پولی لوگ از فیلسوف وینی فرانتس مارتین ویمر را به عنوان برنامه ای تنظیمی برای مطالعات میان فرهنگی معرفی می کنیم. در این الگو استانداردها و شرایط لازم جهت انجام تحقیقات فلسفی در جهت تحقق گفتگوی میان فرهنگی ارائه می شود.
    کلیدواژگان: فلسفه تطبیقی، هانری کربن، پدیدارشناسی، گفتگو، فلسفه میان فرهنگی، پولی لوگ، فرانتس مارتین ویمر
  • مهدی حسین زاده یزدی، منیره زین العابدینی رنانی، سیدمحسن ملاباشی صفحات 51-73
    میشل فوکو ازجمله اندیشمندان بسیار تاثیرگذار معاصر در جهان بود. او نقدهایی جدی به اندیشمندان پیش از خود مطرح کرد و از بسیاری از آن ها نیز تاثیر پذیرفت. این مقاله در پی بررسی مبانی معرفتی تبارشناسی اوست. در بررسی مبانی معرفتی به این پرسش ها پاسخ داده می شود که تعریف فوکو از حقیقت چه بود؟ برای دستیابی به حقیقت چه راهی را برگزید؟ آیا فوکو نسبی نگر بود؟ فوکو در چه ساحتی نسبی نگر بود و مبنای نسبی گرایی او چه بود؟ در بررسی مبانی معرفتی تبارشناسی باید گفت فوکو در این دوره در تعریف حقیقت پیرو نظریه انسجام گرایی بود. همچنین، در تبارشناسی رویکردی نام انگارانه داشت و از انواع نسبی گرایی، فوکو نسبی اندیشی هستی شناسانه و نسبی اندیشی شناخت شناسانه را برگزید. او در تبارشناسی به پیروی از نیچه و رویکردهای نسبی نگر هستی شناسانه او بر این نکته تاکید کرد که قدرت به واسطه گفتمان صدق و کذب، گزاره ها را در هر دوره تعیین می کند.
    کلیدواژگان: میشل فوکو، تبارشناسی، مبانی معرفتی، نسبی گرایی و نظریه انسجام
  • فرشاد شریعت، امید شفیعی قهفرخی صفحات 75-103
    مقوله «خوشبختی»، از مسائل بنیادین و پرسش های دیرینه بشری به شمار می آید که با ابعاد مختلفی از زندگی بشر پیوند دارد و لذا از زوایای گوناگونی مورد بررسی قرار گرفته است. در دوران جدید، برخی از متفکران، از جمله جان لاک، به بررسی این موضوع پرداخته و با مشکلات آن دست و پنجه نرم کرده اند. جان لاک در این راه با مسائلی همچون لذت و آلام بشری، اصول اخلاقی، عقلانیت رفتاری و معیار نیک و بد، و همچنین اجتماع، نهادهای دینی، حکومت و قانون روبرو بود. او ضمن ترکیب روایتی طبیعت گرایانه با روایتی دینی و اخلاقی، به رفع موانع و حل تعارضات خوشبختی در حیطه حیات جمعی بشر پرداخت و بر عقلانیت، تساهل، قانون و حکومت مدنی تاکید داشت. پژوهش حاضر، به واکاوی و بازسازی تلاش لاک برای تحلیل خوشبختی و حل تعارضات آن در انگاره و عمل اجتماعی می پردازد.
    کلیدواژگان: جان لاک، خوشبختی، عقلانیت، لذت، فضیلت، تساهل، حکومت مدنی
  • سعیده کوکب صفحات 105-131
    مساله اصلی در این مقاله تبیین و توضیح شرایطی است که جان مک داول[1] برای تحقق شناختی عینی، یعنی تحقق وضعیتی که در آن فعالیت عقلانی ما پاسخگو به واقعیت است، تعیین می نماید. با توضیح این شرایط، درواقع راه حل مک داول برای حل مساله معرفت شناختی ارتباط ذهن و جهان و به عبارت دقیق تر نسبت تفکر با جهان روشن می گردد. بدین جهت نظریات مک داول در دو محور مطرح می شود: اول تحلیل درمانگرانه او در مورد علل ایجاد این مساله و دوم نظریات ایجابی او که بیانگر طرز تلقی خاص او در مورد جهان، ذهن، طبیعت گرایی در فلسفه ذهن و جایگاه تجربه در نظام توجیه است.
    کلیدواژگان: ذهن، جهان، طبیعت گرایی، حوزه قانون، حوزه دلائل، فعلیت و اعمال توانایی های مفهومی
  • اکرم نوری زاده، یوسف شاقول صفحات 133-160
    این مقاله برآن است تا این نقد ساندل را بررسی نماید که این مقدمه اصل تفاوت راولز در توزیع دارایی ها، که هیچ کسی مستحق و مالک حقیقی داشته هایش نیست و بنابراین دارایی های هر فرد، باید بعنوان دارایی های عمومی تلقی گردد که همه در سودهای آن سهیم باشند، مستلزم برداشتی جماعت گرایانه از “خود”،(Self) به عنوان مالکی که گسترده تر از مالک فردی است و می توان آن را“خود” جماعتی خواند، می باشد، که این تلقی از خود و مالکیت، با فرد گرایی و لیبرالیسم وظیفه گرایانه(Ontological Liberalism) راولز در تعارض است.
    رابرت نوزیک اصل تفاوت راولز را بدین صورت نقد می نماید که اصل تفاوت و بازتوزیع دارایی ها، مستلزم گرفتن مالیات از ثروتمندان برای کمک به فقرا است و این باعث بهره برداری از حاصل زحمت ثروتمندان و به بردگی گرفتن آنها است و با آزادی فردی لیبرالیسم در تعارض است. مولف این مقاله بر آن است تا از طریق تحلیل و ارزیابی این دو نقد، ویژگی ها و قابلیت های اصل تفاوت در نظریه عدالت راولز را روشن تر سازد.
    کلیدواژگان: میشل فوکو، تلیبرالیسم، اصول عدالت، اصل تفاوت، فردگرایی، عدالت بازتوزیعی، تقدم حق بر خیر، بارشناسی، مبانی معرفتی، نسبی گرایی و نظریه انسجام
  • خدا و انسان در جهان اسطوره ای همر و هسیودوس
    سید نعمت الله عبدالرحیم زاده صفحات 161-186
    همر با سرودن ایلیاد و ادیسه و هسیودوس با سرودن ثئوگونیا و کارها و روزها تنها آثار ادبی ماندگار خلق نکردند بلکه جهان اسطوره ای را به نظم آوردند که فرهنگ یونانی از این نظم سربرآورد و بالنده شد. به این جهت بود که یونانیان شاعران را و به ویژه این دو شاعر را فقط هنرمندان خود نمی دانستند بلکه آنها را به چشم مربیان خود می دیدند. از این رو، درکی جامع از جهان اسطوره ای این دو شاعر و مفاهیم اساسی آن برای شناختن فرهنگ یونانی به طور عام و ادبیات و فلسفه آن به طور خاص لازم است. هدف این مقاله بررسی این مفاهیم است تا آن که معلوم شود، فرهنگ و اندیشه یونانی بر مبنای چه تصوری از رابطه بین خدا و انسان شکل گرفت.
    کلیدواژگان: هسیودوس، فوزیس، ثئوس، مویرا، دیکه، آنثروپورمورفیسم
|
  • Fatemeh Toufiqi Pages 1-25
    concerns the possibilities for agency and revolt in his perspective. In addition, these scholars have debated whether his stance on the Iranian revolution can in any way be compatible with his theories on power and freedom. In this essay, I will study the possibilities for freedom and subjectivity in Foucault’s works, especially his Iran writings. According to Michel Foucault, when power has pervaded every sphere of human life, an important possibility for subjectivity can be found in “spiritual exercises” – a series of exercises for self-cultivation. The Iranian revolution represented these spiritual exercises, since many revolutions were engaged in internal self-fashioning as well as external change. The French scholar believed that, because of its esoteric teachings, Shi’ite Islam provided these chances for freedom. Clearly, these conclusions were not easily acceptable for the Western audience, who are not accustomed to these categories.
    Keywords: Michel Foucault, Iranian Revolution, “spiritual exercises”, Power, freedom, subjectivity
  • Reza Dehqani, Ali Asqar Mousleh Pages 27-50
    Wir leben in einer Welt, in der eine doppelte gegenläufe Bewegung von Globalisierung und Regionalisierung vor sich geht. Die Religion ist in einem noch vor wenigen Jahren unvorstellbaren Ausmaß wieder präsent. Das sichtbaste Anzeichen einer Änderung war Islamismus. Eine der wichtigen Kulturen, die sich als religiöse Kultur aufzeigt und darüber viele Mißverständnisse gibt, ist Islam. Etwa 1,2 Milliarden Muslime leben zu Beginn des dritten Jahrtausends auf der Erde. „Wir haben in den letzten Jahrzehnten einen wachsenden Interesse an dem Islam miterleben, das mit jedem globalen Ereignis unter den Namen Islam, iranische Revolution (1979) oder Zunahme der islamische Bewegungen in Palästine usw. gesteigert. Diese steigende Interesse steht seit dem tragischen Ereignissen des 11. September 2001 auf einem nie der gewesenen Nieveau“.
    Keywords: Komparatve Philosophie, Phänomenologie, Dialog, Interkulturelle Philosophie, Polylog, Franz Martin Wimmer
  • Mehdi Hoseinzadeh Yazdi, Monire Zinolabedini, Mohsen Mollabashi Pages 51-73
    Michel Foucault was a contemporary philosopher with a global influence. He proposed serious critiques to the earlier intellectuals and was also influenced by many of them. The present study will only examine the epistemic principles of his genealogy through answering questions such as “how did Foucault define the truth? What path did he take to get to the truth? Was Foucault a relativist? In what domain was he a relativist and what was the basis of his relativism?” The analysis of the epistemic principles of genealogy showed that Foucault remained loyal to the theory of Coherentism in defining the truth through both stages. Moreover, in genealogy had nominalistic approaches and Foucault's choice of the varieties of relativism was ontological relativism and epistemological relativism. Loyal to Nietzsche and his ontological-relativist approaches, he extended the relativism maintained in genealogy and emphasized that, during every period in history, power determines the truth or falsehood of premises through discourse.
    Keywords: Michel Foucault, Genealogy, Epistemic Principles, Relativism, Theory of Coherentism
  • Farshad Shariat, Omid Shafiee Pages 75-103
    Happiness is one of the deep rooted and fundamental issues and problems. This problem is linked to various dimensions of human life. Therefore it was surveyed in many aspects. In modern times, some scholars, such as John Locke surveyed this subject and struggled with its difficulties. John Locke faced with problems like as pleasure and pain, moral principles, behavioral rationality, criterion of good and bad, and also community, religious institutions, government and law. He combined a naturalistic account of happiness with a religious and moral account of it, and also resolved to obstacles and conflicts on collective life. He also emphasized on rationality, tolerance, law and civic government. This paper study and reconstruct Locke's efforts on analyzing happiness and resolving its dilemmas in theory and social practice arenas.
    Keywords: John Locke, Happiness, rationality, pleasure, virtue, tolerance
  • Saeideh Kowkab Pages 105-131
    The major problem of the present article is to explain McDowell’s attempt to determine conditions knowledge must satisfy if it is to be an objective knowledge, and to explain McDowell’s procedure to prove how our intellectual activity can make us answerable to reality. By explaining these conditions, in fact, McDowell’s solution for the epistemological problem of relationship between mind and world is considered. In this respect, his ideas along two axes are put forward: first, his therapeutic analysis about the causes of arising this problem. And second, positive ideas showing his specific attitude to world, mind, naturalism in philosophy of mind, and the position of experience in the order of justification.
    Keywords: mind, world, naturalism, law, the space of reasons, the actualization, the exercise of conceptual capacities
  • Akram Noorizadeh, Yoosef Shaqool Pages 133-160
    This essay wants to consider this critique of Sandel that one introduction of difference principle in distribution of possession which says no one deserves his possessions and endowments in society, so this possessions should be regarded as common assets and all in the society should be share in the benefits of this endowments, is involved a communitarian concept of self wich is more extended owner than individual one. This kind of self can be called communitarian self and contradicts with individualism and deontological liberalism in the view of Rawls, sandel says.Nozick critiques Rawls’s difference principle also. He says that difference principle requires take tax from riches to help disadvantage members of society and this causes that we use benefites of riches’s labor arbitrary and it is to say that we make them slave in this way. It is appearent this action is in contradiction with individual freedom. Nozick belives that because redistributive of asset is not acceptable for liberalism, there is no necessary to based on difference principle to redistribute in society.we should allow anybody to start with endowments which achieves them in a just way.Here with analysis and evaluate of this two objects, it want to be explained the characters of difference principle more than the past.
    Keywords: Liberalism, Principles of Justice, Difference Principle, Redistributive Justice, The Primacy of right over Good
  • God and man
    Seyyed Nematollah Abdorrahimzadeh Pages 161-186
    Along with composing the Iliad, the Odyssey, and the Works and Days, Homer and Hesiod did not only create everlasting works, but they rhymed such a mythical world from which Greek culture emerged and flourished. For this reason, Greeks did not understand their poets and especially these two poets as mere their artists but moreover, saw them as their mentors. Thus, it is necessary to have a comprehensive understanding of the mythical world of these two poets and its essential concepts for knowing the Greek culture in general and its literature and philosophy in particular. The purpose of this paper is to examine these concepts to clear that the Greek culture and thought was shaped on what conception of relation between god and human.
    Keywords: Homer, Hesiodos, Physis, Theos, Moira, Dike, Anthropomorphism