فهرست مطالب

پژوهش نامه مدیریت تحول
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اکرم فرهادی*، پریا غفوری، مهدی حقیقی کفاش، محمد ابراهیمی صفحه 1
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر سبک رهبری تحول آفرین و یادگیری سازمانی بر کاهش سکوت سازمانی، در شعب بانک سپه استان تهران در سال 1393 انجام گرفت. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی است. بدین سبب که برای اثبات فرضیه های تحقیق، از نظرسنجی با افراد درگیر مسئله (کارکنان بانک مورد نظر) استفاده شده است، روش تحقیق، توصیفی- همبستگی است. با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری خوشه ای، تعداد 251 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. جمع آوری داده ها، با استفاده از پرسشنامه استاندارد سبک رهبری باس وآوولیو (2000) سازمان یادگیرنده واتکینس و مارسیک (1996) و پرسشنامه سکوت سازمانی واکولا و بورادس (2005) انجام گرفت. در این پژوهش برای پاسخ به فرضیه های تحقیق از تکنیکهای تحلیل عاملی تاییدی و مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که متغیر های سبک رهبری تحول آفرین و یادگیری سازمانی هر دو در کاهش سکوت سازمانی موثر بوده اند و در مجموع توانسته اند 5/ 73% از تغییرات سکوت سازمانی را توضیح دهند. همچنین، با توجه به ضرایب مسیر بدست آمده، می توان گفت که سهم یادگیری سازمانی در کاهش سکوت سازمانی، بیشتر از رهبری تحول آفرین بوده است. بعلاوه، نتایج پژوهش نشان داد که از میان شاخص های مربوط به دو متغیر اصلی، به ترتیب یادگیری در سطح سازمانی، ملاحظات فردی، یادگیری تیمی، ترغیب ذهنی، یادگیری فردی، انگیزش الهام بخش و نفوذ آرمانی بیشترین تاثیر را بر کاهش سکوت سازمانی دارند.
    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، یادگیری سازمانی، سکوت سازمانی، سکوت مطیع، سکوت تدافعی، سکوت نوع دوستانه
  • عبدالمجید مصلح، منیجه بحرینی زاده، سیدجواد دوکوهکی* صفحه 18
    پیشگامی در محیط پویا از جمله مسائل پیش روی بیشتر سازمان ها و به ویژه موسسات دانش بنیان می باشد و برای استفاده و بهره برداری از فرصت ها و غلبه بر تهدیدها باید نوآوری هایی را در عرصه فناوری های نوظهور داشته باشند. لذا برای دستیابی به این مهم سازمان ها ملزم به نظارت بر محیط درون و بیرون سازمان می باشند، که منجر به ظهور پدیده ای به نام هوش رقابتی شده است. هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر ابعاد هوش رقابتی بر انواع نوآوری می باشد. جامعه آماری مطالعه حاضر را کلیه موسسات دانش بنیان پارک علم و فناوری شیراز تشکیل می دهند، که مجموعا تعداد 50 موسسه می باشد؛ جهت تخمین حجم نمونه از جداول مورگان استفاده گردیده، که حجم نمونه مورد نیاز 44 شرکت می باشد. با توجه به احتمال عدم همکاری بعضی موسسات در نهایت تعداد 42 موسسه، جمعا 99 پرسشنامه، گردآوری شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری استفاده شده است. در این پژوهش از دو بعد هوش بازار و هوش رقبا برای سنجش هوش رقابتی و از سه نوع نوآوری (نوآوری فناورانه، بازار و اداری) استفاده شده است، که بر اساس نتایج تحقیق هوش رقابتی بر نوآوری تاثیر مثبت و معناداری دارد. هوش بازار بر هر سه نوع نوآوری تاثیر مثبت و معناداری دارد، تاثیر هوش رقبا بر نوآوری اداری مثبت و معنادار می باشد، اما تاثیر هوش رقبا بر نوآوری فناورانه و بازار مورد تایید قرار نگرفته است.
    کلیدواژگان: هوش رقابتی، هوش بازار، هوش رقبا، نوآوری فناورانه، نوآوری بازار، نوآوری اداری
  • محمد رسول حشمتی*، علیرضا خوراکیان، یعقوب مهارتی صفحه 42
    در سازمان های امروز، آنچه موجب عملکرد برتر و رقابت جهت بقا در محیط متلاطم می شود قابلیت نوآوری است و دستیابی به این قابلیت، از طریق منابع انسانی امکان پذیر است. مدیریت مشارکتی به عنوان رویکرد نوین در مدیریت که از آن با عنوان انقلاب مشارکت یاد می شود، از طریق سازوکاری به نام نظام پیشنهادها می تواند سازمان ها را در تحریک قدرت خلاقیت کارکنان و بهره گیری از سرمایه ی فکری آنها یاری دهد. بنابراین، در این مقاله پس از بررسی ادبیات نظری تحقیق به بررسی نقش عدالت مراوده ای و ارزش نظام پیشنهادها پرداخته شده است. هدف این مقاله، بررسی نقش میانجی ارزش نظام پیشنهادها در رابطه میان عدالت مراوده ای و انگیزه برای ارائه ی پیشنهاد می باشد. اهمیت بررسی نظام پیشنهادها در تحقیقات و مطالعات مختلفی مورد بررسی و تایید قرار گرفته است. بنابراین، تحقیق حاضر به بهبود وضعیت مشارکت در نظام پیشنهادها با در نظر گرفتن متغیرهای عدالت مراوده ای و ارزش نظام پیشنهادها پرداخته است. جامعه ی آماری این پژوهش، کارکنان لیسانس و بالاتر از لیسانس دانشگاه فردوسی مشهد تشکیل دادند که تعداد آنها 714 نفر بود. برای سنجش متغیرهای تحقیق از پرسشنامه ای با طیف 5 گزینه ای لیکرت استفاده، و میان 240 نفر از کارکنان توزیع شد. نتایج تحقیق نشان دادند، عدالت مراوده ای با ارزش نظام پیشنهادها رابطه ی مثبت و معناداری داشت و از آنجاکه رابطه ی مثبت ارزش نظام پیشنهادها با انگیزه برای ارائه ی پیشنهاد نیز معنادار بود، نقش میانجی ارزش نظام پیشنهادها در رابطه میان عدالت مراوده ای و انگیزه برای ارائه ی پیشنهاد مورد تایید واقع شد. همچنین مشخص شد عدالت مراوده ای به طور مستقیم بر انگیزه ی ارائه ی پیشنهاد تاثیرگذار می باشد.
    کلیدواژگان: منابع انسانی، انگیزه، عدالت مراوده ای، نظام پیشنهادها، سرمایه فکری، نوآوری
  • محمدحسین همایونی راد*، محمد لگزیان صفحه 71
    تحقیق حاضر به بررسی روابط کارمند- سازمان به عنوان یک عامل تاثیرگذار بر رفتار شهروندی سازمانی می پردازد. روابط کارمند- سازمان به صورت دو بعد حمایت سازمانی درک شده و هویت سازمانی، مطرح، و استقلال شغلی به عنوان یک متغیر تعدیل کننده روابط کارمند- سازمان و رفتار شهروندی سازمانی در نظر گرفته شده است. بدین منظور، از طریق رویکرد همبستگی و تحلیل رگرسیون خطی (با استفاده از نرم افزار SPSS)، کارکنان کتابخانه مرکزی یکی از دانشگاه های بزرگ دولتی، به روش سرشماری مورد آزمون قرار گرفتند. به منظور جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه حمایت سازمانی درک شده، پرسشنامه هویت سازمانی و پرسشنامه رفتار شهروندی سازمانی استفاده شد. پایایی و روایی پرسشنامه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و نظر اساتید و محققان رشته مدیریت مورد تائید قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان داد که حمایت سازمانی با هویت سازمانی رابطه معنی داری دارد. همچنین، هر یک از این ابعاد (به عنوان روابط کارمند- سازمان) با رفتار شهروندی سازمانی نیز رابطه دارند. با این وجود، نقش تعدیل گری استقلال شغلی در روابط کارمند- سازمان با رفتار شهروندی سازمانی مورد تایید قرار نگرفت.
    کلیدواژگان: حمایت سازمانی درک شده، هویت سازمانی، استقلال شغلی، رفتار شهروندی سازمانی
  • مرتضی سندگل، مجتبی بذرافشان مقدم*، سید جواد قندیلی، رضوان حسینقلی زاده صفحه 95
    هدف پژوهش، مفهوم یابی تعارض و بررسی سطوح و شیوه های مدیریت تعارض در آثار مدیریتی مبتنی بر دیدگاه اسلام می باشد. برای دستیابی به این هدف، از روش تحلیل محتوا استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش را 19 کتاب و مقاله تشکیل دادند که پژوهشگران مسلمان پس از انقلاب اسلامی ایران درباره ی مدیریت، روابط انسانی و رفتار سازمانی، طبق دیدگاه اسلام، در داخل و خارج از کشور نوشته اند، و در دسترس پژوهشگر قرار داشتند. طبق یافته های حاصل از این پژوهش، در آثار مدیریتی مبتنی بر دیدگاه اسلام، دامنه تعارض، در برگیرنده طیف وسیعی از مفاهیم شامل سه مقوله تعارض در پندار، تعارض در گفتار و تعارض در کردار می باشد. همچنین، سطوح تعارض را با توجه به افراد درگیر می توان در چهار سطح میان فردی، درون گروهی، میان گروهی و میان فرهنگی تقسیم کرد. مدیریت تعارض نیز در این آثار شامل سه شیوه کلی پیش گیری از تعارض، حل و درمان تعارض و استقبال از تعارض سازنده می باشد.
    کلیدواژگان: مفهوم تعارض، سطوح تعارض، شیوه های مدیریت تعارض، آثار مدیریتی مبتنی بر دیدگاه اسلام
  • محمد صالح ترکستانی، الهام جمشیدی بروجردی* صفحه 116
    در این مقاله به صورت تجربی و با استفاده از روش آمار استباطی رابطه میان ادراک کارکنان از درستکاری سازمان و پیش بینی رفاه عاطفی و تعهد عاطفی در آنها، در شرکت های بیمه موجود در سطح شهر تهران مورد بررسی قرار گرفته است. تعداد نمونه تحقیق با استفاده از روش کوکران 196 مورد برآورد شد. برای دسترسی به این حجم از نمونه 20 شرکت بیمه ای در تهران با روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شده و در هر شرکت تقریبا 20 پرسشنامه توزیع شد. در مجموع 212 پرسشنامه ارجاع داده شد و نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل اطلاعات با روش مدلسازی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم-افزار لیزرل، نشان می دهد که ادراک کارکنان از درستکاری سازمان، هم به طور مستقیم و هم با میانجی گری نقش رفاه عاطفی، رابطه ای مثبت با تعهد عاطفی کارکنان دارد و بیشترین رابطه در مدل نظری این تحقیق میان ادراک کارکنان از درستکاری سازمان و رفاه عاطفی کارکنان و کمترین رابطه میان ادراک نیروی کار از درستکاری سازمان و تعهد عاطفی کارکنان وجود دارد. در این تحقیق پیشنهاد می شود که توسعه درستکاری در سازمان (به عنوان مثال توسعه احترام متقابل و فضایی که در آن استانداردهای بالای عملکردی با فرهنگ گذشت و یادگیری از اشتباهات ترکیب می شود)، رفاه عاطفی کارکنان را بهبود بخشیده و منجر به تعهد عاطفی آن ها می شود.
    کلیدواژگان: رفاه عاطفی، تعهد عاطفی، درستکاری سازمان، کارکنان
  • مجید نجاتیان*، یاسر قاسمی، سیدحبیب الله میرغفوری صفحه 136
    امروزه اساس رقابت پذیری در اقتصاد جهانی، از منابع مادی به سمت دارایی های دانشی سوق داده شده است؛ به گونه ای-که دانش به عنوان تنها منبع استراتژیک مزیت رقابتی شناخته می شود. ازاین رو، کسب وکارهایی که بتوانند دانش موجود در سازمان را به شکلی مناسب در فرایندها، محصولات و خدمات به کار ببندند، نسبت به رقبا برتری نسبی خواهند داشت. تحقیق حاضر با هدف بررسی رابطه بین توانمندسازهای مدیریت دانش بر فرایند خلق دانش و با استفاده از تکنیک رگرسیون خطی چندگانه انجام شده است. نتایج حاصل از جمع آوری اطلاعات از شرکت های تعاونی استان یزد که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند، نشان دهنده تاثیر مثبت اعتماد، همکاری، یادگیری، مهارت T شکل کارکنان و فناوری اطلاعات بر فرایند خلق دانش بود. همچنین، تاثیر منفی بین رسمیت و فرایند خلق دانش را مورد تایید قرار داد. از نتایج این پژوهش می توان برای تقویت سیستم مدیریت دانش در شرکت های دانش محور، با تاکید بر آن دسته از معیارهایی که در مدل های رگرسیونی، ضریب تعیین بالاتر، و توان بیشتر در تبیین واریانس متغیرهای وابسته دارند، بهره برد.
    کلیدواژگان: توانمندسازهای مدیریت دانش، فرایند خلق دانش، رگرسیون خطی چندگانه
|
  • Akram Farhadi*, Pariya Ghafori, Mahdi Haghighi Kaffash, Mohammad Ebrahimi Page 1
    The phenomenon of organizational silence, is an unfamiliar subject and less likely to be found in the context of organizational research in Iran. Despite the fact that silence of employees has known to be a common phenomenon in enterprises, it is a concept that is little known and limited scientific research has been carried out around the world to deepen our knowledge on how to deal with the phenomenon. This study examined the influence of transformational leadership style and organizational learning on reducing the organizational silence in branches of Sepal Bank in Tehran in 2014. 251 employees were selected through clustering method using Cochran formula. Data was collected based on Leadership Styles Questionnaire developed by bass and Olive, learning organization by Watkins & Marsick, and organizational silence questionnaire by Vakola & Bouradas. In our study, confirmatory factor analysis (CFA) and structural equation modeling (SEM) were used to analyze research data and perform hypotheses testing. The results indicate that variables of transformational leadership style and organizational learning had a meaningful impact on organizational silence of the studied sample (%73/5). Also, according to the obtained path coefficients, it is concluded that the organizational learning has more impact on organizational silence than transformational leadership. Moreover, among characteristics of the two main variables, learning at the organizational level, considerations of individual, team learning, intellectual stimulation, personal learning, inspirational motivation, and idealized influence appear to have the greatest impact on reducing the organizational silence.
    Keywords: Transformational leadership, Organizational learning, Organizational silence, Submissive silence, Defensive silence, Altruistic silence
  • Abdolmajid Mosleh, Manijeh Bahrainizadeh, Seyed Javad Dokuhaki* Page 18
    Pioneering in a dynamic environment is among the issues that many organizations, particularly knowledge-based institutions, pursue. To exploit the opportunities and react to environmental threats accordingly, innovations in the modern technologies domain are vital for success. Therefore, organizations are required to monitor inside and outside environments of the organization to track the emergence of a phenomenon called Competitive Intelligence and its attributes. This study aims at examining the impact of competitive intelligence dimensions on the types of innovation. The population of the study consists of all 50 knowledge-based Institutes of Science and Technology Park of Shiraz. A sample size of 44 was decided based on Morgan Tables from knowledge- based firms operating in the Technology Park. Due to possibility of not cooperating by some institutions, finally 42 institutions were chosen and total of number of 99 questionnaires were distributed. Structural equation modeling was used for analyzing the data. In this study, two dimensions of market intelligence and Competitor intelligence for measuring competitive intelligence and also three types of innovation (technological, market, and administrative innovations) have been used. Based on the research results, Market intelligence has a positive and significant impact on all three types of innovations. Competitive intelligence has a significant positive impact on innovation. Moreover, it was revealed that Competitor intelligence has a positive and significant impact on administrative innovation, while the impact of technological innovation and market intelligence on competitors has not been verified.
    Keywords: Competitive intelligence, Market intelligence, Competitor intelligence, Technological innovation, Market innovation, Administrative innovation
  • Mohammad Rasoul Heshmati*, Alireza Khorakian, Yaghoob Maharati Page 42
    This study aims to investigate the mediating role of "Valence of Suggestion System" in relationship between "Interactional Justice" and "Motivation to Submit Suggestion". Importance of research on suggestion system has been admitted and investigated by many scholars in previous studies. Therefore, the aims of this study are to investigate factors contributing to participation enhancement in suggestion system considering interactional justice and valence of suggestion system variables. Statistical population of this research consists of employees of Ferdowsi University of Mashhad. A questionnaire consisting of 10 questions with Licker’s 5 scale spectrum was used to collect research data. The questionnaire was distributed among 240 employees. Findings showed that valence of suggestion system mediate the effect of interactional justice on motivation to submit suggestion. Moreover, the direct effect of the interactional justice on motivation to submit suggestion was confirmed.
    Keywords: Human resource, Motivation, Interactional justice, Suggestion system, Intellectual capital, Innovation
  • Mohammad Hosseini Homayoni Rad*, Mohammad Lagzian Page 71
    This research paper is to delve into the employee-organization relationships as an effective factor on organizational citizenship behavior. The employee-organization relationships involve two dimensions: perceived organizational support and organizational identity. Job autonomy is considered in our research as moderating variable between the employee-organization relationships and organizational citizenship behaviors. To achieve research objectives, a correlation approach and linear regression using SPSS software was incorporated to examine employees of Central Library of a governmental university through census. Organizational identification questionnaire, perceived organizational support questionnaire, and organizational-citizenship behavior questionnaire were used to collect research data. Reliability and validity of the questionnaires have been confirmed by the use of Cronbach's alpha and opinions of scholars and researchers in the context. Results indicate that organizational support and organizational identity have a meaningful relationship and each of which has a meaningful relationship with organizational citizenship behavior. However, job autonomy does not regulate the relationships of perceived organizational support and organizational identity with organizational citizenship behavior.
    Keywords: Perceived organizational support, Organizational identification, Job autonomy, Organizational citizenship behavior
  • Morteza Sanadgol, Mojtaba Bazrafshan Moghadam*, Seyed Javad Ghandili, Rezvan Hosseingholizadeh Page 95
    The aim of the research is to determine the concept of conflict, conflict management scope and approaches in managerial approaches based on Islamic view. To achieve the goal, content analysis has been used. Research data was collected from the books and articles in the context of management, human relations and organizational behavior reflecting Islamic view. A number of 19 books and articles that have been written after Islamic Revolution of Iran by both Iranian and international scholars were used for analysis. According to the findings of the study, in the managerial works which were based on Islamic view, the conflict scope had a wide range of concepts including three fields: conflict in thinking, conflict in speech, and conflict in behavior. The scope of conflict can also be categorized into four based on the people who are involved: interpersonal conflict, conflict within the group, conflict among groups and cross-cultural conflict. The methods of conflict management also include three general
    Methods
    preventing conflict, solving conflict and creating and using conflict.
    Keywords: Conflict's concept, Conflict's levels, Conflict management styles, Islamic management resource
  • Mohammad Saleh Torkestani, Elham Jamshidi Borujerdi* Page 116
    This article looks into the relationship between perceptions of organizational virtuousness (OV), affective well–being (AWB), and affective commitment (AC), in insurance companies operating in Tehran. Using Cochran formula, number of samples required to collect research data was estimated to be 196. To access this amount of sample, 20 insurance companies in Tehran were selected using random cluster sampling method and about 20 questionnaires were distributed to each company. Finally 212 questionnaires were returned and used to test research hypotheses. Findings from Structural Equation Modeling method that was analyzed with the aim of LISREL software imply that perceptions of OV predict AC both directly and through the mediating role of AWB while the most relationship in this research model exists between OV and AC, and the least relationship is between OV and AC. The study suggests that fostering organizational virtuousness (e.g. interpersonal respect, and creating a context in which combining high standards of performance with a culture of forgiveness and learning from mistakes) improves employee's AWB and promotes a more committed workforce.
    Keywords: Affective well, being, Affective commitment, Organizational virtuousness, Employees
  • Majid Nejatian*, Yaser Ghasemi, Seyyed Habibollah Mirghafoori Page 136
    In today’s global economy, the fundamental attribute of competitiveness have been driven from pecuniary capital to knowledge capital so that knowledge is known as the unique strategic resource to acquire competitive advantage. Therefore, businesses that efficiently utilize existing knowledge within their organizations are expected to gain comparative advantage over their competitors. This research has included the effects of knowledge management enablers on knowledge creation process employing multiple linear regression technique. The outcome of the research, that was conducted based on data collected from cooperative companies of Yazd province, reflects a positive impact of trust, collaboration, learning, T-shaped skills, and IT on knowledge creation process. It also indicates the negative impact of formalization on knowledge creation process. The result can be applied to strengthen the knowledge management system of studied knowledge-based companies through the focus on those specific criteria which have a higher adjusted R square in the regression models and accordingly, have a more power in explanation of dependent variable variances.
    Keywords: Knowledge management enablers, Knowledge creation process, Multiple linear regressions