فهرست مطالب

پژوهش نامه ایرانی سیاست بین الملل
سال سوم شماره 1 (پیاپی 5، پاییز و زمستان 1393)

  • بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/01/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرضیه سادات الوند*، ابومحمد عسگرخانی صفحات 1-25

    قدرت نرم یکی از مهم ترین جنبه های استراتژی خارجی چین محسوب می شود. قدرت نرم چین عمدتا به عنوان ابزاری برای اهداف دفاعی و نه تهاجمی تلقی می شود. تاکید پکن بر ثبات و صلح با همه کشورها، ترویج تصویری بهتر از چین، اصلاح برداشت های خارجی و تکذیب «تز تهدید چین»، تضمین امنیت انرژی برای تداوم توسعه اقتصادی به منظور همکاری بیشتر با کشورهای درحال توسعه، ایجاد شبکه ای از متحدان، تلاش برای رقابت مبتنی بر قدرت نرم با قدرت های بزرگ در بلندمدت، اهداف مهمی هستند که چین با استفاده از قدرت نرم به دنبال تحقق آن هاست. در این مقاله با بررسی منابع و ابزارهای قدرت نرم چین درمی یابیم که منابع قدرت نرم چین مبتنی بر همان سه عنصر تعریف شده توسط «جوزف نای» یعنی «فرهنگ»، «ارزش های سیاسی» و «ماهیت و سبک سیاست خارجی» است. با وجود این، رهیافت چینی ها نسبت به قدرت نرم با این عناصر تفاوت های قابل توجهی دارد. درحالی که تعریف نای از قدرت نرم، نشان گر فرهنگ معاصر آمریکا است، نگرش چین به قدرت نرم بر فرهنگ سنتی این کشور تاکید دارد. نای بر جذابیت ارزش ها و نهادهای سیاسی آمریکایی از جمله دمکراسی و حقوق بشر تاکید می کند، درحالی که ارزش های سیاسی چینی در هر سه منبع قدرت نرم این کشور اعم از فرهنگ، اقتصاد و سیاست یافت می شود و نمی توان آن را به عنوان یک منبع صرف و منفک از سایرین یادکرد. در حوزه فرهنگ، ارزش هایی چون «جهان هماهنگ» با توجه به گسترش «دکترین مین» و ارزش های کنفوسیوسی، درحوزه اقتصاد جذابیت الگوی توسعه اقتصادی چین(اجماع پکن) ودر حوزه سیاست، «سیاست حسن هم جواری» مورد توجه قرارگرفته است.

    کلیدواژگان: قدرت نرم، سیاست خارجی چین، ارزش های کنفوسیوسی، جهان هماهنگ، حسن هم جواری
  • مسعود درودی*، فاطمه صلواتی صفحات 26-43

    رویکرد پسااستعماری در رشته روابط بین الملل نوپا است. این رویکرد کشورهای غیرغربی را در کانون تحلیل های خود قرار می دهد و علاقه مند است مناسبات پیچیده قدرت/دانش را برملاساخته و تغییر دهد؛ مناسباتی که اکنون نظم جهانی را بازتولید می کند. تعریف متفاوت پسااستعمارگرایی از گذشته، حال و آینده روابط بین الملل چشم انداز متفاوتی را در تفسیر رویدادهای جهانی نشان می دهد و ابعاد ناآشکار دانش روابط بین بین الملل برجسته می کند. به لحاظ نظری نقش پسااستعمارگرایی در دانش روابط بین الملل روشن کردن ابعادی در روابط بین الملل است که رهیافت های دیگر آن را نادیده می گیرند که به دو صورت بررسی می شود؛ «رابطه تباین با جریان اصلی روابط بین الملل» و «رابطه تکمیل کننده با روابط بین الملل انتقادی». مقاله حاضر رابطه تکمیل کننده نظریه پسااستعماری و روابط بین الملل انتقادی و امکانات پژوهشی آن را بررسی می کند.

    کلیدواژگان: مطالعات پسااستعماری، روابط بین الملل انتقادی، واسازی، رهایی بخشی
  • سید مهدی سیدزاده *، زهرا فرهادی صفحات 44-71

    جنایات جنگی در دو بستر منازعات بین المللی و داخلی رخ می دهند، اما علی رغم تشابه در ماهیت، برخی جنایات جنگی صرفا در منازعات بین المللی جرم انگاری شده و ارتکاب آن ها در منازعات داخلی، جنایت جنگی محسوب نمی شود. در این مقاله با بررسی و تطبیق اسناد بین المللی از جمله اساسنامه رم، لیست جرایمی که صرفا در جنایات بین المللی جرم انگاری شده احصا و تبیین شده است. برخی از جنایات جنگی صرفا بین المللی عبارتند از: اجبار به خدمت به دشمن، تبعید یا انتقال یا حبس غیرقانونی، حمله به غیرنظامیان، ایراد صدمه به محیط زیست، حمله به مناطق بی دفاع، کشتن فرد ناتوان، بهره گیری نادرست از نشان ها، اعلان لغو حقوق اتباع طرف مخاصمه، سپر انسانی کردن غیرنظامیان، گرسنگی دادن و استفاده از برخی سلاح های نامتعارف. مبانی تمایز میان جنایات جنگی در منازعات بین المللی و داخلی از طریق بررسی روند مذاکرات، گرایش های سیاسی دولت ها و مشروح مذاکرات نشست رم مورد بحث قرار گرفت. به موجب بررسی به عمل آمده مهم ترین علت تمایز جنایات جنگی داخلی و بین المللی، تاثیرپذیری اساسنامه رم از کنوانسیون های چهارگانه 1949 ژنو و نگاه سیاسی و حاکمیتی دولت ها برای محدودکردن صلاحیت دیوان بوده است.

    کلیدواژگان: دیوان کیفری بین المللی، جنایات جنگی، مخاصمات مسلحانه بین المللی، مخاصمات مسلحانه داخلی، حقوق بشردوستانه
  • مهین دخت کاظمی* صفحات 72-92

    همه اقتصاددانان سرمایه را به عنوان نیروی محرکه رشد اقتصادی بیان می کنند و برای سرمایه گذاری مستقیم خارجی فوایدی مانند جذب سرمایه، تکنولوژی، دانش روز، بالا بردن توانایی مدیریت، افزایش اشتغال، بهبود تراز پرداخت ها و افزایش قدرت رقابت برمی شمارند. با توجه به نقش مهم سرمایه گذاری مستقیم خارجی، کشورها برای جذب این نوع سرمایه تلاش می کنند. عوامل گوناگونی روی تصمیم شرکت های چند ملیتی برای سرمایه گذاری های خارجی موثر است. این شرکت ها قبل از هرگونه سرمایه گذاری ابتدا ساختار سیاسی حاکم بر کشور میزبان را بررسی می کنند. ساختار سیاسی یک کشور نحوه برخورد آن ها را با شرکت های سرمایه گذار خارجی مشخص می کند. در این مقاله با توجه به اهمیت عامل سرمایه در رشد اقتصادی هر کشور و در کنار آن جذب سرمایه های خارجی، به مخاطراتی اشاره می شود که چنین سرمایه گذاری هایی را تهدید می کند، هر چند که این مخاطرات تجاری نیست و تحت عنوان ریسک سیاسی نامیده می شود. هدف، نشان دادن این مساله مهم است که شرکت های چندملیتی در کشورهایی که ریسک سیاسی در آن ها زیاد است و اغلب جزء کشورهای در حال توسعه هستند، سرمایه های خود را وارد نمی کنند و کشورهای مذکور، از این جهت در مضیقه قرار می گیرند. بیمه ریسک سیاسی می تواند به عنوان راه حلی برای این مشکل مطرح می شود.

    کلیدواژگان: ریسک سیاسی، سرمایه گذاری خارجی، بیمه ریسک سیاسی
  • نور محمد نوروزی*، فرشاد رومی صفحات 93-117
    مقاله حاضر با رویکردی تبیینی به بررسی روابط ایران و روسیه در دوره ریاست جمهوری احمدی نژاد پرداخته است. گسترش روابط ایران و روسیه که غالبا زیرسایه «پرونده هسته ای ایران» قرار داشت، به این پرسش اساسی دامن زده که تا چه میزان این روابط از سنخ مناسبات استراتژیک و پیوندهای راهبردی بوده است؟ فرضیه نوشتار این است که روابط دو کشور در دوره مورد نظر ویژگی مناسبات استراتژیک میان دولت ها را نداشته و صرفا واکنشی به شرایط بین المللی این دو بازیگر در آن برهه بوده است. منحنی روابط ایران و روسیه عمدتا وابسته به اراده روسیه است. روسیه به پیروی از عمل گرایی مبتنی بر فرصت طلبی راهبردی و در چارچوب رهیافت کلان خود به سیاست های جهانی، اهداف ملی خود را در روابط با ایران پیگیری نموده است. بازتاب این عملکرد را می توان در حوزه های موضوعی مختلف در روابط دوجانبه ایران و روسیه در دوره ریاست جمهوری احمدی نژاد عیان ساخت.
    کلیدواژگان: روابط خارجی، روسیه، ایران، احمدی نژاد، عمل گرایی، برنامه هسته ای
  • عنایت یزدانی، مجتبی بدخشان* صفحات 118-140
    افغانستان به عنوان بزرگ ترین تولیدکننده مواد مخدر جهان، پس از حوادث 11 سپتامبر 2001 و حمله نیروهای بین المللی پیرو قطعنامه سازمان ملل متحد، اهمیت روزافزونی در عرصه سیاست بین المللی پیدا کرده است. گستره تاثیرگذاری تجارت غیرقانونی مواد مخدر بر افغانستان و هم چنین بر کشورهای واقع در مسیر ترانزیت و بازار کشورهای هدف قاچاق، موجب اهمیت و توجه ویژه به جایگاه مواد مخدر افغانستان در مطالعات امنیتی شده است. پژوهش حاضر حول این مساله تدوین یافته است که ارتباط تولید و تجارت مواد مخدر با امنیت افغانستان به چه صورت قابل تحلیل است؟ نگارندگا مقاله حاضر مدعی اند که تولید و تجارت مواد مخدر بر امنیت افغانستان، تاثیر منفی دارد. توضیح آن که با توجه به عوامل ژئوپلیتیک، اقتصادی، سیاسی/ فرهنگی در افغانستان، تولید و تجارت مواد مخدر در عرصه اجتماعی و بهداشتی به شکل مستقیم منجر به کاهش توان نیروی کار مولد و ایجاد موج گسترده اعتیاد و بیماری های ناشی از آن شده است. علاوه بر این، به صورت غیرمستقیم نیز این تجارت با تقویت گروه های قومی مذهبی و ایجاد زمینه های استقلال مالی این گروه ها منجر به آسیب در فرآیند شکل گیری ارتباطات پایدار میان اقوام و متعاقب آن ایجاد هویت ملی در این کشور شده است.
    کلیدواژگان: مواد مخدر، امنیت، طالبان، افغانستان، مکتب کپنهاگ
|
  • Marziehsadat Alvand*, Aboumohammad Asgarkhani Pages 1-25

    Soft Power is one of the most important aspects of China’s foreign strategy in the new century. The Chinese soft power is seen as mainly a tool for defensive, rather than offensive, goals. Chinese goals are: establishing stability and peace with all countries, cultivating a better image of China, correcting foreign states’ misperceptions of the country and refuting the “China threat” thesis, securing energy supply for the continuation of economic development targeting more cooperation with developing countries, building a network of allies and making attempts for competition based on soft power vis-à-vis great powers in the long run. In the present paper, assessing China`s soft power sources and tools, authors come to the conclusion that sources of China`s soft power are based on three elements including culture, political values and the nature and style of foreign policy, as they are defined by Joseph Nye. However, China`s soft power approach is considerably different from what is defined by Nye. China`s view on soft power is based on Chinese traditional culture, while Nye`s account ofUS soft power expresses the American contemporary culture.Nye emphasisesthe attraction of American political values and institutions such as democracy and human right, whereas Chinese political values are found in all of the three categories of Chinese soft power sources, including culture, economy and politic. Chinese political values cannot be isolated from its culture and economy.Confucianistvalues such as the “harmonisedworld”, the attraction of Chinese economic development model (the Beijing Consensus), and goodneighbor policy are respectively underlined in Chinese realms of culture, economy and politics.

    Keywords: soft power, Chinese foreign policy, harmonisedworld, Confucianism, goodneighbor policy
  • Masoud Darroudi *, Fatemeh Salavati Pages 26-43

    The post-colonialism approach in international relations is one of the most recent trends in the discipline. This approach focuses on non-Western and underdeveloped countries, and tries to expose and change the complex power/knowledge relations that define the current world order. Post-colonialism has a different definition for the past, present and future of international relations, and presents a different view on interpreting world affairs, highlighting undiscovered aspects of international relations. Theoretically, post-colonialism is charged with the task of shedding light on those aspects of the international relations field which other approaches leave untouched. The theory plays two roles with regard to the other theories in the discipline: objecting main stream theories and complementing the critical international relations theory. The present study focuses on the complementary role of the post-colonialism and critical international relations theory, analyzing its research capabilities.

    Keywords: post, colonial studies, critical international relations, deconstruction, liberation
  • Seyed Mahdi Seyedzadehsani*, Zahra Farhadialashti Pages 44-71

    War crimes occur in the context of both international and non-international conflicts.Though the two are similar in essence, war crimes in the context of international conflicts are criminalized, andare addressedby the International Criminal Court, whereas this is not the case withinternal war crimes. In this paper, the author reviews some examples of war crimes, and examinescertain pertaining international documents such as theRome Statute of the International Criminal Court, 1998. More importantly, the distinction between international and internal war crimes is discussed by considering the negotiations leading to the approval of the statute and the stances of the states involved. International war crimes include: unlawfullysending to exile or imprisoning people under occupation, attacking civilians and civilian places, starving people, harming the environment, using unconventional arms, forcing people to serve the enemy, killing the disabled, annulling the rights of civilians and using them as human shield. The two main reasons for the distinction between international and internal war crimesare: first, the impact of the Geneva Conventions of 1949, and second, the political viewpoint of the statesto keep their sovereignty untouched by restricting the authority of the Criminal Court.

    Keywords: International Criminal Court, international war crimes, non, humanitarian law, the Rome Statute
  • Mahindokht Kazemi* Pages 72-92

    All economists regard investment as the driving force of economic growth, and consider foreign direct investment as a growth and development factor, which brings about update technology and improves the employment level, management capabilities, trade balances and competitiveness. Thus, today the majority of countries try to attract foreign capital. However, before any investment, multinational companies usually assess the situation in the host country, including its political system, which determines how investing companies are dealt with in that country. More importantly, such companies are interested in investment in politically stable conditions. In this paper, political risks hindering foreign investment are explored. It is argued that political risk is a dissuasive factor for foreign direct investment, particularly in the third world countries. In such circumstances, “political risk insurance” can be helpful for attracting foreign capital to developing countries.

    Keywords: foreign direct investment, political risk, political risk insurance, third world countries
  • Noormohammad Nouroozi*, Farshad Roomi Pages 93-117
    This paper explores Iran-Russia relations under Ahmadinejad. In that era, Russian-Iranian relationship was under the shadow of the Iran nuclear file. Hence, the question is to what extent this relationship was based on strategic considerations. Investigating bilateral relations between Iran and Russia indicates that the relationship has been mainly influenced by Russian interests and desires, rather than the common interests of both countries. By adopting a pragmatic approach based on a strategic opportunism in the framework of its approach toworld politics, Russians pursued three major goals in bilateral relations with Iran: 1-being recognised as a power world, 2-gaining economic benefits and interests, and 3- increasing the effectiveness of its geopolitical and strategic influence. Thisagenda can clearlybeidentified inRussia’s relationship with Iranin thedifferentareas and subjects during Ahmadinejad’s presidency.
    Keywords: Russia, Iran, Ahmadinejad, pragmatism, nuclear program
  • Enayatollah Yazdani, Mojtaba Badakhshan* Pages 118-140
    Afghanistan as the largest producer of drug in the world, after the events of September 11, 2001, and occupation by international forces following the UN Resolution, has been increasingly important in international politics. The extent of the impact of illegal drug production and trade on Afghanistan and the countries on the way of trafficking drug to the target market has attracted the attention scholars in security studies. The question in this research is how can the relationship between producing and trading drugs and security in Afghanistan be analyzed? Authors argue that drug production and trade has had a negative impact on Afghanistan security. The production and trade of drug directly decreases the productivity of labor force in Afghanistan, because of deterioration of health and social problems caused by an increase in addiction and its related diseases. Also, this trade by empowering ethnic and religious groups and providing them with financial independence from the central government indirectly damages the process of forming sustainable relationships among groups and subsequently the formation of national identity in this country. The research method in this paper is descriptive and analytical.
    Keywords: drug, security, Taliban, Afghanistan, the Copenhagen School