فهرست مطالب

فصلنامه پرستاری دیابت
سال سوم شماره 3 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ناصر شیرکوند، سالمه غلامی حیدری، زهرا عرب سالاری، جمال عاشوری * صفحات 8-19
    مقدمه و هدف
    دیابت نوع دو یکی از شایع ترین بیماری های مزمن است که می تواند باعث کاهش شادکامی و امید شود. بنابراین برای افزایش شادکامی و امید این بیماران می توان از روش آموزش مهارت های زندگی استفاده کرد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش مهارت های زندگی بر شادکامی و امید بیماران مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر پاکدشت انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش همه بیماران مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به مرکز بهداشتی درمانی شهر پاکدشت در سال 1394 بودند. از میان آنان 40 بیمار با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه (هر گروه 20 نفر) شامل گروه های آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش 10 جلسه (هر جلسه 70 دقیقه) مهارت های زندگی را آموزش دید و گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکرد. گروه ها پرسشنامه شادکامی آکسفورد (AHQ) و پرسشنامه امید (HQ) را به عنوان پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19 به روش کوواریانس چند متغیری تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد بین گروه آموزش مهارت های زندگی و گروه کنترل در متغیرهای شادکامی و امید تفاوت معناداری وجود داشت. به عبارت دیگر آموزش مهارت های زندگی باعث افزایش معنادار شادکامی و امید بیماران مبتلا به دیابت نوع دو شد (0005 /0P&le).
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه پیشنهاد می شود درمانگران، مشاوران و روانشناسان بالینی از روش آموزش مهارت های زندگی برای افزایش شادکامی و امید بیماران مبتلا به دیابت نوع دو استفاده کنند.
    کلیدواژگان: آموزش، مهارت های زندگی، شادکامی، امید، دیابت نوع دو
  • محمد آقاجانی، ندا میرباقر آجرپز *، مریم معین صفحات 20-30
    مقدمه و هدف
    اساسی ترین شاخص مراقبت و درمان دیابت،کنترل قند خون در محدوده نرمال است. هموگلوبین گلیکوزیله، متوسط قند خون بیماران را در 3-2 ماه گذشته نشان داده و میزان سودمندی درمان را ارزیابی نمایند. لذا این مطالعه با هدف بررسی تاثیر برنامه توانمندسازی بر میزان هموگلوبین گلیکوزیله در بیماران دیابتی نوع دو در مرکز دیابت شهر کاشان در سال 93 انجام شد.
    مواد و روش ها
    در کارآزمایی بالینی حاضر، 100 نفر از بیماران مبتلا به دیابت نوع دو که معیارهای ورود را داشتند، انتخاب، و بصورت تصادفی بلوکی به دو گروه کنترل و آزمون تقسیم شدند. مداخله بصورت برگزاری جلسات آموزشی بود که هر هفته دوبار بمدت 4 هفته برگزار شد. آزمایش هموگلوبین گلیکوزیله، قبل و بعد از مداخله، دربیماران دیابتی دو گروه (آزمون و کنترل) انجام شد. اطلاعات حاصل با نرم افزار Spss16 با استفاده از آزمون های آماری من ویت نیو، کای اسکوئر، اگزکت فیشر و آزمون تی، تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد دو گروه از لحاظ متغیرهای دموگرافیک تفاوت آماری معنی داری با یکدیگر ندارند. میانگین هموگلوبین گلیکوزیله در هر گروه (آزمون و کنترل)، بعد از مداخله تفاوت معنی داری دارد (0001 /0&geP) در حالیکه تفاوت میانگین هموگلوبین گلیکوزیله در گروه آزمون و کنترل، پس از مداخله از نظر آماری معنی دار نیست(9 /0=P).
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه حاضر، اجرای برنامه توانمندسازی در بیماران دیابتی، در کوتاه مدت، بر هموگلوبین گلیکوزیله تاثیری ندارد.
    کلیدواژگان: توانمند سازی، دیابت، هموگلوبین گلیکوزیله
  • آناهیتا خدابخشی کولایی *، علی نویدیان، زهرا بیاتی، معصومه رحمتی زاده صفحات 31-41
    مقدمه و هدف
    دشواری های درمان و مراقبت های پیوسته، تنش مستمر و اثرات آن بر زندگی فرد مبتلا به دیابت منجر به افت کیفیت زندگی در این بیماران می شود از این رو پژوهش حاضر تاثیر روش روان درمانی حمایتی را در بهبود کیفیت زندگی بیماران دیابتی نوع دو بررسی می کند.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک تحقیق نیمه آزمایشی به روش پیش آزمون و پس آزمون و گمارش تصادفی بود. 24آزمودنی ها از کلینیک دیابت شهرستان تفرش انتخاب شدند و به دوگروه همتا بر اساس نمره های پیش آزمون تقسیم شدند. بصورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و گروه کنترل جایگزین شدند. روان درمانی حمایتی گروهی در 10 جلسه اجرا شد و پس از آن پس آزمون اجرا گردید. برای تحلیل داده های بدست آمده از آزمون تی مستقل و وابسته و تحلیل واریانس استفاده شد. ابزار پژوهش پرسشنامه کوتاه کیفیت زندگی بود.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس و آزمون تی مستقل نشان داد که تفاوت معناداری بین دو گروه در پیش آزمون وجود ندارد(p<0.05). آزمون تی وابسته نشان داد که تفاوت معناداری بین پیش آزمون و پس آزمون در گروه آزمایشی وجود دارد (p<0.05).
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که روان درمانی حمایتی گروهی بر بهبود کیفیت زندگی بیماران دیابتی تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: روان درمانی گروهی، کیفیت زندگی، دیابت نوع دو
  • حسین شهدادی، رضا محمدپورهدکی *، مژگان رهنما، میترا دیندار، حدیث مستعلی زاده صفحات 42-50
    مقدمه و هدف
    دیابت بارداری شایع ترین اختلال طبی در دوران بارداری است که منجر به بروز عوارض متعدد مادری و نوزادی می گردد. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی BMIو متغیرهای جمعیت شناختی در زنان باردار مبتلا به دیابت بارداری انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی 363 زن باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر زابل که در حین مراجعه سن حاملگی بین 24 تا 28 هفته داشتند و سابقه ابتلا به دیابت قبل از بارداری، ختم حاملگی قبل از 24 هفتگی، مصرف داروهایی که بر متابولیسم گلوکز اثر دارند مانند استروئیدها و ابتلا به بیماری های مزمن کبدی، اختلالات غددی و بافت همبندی نداشتند را وارد مطالعه نمودیم. اطلاعات لازم بر اساس اهداف تحقیق با استفاده از پرسشنامه خودساخته جمع آوری شد.
    یافته ها
    از کل افراد مورد مطالعه 17 نفر(7/4 %) مبتلا به دیابت بارداری بودند. از بین عوامل خطر مورد بررسی سن مادر، نمایه توده بدنی با خطر ابتلا به دیابت بارداری ارتباط معنی دار داشت(p<0/05).بین شغل، سطح تحصیلات با دیابت بارداری از نظر آماری رابطه ی معنی داری وجود نداشت.
    بحث و نتیجه گیری
    سن و BMIبالا و پایین مادر می تواند در بروز برخی از عوارض بارداری نقش داشته باشد، لذا حاملگی در زنان با سن بالا و همچنین با وزن غیر طبیعی باید به عنوان یک حاملگی پرخطر درنظر گرفته شود تا بتوان با مراقبت های خاص از بروز این عوارض پیشگیری نمود.
    کلیدواژگان: دیابت بارداری، BMI، متغیرهای جمعیت شناختی
  • جمال عاشوری *، علی علی پور، زهرا عرب سالاری صفحات 51-62
    مقدمه و هدف
    یکی از مشکلات اصلی بیماران مبتلا به دیابت نوع یک استرس است. استرس آنان تحت تاثیر متغیرهای زیادی است که از مهمترین آنها می توان به سبک های دفاعی و جهت گیری مذهبی اشاره کرد. این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین سبک های دفاعی و جهت گیری مذهبی با استرس ادراک شده بیماران مبتلا به دیابت نوع یک انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش توصیفی تحلیلی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش همه بیماران مبتلا به دیابت نوع یک مراجعه کننده به مرکز بهداشتی درمانی شهر قرچک در سال 1394 بودند. در مجموع 110 بیمار با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. همه آنان پرسشنامه سبک های دفاعی (DSQ)، پرسشنامه جهت گیری مذهبی (RQ) و پرسشنامه استرس ادراک شده (PSQ) را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19 به روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیری تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بین سبک دفاعی رشد یافته و جهت گیری مذهبی درونی با استرس ادراک شده بیماران مبتلا به دیابت نوع یک رابطه منفی و معنادار و بین سبک های دفاعی رشد نایافته و روان آزرده و جهت گیری مذهبی بیرونی با استرس ادراک شده بیماران مبتلا به دیابت نوع یک رابطه مثبت و معنادار وجود داشت. در یک مدل پیش بین سبک دفاعی رشد یافته، سبک دفاعی روان آزرده و جهتت گیری مذهبی درونی توانستند 81 /43 درصد از تغییرات استرس ادراک شده بیماران مبتلا به دیابت نوع یک را پیش بینی کنند (01 /0P&le).
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه پیشنهاد می شود درمانگران، مشاوران و روانشناسان بالینی به نشانه های متغیرهای مذکور توجه کرده و بر اساس آنها برنامه های مناسبی برای کاهش استرس ادراک شده بیماران مبتلا به دیابت نوع یک طراحی کنند.
    کلیدواژگان: سبک های دفاعی، جهت گیری مذهبی، استرس ادراک شده، دیابت نوع یک
  • فاطمه ابراهیم پور، نرگس صادقی *، فرشته قلجایی، مهین نادری فر صفحات 63-74
    مقدمه و هدف
    انسولین درمانی روشی تهاجمی و اضطراب آور است که نیازمند تکرار روزانه بوده و پیروی از آن مشکل و گاه به یک چالش و منبع استرس برای کودکان و خانواده های آنها تبدیل می شود. این مطالعه با هدف تعیین سطح اضطراب ناشی از تزریق انسولین در کودکان مبتلا به دیابت نوع یک انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه توصیفی مقطعی در مرکز غدد و متابولیسم اصفهان، با استفاده از ابزار OSBD-R، به مدت سه روز سطح اضطراب ناشی از تزریقات انسولین 30 کودک 3 تا 12 سال مبتلا به دیابت نوع یک مورد مشاهده و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد 50% کودکان مبتلا به دیابت نسبت به تزریقات انسولین در سطح اضطراب خفیف، 30% متوسط و 20% شدید قرار داشتند. مقاومت کلامی و گریه شایع ترین دیسترس رفتاری کودکان مبتلا به دیابت در زمان تزریقات انسولین بوده است. ارتباط آماری معنی داری بین سن، طول مدت ابتلا به دیابت و تعداد دفعات تزریقات روزانه با میزان اضطراب ناشی از تزریقات انسولین بدست آمده است.
    بحث و نتیجه گیری
    اضطراب از تزریق انسولین یکی از چالش های پیش روی کودکان کم سن مبتلا به دیابت و والدین آنها به ویژه در اوایل تشخیص بیماریبوده که ممکن است سلامت جسمی و روانی کودکان را تحت الشعاع قرار دهد. بنابراین لزوم انجام مطالعات و مداخلات مناسب به منظور کاهش اضطراب کودکان و کمک به تطابق موثر آنان با انسولین درمانی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: دیابت نوع یک، دیسترس رفتاری، اضطراب
  • انور میری *، عدالت کریمیان، فتاح استوار صفحات 75-86
    مقدمه و هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش عواطف مثبت و منفی و سبک های مساله گشایی در پیش بینی رضایت از زندگی افراد مبتلا به دیابت می باشد.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه بیماران دیابتی سرپایی مراجعه کننده به بیمارستان ها و مراکز بهداشت سنندج در سال 1392 بودند که به روش نمونه گیری در دسترس 100 نفر بعنونان نمونه انتخاب گردید. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های عاطفه مثبت و منفی، سبک های مساله گشایی و رضایت از زندگی استفاده شد و داده ها با استفاده از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که عاطفه مثبت و سبک های مساله گشایی مثبت رابطه مثبت و معناداری (001/0< P) و عاطفه منفی رابطه منفی و معناداری در سطح (001 /0< P) با رضایت از زندگی دارند. اما بین سبک مساله گشایی منفی و رضایت از زندگی رابطه ایی به دست نیامد (001 /0 P>).
    بحث و نتیجه گیری
    به طور کلی می توان گفت که عاطفه مثبت و سبک های مساله گشایی مثبت با بیشتر شدن سازش یافتگی جسمانی و روانی با وقایع تنش زای زندگی و سطوح بالاتری از عملکرد و رضایت از زندگی رابطه دارد و بالطبع کیفیت زندگی و سلامت روان بیماران را تحت تاثیر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: عاطفه مثبت، عاطفه منفی، سبک های مساله گشایی، رضایت از زندگی، دیابت
|
  • N. Shirkavand, S. Gholami Heydari, Z. Arab Salari, J. Ashoori * Pages 8-19
    Introduction
    Type II diabetes is one of the most common chronic complications, which can reduce happiness and hopefulness among patients. Therefore, life skills training can be applied to promote happiness and optimism among diabetic patients. This study aimed to investigate the effects of life skills training on happiness and hopefulness among patients with type II diabetes, referring to healthcare centers of Pakdasht, Iran.
    Methodology
    In this quasi-experimental study, a pre-test, post-test, control-group design was applied. The study population consisted of all patients with type II diabetes, referring to healthcare centers of Pakdasht in 2015. Overall, 40 patients were selected via simple random sampling and were randomly assigned to experimental and control groups (n=20 per group). The experimental group received 10 sessions of training on life skills (90 min per session), while the control group did not receive any training. The groups completed the Oxford Happiness Questionnaire (OHQ) and Hope Questionnaire (HQ) for pre-test and post-test assessments. For data analysis, multivariate analysis of covariance (MANCOVA) was performed, using SPSS version 19.
    Results
    The findings showed a significant difference between the experimental and control groups in terms of happiness and hopefulness. In other words, life skills training led to a significant increase in happiness and hopefulness among patients with type II diabetes (P&le0.0005).
    Conclusion
    Based on the findings, it is suggested that therapists, counselors and clinical psychologists apply life skills training for promoting happiness and hopefulness among patients with type II diabetes.
    Keywords: Training, Life skills, Happiness, Hopefulness, Type II Diabetes
  • M. Aghajani, N. Mirbagher Ajorpaz *, M. Moein Pages 20-30
    Introduction
    The most basic indicator of diabetes care is controlling blood sugar in the normal range. HbA1C� has showed blood glucose average in the past 3-2 months and evaluate the effectiveness of treatment. The study has been done with the aim of analyzing the effect of empowerment program on HbA1C in type 2 diabetic patients in Diabetes Center of Kashan.
    Methodology
    In this clinical trial, 100 patients with type 2 diabetes who had inclusion criteria were chosen randomly and they were divided into control and experimental groups by block randomly method. Intervention, were accomplished as educational sessions that twice in a week for 4 weeks. HbA1C test evaluated in two groups in diabetic patients before and after the intervention. Data was analyzed by SPSS 16 and Statistical tests: Mann Whitney U, Chi-square, Exact fisher, T test.
    Results
    In this study, no statistically significant difference was observed between the study groups in demographic variables (P<0.05). However, results of paired t-test indicated a statistically significant difference in the mean score of. Significant difference was observed in the mean score of HbA1C in each group after the intervention (p&le0.0001). While there are no significant difference in mean score of HbA1C in two groups after the intervention (p=0.9).
    Conclusion
    So, use empowerment program in short time has not effects on HbA1C in patients with type 2 diabetes
    Keywords: Empowerment, Diabetes, HbA1C
  • A. Khodabakhshi Koolaee *, A. Navidian, Z. Baiati, M. Rahmatizadeh Pages 31-41
    Introduction
    Treatment challenges, continuous need for care, constant anxiety, and the ensuing effects lead to decreased quality of life in diabetic patients. Therefore, in this study, we aimed to investigate the effectiveness of supportive group psychotherapy in the improvement of quality of life in patients with type II diabetes.
    Methodology
    In this quasi-experimental study with a pretest-posttest design, 24 subjects were randomly selected from the Diabetes Clinic of Tafresh, Iran. The participants were allocated to two homogenous groups, based on their pre-test scores. The subjects were randomly assigned to control and experimental groups. Supportive group psychotherapy was employed in the experimental group for 10 sessions, followed by post-test. The data collection tool included World Health Organization Quality of Life-BREF. Statistical analysis was performed, using dependent and independent t-test and analysis of variance.
    Results
    The analysis of variance and independent t-test results showed no significant difference between the two groups in pretest (P<0.05). However, dependent t-test results showed a significant difference between the pretest and post-test scores in the experimental group (P<0.05).
    Conclusion
    The results indicated that supportive group psychotherapy is effective in the enhancement of quality of life in patients with diabetes.
    Keywords: Group psychotherapy, Quality of life, Type II diabetes
  • H. Shahdadi, R. Mohammad Pour Hodki *, M. Rahnama, M. Dindar, H. Mastalizadeh Pages 42-50
    Introduction
    Gestational diabetes is the most common medical disorder during pregnancy that result in maternal and neonatal complications.this study was to evaluate the BMI demographic variables in pregnant women with gestational diabetes were performed.
    Methodology
    In this cross-sectional study of 363 pregnant women who had 24 to 28 week of gestation referred to Zabol health centers And history of diabetes before pregnancy, termination of pregnancy before 24 weeks administration of drugs effecting glucose metabolism such as steroids and patients who have chronic liver disease, glandular and connective tissue disorders were studied. Information on the objectives of the study were collected using a questionnaire.
    Results
    17 cases or 4/7 percent� Of all subjects, were diagnosed with gestational diabetes Among the risk factors surveyed� maternal age, body mass index with increased risk of gestational diabetes (p <0/05). there was no statistically significant relationship Between occupation, education level with gestational diabetes.
    Conclusion
    High and low maternal age and BMI can contribute to complications of pregnancy, Thus pregnancy in women with older age and abnormal weight should be considered as a high-risk pregnancy Special care in order to prevent the occurrence of this complication.
    Keywords: Gestational diabetes, BMI, Demographic variables
  • J. Ashoori *, A. Alipour, Z. Arab Salari Pages 51-62
    Introduction
    Stress is a major problem among patients with type I diabetes. In general, stress is affected by several factors, the most important of which are defense style and religiosity. In this study, we aimed to investigate the relationship between perceived stress, defense style, and religiosity among patients with type I diabetes.
    Methodology
    In this descriptive, analytical, correlational study, all patients with type I diabetes, referring to Gharchak healthcare center in 2015, were recruited. In total, 110 patients were selected via simple random sampling. All subjects completed the defense style questionnaire (DSQ), religiosity questionnaire (RQ), and perceived stress questionnaire (PSQ). For data analysis, Pearson&rsquos correlation test and multivariate regression analysis were performed, using SPSS version 19.0.
    Results
    The findings showed a significant negative relationship between mature defense style, internal religiosity, and perceived stress among patients with type I diabetes. Moreover, a significant positive relationship was found between immature and neurotic defense styles, external religiosity, and perceived stress among these patients. In the predictive model, mature defense style, neurotic defense style, and internal religiosity predicted 43.81% of variance in perceived stress among patients with type I diabetes (P&le0.01).
    Conclusion
    Based on the present findings, therapists, counselors, and clinical psychologists should take these factors into account and design appropriate programs to decrease perceived stress among patients with type I diabetes.
    Keywords: Defense style_Religiosity_Perceived stress_Type I diabetes
  • F. Ebrahim Poor, N. Sadeghi *, F. Ghaljaei, M. Naderi Nfar Pages 63-74
    Introduction
    Insulin therapy is an invasive and stressful procedure, which requires daily repetition. This type of therapy can be challenging and stressful for children and their families. Therefore, in this study, we aimed to determine the level of insulin-induced anxiety among children with type I diabetes.
    Methodology
    In this cross-sectional study, insulin-induced anxiety was analyzed for three days in 30 children with type I diabetes (aged 3-12 years), using the Observational Scale of Behavioral Distress-Revised (OSBD-R) at Isfahan Endocrine and Metabolism Research Center
    Results
    The findings showed that 50%, 30%, and 20% of diabetic children had slight, moderate, and severe levels of anxiety, respectively. Verbal resistance and crying were the most common manifestations of behavioral distress in diabetic children during insulin injections. There was a significant association between insulin-induced anxiety and variables such as age, duration of diabetes, and the number of daily insulin injections.
    Conclusion
    Insulin-induced anxiety is a challenging issue for young diabetic children and their parents, especially in the early phase of disease detection. In fact, the induced anxiety may affect children's physical and mental health. Therefore, further studies and interventions are required to reduce patients&rsquo anxiety and improve their adjustment with insulin therapy.
    Keywords: Anxiety, Behavioral distress, Diabetes
  • A. Miri *, E. Karimian, F. Ostovar Pages 75-86
    Introduction
    The aim of this study is to investigate the role of positive and negative emotions and problem solving styles in predicting diabetic patient's life satisfaction.
    Methodology
    This research is a descriptive analytic study in type of correlation. The study population included all diabetic patients who refers to sannadaj hospitals and health centers in 1392. The samples were included of 100 patent (60weman, 40 man) who had been selected by simple convenience method. research tools were included of questionnaire positive and negative emotion, problem solving styles and life satisfaction. For data analysis using Pearson's correlation coefficient and multiple regression analysis.
    Results
    The data analysis showed that positive emotions and positive problem solving styles have positive significant relationship with life satisfaction (P<0/001)؛ and negative emotion have a negative and significant (p<0/001) with life satisfaction. but don&rsquot found relationship between the life satisfaction and negative problem solving styles (p<0/001).
    Conclusion
    In general we can say that positive emotions and positive problem solving styles have relationship with higher level of physical and mental adaptability and stressful life events and life satisfaction and higher levels of performance، therefore affect the quality of life and mental health patients.
    Keywords: positive emotions, negative emotions, problem solving styles, life satisfaction, diabetes