فهرست مطالب

مجله دیابت و متابولیسم ایران
سال چهاردهم شماره 6 (پیاپی 63، امرداد و شهریور 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مسعود رحمتی*، عبدالرضا کاظمی، محمدحسین ارچنگی، سید جلال طاهرآبادی صفحات 365-372
    مقدمه
    درد نوروپاتیک با تاثیر عمیق بر کیفیت زندگی و عملکرد روزانه بیماران همراه بوده و هزینه های درمانی بالایی را اعمال می کند. در این بیماری به خاطر طبیعت تخریبی اعصاب درآن، توجه بالایی به نوروتروفین ها به خاطر تاثیرات احتمالی آن ها بر حیات، رشد، توسعه و تنظیم عملکرد نورون ها به عنوان یک راه درمانی احتمالی شده است. بنابرین هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی اثرات مزمن کاهش فعالیت بدنی به شکل درد نوروپاتیک در بیان ژن NFG (Nerve Growth Factor) در عصب سیاتیک رت های دچار لیگاسیون عصب نخاعی است.
    روش ها
    10 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار با میانگین وزن 30±250 گرم به 2 گروه کنترل سالم (5 =n) و گروه درد نوروپاتیک (SNL) و (5 =n) تقسیم شدند. طی شش هفته، آزمون های رفتاری درد نوروپاتیک در گروه های پژوهشی به طور مستمر انجام شد. در پایان 6 هفته تغییرات بیان ژنNGF در عصب سیاتیک با تکنیک Real time PCR اندازه گیری و با روش2-&Delta&DeltaCT محاسبه شد.
    یافته ها
    پس از 6 هفته، آزمون های رفتاری درد نوروپاتیک آلوداینیای مکانیکی و پردردی حرارتی نشان داد که در گروه لیگاتور بندی آستانه تحریک درد نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری کمتر بود (05/ 0&le P). همچنین میزان بیان ژن NGF در عصب سیاتیک در گروه لیگاتور بندی شده به طور معنی داری نسبت به گروه کنترل افزایش نشان داد (05/ 0&le P).
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه حاضر نشان می دهند که توسعه درد نوروپاتی و کاهش فعالیت بدنی در اثر آن با افزایش درون زاد NGF همراه است. هرچند در مطالعه حاضر مشخص نیست افزایش در بیانNGF از فعالیت کاهش یافته حاصل از درد نوروپاتی است یا از ذات آسیب عصبی، با این حال مسلم است افزایش بیان NGF، با درد نوروپاتیک همراه است.
    کلیدواژگان: درد نوروپاتیک، عضله نعلی، آلودینیای مکانیکی، پردردی حرارتی
  • حمید محمدصادقی، امیرحسین منصورآبادی *، سپهر امامی، محمدرضا نحوی نژاد، مریم موگویی صفحات 373-378
    مقدمه

    دیابت یک اختلال متابولیک است که در اثر تولید ناکافی انسولین یا نیود گیرنده های انسولین ایجاد می گردد. این بیماری در حال حاضر عامل مهمی در ناتوانی و بستری شدن بیماران بوده و فشار مالی قابل توجه ای را به جامعه تحمیل می کند. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر عصاره هیدروالکلی کاکوتی کوهی بر تعداد سلول های فعال بتای پانکراس در موش های سوری دیابتی شده توسط استرپتوزوتوسین می باشد.

    روش ها

    در این مطالعه از 36 سر موش سوری نر استفاده گردید که هر6 سر در 6 گروه کنترل، کنترل دیابتی و گروه های تجربی با دوز 150،100،200 و300 قرار داده شدند. استرپتوزوتوسین به روش درون صفاقی با دوز mg/kg 55 تزریق گردید. به منظور تعیین تعداد سلول های فعال بتای پانکراس، پس از گذشت 18 روز از دریافت عصاره، حیوانات توسط دی اتیل اتر، بیهوش و پانکراس آن ها خارج شد و پس از فیکس شدن در فرمالدئید 4 درصد، برای برش گیری آماده شدند. از نمونه های پانکراس، برش های 2 میکرونی تهیه و تعداد سلول های بتای فعال، با استفاده از کیت ایمونوسیتوشیمی بررسی گردید. داده ها با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه و تست Tukey از نظر آماری بررسی گردید. همه داده ها به صورت Mean ± S.E.M. ارائه شدند. اختلاف در سطح معنی داری p<0/05 تعیین شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تیمار عصاره هیدروالکلی در غلظت های 100، 150، 200 و 300 میلی گرم بر کیلوگرم، موجب افزایش تعداد سلول های بتا با فعالیت ترشحی انسولین، در مقایسه با موش های سوری کنترل می شود.

    نتیجه گیری

    عصاره هیدروالکلی کاکوتی کوهی، در موش های سوری دیابتی شده، با آزادسازی انسولین از سلول های بتای پانکراس دارای خاصیت کاهش دهندگی قند خون می باشد و احتمالا کاربرد سنتی آن تایید می گردد

    کلیدواژگان: کاکوتی کوهی، جزایر لانگر هانس، دیابت، ایمونوسیتوشیمی
  • سید محمد مظلومی، محسن محمدی سرتنگ*، نادر تنیده، عباس رضاییان زاده صفحات 379-389
    مقدمه
    دیابت ملیتوس از شایعترین بیماری های متابولیک می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر شیرسویای تخمیر شده با بیفیدوباکتریوم لاکتیس و حاوی امگا-3 بر روی پارامترهای هماتولوژی، استرس اکسیداتیو، آنتی اکسیدانی و التهابی در موشهای صحرایی دیابتی شده نوع2 انجام گرفت.
    روش ها
    در این مطالعه تجربی مداخله ای، 65 موش صحرایی به 5 گروه تقسیم شدند. دیابت نوع دو از طریق تزریق تک دوز استرپتوزوتوسین و نیکوتین آمید القاء گردید. به گروه کنترل سالم و کنترل دیابتی روزانه ی 1 میلی لیتر آب مقطر، و به 3 گروه دیابتی، روزانه 1 میلی لیتر از هر یک از محصولات شیرسویا، شیرسویای پروبیوتیک و شیرسویای پروبیوتیک غنی شده با امگا-3 از طریق گاواژ به مدت 28 روز داده شد. پارامترهای هماتولوژی، استرس اکسیداتیو، آنتی اکسیدانی و التهابی در انتهای مطالعه اندازه-گیری شد.
    یافته ها
    در پایان مطالعه، میانگین پارامترهای هموگلوبین، گلبول قرمز، هماتوکریت و سوپراکسید دیسموتاز در هر 3 گروه تحت درمان در مقایسه با گروه کنترل دیابتی به طور معنا داری بیشتر و میانگین پارامتر مالون دی آلدهید به طور معنادارای کمتر بود (p<0.05). کاهش مالون دی آلدهید و افزایش هموگلوبین، گلبول قرمز، هماتوکریت و سوپراکسید دیسموتاز در گروه دیابتی مصرف کننده ی شیرسویای پروبیوتیک غنی شده با امگا-3 نسبت به 2 گروه دیگر بیشتر بود. از طرفی میزان hs-CRP در گروه دیابتی مصرف کننده ی شیرسویای پروبیوتیک غنی شده با امگا-3 نسبت به گروه کنترل دیابتی و گروه دیابتی مصرف کننده ی شیرسویای پروبیوتیک به طور معناداری کمتر بود (p<0.05).
    نتیجه گیری
    به طور کلی ترکیب شیر سویا، پروبیوتیک ها و امگا-3، احتمالا در کاهش استرس اکسیداتیو در دیابت موثر می باشد.
    کلیدواژگان: شیر سویا، بیفیدوباکتر لاکتیس، امگا، 3، موش های صحرایی دیابتی
  • رزیتا فتحی*، سجاد اصلانی مغانجوقی، الهه طالبی گرگانی، علیرضا صفرزاده، حسن صیقل صفحات 390-398
    مقدمه
    ویسفاتین آدیپوکاینی است که عمدتا از بافت چربی احشایی ترشح می شود و در هموستاز گلوکز نقش دارد. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر هشت هفته تمرین مقاومتی بر سطوح پلاسمایی ویسفاتین و رابطه آن با شاخص مقاومت به انسولین در موش های نر مقاوم به انسولین بود.
    روش ها
    در این مطالعه تجربی 24 سر موش صحرایی نر از نژاد ویستار با میانگین وزنی(20±220گرم)، به طور تصادفی به 3 گروه کنترل سالم، کنترل مقاوم به انسولین و تمرین کرده مقاوم به انسولین تقسیم شدند. پس از القای وضعیت مقاومت به انسولین در گروه های کنترل و تمرین کرده مقاوم به انسولین، گروه تمرین مقاومتی به مدت 8 هفته، 3 روز در هر هفته تمرین مقاومتی انجام دادند. غلظت پلاسمایی ویسفاتین، انسولین، گلوکز وشاخص مقاومت به انسولین پس از تمرین ها اندازه گیری شد. آزمون آنووای یک طرفه برای آنالیز داده ها در سطح معنی داری 05/ 0>P مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که القای مقاومت به انسولین باعث افزایش معنی دار سطوح ویسفاتین، گلوکز، انسولین و شاخص مقاومت به انسولین شد (P<0.05). از سوی دیگر تمرین مقاومتی باعث کاهش معنی داری گلوکز، انسولین و شاخص مقاومت به انسولین شد (P<0.05)، اما کاهش سطوح ویسفاتین در اثر تمرین معنی دار نبود (P<0.05).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها، ویسفاتین در وضعیت مقاومت به انسولین و دیابت افزایش می یابد و همبستگی مثبت با مقاومت به انسولین دارد. تعییرات ایجاد شده در سطوح ویسفاتین به دنبال تمرین مقاومتی معنی دار نبوده و رابطه ای با بهبود شاخص مقاومت به انسولین نداشت. بنابراین احتمالا ویسفاتین در بهبود وضعیت متابولیکی ناشی از تمرین در شرایط مقاومت به انسولین نقشی نداشته است.
    کلیدواژگان: ویسفاتین، گلوکز، تمرین مقاومتی، مقاومت به انسولین
  • مریم احمدی*، غلامحسین واعظی صفحات 399-405
    مقدمه
    بیماری دیابت تغییرات هورمونی، بیوشیمیای و آسیب های متابولیسمی زیادی در بدن دارد. از این رو در این تحقیق تاثیر درمانی عصاره آبی مزوکارپ گردو در موش های دیابتی شده با استرپتوزوتوسین مورد بررسی قرار گرفت.
    روش ها
    30 سر موش رت نر نژاد ویستار در پنج گروه شش تایی دسته بندی شدند. گروه شاهد که همزمان با تزریق (STZ) به موش های دیابتی به آن ها بافر سیترات به صورت درون صفاقی تزریق گردید، گروه تجربی اول که باتزریق (mg/kg55 (STZ دیابتی شدند، گروه تجربی دوم، سوم و چهارم شامل موش هایی دیابتی که با گاواژ روزانه 100، 150 و mg/kg 200 عصاره آبی مزوکارپ میوه گردو دریافت کردند. پس از پایان هفته 13 خون گیری مستقیم از قلب انجام شده و سرم ها جهت اندازه گیری میزان انسولین و قند خون تحویل آزمایشگاه گردید. به منظور بررسی نتایج آماری از تست One way anova استفاده گردید.
    یافته ها
    در گروه های درمانی کاهش معنی داری را در قند خون و افزایش معنی داری را در انسولین سرم و وزن بدن در نسبت به گروه دیابتی مشاهده گردید. این مطالعه نشان داد که مصرف عصاره آبی مزوکارپ گردو، باعث کاهش معنی دار قند خون در موش های صحرایی دیابتی شده و باعث افزایش معنی دار انسولین در گروه درمانی می گردد.
    نتیجه گیری
    عصاره آبی مزوکارپ گردو با توانایی پیشگری و درمان استرس های اکسیداتیو نقش مهمی در بهبود عوارض ناشی از دیابت و همچنین افزایش میزان هورمون انسولین ایفا می کند.
    کلیدواژگان: دیابت، عصاره آبی مزوکارپ گردو
  • زهرا عباسی زاده*، مهناز کسمتی، حمید گله داری، آناهیتا رضایی، سید منصور سید نژاد صفحات 406-417
    مقدمه
    فرایند ترمیم زخم در بیماری دیابت دچار اختلال می گردد. جهت تسریع روند بهبود زخم تلاش های زیادی صورت گرفته است. از دیر باز اثر ترمیمی یک ترکیب گیاهی حاوی آلوئه ورا، مرمکی، خون سیاوشان و حنا در ترمیم زخم مشاهده شده است، اما مستندات علمی کافی در زمینه چگونگی و سازوکار عمل چنین ترکیبی در زخم های دیابتی وجود ندارد و این در حالی است که اثرات هر یک از آن ها در مطالعات متعدد و مستقل بر انواع زخم ها مشاهده شده است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر موضعی ترکیب گیاهی فوق (که به اختصار هربالین نامیده شده است) بر روند ترمیم زخم در موش های صحرایی دیابتی می باشد.
    روش ها
    در این بررسی موش های صحرایی دیابتی در دو گروه اصلی کنترل (دریافت کننده وازلین به عنوان حامل) و تجربی (تیمار با مرهم گیاهی هربالین) قرار گرفتند. در کلیه گروه ها یک زخم مدور با قطر 2 سانتی متر بر سطح پشتی موش های دیابتی ایجاد گردید. اندازه گیری سطح زخم و پارامترهای هیستوپاتولوژی از جمله تشکیل اپیتلیوم جدید، تشکیل بافت جوانه گوشتی و میانگین ضخامت اپیتلیوم در فواصل زمانی 7، 14 و 21 روز مورد ارزیابی قرار گرفت. کشیدگی اپیتلیوم در روز 14 و طول زخم باقی مانده در فاز انتهایی ترمیم در روز 21 مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در بررسی ماکروسکوپی زخم های گروه دیابتی دریافت کننده ترکیب گیاهی هربالین در مقایسه با گروه کنترل ترمیم بیشتری داشتند و التیام زخم از روز 14 به بعد تغییر چشم گیری داشته است (05/0p<). در بررسی میکروسکوپی شاخص تشکیل اپیتلیوم جدید، تشکیل بافت جوانه ای و ضخامت لایه اپیتلیوم در گروه تیمار نسبت به گروه کنترل افزایش معنی داری نشان دادند. طول زخم باقیمانده در گروه تیمار در روز 21 کاهش معنی دار داشته است (05/0p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، ترکیب گیاهی فوق، احتمالا با تسریع روند تشکیل اپیتلیوم و بافت جوانه ای و افزایش ضخامت اپیتلیوم نقش موثری بر روند ترمیم زخم های دیابتی دارد و مدت زمان لازم برای بهبودی زخم را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: تترکیب گیاهی هربالین، ترمیم زخم، رت های دیابتی
  • محمد فیوضی*، جواد حدادنیا، نسرین ملانیا، محمد محمد زاده صفحات 418-430
    مقدمه
    دیابت بیماری است که علاوه بر پیشگیری، نیاز به مراقبت های فراوانی از قبیل پیش بینی صحیح میزان نوسانات سطح قند خون دارد. از مهم ترین عوارض این بیماری می توان به بیهوشی، کما و حتی مرگ اشاره کرد. امروزه در این بیماران، تعیین صحیح دز انسولین براساس تجربه یا دانش پزشکان با استفاده از تعامل با بیماران مشخص می شود، هر چند که وجود خطاهای انسانی اجتناب ناپذیر است. در این مطالعه سعی شده است تا پیش بینی صحیحی از نیاز 48 ساعت آینده انسولین برای بیماران به دست آید.
    روش ها
    124 بیمار دیابتی نوع دو و 188 فرد مشکوک به بیماری نوع دو براساس 12 ویژگی با انتخاب تصادفی از بین افراد مراجعه کننده به مرکز تحقیقات دیابت دانشگاه علوم پزشکی سبزوار در فاصله سال های 1385 تا 1390 مورد مطالعه و بررسی قرار گرفتند. سیستم پیشنهادی نویسندگان دارای چندین زیر سیستم از قبیل الگوریتم های تکاملی (BPSO1) به منظور انتخاب بهترین و موثرترین ویژگی ها، الگوریتم های داده کاوی (SVM2) به منظور تشخیص و دسته بندی ویژگی های موثر از غیر موثر و سیستم های انطباقی فازی عصبی (ANFIS3) به منظور تخمین، یادگیری و تطبیق در جهت پیش بینی صحیح، مورد استفاده قرار گرفته است. تمام شبیه سازی ها توسط نرم افزار MATLAB انجام شده است.
    یافته ها
    سیستم پیشنهادی براساس بهترین ویژگی ها در بانک داده در قالب ترکیب و تعامل موفق شد به دقت بالایی با کمترین خطا دست یابد. این سیستم در مقایسه با سایر روش های معمول از سرعت قابل توجه، عملکرد مناسب و دقت بالایی برخوردار است. سیستم پیشنهادی در قالب ترکیب و تعامل با زیر سیستم ها موفق شد به نرخ ویژگی 1/ 84 درصد، 91 درصد در حساسیت و به دقت 9/ 92 درصد، دست یابد.
    نتیجه گیری
    در این تحقیق با توجه به ضرورت تعیین صحیح و به موقع میزان انسولین برای بیماران، روشی نوین مبتنی بر ترکیب سیستم های هوشمند جهت پیش بینی صحیح دزانسولین برای بیماران ارائه شده است. با به کارگیری سیستم پیشنهادی علاوه بر مشخص شدن نیاز صحیح انسولین برای بیماران از مشکلاتی همچون بستری و مراقب های طولانی و طاقت فرسای بیماران برای مشخص شدن نیاز انسولین آن ها پیشگیری شده است.
    کلیدواژگان: دیابت، بازشناسی الگو، پیش بینی، دز انسولین، فرآیندهای پردازش و هوشمند مصنوعی
  • جعفرصادق تبریزی، یگانه پرتوی، سعیده علیدوست*، ام لیلان علیزاده، فاطمه زریئی گاوگانی، محمد اصغری جعفرآبادی صفحات 431-440
    مقدمه
    دیابت نوع دو یکی از بیماری های مزمن بوده و کیفیت مراقبت های ارائه شده به بیماران مبتلا به آن از اهمیت زیادی برخوردار است. از این رو، اندازه گیری کیفیت خدمات ارائه شده به بیماران منجر به شناسایی نقاط ضعف مراقبت ها شده و زمینه را برای تامین نیازهای بیماران و بهبود کیفیت خدمات فراهم می کند. لذا هدف از مطالعه حاضر ارزیابی کیفیت مراقبت های ارائه شده به بیماران مبتلا به دیابت نوع دوم براساس مدل جامع انداز گیری کیفیت مراقبت های سلامت (CQMH) می باشد.
    روش ها
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی مقطعی بوده و جامعه مورد بررسی بیماران مبتلا به دیابت نوع دوم مراجعه کننده به کلینیک دیابت بیمارستان سینا در شهر تبریز در سال 1391 می باشد. شرکت کنندگان در مطالعه 180 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو بوده و روش نمونه گیری از نوع در دسترس می باشد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه CQMH است و شامل سه قسمت کیفیت فنی، کیفیت خدمت و کیفیت مشتری می باشد که روایی و پایایی هر سه قسمت مورد تایید قرار گرفته است. برای محاسبه شاخص کیفیت (براساس امتیاز کیفیت فنی، کیفیت خدمت و کیفیت مشتری) از روش آماری تحلیل مولفه های اصلی PCA) Principal Component Analysis) استفاده گردید و فرمول این شاخص براساس ضرایب حاصل از این تحلیل به دست آمد. با استفاده از آزمون های آماری T مستقل، کای دو و تحلیل واریانس همبستگی بین متغیرها تعیین شد. تحلیل آماری داده ها با نرم افزار SPSS 17 انجام و سطح معنی داری 05/ 0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    بین استانداردها و مراقبت های ارائه شده به بیماران مبتلا به دیابت به ویژه در مراقبت های مربوط به سبک زندگی و خودمدیریتی بیماری، شکاف وسیعی وجود دارد. در بعد کیفیت خدمت، جنبه های استمرار خدمات و ایمنی به ترتیب بالاترین و پایین ترین امتیاز کیفیت خدمت را به خود اختصاص دادند. امتیاز کیفیت مشتری نیز، 62/ 72 (از 100) بوده و تنها 4/9 درصد مشارکت کنندگان به مرحله 4 خودمدیریتی رسیده اند که حاکی از ضعف این بعد از کیفیت می باشد. همچنین بین سطح تحصیلات و وضعیت کنترل بیماری با نمره کیفیت مشتری ارتباط معنی داری وجود دارد (Pvalue =0.001).
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه حاکی از وجود شکاف وسیع بین استانداردها و مراقبت های ارائه شده و همچنین بین انتظارات مشتریان و عملکرد واقعی سیستم است. از طرف دیگر، خود بیماران مبتلا به دیابت نیز در خودمدیریتی بیماری موفق عمل نکرده و اغلب آن ها قادر به استمرار مراقبت در شرایط سخت جسمی و روانی نبودند. مجموعه این موارد، در امتیاز پایین شاخص کیفیت نمایان است و نشان دهنده ضرورت بهبود کیفیت می باشد.
    کلیدواژگان: شاخص کیفیت، کیفیت فنی، کیفیت خدمت، کیفیت مشتری، دیابت نوع دو
|
  • Masoud Rahmati*, Abdolreza Kazemi, Mohammad Hosein Archangi, S.Jalal Taherabadi Pages 365-372
    Background
    Neuropathic pain is associated with a profound impact on quality of life and daily activity in patients and caused high medical costs. Because of the nerves destructive nature in this disease، the neurotrophins are high regarded for their possible effects on survival، growth and development and neuronal functions as a possible therapeutic strategy. So the aim of this study is investigation of the chronic effects of decreased activity in neuropathic pain form on the NFG gene expression in the sciatic nerve of Spinal nerve ligated rats.
    Methods
    Ten adult male Wistar rats in the weight range of 250±30 gr randomly were divided into two groups including healthy control (C)، ligation sciatic nerve ligation. Over the six weeks neuropathic pain behavior tests were conducted continually in groups. In the end change of NGF gene expression in sciatic nerve was measured with Real time PCR technique and calculated using the 2-&Delta&DeltaCT method.
    Results
    After 6 weeks، neuropathic pain behavior tests showed that pain threshold of thermal hyperalgesia and mechanical allodynia in the SNL group was significantly lower than the control group (P&le0. 05). In addition، NGF gene expression in sciatic nerve ligation group compared to controls increased significantly (P&le0. 05).
    Conclusion
    The findings of this study suggest that the development of neuropathic pain and decreased physical activity is associated with increased endogenous NGF. Although it is not clear that increase in NGF expression is due to the nature of neuropathic pain or nerve damage، it is clear that excessive expression of NGF is associated with neuropathic pain.
    Keywords: Neuropathic pain, Soleus muscle, Mechanical allodynia, Thermal hyperalgesia
  • Hamid Mohammad Sadeghi, Amirhossein Mansourabadi, Sepehr Emami, Mohammad Reza Nahvinejad, Maryam Moogooei Pages 373-378
    Background

    Diabetes is a metabolic disorder caused by insufficient production of insulin or insulin receptors deficiency. It is now the major cause of morbidity and hospitalization in patients with a significant financial burden to the society. The aim of this study was to evaluate the effect of Ziziphora ethanolic extract on active pancreatic beta cells on streptozotocin induced diabetic mice.

    Methods

    In this study, 36 mice were used and divided in to 6 group such as control group, diabetic control and experimental groups which were exposed to dose of 100, 150, 200 and 300mg/kg. STZ intraperitoneally at a dose of 70 mg / kg was administered. In order to determine the number of active pancreatic beta cells, the mice were anesthetized by diethyl ether after treatment with the extracts for 18days. The pancreases were removed from the mice and fixated in 4% formaldehyde afterwards, the pancreases were prepared for sectioning. Three-micron sections were prepared from the samples, and the number of active beta cells was evaluated by an immunocytochemistry kit.

    Results

    The results showed that the hydroalcoholic extracts of Ziziphora clinopodioides lam (100, 150, 200 and 300 mg/kg) increased the number of beta cells and insulin secretion in diabetic mice, compared to control diabetic mice. In other words, this plant could effectively increase the activity of beta cells in diabetic mice, compared to control mice. Therefore, Ziziphora clinopodioides lam could reduce serum glucose level in diabetic animals by increasing insulin secretion.

    Conclusion

    According to the results, the hydroalcoholic extract of Ziziphora clinopodioides lam had hypoglycemic effects in streptozotocin-diabetic mice by stimulating insulin secretion from pancreatic beta cells. Therefore, based on the obtained findings, application of this plant may be useful.

    Keywords: Ziziphora Clinopodioides Lam, Beta Cells, Diabetes, immunohistochemistry
  • Seyed Mohammad Mazloomi, Mohsen Mohammadi Sartang, Nader Tanideh, Abbas Rezainzadeh Pages 379-389
    Background
    Type 2 diabetes is a major metabolic disorder. This study was aimed to evaluate the effect of probiotic soymilk fermented with Bifidobacterium lactis and containing omega-3 on hematologic, oxidative stress, anti-oxidant and inflammatory parameters in type 2 diabetic rats.
    Methods
    In this experimental manipulation study 65 rats were divided into five groups. Type 2 diabetes was induced by a single injection of streptozotocin and nicotinamide. Normal control (NC) and diabetic control (DC) rats received 1 mL/day of distilled water, and three groups of diabetic rats were administered 1 mL/day of soymilk (SM), fermented soymilk (FSM) and fermented soymilk fortified with omega-3 (FSM+omega-3) products by oral gavage for 28 days. Hematologic, oxidative stress, anti-oxidant and inflammatory parameters were measured at the end of experiment.
    Results
    At the end of experiment, in all treated diabetic rats compared with the DC group, red blood cell (RBC), hemoglobin (Hb), hematocrit and superoxide dismutase (SOD) concentrations increased significantly (p<0.05), and malondialdehyde (MDA) concentrations reduced significantly (p<0.05). The reduction of MDA and increasing in Hb, RBC, hematocrit and SOD concentrations in the FSM+omega-3 group was more than two other groups. In the FSM+omega-3 group, high sensitivity C-reactive protein (hs-CRP) concentrations compared with the DC and FSM groups were significantly lower (p<0.05).
    Conclusion
    The experiments suggest that combining soymilk, probiotics and omega-3 may be beneficial for the reducing oxidative-stress in type 2 diabetes.
    Keywords: Soymilk, Bifidobacterium lactis, Omega, 3, Diabetic rats
  • Rozita Fathi *, Sajjad Aslani Moghanjoughi, Elahe Talebi Garakani, Alireza Safarzadeh, Hassan Seyghal Pages 390-398
    Background
    Visfatin is an adipokine secreted from visceral adipose tissue and involved in glucose homeostasis. The aim of the present study was to investigate the effect of eight-week resistance training on plasma visfatin levels and its relation to insulin resistance in insulin-resistant male rats.
    Methods
    In this experimental study twenty-four Wistar male rats­ (220±20 gr) were acclimatized with lab condition then were randomly divided into three groups: Control (C), Insulin-Resistant control (IRC) and Insulin-resistant Training (T) groups. Insulin-resistance status induced by %10 fructose solution during 5 weeks. Resistance training group subjected to a three-day per week resistance training program for 8 weeks. Plasma visfatin, insulin, glucose levels, and insulin resistance index were assessed 48 hours after experimental period. Data were analyzed using one-way ANOVA and statistical significance was set at P<0/05
    Results
    The results showed that insulin resistance induction significantly increased plasma visfatin, glucose, insulin levels and insulin resistance index (P<0.05). On the other hand, resistance training significantly decreased plasma visfatin, glucose, and insulin levels (P<0.05) but visfatin was not altered significantly (P<0.05).
    Conclusion
    Based on the findings, visfatin increases in diabetes and insulin resistance and is correlated with insulin resistance. The change in plasma visfatin levels was not significant following resistance training and it was not correlated with insulin resistance index. Therefore, visfatin may not have a role in metabolic improvement induced by exercise training.
    Keywords: Visfatin, Glucose, Resistance training, Insulin Resistance
  • Maryam Ahmadi*, Gholam Hosin Vaezi Pages 399-405
    Background
    Diabetes accompanies with hormonal, biochemical changes, and metabolic damages are of body. So in this research, therapeutic effect of the blue mesocarp extract on streptozotocin diabetes has been discussed.
    Methods
    30 adult Westar rats were divided into five groups six below. Witness group: that at the same time by injecting (STZ) to diabetic rats citrate buffer has been injected into them as the attribute. First experimental group: became diabetes by injecting 55mg/kg (STZ). Second experimental group and Third experimental group and Fourth experimental group: including six diabetic rats that were treated by injecting daily 100, 150& 200mg blue mesocarp extract of walnut end of week 13direct bloodletting from the heart has been achieved due to study of One way anova and a further test of TUKEY were consumed then samples were delivered to the lab for insulin hormone and blood sugar measuring
    Results
    In the treated group there was a meaningful decrease in blood sugar in all doses of blue mesocarp extract of walnut than diabetic group and also a meaningful increase in serum's ansoline level and body weight in treated group than diabetic group. This study for the first time showed that using blue mesocarp extract of walnut in long period, meaningfully decreases blood sugar in diabetic rats and it causes the meaningful increase of serum's ansoline in treated group.
    Conclusion
    diabetes redounds to decrease of ansoline hormone and increase of blood sugar by making free radicals and oxidative stresses. Blue mesocarp extract with ability of prevent and treating of oxidative stresses has an important role in improving the consequences of diabetes and also the increase of ansoline hormone.
    Keywords: Diabetes, Blue mesocarp extract of walnut, Diabetic rats
  • Zahra Abbasizadeh *, Mahnaz Kesmati, Hamid Galehdari, Anahita Rezaie, Seyed Mansor Seyednezhad Pages 406-417
    Background
    The process of wound healing is impaired in diabetes. Many efforts have been made to accelerate the wound healing process. Long time healing effect of a herbal complex containing Aloe vera, Myrrh, dragon’s blood and henna has been observed in wound healing, But sufficient scientific evidence of how the mechanism of action of this compound is absent in diabetic wounds Whereas the effect of each of them separately in several studies on ulcers observed. The purpose of this study was to evaluate the effect of topical herbal (briefly called Herbalin) on wound healing in diabetic rats.
    Methods
    The diabetic rats were divided into two groups: control (treated with Vaseline as a vehicle) and experimental (treatment with herbalin) were included. In each class, all wound round with a diameter of2cmwas made on the dorsal surface of diabetic rats. Wound measurement and histopathological parameters such as the formation of re-epithelization, granulation tissue formation and the average thickness of the epithelium at intervals of7, 14and21dayswere evaluated. Strain epithelium on day 14andthe wound length atday21was evaluated in the terminal phase.
    Results
    In macroscopic study, the Herbalin treated wounds were found to healing much faster and the day 14 has considerable change compared with control group (P<0.05). In microscopic study, in all cases of the Herbalin treatment groups showed a significantly increased as compared with controls (P<0.05).
    Conclusion
    According to the results, the herbal complex, possibly by accelerating the formation of granulation tissue and epithelium and thickening of the epithelium has an important role in wound healing in diabetic and reduces the time required for healing.
    Keywords: Wound Healing, Herbal, Diabetic Rat
  • Mohammad Fiuzy*, Javad [email protected], Nasin Mollania, Mohammad Mohammad Zedeh Pages 418-430
    Background
    Diabetes is such diseases that need high quality beside prevention such as correctly predict fluctuations in blood glucose levels. The main complications of the disease can be anesthesia, coma and even death. Today, in these patients, the correct dose of insulin determined based on experience or doctors knowledge, and interact between the patients and physician, although there is an inevitable human errors.
    Methods
    In this study based on applied method, 124 patients and 188 healthy subjects based on 12 features by Random Selection, Who had been referred to Research Center for Diabetic in Sabzevar university of Medical Science since 2006 to 2011 were studied. The proposed system has several subsystems, such as evolutionary algorithms (BPS 1) to select the most effective features, Data Mining Algorithms (SVM 2) to detect and classify the features from the non-effective features. Adaptive Neuro fuzzy systems (ANFIS 3) to estimate learn and adaptation in order to correctly predict have been used.
    Results
    In this study, we try to use artificial intelligence systems to determine the correct dose of insulin for diabetics. The proposed system combines the best attributes in the database in the form the interaction was able to achieve high accuracy with the lowest error. The proposed system based on best features in the database in the interaction form was able to achieve high accuracy with the lowest error. The proposed system in the form of composition and interaction with the subsystem was able to achieve carefully 84.1% in specificity, 91% in sensitivity and 92.9% in accuracy.
    Conclusion
    In this research, due to the importance of correct and timely determination of insulin for diabetics, a new method based on the combination of intelligent systems is presented. Thus, the results obtained in previous articles and studies provide significantly improved.
    Keywords: Artificial Intelligent, Insulin, Pattern Recognition, Prediction
  • Jafar Sadegh Tabrizi, Yeganeh Partovi, Saeide Alidoost*, Omme, Leylan Alizadeh, Fateme Zariei Gavgani, Mohammad Asghari Jafarabadi Pages 431-440
    Background
    Type 2 diabetes is one of the chronic diseases and quality of care for people with type 2 diabetes is important. Hence, measuring the quality of care for patients leads to identification of weaknesses and improves the quality of services. The aim of this study is to assess the quality of care provided to patients with type 2 diabetes by CQMH model.
    Methods
    This cross sectional study was conducted on 180 patients with type 2 diabetes in diabetes clinic of sina hospital in Tabriz, in 2012. Participants were selected with convenience sampling method. Validity of questionnaire was confirmed by experts. Principal Component Analysis (PCA) was used to calculate quality index. Chi-squared test, Independent T test, and ANOVA test were used to investigate association between different variables and aspects of quality (technical quality, customer quality and service quality). Statistical analysis was carried out using SPSS software version 17 and P-value &le 0.05 were considered as statistically significant level.
    Results
    There is a wide gap between standards and care provided for people with diabetes especially in self-management and lifestyle. Continuity of care and safety, respectively, were aspects with the highest and lowest score. Customer quality score is 72.62 (from 100) and only 9.4% of participants reached to stage 4 that shows weakness of this aspect of quality. Also, there was statistically significant relationship between customer quality score and educational level and diabetes status. (P-value &le 0/05).
    Conclusion
    The results of study show wide gap between standards and care provided. Also, there was wide gap between customer's expectations and provider's performance. In the other hand, self-management behavior among patients was not suitable and most of them were not able to action under stress.
    Keywords: Quality Index_Technical Quality_Service Quality_Customer Quality_Type 2 Diabetes