فهرست مطالب

پژوهشهای خاک (علوم خاک و آب) - سال بیست و نهم شماره 3 (پاییز 1394)

نشریه پژوهشهای خاک (علوم خاک و آب)
سال بیست و نهم شماره 3 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/25
  • تعداد عناوین: 11
|
  • بابک متشرع زاده *، فاطمه وطن آرا، غلامرضا ثواقبی فیروز آبادی صفحات 243-258
    شوری از مهمترین تنش های غیر زنده و محدودکننده تولید محصولات کشاورزی به شمار می رود. به منظور بررسی اثرات تغذیه ای عناصر غذایی پتاسیم و روی در کاهش اثرات سوء تنش شوری بر برخی پاسخ های گندم، آزمایشی در قالب فاکتوریل بر مبنای طرح پایه کاملا تصادفی در دو خاک شور و غیر شور با سه تکرار انجام شد تیمارهای مورد بررسی شامل سه سطح روی (صفر، 5 و 10 میلی گرم در کیلوگرم روی خالص از منبع سولفات روی) و سه سطح پتاسیم (صفر، 200 و 400 میلی گرم در کیلوگرم K2O از منبع سولفات پتاسیم) بود. نتایج آزمایش نشان داد تنش شوری، هر یک از صفات وزن خشک برگ، اندام هوایی و ریشه را به ترتیب به میزان 1 /14، 18 و 9 /20 درصد کاهش داد. کاربرد 10 میلی گرم در کیلوگرم روی در شرایط شور وزن خشک اندام هوایی را نسبت به تیمار شاهد 70 درصد افزایش داد. با افزایش شوری، جذب پتاسیم کاهش یافت (19.7%) و تیمار 400 میلی گرم پتاسیم و 10 میلی گرم روی سبب بهبود رشد به میزان 36.7 درصد گردید. همچنین شوری نسبت K+/Na+ را کاهش داد. در مجموع، مدیریت عناصر غذایی به ویژه پتاسیم و روی می تواند به عنوان یکی از روش های کاهش اثر تنش شوری در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: تنش های غیر زنده، عملکرد، سدیم، سولفات پتاسیم، سولفات روی
  • نسیم نکیسا*، حسین بشارتی، حمیدرضا دورودیان صفحات 259-268
    به منظور بررسی اثر باکتری های حل کننده فسفات و کود شیمیایی فسفر بر عملکرد و اجزای عملکرد دو رقم برنج (علی کاظمی و هاشمی) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار در سال زراعی 1390 در شهرستان سیاهکل اجراء شد. فاکتورهای آزمایشی شامل ارقام (علی کاظمی و هاشمی)، کود شیمیایی سوپر فسفات تریپل در 3 سطح (شاهد، 25، 50 کیلوگرم) و باکتری حل کننده فسفات در 2 سطح (شاهد و باکتری Bacillus subtilis) بودند. نتایج آزمایش نشان داد که اثر سطوح مختلف باکتری و اثرات متقابل رقم وکود فسفره، رقم و باکتری، و کود شیمیایی فسفره و باکتری بر عملکرد شلتوک معنی دار شد. بیشترین عملکرد شلتوک در تیمار کاربرد باکتری Bacillus subtilis در رقم هاشمی بدست آمد. بالاترین شاخص برداشت در رقم هاشمی با مصرف 25 کیلوگرم کود فسفر و با کاربرد باکتری مشاهده شد. بیشترین تعداد پنجه در بوته با کاربرد 50 کیلوگرم کود شیمیایی فسفر در رقم هاشمی بدست آمد و شلتوک های رقم علی کاظمی که باکتری حل کننده فسفات دریافت کرده بودند بیشترین وزن هزار دانه را نشان داد.
    کلیدواژگان: باکتری های حل کننده فسفات، شلتوک، کود فسفر
  • علی اسدی کنگرشاهی*، نگین اخلاقی امیری، محمود سمر صفحات 269-284
    در این پژوهش تحمل برخی پایه های مرکبات (نارنج، کاریزوسیترنج، ترویرسیترنج، سی-35، گوتو و اسموت فلت سویل) به آهک کل و فعال به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در خاک های منطقه شرق مازندران مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین میانگین وزن خشک از سوینگل سیتروملو و کمترین وزن خشک از نارنج، پایه معمول منطقه حاصل شد. همچنین نتایج میانگین درجه کلروز در این خاک ها نشان داد که سوینگل سیتروملو بیشترین درجه کلروز داشت و پایه های سی-35، کاریزوسیترنج، گوتو، ترویرسیترنج، اسموت فلت سویل و نارنج به ترتیب بعد از سیتروملو قرار داشتند و با افزایش آهک کل و فعال خاک، میانگین غلظت آهن فعال برگ پایه های مختلف کاهش یافت. به طور میانگین از آهن کل برگ ها، درصدی که به شکل آهن فعال بود بسیار بیشتر از ریشه ها بود. در مقابل میانگین غلظت آهن کل ریشه ها بیش از چندین برابر برگ ها بود و با افزایش آهک خاک ها، درصدی از آهن کل برگ که به شکل فعال بود کاهش نشان داد، اما در ریشه ها بر خلاف برگ ها، این درصد آهن فعال افزایش یافت. همچنین افزایش آهک فعال خاک، تاثیر معنی داری بر غلظت آهن فعال برگ نارنج و اسموت فلت سویل نداشت. در مقابل، غلظت آهن فعال برگ سوینگل سیتروملو، کاریزوسیترنج، ترویرسیترنج، سی-35 و گوتو با افزایش آهک فعال کاهش یافت. لذا با توجه به شاخص درجه زردی برگ و شیب کاهش غلظت آهن فعال برگ به ازای هر واحد افزایش آهک فعال، نارنج و اسموت فلت سویل متحمل ترین و سوینگل سیتروملو حساس ترین پایه به آهک خاک بودند. پایه های گوتو، کاریزوسیترنج، ترویرسیترنج و سی-35 از نظر حساسیت به ترتیب پس از سوینگل قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: ژنوتیپ مرکبات، آهک فعال، نارنج
  • علی اشرف سلطانی طولارود*، سید رسول ضیاتبار احمدی، بهروز اسماعیل پور، کاظم خاوازی، سولماز فتح العلومی صفحات 285-296
    به منظور بررسی تاثیر باکتری های محرک رشدگیاه و کمپوست مصرف شده قارچ بر رشد و عملکرد گیاه گوجه فرنگی رقم ارگون، یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار در گلخانه آموزشی دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1391 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل: تلقیح بذور گوجه فرنگی رقم ارگون با سوسپانسیون باکتری های جنس سودوموناس (گونه های فلورسنس، پوتیدا) وآزوسپیریلیوم (گونه های لیپوفروم و آزوسپیریلیوم sp) و افزودن کمپوست مصرف شده قارچ در نسبت های حجمی 0، 20، 40 و 60 درصد به صورت جایگزینی در بسترهای کاشت بود. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که اثر تلقیح بذور گوجه فرنگی با باکتری های محرک رشد گیاه و افزودن کمپوست مصرف شده قارچ به بستر کاشت بر وزن خشک بوته و ریشه، ارتفاع بوته، تعداد، قطر و عملکرد میوهو تعداد روز تا گلدهی در سطح احتمال 1درصد معنی دار شد. بیشترین مقدار برای اکثر صفات ذکر شده در گیاهان تلقیح شده با باکتری سودوموناس فلورسنس 22 در بسترهای کاشت حاوی 20 درصد حجمی کمپوست مصرف شده قارچ حاصل گردید. نتایج این پژوهش نشان داد که مقادیر زیاد کمپوست مصرف شده قارچ اثرات منفی روی شاخص های رشدی و عملکرد گیاه گوجه فرنگی داشت.
    کلیدواژگان: سودوموناس، آزوسپریلیوم، شاخص های رشد، سبزی میوه ای
  • مجید حجازی مهریزی *، مرضیه آیینه حیدری، فاطمه عباس زاده صفحات 297-308
    کودهای آلی با تغییر شرایط شیمیایی، فیزیکی و زیستی خاک به طور موثری بر توازن عناصر غذایی از جمله فسفر اثر می گذارند. در این مطالعه تاثیر دو سطح فسفر شامل 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم از دو منبع کود مرغی و مونوفسفات پتاسیم بر شکل های فسفر معدنی در یک دوره زمانی 90 روزه (5، 15، 30، 45، 60 و 90 روز) مورد بررسی قرار گرفت. شکل های فسفر معدنی شامل فسفر قابل استخراج با آب (H2O-P)، فسفر قابل استخراج با بیکربنات سدیم 5 /0 مولار(NaHCO3-P)، فسفر قابل استخراج با سود (فسفر متصل به آهن و آلومینیوم) و فسفر قابل استخراج با اسید (فسفات های کلسیم) از طریق عصاره گیری متوالی تفکیک و اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که در تیمار شاهد بخش عمده ای از فسفر معدنی خاک به صورت فسفر قابل استخراج با اسید (102-4 /187 میلی گرم بر کیلوگرم) می باشد. کاربرد کود مرغی و مونوفسفات پتاسیم سبب افزایش معنی دار فسفر قابل استخراج با آب، سود و اسید در خاک شد. بعد از کاربرد هر دو منبع آلی و معدنی، شکل های لبایل و نسبتا لبایل (NaHCO3-P و NaOH-P) افزایش و در انتهای دوره خواباندن به پایدارترین شکل فسفر (Ca-P) تبدیل شد. میزان تبدیل فسفر لبایل به شکل غیر لبایل در خاک تیمار شده با کود مرغی کمتر بود که نشان از تاثیرات مثبت این کود در افزایش شکل های لبایل فسفر خاک (NaHCO3-P و NaOH-P) برای یک دوره طولانی تر دارد. همبستگی بالا و معنی دار (P<0.01) بین NaHCO3-P و فسفر قابل دسترس خاک (93 /0-81 /0=r) در تمامی زمان های خواباندن، نشان از نقش مهم این شکل از فسفر در تامین فسفر مورد نیاز گیاه دارد. بر اساس نتایج این تحقیق کاربرد تلفیقی کود مرغی و کود شیمیایی در خاک های آهکی به عنوان راهکار افزایش فسفر قابل دسترس گیاه پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: قابلیت دسترسی فسفر، عصاره گیری متوالی، کودهای آلی
  • یدالله قاسمی عبدالملکی، مهدی قاجار سپانلو *، محمد علی بهمنیار صفحات 309-320
    تهیهزمینوآماده سازیبستربذربه عنواننخستینگامدرکاشتهرمحصولکشاورزیبه حسابآمدهوازاهمیتبسزاییبرخورداراست. این تحقیق به منظور بررسی تاثیر سه روش مختلف خاکورزی (T1: گاوآهن برگردان دار T2: زیرشکن T3: زیرشکن به همراه دکمپکتور) در دو عمق بر برخی خصوصیات فیزیکی خاک با بافت رس سیلتیو رده خاکFine Mixed Thermic Typic Haploxerepts، به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و در سه تکرار در مزرعه زراعی دشت ناز ساری در سال زراعی 90-1389- انجام گرفت. نتایج نشان داد کمترین جرم مخصوص ظاهری در تیمار زیرشکن و بیشترین مقدار آن زمان استفاده از گاوآهن برگردان دار بود. اثر متقابل عمق و تیمار خاکورزی بر مقدار تخلخل خاک معنی دار بود. تیمار زیرشکن و دکمپکتور بیشترین میزان ظرفیت نگهداری رطوبت را به خود اختصاص داد. بیشترین اثر در میزان رطوبت ظرفیت مزرعه و نقطه ی پژمردگی دائم مربوط به زیرشکن و دکمپکتور بوده که تقریبا برابر با اثر شخم با گاوآهن برگردان دار بود. بعلاوه قطعه ای که در آن از زیرشکن و دکمپکتور استفاده شد بیشترین مقدار آب قابل دسترس گیاه را داشت. در مورد پایداری خاکدانه ها نیز تفاوت ها معنی دار بوده به طوری که در تیمار استفاده از گاوآهن برگردان بیشترین مقدار را داشت و کمترین آن مربوط به تیمار زیرشکن به همراه دکمپکتور بود. تیمارهای زیرشکن و زیرشکن به همراه دکمپکتور در مقایسه با استفاده از گاوآهن برگردان دار موجب کاهش شاخص مخروطی شدند. همچنین، استفاده از زیرشکن سرعت نفوذ آب به درون خاک را افزایش داد.
    کلیدواژگان: دکمپکتور، زیرشکن، پایداری خاکدانه ها، شاخص مخروطی
  • عزیز مجیدی *، رسول راهنمایی صفحات 321-333
    شناخت دامنه اثر فرآیندهای کنترل کننده فعالیت بور(B) در محلول خاک برای حفظ کیفیت آب و مدیریت حاصلخیزی خاک مهم است. از آن جا که این فرآیندها متاثر از ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک هستند، دراین تحقیق، تاثیراین ویژگی ها بر واکنش های جذب و واجذب سطحی بور و درجه برگشت پذیری آن مطالعه شد. بدین منظور، همدماهای جذب سطحی و واجذب بور در 14 نمونه خاک آهکی اندازه گیری گردید. داده های جذب سطحی با معادله های تجربی و اثر ویژگی های خاک بر آن ها با رگرسیون چند متغیره بررسی شد. نتایج نشاندادکه جذب سطحی بوراز معادله لانگمویر با حداکثرجذب سطحی درمحدوده 3 تا 14 میلی مول برکیلوگرم پیروی می کند. محاسبات نشان دادکه ظرفیت تبادل کاتیونی وکربنات کلسیم فعال خاک، مهمترین عوامل ابقای بوردرخاک های آهکی هستند. کربن آلی،کربنات کلسیم فعال و اکسیدآلومنیوم 94% تغییرات ضریب متوسط توزیع بور در خاک را توصیف کردند. ظرفیت تبادل کاتیونی و کربنات کلسیم فعال خاک رابطه مثبتی با درجه برگشت پذیری (پسماند) بور در خاک نشان دادند. توصیف داده ها با معادله لانگمویر دوسطحی نشان داد که ضرائب حداکثر جذب سطحی می توانند در پیش بینی قابلیت استفاده بور در خاک مفید باشند. بر عکس، ضرائب انرژی پیوندی در هر دو غلظت های بالا و پائین بور کاربرد عملی ضعیفی داشتند. مدل رگرسیونی (تابعی ازظرفیت تبادل کاتیونی و ضرائب معادله های جذب سطحی)، امکان استفاده عملی ازضرائب معادله های فروندلیچ و لانگمویر برای برآورد بور قابل استفاده را در خاک های آهکی تائید نمود.
    کلیدواژگان: فروندلیچ، لانگمویر، قابلیت استفاده بور
  • یوسف هاشمی نژاد، مهدی همایی*، علی اکبر نوروزی صفحات 335-350
    ارزیابی دقت نمونه برداری پیش از انجام نمونه برداری از اهمیت زیادی برخوردار است. از آن جا که انتظار می رود بین متغیرهای محیطی کمکی و ویژگی های خاک روابطی وجود داشته باشد، نقاط نمونه برداری مناسب نقاطی است که توزیع تجمعی احتمال متغیرهای محیطی کمکی را به گونهای مطلوب شبیه سازی کند. از آن جا که در این پژوهش برای تعیین نقاط نمونه برداری از باندهای تصویر ماهواره لندست و مدل رقومی ارتفاع به عنوان ورودی ها استفاده شد، سه روش نمونه برداری تصادفی، شبکه منظم و فرامکعب لاتین در سه تراکم 100، 50 و 25 نقطه برای شبیه سازی توزیع احتمال تجمعی باندهای تصویر ماهواره لندست و مدل رقومی ارتفاع در محدوده ای به وسعت حدود 52 هزار هکتار استفاده شد. سپس، توزیع احتمال شبیه سازی شده با توزیع جامعه اصلی و شوری خاک مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد که در تراکم نمونه برداری 100 و 50 نقطه، تفاوت دقت روش های نمونه برداری چشمگیر نبوده و با کاهش تراکم نمونه برداری میانگین مربعات خطای باقیمانده افزایش می یابد. حال آن که در تراکم 25 نقطه نمونه برداری، مقدار میانگین مربعات خطای باقیمانده در روش های فرامکعب لاتین، شبکه منظم و کاملا تصادفی به ترتیب 4، 83 /7 و 15 /17 درصد بود. به این ترتیب نتایج نشان داد که روش فرامکعب لاتین در تراکم نمونه برداری کم قادر به شبیه سازی دقیق تر توزیع احتمال ورودی است. علت این تفاوت آن است که در روش های کاملا تصادفی و شبکه منظم احتمال نمونه برداری از نقاط با فراوانی کم، بسیار اندک است. مقدار ریشه میانگین مربعات خطا در برآورد شوری خاک جامعه اصلی در تراکم 100 و 25 نقطه به روش فرامکعب لاتین به ترتیب 22 /4 و 66 /8 دسی زیمنس بر متر بود. هرچند مقداری بیش از خطای متغیرهای اولیه یعنی باندهای تصویر و مدل رقومی ارتفاع است، لیکن با دقتی مناسب توزیع احتمال شوری خاک در جامعه اصلی را شبیه سازی کرده است. در نتیجه مناسب ترین روش و تراکم نمونه برداری در این پژوهش روش فرامکعب لاتین با تراکم 25 نقطه بود.
    کلیدواژگان: تابع توزیع احتمال، شبکه نمونه برداری منظم، فرامکعب لاتین
  • مهدی نجفی قیری صفحات 351-358
    گرماکافت بقایای گیاهی و تبدیل آن به بیوچار و افزودن به خاک علاوه بر ترسیب کربن و کاهش آلودگی هوا می تواند سبب اصلاح برخی ویژگی های خاک های آهکی شود. هدف از این پژوهش، ارزیابی تاثیر بیوچار حاصل از گرماکافت پنج نوع بقایای گیاهی بر برخی ویژگی های خاک آهکی می باشد. بیوچارهای مورد استفاده از گرماکافت بقایای گندم، بقایای ذرت، چوب ذرت، بقایای پنبه و بقایای کنجد در دمای 500 درجه سلسیوس به مدت سه ساعت و در شرایط اکسیژن محدود به دست آمد. سپس تاثیر افزودن مقدار 2 درصد بیوچار به یک خاک آهکی به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار بررسی شد. نمونه ها به مدت 90 روز در دمای 2±22 درجه سلسیوس و 50 درصد رطوبت اشباع نگهداری شده و سپس ویژگی های خاک شامل پ هاش، قابلیت هدایت الکتریکی، ظرفیت تبادل کاتیونی و مقدار کربن آلی، شکل های پتاسیم، مقدار نیتروژن کل، فسفر، آهن، منگنز، روی و مس قابل استفاده خاک در آنها اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که بیوچار حاصل از بقایای پنبه و کنجد سبب افزایش معنی دار پ هاش خاک گردید. همه بیوچارها مقدار کربن آلی و قابلیت هدایت الکتریکی خاک را به طور معنی داری افزایش دادند. مقادیر پتاسیم محلول، تبادلی و غیرتبادلی تحت تاثیر افزودن بیوچار و نوع آن قرار گرفت. بیوچارها سبب افزایش 4/4 تا 7 برابری پتاسیم محلول شدند. مقدار افزایش پتاسیم تبادلی از 144 میلی گرم بر کیلوگرم با کاربرد بیوچار پنبه تا 209 میلی گرم بر کیلوگرم با کاربرد بیوچار کنجد متغیر بود. پتاسیم غیرتبادلی نیز با افزودن بیوچار از 290 تا 532 میلی گرم بر کیلوگرم افزایش یافت. قابلیت استفاده نیتروژن، فسفر، روی و مس تحت تاثیر کاربرد بیوچار قرار نگرفت، اما بیوچار بقایای پنبه و کنجد مقدار آهن قابل استفاده را افزایش دادند. همچنین منگنز نیز با کاربرد هر پنج نوع بیوچار افزایش معنی دار نشان داد. با توجه به افزایش قابل ملاحظه مقادیر شکل های مختلف پتاسیم و با توجه به کمبود پتاسیم در بعضی از خاک های آهکی استان فارس، می توان استفاده از بیوچار به عنوان منبع حاوی پتاسیم را در مدیریت حاصلخیزی این عنصر مد نظر قرار داد.
    کلیدواژگان: پ هاش خاک، ظرفیت تبادل کاتیونی، استان فارس، کلش پنبه، کلش کنجد
  • نسرین سعادتی*، ناصر دواتگر، محسن رودپیما، محمدرضا مصدقی، عبدالامیر بستانی صفحات 359-369
    حضور ترکیبات نفتی در خاک می تواند سبب بروز سمیت برای انسان و سایر موجودات زنده و نیز آلودگی آب های زیر زمینی شود. هیدروکربن های نفتی به دلیل قابلیت زیست تخریبی شان یکی از شایع ترین گروه های آلوده کننده آلی در محیط زیست می باشند. بنابراین پالایش مکان های آلوده به ترکیبات نفتی امری ضروری و مهم می باشد. این مطالعه با هدف تعیین پراکنش و شدت آلودگی نفتی ناشی از پسماند های نفتی پالایشگاه اصفهان و تاثیر آن بر اندازه آب گریزی خاک با استفاه از روش زمین آماری در منطقه بختیاردشت اصفهان انجام شد. نمونه برداری از خاک در 100 مکان با الگوی شبکه ای به فاصله 100 متر انجام شد. متغیرهای هیدروکربن های نفتی کل، آب گریزی خاک و برخی خصوصیات خاک اندازه گیری شدند. بر اساس نتایج، متغیرها از مدل نیم تغییرنمای کروی پیروی کرده و دارای ساختار مکانی متوسط بودند. خاک منطقه در اغلب مکان ها دارای غلظت هیدروکربن های نفتی کل بیش از حد مجاز جهانی در خاک (1 /0 درصد) بودند. تغییر پذیری و توزیع مکانی آب گریزی خاک عمدتا به وجود ترکیبات هیدروکربن های نفتی کل در منطقه وابسته شد. ترکیبات نفتی به علت قرار گرفتن به صورت پوشش های آب گریز در سطوح خاکدانه باعث افزایش آب گریزی شدند. بیش تر خاک های منطقه به علت غلظت متفاوت آلاینده های نفتی در خاک در گروه های نسبتا آب گریز (5 تا 60 ثانیه) تا بی نهایت آب گریز (بیش از 3600 ثانیه) قرار گرفتند و به نظر می رسد با کاهش نفوذ آب به خاک، کاهش رطوبت خاک و تشدید روان آب، سبب محدودیت در فراهمی آب در خاک برای رشد گیاه شود.
    کلیدواژگان: ترکیبات نفتی، زمین آمار، هیدروکربن های نفتی کل
  • مهدی سرچشمه پور *، حسین بشارتی، غلامرضا ثواقبی صفحات 371-381
    تبدیل خاک فسفات به کودهای فسفری پر هزینه است و مصرف آنها همواره خطر آلودگی خاک از طریق تجمع عناصری مثل کادمیم را نیز به دنبال دارد. در صورتی که بتوان قابلیت جذب و فراهمی فسفر خاک فسفات را افزایش داد، تحولی بزرگ در تغذیه فسفری گیاهان رخ خواهد داد. در این تحقیق پتانسیل استفاده از باکتری های حل کننده فسفات و تیوباسیلوس بومی باغات پسته برای افزایش کارایی خاک فسفات و بهبود شرایط تغذیه ای نهال پسته مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایشگلخانه ای به صورت فاکتوریل، شامل 5 تیمار تلقیح و 3 سطح شوری بود که در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار اجرا شد. تیمارهای تلقیح شامل شاهد بدون کود و تلقیح (T1)، خاک فسفات(T2)خاک فسفات همراه با دو جدایه حل کننده فسفات شامل Pantoea dispersaو P. thivervalensis(T3)، خاک فسفات همراه با گوگرد و سه جدایه تیوباسیلوس (T4) و خاک فسفات همراه با گوگرد، دو جدایه حل کننده فسفات و سه جدایه تیوباسیلوس (T5)و سطوح شوری شامل S0، S1 و S2، به ترتیب با مقادیر عددی 3، 8 و 16 دسی زیمنس بر متر بودند. با توجه به نتایج بدست آمده، افزایش شوری باعث کاهش معنی دار وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، میانگین ارتفاع و تعداد برگ به ازاء نهال، مقدار جذب عناصر فسفر و آهن شد و بر غلظت فسفر و مقدار جذب روی تاثیر معنی داری نداشت. تیمارهای باکتری تاثیر معنی داری بر وزن تر و خشک اندام هوایی، میانگین ارتفاع و تعداد برگ، غلظت فسفر و آهن و میزان جذب عناصر فسفر، آهن و روی داشتند. استفاده از باکتری های حل کننده فسفات به همراه خاک فسفات بیشترین تاثیر مثبت را بر وزن تر و خشک اندام هوایی و میانگین ارتفاع و تعداد برگ به ازاء نهال داشت و صفات فوق را نسبت به تیمار شاهد به ترتیب 1 /36، 8 /37، 5 /11و 1 /27 درصد افزایش داد. استفاده از باکتری های اکسیدکننده گوگرد به همراه خاک فسفات و گوگرد (T4)، و نیز مخلوط حل کننده های فسفات و اکسیدکننده های گوگرد به همراه خاک فسفات و گوگرد (T5) بیشترین تاثیر را از نظر غلظت و مقدار جذب فسفر ایجاد کرد. تیمار T4 از نظر غلظت و مقدار جذب فسفر و تیمار T5 از نظر مقدار فسفر در تمام سطوح شوری اختلاف معنی داری را با شاهد بدون تلقیح داشتند. اگر چه مصرف خاک فسفات به تنهایی نسبت به تیمار شاهد باعث افزایش غلظت و مقدار جذب فسفر شد، اما اثر این تیمار با اختلاف معنی داری کمتر از تیمارهای تلقیح با باکتری ها بود.
    کلیدواژگان: باکتریهای حل کننده فسفات، تیوباسیلوس، خاک فسفات، گوگرد، تلقیح
|
  • B. Motesharezadeh, F. Vatanara, G. R. Savaghebi Pages 243-258
    Salinity is the most significant abiotic stress limiting agricultural production. In order to study the interactive effects of K and Zn on reduction of salinity harmful effects on vegetation characteristics of wheat plant, a greenhouse factorial experiment was conducted in a completely randomized design with three replications. Treatments included three levels of Zn (0, 5, 10 mg Zn.kg-1 soil), three rates of K (0, 200, 400 mg K2O.kg-1 soil) and two levels of salinity (saline soil, non-saline soil), which were applied to the potting soils. Results showed that applications of K and Zn decreased the dry weight of leaf, shoot and root by, respectively, 14.1%, 18.0% and 20.9%. But, application of 10 mg Zn kg-1 soil increased shoot dry weight (70%). Also, salinity increased shoot K uptake (19.7%) and application of 400 mg K2O kg-1 soil and 10 mg Zn kg-1 soil increased it (36.7%). Salinity decreased K/Na ratio. Thus, nutrient element management, especially K and Zn, could decrease the effects of salinity stress.
    Keywords: Abiotic stress, dry matter, Na+, K2SO4, ZnSO4
  • N. Nakisa, H. Besharati, H. R. Doroudian Pages 259-268
    To evaluate the effect of phosphorus solubilizing bacteria (PSB) and chemical phosphorus fertilizer on yield and yield components of two rice cultivars an experiment was conducted in Lahijan region during 2011 growing season, using randomized complete block design with three replications. The variables were rice cultivar at 2 levels (Ali Kazemy and Hashemy), phosphorus chemical fertilizer at 3 levels (control, 25, and 50 kg of triple super phosphate/ha), and phosphorus solubilizing bacteria (PSB) at 2 levels (control and Bacillus subtilis). The highest grain yield was obtained in Hashemy cultivar with application of PSB. The largest harvest index was observed in Hashemy cultivar with application of 25 kg/ha phosphorus chemical fertilizer + bacteria. Tiller number in Hashemy cultivar with application 50 kg/ha TSP was more than the others, and the maximum 1000-grain weight was observed in Ali Kazemy cultivar with application of PSB.
    Keywords: Phosphorus, Phosphorus solubilizing bacteria, Rice cultivars, Triple super phosphate
  • A. Asadi Kangarshahi, N. Akhlaghi Amiri, M. Samar Pages 269-284
    In this research, responses of some citrus rootstocks to active and equivalent calcium carbonate in the soils of eastern Mazandaran were evaluated by a factorial experiment in randomized complete block design. The results showed that Swingle citrumello and Sour orange, common rootstock of the region, had maximum and minimum dry weight. Also, average rootstocks chlorosis degree in these soils showed that Swingle citromello had the highest chlorosis degree and C-35, Carizo citrange, Gou tou, Troyer citrange, Smooth flat sevile, and Sour orange ranked after Citromello, respectively. According to the results, with increasing soil equivalent and active calcium carbonate, the average leaf active Fe of different rootstocks decreased. On average, the percentage of total iron in the form of active iron in the leaves was much higher than roots. In contrast, the average of total iron concentration in roots was several times more than that of leaves. Besides, by increasing calcium carbonate, the percent of leaf total iron in active form decreased, but unlike the leaves, the percentage of active iron in roots increased. Also, increase in soil active calcium carbonate did not have any effect on leaf active iron level of Sour orange and Smooth flat sevile. In contrast, leaf active Fe in Swingle citromello, Carrizo citrange, Troyer citrang, C-35, and Guo tou decreased. Therefore, according to leaf chlorosis degree index and trend of reducing leaf active Fe level per unit of active calcium carbonate, Sour orange, and Smooth flat sevile were the most tolerant, while Swingle citromello was the most sensitive rootstock to soil carbonate calcium, followed by Gou tou, Carizo citrange, Troyer citrange and C-35, respectively.
    Keywords: Calcium carbonate, Citrus genotype, Crop tolerance, Sour orange
  • A. A. Soltani Toolarood, S. R. Ziatabar, B. Esmaeilpour, K. Khavazi, S. Fathololomi Pages 285-296
    In order to investigate the effect of plant growth promoting rhizobacteria inoculation and spent mushroom compost on growth and yield of tomato cv orgon, a factorial pot experiment based on completely randomized design with four replications was conducted in the research greenhouse of Mohaghegh Ardabili University during 2011-12. Experimental treatments were: inoculation of tomato seed with rhizobacteria strain(Pseudomonas flourescens, Pseudomonas putida, Azospirillum lipoferum and Azospirillum sp) and spent mushroom at the rate of 0, 20, 40 and 60% in basal growth medium. Results revealed that inoculation of tomato seeds with plant growth promoting Rhizobacteria and substitution of spent mushroom compost had significant effect on traits such as shoot and root dry weight, tomato plant height, fruit number, diameter, and yield and day to anthesis. The highest value for most of the traits were obtained by inoculation of tomato seeds with Pseudomonas flurescens 22 in growth mediums containing 20% substitution of spent mushroom compost.The results of this research showed that large quantities of spent mushroom compost had negative effects on growth indices and performance of the tomato plant
    Keywords: Pseudomonas, Azospirillum, Growth indices, Vegetable fruit
  • M. Hejazi Mehrizi*, M. Aeenehheydari, F. Abbaszadeh Pages 297-308
    Organic amendments considerably affect balance of nutrients such as phosphorus (P) by influencing the chemical, physical, and biological properties of soil. In the incubation study, the effects of two levels of P (100 and 200 mg kg-1) from two sources (poultry manure and KH2PO4) on inorganic P (Pi) fractions were investigated during 90 d (5, 15, 30, 45, 60, and 90 days). Phosphorus fractions were sequentially extracted with water (H2O-P), 0.05 M NaHCO3 (NaHCO3-P), 0.1 M NaOH (Al and Fe bound P) and 1 M HCl (Ca-P). The results showed that most of soil Pi in the control treatment was present in the HCl-P fractions (102-187.4 mg kg-1). Poultry manure and KH2PO4 application significantly increased NaHCO3-P, NaOH-P and HCl-P. Labile Pi fractions (NaHCO3-P and NaOH-P) were increased after organic and inorganic P amendments and then converted to most stable Pi fraction, Ca-P, by the end of the incubation period. This transformation was more severe for KH2PO4 amended soil indicating that poultry manure allowed P to be retained in more labile fractions for a longer period. Supporting this idea, highly significant correlation (r=0.81-0.93, P<0.01) was found between NaHCO3-P and available P in all incubation times. According to the results of the study, combined use of poultry manure and chemical P-fertilizer in calcareous soils could act as a source of plant available P.
    Keywords: Phosphorus availability, Sequential extraction, Organic amendment, Organic fertilizer
  • Y. Ghasemi Abdoalmalaki, M. Ghajar Sepanlou*, M. A. Bahmanyar Pages 309-320
    Seed bed preparation is the first important step in planting each crop. This study was conducted in order to investigate the effects of three different tillage methods (T1: moldboard plow, T2: subsoiler, T3: subsoiler with decompactor) at two depths on some physical propertiesof a soil classified asfine mixedthermic typic Haploxereptswith silty clay texture. A factorial experiment in a completely randomized block design and three replications was performed at Sari Dashtenaz Research Farm in 2011. Results showed that the lowest bulk density was observed when subsoiler was used and the maximum was related to the moldboard plow. Interaction of soil depth and tillage method had significant effect on porosity. As to soil water retention capacity, there were significant differences among treatments such that the subsoiler and decompactor had the maximum amount of soil water retention capacity. With regard to field capacity and permanent wilting point, there were significant differences between treatments and the highest effect was related to the subsoiler and decompactor, which were almost equal to moldboard plow. In addition, the plot where subsoiler and decompactor were used had the highest amount of available water for plants. With respect to the aggregate stability, it was observed that there were significant differences between treatments: the use of moldboard plow had the highest stable aggregate and the lowest was related to sub-soiling with decompactor.Sub-soiling and sub-soiling with decompactors treatments compared to moldboard plow reduced cone index. In addition, results showed that sub-soiling increased the infiltration rate of water into the soil.
    Keywords: Decompactor, Subsoiler, Stable aggregates, Cone index
  • A. Majidi*, R. Rahnemaie Pages 321-333
    Understanding the processes that control the activity of boron (B) in the soil solution is important for maintaining water quality and soil fertility management. Since these processes are influenced by the physical and chemical properties of soil, in this research, the effects of soil properties on B adsorption-desorption reactions and the degree of reversibility were studied. For this purpose, B adsorption and desorption isotherms were measured in 14 calcareous soils. Adsorption isotherms were described by using the empirical models and the effects of soil properties were analyzed by using the multi-variables regression. Results showed that B adsorption followed Langmuir equation with maximum adsorption in the range of 3-14 mmol.kg-1. Calculations indicated that soil cation exchange capacity (CEC) and reactive calcium carbonate equivalent (CCEr) were primarily responsible for B retention in the calcareous soils. Organic carbon, CCEr, and aluminum oxide described about 94% variability inthe average coefficient of boron distribution (CCEr and CEC were directly related to the degree of reversibility (hysteresis) of adsorption reactions. The two-surface Langmuir isotherms indicated that adsorption maximum could be useful in predicting B availability in soil. On the contrary, the binding energy coefficients in both high and low B concentrations failed to show any practical benefit. Regression model (as a function of CEC and adsorption equation coefficients) confirmed the practical use of Freundlich and Langmuir coefficients to predict B availability in calcareous soils.
    Keywords: Boron availability, Freundlich, Langmuir
  • Y. Hasheminejhad, M. Homaee*, A.A. Noroozi Pages 335-350
    Evaluating sampling accuracy is of great importance prior to sampling practice. Since it is expected to be a relationship between soil properties and ancillary environmental variables, proper sampling points are those that better simulate the probability distributions of these variables. The possibility of sampling from low probability tails is very low for random and regular network methods, while the Latin Hypercube Sampling (LHS) method divides the input probability distribution into equal intervals and one sample is taken from each interval. The satellite images band and digital elevation model (DEM) were used as inputs to determine the sampling points in LHS. Three methods including random, regular network and LHS sampling strategies were employed in three sampling densities of 100, 50 and 25 points in the study area of 52,000 ha to simulate the probability distribution of Landsat ETM+ bands and DEM. The simulated probability distributions were then compared with the population distribution and soil salinity data. Results indicated that there is no significant difference between the sampling strategies in 100 and 50 sampling densities to simulate the mean of population; as the sampling density decreased, the Residual Mean Square Error (RMSE) increased. In 25 point sampling density, the RMSE for LHS, regular network, and random sampling methods were 4, 7.83, and 17.5 percents, respectively. Results further indicated that LHS can efficiently simulate the input probability distribution even in low sampling densities. The RMSE values for estimating soil salinity in the original population were 4.22 and 8.66 dS/m in 100 and 25 sampling densities, respectively. Although the calculated RMSE was larger than that of input parameters of image bands and DEM, it could simulate the population probability distribution of soil salinity with enough accuracy. In conclusion, the best sampling method in this research was Latin hypercube method with a density of 25 sampling points.
    Keywords: Latin Hypercube, Probability distribution function, Regular grid
  • M. Najafi, Ghiri Pages 351-358
    Plant residue pyrolysis and its conversion to biochar for soil application may improve some soil properties, as well as carbon sequestration and air pollution reduction. The purpose of this investigation was the evaluation of the effect of five kinds of biochar on some properties of a calcareous soil. The used biochars were produced from pyrolysis of residues of wheat, maize, cotton, sesame, and maize cobs at 500 °C for three hours under limited oxygen condition. Then, the effect of 2% biochar application to a calcareous soil was studied in a randomized complete block design with three replicates. Soil samples were incubated at 22±2 °C and 50% of saturated moisture content for 90 days. Then, soil properties including pH, electrical conductivity, cation exchange capacity, and organic carbon as well as potassium pools distribution, total N, and available P, Fe, Mn, Zn, and Cu were determined. Results indicated that cotton and sesame biochars significantly increased soil pH. All biochars increased soil OC and EC, significantly. Soluble, exchangeable and non-exchangeable potassium were affected by biochars application and its kind. Biochars increased soluble K by 4.4 to 7 times. Increase in exchangeable K was from 144 to 209 mg kg-1 for cotton and sesame biochars application, respectively. Non-exchangeable K was also increased from 290 to 532 mg kg-1. Availability of N, P, Zn, and Cu was not affected by biochar application, but cotton and sesame biochars increased available Fe. Available Mn was also increased by all biochars. With respect to considerable increase in different K forms by biochar application and considering K deficiency problem in some calcareous soils of southern parts of Fars province, use of biochar as a K-rich component in K fertility management may be recommendable.
    Keywords: Soil pH, Cation exchange capacity, Fars province, Cotton residue, Sesame residue
  • N. Saadati*, N. Davatgar, M. Roodpeyma, M. R. Mosaddeghi, A. Bostani Pages 359-369
    The presence of oil contaminations in soil may be poisonous for human and other living organisms and can also pollute underground water. Petroleum hydrocarbons are one of the most common organic pollutant groups in environment which cause concern because of their ability in environmental degradation. Thus, it is very important to reclaim such polluted areas. This study was performed in Bakhtiardasht area (Isfahan Province) to determine distribution and intensity of oil contamination caused by the disposal of oil refinery waste in soil and their influence on soil water repellency using geostatistical methods. One hundred samples were taken from 100 nodes of a network pattern with 100 meters spacing. Total petroleum hydrocarbons (TPH), soil water repellency, and some other factors of soil were measured as test variables. Based on the results, the variables followed the spherical semivariogram model and had the medium spatial structure. The TPH concentrations were higher than the international permissible limit (0.1 percent) in most parts of the soil. The variability and spatial distribution of soil water repellency were mostly related to TPH. The surfaces of soil particles were covered by TPH and this caused an increase in water repellency. Most of the soils were in the groups of relatively water repellent (5 to 60 s) to extremely water repellent (< 3600 s) because of different concentrations of oil pollutants in soil. This may lower infiltration rate and can cause a decrease in soil moisture content and, consequently, increase in runoff and limitation of soil water for plant growth.
    Keywords: Petroleum products, geostatistics, Total petroleum hydrocarbons
  • M. Sarcheshmehpour*, H. Besharati, G.R. Savaghebi Pages 371-381
    Conversion of rock phosphate to phosphorus fertilizers is expensive and their consumption can increase the risk of soil pollution via accumulation of heavy metals like cadmium. Increasing p availability of rock phosphate is important in plant P nutrition. In this research, potential use of phosphate solubilizing and Thiobacillus bacteria were studied for increasing rock phosphate efficiency and pistachio seedling growth. The greenhouse experiment was factorial with five bacterial and three salinity levels as completely randomized design with four replications. Inoculation treatments included a control without fertilizer and inoculation (T1), rock phosphate (T2), rock phosphate with two phosphate solubilizing strains contain pantoea dispersa and p. thivervalensis (T3), rock phosphate with sulfur and three Tiobacilluce isolates (T4), and rock phosphate with sulfur, two phosphate solubilizing strains and three Tiobacilluce isolates (T5). Also, three salinity levels including S0, S1, and S2, respectively, 3, 8, and 16 dS/m were applied.Increasing salinity significantly reduced wet and dry weights of shoot and root, average height and number of leaves per seedling, total uptake of P and Fe, had no significant effect on P concentration and Zn uptake. Bacterial treatment had significant effect on wet and dry weight of shoot and root, average height and number of leaves per seedling, P and Fe concentrations, and total uptake of P, Fe, and Zn. Use of phosphate solubilizing bacteria with rock phosphate had the highest effect on wet and dry weights of shoot and root, average height and number of leaves per seedling, and increased them by, respectively, 36.1%, 37.8%, 11.5%, and 27.1 per cent compared with the control. Combination of sulfur oxidizing bacteria with sulfur and rock phosphate (T4), and also combination of phosphate solubilizing and sulfur oxidizing bacteria with sulfur and rock phosphate (T5), had the highest effect on phosphorus concentration and uptake. The T4 treatment in case of P concentration and uptake and the T5 in case of P uptake had significant difference with the control in all salinity levels. However, application of rock phosphate increased P concentration and uptake, but the effect was significantly less than bacterial treatment.
    Keywords: Phosphate solubilizing bacteria, Thiobacillus, Sulfur, Salinity, Inoculation