فهرست مطالب

فصلنامه کومش
سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 58، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/21
  • تعداد عناوین: 31
|
  • قدرت الله روشنایی، ملیحه صفری، جواد فردمال*، منوچهر کرمی، زهرا کوسه لو صفحات 277-287
    سابقه و هدف
    آگاهی از وضعیت جامعه در ابعاد مختلف یکی از ضروریات برنامه ریزی است. ارزیابی و تعیین اولویت به مسئولین اجرایی کمک می کند تا نیازهای ضروری را سریع تر برآورد نمایند. با توجه به این که رتبه بندی و خوشه بندی استان ها با استفاده از متغیرهای مربوط به شاخص های سلامت زیج حیاتی مناطق روستایی انجام نشده است لذا هدف این مطالعه رتبه بندی و خوشه بندی استان ها بر اساس این شاخص ها است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش ابتدا رتبه بندی استان های کشور بر اساس مجموعه ای از شاخص های زیج حیاتی مناطق روستایی که توسط وزارت بهداشت منتشر شده انجام شد. از روش های چندمتغیره تحلیل مولفه های اصلی و تحلیل عاملی برای رتبه بندی استان ها و برای تعیین استان های همگن از روش تحلیل خوشه ایاستفاده شده است. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS16 و R3.1.1 انجام شد.
    یافته ها
    3 عامل استخراجی شاخص مرگ و میر، شاخص باروری و جمعیتی و شاخص عمل کردی بیش از 86 درصد تغییرات موجود در داده ها را بیان می کرد. نتایج رتبه بندی بر اساس عامل اول نشان داد که استان های خراسان جنوبی، خراسان شمالی و کردستان دارای وضعیت نامطلوب و مازندران و تهران درای مطلوب ترین استان ها بر اساس این شاخص بودند. نتایج تحلیل خوشه اینیز استان های مشابه از نظر شاخص های بهداشتی و اجتماعی را در یک گروه قرار داد.
    نتیجه گیری
    همان طور که نتایج این مطالعه نشان داد استان هایی که دارای وضعیت اقتصادی- اجتماعی مطلوب بودند عمدتا استان های نزدیک به پایتخت و هم چنین دارای تبادلات فرهنگی و اجتماعی به لحاظ دارا بودن مکان های توریستی و گردشگری می باشند. لذا توسعه اقتصادی عادلانه تر و توجه به سایر مناطق دارای شرایط نامطلوب می تواند باعث رشد و توسعه شاخص های بهداشتی در کشور شود
    کلیدواژگان: تحلیل خوشه ای، تحلیل عاملی آماری، آمار حیاتی، جمعیت روستایی
  • حمیدرضا ثامنی، مجید جدیدی، سجاد صادقی، شیما شریفی، عباسعلی طاهریان * صفحات 288-296
    سابقه و هدف
    برخی از مطالعات نشان داده اند که عصاره هیدروالکلی دانه گیاه عدس الملک دارای اثرات ضد صرعی، ضد دیابتی، کاهنده فشار خون بالا، کاهنده پتاسیم خون، کم کننده قند خون، اثر ادرار آوری، و اثرات ضد تشنجی می باشد. هدف این مطالعه بررسی اثرات ضد دردی حاد، مزمن و احشایی عصاره هیدروالکلی دانه گیاه عدس الملک بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی از 160 موش سوری جوان (آلبینو) در محدوده وزنی 25تا 30 گرم در گروه های 8 تایی استفاده شد. عصاره هیدروالکلی دانه گیاه عدس الملک با دوزهای 100، 200 و 500 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن موش و وهیکل 30 دقیقه قبل از ارزیابی درد، به طور داخل صفاقی تزریق شد. درد حاد و مزمن در آزمون های ارزیابی درد Hot plate، Tail flick و Formalin و درد احشایی در مدل Writhing مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج مطالعه دال بر اثرات ضد دردی عصاره هیدروالکلی دانه گیاه عدس الملک در مقایسه با گروه کنترل داشت (05/0P<). بالاترین دوز عصاره نیز اثرات بهتری از خود نشان داد (01 /0P<).
    نتیجه گیری
    یافته های فوق نشان داد که عصاره هیدروالکلی دانه گیاه عدس الملک دارای اثرات مهاری بر درد در حیوان آزمایشگاهی می باشد
    کلیدواژگان: عدس الملک، درد حاد، درد مزمن، درد احشایی، موش سوری
  • غلامرضا دارایی، شمس الله نوری پور، امیرمنصور اشرفی، راهب قربانی * صفحات 297-303
    سابقه و هدف
    رتینوپاتی نوزادان نارس (Retinopathy of prematurity=ROP) ضایعه ای در شبکیه نوزادان نارس و کم وزن در هنگام تولد است که می تواند منجر به کوری شود. در این مطالعه ضمن برآورد میزان بروز ROP، ارتباط برخی عوامل مرتبط با آن در نوزادان نارس بستری در بخش مراقبت های ویژه نوزادان (NICU) بیمارستان امیرالمومنین (ع) سمنان مورد بررسی قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بر روی 270 نوزاد نارس با سن حاملگی کم تر از 37 هفته و یا وزن تولد کم تر از 2000 گرم انجام شد. این نوزادان تحت درمان با غلظت های مختلف اکسیژن قرار گرفته بودند و همگی در هفته ی 33-32 سن تصحیح شده ی حاملگی و یا 6-4 هفته بعد از تولد با افتالموسکوپ غیر مستقیم از نظر ROP مورد معاینه قرار گرفتند.
    یافته ها
    2 /55% نوزدان پسر و مابقی دختر بودند. تنها 5 /21% نوزادان نارس مطالعه حاضر وزن کم تر از 1500 گرم داشته اند. کم ترین سن حاملگی 28 هفته و بالاترین 36 هفته بوده و تنها 6 /2% نوزادان از سطح بالای اکسیژن درمانی استفاده نمودند. میزان بروز ROP در این نوزادان 1/1% بود. میزان بروز ROP در نوزادان با وزن تولد تا 1500 گرم 2 /5% بود و در نوزادن با وزن تولد بیش تر از 1500 گرم، هیچ نوزادی دچار ROP نشد. ارتباط بین وزن تولد با بروز ROP معنی دار بود (010 /0=p). هم چنین میزان بروز ROP در نوزدان با غظت اکسیژن دریافتی تا 60% برابر 4 /0% و در نوزادان با غلظت اکسیژن دریافتی بیش تر از 60% برابر 6 /28% بود. ارتباط بین غلظت اکسیژن با بروز ROP معنی دار بود (002 /0=p). ارتباط بین جنس و هم چنین سن حاملگی با بروز ROP معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان می دهد میزان بروز ROP در این مطالعه به طور قابل ملاحظه ای از مطالعات سایر نقاط کشور و جهان کم تر است. کم تر بودن میزان بروز ROP در این مرکز را می توان به عدم بقای نوزادان با سن حاملگی بسیار پایین و شدیدا کم وزن یا اکسیژن درمانی مناسب در بخش مراقبت ویژه نوزادان این مرکز دانست که نیاز به مطالعه بیش تر دارد
    کلیدواژگان: بیماری شبکیه نوزاد نارس، نوزاد نارس، افتالموسکوپی، اکسیژن درمانی
  • جلیل حسنی، سید سعید هاشمی نظری *، محمدرضا قدیرزاده، احمد شجاعی صفحات 304-311
    سابقه و هدف
    سوانح ترافیکی در جهان 1 /2 درصد از کل موارد مرگ و 23 درصد از کل موارد مرگ ناشی از حوادث را تشکیل می دهند. کشور ما به لحاظ سوانح ترافیکی به عنوان یکی از کشورهای دارای بیش ترین موارد تصادف و مرگ ناشی از آن معرفی شده است. با توجه به این که میزان بروز مرگ ناشی از سوانح ترافیکی در استان سمنان بسیار بالاتر از میانگین کشوری گزارش شده است، هدف ما در این مطالعه بررسی اپیدمیولوژیک سوانح منجر به مرگ در این استان می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی-تحلیلی، از کلیه ی اطلاعات مربوط به مرگ ناشی از سوانح ترافیکی استان سمنان در سال 1391 که توسط سازمان پزشکی قانونی کشور گزارش شد، استفاده گردید. کلیه ی اطلاعات دریافتی، ابتدا کنترل و سپس با استفاده از نرم افزار آماری Stata 12 مورد تجزیه و تحلیل از نظر متغیرهای اپیدمیولوژیک قرار گرفت. هم چنین رابطه ی بین برخی متغیرهای موثر بر روی تصادف با آزمون های آماری سنجیده شد.
    یافته ها
    به طور کلی در سال 1391 تعداد 331 مورد مرگ ناشی از سوانح ترافیکی از استان سمنان گزارش شد. میزان بروز خام و استاندارد شده سنی مرگ به ترتیب 3 /52 و 9 /52 درصد هزار نفر بود. بیش از 68 درصد (228 مورد) موارد در مردان مشاهده شد. بیش ترین فراوانی مرگ با 134 مورد (5 /40 درصد) در گروه سنی 64-35 سال دیده شد. مرگ اکثر افراد به علت ضربه به سر (07 /44 درصد) بود. بیش ترین فراوانی نسبی مرگ در ماه های شهریور و تیر مشاهده شد. محل تصادف 9 /81 درصد از مرگ ها در محورهای برون شهری بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به بالا بودن میزان بروز، بیش تر بودن فراوانی مرگ ها در محورهای برون شهری و هم چنین این مطلب که ضربه به سر علت مرگ بیش از 40 درصد متوفیان را تشکیل می داد، اقدامات پیشگیرانه و برنامه ریزی های مناسب در جهت کاهش مرگ ناشی از تصادفات، افزیش ایمنی جاده ها و راه ها به خصوص محورهای برون شهری ضروری به نظر می رسد
    کلیدواژگان: حوادث رانندگی، اپیدمیولوژی، استان سمنان، میزان مرگ و میر
  • بهناز بهنام، وحید سمنانی، فائزه حدادنیا، مجید میرمحمدخانی * صفحات 313-322
    سابقه و هدف
    بروز و تشدید مشکلات روانی نظیر افسردگی و اضطراب در زمینه کمبود ویتامین دی موضوع مهمی است که در مطالعات اخیر مورد توجه قرار گرفته است. این در حالی است که از دیدگاه شغلی، مشاغل بیمارستانی بیش تر از بقیه در معرض هر یک از این دو مشکل قرار دارند. مطالعه حاضر با هدف تعیین سطح سرمی ویتامین دی و ارتباط آن با میزان افسردگی در پرستاران انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این یک مطالعه مقطعی است که با رویکرد تمام شماری در سال 1393 و بر روی پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی شهرستان سمنان انجام شد، معیار ورود داشتن رضایت و تنها معیار خروج اظهار فرد مبنی بر ابتلای خود یا اعضای درجه یک خانواده وی به هر گونه اختلال تشخیص داده شده روانی شامل افسردگی بود. هم زمان سطح سرمی ویتامین د با استفاده از روش الایزا و میزان افسردگی شرکت کنندگان بر اساس نمره پرسش نامه بک مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصله به وسیله آزمون های آماری شامل آزمون کای دو و آزمون تی مقایسه گردید.
    یافته ها
    از 256 پرستار شاغل، 182 نفر پرستار حائز شرایط شامل 138 نفر زن (8 /75درصد) و 44 نفر مرد (2/24درصد) با متوسط سن 919 /7±74 /29 سال در مطالعه شرکت کردند، به طوری که 164 (1 /90درصد) نفر دارای مدرک کارشناسی و بقیه کارشناس ارشد با متوسط سابقه ی کار 628 /6± 09 /7 سال بودند. متوسط نمایه ی توده ی بدنی پرستاران شرکت کننده 717 /3±47 /22 کیلوگرم بر متر مربع بود و 12 (6/6درصد) نفر از ایشان، سابقه ی مصرف مکمل های ویتامین دی را طی شش ماه گذشته ذکر می کردند. متوسط سطح ویتامین دی این افراد، 865 /5±10 /13 نانوگرم بر میلی لیتر بود. از نظر میزان افسردگی متوسط نمره ی افسردگی افراد 404 /6±45 /10 بود. هم بستگی معکوس و معنی داری میان سطح سرمی ویتامین دی و نمره افسردگی پرستاران قابل گزارش بود (001 /0=P، 338 /0-=r).
    نتیجه گیری
    کمبود ویتامین دی در مشاغل بیمارستانی می تواند تا حدی قابل انتساب به کار در محیط های سر پوشیده و شیفت های شبانه باشد. این افراد به علت استرس های شغلی در معرض مشکلات روانی نیز هستند. برخی مطالعات مطرح کننده وجود ارتباط میان کمبود ویتامین دی و افسردگی بوده اند. نتایج این مطالعه نشان داد که هر چه قدر میزان ویتامین دی افراد بیشتر باشد، نمره فرد از پرسشنامه بک کم تر، و بنابر این میزان افسردگی وی کم تر خواهد بود
    کلیدواژگان: کمبود ویتامین دی، افسردگی، پرستاران، سمنان
  • حمیده ناظمی گلیان، یاشا مخدومی، علیرضا نیکوفر، هادی حسن زاده * صفحات 323-328
    سابقه و هدف
    پرتودرمانی نقش مهمی در درمان تومورهای خوش خیم و بدخیم سیستم اعصاب مرکزی ایفا می کند. پرتودرمانی علاوه بر از بین بردن سلول های سرطانی، به بافت های سالم نیز آسیب می رساند. هدف از این مطالعه، تعیین دز سطحی ارگان های در خطر (عدسی چشم، پاروتید، تیروئید، غدد بزاقی زیرفکی) در بیمار و فنتوم در پرتودرمانی تومورهای لوب فرونتال مغز می باشد.
    مواد و روش ها
    از دو تکنیک رایج در پرتودرمانی تومورهای سمت راست لوب فرونتال مغز، تکنیک یک میدان قدامی به هم راه یک میدان جانبی از سمت راست (تکنیک شماره 1) برای ده بیمار مراجعه کننده به مرکز درمانی رضا (ع) و تکنیک شماره 1 و تکنیک یک میدان قدامی به هم راه دو میدان جانبی (تکنیک شماره 2) برای برآورد دز سطحی ارگان های در خطر (عدسی چشم، پاروتید، تیروئید، غدد بزاقی زیرفکی) در فنتوم سر و گردن ساخته شده از استخوان طبیعی انسان و ترکیب پارافین و نمک طعام به عنوان ماده معادل بافت استفاده شد. دز سطحی هر یک از ارگان ها با استفاده از تراشه های TLDها به دست آمد.
    یافته ها
    در فنتوم و اکثر بیماران، دز کلیه ارگان ها در محدوده مجاز قرار داشت؛ البته مقادیر دز سطحی در بیماران نسبت به مقادیر دز سطحی در فنتوم بیش تر بود. در برخی از بیماران عدسی راست حفظ نشده و احتمال بروز کاتاراکت پیش بینی شد. نتایج حاصل، تخمینی از میزان عوارضی که در اثر پرتودرمانی این ناحیه از مغز ایجاد خواهد شد، ارائه می دهد.
    نتیجه گیری
    بررسی یافته ها نشان می دهد که در دو تکنیک بررسی شده، تکنیک شماره 1 آسیب کم تری به بافت نرمال می رساند چرا که صرفا سمت راست مغز تحت تابش قرار می گیرد. به علاوه بیش تر بودن دز سطحی در بیماران نسبت فنتوم می تواند به دلیل بزرگ تر بودن میدان اشعه در بیماران باشد، چرا که قطر تومور فرضی در فنتوم 4 سانتی متر بوده، اما در برخی بیماران ابعاد تومور از این مقدار فراتر بود
    کلیدواژگان: سرطان های مغز، پرتودرمانی، پرتو سنجی، دوز تابش، ارگان های در خطر
  • اسرین امامی، محمدرسول خزاعی، مظفر خزاعی * صفحات 329-335
    سابقه و هدف
    کندر گیاهی است از خانواده Burseraceae با خواص متنوعی که جهت افزایش حافظه و یادگیری استفاده می شود. با توجه به برخی عوارض جانبی آن و تاکید بر احتمال سقط زایی آن در طب سنتی، هدف تحقیق حاضر بررسی اثر سقط زایی کندر در موش کوچک آزمایشگاهی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، موش های کوچک آزمایشگاهی نزائیده از نژاد balb/c با وزن 30-25 گرم در سه بخش: قبل از لقاح، دوره قبل از لانه گزینی (روزهای 5-1 حاملگی) و در طی لانه گزینی (روزهای 7-5 حاملگی) انجام شد. در هر بخش مطالعه 4 گروه کنترل (ml 3/0 آب مقطر) و آزمایش، دریافت یکی از دوزه های 50، 100 و 200 mg/kg از عصاره هیدروالکلی کندر به صورت داخل صفاقی وجود داشت. حیوانات در روزهای 13-11 بارداری تشریح و تعداد مکان های لانه گزینی شمارش شد.
    یافته ها
    میانگین تعداد مکان های لانه گزینی در گروه کنترل و دوزهای 50، 100 و 200 mg/kg در بخش قبل از لقاح (003/0=p) به ترتیب 17/1±83/9، 76/1±5/6، 22/1±5/6 و 07/2±67/6، در دوره قبل از لانه گزینی (032/0=p) به ترتیب 91/0±5/8، 31/1±6، 16/1±5 و 27/1±29/3 و در مرحله لانه گزینی (035/0=p) به ترتیب 77/2±38/9، 1/3±38/6، 25/2±25/5، 17/2±57/3 بود. کاهش تعداد مکان های لانه گزینی در مرحله قبل از لانه گزینی و لانه گزینی به طور وابسته به دوز بود.
    نتیجه گیری
    کندر دارای اثرات سقط زایی در موش است و دوزهای بالاتر آن در دوره های قبل از لانه گزینی و لانه گزینی بیش ترین اثر سقط زایی را دارد
    کلیدواژگان: سقط زایی، کندر، موش کوچک آزمایشگاهی
  • مژگان رحمانیان، صنم مرادان *، مجید میر محمد خانی، فرزانه خروشی صفحات 336-342
    سابقه و هدف
    در خانم های مبتلا به دیابت بارداری به دلیل ماکروزومی سزارین بیش تر اتفاق می افتد. روش ها و پیامدهای مختلفی برای غربالگری دیابت بارداری وجود دارد. در این مطالعه، مقایسه دو روش معتبر تشخیص دیابت بارداری، معیار انجمن بین المللی دیابت و بارداری و انجمن دیابت آمریکا در بروز ماکروزومی و سزارین انجام شد.
    مواد و روش ها
    یک تحقیق آینده نگر بر روی 236 خانم باردار 24-28 هفته مراجعه کننده از فروردین 1392 به مطب یا بیمارستان امیرالمومنین سمنان انجام شد. بیماران با دو معیار «انجمن بین المللی دیابت و بارداری» و «انجمن دیابت آمریکا» ارزیابی و در صورت تشخیص دیابت بارداری با هر یک از معیارها تا پایان بارداری از نظر بروز ماکروزومی و سزارین پیگیری شدند.
    یافته ها
    به تفکیک معیارهای انجمن دیابت امریکا و انجمن بین المللی دیابت و بارداری، 16 (7%) و 20 نفر (8%) مبتلا به دیابت بارداری (219/0=Kappa، 001/0=P) و به ترتیب از میان آن ها 10 (5/62%) و 11 نفر (55%) سزارین شدند. بروز ماکروزومی به ترتیب 5 (2/31%) و 2 مورد (10%) بود.
    نتیجه گیری
    درصد دیابت بارداری با معیار انجمن بین المللی دیابت و بارداری کمی بیش تر بود. گرچه دو روش در تشخیص دیابت بارداری توافق داشتند، اما مقدار توافق قوی نبود. بروز سزارین و ماکروزومی در بیماران با معیار انجمن دیابت امریکا بیش تر بود، لذا به نظر می رسد دو روش را در تشخیص دیابت بارداری و پیشگویی عوارض نمی توان یکسان دانست.
    کلیدواژگان: دیابت بارداری، بزگی جنین، سزارین
  • ریحانه کیامنش، مهدی شادنوش*، یدالله محرابی صفحات 343-351
    سابقه و هدف
    شواهد مطالعات نشان داده اند، ویتامین تیامین (B1) نقش به سزائی در متابولیسم گلوکز و تامین انرژی مورد نیاز سلول های مغزی دارد. هدف از انجام این مطالعه، بررسی دریافت ویتامین B1 از منابع غذائی در ارتباط با خطر ابتلا به دمانس می باشد.
    مواد و روش ها
    120نفر از زنان و مردان 50 سال و بیش تر در یک طرح مورد- شاهدی همسان سازی شده از نظر جنس و سن (2± سال)، از میان اعضای انجمن آلزایمر ایران در شهر تهران بررسی شدند (سال 1392). 60 مورد با تشخیص قطعی دمانس و 60 شاهد سالم به طور تصادفی انتخاب شدند. ارزیابی های رژیم غذائی با استفاده از پرسش نامه بسامد خوراک و 24ساعت یادآمد خوراک برآورد و توسط برنامه Nutritionist IV آنالیز گردید.
    یافته ها
    این بررسی نشان داد که میانگین دریافت ویتامین B1 رژیم غذائی قبل و بعد از تعدیل عوامل مخدوش کننده در گروه موردها کم تر از گروه شاهدها می باشد. بالاترین سهک دریافت ویتامین B1 در مدل تعدیل با انرژی کل دریافتی از منابع غذائی، نسبت به سهک اول (14/0، 004/، CI 95%0؛ 02/0OR:)، 001/0P< به دست آمد.
    نتیجه گیری
    دریافت بیش تر ویتامین B1 از منابع غذائی ممکن است خطر ابتلا به دمانس را کاهش دهد. حفظ این ترکیبات از طریق مصرف غذاهای مخصوص می تواند یک راه کار ثر برای افراد در معرض خطر، به منظور پیشگیری از ابتلا و پیشرفت دمانس باشد.
    کلیدواژگان: ویتامین B1، دمانس، رژیم غذائی
  • حمید برناسی، احسان الله غزنوی راد، نسیمه فرد موسوی، سلیمان زند، حمید ابطحی * صفحات 352-357
    سابقه و هدف
    استرپتوکوکوس آگالاکتیه (استرپتوکوکوس گروه B (GBS) ساکن طبیعی دستگاه گوارش و ادراری-تناسلی است به طوری که از مجرای ادراری- تناسلی و گوارش زنان بالغ سالم جدا می شود. این باکتری به عنوان شایع ترین علت سپسیس، مننژیت، پنومونی و بیماری های شدید در نوزادان تازه متولد شده می باشد.
    مواد و روش ها
    از 500 خانم باردار طی هفته 35 الی 37 بارداری از ناحیه واژن نمونه گیری شد. سپس آنتی بیوگرام به روش دیسک دیفیوژن بر روی محیط مولر هینتون آگار 5% خون گوسفندی و سروتایپینگ کپسولی انجام و نتایج تفسیر گردید برای تایید نهایی از واکنش زنجیره ای پلیمراز PCR (Polymerase Chain Reaction) برای ژن 16Sr RNA استفاده گردید.
    یافته ها
    تعداد 60 نمونه باکتری استرپتووکوکوس آگالاکتیه ایزوله گردید (12%). برای 60 نمونه تست حساست آنتی بیوتیکی انجام شد. کم ترین مقاومت مربوط به پنی سیلین، آمپی سیلین و ونکومایسین (0%)، سفازولین (33/3%) و سفتازدیم (5%) و در حالی که بیش ترین مقاومت نسبت به اریترومایسین (33/28%)، کلیندامایسین (15%) تتراسیکلین (66/96%) می باشد. فراوانی سروتایپ های کپسولی نیز به ترتیب (45%) III، (33/18%)Ia، (66/16%) II، V (33/13%) و (5%)Ib به دست آمد.
    نتیجه گیری
    شیوع قابل توجه این باکتری در زنان باردار و وجود مواردی از مقاومت به اریترومایسین و کلیندامایسین در ایزوله های استرپتوکوکوک گروه B یافت گردیده در این مطالعه موید این نکته است که تمام خانم های باردار در سن 35-37 هفتگی می بایست تحت غربالگری قرار گرفته و مقاومت آنتی بیوتیکی آن ها مورد بررسی قرار گیرد تا از عواقب خطرناک آن هم برای مادر و هم برای نوزاد جلوگیری کرد
    کلیدواژگان: استرپتوکوکوس آگالاکتیه، مقاومت میکروب به دارو، عفونت های استرپتوکوکی، پیشگیری
  • نفیسه کریمی، بهناز صفار*، محسن مبینی، کامران قائدی صفحات 358-365
    سابقه و هدف
    در میان پپتید های ضد میکروب، دیفنسین ها یکی از بزرگ ترین خانواده ی پپتید های ضد میکروب می باشند و به واسطه ی فعالیت آن ها بر ضد باکتری ها، قارچ ها و ویروس ها، به عنوان آنتی بیوتیک های نسل جدید منفعت بسیار دارند. هدف از این مطالعه طراحی، سنتز، همسانه سازی و بیان پروتئین بتا دیفنسین نوتروفیل های گاو (BNBD2) به منظور بررسی خاصیت ترمیم زخم بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ژن (BNBD2) با توجه به کدون های ترجیحی باکتری E.coli بهینه سازی و سنتز شد. از ناقل (+)pET-32a به منظور زیر همسانه سازی ژن BNBD2 استفاده گردید. بیان پروتئین BNBD2 با ماده ی القا کننده (IPTG) با استفاده از سیستم الکتروفورز عمودی (SDS-PAGE) بررسی گردید. خاصیت ترمیم زخم توسط ایجاد زخم بر روی یک گروه از موش ها و تیمار آن ها با پروتئین بتا دیفنسین، در مقایسه با گروه کنترل مورد مطالعه قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که ژن BNBD2 به طور موفقیت آمیزی در ناقل (+)pET32a همسانه سازی شده است. پروتئین نوترکیب توسط IPTG القا گردید. کاهش معنی دار سطح زخم در گروه تیمار در مقایسه با گروه کنترل وجود داشت.
    نتیجه گیری
    پروتئین نوترکیب BNBD2 با موفقییت در سیستم پروکاریوتی بیان شد. این پروتئین می تواند در آینده در ترمیم زخم مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دیفنسین، التیام زخم، کدون، همانند سازی ملکولی، بیان ژن
  • علی اکبر خادم معبودی، فرید زایری، نورالسادات کریمان، محمود بختیاری، اعظم نجفی کهکی * صفحات 366-373
    سابقه و هدف
    نئوپلازی تروفوبلاستیک بارداری (Gestational trophoblastic neoplasia، GTN) یک طیف گسترده از تومورهای خوش خیم و بدخیم با منشاء جفت انسانی است. این بیماری با وجود نادر بودن دارای پتانسیل پیشرفت سریع به یک بیماری کشنده است. از این رو پیش بینی آن در مراحل اولیه بیماری از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف از این مطالعه رسیدن به یک نشانگر مناسب برای پیش بینی زود هنگامGTN بر اساس روند تیتراژ &beta-hCG، در افراد مبتلا به حاملگی مولار بود.
    مواد و روش ها
    در مطالعه حاضر، از اطلاعات موجود در پرونده پزشکی 201 خانم باردار که بر اساس نتیجه پاتولوژی مبتلا به مول هیداتیفرم بوده و بین سال های 1382 تا 1392 به یکی از مراکز آموزشی و درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی مراجعه کرده بودند، استفاده گردید. در این پژوهش از مدل آمیخته رشد که یکی از روش های تحلیل داده های طولی است جهت پیش بینی زود هنگام GTN استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های حاصل از مدل آمیخته رشد نشان داد که در جمعیت زنان مورد مطالعه دو الگوی (کلاس) متفاوت از نظر روند تغییرات هورمون hCG وجود داشت. در الگوی اول که میزان لگاریتم &beta-hCG، دارای شیب کاهشی کاملا ملایم بود، 91% از زنان به GTN مبتلا شدند. در حالی که در الگوی دوم که میزان لگاریتم &beta-hCG، دارای شیب کاهشی تندتری بود هیچ یک از زنان به این بدخیمی مبتلا نشدند.
    نتیجه گیری
    شیب روند لگاریتم غلظت &beta-hCG (برآورد شده توسط مدل آمیخته رشد) در طول 21 روز اول پس از تخلیه مول، معیار مناسب جهت پیش بینی افراد مبتلا به GTN است
    کلیدواژگان: نئوپلازی تروفوبلاستیک حاملگی، حاملگی مولار، تیتراژ?، hCG، مدل آمیخته رشد
  • اشکان جبلی جوان صفحات 374-383
    سابقه و هدف
    کاربرد ترکیبات طبیعی شامل اسانس های روغنی روش موثری برای جلوگیری از رشد باکتری های بیماری زا در مواد غذایی می باشد. این مطالعه به منظور بررسی اثر ترکیبی دو اسانس آویشن شیرازی و زنیان بر برخی از این باکتری های بیماری زای غذایی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه اثر غلظت های مختلف اسانس زنیان و اسانس آویشن شیرازی به صورت تنها و توام با هم در محیط آزمایشگاهی جهت تعیین حداقل غلظت بازدارنده (MIC) به روش براث میکرو دایلوشن بر علیه برخی از باکتری های پاتوژن غذایی شامل اشریشیاکولای، سالمونلا تیفی موریوم، لیستریا مونوسایتوژنز، باسیلوس سرئوس و استافیلوکوکوس اورئوس و هم چنین اثر غلظت های تحت بازدارنده این ترکیبات بر منحنی رشد باکتری اشریشیاکولای و باسیلوس سرئوس بررسی گردید.
    یافته ها
    نتایج بررسی اثر ترکیبی اسانس های زنیان و آویشن شیرازی نشان دهنده اثر سینرژیستی دو اسانس بر علیه باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس و باسیلوس سرئوس و اثر افزایشی در مورد باکتری های اشریشیا کولای، سالمونلا تیفی موریوم و لیستریا مونوسایتوژنز بود. اثر ترکیبی غلظت های تحت بازدارنده اسانس های مورد مطالعه نشان داد که این دو ماده با هم باعث افزایش فاز تاخیری و کاهش سرعت رشد باکتری های مورد نظر به خصوص باسیلوس سرئوس شدند که این اثر در میکروبیولوژی مواد غذایی حائز اهمیت می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که اسانس های زنیان و آویشن شیرازی به خصوص موقعی که به صورت ترکیبی استفاده شوند، در برابر رشد باکتریایی موثر هستند و کاربرد بالقوه آن ها در سیستم های مواد غذایی پیشنهاد می گردد
    کلیدواژگان: زنیان، آویشن شیرازی، روغن فرار، عصاره های گیاهی، میکروب شناسی مواد غذایی، بیماری های ناشی از غذا
  • ندا رشیدی، محمد تفضلی شادپور، نوشین حقیقی پور، محمد مهدی خانی*، حکیمه زالی صفحه 384
    سابقه و هدف
    سلول ها و بافت ها در بدن دائما در معرض اشکال مختلفی از نیروهای مکانیکی هستند که برای کارکرد طبیعیشان ضروری است. دیواره ی عروق در معرض کرنش های محیطی ناشی از پالس فشاری است. تنظیم فنوتیپ و کارکرد سلول های عضله صاف عروقی متاثر از عوامل شیمیایی و محیط مکانیکی سلول ها است. تحریکات مناسب مکانیکی و شیمیایی باعث تمایز کارامد سلول های بنیادی به سلول های هدف از جمله عضله صاف شده و پتانسیل زیادی برای به کارگیری در درمان سلولی و مهندسی بافت دارد. هدف از این مطالعه بررسی اثرات کرنش سیکلی تک محوره کوتاه مدت بر مورفولوژی سلول های بنیادی مزانشیمال خرگوشی مشتق از چربی است.
    مواد و روش ها
    با بیوراکتور ساخته شده، سلول های بنیادی مزانشیمال تحت کرنش 5% در فرکانس 1 هرتز به مدت 4 و 8 و 24 ساعت قرار گرفتند. بیان ژن های انقباضی عضله صاف به صورت کمی بررسی گردید. قبل و بعد از آزمایش ها، تصاویر سلولی گرفته شده و تصاویر جهت ارزیابی پارامترهای مورفولوژیکی پردازش شده اند.
    یافته ها
    کرنش سیکلی سبب شده تا سلول ها در جهتی که بدنه ی سلولی کم ترین نیروی ممکن را حس کند، جهت گیری کنند. با 24 ساعت بارگذاری شاهد افزایش بیان ژن های انقباضی تا 2 برابر هستیم. اعمال کرنش سیکلی سبب تغییر در پارامترهای مورفولوژیک نظیر کاهش شاخص شکل سلول (CSI) تا 41% و افزایش شاخص کشیدگی سلول (AR) تا 45% پس از 24 ساعت تحریک مکانیکی نسبت به نمونه کنترلی گردید.
    نتیجه گیری
    کرنش سیکلی تک محوره آشکارا باعث کشیده تر شدن سلول ها و نزدیک شدن به مورفولوژی دوکی شکل سلول های عضله صاف عروقی می شود. نتایج می توانند در مهندسی بافت شریانی در دستیابی به سلول های عضله صاف با کارکرد مناسب به کار گرفته شوند
    کلیدواژگان: سلول بنیادی مزانشیمال، کرنش سیکلی، تمایز، مورفولوژی، سلول عضله صاف
  • سعید ایل بیگی، محمد ایوبی آواز، مرضیه ثاقب جو*، محمود زردست صفحات 393-402
    سابقه و هدف
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر حاد سه پروتکل گرم کردن حس عمقی، ماساژ و کشش پویا بر سطوح فعالیت سرمی آنزیم های کراتین کیناز (CK) و لاکتات دهیدروژناز (LDH) متعاقب یک جلسه تمرین پلایومتریک در مردان والیبالیست بود.
    مواد و روش ها
    سی و دو والیبالیست (میانگین سن 73 /1±20 /21 سال و شاخص توده بدنی53/2±11 /22 کیلوگرم بر متر مربع) به صورت تصادفی در 4 گروه حسی عمقی، ماساژ، کشش پویا و کنترل تقسیم شدند. آزمودنی های گروه های تجربی (متعاقب 15 دقیقه گرم کردن اختصاصی) و گروه کنترل، به مدت 30 دقیقه به اجرای تمرینات پلایومتریک پرداختند. نمونه گیری خون قبل، بلافاصله، 24 و 48 ساعت بعد تمرین صورت گرفت.
    یافته ها
    بلافاصله پس از انجام تمرینات پلایومتریک، سطح فعالیت سرمی CK در گروه های ماساژ و کشش پویا و کنترل، به طور معنی داری افزایش یافت (05 /0P<). سطح فعالیت CK به جز گروه ماساژ، در سایر گروه ها، 48 ساعت پس از تمرین به سطح پایه بازگشت، اما در گروه ماساژ، به طور معنی داری بالاتر از سطح پایه بود (0001 /0=P). در سطح فعالیت سرمی LDH گروه ها، نیز تغییر معنی داری مشاهده نشد (05 /0P>).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد، استفاده از تمرینات گرم کردن حس عمقی در رشته والیبال، نسبت به سایر روش های گرم کردن، می تواند تاثیر بیش تری در پیشگیری از آسیب های عضلانی متعاقب تمرین داشته باشد.
    کلیدواژگان: تمرین پلایومتریک، حس عمقی، ماساژ، تمرینات کشش عضله، کوفتگی عضلانی، والیبال
  • طیبه زارع زاده، نعمت نعمتی * صفحات 403-410
    سابقه و هدف
    توصیه ها به داشتن فعالیت فیزیکی مناسب در بارداری رو به گسترش و بهبود پیامد های بارداری از ارکان نظام سلامت است. نظر به اهمیت این موضوع هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر هشت هفته پیاده روی منظم بر پیامد نوزادی بارداری زنان نخست زا بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به روش کار آزمایی میدانی بر روی 80 زن باردار نخست زای سالم، غیر ورزشکار 20 تا 35 سال، خانه دار، تک قلو، ساکن دامغان از سن 28 هفته حاملگی انجام گرفت. نمونه ها به روش نمونه گیری مستمر انتخاب و سپس به طور تصادفی به دو گروه مساوی کنترل و مداخله تقسیم شدند. گروه مداخله برنامه تمرین هشت هفته ای، هفته ای سه بار، و هر بار سی دقیقه پیاده روی منظم را با شدت خود انتخاب اجرا نمودند. و گروه کنترل فقط پیگیری شدند.
    یافته ها
    وزن، قد، و دور سر نوزادان پس از تولد در دو گروه تفاوت معناداری نداشت و در گروه مداخله امتیاز آپگار دقیقه اول (008 /0=P) و دقیقه پنجم (01 /0=P) بالاتر و دفع مکونیوم (034 /0=P) چهار برابر کم تر بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد در نوزادان گروه مداخله هیچ کاهش رشدی دیده نشد و این نوزادان با آپگار دقیقه اول و پنجم بالاتر و دفع مکونیوم کم تر وضعیت بهتری داشتند. بنابراین برنامه پیاده روی منظم با شدت خود انتخاب در طی بارداری بعد از 28 هفتگی با اثرات مطلوب بر پیامدهای نوزادی به عنوان یک توصیه عمومی مناسب در زنان باردار سالم پیشنهاد می شود
    کلیدواژگان: پیاده روی، نتیجه بارداری، نوزاد تا 4 هفته، بارداری
  • حسینعلی صفاخواه، عطیه بازرگانی، علی قنبری * صفحات 411-418
    سابقه و هدف
    ضایعه اعصاب محیطی و مرکزی علاوه بر ناتوانی حرکتی موجب درد مزمن نوروپاتیک در بسیاری از افراد مصدوم می گردد. ورزش به عنوان یک روش رفتاری و غیر دارویی دارای اثرات مفیدی بر سلامت عمومی در شرایط عادی و بیماری است از این رو هدف این مطالعه، ارزیابی اثر ورزش بر درد نوروپاتیک ناشی از ضایعه مزمن فشاری (Chronic constriction injury، CCI) عصب سیاتیک بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه از موش های صحرایی نر نژاد ویستار با وزن 20±200 گرم استفاده شد. حیوانات به طور تصادفی به پنج گروه (گروه های سالم، نوروپاتی، شم، ورزش پیش از نوروپاتی و ورزش پس از نوروپاتی) تقسیم شدند. پس از بی هوش کردن حیوانات، برای ایجاد نوروپاتی، جراحی CCI روی عصب سیاتیک انجام شد و سپس حیوانات در قفس های مجزا نگه داری شده و تا به هوش آمدن جهت جلوگیری از کاهش درجه حرارت بدن با حوله ای پوشانده شدند. آلودینیای مکانیکی و هایپرآلژزی حرارتی به ترتیب با استفاده از von Frey Filament و Plantar Test تعیین شد.
    یافته ها
    آستانه پاسخ به تحریک مکانیکی و حرارتی در گروه نوروپاتی (CCI) به طور معنی داری (05 /0>P) نسبت به گروه های شم و سالم پایین تر بود. ورزش متعاقب CCI موجب کاهش معنی دار (01 /0P<) آلودینیای مکانیکی نسبت به گروه CCI گردید. هم چنین آستانه عقب کشیدن پا در پاسخ به تحریک درد حرارتی در گروه ورزش پس از CCI افزایش معنی دار (05 /0P<) نسبت به گروه CCI نشان داد.
    نتیجه گیری
    فعالیت فیزیکی متعاقب درد نوروپاتی موجب کاهش درد ناشی از محرک مکانیکی و حرارتی می گردد
    کلیدواژگان: انقباض، ورزش، پردردی، درد عصبی، موش های صحرایی
  • داوود عرب، آرش اردستانی، مجید میرمحمدخانی*، مریم علی نژاد صفحات 419-425
    سابقه و هدف
    جراحی واریکوسل یکی از درمان های شایع ناباروری در مردان می باشد. با توجه به این که درمان ناباروری یک پروسه زمان بر و پر هزینه می باشد این مطالعه با هدف تعیین ارتباط برخی عوامل با موفقیت در این روش جراحی و به منظور پیش بینی بهتر نتیجه درمان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    با انجام یک مطالعه مقطعی توصیفی تحلیلی، همه بیمارانی که به دلیل ابتلا به واریکوسل از ابتدای سال 1387 الی بهار سال 1391 در بیمارستان امیرالمومنین شهر سمنان تحت عمل جراحی واریکوسلکتومی ساب اینگوینال قرار گرفته بودند، در صورت رضایت وارد مطالعه شدند. اطلاعات بیماران شامل سن، حجم بیضه، درجه واریکوسل، شاخص های کیفیت اسپرم قبل عمل (حرکت، مورفولوژی، تعداد) و نیز تعداد وریدهای مسدود شده از پرونده پزشکی بیماران استخراج شد. موفقیت عمل در فاصله زمانی 4 تا 12 ماه بعد از عمل بر اساس بهبود کیفیت اسپرم (بهبود 15درصدی در حداقل دو تا از شاخص های اسپرم) و نیز وقوع بارداری در بیماران متاهل با انجام آزمایش مجدد اسپرم و مصاحبه تلفنی پیگیری شد.
    یافته ها
    134 بیمار شامل 116 نفر متاهل و 18 نفر مجرد با میانگین (و انحراف معیار) سنی 61/6±49/29 سال در مطالعه شرکت کردند. میانگین حجم بیضه 94/1±19/20 میلی لیتر و میانگین تعداد وریدهای مسدود شده 15/1±05/4 بود. 4/25% از بیماران واریکوسل درجه 1 و بقیه واریکوسل درجه 2 و 3 داشتند. میانگین حرکت، مورفولوژی و تعداد اسپرم قبل از عمل به ترتیب 81/16±58/33، 65/15±95/31 و 90/33±25/35 بود به طوری که این شاخص ها بعد از عمل به ترتیب 94/15±69/39، 66/14±76 /34 و 72/30±04/46 بود. درصد وقوع بارداری و نیز بهبود در کیفیت اسپرم در بیماران به ترتیب 2 /52% و 74% بود. شانس بهبود کیفیت اسپرم با درجات بالاتر واریکوسل (004 /0=p)، حرکت کم تر (008 /0=p)و مورفولوژی بدتر (013 /0=p) اسپرم قبل از عمل ارتباط معنی داری داشت. هم چنین شانس وقوع بارداری با سن کم تر (003 /0=p)، حجم بیش تر بیضه (03/ 0=p) و درجه بالاتر واریکوسل (004 /0=p) ارتباط نشان داد.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که از میان بیمارانی که تحت عمل واریکوسل قرار می گیرند بیماران جوان تر که مبتلا به درجات بالاتر بیماری بوده و حجم بیضه آن ها بیش تر است و نیز کسانی که کیفیت اسپرم های ایشان قبل از عمل از نظر حرکت و مورفولوژی نامطلوب تر است، بیش تر از بقیه از عمل سود می برند
    کلیدواژگان: واریس بیضه، ناباروری، مردان، جراحی، اسپرماتوزوئیدها
  • خلیل الله معینیان *، طیبه راستگو صفحات 426-432
    سابقه و هدف
    استخرهای شنا می توانند انواع بسیاری از بیماری های واگیر را منتقل نمایند. غلظت کلر و جنسیت شناگران از مهم ترین عوامل موثر بر کیفیت آباستخرها می باشند. هدف این مطالعه، تعیین کارآیی کلریناسیون و تاثیر عمقاستخر و جنس شناگران بر شش شاخص کیفیت میکروبی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی، 36 نمونه از نقاط مختلفاستخر آقایان و بانوان برداشت و کلر باقی مانده، کدورت، مجموع کلیفرم، اشرشیا کلی، باکتری های هترتروف، استافیلوکوکوس اورئوس، استرپتوکوک مدفوعی و سودوموناس آئروژینوزا آزمایش گردید.
    یافته ها
    میانگین کلر باقی مانده ی کل دراستخر آقایان و بانوان به ترتیب 47/1 و 47/2 میلی گرم در لیتر و در حد استاندارد کشور بود. با این وجود، میانگین تعداد اشرشیا کلی، باکتری های هترتروف و سودوموناس آئروژینوزا در هر دواستخر بانوان و آقایان بیش از استاندارد ایران و دراستخر بانوان بیش ازاستخر آقایان بود. میانگین کدورت نیز به ترتیب 34/1 و 97/1 NTU و فراتر از حد استاندارد کشور بود.
    نتیجه گیری
    به رغم غلظت بالاتر کلر دراستخر بانوان، میانگین برخی شاخص های میکروبی دراستخر بانوان بیش تر ازاستخر آقایان برآورد گردید که نشان دهنده ی تاثیر جنس شناگران و وجود آلودگی بیش تر دراستخر بانوان می باشد. هم چنین تفاوت مشاهده شده بین میانگین شاخص ها در عمق های مختلف در هراستخر و نیز بیناستخر بانوان و آقایان معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: استخرهای شنا، اشرشیاکلی، باکتری های هتروتروف، استرپتوکوک، استافیلوکوکوس ارئوس، پسودوموناس آئروژینوزا
  • علی اقا سعدالهی، مریم مخلصین*، مرضیه مداح، فاطمه کسبی، معصومه سلمانی، راهب قربانی صفحات 433-438
    سابقه و هدف
    حافظه فعال به توانایی ذخیره و شاهد اطلاعات برای مدت کوتاه اطلاق می شود. این حافظه رابطه بسیار نزدیکی با مهارت خواندن و سایر مهارت های تحصیلی نظیر هجی کردن، درک مطلب و ریاضیات دارد. این مطالعه به منظور بررسی و مقایسه حافظه فعال واج شناختی در کودکان طبیعی و کودکان مبتلا به نارساخوانی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی روی 30 نفر دانش آموز نارساخوان تحت پوشش مرکز اختلالات یادگیری آموزش و پرورش شهر سمنان و 60 دانش آموز ابتدایی فاقد هرگونه افت تحصیلی و مشکل هوشی به عنوان گروه شاهد انجام شد. در این پژوهش از آزمون های حافظه فعال واج شناختی مشتمل بر آزمون یاد آوری کلمات، آزمون یادآوری مستقیم اعداد و آزمون تکرار ناکلمه استفاده شد.
    یافته ها
    دو گروه از نظر سن (552/0=p) و جنس (880/0=p) متناسب بودند. کودکان طبیعی در آزمون های یادآوری کلمات، آزمون یادآوری مستقیم اعداد و آزمون تکرار ناکلمه نسبت به کودکان نارساخوان عمل کرد بهتری داشتند و تفاوت معنی داری بین دو گروه کودکان نارسا خوان و کودکان طبیعی مشاهده شد (001/0p<).
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد کودکان نارسا خوان نسبت به کودکان طبیعی عمل کرد ضعیف تری در زیرآزمون های حافظه فعال دارند. نتایج این مطالعه می تواند در جهت افزایش آگاهی معلمین و متخصصان گفتاردرمانی برای طراحی و اجرای برنامه های آموزشی و درمانی با بهره گیری از فعالیت های مربوط به حافظه فعال برای کودکان نارساخوان و نیز سایر اختلالات یادگیری به کار گرفته شود
    کلیدواژگان: حافظه فعال، کودکان نارسا خوان، کودکان
  • حسن امامی، رضا رادفر * صفحات 439-446
    سابقه و هدف
    بررسی ادبیات دانشگاهی درباره تجاری سازی تحقیقات دانشگاهی نشان می دهد که روش های مختلف تجاری سازی وجود دارند و برخی از طبقه بندی های رسمی و غیررسمی از این روش ها توسط صاحب نظران ارائه شده است. هدف از این مطالعه ارزیابی وضعیت تجاری سازی تحقیق و توسعه و دستیابی به نتایج فعالیت های تحقیقاتی مستند دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در یک دوره زمانی 10 ساله است.
    مواد و روش ها
    داده های استفاده شده در این مطالعه با استفاده از فعالیت های تحقیقاتی مستند دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از سال 1383 لغایت 1392 طی یک مطالعه مقطعی تحلیل شد. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری 10 دانشکده و 37 مرکز تحقیقاتی بودند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 26 محصول (عمدتا دارویی)، 65 مورد تعداد اختراع، نوآوری و اکتشاف، 44 مورد برنامه مشترک با صنعت و 15 شرکت دانش بنیان، یک مورد مرکز رشد سلامت و 4325 هزار دلار جذب گرنت های بین المللی و کسب 56240 میلیون ریال درآمد، از جمله مهم ترین دستاوردهای دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بوده است. هم چنین در این مدت 12000 طرح تحقیقاتی، 14810 مقاله در مجلات معتبر داخلی و خارجی 6178 مقالات ارائه شده در همایش های بین المللی و 226 جلد کتاب تالیف داشته است.
    نتیجه گیری
    روند تجاری سازی فعالییت های پژوهشی در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از سال 1389 سیر صعودی داشته است و در حال افزایش می باشد.
    کلیدواژگان: تجاری سازی، پژوهش، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
  • سعید حبیب الهی، احمد سوری، فاطمه حاجی اربابی، جمال عاشوری * صفحات 447-454
    سابقه و هدف
    آموزش نوروفیدبک به عنوان یک روش درمانی جدید با اصلاح ناهنجاری های موجود در نوار مغزی می تواند به بهبود توجه پایدار و طرح ریزی دانش آموزان مبتلا به اختلال نقص توجه کمک کند. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش نوروفیدبک بر توجه پایدار و طرح ریزی دانش آموزان مبتلا به اختلال نقص توجه انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش همه دانش آموزان ابتدایی مبتلا به اختلال نقص توجه مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر قرچک در سال 1393 بودند. در مجموع 30 دانش آموز با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه جایگزین شدند. گروه آزمایش 12 جلسه 60 دقیقه ای با روش نوروفیدبک آموزش دید. برای اندازه گیری توجه پایدار از آزمون کامپیوتری CPT و برای اندازه گیری طرح ریزی از آزمون کامپیوتری برج لندن استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد روش آموزش نوروفیدبک به طور معناداری باعث افزایش توانایی توجه پایدار و طرح ریزی در دانش آموزان مبتلا به اختلال نقص توجه شد (05/0>p).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد روش آموزش نوروفیدبک می تواند در بهبود توجه پایدار و طرح ریزی دانش آموزان مبتلا به نقص توجه موثر باشد. بنابراین مشاوران و درمانگران می توانند از روش مذکور در درمان دانش آموزان مبتلا به اختلال نقص توجه استفاده کنند.
    کلیدواژگان: نوروفیدبک، توجه، اختلال کمبود توجه، بازی های ویدوئی
  • خدیجه عنصری*، منا موسوی، زهرا حاجی مهدی نوری، نسترن وهابی برزی صفحات 455-463
    سابقه و هدف
    سرطان پروستات، شایع ترین سرطان در میان مردان و یک سرطان وابسته به گیرنده های هورمون جنسی است. جهش ژن این گیرنده ها احتمالا در ایجاد سرطان پروستات نقش دارد. هدف از این مطالعه، بررسی فراونی پلی مورفیسم در اینترون 1 از ژن گیرنده آلفا استروژن (ER&alpha)، اگزون 5 در ژن گیرنده بتا استروژن((ER&beta استروژن و اینترون 7 در ژن گیرنده پروژسترون ((PR و ارتباط آن با خطر ابتلا به سرطان پروستات می باشد.
    مواد و روش ها
    آنالیز PCR-RFLP بر روی ژن های ER&alpha، ER&beta و PR بر روی 100 بیمار مبتلا به سرطان پروستات مراجعه کننده به بخش اورولوژی، انستیتوی علوم پزشکی و تحقیقاتی واقع در چندیگر، هندوستان صورت گرفته و با همان تعداد فرد سالم به عنوان کنترل مراجعه کننده به همان مرکز مقایسه گردید.
    یافته ها
    در این مطالعه مورد – شاهدی، نتایج نشان داد که رابطه مستقیمی بین خطر ابتلا به سرطان پروستات در بین حاملین ژنوتیپ -/- از ژن ER&alpha وجود دارد (03/0=P، 70/6-08/1، .CI 95%: 70/2،OR) در حالی که رابطه معناداری بین این بیماری و ژنوتیپ Rr از ژن ER&beta (21/0=P، 23/5-52/0، .CI 95%: 65/1،OR) و ژنوتیپ A1/A2 از ژن PR (204/0=P، 15/5-70/0، .CI 95%: 90/1،OR) وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که افزایش چشم گیری در افراد با ژنوتیپ -/- از ژن ER&alpha با خطر ابتلا به سرطان پروستات وجو دارد که از لحاظ آماری نیز معنادار می باشد در حالی که چنین ارتباطی با دیگر ژنوتیپ های ژن های ER&beta و PR با این بیماری در جمعیت مورد مطالعه مشاهده نشده است.
    کلیدواژگان: گیرنده استروژن، گیرنده پروژسترون، پلی مورفیسم ژنتیکی، سرطان پروستات
  • محی الدین تیموری سنگانی، زهرا سلیمانی*، شهره جلایی، سلمان عبدی صفحات 464-469
    سابقه و هدف
    نتایج پژوهش ها در مورد ارتباط بین آگاهی واج شناختی و سرعت نامیدن متناقض می باشد. یکی از دلایل تناقض نتایج، نوع زبان های نوشتاری مورد مطالعه است. هدف این مطالعه بررسی رابطه بین سرعت نامیدن و آگاهی واجی در دانش آموزان فارسی زبان می باشد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش مقطعی، روی 15 دانش آموز پایه دوم و 15 دانش آموز پایه سوم ابتدایی شهر تهران انجام گرفت. از هر دو گروه آزمون های نامیدن خودکار سریع و آگاهی واج شناختی به عمل آمد و نمرات دو گروه در هر بخش مقایسه و سپس هم بستگی بین نمرات آزمون ها در هر گروه بررسی شد.
    یافته ها
    عمل کرد دو گروه به صورت معناداری در خرده آزمون های نامیدن و حذف واج آغازین و پایانی (002/0=p) و حذف واج میانی (001/0=p) متفاوت است. در خرده آزمون های تشخیص کلمات دارای واج پایانی یکسان و تقطیع واجی تفاوت معناداری بین دو گروه مشاهده نشد. زمان نامیدن حروف (001/0=p) و اعداد (019/0=p) در دانش آموزان پایه سوم به طور معناداری کم تر بود. بین نامیدن سریع حروف، اعداد، اشیاء و رنگ ها با متغیرهای آگاهی واجی در دانش آموزان پایه دوم و سوم هم بستگی معنی دار مشاهده نشد. به جز در دانش آموزان پایه سوم که در آن ها بین نامیدن سریع حروف و اشیاء با متغیر تشخیص کلمات دارای واج پایانی یکسان میزان هم بستگی معنی دار مشاهده شد (05/0p&le).
    نتیجه گیری
    عدم هم بستگی معنی دار بین آگاهی واجی و سرعت نامیدن می تواند نشان دهنده آن باشد که در زبان فارسی، سرعت نامیدن مستقل از آگاهی واجی است
    کلیدواژگان: زبانشناسی، آگاهی، ایران، دانش آموزان
  • فاطمه مطهری نژاد، امیرهوشنگ بختیاری*، سپیده سید ، اعظم شریعت زاده، ندا علیزاده صفحات 470-478
    سابقه و هدف
    با توجه به اهمیت توان بخشی پس از ترمیم ضایعات اعصاب محیطی و شروع زودهنگام آن و نیز ارتباط آن با رشد حسی و حرکتی، هدف از این مطالعه بررسی و مقایسه میزان بهبودی ضایعات اعصاب محیطی مدین و النار از نظر حسی و حرکتی و قدرتی و عوامل موثر بر این بهبودی پس از توان بخشی بعد از گذشت یک سال می باشد.
    مواد و روش ها
    33 بیمار دچار ضایعات اعصاب النار و مدین مراجعه کننده به مرکز توان بخشی دست ایران در کلینیک اسما که توسط یک جراح و یک درمانگر تحت درمان قرار گرفته بودند، از نظر حسی و حرکتی توسط دو درمانگر مجرب مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    7/69% شرکت کنندگان مردان و 3/30% خانم ها با میانگین سنی 31 بودند. بیش ترین عصب آسیب دیده، النار (5/54%) بود و 3/30% ضایعات مربوط به مدین و 2/15% آسیب توام عصب النار و مدین بود. میانگین فاصله زمانی جراحی تا شروع توان بخشی 10 روز بود. بازگشت حس و حرکت در ضایعات عصب مدین در مقایسه با آسیب عصب النار، بیش تر و بهتر بود. مقایسه میانگین تغییرات ضایعات اعصاب النار و مدین در دو گروه مردان و زنان تفاوت معنی داری را نشان نداد. بر اساس آزمون آماری رگرسیون چند متغیره، سن مهم ترین عامل تاثیرگذار در بهبودی ضایعات اعصاب محیطی بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده بازگشت حس و حرکت در ضایعات عصب مدین بهتر از عصب النار بود. بهبودی حسی مهم ترین جنبه در درمان این ضایعات بوده و بر سایر جنبه های بهبودی آن ها موثر است. هم چنین نتایج نشان داد هر چه فاصله زمانی ترمیم تا شروع توان بخشی کوتاه تر باشد میزان بازگشت حس نیز بیش تر است و به عنوان یکی از عوامل موثر در بهبودی حس در این بیماران اهمیت دارد.
    کلیدواژگان: آسیب های اعصاب محیطی، توانبخشی، عصب اولنار، عصب مدین
  • آسیه سرگلزهی، کتانه ابراری *، محمود الله دادی سلمانی، ایران گودرزی صفحات 479-485
    سابقه و هدف
    هدف از تحقیق حاضر بررسی اثرات تزریق مکرر ملاتونین بر رفتارهای شبه اضطرابی ناشی از القاء بیماری اختلال استرس پس از سانحه (Post-traumatic stress disorder، PTSD) می باشد.
    مواد و روش ها
    القا PTSD در 60 سر موش صحرایی نر به روش تلفیقی شوک و تک استرس طولانی مدت (Single prolong stress، SPS) صورت گرفت. حیوانات به مدت 5 روز روزانه برای2 ثانیه یک شوک یک میلی آمپر دریافت کردند و سپس با مدل سه مرحله ای SPS (2ساعت در مقید کننده، بلافاصله 20 دقیقه شنای اجباری و 15 دقیقه بعد بی هوشی با دی اتیل اتر) مواجه شدند. هفت روز بعد، تست Open field و ماز به علاوه ای مرتفع انجام شد. تزریق روزانه داخل صفاقی ملاتونین در 3 دوزmg/kg 5،10،15 یا سالین بعد از القا مدل تا روز تست انجام شد.
    یافته ها
    آنالیز واریانس یک طرفه نشان داد که گروه های بیمار (سالین) و تیمارشده (ملاتونین) از نظر درصد زمان گذرانده شده در بازوهای باز ماز به علاوه ای مرتفع با یک دیگر تفاوت معنادار دارند و ملاتونین تنها با دوز mg/kg 15 به طور معنی داری میزان درصد زمان گذرانده شده را در بازوی باز در مقایسه با گروه کنترل افزایش داد. تفاوت معنی داری از نظر درصد دفعات ورود به بازوی باز وجود ندارد. مقدار Crossing در Open field به طور معنی داری در حیواناتی که ملاتونین mg/kg 10 دریافت کردند در مقایسه با گروه کنترل بیش تر بود.
    نتیجه گیری
    ملاتونین قادر است اضطراب ایجاد شده ناشی از PTSD را اصلاح نماید.
    کلیدواژگان: اضطراب، ملاتونین، اختلال فشار روحی پس ضربه ای، موش صحرایی
  • محمد نساجی، فرحناز قهرمانفرد، مژده جهانبانی فر، راهب قربانی * صفحات 486-492
    سابقه و هدف
    وجود ارتباط بین زونا و بدخیمی از سال ها قبل مورد بررسی قرار گرفته است. هم چنین به خوبی اثبات شده است که زونا در بیماران با بدخیمی از قبل تشخیص داده شده، بیش تر رخ می دهد، اما این که آیا ریسک ابتلا به بدخیمی در افرادی که سابقه زونا دارند بیش تر است یا نه؟ هنوز مورد بحث است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مورد شاهدی، 268 نفر افراد بالای 18 سال، که بین سال های 1388 لغایت 1392 به بیمارستان فاطمیه (س) سمنان مراجعه و بر اساس شرح حال، پاراکلینیک و پاتولوژی و توسط متخصص انکولوژی، اخیرا برای آنان بدخیمی تشخیص داده شده بود به عنوان مورد و 268 نفر از بین افرادی که به علل دیگر به درمانگاه ها مراجعه و یا در بیمارستان بستری شده و بدون سرطان شناخته شده بودند، به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. در هر دو گروه سابقه زونا پرسیده شد. علاوه بر آن اطلاعات مربوط به سن، جنس، نوع بدخیمی، سابقه ابتلا به زونا، زمان تشخیص بدخیمی، مدت زمان بین ابتلا به زونا تا تشخیص بدخیمی در چک لیست وارد شد. افراد با سابقه مشکوک زونا از مطالعه خارج شدند.
    یافته ها
    دو گروه از نظر سن و جنس جور بودند (05/0p>). 9/4% (13نفر) از بیماران مبتلا به بدخیمی و 4/10% (28نفر) از گروه کنترل، سابقه زونا داشتند. سابقه زونا در بیماران دچار بدخیمی به طور معنی داری نسبت به گروه کنترل کم تر بود (017/0=P، 86/0-22/0 CI: 95%، 440/0=OR). ارتباط بین بدخیمی و زونا در زنان و هم چنین مردان معنی دار نبود. ارتباط بین زونا و بدخیمی در افراد 60 ساله یا بیش تر معنی دار نبود اما این ارتباط در افراد کم تر از 60 سال معنی دار بود (010/0=P، 67/0-05/0 CI: 95%، 19/0=OR).
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان می دهد که سابقه زونا نه تنها عامل خطری برای ابتلای بعدی به بدخیمی نمی باشد، بلکه احتمال دارد نقش محافظتی در ابتلا به بدخیمی داشته باشد. مطالعات دیگر با نمونه بیش تر در سطح سلولی و ایمونولوژیک توصیه می شود
    کلیدواژگان: زونا، بدخیمی، عوامل خطر، سرطان
  • عبدالحمید حاجی حسنی*، فرید بحرپیما، امیرهوشنگ بختیاری صفحات 493-500
    سابقه و هدف
    حدود 7% جمعیت دنیا به بیماری دیابت مبتلا هستند و از عوارض گسترده آن رنج می برند. مطالعات متفاوتی درباره اثرات سودمند تمرینات هوازی و مقاومتی بر شاخص های نوسانات پاسچر در افراد و گروه های مختلف موجود است، ولی تاکنون بررسی در مورد، اثر تمرینات اکسنتریک به صورت اختصاصی بر میزان و سرعت جابه جایی مرکز فشار در بیماران دیابتیک، در دست نمی باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی و مقایسه اثر تمرینات اکسنتریک و کانسنتریک بر شاخص های کینتیک بیماران دیابتیک نوع 2 می باشد.
    مواد و روش ها
    28 بیمار مذکر و مونث با میانگین سنی 79/51 سال مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کننده به مرکز تحقیقات توان بخشی عصبی عضلانی دانشگاه علوم پزشکی سمنان به طور تصادفی در دو گروه تمرینات اکسنتریک و تمرینات کانسنتریک با استفاده از تردمیل قرار گرفتند. میزان جابه جایی در دو جهت قدامی– خلفی و داخلی– خارجی و سرعت جابه جایی در دو جهت قدامی- خلفی و داخلی- خارجی، قبل و بعد از دوره مداخله در هر دو گروه اندازه گیری و مقایسه گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد که تمرینات اکسنتریک نسبت به تمرینات کانسنتریک باعث کاهش معنی داری در میزان جابه جایی مرکز فشار پا در دو جهت قدامی-خلفی (016/0=P) و داخلی-خارجی (005/0=P) و هم چنین سرعت جابه جایی مرکز فشار پا در دو جهت قدامی-خلفی (020/0=P) و داخلی-خارجی (037/0=P) می شود.
    نتیجه گیری
    از یافته های مطالعه ما به نظر می رسد که تمرینات اکسنتریک موجب بهبود معنی دار نوسانات پاسچر نسبت به تمرینات کانسنتریک در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 می گردد
    کلیدواژگان: دیابت شیرین نوع2، ورزش، ورزش درمانی، تعادل وضعیتی
  • مرضیه رضایی، علی خالقیان * صفحات 501-508
    سابقه و هدف
    هپاتیت های ویروسی و HIV از مهم ترین معضلات در سلامتی جوامع بشری محسوب می شوند. با وجود پیشرفت های چشم گیر در تشخیص، غربالگری، روش های کنترل این بیماری ها، انتقال ویروس ها از طریق خون یکی از چالش های مهم در مراکز انتقال خون می باشد. هدف از این پژوهش تعیین شیوع هپاتیت B، هپاتیت C و HIV در اهداکنندگان خون سالم استان سمنان می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع گذشته نگر مقطعی بوده که با بررسی اطلاعات فردی و نتایج آزمایشات خون اهداکنندگانی که از فروردین 1390 تا اسفند 1393 به انتقال خون استان سمنان مراجعه کرده اند و از نظر عفونت های قابل سرایت با انتقال خون (هپاتیت B، هپاتیت C و HIV) ارزیابی شده اند، انجام شد.
    یافته ها
    در این مطالعه در مجموع 42253 اهداکننده خون مورد بررسی قرار گرفتند که 100 نفر HBSAg مثبت بودند، 26 نفر از نظر HCV و 4 نفر HIV مثبت بودند. شیوع مواردHCV Ab، HBsAg و HIVAb مثبت در بین کل اهداکنندگان خون به ترتیب 062/0%، 237/0% و 009/0% بود. شیوع هپاتیت B، هپاتیت C و HIV در اهداکنندگان بار اول، مرد و متاهل بیش تر بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به اطلاعات به دست آمده از تحقیق حاضر، شیوع عفونت های منتقله از راه خون نسبت به بسیاری از مناطق دنیا و حتی نسبت به مطالعاتی که در ایران انجام پذیرفته است پایین تر می باشد، که این نتایج بسیار امیدوار کننده می باشد. هم چنین به دلیل نیاز روز افزون به خون و فراورده های خونی و جلوگیری از هدر رفتن منابع انسانی داوطلب اهدای خون، می توان نتیجه گرفت که روند غربالگری و انتخاب اهداکننده برای یافتن افراد پرخطر موثر و ضروری است. با توجه به شیوع بسیار پایین ویروس های قابل انتقال از طریق خون در اهداکنندگان مستمر به نظر می رسد جهت دسترسی به ذخیره خونی سالم، استفاده از اهداکنندگان مستمر باید در اولویت قرار گیرد
    کلیدواژگان: انتقال خون، هپاتیت B، هپاتیت C، HIV، سلامت خون، اهدا کنندگان خون
  • عاطفه عرب عامری، حمیدرضا ثامنی *، احمدرضا بندگی صفحات 509-517
    سابقه و هدف
    استرس در دوران نوزادی اثرات گوناگونی بر سیستم های مختلف بدن از جمله سیستم عصبی، هورمونی، دفاعی، تولیدمثلی و غیره دارد. هدف از این مطالعه بررسی اثر حفاظتی عصاره هیدرو الکلی پروپولیس بر تغییرات ساختاری تخمدان نوزادان موش صحرایی ناشی از استرس دوری از مادر می باشد.
    مواد و روش ها
    تعداد 48 سر موش صحرایی ماده با سن 15 روز و میانگین وزنی 20-15 گرم تهیه و به طور تصادفی به شش گروه هشت تایی تقسیم شدند. کلیه آزمایش ها از روز 15 بعد از تولد شروع و در روز 21 بعد از تولد پایان یافتند. گروه اول (کنترل منفی) شامل نوزادان 21 روزه بدون هرگونه مداخله، گروه دوم (کنترل مثبت) شامل نوزادان 15 روزه بدون استرس همراه با تزریق محلول سالین، گروه سوم (گروه استرس) شامل نوزادان 15 روزه ای که در طی دوره روزانه شش ساعت از مادرشان جدا بودند، گروه چهارم، پنجم و ششم شامل نوزادان 15 روزه ای که علاوه براسترس دوری از مادر، بطور روزانه به ترتیب به میزان 50 و 100 و 200 میلی گرم به ازای یک کیلوگرم عصاره پروپولیس دریافت کردند. 24 ساعت بعد از آخرین تزریق، سطح کورتیکوسترون خون اندازه گیری شد. سپس تخمدانها خارج شده و از آنها برشهای 5 میکرومتری تهیه شده وبا روش های H&E و PAS رنگ آمیزی شدند. مقاطع تخمدان با استفاده از میکروسکوپ نوری مجهز به نرم افزار آنالیز تصاویر بافتی هیستومورفومتری شدند.
    یافته ها
    استرس دوری از مادر باعث افزایش سطح کورتیکوسترون، کاهش تعداد انواع فولیکول ها، اووسیت و افزایش تعداد فولیکول های آترتیک تخمدان نوزادان گردید. استفاده از عصاره آبی- الکلی پروپولیس باعث کاهش سطح کورتیکواسترون سرم خون، افزایش تعداد انواع فولیکول های تخمدان، افزایش تعداد اووسیت و کاهش تعداد فولیکول های آترتیک تخمدان به دنبال استرس نوزادان گردید.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که عصاره آبی- الکلی پروپولیس ایرانی به طور قابل ملاحظه ای از تغییرات ساختاری تخمدان نوزادان موش صحرائی به دنبال استرس جلوگیری می کند
    کلیدواژگان: پروپولیس، استرس، تخمدان، کورتیکوسترون، نوزاد، موش صحرایی
  • مهدی شهریاری نور*، فرید عزیزی جلیلیان، حسینعلی صفاخواه صفحات 518-531
    سابقه و هدف
    کوجیک اسید، با ساختار شیمیایی 5-هیدروکسی-2-هیدروکسی متیل-&gamma- پیرون یک اسید آلی است که در طی فرآیند تخمیر هوازی با استفاده از سوبستراهای گوناگون، توسط انواع مختلفی از قارچ ها، به طور زیستی تولید می شود. در این مطالعه تولید و بهینه سازی کوجیک اسید توسط قارچ آسپرژیلوس ایزوله شده بومی با روش Response Surface پرداخته شد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق از روش تخمیر در کشت غوطه ور به منظور تولید کوجیک اسید توسط سویه جداسازی شده از جنس آسپرژیلوس به کار گرفته شد. بررسی اولیه با استفاده از طراحی Plackett-Burman از میان منابع مختلف نیتروژن مورد آزمایش شامل عصاره مخمر، پپتون، سولفات آمونیوم، کلرید آمونیوم و اوره و منابع مختلف کربن شامل فروکتوز، ساکاروز، گلوکز، لاکتوز، مالتوزدر تولید کوجیک اسید بررسی گردید.
    یافته ها
    بر اساس آزمایشات انجام شده، پپتون و گلوکز موثرترین فاکتور از نظر منابع کربن و نیتروژن در تولید کوجیک اسید مشاهده گردیدند (05/p<0). در مرحله بعدی بهینه سازی طی بررسی تاثیر فاکتورهای محیطی از قبیل دما و pH و هم چنین پپتون و گلوکز به عنوان منابع کربن و نیتروژن در تولید کوجیک اسید با به کارگیری روش Response Surface 4/34 گرم در لیتر حاصل شد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج حاصله برای به دست آوردن حداکثر تولید کوجیک اسید باید میزان گلوکز 8/71%، پپتون 37/4%، دما 29/9 درجه سانتی گراد و 75/6=pH در نظر گرفت
    کلیدواژگان: کوجیک اسید، بهینه سازی، آسپرژیلوس
|
  • Ghodratollah Roshanaei, Maliheh Safari, Javad Faradmal, Manocher Karami, Zahra Kouselo Pages 277-287
    Introduction
    Gaining information about the condition of a society from various aspects is one of the main requirements for planning. Assessment and determination of social condition would help the executives to quickly estimate the essential requirements. In regard to the lack of proper ranking and clustering information related to provinces with the use of related variables due to health indicators of vital horoscope in rural areas, we conducted this study with the aim of ranking and clustering of provinces using these indicators.
    Materials And Methods
    Provinces were ranked based on the group of vital horoscope indices related to the rural areas published by the Ministry of Health. Multivariate analysis of the principal components and factorial analysis were used to rank the provinces and cluster analysis was applied to specify the homogeneous provinces. The data were analyzed by using SPSS16 and R3.1.1 software.
    Results
    Three extracted factors of mortality, fertility and population, and performance indices were composed more than 86% of data variations. Ranking based on the first factor indicated that south and north Khorasan and Kordestan conditions were unfavorable, while, Tehran and Mazandaran were in favorable conditions. The cluster analysis also placed the similar provinces in terms of health and social indicators in one group.
    Conclusion
    This study showed that the provinces with favorable socio-economic conditions were those with closest distance to the Capital and also those with more social and cultural exchanges due to the tourist industries. Since the socio-economic facilities are not distributed equally through the country, therefore, more equitable socio-economic attention and care to more deprived areas seems essential, which eventually would lead to the growth and development of health indicators in the country
    Keywords: Cluster analysis, Statistical Factor Analysis, Vital Statistics, Rural Population
  • Hamid, Reza Sameni, Majid Jadidi, Sajad Sadeghi, Shima Sharifi, Abbas Ali Taherian Pages 288-296
    Introduction
    Studies have shown that Securigera securidaca L. seed (SS) has anti-epileptic, anti-diabetic, anti-hypertensive, hypokalemic, hypoglysemic, diuretic and anti-convulsion effects. The present study was designed to test the antinoceceptive effects of hydro alcoholic extract of SS seed on acute, chronic, and visceral pain in mice.
    Material And Methods
    Young adult male albino mice (n =160) within the weight range of 25-30 g were randomly divided into 20 groups (n = 8). SS (100, 200, and 500 mg/kg) and vehicle (VEH) were administered (IP) 30 min before the pain evaluation tests. Acute and chronic pain was assessed by Hot Plate, Tail Flick, Formalin and Writhing (visceral pain) tests.
    Results
    Results indicated that SS had analgesic effects (P < 0.05) in comparison to the control group and the highest dose was more effective (P < 0.001).
    Conclusion
    The finding of this study showed that SS has inhibitory effects on pain in experimental animals
    Keywords: Securigera securidaca, Acute pain, Chronic pain, Visceral pain, Mice
  • Gholamreza Daraie, Shamsollah Nooripoor, Amir Mansour Ashrafi, Raheb Ghorbani Pages 297-303
    Introduction
    Retinopathy of prematurity (ROP) is a retinal damage in preterm and low weight born infants, which can lead to blindness. Therefore, in this study we tried to investigate the probability of ROP incidence and some other related factors in preterm infants in the neonatal intensive care unit (NICU) of Amir-al-Momenin hospital in Semnan.
    Materials And Methods
    This study included 270 preterm infants with gestational age less than 37 weeks or birth weight less than 2000gr. The infants were treated with different concentrations of oxygen, and at 32-33 weeks of corrected gestational age or 4-6 weeks after birth were examined for ROP by using an indirect ophthalmoscope
    Results
    55.2% infants were male. The lowest gestational age was 28 week and the highest was 36. 21.5% of premature infants were weighed less than 1500gr and only 2.6% of them received more than 60% oxygen concentration. Incidence of ROP in these neonates was 1.1%. The incidence of ROP in infants with birth weight up to 1500g was 5.2%. No ROP development was detected in infants above 1500g. The relationship between birth weight and the incidence of ROP was significant (P= 0.010). Also, the incidence of ROP in infants who received oxygen concentration up to 60% was 0.4%, and in those who received oxygen concentration more than 60% was 28.6%. The relationship between oxygen concentration and the incidence of ROP was significant (P=0.002). There was no significant relation between gender, gestational age and the incidence of ROP.
    Conclusion
    Our findings show that the incidence of ROP in this region is considerably lower than that in other regions of Iran and the world. The probable reasons might be suitable oxygen therapy in neonatal intensive care unit or death of infants at very low gestational age in this center. Nevertheless, the cause of this serious disease in neonates warrants further investigation and assessments
    Keywords: Retinopathy of Prematurity, Infant Premature, Ophthalmoscopy, Oxygen Inhalation Therapy
  • Jalil Hasani, Seyed Saeed Hashemi Nazari, Mohammadreza Gadirzadeh, Ahmad Shojaei Pages 304-311
    Introduction
    Road traffic accidents are responsible for 2.1% of the all-cause mortalities and 23% of injury-related deaths in the world. Iran has been recognized as one of the countries with the highest rate of road accidents and mortalities related to it. Considering the fact that mortality following traffic accidents is much higher in Semnan province in comparison to the country average, we aimed to investigate the epidemiology of these accidents in Semnan.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, information related to traffic accident deaths in Semnan province (Iran) in 1391 was provided by the Legal Medicine Organization. First all the received data was controlled and then in the form of epidemiological variables were analyzed using the statistical software Stata 12. The relationship between some of the variables affecting the accident was evaluated by statistical tests.
    Results
    During the 1391,331 of death cases following traffic accidents were reported from Semnan Province. Crude mortality rate and age adjusted mortality rates were 52.29 and 52.9 per 100,000, respectively. 228 (68.88%) of these cases were male. The highest number of deaths, 134 (40/5%) occurred in the age group of 35-64 years old. The cause of death in 44.07% of cases was head injury. The highest percentage of deaths occurred in Shahrivar (September) and Tir (June). Almost 81.9% of deaths occurred in roads outside the cities.
    Conclusion
    Considering the higher rate of traffic accidents related deaths in this province in comparison to the country averages and the higher percentage of deaths in the roads outside the cities, also the fact that the cause of death was head injury in more than 40% of accidents, it is recommended that the authorities to adopt appropriate preventive programs to increase the safety of roads especially outside the cities to decrease the traffic accident mortality rate in that Province
    Keywords: Traffic Accidents, Semnan Province, Epidemiology, Mortality
  • Behnaz Bahnam, Vahid Semnani, Faeze Hadadnia, Majid Mirmohammadkhani Pages 313-322
    Introduction
    The incidence and exacerbation of psychiatric problems such as depression and anxiety resulting from vitamin D deficiency is an important issue that has been considered in recent studies. However, from the professional perspective, medical careers are more exposed to either of problems. This study was aimed to determine the serum levels of vitamin D and its association with depression in Semnan University hospitals nurses.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study the volunteered nurses employed at Semnan University of Medical Sciences hospitals were included in 2014. An inclusion criteria was their consent for participation and the exclusion criteria was a diagnosis to psychological disorder, including depression, in themselves or their first degree relatives. Serum vitamin D levels were measured by ELISA method and depression severity was evaluated by Beck Depression Inventory (BDI). The statistical analysis was done by chi-square and t tests.
    Results
    Nurses who fulfilled inclusion criteria were 182/256 employed nurses, including 138 female (75.8%) and 44 male (24.2%) with the mean age of 29.74 ± 7.919 years. 164 persons (90.1%) had bachelor's degree while the rest had Master’s, all with the mean professional experience of 7.09 ± 6.628 years. Mean body mass index in nurses was 22.47 ±3.717 kg/m2 and 12 persons (6.6%) had a history of vitamin D supplement intake during the past six months. Mean of the serum vitamin D level was 13.10 ± 5.865 ng/ml. The mean depression score was 10.45 ± 6.404. There was a significant inverse correlation between serum vitamin D levels and depression score (r = -0.338, P = 0.001).
    Conclusion
    Vitamin D deficiency in the health care professions can be partially attributed to the work environment and night shifts. These persons are predisposed to mental health problems due to occupational stress. Some studies suggest a relationship between vitamin D deficiency and psychological depression. Our results showed that by the increment in the serum vitamin D levels, BDI score decreased, which indicated that the depression severity was minimized
    Keywords: Vitamin D Deficiency_Depression_Nurses_Semnan
  • Hamide Nazemi Gelyan, Yasha Makhdumi, Alireza Nikoofar, Hadi Hasanzadeh Pages 323-328
    Introduction
    Radiotherapy plays an important role in the treatment of most malignant and also benign primary CNS tumors. Radiotherapy affects both tumor cells and normal cells. The aim of this study was to determine the absorbed dose of radiation by the skin surfacing organs at risk (lens, parotid, thyroid and submandibular gland) during radiotherapy of tumors at the frontal lobe of the brain via direct measurement in patients and phantom.
    Materials And Methods
    There are two conventional techniques for external radiotherapy of patients with tumors of the right frontal lobe. These techniques were used to estimate the amount of surface dose absorption by organs at risk (lens of eye, parotid, thyroid, submandibular glands). Technique 1 was performed for 10 patients who referred to Reza Radiation Oncology Center. Technique 1 is the radiation of frontal field with an extension to the lateral field portion. Technique I and 2, which included radiation of one frontal field along with a bilateral field were performed for a phantom model with an anthropomorphic head and neck constructed from natural human bone with paraffin wax and NaCl as surrounding soft tissues. The surface dose for each organ was measured using TLD chips.
    Results
    The measured radiation dose within all organs was within the safe limits in phantom and most patients, however, the surface dose were higher in patients in compare to phantom. In some patients, the right lens was not protected and therefore there would be some risk for cataracts. The findings provide estimation for probable complications along with frontal lobe radiotherapy.
    Conclusion
    Our findings showed that regarding these two techniques, technique I impose less harm to normal tissue, since the right lobe of brain is only irradiated. Besides, the higher values of surface dose in patients compared to phantom might be due to larger tumor field in patients, because the tumor dimensions in phantom was considered 4 cm, while in some patients it was larger
    Keywords: Brain Neoplasms, Radiotherapy, Radiometry, Phantoms Imaging, Radiation Dosage, Organ at Risk
  • Asrin Emami, Mohammad Rasool Khazaei, Mozafar Khazaei Pages 329-335
    Introduction
    In traditional medicine, Boswellia serrata (Burseraceae family) has been used for its various effects such as enhancing learning and memory. However, some side effects have been mentioned with emphasizing on a probability for abortion. Therefore, the aim of this study was to evaluate Boswellia serrata abortive effect in mice.
    Materials And Methods
    In this experimental study, virgin young female mice (balb/c) with a 25-30 gr weight were used in three different time periods: before fertilization, pre-implantation period (days 1-5 of gestation) and during implantation (days 5-7 of gestation). In each study four groups (n=8) were used including experimental groups who received 50, 100 and 200 mg/kg of Boswellia extract (IP), respectively and a control group (received 0.3 ml distilled water (IP). Animals were sacrificed on days 11-13 of pregnancy and the number of implantation sites were counted.
    Results
    The average number of implantation sites in control and 50, 100 and 200mg/kg concentrations of extract in the pre-fertilization period were 9.83±1.17, 6.5±1.76, 6.5±1.22 and 6.67±2.07, respectively (P=0.003). In the pre-implantation period they were 8.5±0.91 6±1.31, 5±1.16 and 3.29±1.27, respectively (P=0.032), and during implantation were 9.38±2.77, 6.38±3.1, 5.25±2.25 and 3.57±2.17, respectively (P=0.035). Reductions in the number of implantation sites were found to be dose-dependent in preimplantation and implantation periods.
    Conclusion
    Our findings showed that Boswellia exert has abortive effects in mice and the stronger effect was observed with higher doses during preimplantation and implantation periods.
    Keywords: Boswellia, Abortion, Mice
  • Mojgan Rahmanian, Sanam Moradan, Majid Mirmohammadkhani, Farzane Khroshi Pages 336-342
    Introduction
    Cesarean because macrosomia of fetus more happens in cases with gestational diabetes. There are different methods and outcomes for screening of gestational diabetes. In current study comparison between two accepted method of diagnosis of gestational diabetes, American diabetes association (ADA) and international association of diabetes in pregnancy study group (IADPSG) in occurrence of cesarean and macrosomia of fetus was preformed.
    Materials And Methods
    All pregnant women between 24-28 weeks of gestation from April 2013 that were referred to Amir Hospital or private office of gynecologist were evaluated. They were evaluated by both ADA and IADPSG tests. If the gestational diabetes was confirmed they were followed until delivery and the prevalence of macrosomia and cesarean were surveyed.
    Results
    Among 236 cases the prevalence of gestational diabetes were 16(7%) and 20(8%) in IADPSG and ADA (P=0.001, kappa=0.219) and the rate of cesarean were 10(62.5%) and 11(55%) in IADPSG and ADA respectively. The prevalence of fetal macrosomia were 5(31.2%) and 2(10%) in IADPSG and ADA respectively.
    Conclusion
    The percent of gestational diabetes was more with IADPSG. However, two methods have agreement in diagnosis of diabetes but the agreement was not strong. The prevalence of cesarean and macrosomia was more in ADA. It seems that two methods are not equal in diagnosis and prediction of complications of gestational diabetes
    Keywords: Gestational Diabetes, Macrosomia Fetal, Cesarean Section
  • Reihaneh Kiamanesh, Mahdi Sadnoush, Yadolllah Mehrabi Pages 343-351
    Introduction
    Vitamin B1 (Thiamin) is an essential cofactor for enzymes involving in brain glucose metabolism. The purpose of this study was to define the association between dietary vitamin B1 and the level of risk for dementia.
    Materials And Methods
    In this study we used an age and sex matched case control method, consisting of 120 men and women of 50 years (± 2) of age and older. Data were collected at ‘Iran Alzheimer Association’, Tehran, in 2013. The experimental cases (with dementia) and controls (normal) (n = 60) were randomly selected. Dietary information was collected using ‘food frequency questionnaire’ and a 24-hour food recall questionnaire, and analyzed using the food processor Nutritionist IV.
    Results
    The cases mean intake of vitaminB1 from the food sources was less than controls, before and after adjustment for confounding factors. In the effect of total energy intake method, the highest tertiles for vitamin B1 intake and the risk for dementia was obtained at (OR: 0.02 95% CI, 0.004 to 0.14), with a P-value < 0.001 in comparison to the first tertile.
    Conclusion
    The findings of this study suggest that a high vitaminB1 intake from the food sources may reduce the risk of dementia. Maintaining the effective levels through the consumption of specific foods is a viable option to prevent dementiaoccurrence and progression
    Keywords: Vitamin B1, Dementia, Diet
  • Hamid Bornasi, Ehsanollah Ghaznavi, Rad, Nasimeh Fard, Mousavi, Soleiman Zand, Hamid Abtahi Pages 352-357
    Introduction
    Streptococcus agalactiae (streptococcus group B (GBS)) is the natural inhabitants of the gastrointestinal and genitourinary tract and frequently is isolated from female reproductive tract. It is the most common cause of bacterial sepsis, meningitis, pneumonia and severe diseases in the newborn.
    Materials And Methods
    Sixty Streptococcus agalactiae isolates were collected from 500 vaginal smear samples from pregnant women in their 35 to 37 weeks of pregnancy. The antibiotic susceptibility testing was performed by using disk diffusion method on Mueller Hinton agar medium with 5% sheep blood followed by capsular serotyping and PCR for 16Sr RNA, for final approval.
    Results
    Antibiotic susceptibility test showed the lowest resistance was belong to Penicillin, ampicillin, vancomycin (0%), cefazolin (3/33%) and ceftazidime (5%).While the highest resistance was found for erythromycin (28/33%), clindamycin (15%) and tetracycline (96/66%) antibiotics. The frequency of capsular serotypes was as following: III=45%, Ia=18/33%, II=16/66%, V=13/33% and Ib=5%.
    Conclusion
    Based on the current study, high raise in GBS isolates resistance to erythromycin and clindamycin in pregnant women (within the 35-37th weeks of pregnancy) is alarming and Markazi province demands for an expanded screening program in the ground of their GBS preventative plan.
    Keywords: Streptococcus Agalactiae, Drug Resistance Microbial, Streptococcal Infections, prevention
  • Nafiseh Karimi, Behnaz Saffar, Mohsen Mobini, Dehkordi, Kamran Ghaedi Pages 358-365
    Introduction
    Defensins are members of the largest family of antimicrobial peptides and due to their activity against bacteria, fungi, and viruses are very profitable as new antibiotics. The aim of this study was to design, synthesis, clone and expression of BNBD2 (Bovine Neutrophil Beta-Defensin2) gene to investigate the wound healing process.
    Materials And Methods
    In this study, according to the preferred codon in E. coli, the BNBD2 gene was optimized and synthesized. The BNBD2 gene was sub cloned in vector pET-32a (+). The BNBD2 protein expression was assessed using Isopropyl-ß-D-thio-galactoside (IPTG) as an inducer and evaluating by SDS-PAGE. The potency of BNBD2 protein for healing was studied by creating a wound on a group of mice and treating them with BNBD2 protein in comparison with the control group.
    Results
    The results showed that BNBD2 gene was successfully cloned into pET32a (+) vector. The expression of protein was induced by IPTG. There was a significant reduction in wound area in the treatment group in compare to the control group.Conclusiosn: Recombinant protein (BNBD2) was expressed successfully in prokaryotic system. This protein might be potentially beneficial for wound healing procedures in the future
    Keywords: Defensins, Wound Healing, Codon, Molecular Cloning, Gene Expression
  • Ali Akbar Khadem Maboudi, Farid Zayeri, Nourossadat Kariman, Mahmood Bakhtiyari, Aazam Najafi Kahaki Pages 366-373
    Introduction
    Gestational trophoblastic neoplasia (GTN) is a broad spectrum of benign and malignant tumors derived from human placenta. Although they are rare in incidence, they have the potential to become rapidly fatal diseases. Therefore, predicting this disease in early stages is important. The aim of this study was to gain access to an appropriate marker for early prediction of GTN based on a trend of &beta-hCG in patients with molar pregnancy.
    Materials And Methods
    In the present study we analyzed the available data from the medical files of 201 patients with hydatidiform mole, according to their pathological results, who referred to the educational and health care centers affiliated to Shahid Beheshti University of Medical Sciences from 2003 to 2013. We used the growth mixture model for longitudinal data analysis in order to assess early prediction of GTN.
    Results
    The findings from the growth mixture model showed that there were two different patterns (classes) of trend in &beta-hCG logarithm in these women. So that, in the first pattern with a modest decreased slope in &beta-hCG logarithm, the post-molar GTN was observed in 91 percent of the women. While, in the second pattern with a steeper decreased slope in &beta-hCG logarithm, the post-molar GTN was not observed in the women under study.
    Conclusion
    The slope of trend in &beta-hCG logarithm (estimated from the growth mixture model) three weeks after molar pregnancy evacuation could be considered as an appropriate criterion for predicting the GTN.
    Keywords: Gestational Trophoblastic Neoplasia, Molar Pregnancy, β hCG, Growth Mixture Model
  • Ashkan Jebelli Javan Pages 374-383
    Introduction
    Application of natural compounds including essential oils (EOs) is an effective method to fight against the growth of bacterial pathogens in food. This study was conducted to determine the combinational effect of Trachyspermum ammi and Zataria multiflora Boiss essential oils on some pathogenic food-borne bacteria.
    Materials And Methods
    The effect of different concentrations of Trachyspermum ammi and Zataria multiflora Boiss was assessed individually and/or in combination, using microdilution broth method to determine the minimal inhibitory concentration (MIC) effect on the pathogenic food-borne bacteria including E. coli O157: H7, Salmonella typhimurium, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, and Staphylococcus aureus. Moreover, the effect of EOs was analyzed, individually or in combination, on B.cereus and E.coli growth curves.
    Results
    Combination of Trachyspermum ammi and Zataria multiflora Boiss essential oils showed a synergistic effect against B. cereus and S. aureus and additive effect on E. coli, Salmonella typhimurium and Listeria monocytogenes. The results of growth curve analysis of the combinational effects of these two EOs showed that they decreased the rate and increased the lag phase of bacterial growth, especially for B.cereus. This finding has an important value in food microbiology.
    Conclusion
    This study showed that T. ammi, and Z. multiflora Boiss essential oils were effective against bacterial growth, especially when they are used in combination. Based on this study it is suggested that their potential application to be considered in food industry
    Keywords: Trachyspermum Ammi, Zataria Multiflora, Oils, Volatile, Plant Extracts, Food Microbiology, Foodborne Diseases
  • Neda Rashidi, Mohammad Tafazzoli, Shadpour, Nooshin Haghighipour, Mohammad, Mehdi Khani, Hakimeh Zali Page 384
    Introduction
    Cells and tissues are mainly exposed to different mechanical stimuli, which are essential for their function. Blood vessels are subjected to circumferential straining induced by pulse pressure. The phenotype regulation and function of vascular smooth muscle cells depend on both chemical factors and their mechanical environment. Chemical and mechanical stem cell stimulations can contribute to their differentiation to functional target cells, including smooth muscle cells. This makes a great potential subject for cell therapy and tissue engineering. Here, we evaluated effects of short term uniaxial cyclic strain on morphology of rabbit adipose derived mesenchymal stem cells.
    Materials And Methods
    Using a custom made bioreactor, a 5% cyclic uniaxial strain with 1Hz frequency were applied on mesenchymal stem cells for 4, 8 and 24 hours. Smooth muscle specific gene expression was analyzed by Real Time PCR. Before and after experiments, cell images were taken and processed for morphological parameters evaluation.
    Results
    Cyclic strain caused cells to re-orient to the direction that cell body were experiencing minimal force. Two fold increases in smooth muscle gene expression was observed after 24 hour mechanical stimulation. Cyclic strain caused morphological alterations including reduction of cell shape index up to 41%, and elevation of aspect ratio up to 45% after 24 hours loading compared to control samples.
    Conclusion
    Cyclic strain caused significant elongation of mesenchymal stem cells close to contractile smooth muscle phenotype. This method can be applied in cardiovascular tissue engineering to provide functional smooth muscle cells.
    Keywords: Cell Differentiation, Uniaxial Strain, Mesenchymal Stem Cells, Smooth Muscle Cells, Mechanobiology
  • Saeed Ilbeigi, Mohammad Ayubi Avaz, Marziyeh Saghebjoo, Mahmoud Zardast Pages 393-402
    Introduction
    The purpose of the present study was to identify the acute effect of proprioception, massage and dynamic stretching warm up protocols on serum CK and LDH activity levels after one session of Plyometric training in men volleyball players.
    Materials And Methods
    Thirty-two volleyball players (mean age: 21/20 ± 1/73 years and body mass index: 22/11 ± 2/53 kg / m²) were randomly assigned to 4 groups of proprioception, massage, dynamic stretching and control groups. Experimental groups (after 15 minutes of specified warming-up) and control group performed 30 minutes plyometric training. Blood samples were taken before, immediately after and then 24 and 48 h after exercise.
    Results
    Immediately after plyometric training, the serum level of CK activity in massage, dynamic stretching and control groups were significantly increased (P<0.05). After 48 hours, the serum level of CK activity reached to the basal level, excluding the massage group which was significantly higher than basal level (P=0.0001). No significant change was found in the level of LDH activity in any group (P>0.05).
    Discussion
    It seems that in volleyball the use of proprioceptive warm up training is more effective for prevention of muscle injuries in comparison to other warming-up methods
    Keywords: Plyometric Exercise, Proprioception, Massage, Muscle Stretching Exercises, Myalgia, Volleyball
  • Tayebe Zarezade, Nemat Nemati Pages 403-410
    Introduction
    Appropriate daily physical activity is increasingly recommended during pregnancy, since a successful pregnancy and delivery are among the main pillars of health care system. Accordingly, this study aimed to determine the effects of 8 weeks of regular walking on neonatal outcome of nulliparous women.
    Materials And Methods
    This field trial was conducted on 80 healthy non-athletic, 20 to 35 years old nulliparous women, who were housewives, singleton and in their 28th of gestational week and living in Damghan. Following a repeating sampling method, participants were randomly divided into intervention and control groups. The intervention group performed 8 weeks of 30-minute walks, 3 times per week, at their own pace, while the control group was only followed up.
    Results
    There were no significant differences in weight, height, and head circumference of infants after birth between the two groups, but significant improvements were observed in the one-minute (P=0.008) and five-minute (P=0.01) Apgar scores. Also, the meconium passage was 4 times less than control (P=0.034).
    Conclusion
    This study showed that 8 weeks of regular walking caused no growth reduction in the intervention group infants, while led to higher one-minute and five-minute Apgar scores and lower meconium discharge, thus the infants were placed in a better condition. Therefore, regular walking at one’s own pace during pregnancy is generally recommended to healthy pregnant women, because of its favorable effects on neonatal outcomes.
    Keywords: walking, Pregnancy Outcome, Infant Newborn, Pregnancy
  • Hossein Ali Safakhah, Atiye Bazargani, Ali Ghanbari Pages 411-418
    Introduction
    Central and peripheral nerve injuries may lead to chronic neuropathic pain in addition to immobility in many injured persons. Exercise as a non-medical procedure has beneficial effects on the well being of individuals in normal and diseased state. Therefore, in the current study we aimed to measure the alleviating effect of physical exercise on neuropathic pain.
    Materials And Methods
    Male wistar rats weighting 200±20 gram were divided into 5 groups: Intact, sham, neuropathic, exercise before neuropathy, and exercise after neuropathy. After anesthesia, rats underwent chronic constriction injury (CCI) procedure to induce neuropathic injury on the left sciatic nerve. After surgery animals were transferred to individual cages and covered with a towel to prevent hypothermia until regaining consciousness. Mechanical allodynia and thermal hyperalgesia were detected using von Frey Filament and Plantar test, respectively.
    Results
    Mechanical and thermal withdrawal response thresholds were reduced significantly (P<0.05) in the CCI group than sham and intact groups. On the other hand, there was a significant increase in the mechanical (P<0.01) and thermal (P<0.05) allodynia withdrawal response thresholds in post neuropathic exercise groups than the CCI group.
    Conclusion
    Physical activity following certain models of neuropathic pain may lead to significant reduction in mechanical and thermal allonynia
    Keywords: Constriction, Exercise, Hyperalgesia, Neuralgia, Rats
  • Davood Arab, Arash Ardestani, Majid Mirmohammadkhani, Maryam Alinejad Pages 419-425
    Introduction
    Varicocelectomy is a common surgical treatment for infertility in men. Due to the fact that infertility treatment is a time-consuming and expensive procedure this study was aimed to determine the factors associated with the successful surgical procedure, in order to make a better prediction of the outcome of treatment.
    Materials And Methods
    In a cross-sectional descriptive and analytic study, the volunteered patients, whom underwent subinguinal varicocelectomy in Semnan Amiralmomenin hospital between 1387 and 1391, were involved in the study. Patient’s information included age, testicular volume, varicocele grade, sperm quality indicators (motility, morphology, count) and the number of the ligated veins were extracted from the medical records. Success in a period of 4 to 12 months after surgery were evaluated according to improved sperm quality (15% improvement in at least two of the sperm parameters) and the occurrence of pregnancy in married patients were followed up by post-surgery semen analysis and phone contacts.
    Results
    Patients (n=134, 116 married and 18 single) with a mean age of 29.49 (± 6.61) participated in the study. The average volume of the testis was 20.19 ± 1.94 ml and the average number of ligated veins was 4.05 ± 1.15. Patients (25.4%) had grade 1 and 74.6% had grade 2 and 3 varicocele. The average motility, morphology and sperm count before surgery were 33.58 +_16.81, 31.95+_15.65 and 35.25+_33.90, respectively and these indexes after surgery were 39.69+_15.94, 34.76+_14.66 and 46.04+_30.72, respectively. The probability of occurrence of pregnancy as well as improvement in sperm quality in patients was 52.2% and 74%, respectively. The chance for improvement in the quality of sperm was significantly associated with higher degrees of varicocele (P =0.004), lesser the motility (P =0.008) and worse the morphology (P =0.013) of the sperm before surgery. Also the occurrence of pregnancy was significantly associated with the lower age (P =0.003), higher testicular volume (P =0.03) and higher grade of varicocele (P =0.004).
    Conclusion
    This study showed that patients who underwent varicocelectomy, those who were younger, with higher grade of varicocele and testicular volume as well as those who had worse sperm quality before surgery, in terms of motility and morphology, gain more benefit from varicocelectomy
    Keywords: Varicocele, Infertility, Male, Surgery, Spermatozoma
  • Khalilollah Moeinian, Tayyabeh Rastgoo Pages 426-432
    Background And Aim
    Swimming pool can transfer many pathogens. Chlorine concentration and swimmers gender are the most effectors on the quality of pool water. The scope of this study was to determine the effect of chlorination, pool depth and swimmer’s gender on the six microbial qualification indices.
    Materials And Methods
    In this descriptive–analytical study which was performed in 2013, thirty six water samples were taken from the different depths of pools (Pools separated by gender) and the chlorination, turbidity and total Coliform, E.Coli, Heterotrophic bacteria, StreptococcusFeacalis, Staphylococcus Aureus and Pseudomonas Aeroginosa were measured.
    Results
    The total average of residual chlorine in the men's and women's pools were 1.47 and 2.47 mg/l respectively, which matched with the standard levels in the country, while the mean of E.Coli, Heterotrophic Plate count and Pseudomonas Aeroginosa concentrations in the both pools were higher than Iranian standards and were more concentrated in the women's pools than the mens. Also, the turbidity was 1.34 and 1.47 NTU respectively, which was higher than the Iranian standards.
    Conclusion
    In spite of the higher concentration of residual chlorine in the women's pool, the average concentrations of microbial indices in the women's pool were higher than the mens. This difference may be related to the swimmers gender. The observed differences in microbial concentrations in different depths of each of the pools and also between men's and women's pools were not significant
    Keywords: Swimming Pools, Escherichia Coli, Heterotrophic Bacteria, Streptococcus, Staphylococcus Aureus, Pseudomonas Aeruginosa
  • Óaliagha Sadollahi, Maryam Mokhlesin, Marzieh Maddah, Øfateme Kasbi, Masomeh Salmani, Raheb Ghorbani Pages 433-438
    Introduction
    Working memory is the capacity to store and control information for a short period of time. This memory is closely related to reading and other academic skills such as spelling, comprehension and mathematics. This study aimed to compare working memory in normal versus dyslexic children.
    Materials And Methods
    This was a descriptive-analytic study. Dyslexic group included 30 children randomly selected from the Learning Disability Center of Semnan Department of Education. The control group consisted of 60 primary school students without any academic failure and intellectual problems. Phonological working memories such as Word Recall, Digits Recall and Non-word Repetition were used for assessments.
    Results
    The experimental and control groups were not different in two factors of age (P=0.880) and sex (P=0.552). Control group scores in word recall, digits recall (forward), and non-word repetition tasks were highly dominated (P <0.001) over dyslexic children.
    Conclusion
    The findings showed that children with dyslexia have lower performance in subtests of phonological working memory. This study indicates the need to raise the awareness of teachers and speech and language therapists to plan designing and implementing educational and interventional programs based on activities related to the working memory for children with dyslexia and other learning disabilities
    Keywords: Working Memory, Dyslexia, Child
  • Hassan Emami, Reza Radfar Pages 439-446
    Introduction
    Investigating the academic literature on commercialization of academic research shows that there are various methods of commercialization assessment and some formal and informal classifications of these methods are presented by specialists. The aim of this research was to assess the ‘research and developmental’ commercialization and access to the results of documented research activities of Shahid Beheshti University of Medical Sciences over a period of 10 years.
    Materials And Methods
    In a descriptive-analytical cross sectional study data used in this research included the documented research activities of Shahid Beheshti University of Medical Sciences from 1383 to1392. Our statistical population included 10 faculties and 37 research centers.
    Results
    Our finding included: 26 products (mainly pharmaceutical), 65 invention, innovation and exploration, 44 university-industry common programs and 15 knowledge- based firms, establishment of a center for health development, and absorption of 4,325,000 dollars of international grants and gaining 56240 million Rials income by Shahid Beheshti University of Medical Sciences. Also in this period 12000 research plans, 14810 presented articles in prestigious internal and foreign magazines, 6178 presented articles at International conferences and 226 volumes of published books.
    Conclusion
    The commercialization of trend research activities of Shahid Beheshti University of Medical Sciences has been rising since 1389 and is on the rise.
    Keywords: Technology Transfer, Research, Shaheed, Beheshti University of Medical Sciences
  • Saeed Habibollahi, Ahmad Souri, Fatemeh Haji Arbabi, Jamal Ashoori Pages 447-454
    Introduction
    Neurofeedback training is a new therapeutic method with the ability to improve the sustain attention and planning in students with attention deficit disorder through amending electroencephalographic abnormalities. The aim of this study was to investigate the effects of neurofeedback training on sustain attention and planning ability in students with attention deficit disorder.
    Materials And Methods
    This was a semi-experimental study with a pre-test and post-test design along with a control group. The statistical population included the elementary school students with attention deficit disorder who referred to Gharchak city counseling center in 2013. Totally, 30 students were selected through available sampling method and randomly assigned into two groups. The experimental group received 12 sessions of 60 minutes neurofeedback training. The computer-based test of Continuous Performance Test and computer-based test of Tower of London were used to measure the sustain attention and planning, respectively.
    Results
    Our findings showed that the neurofeedback training led to a significant increase in sustain attention and planning ability in students with attention deficit disorder (P<0.05).
    Conclusion
    Our results showed that neurofeedback training method can improve sustain attention and planning in students with attention deficit disorder. Therefore, it is highly suggested that counselors and therapists to use this method for treating students with attention deficit disorder
    Keywords: Neurofeedback, Attention, Attention Deficit Disorder, Video Games
  • Khadijeh Onsory, Mona Mousavi, Zahra Haji Mehdi Nouri, Nastaran Vahabi Barzi Pages 455-463
    Introduction
    Prostate cancer, the most prevalent cancer among men, is a steroid hormone receptor-dependent cancer. Mutations in estrogen receptors (ER&alpha and ER&beta) and progesterone receptor (PR) may cause steroid hormones to be involved as initiators or promoters in prostate carcinogenesis. The purpose of this study was to determine the association and frequency of incidence of the polymorphisms in the intron1 of ER&alpha, exon 5 of ER&beta and intron 7 of PR in the risk of prostate cancer.
    Materials And Methods
    Prostate cancer patients admitted to the Department of Urology, Postgraduate Institute of Medical Science and Research (PGIMER), Chandigarh, India (n=100) and an equal number of matching controls visiting same center underwent PCR-RFLP analysis for ERs and PR genes.
    Results
    In the present case -control study, the results show that those patients with the genotype ER&alpha (-/-) had significantly higher risk for prostate cancer (OR, 2.70 95% CI, 1.08–6.70, P= 0.03). But There was no association between the Rr genotype of ER&beta (OR, 1.65 95% CI, 0.52–5.23, P=0.21) and A1/A2 genotype of PR (OR, 1.90 95% CI, 0.70-5.15 P=0.204) with the risk for prostate cancer.
    Conclusion
    It seems that in the studied population there was an increased risk of prostate cancer among patients carrying ER&alpha (-/-), but not with other genotypes of ER&beta and PR genes.
    Keywords: Estrogen Receptor, Progesterone Receptor, Gene Polymorphism, Prostate Cancer
  • Mohyeddin Teimourisangani, Zahra Soleymani, Shohre Jalai, Salman Abdi Pages 464-469
    Introduction
    Reviewing the previous studies on the relationship between phonological awareness and naming speed are controversial. One of the reasons for this contradiction is the language of the studies. The purpose of this study was to investigate the relationship between phonological awareness and naming speed in the Farsi speaking students.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, students in second grade and third grade (each, n=15) of public elementary schools in Tehran city (Iran) were involved. The two groups were given rapid automatized naming and phonological awareness tests. Data analysis for two groups was performed and the correlation between task scores in two groups was measured.
    Results
    The performance of two groups was significantly different in sub-tests of naming and initial phoneme deletion, medial phoneme deletion (P=0.001) and naming and final phoneme deletion (P=0.002). There was no significant difference between two groups in sub-tests of words recognition with the same final phoneme and phoneme segmentation. The time for naming letters (P=0.001) and time for naming numbers (P=0.019) were markedly short in the third grade students. There was no significant correlation between rapid naming of letters, numbers, objects and colors with phonological awareness variables in the second and third grade students except that in the third grade students a significant correlation between rapid naming of letters and words recognition with the same final phoneme was observed (P< 0.05).
    Conclusion
    The lack of a significant correlation between phonological awareness and naming speed can be indicated that naming speed is independent of phonological awareness in Farsi
    Keywords: Linguistics, Awareness, Iran, Students
  • Fatemeh Motahari, Amir Bakhtiary, Sepideh Seyed, Azam Shariatzadeh, Neda Alizadeh Pages 470-478
    Introduction
    The early onset of rehabilitation has an important role in repair of peripheral nerve after injuries along with sensory and motor developments. Therefore, the purpose of this study was to compare the recovery rates in median and ulnar nerves and the effective factors in this improvement, year after rehabilitation.
    Materials And Methods
    Sensory and motor functions were evaluated in 33 patients with Ulnar and Median nerve damages, who had been treated by the same surgeon and therapist, by two specialists.
    Results
    participants, %69.7 were males and %30.3 were females with the average age of 31years. Ulnar, was the nerve with the highest rate of injury (%54.5) and the rest %30.3 injuries were belong to the Median and %15.2 injuries occurred in both Ulnar and Median nerves. The average time interval of the surgery until the beginning of rehabilitation was 10 days. The recovery of sensory and motor function in median nerve injuries was greater in comparison to ulnar nerve damages. Comparing the average changes in ulnar and median nerves injuries in two male and female groups showed no significant difference. Based on the multi-variable Regression, the age was the most important factor in the recovery of the nerve injuries.
    Conclusion
    This study showed that the recovery of the senses and movements in the case of Median nerve injuries was greater than ulnar injuries. The sensory improvement was the most important aspect in this injury treatment and it is also effective in other aspects of the recovery. If the time interval between the surgery and the beginning of rehabilitation was shorter, the outcome of the sensory improvement was better.
    Keywords: Peripheral nerve injuries, Rehabilitation, Ulnar Nerve, Median Nerve
  • Asieh Sargolzehia, Kataneh Abrari, Mahmoud Elahdadi Salmania, Iran Goudarzi Pages 479-485
    Introduction
    Post traumatic stress disorder (PTSD) is an anxiety disorder. This study was aimed to evaluate the effect of multiple injections of melatonin on anxiety like behaviors induced by PTSD.
    Materials And Methods
    PTSD induced in 60 male wistar rats, by combining the shock and single-prolonged stress method (S&SPS). Animals received electric shock (1 mA, 2s) for 5 days, and then on the day 6 they underwent three stages of SPS (restrained for 2 hours, forced swimming for 20 minutes and anesthetized by diethyl ether for 15 minutes). Seven days after PTSD induction, elevated plus maze (EPM) and open field tests were performed to measure anxiety profile. Animals received multiple subcutaneous injections of melatonin (5, 10, 15 mg/kg) or saline, within the 7 days after PTSD.
    Results
    The control (saline) and treated (melatonin) groups showed significant differences in the percentage of time spent in open arms of the EPM. Melatonin, at dose of 15mg/kg, significantly increased the time spent in open arms of the EPM than the corresponding control group. Animals who received 10mg/kg melatonin showed a significant increase in crossing behavior in open field test than the corresponding control group.
    Conclusion
    Our study showed that melatonin is able to reduce PTSD-induced anxiety-like behaviors in rats.
    Keywords: Anxiety, Melatonin, Post, Traumatic Stress Disorder, Rats
  • Mohammad Nassaji, Farahnaz Ghahramanfard, Mojdeh Jahanbanifar, Raheb Ghorbani Pages 486-492
    Introduction
    The relation between herpes zoster (shingles) and malignancy has been studied for many years. It has been well established that the herpes zoster occurs more frequently in patients with known malignancy but, whether that previous herpes zoster is associated with subsequent risk of malignancy is still controversial and so far studies have led to conflicting results. Therefore we designed this study in order to investigate a possible relationship between the previous shingles and subsequent risk of malignancies.
    Materials And Methods
    This case-control study consisted of 268 adult patients (&ge 18 years) with diagnosis of malignancy (case group), who referred to Fatemieh hospital in Semnan, Iran. Oncology diagnosis of malignancy was based on medical history, clinical findings, and laboratory and pathology results. Adult patients without history of malignancy (n=268) were selected as control group. In both groups, age, gender and history information about shingles, type of malignancy and the interval between occurrence of shingles and cancer diagnosis were recorded in a check list. Patients with uncertain shingles history excluded from the study.
    Results
    The age and gender were similar in both control and case groups (p>0.05). History of herpes zoster was positive in 4.9 %(13 patients) of case group and in 10.4% (28 patients) of the control group. The difference between the positive cases in two groups was significant (OR=0.440, 95% CI: 0.22-0.86, p=0.017). The relation between shingles history and malignancy was not significant between genders. Also, the association between shingles history and malignancy in patients with 60 years of age or over was not significant, but association between shingles history and malignancy in patients less than 60 years of age was significant (OR=0.19, 95% CI:0.05- 0.67, p=0.010).
    Conclusion
    Our findings showed that herpes zoster might not be a risk factor for subsequent malignancy, though in contrast, it may produce a protective effect against the occurrence of malignancy. Further studies with larger samples at the cellular and immunological levels are recommended to more clear the relation between zoster and later malignancies
    Keywords: Herpes Zoster, Malignancy, Risk Factors, Cancer
  • Abdolhamid Hajihasani, Farid Bahrpeyma, Amirhoshang Bakhtiari Pages 493-500
    Introduction
    Around 7% of world population is suffering from diabetes and its widespread complications. There are several studies discussing the beneficial effects of aerobic and resistance exercises on postural sway in type 2 diabetic patients. However, the effects of eccentric exercise on displacement and speed of displacement the center of pressure in these patients have not been studied yet. This study was designed to compare the effect of eccentric and concentric exercises on kinetic indices in type 2 diabetic patients.
    Materials And Methods
    Patients with type 2 diabetes (n = 28) with a mean of 51.79 years of age (male and female), who referred to the neuromuscular rehabilitation research center of Semnan University of Medical Science, were assigned randomly in either of two experimental eccentric or concentric groups. Before and after intervention, displacement and speed of displacement the center of pressure in anteroposterior and mediolateral directions were measured.
    Results
    Eccentric exercise training significantly reduced displacement the center of pressure in anteroposterior (P = 0.016) and mediolateral (P = 0.005) directions and speed of displacement in anteroposterior (P = 0.020) and mediolateral (P = 0.037) directions, in compare to concentric exercise.
    Conclusion
    Our findings suggest that eccentric exercise is more effective than concentric exercise in improving the postural sway in type 2 diabetic patients.
    Keywords: Type 2 Diabetes Mellitus_Exercise_Exercise Therapy_Postural Balance
  • Marzie Rezaie, Ali Khaleghian Pages 501-508
    Introduction
    Viral hepatitis and HIV are counted as major problems for health of all the communities. Despite remarkable advances in diagnosis, screening, and controlling of these diseases, still the virus transmission by the blood products is one of the most important challenges in blood transfusion centers. The purpose of this study was to determine the prevalence of hepatitis B, hepatitis C and HIV in healthy blood donors in Semnan province (Iran).
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, the personal data and lab analysis results of the blood donors who referred to Semnan Blood Transfusion Organization from March 2011 to February 2015 were assessed. The prevalence of hepatitis B, hepatitis C and HIV in the blood donors were studied during this time.
    Results
    This study was conducted on 42253 blood donors. Within the four years of study, there were 100 cases positive for HBs Ag, 26 cases for HCV and 4 cases were positive for HIV. The prevalence of HBs Ag, HCV Ab and HIV Ab contamination among the donors were 0.237%, 0.062% and 0.009%, respectively. The prevalence of hepatitis B, hepatitis C and HIV were higher among the married men and first-time donors.
    Conclusion
    According to the data from the current study, the prevalence of hepatitis infection in Semnan province is lower than many other parts of the world and Iran, which sounds very promising. Furthermore, due to the great need for blood supply, safe blood products and avoiding the waste of blood donor resources, it seems like that the screening process for determining high-risk cases is essential. Likewise, because of the very low prevalence of viral infections in regular blood donors, continuance of using the blood provided by the regular donors must be considered as the priority resource for safe blood supply.
    Keywords: Blood Transfusion, Hepatitis B, Hepatitis C, HIV, Blood Safety, Blood Donors
  • Atefeh Arabameri, Hamidreza Sameni, Ahmadreza Bandegi Pages 509-517
    Introduction
    Stress has various effects on body systems, including the nervous, endocrine, immune, reproductive and other systems, during neonatal life. The aim of this study was to investigate the effect of hydro-alcoholic extract of propolis on structural and evolutional changes in the neonatal rat ovary following weaning stress.
    Materials And Methods
    female rats aged15 days (n = 48), weighing 15-20 g, were divided randomly into six groups of eight. Experiments started from the day 15 - 21 after birth. First group (negative control) included 21 days infants without any intervention, the second group (positive control) included infants received (0.1 ml) of saline solution daily and were not weaned all over the experiment, the third group (stress group) included infants who were separated from their mothers only six hours per day. The fourth, fifth and sixth groups of rats received daily weaning stress in addition to 50, 100 and 200 mg/kg of Propolis extract. 24 hours after the last injection, serum corticosterone levels were measured. The ovaries were removed and fixed. Sections prepared (5 micrometer) and stained by the methods of H&E and PAS. Histomorphometry was performed using a light microscope equipped with image analysis software.
    Results
    Stress increased the newborn blood serum corticosterone levels and decreased the number of ovarian follicles and oocytes and increased the number of atretic ovarian follicles. However, hydro-alcoholic extract of propolis decreased the corticosterone levels in neonatal rat after stress, increased the number of ovarian follicles and oocytes and decreased the number of atretic ovarian follicles in neonatal rat following stress.
    Conclusion
    This study showed that hydro- alcoholic extract of propolis strongly prevents structural changes in the newborn rat ovaries after stress
    Keywords: Propolis, Stress, Ovary, Corticosterone, Infant, Rats
  • Mahdi Shahriarinour, Farid Azizi Jalilian, Hossein Ali Safakhah Pages 518-531
    Introduction
    Kojic acid with the chemical structure of 5-hydroxy-2-hydroxymethyl-ˠ-Piron is an organic acid that is biologically produced through aerobic fermentation process by using various substrates and via the function of variety of fungi. This study was aimed to study the optimization of Kojic acid production by Locally Isolated Fungi Aspergillus sp., using ‘Response Surface Methodology’.
    Materials And Methods
    Kojic acid was produced by fermentation of isolated strain of genus Aspergillus in submerged culture medium. Initial investigation in Kojic acid production process was performed via Plackett-Burman method and by using different nitrogen sources such as yeast extract, peptone, ammonium sulfate, ammonium chloride, urea as well as different carbon sources, including fructose, sucrose, glucose, lactose and maltose.
    Results
    Based on our study, peptone and glucose were the most effective factors with carbon and nitrogen sources in production of kojic acid (P <0.05). The next step was production of 34.4g/L kojic acid by optimizing the effect of environmental factors such as temperature, pH, glucose and peptones, such as carbon and nitrogen sources, used in production of kojic acid and by employing ‘Response Surface Methodology’.
    Conclusion
    Based on the results of this study, the maximum production of kojic acid can be achieved by using glucose (% 8.71), peptone (37.4%), temperature (29.9 ° C) and adjusting pH to 6.75 in the production process.
    Keywords: Kojic Acid, Optimization, Aspergillus