فهرست مطالب

یافته های نوین کشاورزی - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، بهار 1390)

نشریه یافته های نوین کشاورزی
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، بهار 1390)

  • بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/05/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • اعظم پرتوکاظمی، بابک دلخوش، مسعود محسنی صفحه 221
    این آزمایش در سال 1389 در ایستگاه تحقیقات زراعی قراخیل واقع در شهرستان قائم شهر وابسته به مرکز تحقیقات استان مازندران به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار اجرا شد. عوامل مورد بررسی شامل عملیات خاک ورزی در سه سطح بدون شخم، شخم حداقل، شخم رایج، تراکم بوته در سه سطح 65، 75، 85 هزار بوته در هکتار و سه هیبرید DC370، SC500، SC540 بود. نتایج حاصل از این بررسی درسطح احتمال 5% نشان داد شیوه های خاکورزی بر وزن خشک ریشه در زمان برداشت و طول دانه معنی دار شد. ولی اثر تراکم بر تعداد دانه در ردیف، وزن خشک ریشه، قطر ساقه، عملکرد دانه در سطح احتمال 1% معنی دار شد. همچنین اثر تراکم بر ارتفاع بوته در سطح احتمال 5% معنی دار شد. در این بررسی، تاثیر هیبرید ها بر عملکرد دانه در سطح احتمال 1% معنی دار شد. بیشترین عملکرد دانه معادل 40/6 تن در هکتار مربوط به رقم SC540و کمترین عملکرد دانه معادل 50/3 تن در هکتار مربوط به رقم DC370بود.
    کلیدواژگان: شیوه های شخم، تراکم بوته، هیبرید ها ذرت دانه ای
  • خسرو استکی اورگانی، ابراهیم پذیرا، پیام نجفی، عبدالامیر معزی صفحات 225-235
    هدف از انجام این تحقیق بررسی کاربرد و تاثیر شیوه های آبیاری قطره ای با فاضلاب خام خانگی بر میزان تجمع عناصر سنگین در نهال های زیتون رقم زرد، در شهر خرم آباد استان لرستان طی دو سال (1387 و 1388) بود. این طرح به صورت بلوک های کاملا تصادفی با سه تیمار آبیاری قطره ای سطحی (DI)، آبیاری قطره ای زیر سطحی در عمق 15 سانتی متر (SDI 15) و آبیاری قطره ای زیر سطحی در عمق 30 سانتی متر (SDI30) در شش تکرار در 18 عدد لایسیمتر با ارتفاع 120سانتی متر و قطر 75 سانتی متر از جنس پی وی سی(PVC) که با خاک مزرعه با بافت لوم رسی پر شدند و نهال های زیتون در داخل آن ها کشت شد انجام گردید. در پایان سال دوم از ریشه و برگ نهال های سه ساله نمونه برداری شد. پس از برداشت اندام های گفنه شده میزان آهن، روی، مس، منگنز، کادمیم، کروم، نیکل و سرب در ریشه و برگ نهال های زیتون سه ساله اندازه گیری شد. نتایج نشان داد کاربرد فاضلاب خام خانگی میزان قابل استخراج تجمع یافته در ریشه بیشتر از اندام هوایی بود. در تیمار (SDI30) میزان عناصر آهن، نیکل و سرب تجمع یافته در ریشه گیاه بیشتر از سایر تیمارها بود. در تیمار (SDI15) میزان عنصر روی تجمع یافته در ریشه گیاه بیشتر از سایر تیمارها بود.
    کلیدواژگان: فاضلاب خام خانگی، لایسیمتر، زیتون، آبیاری قطره ای زیر سطحی
  • پرویز رهبریان، غلامرضا افشارمنش، نادر مدافع بهزادی صفحه 249
    به منظور بررسی اثر تنش خشکی و تراکم بوته بر گیاه چای ترش آزمایشی در سال 1388 در مزرعه دانشگاه آزاد اسلامی واحد جیرفت انجام شد. آزمایش با استفاده از کرت های یکبار خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار به مرحله اجرا رسید. تیمارهای آبیاری یا تنش کم آبی در 4 سطح شامل عدم تنش، آبیاری زمانی که رطوبت خاک به75%FC، 50%FC و 25%FC رسید به عنوان عامل اصلی و تراکم بوته در 4 سطح شامل تراکم 20-40-60-80 بوته در مترمربع به عنوان عامل فرعی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد اثر تنش خشکی بر وزن خشک کاسبرگ، کپسول و کل گیاه و همچنین ارتفاع گیاه از لحاظ آماری در سطح 1% معنی دار بود. اثر تراکم بوته بر عملکرد کاسبرگ، تعداد میوه در گیاه، وزن میوه و وزن خشک بوته در سطح آماری 5% معنی دار بود. کم آبیاری کاهش معنی-داری بر عملکرد کاسبرگ داشت به طوری که عملکرد کاسبرگ از5/617 کیلوگرم در تیمار عدم تنش به 8/430 کیلو گرم در هکتار تقلیل یافت. بیشترین عملکرد کاسبرگ از آبیاری هنگامی که رطوبت خاک به 75%FC رسید حدود 8/660 کیلو گرم در هکتار بود. بیشترین عملکرد کاسبرگ خشک 7/576 کیلو گرم در هکتار از تراکم بوته 40 بوته در متر مربع حاصل شد ولی تفاوت معنی داری با تراکم 20 بوته در متر مربع نداشت. در نهایت برای کشت این گیاه در منطقه جیرفت آبیاری در زمانی که رطوبت خاک به 75%FC رسید وتراکم بین 40-20 بوته در مترمربع توصیه می شود.
    کلیدواژگان: چای ترش، تنش خشکی، تراکم بوته، عملکرد کاسبرگ
  • مرتضی سام دلیری، سلمان دستان، امیرعباس موسوی، مرتضی مبلغی صفحات 259-273
    این آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در چالوس در سال زراعی 89-1388 اجرا شد. تاریخ های کاشت 15 و30 بهمن و 15 و30 اسفند به عنوان عامل اصلی و ارقام هایولا 401، ساریگل، RGS003 و زرفام به عنوان عامل فرعی بودند. نتایج نشان داد خصوصیات فنولوژیکی شامل طول دوره رویشی، طول دوره گلدهی و طول دوره رشد با تاخیر در کاشت، روند کاهشی داشتند. حداکثر عملکرد دانه به میزان 2325 کیلوگرم در هکتار در تاریخ کاشت 15 بهمن حاصل شد، چون بیشترین طول خورجین، تعداد خورجین در بوته و تعداد دانه در خورجین در این تاریخ کاشت به دست آمد. تاخیر در تاریخ کاشت منجر به کاهش معنی دار ویژگی های کمی و کیفی و در نتیجه عملکرد دانه گردید. ارقام هایولا 401 و ساریگل دارای بیشترین عملکرد دانه معادل 2136 و 2086 کیلوگرم در هکتار و ارقام RGS003 و زرفام دارای کمترین عملکرد دانه یعنی 1972 و1904 کیلوگرم در هکتار بودند. کمترین عملکرد روغن در تاریخ کاشت 30 اسفند و بیشترین عملکرد روغن در تاریخ های کاشت 15 و 30 بهمن حاصل شد. ارقام هایولا 401 و ساریگل دارای بیشترین عملکرد روغن و ارقام RGS003 و زرفام دارای کمترین عملکرد روغن بودند. عدم معنی دار بودن اثر متقابل تاریخ کاشت و رقم برای خصوصیات مورد بررسی حاکی از آن است که صفات در هر یک از ارقام روند تغییرات مشابهی را ناشی از تغییرات تاریخ های کاشت داشته اند. بنابراین تاریخ کاشت 15 بهمن به علت افزایش عملکرد دانه به عنوان تیمار مناسب بود.
    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، روغن، صفات فنولوژیک، عملکرد دانه، کلزا
  • محمد سیبی، محمد میرزاخانی، مسعود گماریان صفحات 275-290
    این آزمایش در سال 1389 به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح پایه ی بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. در این آزمایش تنش آبی به عنوان عامل اصلی در سه سطح آبیاری بر اساس نیاز آبی گیاه (شاهد)، آبیاری به میزان 85% نیاز آبی گیاه، آبیاری به میزان 70% نیاز آبی گیاه در کرت های اصلی و مصرف مقادیر مختلف زئولیت در سه سطح عدم مصرف زئولیت (شاهد)، مصرف زئولیت به مقدار چهار تن در هکتار، مصرف زئولیت به مقدار هشت تن در هکتار و مصرف سالیسیلیک اسید در دو سطح عدم مصرف سالیسیلیک اسید و مصرف سالیسیلیک اسید به عنوان عوامل فرعی به صورت فاکتوریل در کرت های فرعی قرار داده شد. نتایج نشان داد که اثر سطوح مختلف تنش آبی بر صفاتی مانند ارتفاع گیاه، تعداد غوزه در بوته، تعداد دانه در غوزه، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک غوزه های فرعی در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. همچنین سطوح مختلف مصرف زئولیت نیز بر صفاتی چون، تعداد غوزه در بوته، تعداد دانه در غوزه، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک غوزه های فرعی در سطح آماری یک درصد و صفت ارتفاع بوته در سطح پنج درصد معنی دار شد. مصرف سالیسیلیک اسید نیز بر صفاتی همچون تعداد دانه در غوزه و عملکرد دانه در سطح آماری یک درصد معنی دار بود. در بین سطوح مختلف تنش آبی، بیشترین و کمترین عملکرد دانه با میانگین 75/954 و 29/455 کیلوگرم در هکتار به ترتیب مربوط به تیمار آبیاری بر اساس 100 و 70 % نیاز آبی گیاه بود. همچنین در بین سطوح مختلف مصرف زئولیت بیشترین و کمترین عملکرد دانه با میانگین 58/823 و 33/589 کیلوگرم در هکتار به ترتیب مربوط به تیمار مصرف 8 تن زئولیت و تیمار عدم مصرف زئولیت بود.
    کلیدواژگان: گلرنگ، تنش آبی، زئولیت، سالیسیلیک اسید
  • آقامحمد علیجانی، خسرو استکی اورگانی، مجتبی جعفرزاده کنارسری صفحات 291-300
    به منظور بررسی تاثیر کاربرد کودهای بیولوژیک باکتریایی حل کننده ی فسفر و گوگرد و محلولپاشی عنصر روی بر عملکرد و اجزای عملکرد سویا رقم TMS پژوهشی در سال 1389 در شهرستان الشتر استان لرستان اجرا گردید. تیمارهای مورد بررسی شامل عامل محلولپاشی روی در دوسطح صفر و 5/1 در هزار، کاربرد باکتری حل کننده فسفر در دوسطح کاربرد و عدم کاربرد و تیمار باکتری حل کننده گوگرد در دوسطح کاربرد و عدم کاربرد که با استفاده از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. پس از رسیدگی ارتفاع بوته، تعداد گره، تعداد غلاف در هر گیاه، تعداد دانه در غلاف، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، درصد پروتئین و روغن دانه تعیین گردیدند. بالاترین عملکرد دانه به میزان 4/4109 کیلوگرم در هکتار در اثر کاربرد تیمار ترکیب کود زیستی گوگرد و فسفر حاصل گردید. حداکثر درصد پروتئین دانه به میزان 76/31 % با مصرف تیمار کودی محلولپاشی روی و گود زیستی گوگرد به دست آمد. عملکرد دانه با عملکرد پروتئین دانه، تعداد غلاف و وزن هزار دانه رابطه مستقیمی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: سویا، کود زیستی، محلولپاشی روی، عملکرد دانه، اجزای عملکرد
  • رامتین محمدورزی، داود حبیبی، سعید وزان، علیرضا پازکی، توحید نورالوندی صفحات 301-313
    این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج در سال 1388 به اجرا در آمد. عوامل مورد آزمایش شامل چهار سطح کود نیتروژن صفر، 54، 108 و 161 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و باکتری های محرک رشد در چهار سطح شاهد بدون مصرف، نیتروکسین (حاوی باکتری های محرک رشد ازوتوباکتر و آزوسپیریلوم)، بیوفسفر (حاوی باکتری های محرک رشد باسیلوس و سودوموناس) و کود تلفیقی (نیتروکسین+بیوفسفر) بود. نتایج نشان داد کاربرد باکتری های محرک رشد منجر به افزایش عملکرد دانه، عملکرد زیستی، ارتفاع بوته نسبت به تیمار شاهد شد و در میان باکتری های محرک رشد، تیمار باکتری محرک رشد تلفیقی (نیتروکسین+بیوفسفر) بیشترین تاثیر را در افزایش صفات های مورد مطالعه داشت. بیشترین عملکرد دانه به معادل 2516 کیلوگرم در هکتار از اثر متقابل نیتروکسین و بیوفسفر حاصل شد که نسبت به شاهد با عملکردی معادل 1850 کیلوگرم دانه در هکتار، 68/26 % افزایش نشان داد. همچنین کاربرد سطوح کود نیتروژن بر روی درصد پروتئین دانه دارای تاثیر معنی دار بود و باعث افزایش پروتئین دانه نسبت به تیمار شاهد شد. برهمکنش باکتری های محرک رشد و کود نیتروژن بر روی درصد روغن دانه دارای تاثیر معنی داری بود. به طور کلی کاربرد باکتری های محرک رشد نقش مفید و موثری در بهبود ویژگی های رشد، عملکرد اندام هوایی و خصوصیت های کیفی گیاه آفتابگردان دارد.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، باکتری های محرک رشد، عملکرد دانه و نیتروژن
  • محمد مرادی، عباسعلی دهپور جویباری، حمیدرضا مبصر، الیاس رحیمی پطرودی، محمد رحمانی صفحات 315-324
    اشعه گاما نوعی از امواج الکترومغناطیسی است که دارای خاصیت ایجاد یونیزاسیون و برانگیختگی بوده و قدرت نفوذ آن بیشتر از ذرات بتا و آلفا می باشد. لذا به منظور بررسی اشعه گاما بر صفات زراعی و مرفولوژیکی وابسته به ورس در برنج رقم طارم هاشمی،آزمایشی بصورت طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در سال زراعی 1388 در شهرستان قائم شهر انجام گرفت. بذور برنج تحت تابش دزهای مختلف اشعه گاما به کمک کبالت60 در چهار سطح 300 و 200 و 100 گری و شاهد یا بدون تابش تیمار بودند. نتایج نشان داد حرکت خمش میانگره های سوم و چهارم با افزایش دز اشعه گاما تا 300 گری در مقایسه با شاهد به ترتیب به نسبت4/27 و 1/28 % روند کاهشی داشتند. حداکثر عملکرد دانه با تابش300 گری (259 گرم در متر مربع) به دست آمد زیرا بیشترین تعدا کل خوشه چه در خوشه به میزان 15/170عدد و خوشه در متر مربع به میزان 25/401 عدد برای همین دز تابش حاصل گردید. کمترین عملکرد دانه به میزان 75/173 گرم در متر مربع برای تیمار شاهد حاصل شد. حداقل ارتفاع بوته با تابش گاما 300 گری به دست آمد که برابر01/145 سانتی متر بود و بیشترین ارتفاع بوته به ترتیب برای تابش 100 گری و شاهد بود که به طور متوالی برابر 07/153 و 56/156 سانتی متر شد.
    کلیدواژگان: برنج، اشعه گاما، حرکت خمش و عملکرد دانه
  • پیمان یوسفوند، نورعلی ساجدی، محمد میرزاخانی صفحات 325-339
    به منظور بررسی اثر زئولیت و سلنیوم بر عملکرد و اجزای عملکرد آفتابگردان در شرایط تنش خشکی آزمایشی در سال 1389-1388 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک، به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار اجرا شد. عوامل مورد بررسی شامل آبیاری در سه سطح 100%، 75% و50% نیاز آبی گیاه، زئولیت در سه سطح شامل صفر، 4 و8 تن در هکتار و سلنیوم در دو سطح صفر و 18 گرم در هکتار در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد اثر آبیاری به صفات اندازه گیری شده معنی دار بود. بیشترین عملکرد دانه معادل 5/3224 کیلوگرم در هکتار مربوط به تیمار آبیاری 100 % نیاز آبی گیاه و مصرف 8 تن در هکتار زئولیت و 18 گرم در هکتار سلنیوم به دست آمد که با تیمار 75% نیاز آبی گیاه توام با مصرف 8 تن در هکتار زئولیت و 18 گرم در هکتار سلنیوم با عملکردی معادل2/3000 کیلوگرم در هکتار در یک گروه قرار گرفت. مصرف 8 تن در هکتار زئولیت و 18 گرم در هکتار سلنیوم در تیمار آبیاری 75% موجب افزایش 16/34 % عملکرد نسبت به عدم مصرف زئولیت و سلنیوم در همین تیمار آبیاری شد، همچنین مصرف 8 تن در هکتار زئولیت و 18 گرم در هکتار سلنیوم در تیمارآبیاری 50% موجب افزایش 61/24 % عملکرد در همین تیمار گردید.نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که با آبیاری معادل 75% نیاز آبی گیاه، 8 تن در هکتار زئولیت با 18 گرم در هکتار سلنیت سدیم عملکرد مطلوب حاصل می شود.
    کلیدواژگان: آفتابگردان روغنی، زئولیت، سلنیت سدیم، عملکرد و اجزای عملکرد
|
  • A. Partokazemi, B. Delkhoosh, M. Mohseni Page 221
    In order to investigate the effect of tillage system and plant density on grain yield component in three varieties of corn، an experimental design was a split factorial based on RCBD treatments arrangement with four replication in north of Iran in 2009. Tillage system was selected as the main plot in three levels، conventional tillage (CT)، minimum tillage (MT) and no tillage (NT). Other factors were plant density in three levels (65، 75and 85 plant/ha) and three varieties of corn (L. cv. sc 500، L. cv. sc 540 and L. cv. dc 370). The results indicated that different tillage systems on root dry weight at harvest، seed length were significant (p<0. 05) but plant density on number grain in row، root dry weight، stem diameter، grain yield in the 1% level were significant (p<0. 01). Also plant density on high plant was significant (p<0. 05). Effect of varieties on grain yield was significant (p<0. 05). Maximum grain yield 6. 41 t/ha in SC540 and at least grain yield 3. 53 t/ha in DC 370 were obtained.
    Keywords: Corn, tillage system, density, variety
  • Kh.Esteki Oregani, E.Pazira, P.Najafi, A.Moezi Pages 225-235
    Use of municipal or domestic raw wastewater in order to irrigation is very important in arid and semi-arid regions. Application of municipal effluent، which was one of the pollution sources، as micro and macro elements has been used for a long time. The most factors for making difficulties in irrigation of soil with municipal effluent is the presence of heavy metals like Cd، Pb، Cr، Ni، Fe، Zn، Mn and Cu in municipal effluent and transformation of this pollution in food chain and threaten of healthy. The aim of the present study was to determine effect of irrigation with raw domestic wastewater effluent on concentration of young Olive plant (Olea europaea) and accumulation of heavy metals (Cd، Pb، Cr، Ni، Fe، Zn، Mn and Cu) in roots، and leaves of Olea europaea. In order to study the soil – plant complex effects as the transformation of these pollutants and nutrients in soil as a result of irrigation with raw domestic wastewater، a series of lysimeter (120 cm height and 70 cm diameter) studies were carried out in Khoramabad region during 2008- 2009). The experiment was carried out factorial based on CRBD with three factors and six replications. Factors were considered as three irrigation treatment including drip irrigation with raw domestic wastewater (DI)، subsurface drip irrigation with raw domestic wastewater (at depth of 15 cm، SDI15)، subsurface drip irrigation with raw domestic wastewater (at depth of 30 cm، SDI30). The results indicate that treatment application significantly increased concentrations of heavy metals. Maximum shoot concentrations of Fe، Cu، Ni and Pb were achieved by treatment SDI30.
    Keywords: Row domestic wastewater, lysimeter, subsurface drip irrigation
  • P. Rahbarian, Gh. Afsharmanesh, N. Modafea, Behzadi Page 249
    In order to investigation drought (water deficit) and Plant density on roselle (Hibiscus Sabdariffa) the research was conducted at research farm of Jiroft Islamic Azad University during 2009. The experimental design was split plot based on RCBD with three replications. Drought stress (water deficit) were selected based on different percentage of field capacity (FC)، in 4 Levels (no stress، 75% FC، 50% FC and 25% FC) were selected as main plots and plant density Levels (20، 40، 60 and 80 plant per square meter) were arranged on sub plot. The results showed that، effect of water stress on calyx yield، weight fruit، dry weight، weight seed per plant and plant height were significant (= 0. 01). Effect of Plant density on calyx yield، fruit number per Plant، Weight fruit and dry Weight were significant (= 0. 05). Water deficit، significantly reduced calyx yield from 617. 5 to 430. 8 Kg/ha in 25% FC treatment. The highest calyx yield obtained from water deficit treatment 75%FC (660. 8 Kg/ha). The highest amounts of calyx yield 576. 7 Kg/ha were observed from plan density treatment (40 plants/m2) But No significantly with Plant density (20 plants/m2). Finally about roselle، irrigation in 75%FC and plant density 20-40 plants per m2 for the Jiroft region was recommended.
    Keywords: Roselle, water stress, plant density, calyx yield
  • M. Sam Daliri, S. Dastan, A.A. Mousavi, S.A. Rasouli, M. Moballeghi Pages 259-273
    In order to evaluation affect of different planting dates on quantity and quality characteristics and grain yield in spring cultivars of canola (Brassica napus L.)، an experiment was carried out at split plot based on RCBD with three replications at Chaloos region in 2010. Main factor were selected planting dates (4 and 19 February، 5 March and 20 April) and sub factor was canola cultivars including Hayola 401، Sarigol، RGS003 and Zarfam. Results showed with delay in planting date، phonological traits including vegetative period long، flowering period long and growth period long were decreased. The maximum of grain yield (2325 kg. ha-1) were obtained in 4 February، because the most of the pod length، pod number per plant and seed number per pod due this treatment. Delay in planting date to cause of decreased significant different on quantity and quality characteristics and due to decreased grain yield. Hayola 401 and Sarigol cultivar had been the most grain yield (2136 and 2086 kh. ha-1)، and RGS003 and Zarfam cultivars had been the least grain yield (1972 and 1904 kg. ha-1). The least of oil yield were obtained in 20 April and the most of oil yield were produced in 4 and 19 February. Hayola and Sarigol cultivars had been the most of oil yield and RGS003 and Zarfam cultivars had been the least of oil yield. Non significant between planting dates×cultivars for investigated characteristics were indicated traits in cultivars، all of traits had been same change due to in different planting dates. Therefore، planting date of 4 February due to as most of grain yield introduced the best of treatment.
    Keywords: Planting date, oil, phonological traits, grain yield, canola
  • M. Sibi, M. Mirzakhani, M. Gomarian Pages 275-290
    In order to study the effect of water stress، taking zeolite and salicylic acid on yield and yield components of spring safflower، an experimental was done in 2010. Experiment was performed as split factorial based on RCBD with 4 replications. Water stress was selected as major factor in three levels (I0 = Irrigation water requirement plants as control، I1 = 85% and I2 =70% of the amount of irrigation water requirements) in the main plots and consuming different amounts of zeolite at three levels (Z0= not taking zeolite as control، Z1= zeolite amount consumed 4 tons per hectare and Z2= zeolite consumption amount consumed 8 t. ha-1) and two levels of salicylic acid SA0= no salicylic acid and SA1= consumption and sprayed salicylic acid) as a minor factor in a factorial combination of sub-plots were placed. The results showed that the effect of different levels of water stress on traits such as plant height، boll number per plant، grain per boll، yield of boll grain and biological yield in sub-percent probability level was significant. Also، different levels of consumption zeolite on the characteristics such as، the number of boll per plant، seeds per boll، grain yield and biological yield in sub-attribute level and statistical plant height in a percentage level of 5% were significant. Salicylic acid also taking on the characteristics such as number of grain per boll and yield levels was statistically significant in a percentage. Among different levels of water stress، the highest and lowest average grain yield 954. 75 and 455. 29 kg ha-1، respectively، related to irrigation and 70% based on 100% water plant was needed. Also between different levels of maximum and minimum consumption of zeolite with an average grain yield 823. 58 and 589. 33 kg ha-1 respectively consumed 8 tons of treated zeolite and zeolite used was not treated.
    Keywords: Safflower, water stress, zeolite, salicylic acid
  • A. M. Alijani, Kh. Esteki Oregani, M. Jafarzadeh Kenarsari Pages 291-300
    In order to determine the effect of biofertilizer (Thiobacillus thiooxidanc and Pseudomonas putida) and zinc foliar application (Zinc sulfate) on yield، yield components، oil and protein percentage of soybean cultivar (TMS) in summer cultivation in 2010 at Aleshtar، Lorestan، Iran. The experiment was carried out in farm condition، using completely randomized factorial design with 8 treatments and 3 replications. The treatments included Zinc sulfate at two rates، 0% (Zn0)، 10% (Zn1)، inoculation with Thiobacillus thiooxidanc (T1) and without inoculation (T0) and inoculation with Pseudomonas putida (P1) and without inoculation (P0). The results indicate that zinc foliar application significantly increased، plant height number of pods per plant، 1000-seed weight، grain yield and percent of seed protein (p<0. 05). Biofertilizer Thiobacillus thiooxidanc significantly increased plant height and percent of seed protein. Maximum shoot percent of seed protein was achieved by treatment P1T1 (4109 kg/ha) and maximum shoot percent of seed protein was achieved by treatment Zn1T1 by 31. 67%. Positive and significant correlation between seed yield، with seed protein and number of pod per plant with one thousand seed weight were observed.
    Keywords: Soybean (Glycine Max L.), biofertilizer, foliar application zinc, seed yield, yield components
  • R. Mohamadvarzi, D. Habibi, S. Vazan, A. Pazoki, T. Nooralvandi Pages 301-313
    In order to study the effect of plants growth promoting rhizobacteria and nitrogen chemical fertilizer on quantitative and qualitative characters of sunflower (Helianthus annus L.) an experiment was conducted in Islamic Azad University-Karaj Branch in2009. Experiment performed factorial based on CRBD with three replications. Experiment in clouding of four levels of nitrogen fertilizers (0، 54، 108 and 161 Kg. N/ha) and four level of plant growth promoting rhizobacteria including control، Nitroxin (Azotobacter، Azospirillum)، Biophosphorus (Bacillus، Pseudomonas) and also combined fertilizers (Nitroxin+Biophosphorus). Results showed that application of plant growth promoting rhizobacteria increased seed yield، biologic yield، and plant height in compare with control. Combined biological fertilizers increased higher under studied traits. Maximum seed yield (26. 68% increased) obtained in combined biological fertilizer (Nitroxin+Biophosphorus) treatment with 2516 kg/ha in compare with control (1850 kg/ha). Nitrogen chemical fertilizers treatments showed significant effect on protein percent. Interaction of treatments showed significant effect on oil percent. Results showed application of PGPR agriculture has important role in improvement of growth and yield of sunflower.
    Keywords: Plants growth, promoting rhizobacteria, nitrogen fertilizer, sunflower, seed yield
  • M. Moradi, A. A. Dehpour Jooybari, H. R. Mobaser, E. Rahimi Petroudi, M. Rahmani Pages 315-324
    Gamma ray is one of the electromagnetic rays that has the capacity of ionization and inspiration and its penetrating power is more than that of beta and alphas. Therefore، To determine the effect of gamma ray on agronomic and morphological traits related to lodging in the rice (Oryza Sative L.) an experiment based on randomized complete block design (RCBD) was performed in four replications in the growth year of 1388 (2010) in the city of Qaemshahr. Treatments were rice seeds under different dozes of gamma rays (60 cobalt) in four levels (100،200 and 300 Gy and control or without shining). The results showed that the bending movement of third and fourth inter nodes with an increase in the gamma ray doze up to 300 Gy in comparison with the control 27. 4% and 28. 1%، respectively had a decreasing movement. The maximum grain yield with shining 300 Gy (259 gm2) was obtained. Because the highest number of spikelet in panicle (170. 15 ones) and number of panicle in a square meter (401. 25) was obtained for the same doze of shining. The lowest grain yield (173. 75 gm2) was obtained for the control group. The minimum plant height was obtained with shining 300 Gy that was equal to 145. 01centemeters and the maximum plant height was for the shining of 100 Gy and control respectively that was 153. 07 and 156. 56 centimeters.
    Keywords: Rice, Gamma ray, Bending movement, grain yield
  • P. Yousefvand, N. Sajedi, M. Mirzakhani Pages 325-339
    In order to study the effect of drought stress، zeolitand and selenium on yield and yield components of sunflower a field experiment was carried out in factorial split plot using RCBD with four replications. Experiment was done at research farm of Arak Islamic Azad University in Iran during 2009-2010. The experimental factors included three levels of irrigations (irrigation equal to 100% crop water requirement as control، irrigation equal 75% and 50% of crop water requirement) and zeolit in three levels (0، 4 and 8 t/ha) and sodium selenit in two levels (0 and 18 g/ha). The result showed that، irrigation significantly effected on observed in irrigation equal to 100% crop water requirement + 8 ton/ha Zeolit + 18 g/ha sodium selenit، that with treatment of 75% crop water requirement + 8 ton/ha +18 g/ha sodium selenit with yield equal to 3000. 2 kg/ha on significant. Application of 8 ton/ha Zeolit +18g/ha sodium selenit in irrigation of 75% crop water requirement، increased grian yield equal 34. 16% as comprer with without zeolit and sodium selenit، also application of this treatment in condition of 50% crop water requirement increased grain yield equal 24. 61% as compared with without zeolit and sodium selenit. It is concluded that with irrigation equal to 75% water requirement + 8 ton/ha Zeolit +18 g/ha sodium selenit obtain optimum yield.
    Keywords: Sunflower, zeolit, sodium selenit, yield, yield component