فهرست مطالب

باغ نظر - سال دوازدهم شماره 36 (آذر و دی 1394)

نشریه باغ نظر
سال دوازدهم شماره 36 (آذر و دی 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ادهم ضرغام، الهام حیدری صفحات 3-12
    این مقاله بر آن است تا با توجه به جایگاه و نقش نمادین آب در باورهای کهن و منابع اسلامی، جلوه های تصویری این عنصر ارزشمند را در نگاره های نسخه هفت اورنگ ابراهیم میرزا، مورد بررسی و تحلیل قرار دهد.
    علاوه بر بررسی جنبه مفهومی آب در این مجموعه، وجود قالب های متنوع در نمایش اشکال مختلفی از آب، بستر مناسبی را برای بررسی شکلی آن نیز فراهم آورده است. هدف این مقاله، علاوه بر شناخت نقش مفهومی آب در این آثار، شناخت قالب های مختلف آن و بررسی علل این تنوع است. همچنین روشن شدن این نکته که تنوع، چگونه در جهت ایجاد ساختار و ترکیب بندی مناسب و فهم بهتر معانی اشعار جامی موثر بوده است.
    نتایج پژوهش برآمده روش توصیفی تحلیلی نشان می دهد از آنجایی که نگاره های هفت اورنگ تا حدود زیادی وابسته به متن ادبی آن می باشند، هنرمند نگارگر، بنا بر موضوع و محل وقوع هر داستان، برای بهتر رساندن معنا، مفهوم مورد نظر و هماهنگی هرچه بیشتر قالب و محتوای اثر، از اشکال خاصی در نمایش عنصر آب استفاده کرده است. تنوع موجود در جلوه های متفاوت از عنصر آب در نگاره های مختلف، گاه در خدمت ساختار کلی آنها بوده و به عنوان عاملی موثر جهت هماهنگ کردن عناصر گوناگون موجود در یک نگاره عمل کرده است؛ در مواردی نیز نحوه قرارگیری و انتخاب جایگاهی مناسب و هدفمند برای آن در صفحه نگاره، به یاری انتقال معنا و مفهوم مورد نظر هنرمند آمده است.
    کلیدواژگان: نگارگری ایران، آب در نگارگری، مکتب مشهد، هفت اورنگ جامی، ابراهیم میرزا
  • اشرف سادات موسوی لر، مینو خاکپور صفحات 13-18
    دیوارنگاره های بقاع متبرکه در گیلان به دلیل رطوبت فراوان منطقه و میل به نوسازی آن ها نزد اهالی روستا، در حال تخریب بوده و یا کاملا از بین رفته است. این معضل، ضرورت حفاظت از این آثار را دو چندان می کند. بقعه متبرکه روستای پینچاه در شهرستان آستانه که دارای دیوارنگاره های مذهبی است از آن جمله می باشد. آنچه در این میان مطرح می شود این است که آیا دیوارنگاره های بقعه نامبرده دارای مفاهیم بصری خیر و شر می باشند. از یافته های تحقیق می توان به مشابهت های بصری متعدد در بازآفرینی شخصیت های خیر، تفاوت های بصری مضامین خیر و شر و نیز بومی کردن مضمون دیوار نگاره توسط نقاش اشاره کرد. روش گردآوری اطلاعات به صورت میدانی و تدوین آن به شیوه توصیفی تحلیلی است.
    کلیدواژگان: بقاع متبرکه، دیوارنگاره، نقاشی مذهبی، خیر و شر، پینچاه
  • زهرا رهبرنیا، پینکی چادها صفحات 19-28
    «لند آرت» از حدود دهه 60 میلادی با رویکرد مدرن و پس از آن، پست مدرن به مرور با کمک گرفتن از شگردهای هنرهای محیطی4 و فلسفه پست مدرن، توانست از محل های دورافتاده ای که در گذشته متولد می شد، به جاهایی منتقل شود که موردتوجه مخاطبان عام و گسترده قرار گیرد و با آن ها ارتباط برقرار کند. بدین ترتیب دامنه لندآرت گسترده شد و امروزه هنرهای زمینی بسیاری را می توان در این حوزه جای داد. نقاشی زمینی نیز گرچه در دوران معاصر موردتوجه قرار گرفته، اما هنری است که از دیرباز در میان بسیاری از اقوام و ملل، ازجمله هندی ها و آیین هندوئیسم5 رواج داشته است. ازجمله «کولم» که نوعی نقاشی با پودرهای رنگی بر روی زمین جلو درب خانه های هندویی است. مسئله پژوهش این است که، آیا می توان نقاشی کولم را با هنر جدید مقایسه کرد و شباهت هایی ورای شکل ظاهری یافت؟ بنا بر فرضیه مقاله، به نظر می رسد نقاشی کولم با لند آرت و تعریف آن در هنر جدید مرتبط باشد.
    هدف از این پژوهش بنیادی، ایجاد نگرشی جدید به هنرهای سنتی (هدف کلی) و کولم سنتی به مثابه یک هنر جدید زمینی (هدف جزئی) است؛ نگرشی که اگرچه پیروان به روز کمتری در کشورمان دارد، اما دارای سابقه ای به اندازه فلسفه هنر پست مدرن است. این پژوهش بر وسعت نگاه هنرمندان در باب هنرهای جدید و فلسفه پست مدرنیسم موثر خواهد بود. بدین ترتیب برای رسیدن به این هدف، با رویکرد توصیفی تحلیلی، به گردآوری اسناد به روش کتابخانه ای پرداخته شده است. با تحلیل بارزترین، عام ترین و جدیدترین (با توجه به پیشرفت و اختراع و ابداع روزانه رسانه ها6) ویژگی های هنر های جدید و تطبیق آن با ویژگی های کولم می توان به این نتیجه اذعان داشت که، نقاشی کولم می تواند به مثابه لندآرت باشد، و به نظر می رسد می توان گاه برخی از هنرهای سنتی را هم راستا با هنرهای جدید قرار داد.
    کلیدواژگان: هنر جدید، لندآرت، کولم، پست مدرنیسم
  • حمیدرضا روحانی صفحات 27-38
    «شیخ محمد»، نقاش و خوشنویس عصر صفوی هیچ ردی از ارتباطش با سلاطین صفوی و حامیان درباری خود برجای نگذاشته است، اما شواهد تاریخی تایید می کند بخش مهمی از فعالیت هنری شیخ محمد در دربار سلطان ابراهیم میرزا برادر زاده شاه طهماسب در مشهد بوده است؛ و به ویژه در خلق چندین نسخه از شاهکارهای درباری این عصر همکاری داشته است. از آنجاکه یکی از شاخصه های آثار وی توجه به جنبه های واقعیت و گسست از ادبیات و پرداختن به مضامین زندگی روزمره است، پرسش اصلی مقاله پیش رو این است که آیا می توان در تایید مرقومات مورخین که شیخ محمد را ملازم سلطان ابراهیم میرزا دانسته اند، در لابلای آثار مرقوم و منسوب به او ردی از ارتباط وی با حامی و سلطان هنر پرور صفوی یافت؟ در جهت پاسخ به این پرسش، سه مجلس منسوب به شیخ محمد از نسخه هفت اورنگ مشهور به جامی فریر و نیز نگاره دولتی سرآغاز از یک نسخه ناقص هفت اورنگ موجود در کتابخانه موزه توپقاپی که نگاره های آن نیز به شیخ محمد سبزواری منسوب شده، معرفی و تحلیل شده است.
    این مقاله به روش توصیفی تحلیلی و از طریق گردآوری اطلاعات به شیوه کتابخانه ای انجام شده و هدف از آن کشف ارتباط میان نقاش و حامیش سلطان ابراهیم میرزا است؛ تا بدین طریق گامی در جهت آشکارشدن زندگی و آثار این نقاش برداشته شود. نتایج حاصل نشان می دهد، شیخ محمد نقاش فرازهایی از زندگی حامی خود به ویژه جشن عروسی سلطان ابراهیم میرزا و همسرش گوهر سلطان خانم را به صورت ضمنی و در پس یک روایت ادبی به تصویر کشیده؛ و بدین طریق نشانی از ارتباط و ارادت خود را نسبت به سلطان مطرح می کند.
    کلیدواژگان: شیخ محمد سبزواری، سلطان ابراهیم میرزا، هفت اورنگ جامی
  • سمیه هاتفی صفحات 37-50
    «کریستوفر الکساندر»1 براساس ایده سرشت نظم، همه پدیده های جهان هستی را تحت دو عنوان «ساختارهای زنده» و «ساختارهای غیرزنده» مطالعه می کند و به بررسی و شناخت الگوی ساختارهای زنده با توجه به مفاهیم کلیت یکپارچه و مراکز نیرومند2 می پردازد. این نظریه در قالب 15 خصلت پیوسته از مراکز نیرومند شکل می گیرد.
    بر اساس دستاوردهای محققین، باغ ایرانی پدیده ایست فرهنگی که در قالب مجموعه ای منظم و هندسی با ترکیب عناصر مختلف طبیعی و مصنوع با طبیعت به خوبی عجین شده است.
    ابتکار موضوع از این جهت می تواند در باغ ایرانی مورد توجه واقع شود که به شناخت کلیت یکپارچه و تشریح مراکز نیرومند به عنوان یکی از اصلی ترین موضوعات اندیشه معاصر می پردازد.
    مسئله تحقیق «میزان تعمیم پذیری نظریه الکساندر در چهارباغ و نمونه باغ های اصفهان» است که با هدف بنیادی و روش تحلیلی و مقایسه تطبیقی با رویکرد کیفی مورد مطالعه قرار می گیرد.
    نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که ویژگی های نظریه ساختارهای زنده از قبیل مقیاس های مختلف، مراکز نیرومند، مرزها، تکرار متناوب به طور نسبی بر نمونه باغ های اصفهان با کارکردهای مختلف قابل تطبیق است؛ اما نقش همه خصلت های این نظریه در نمونه های بررسی شده به یک میزان نیست و مقیاس های مختلف، مراکز نیرومند، فضای معین، تکرار متناوب، پژواک، مرزها و شکل خوب نقش بیشتری در خلق حیات دارند. چهارباغ به عنوان یک فضای شهری با کارکرد عمومی (مردمی) دارای حیات بیشتری بوده و نقش مراکز نیرومند، تضاد، جدایی ناپذیری و ناهمگونی در آن بسیار چشمگیر است.
    کلیدواژگان: باغ، چهار باغ، الگو، ساختارهای زنده، حیات، مراکز نیرومند، اصفهان
  • حسین سلطانزاده، ناصر حسن پور * صفحات 47-64

    از آنجاکه در قرن 20 و پس از ظهور جمهوری خواهی در کشور ترکیه، رویکردهای ملی گرا و منطقه گرا در تقابل با رویکردهای متاثر از غرب در جستجوی هویت ترکی در آثار معماری بوده است، لذا معماران ترکی را به معماری و شهرسازی بومی خود در دوران عثمانی متوجه کردند. در این راستا خانه های سنتی به عنوان کلید دستیابی به هویت ترکی در معماری به دنبال دومین جنبش ملی گرایانه در دوران مدرن مطرح شد و پس از آن توسط نسل بعدی معماران ترکیه گسترش یافت. تحسین از ویژگی های مدرن نهفته در معماری این خانه ها و سنت های بازگو کننده هویت مدنی ترکی، این خانه ها را به نماد هویت معاصر ترکی در جریان این جنبش تبدیل کرد. سنت خانه سازی دوران عثمانی و تاثیر آن بر معماری ترک ها در جریان دومین جنبش ملی گرا در معماری معاصر ترکیه در مطالعه روند گذار معماران ترک از سنت به مدرنیته موضوع قابل توجهی است که در این مقاله بدان پرداخته شده است. نتایج پژوهش آثار شاخص رهبران دومین جنبش ملی گرا در معماری ترکیه را به لحاظ چگونگی تاثیر پذیری از معماری خانه های سنتی عثمانی در سه دسته تقسیم بندی کرده و به بررسی و مقایسه ویژ گی های معماری آثار هر یک از آنها پرداخته است.

    کلیدواژگان: خانه های سنتی عثمانی، معماری معاصر، ترکیه، جنبش ملی گرایانه
|
  • Adham Zargham, Elham Heidari Pages 3-12
    Given the position of water and its symbolic function in ancient beliefs and Islamic sources, the paper aims to explore and analyze the visual effects of the invaluable element in Haft Awrang miniatures by Ibrahim Mirza. In addition to the study of conceptual aspect of water in this set, the existence of diverse layouts in the display of different forms of water provides suitable foundation for conducting a formal study into it. The aim of the paper is to recognize different layouts of water and explore the reasons for the diversity, as well as the conceptual function of water in these works; furthermore, it aims to illustrate how the diversity could made a difference to the suitable structure and composition and also better understanding of Jami's lyrics. The results of the research, which was conducted in a descriptive-analytical method, indicate that patient artist used certain forms in depicting water based on theme and place of story in order to get across meaning and concept under consideration better and establish a better match between form and content of work, since Haft Awrang paintings substantially depend on the literary text of Haft Awrang. Diversity of water effects in a variety of miniatures at times benefits the general structure of the miniature and works as an influential factor in matching various elements of it; in some instances, how it is positioned and the choice of a good and purposeful position for it in the miniature board could assist artist in communicating meaning and concept.
    Keywords: Persian miniature, Water in miniature, Mashhad School, Jami's Haft Awrang, Ibrahim Mirza
  • Ashrafosadat Mousavilar, Minoo Khahpour Pages 13-18
    The few existing shrines with wall drawings are being reined or have been ruined completely. This problem creates double necessity of protection of these works. The holy shrine of Pinchah Village at Astaneh Ashrafieh with the religious wall drawings is one of them. This question is propounded: Do the wall drawings of the mentioned shrine have the visual concepts of good and evil? From the research findings we can mention numerous visual similarities in recreation of good personalities, visual differences of good and evil contents and also creation of native wall drawings by the drawer. The data were collected by field method and compiled by descriptive- analytic method.
    Keywords: Holy Shrines, Wall Drawings, Religious Drawings, Good, Evil, Pinchah
  • Zahra Rahbarnia, Pinky Chadha Pages 19-28
    Land art, as a style of "New art", has been creating artworks with a modern, and then postmodern approach, since the 60’s. This environmental art works were, at first, located in desserts, jungles, mountains and other remote sites. Therefore they could attract only art lovers. With the help of the methods and tricks of the environmental art, and also the philosophy of Postmodernism, land art also, was able to be transferred from the remote locations of its birth, to the places which were more interesting to a wide range of common audience. They have been able to gather more and more observers since then, because the new locations were inside the towns and cities, on the streets, road and pavements, where people pass through every day. In this way the artist could interact with his audience in a very deeper and more influential way. It is obvious that, it is the postmodern philosophy of art that has helped common people to know and understand art. With the help of this new ideology, art has come closer to people and is no more particular to a specific art educated audience. Land art, therefore has been lucky enough to be born in Modernism and raise and develop through postmodern era of art. This has helped it gain more interaction of the observers. Thus the scope of land art widened, and today as we can notice, many arts related to land, could be placed in this zone. Painting the earth has been taken into a huge consideration in contemporary times, as could be seen in the work of ground graffiti artists. But the truth is that, it’s a kind of art that has long been popular among many old nations including the Hindus and their traditional customs, such as Kolam. This traditional art which is also known as Rangoli, is very common among Hindu people in India, Pakistan, Nepal, Bengal, Malaysia, and where ever Indian culture is current. The tradition of creating kolams is held in everyday life of Indian people, and also on national and religious festivals such as, Deepawali, Pongal and also during occasions such as marriage events, auspicious customs and other similar milestones and gatherings. They are meant to be sacred welcoming locations for the Hindu deities, which keep both the tradition and the art form alive. Similar practices are followed in different states of India: Kolam in Tamil Nadu; Muggu in Andhra Pradhesh; Mandana in Rajasthan; Chaookpurna in Chhattisgarh; Alpana in West Bengal; Golam kolam in Kerala; Chowk pujan in Uttar Pradhesh and others. Kolam is a drawing with colored powders on the ground of the front doors of Hindu houses. They were done with rice flour at ancient times, on a dark ground which was colored with cow’s dungeon. Their purpose is to decorate and also to bring good luck. They are believed to give boons to the people who create them and also to the pedestrians who walk over them. Therefore people who are to visit the members of a house, or are walking on the sidewalk, deliberately walk through the Kolam designs, which are renewed time by time during the day. Design depictions may also vary as they reflect traditions, folklore and practices that are unique to each area. It is traditionally done by women. As these traditional designs look like the new versions of arts done by contemporary artists on the ground, the hypothesis of this paper is established on this subject. This fundamental research is to create a new vision towards the traditional arts as a whole, and also a new vision towards the traditional Kolam as a new land art specifically. To gain this purpose, this descriptive analytical article, has documented data through library resources. By analyzing the clearest, the most popular and the newest features of new art (according to the daily development of media), and matching them with the characteristics of Kolam, it can be stated that, Kolam designs could be considered as land art, and therefore sometime, some of the traditional arts could be considered parallel to new arts; as they match the characteristics of art of contemporary era. Kolams are made on ground; are displayed out of the walls of museums; are renewed every so often; and as the audience deliberately across them to gain boon, it can be said that, the audience interact with these designs. Due to these similarities (and more) which are discussed in the body, the hypothesis of the paper could be proved out.
    Keywords: New art, Land art, Kolam, Postmodernism
  • Hamidreza Rohani Pages 27-38
    Shaykh Muhammed(active 1530s-90s), who was Safavid painter and calligrapher left no clear trace of his association with Safavid kings, However, historical evidence having been obtained from reliable sources confirms that an important part of the artistic activities of Shaykh Muhammed served Sultan Ibrahim Mirza - nephew of Shah Tahmasp- (prince governed in Mashhad over a thirteen-year period -962/1554-55 to 970/1562-63 and 973/1565- 66 to 974/1566-67). Qazi Ahmad reports that Shaykh Muhammed worked for the prince in Mashhad, where author and artist undoubtedly knew each other. Iskandar Beg Munshi, on the other hand, states that the artist entered Ibrahim Mirza’s employ in Sabzivar. Munshi Budaqi Qazvini mentions that the artist was with Sultan Ibrahim Mirza only in Khurasan. The recorded oeuvre of Shaykh Muhammed, consisting of several signed tinted drawings, and paintings, supplemented by a large number of attributed works, confirms the artist’s virtuosity and versatility even within the same media. Considering the fact that some attributes of Shaykh Muhammed’s works are attention to reality, separation from literature and treatment of the subjects of routine life, the main question to be answered in this article is: can a trace be found in his signed and attributed works to prove the relationship between him and the patronizing Safavid Sultan? To answer this question, three illustrations attributed to Shaykh Muhammed from the Sultan Ibrahim Mirza’s Haft Awrang (Seven thrones) and commonly known as the Freer Jami and a double page frontispiece in the six Masnavis of Jami (An incomplete Haft Awrang) attributed to Shaykh Muhammed that is kept in the library of Topkapi Sarayi, are presented and analyzed. The method of study is descriptive- analytical via library research. Two main pursues of this article are: 1- finding evidence regarding the attribution of paintings to Shaykh Muhammed and 2- exploring the connection between Shaykh Muhammed and his patron. The results of this study show that these paintings have similarities with other works which were attributed to or signed by Shaykh Muhammed. There are indeed certain affinities between Shaykh Muhammed’s paintings of elegant kneeling youths and the unsigned double page frontispiece in the six Masnavis of Jami. He also implicitly illustrates part of the story behind a literary narrative. The iconographies of these works seem to be related directly to the prince and specifically to his marriage to Gawhar Sultan Khanim. When the bride and her entourage arrived in Mashhad, Qazi Ahmad reports, several months of celebration followed until the marriage was consummated. In this way, Shaykh Muhammed has expressed his devotion to and association with his patron.
    Keywords: Shaykh Muhammed Sabzivari, Sultan Ibrahim Mirza, Jami's Haft Awrang
  • Somayeh Hatefi Shogae Pages 37-50
    Based on the idea of order nature, Alexander1 regards all the phenomena of universe in living structures and nonliving structures and takes the patterns of living structures in terms of total whole and strong centers. This theory is formed as 15 interrelated characters of strong centers2. Regarding the opinions of Persian garden researchers, Persian garden is a cultural phenomenon interwoven with different natural elements and artifacts based on geometrical sets. The attention to the recognition of total whole and explanation of strong centers can bring about a new look at Persian garden. The question of the research is extent of generality of Alexander`s theory in Chaharbagh and selected gardens in Isfahan studied in analytic method with quality approach. The results of the research show that the features of living structures such as level of scale, strong centers, boundaries, alternating repetition, and etc. are adaptable with selected gardens of Isfahan relatively but their roles are not the same while Level of scale, strong centers, positive space, alternating repetition, echoes, boundaries and good shape play greater role in creating life. Chaharbagh is of greater life as a public space and the role of strong centers, contrast, inseparability and heterogeneity is seen to be greater.
    Keywords: Garden, Charbagh, Esfahan Gardens, Pattern, Living Structures, Strong centers
  • Hossein Soltanzadeh, Naser Hassanpour Pages 47-64

    In the twentieth century after the advent of republicanism in Turkey, nationalistic and regional approaches were at odd s with approaches influenced by the West in search of Turkish identity in architectural works. For this reason, this interested Turkish architectures to pay attention to their native architecture and urbanism during Ottoman era. In this context, traditional houses came to the fore as the key to achieving Turkish identity in architecture in the course of the second nationalist movement in modern times, and thereafter it was developed by following generation of Turkish architectures. The acclaimed modern features lying in the architecture of the houses and customs representing the Turkish civil identity have turned them into a symbol of contemporary Turkish identity in this course of action. Ottoman tradition of house construction and its effect on Turk's architecture in the course of the second nationalist movement in Turkey's contemporary architecture have made the study of Turkish architecture's transition from tradition to modernity a significant issue, which is addressed in this paper. The results of the seminal works by the second nationalist leaders as to Turkey's architecture were here approached in terms of how they were impressed by the architecture of Ottoman traditional houses, which were divided into three categories and the architectural characteristics of each of them were analyzed and compared.

    Keywords: Traditional Ottoman houses, Contemporary Architecture, Turkey, Nationalist movement