فهرست مطالب

مطالعات رفتار سازمانی - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 14، پاییز 1394)

فصلنامه مطالعات رفتار سازمانی
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 14، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا سپهوند*، زهره محمدیاری صفحات 1-30
    هدف اصلی تحقیق حاضر شناسایی ذهنیت افراد نسبت به تنبلی سازمانی در سازمان های دولتی شهر ایلام می باشد. روش تحقیق حاضر روش کیو بوده که یک روش آمیخته (کیفی– کمی) می باشد. جامعه آماری شامل مدیران سازمان های دولتی شهر ایلام می باشند که برای نمونه 10 نفر از مدیران متخصص، آشنا و شاغل در سازمان های دولتی شهر ایلام انتخاب شده اند. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که مدیران سازمان های دولتی در شهر ایلام نسبت به موضوع تنبلی سازمانی در سازمان های دولتی دارای سه الگوی ذهنی می باشند که عبارتند از؛ کارکنان (عوامل فردی)، سازمان (عوامل سازمانی) و ماهیت مشاغل دولتی. مشاغل دولتی عموما مشاغلی روتین، خسته کننده و کسالت آور هستند که کارکنان را با فرسودگی شغلی مواجه خواهند کرد، روتین بودن این مشاغل و فرسودگی حاصل از آنها پیامدهای منفی از جمله جدایی اهداف فردی و سازمانی و مقاومت در مقابل هر گونه تغیر شغلی دارند که موجب می شود کارکنان احساس دلسردی، نارضایتی شغلی و خستگی کنند و از طریق کم کاری، طفره رفتن از کار، به تعویق انداختن وظایف محوله و عدم دقت کافی در انجام دادن کارها موجب تنبلی سازمان می شوند.
    کلیدواژگان: تنبلی سازمانی، کارکنان، سازمان، مشاغل دولتی، روش کیو
  • مهدی خیراندیش، ارشیا خدایی*، علیرضا محمدی صفحات 31-60
    کار تیمی یکی از عناصر اصلی موفقیت سازمان به شمار می آید و به افزایش توانایی سازمان و غلبه بر چالش های محیطی کمک می نماید. با این وجود، غفلت از الزامات اجرای اثربخش کار تیمی موجب عدم تحقق اهداف سازمانی و تیم سازی خواهد شد. در پژوهش حاضر به مطالعه جامع عوامل موثر بر کار تیمی پرداخته شده است. جامعه آماری تحقیق شامل 190 نفر از کارکنان دارای تجربه کار تیمی در یکی از سازمان های فعال در حوزه نفت و گاز می باشد که با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی ساده، تعداد 152 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نوع پیمایشی است. ابزار سنجش تحقیق شامل دو پرسش نامه محقق ساخته می باشد. یافته های تحقیق با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی و تحلیل مسیر نشان داد که ویژگی های شخصیتی اعضا، ویژگی های مدیریت تیم، بستر سازمانی و جو حاکم بر تیم، ویژگی های ارتباطات و تعاملات اعضای تیم، سازماندهی و اهداف تیم بر روی اثربخشی کار تیمی موثر هستند. هم چنین از میان عوامل موثر، مدیریت تیم و از میان ابعاد سه گانه اثربخشی نیز دستاوردهای عملکردی دارای بالاترین اولویت هستند.
    کلیدواژگان: اثربخشی، کار تیمی، عوامل موثر بر کار تیمی
  • محمود مرادی، مصطفی ابراهیم پور، یعقوب ممبینی * صفحات 61-96
    تیم های مدیریت ارشد سازمان ها به عنوان تصمیم گیرندگان اصلی شرکت ها نقش اصلی در ایجاد دوسوتوانی سازمانی ایفا می کنند. یکپارچگی رفتاری تیم مدیریت ارشد که بیانگر تعاملات جمعی اعضای تیم مدیریت ارشد است، حرکت سازمان ها به سمت دوسوتوانی و به دست آوردن عملکرد بهتر را تسهیل می کند. در این مقاله، تاثیر یکپارچگی رفتاری تیم مدیریت ارشد بر عملکرد شرکت های تولیدی بررسی شده و همچنین نقش میانجی دوسوتوانی سازمانی به عنوان قابلیت سازمان ها در بهره برداری و اکتشاف فرصت های رشد، در رابطه بین یکپارچگی رفتاری تیم مدیریت ارشد و عملکرد مورد بررسی قرار گرفته است. داده های پژوهش از شرکت های تولیدی شهر صنعتی رشت گردآوری شده است. روش پژوهش، توصیفی از نوع پیمایشی بوده که اطلاعات از طریق پرسش نامه جمع آوری شده و برای تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری و الگوریتم حداقل مربعات جزئی استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که یکپارچگی رفتاری تیم مدیریت ارشد با میانجی گری دوسوتوانی سازمانی بر روی عملکرد تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: یکپارچگی رفتاری مدیریت ارشد، دوسوتوانی سازمانی، عملکرد سازمانی، شرکت های تولیدی
  • اسدالله کردناییج*، علیرضا بخشی زاده، مهدی فتح الهی صفحات 97-120
    حضور در محیط های به شدت رقابتی، مدیران را ملزم به توانمند نمودن مهمترین منبع رقابتی خود یعنی منابع انسانی می نماید. توانمندسازی از دو بعد روانشناختی و ساختاری قابل تحلیل و بررسی است. بر این اساس تحقیق حاضر با هدف پاسخ به این سوال صورت گرفته است:«آیا توانمندسازی روانشناختی کارکنان تاثیر معناداری بر توانمندسازی ساختاری دارد؟» این تحقیق از نوع توصیفی و پیمایشی بوده و برای گردآوری داده ها از پرسشنامه ای دو بخشی استفاده شد که 16 سوال توانمندی روانشناختی و 12 سوال توانمندی ساختاری را مورد ارزیابی قرار می داد. پایایی پرسشنامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ برای هر قسمت بالاتر از 7/0 برآورد گردید. از طریق تحلیل روایی سازه، روایی پرسشنامه نیز مورد تایید قرار گرفت. نمونه آماری تحقیق را نیز 319 نفر از کارکنان شرکت سایپا تشکیل می دادند. جهت تحلیل داده ها نیز دو بسته نرم-افزاریSPSS و LISREL استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد که توانمندسازی روانشناختی کارکنان اثر معنی داری بر توانمندسازی ساختاری آن ها دارد. همچنین تاثیر ابعاد توانمندسازی روانشناختی شامل معناداری، شایستگی، خودتعیینی و اثربخشی بر ابعاد توانمندسازی ساختاری شامل تفویض اختیار، تسهیم اطلاعات، مشارکت در تصمیم و کنترل معنی دار بود و فرضیات تحقیق مورد تایید قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، ابعاد توانمندسازی، توانمندی روانشناختی، توانمندی ساختاری
  • مهدی افخمی اردکانی*، ابراهیم رجب پور، مهدی هاشمی صفحات 121-144
    امروزه سازمان هایی موفق هستند که انعطاف پذیری بالایی داشته باشند که این خود نیازمند مشارکت کارکنان و تعامل کارامد در همه سطوح است. در این تحقیق محققین قصد دارند، پس از بررسی علل، عوامل و ریشه های پیدایش سکوت سازمانی بر اساس دیدگاه ها مختلف، با استفاده از روش مدل-سازی ساختاری تفسیری به تبیین رفتار سکوت در پژوهشگاه صنعت نفت بپردازند. با بررسی های صورت گرفته، هفت دسته عوامل تبیین سکوت سازمانی در پژوهشگاه صنعت نفت شناسایی شده و سپس با استفاده از روش مدل سازی ساختاری تفسیری در سه سطح، قرار گرفتند. در ادامه پس از مشخص شدن سطوح هر کدام از علل و عوامل و همچنین با در نظر گرفتن ماتریس در دسترس پذیری نهایی، مدل نهایی ساختار تفسیری ترسیم شد. نتایج نشان داد عامل هایی همچون فرهنگ سازمانی، ویژگی های شخصیتی مدیر و سبک رهبری در ارتباط با موضوع سکوت سازمانی در پژوهشگاه صنعت نفت از اثرپذیری بیشتری نسبت به بقیه عوامل برخوردارند.
    کلیدواژگان: سکوت سازمانی، مدلسازی ساختاری تفسیری، پ~ژوهشگاه صنعت نفت
  • محمد عباس زاده*، علی بوداقی، محمدحسن پور، سید صمد حسینی صفحات 145-174
    هدف اصلی پژوهش حاضر مطالعه تاثیر سرمایه اجتماعی سازمانی بر ظرفیت انطباق پذیری سازمانی بوده است. روش تحقیق، پیمایشی و ابزار اندازه گیری، پرسشنامه بسته پاسخ بوده و جامعه آماری شامل کارمندان دانشگاه تبریز به تعداد 712 نفر می باشد که از این تعداد 239 نفر بر اساس فرمول کوکران و به شیوه نمونه گیری طبقه ای تصادفی به نسبت سطوح طبقات انتخاب شده اند. در مجموع، نتایج به دست آمده نشان می دهد که اولا، میانگین ظرفیت انطباق پذیری کارمندان دانشگاه تبریز(86/92) در حد متوسط به بالا بوده و ثانیا بر اساس نتایج تحلیل رگرسیونی به ترتیب اثرات ابعاد اعتماد نهادی، انسجام، اعتماد بین شخصی و توانمندسازی بر متغیر وابسته(ظرفیت انطباق پذیری سازمانی) معنی دار بوده و متغیرهای یا شده توانسته است، 55 درصد تغییرات ظرفیت انطباق پذیری سازمانی را تبیین نمایند.
    کلیدواژگان: ظرفیت انطباق پذیری سازمانی، سرمایه ی اجتماعی سازمانی، اعتماد نهادی، توانمندسازی
  • حسین دامغانیان*، فرناز روزبان صفحات 175-194
    این پژوهش با هدف بررسی پدیده سکوت کارکنان در ارتباط با مدیر مستقیم و فهم علت آن در یک سازمان دولتی انجام شده است. کارکنان، با وجود فرصت های ارتباطی متعدد در سازمان، از بیان نظرات خود به مدیر امتناع می کنند. برای بررسی علت پدیده سکوت سازمانی، از روش تحقیق آمیخته بهره گرفته شده است. نخست بر اساس نمونه گیری نظری، مصاحبه های عمیق با 13 نفر از کارکنان انجام شد و علت سکوت در ارتباط بین فردی مورد تحقیق قرار گرفت و با استفاده از روش تحلیل تماتیک، مصاحبه ها تحلیل شدند. مشارکت کنندگان، علت اصلی را نحوه برخورد، نگرش و رفتار مدیر عنوان کردند که در نهایت سبک رهبری آمرانه مدیر به عنوان علت اصلی، شناسایی شد. سپس برای تایید داده های کیفی، پرسشنامه های محقق ساخته رهبری آمرانه و سکوت سازمانی بین نمونه 103 نفری از اعضای سازمان توزیع شد. روایی صوری، سازه، محتوی و پایایی ابزار سنجش تایید شد؛ داده ها، مدل را مورد برازش قرار دادند و آزمون های همبستگی، رگرسیون و مدل معادلات ساختاری انجام شد. نتایج آزمون ها حاکی از آن بود که سبک رهبری با سکوت کارکنان در سازمان رابطه مثبت و معنی دار دارد. در پایان نیز پیشنهادهایی جهت بهبود شرایط مطرح شد.
    کلیدواژگان: سکوت کارکنان، روش آمیخته، سبک رهبری، سازمان های دولتی ایران
|
  • Reza Sepahvand*, Zohre Mohammadyari Pages 1-30
    The main objective of this research is identifying the mentality of people towards the organizational laziness in Ilam government agencies. This study methodology is Q method, that is integrated (qualitative- quantitative). The population includes managers of Ilam governmental agencies that 10 professional managers who working in Ilam governmental agencies were selected for sampling. The results indicate that managers of governmental agencies in the Ilam city, about organizational laziness in governmental agencies have three paradigm. Which include: employees (individual factors), organization (organizational factors) and the nature of governmental jobs. Government jobs generally are routine, monotonous and boring that will face employees with burnout, this routine jobs and burnout obtained from them have negative consequences includes separation of individual and organizational objectives and resistance to any job change which causes staff feel discouraged, job dissatisfaction and tired, and make organizational laziness by negligence, evasion of work, to postpone the duties and lack of sufficient precision in doing tasks.
    Keywords: organizational laziness, employees, organization, Governmental jobs, Q method
  • Pages 31-60
    Teamwork is considered a key element of the success of the organization and to increase the organization's ability to overcome the challenges of environment. However, ignorance of the requirements for effective implementation of teamwork will be resulting in failure to achieve the organizational goals. In this paper, a comprehensive study explored factors influencing teamwork. The population of the investigation to analyze the data, including 190 personnel with experience in teamwork in an organization active in the field of oil and gas that, Cochran formula using the number 152 as the sample size was determined. This research in terms of objective is functional-survey. Measurement tools included two questionnaires, which was created by the researcher. The results using confirmatory factor analysis, path analysis showed that personality traits of members, features team management, organizational context and atmosphere of the team, communication and interaction characteristics of team member are affected on teamwork effectiveness. Team management features, have highest impact on effectiveness of teamwork. Also in three dimensions of effectiveness, performance achievements are most important role in increasing the effectiveness of teamwork.
    Keywords: Effectiveness, Teamwork, Effective factors
  • Mahmoud Moradi, Mostafa Ebrahimpour, Yaghoob Mombiniy Pages 61-96
    Top management teams carry out as the company key decision-makers in creating organizational ambidexterity. Senior management team behavioral integration which represents the collective interaction of top management team members facilitates organizations in moving toward organizational ambidexterity and obtaining better performance. In this paper, the effect of top management team behavioral integration on the performance of manufacturing firms has been investigated. Furthermore, mediating role of organizational ambidexterity in the relationship between the top management team behavioral integration and performance has been addressed. Research data has been collected from the manufacturing firms of the Rasht industrial zone. Data was collected through questionnaires and analyzed by structural equation modeling and partial least squares algorithm. Findings show that top management team behavioral integration by mediating role of organizational ambidexterity influence on performance.
    Keywords: Top Management Team, Behavioral Integration, organizational ambidexterity, Firm Performance, Manufacturing Company
  • Asadollah Kordnaij, Alireza Bakhshizadeh Pages 97-120
    The presence of organizations in highly competitive environments, requires managers to make empower most important competitive source themselves -namely, human resources-. Empowerment includes psychological and structural empowerment dimensions. The present study is a survey research that uses two-part questionnaire to collect data. This survey questionnaire contains 28 items (including 16 psychological, 12 structural empowerment) measuring two dimensions of empowerment. Validity of each part is estimated via Cronbach’s Alpha method and results in above 0.7. Through the analysis of construct validity, its validity was confirmed. To achieve research aims, a sample consisting of 319 staff members of an automotive manufacturer in Tehran (SAIPA) were selected. To analyze data and to test hypotheses, Structural Equation Modeling (SEM) and Confirmatory Factor Analysis (CFA) as well as LISREL and SPSS software packages were used. Research findings revealed significant impacts of employees psychological on their structural empowerment. Likewise, the impacts of psychological empowerment Dimensions (including meaning, competence, self-determination, and impact) on structural empowerment Dimensions (including Delegation, sharing of information, participation in decision-making and control) is also significant and Hypotheses were accepted.
    Keywords: empowerment, Empowerment Dimension, Psychological Empowerment, Structural Empowerment
  • Pages 121-144
    Today, organizations are successful have the flexibility that this requires effective participation and engagement of employees at all levels. In this study, researchers are going to investigate the causes and roots of the emergence of organizational silence on the different views, using interpretative structural modeling to explain the silence of Research Institute of Petroleum Industry (RIPI), A comprehensive review of the literature seven factors identified to explain the silence in Research Institute of Petroleum Industry. Then using interpretation structural model (ISM) factors graded at three levels were. Then, after determining the levels each of the factors and taking into account the availability of the final matrix, the final model of interpretation were drawn. The results showed that factors such as corporate culture, personality traits and leadership style of the manager in relation to organizational silence in Research Institute of Petroleum Industry (RIPI) of their effects more than factors others.
    Keywords: organizational silence, Interpretation structural modeling, Research Institute of Petroleum Industry
  • Mohammad Mohammad, Ali Boudaghi, Mohammad Hassanpoor, Seyyed Samad Hosseini Pages 145-174
    The main aim of this research is studying the effect of organizational social capital on organizational adaptability capacity. The method of the research was survey and the measurement tool was closed questionnaire. The population were involved all employees of Tabriz university being 712 employees, of which 239 employees were selected by Cochran formula and through a stratified random sampling regarding on the levels of the classes. As results show first of all the mean of Organizational adaptive capacity of Tabriz University employees (92/86) is moderate to upper moderate and second of all, based on regression analysis results, respectively, the effect of dimensions of organizational trust, cohesion, interpersonal trust and empowerment on dependent variable (Organizational Adaptive Capacity) was significant and these variables were able to explain 55 percent of the variance of the Organizational adaptive capacity.
    Keywords: organizational adaptability capacity, Organizational Social Capital, organizational trust, empowerment
  • Pages 175-194
    This study aims to explain employee silence in connection with their direct manager in a governmental organization. Although target organization, has numerous opportunities for communicating, employees prefer remain silence and don’t tell opinions to their direct manager. In order to explore the reason, mixed method was used. First, qualitative data was gathered through in-depth interviews with 13 employees by using theoretical sampling, then coding paradigm and propositions were developed. The main reason was investigated in interpersonal communication. Participants, mentioned their manager's behaviors and attitudes is the reason. In one word manager’s autocratic leadership style was identified as the main cause. Then, to confirm the qualitative data, the researcher questionnaires distributed between samples with the number of 100 person. Validity, reliability and model fit was verified. Then with correlation, regression and structural equation model, the data were tested. The results show that autocratic leadership style effects employee silence positively. Quantitative results, confirmed and completed qualitative results.
    Keywords: Employee's Silence, Mixed Method, Leadership Style, Governmental Organizations of IRAN