فهرست مطالب

مطالعات روانشناسی بالینی - پیاپی 20 (پاییز 1394)

فصلنامه مطالعات روانشناسی بالینی
پیاپی 20 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • فرانک رزاقیان، ایمان الله بیگدلی صفحات 1-23
    افسردگی از مهم ترین انواع اختلالات خلقی به شمار رفته و به عنوان اولین عامل ناتوان کننده جامعه ی بشری مطرح گردد که میزان وقوع بالا و ماهیت پیچیده آن به کارگیری درمان های جدید را ایجاب می کند.با توجه به این که غالبا در درمان افسردگی از دارودرمانی صرف استفاده می شود، لذا پژوهش حاضر باهدف تعیین اثربخشی برنامه مشاوره انگیزشی نظام مند گروهی (SMC) در اختلال افسرده خویی و مقایسه آن با دارودرمانی پرداخته است. این پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل اجرا شد. نمونه این پژوهش تجربی شامل 30 بیمار زن افسرده خو بودند که با استفاده از روش در دسترس از میان بیماران افسرده مراجعه کننده طی 9 ماه در سال 1390 به کلینیک روان شناسی دانشگاه فردوسی مشهد انتخاب شده و به طور تصادفی به سه گروه (هر گروه 10 نفر) یک گروه آزمایش تحت درمان برنامه مشاوره انگیزشی نظام مند همراه با دارودرمانی و یک گروه تحت درمان دارودرمانی صرف و یک گروه کنترل جایگزین شدند. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش دو پرسشنامه افسردگی بک (BDI) و پرسشنامه اهداف و علایق فردی (PCI) بودند. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و در سطح آمار استنباطی از تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که پس از تعدیل نمرات پیش آزمون بین میانگین نمرات دو گروه در پس آزمون تفاوت معناداری وجود دارد (p<0/05). بررسی میانگین های تعدیل شده نشان از اثربخش تر بودن آموزش برنامه مشاوره انگیزشی نظام مند گروهی همراه دارودرمانی نسبت به دارودرمانی صرف بوده است و همچنین دو گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل در پس آزمون کاهش بیشتری را در علائم افسردگی نشان داد. بر طبق نتایج این پژوهش روش درمانی مشاوره نظام مند و دارودرمانی در درمان افراد مبتلابه افسرده خویی موثرتر از دارودرمانی صرف در درمان بیماران افسرده خو هست.
    کلیدواژگان: اختلال افسرده خویی، مشاوره انگیزشی نظام مند، ساختار انگیزشی، دارودرمانی، دانشجویان
  • سعید موسوی پور، محمد رفیعی، فرزانه غریبی صفحات 25-54
    رویا به عنوان یک موهبت الهی همواره مورد توجه اندیشمندان بوده است و تلاش برای معنی بخشی و بررسی ابعاد آن همچنان ادامه دارد. هدف پژوهش حاضر ساخت و تعیین ساختار عاملی و پایایی پرسشنامه تحلیل محتوای آشکار رویای دانشجویان دانشگاه اراک (MDQ.AU) در سال 1391 بود. برای نیل به این هدف ابتدا با تحلیل محتوای 5688 رویای گزارش شده دانشجویان 73 گویه 5 گزینه ای به روش نمره گذاری لیکرت و یک سوال باز پاسخ طراحی شد. روایی صوری و محتوایی گویه ها و مولفه های پیشنهادی آن توسط متخصصان مورد بررسی و اصلاح قرار گرفت. سپس پرسشنامه با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم بر روی 1084 نفر از دانشجویان دانشگاه اراک اجرا شد. اعتبار پرسشنامه با استفاده از تحلیل عوامل با روش چرخشی از نوع واریماکس بررسی و بر این اساس طی دو مرحله 10 عامل استخراج گردید. این عوامل با توجه به مبانی نظری تحقیق و محتوای سوالات قرار گرفته روی عوامل و نظر متخصصان تحت عناوین رویا با محتوای طبیعت، کابوس، ارتباط، مذهبی، حیوانات، مرگ و بیماری، نیازهای فیزیولوژیک، بازگشت به گذشته، رویاهای روشن و آینده حل مساله نامگذاری شد. پایایی پرسشنامه نیز به وسیله روش همسانی درونی برآورد شد. براساس نتایج حاصل، ضرایب آلفای عوامل 10 گانه رضایت بخش بود. کوچکترین ضریب آلفا متعلق به عوامل نهم (رویای روشن) و دهم (آینده حل مساله) برابر با 601/ 0 هر یک با 3 گویه و بزرگترین ضریب آلفا متعلق به عامل اول (طبیعت) برابر 871/ 0 و 11 گویه بود. ضریب پایایی کل پرسشنامه نیز 94/ 0 بود که قابل توجه است. به این ترتیب پرسشنامه نهایی با 70 گویه بسته پاسخ و یک گویه باز پاسخ مورد قبول واقع شد. طبق نتایج این تحقیق پرسشنامه MDQ.AU واجد شرایط لازم برای بهره گیری به منظور تحلیل محتوای آشکار رویای دانشجویان می باشد.
    کلیدواژگان: ساختار عاملی، پایایی، تحلیل محتوا، رویا
  • نوشین سودمند*، فرامرز سهرابی، حامد برماس صفحات 55-78

    پژوهش حاضر باهدف تعیین اثربخشی کارتون درمانی بر بهبود روابط مادر و کودک با در نظر گرفتن تیپ شخصیتی A و B مادر، در پژوهشی از نوع نیمه آزمایشی، انجام شد. ابتدا، نمونه ای به تعداد 70 نفر از مادرانی با خصوصیت مشترک، شامل داشتن حداقل 1 فرزند در رده سنی 3-12 سال (دارای پدر و مادر) و عضو انجمن مادر و کودک خانه های سلامت از منطقه 22 شهر تهران، پرسشنامه های تیپ شخصیتی B و A (گنجی، 1384)، مقیاس ارزیابی رابطه مادر – کودک (رات، 1961) را در پیش آزمون تکمیل کردند. سپس با توجه به نوع شخصیت A و B به دو گروه و سپس هر گروه شخصیتی مجددا به دو گروه آزمایش و گواه تقسیم شدند. گروه های آزمایشی، در 8 جلسه 2 ساعته از کارتون درمانی، در خلال 8 هفته شرکت کردند و در پایان آموزش، برای بار دوم پرسشنامه های تیپ شخصیتی B و A، مقیاس ارزیابی رابطه مادر– کودک را در پس آزمون کامل کردند. بعد از بررسی نمرات نتایج آزمون آماری «t» نشان داد کارتون درمانی تاثیر معناداری بر بهبود روابط مادر و کودک دارد. از سوی دیگر یافته های تحقیق حاضر نشان داد که نوع شخصیت مادر (A و B) در افزایش یا کاهش روابط مادر و کودک تاثیر معناداری ندارد.

    کلیدواژگان: کارتون درمانی، روابط مادر و کودک، تیپ شخصیت A، B
  • سودابه احمدی بجق، باب الله بخشی پور، محبوبه فرامرزی صفحات 79-109
    اختلال وسواس- اجبار، یکی از مشکلات جدی سلامت روان شناختی بوده و سالیانه هزینه های اقتصادی و اجتماعی هنگفتی را بر جامعه تحمیل می کند و علائم ناتوان کننده آن کارکرد میان فردی، شغل و زندگی فرد را مختل می کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی گروه درمانی شناختی مبتنی بر حضور ذهن بر وسواس فکری- عملی، باورهای فراشناخت و نشخوار فکری دانشجویان دختر با اختلال وسواس فکری - عملی انجام شده است. روش پژوهش حاضر از نوع آزمایشی (طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل) بود. با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده از بین 338 دانشجوی دختر در محدوده ی سنی 29-20 سال به کمک پرسشنامه های وسواس فکری – عملی (MOCI)، باورهای فراشناختی (MCQ-30) و مقیاس پاسخ های نشخواری (RRS) و مصاحبه تشخیصی افراد واجد شرایط (دارای نمره برش تشخیصی وسواس فکری- عملی) بر اساس DSM-IV-TR، 16 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (برای هر گروه 8 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش 8 جلسه گروه درمانی مبتنی بر حضور ذهن را دریافت کردند، اما گروه کنترل تحت درمان خاصی قرار نگرفتند؛ و دو ماه پس از پایان درمان، پیگیری اجرا گردید. آزمودنی های هردو گروه قبل و بعد از مداخله و دو ماه پیگیری، پرسشنامه های MOCI، MCQ-30، RRS را تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها، روش های آمار توصیفی و آزمون تحلیل کوواریانس به کاربرده شد. نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد که بین دو گروه (کنترل و آزمایش)، ازنظر نمرات وسواس فکری- عملی، باورهای فراشناخت و نشخوار فکری تفاوت معناداری وجود دارد (005/0 > p). با توجه به یافته های فوق می توان چنین نتیجه گرفت که گروه درمانی شناختی مبتنی بر حضور ذهن در کاهش وسواس فکری- عملی، باورهای فراشناخت و نشخوار فکری دانشجویان دختر با اختلال وسواس فکری – عملی موثر است و تغییرات درمانی ایجادشده در پیگیری دوماهه تقریبا پایدار باقی ماند.
    کلیدواژگان: وسواس فکری، عملی، باورهای فراشناختی، نشخوار فکری، درمان شناختی مبتنی بر حضور ذهن
  • نگین پاست، زهره خسروی، سید ابوالقاسم مهری نژاد صفحات 107-132
    پژوهش های معدودی نقص های عصب شناختی را در افراد مبتلابه اختلال شخصیت وسواسی بررسی کرده اند. به علاوه بدکارکردهای شناختی می تواند در ارتباط با صفات شخصیت وسواسی نیز رخ دهند. ویژگی های شخصیت وسواسی مانند پایبندی خشک به قواعد می توانند به عنوان راهبردی جبرانی در پاسخ به نقایص شناختی باشند. از طرفی با توجه به ارتباط این اختلال با اختلال وسواس فکری و با توجه به الگوی کارکردهای عصب شناختی در بیماران مبتلا به اختلال وسواس چنین فرض شد که افراد مبتلا به اختلال شخصیت وسواسی نیز نقایصی در مجموعه ارزیابی های عصب شناختی نشان دهند، برای بررسی این فرض نیمرخ عصب روان شناختی بیماران مبتلابه اختلال شخصیت وسواسی و اختلال وسواس فکری - جبری با گروه سالم مقایسه شد. در پژوهش حاضر، بیماران مبتلابه اختلال شخصیت وسواسی، اختلال وسواس فکری - جبری و گروه سالم در یک مجموعه ارزیابی های عصب شناختی بررسی شدند. نتایج تحلیل واریانس چند متغیری نشان داد که افراد مبتلابه اختلال شخصیت وسواسی و اختلال وسواس فکری - جبری تفاوت معناداری در ارزیابی های عصب شناختی از انعطاف پذیری شناختی، حل مسئله و حافظه ی کاری دارند. این نتایج نشان دهنده ی نقص در انعطاف پذیری شناختی، حل مسئله و حافظه ی کاری در این بیماران هست.درحالی که الگوی اختلالات عصب شناختی در این دو اختلال متفاوت هست.
    کلیدواژگان: نیمرخ عصب روانشناختی، شخصیت وسواسی، وسواس فکری، جبری، گروه سالم، اختلال
  • احمد برجعلی، محمد جواد بگیان کوله مرز، محمدعلی یزدان پناه، مسلم رجبی صفحات 133-161
    هدف این مطالعه تعیین اثربخشی آموزش گروهی رفتاردرمانی دیالکتیکی (DBT) بر بهبود کیفیت زندگی و کاهش تکانشوری بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی نوع یک بود. این پژوهش به شیوه ی شبه آزمایشی و با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل اجرا شد. جامعه ی آماری این پژوهش را کلیه مردان مبتلا به اختلال دو قطبی نوع یک مراجعه کننده به مطب های روان پزشکان و بخش روان پزشکی بیمارستان امام رضا شهر خرم آباد در سال 1392 تشکیل می دهند. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، بر اساس ارجاع متخصصان اعصاب و روان، 40 مرد مبتلا به اختلال دو قطبی نوع یک، از بین 50 مراجعه کننده به مطب های روان پزشکان و بخش اعصاب و روان بیمارستان امام رضا، با توجه به پذیرش بیمار برای شرکت در پژوهش، در وهله اول و انجام مصاحبه بالینی بر اساس DSM-IV انتخاب شدند. به این صورت که از بین مردان ارجاع داده شده افرادی که نمره بالاتر از (80P). با توجه به یافته های این پژوهش آموزش مهارت رفتاردرمانی دیالکتیکی (DBT)، با فراهم کردن توانایی درک روابط خود با دیگران می تواند به کاهش رفتارهای تکانشی و بهبود کیفیت زندگی بیماران دوقطبی نوع یک شده و استفاده از این روش درمانی برای مبتلایان به اختلال دو قطبی نوع یک در جامعه ایرانی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: رفتاردرمانی دیالکتیکی، کیفیت زندگی، تکانشوری، اختلال دو قطبی نوع یک
  • هادی هاشمی رزینی، مینو کرم پور صفحات 161-185
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش کارکردهای اجرایی بر مهارت های اجتماعی و ارتباطی کودکان طیف اتیسم انجام شد. پژوهش حاضر به لحاظ هدف، بنیادی و از نظرگردآوری داده ها، شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل هست. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه کودکان طیف اتیسم با عملکرد بالا سنین 12-6 سال می باشند. از جامعه آماری مورد نظر تعداد 10 کودک مبتلا به اختلال طیف اتیسم با عملکرد بالا با استفاده از ویرایش چهارم آزمون هوشی وکسلر و پرسشنامه غربالگری درخودماندگی با عملکرد بالا و آسپرگر از کلینیک ذهن زیبا به صورت در دسترس انتخاب و به صورت جایگزینی تصادفی در دو گروه 5 نفره آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش برنامه درمانی را در قالب پانزده جلسه دریافت کرد و گروه کنترل برنامه عادی خود را پیگیری نمود. مهارت های اجتماعی و ارتباطی با استفاده از فهرست ارزشیابی درخودماندگی ارزیابی و داده ها با روش اندازه گیری های مکرر مورد تحلیل قرار گرفت.نتایج پژوهش نشان داد که تفاوت معناداری میان مهارت های اجتماعی و ارتباطی کودکان گروه آزمایش و گروه کنترل در پس آزمون و پیگری وجود دارد. در نتیجه این روش می تواند به عنوان یک مداخله در کاهش نشانگان بالینی کودکان طیف اتیسم مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کودکان طیف اتیسم، کارکردهای اجرایی، مهارت های اجتماعی، مهارت های ارتباطی، فهرست ارزشیابی درخودماندگی
  • روبن زاده شرمین، علیرضا عابدین صفحات 187-202
    از دست دادن عزیزی که فرد با او رابطه عمیقی داشته است به مثابه سقوط در گودالی بی انتها، احساس ناخوشایندی است که می تواند باعث سوگ در فرد شود. این واکنش ها بسته به چگونگی رخداد حادثه، اعتقادات اجتماعی، فرهنگی و به طورکلی مضمون و معنای که مرگ از دید افراد دارد متفاوت است. یکی از گروه های آسیب پذیر در برابر فقدان، نوجوانان هستند. احساس تعلق داشتن در این دوره از اهمیت ویژه ای برخوردار است. سوگ می تواند فرضیات شخص درباره جهان (انطباق معنوی)، ارتباط با دیگران و هویت شخصی (دنیایی درونی) را برهم زند. از این رو انجام اقداماتی برای التیام زخم های ناشی از فقدان، ضروری هست. در میان رویکردهای گوناگون بازی درمانی، یکی از بهترین درمان ها داغ دیدگی برای نوجوانان است. بازی درمانی، هوشیارسازی و کلامی ساختن آن چیزی است که ناهشیار و غیرکلامی است. شن درمانی، نوعی از بازی درمانی است که برای افراد فرصتی را فراهم می کند تا خود را خلاقانه و به صورت غیرکلامی بیان کنند. با توجه به این که تفاوت های فرهنگی در حل و فصل این فرآیند از اهمیت ویژه ای برخوردار است، لازم است نظریات گوناگون حل فرآیند سوگ مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرند تا پروتکل شن درمانی برای نمونه ایرانی حاصل شود. بدین منظور 25 نفر از افرادی که ظرف دو ماه تا دو سال گذشته یکی از بستگان درجه یک خود را ازدست داده بودند به صورت در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه های تجربه سوگ و فهرست صفات و آزمون محقق ساخته دست نوشته رویا و داستان زندگی من و شخص متوفی را تکمیل کردند. در نهایت از طریق ادغام داده های حاصل از پرسشنامه ها (آمار توصیفی و استنباطی) و نظریات مرتبط با حل فرآیند سوگ پروتکل مدون برای کاهش تجربه شدت سوگ تهیه گردید.
    کلیدواژگان: نوجوانان، سوگ، شن، درمانی، گروهی
  • فروغ ادریسی، مصطفی خانزاده، عبدالمجید بحرینیان صفحات 203-223
    پژوهش حاضر با هدف تعیین مدل ساختاری نظم بخشی هیجانی و علائم اختلال اضطراب فراگیر در دانشجویان انجام شد.برای دستیابی به هدف پژوهش، تعداد 462 (223 دختر و 241 پسر) دانشجوی دانشگاه شیراز با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند و به مقیاس مشکلات در نظم بخشی هیجانی، پرسشنامه نگرانی ایالت پنسیلوانیا و پرسشنامه اختلال اضطراب فراگیر پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری تحلیل شدند. نتایج مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد که از بین مولفه های دشواری در نظم بخشی هیجانی، دسترسی محدود به راهبردهای نظم بخشی هیجانی هم به صورت مستقیم و هم با واسطه گری نگرانی و مولفه دشواری در انجام رفتار هدفمند تنها به صورت مستقیم بر علائم اختلال اضطراب تعمیم یافته تاثیر می گذارند. به طورکلی این نتایج نشان می دهد که مولفه های نظم بخشی هیجانی می توانند بر علائم اختلال اضطراب فراگیر در جمعیت عمومی تاثیرگذار باشد، به طوری که افزایش دشواری ها در نظم بخشی هیجانی منجر به افزایش نگرانی و علائم اختلال اضطراب فراگیر در آن ها می شود.
    کلیدواژگان: نظم بخشی هیجانی، نگرانی، علائم اختلال اضطراب فراگیر، مدلسازی معادلات ساختاری، لیزرل
  • سعیده سبزیان، مهرداد کلانتری، حسینعلی مهرابی صفحات 245-262
    هدف از اجرای این پژوهش تعیین اثربخشی بازی مشترک مادر - کودک بر علائم اختلال کمبود توجه / بیش فعالی در دانش آموزان پسر دوره ابتدایی شهر اصفهان بود. بر این اساس، در قالب یک مطالعه نیمه تجربی همراه با گروه کنترل و با ارزیابی به صورت پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری، تعداد 32 دانش آموز پسر دارای نمره بالا در دسته مقیاس های اختلالات رفتار ایذایی CSI-4 از مدارس ابتدایی شهر اصفهان به شیوه در دسترس انتخاب و به شیوه تصادفی به گروه های آزمایش و کنترل گمارده شدند (16=n2=n1). آزمودنی های گروه آزمایش یک دوره هشت جلسه ای به صورت هفتگی با مشارکت مادران و بازی با کودک دریافت کردند، درحالی که آزمودنی های گروه کنترل در لیست انتظار مداخله قرار گرفتند. آزمودنی های دو گروه با استفاده از فرم والد چک لیست مرضی کودکان (CSI-4) مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس نشان داد که ارائه مداخله بازی مشترک مادر - کودک باعث کاهش 9/ 57% علائم کمبود توجه و کاهش 2/ 28% علائم بیش فعالی و کاهش 55% علائم نوع مرکب این اختلال در پس آزمون می شود (p<0.05). علاوه بر این، مداخله در مرحله پیگیری هم باعث کاهش 2/ 54% علائم کمبود توجه، کاهش 5/ 22% علائم بیش فعالی و کاهش 1/ 58% علائم نوع مرکب این اختلال شد (p<0.05).بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت ارائه مداخله مبنی بر آموزش بازی مشترک مادر - کودک در کاهش علائم کمبود توجه و بیش فعالی موثر بوده است و با استفاده از این روش مداخله ای، ضمن کاهش شدت علائم بیش فعالی - کمبود توجه، می توان در جهت بهبود رابطه مادر و کودک بیش فعال و جلوگیری از تبدیل این اختلال به سایر اختلالات رفتاری استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آموزش بازی مشترک مادر - کودک، اختلال کمبود توجه و بیش فعالی
|
  • Faranak Razzaghian, Imanollah Bigdeli Pages 1-23
    Depressionis one of the most important kinds of affective disorders and has been presented as the first weakening factor in humanity society that its high prevalence and complex nature has made necessary it to use new treatments. Considering that pharmacotherapy is often used in depression treatment, the present study was aimed to investigate the effectiveness of systematic motivational counseling and comparison it with pharmacotherapy. This research conducted with pretest- posttest plan with control group. The sample of this experimental study was consisted of 30 dysthymic female patients referred to psychological clinic in university of Firdausi Mashhad during 9 months in 2011 that were selected by available sampling method and randomly assigned to three groups (10 patients per group), one experimental group for systematic motivational counseling with pharmacotherapy, one for mere pharmacotherapy and one group for control group. Collecting data instruments were consisted of Beck Depression Inventory and Personal Concerns Inventory. In order to analysis the data; descriptive statistics and covariance analysis in inferential statistics surface had been used. The results of covariance analysis after adjusting the pretest scores showed thatthere is a meaningful differences between posttest scores of two groups (p<0/05). Investigation of adjusted means is indicator for efficacy of systematic motivational counseling with pharmacotherapymore thanmere pharmacotherapyandtwo experimental groups in comparison of control group had more decrease in depression symptoms. According to the results of this research systematic motivational counseling with pharmacotherapyis more effective thanmerepharmacotherapy in the treatment ofdysthymic patients.
    Keywords: Dystymic disorder, Systematic motivational counseling, Motivational structure, Pharmacotherapy
  • Saeid Mousavi Pour, Mohammad Rafiei, Farzaneh Gharibi Pages 25-54
    Dream as divine gift always has been regarded by scholars and trying to make meaning and exploring its dimensions still continues. The aim of this study construct and determine of the factor structure and reliability content analysis of manifest dream questionnaire in students of Arak university (MDQ.AU) in the year of 2013. For this purpose, first were analyzed contents of 5688 reported students dreams, 73 items 5-choice with Likert scoring method and an open-ended questions was designed. Face and content validity of the items and components of the proposed amendment was reviewed by experts. Questionnaire with a stratified random sampling proportional to size was carried out on 1084 students of Arak university. Validity of the questionnaire using factor analysis with rotational varimax method was explored. It is based on 10 factors were extracted in two steps. These factors, accordng to the theoretical research and content questions located on factors and experts consider, dream''s subtitle with content of nature, nightmare, relationship, religious, animals, disease and death, Physiological needs, flashbacks, manifest dreams and future- problem solving was named. Also the reliability of the questionnaire by the method of internal consistency using Cronbach''s alpha coefficient was calculated. Based on the results, Alpha coefficients of ten factors was satisfactory. The smallest alpha coefficients belonging to the ninth factor (lucid dream) and the tenth factor (future - problem Solving) equal to 0.601, each with 3 items, and the biggest alpha coefficients belonging to the first factor (nature) equal to 0.871 and with 11 items. Reliability coefficient of the questionnaire was 0.94 that is appropriate. The final questionnaire with 70 closed-response items and one open-response items will be accepted. According to the results of this research, MDQ.AU questionnaire has necessary conditions for use of content analysis of students'' manifest dreams.
    Keywords: factor structure, reliability, content analysis, dream
  • Noushin Soudmnd, Faramarz Sohrabi, Hamed Bermas Pages 55-78

    The aim of this study is to determine effectiveness of cartoon therapy on relationship improvement between mother and child due to mother type A, B by quasi-experiment. First, the sample, 70 mothers who have common characteristics, have at least 1 child 3-12 years old and in region 22 in Tehran city, filled out questionnaire of types A and B, assessment scale of relationship between mother and child in pretest. Thus, giving kind of type A and B, they divided group that each group divided experiment and witness again. Experiment groups took part in 8 sessions of cartoon therapy (2 hours) and in the last training, they filled out questionnaires of types A and B of assessment scale of relationship between mother and child in post-test. The results of T-test after examining grades showed that cartoon therapy has a meanningful effect on relationship improvement between mother and child. In the other hand, the kind of mother’s type (A, B) doesn’t has meaningful effect on increasing and decreasing relationship between mother and child.

    Keywords: Cartoon –therapy, Child – mother relation, Personal types A, B
  • Soudabeh Ahmadi Bejagh, Babullah Bakhshipour, Mahboube Faramarzi Pages 79-109
    obsessive- compulsive disorder is one of the serious complications of psychological health and imposes huge economic and social expenditures annually on society and its disabling symptoms impair the individual's interpersonal function, job and life. The aims of this research were to analyze the effectiveness of group mindfulness based cognitive therapy on obsessive-compulsive disorder, metacognitive beliefs and rumination in female university students. This was an experimental study (pre-test& post-test –follow-up with control group plan). By applying simple random sampling method, out of 338 female students with age range 20-29 by Maudsley Obsessive­­-Compulsive inventory(MOCI), Metacognitive Beliefs Questionnaire (MCQ-30) & Rumination Responses Scale (RRS) and the eligible individuals diagnostic interview (with Obsessive­­-Compulsive diagnostic cut-off score) based on DSM-IV-TR,16 subjects have been selected and randomly put in the experiment and control groups (8 for each group). The experiment group received 8 sessions of group mindfulness based cognitive therapy while the control group had no special treatment. Two months after the treatment was over, follow-up was executed subject in both groups before and after the intervention, and two-month follow-up questionnaire, MOCI, MCQ-30, RRS completed. Analyzing data, descriptive statistical methods and covariance analysis test have been employed. The results of covariance test showed a meaningful difference (p<0.005) in the two groups (control &experiment), in terms of Obsessive-compulsive, metacognitive beliefs & rumination scores. Regarding the mentioned findings, it can be concluded that group mindfulness based cognitive therapy is effective in decreasing obsessive­­- compulsive, metacognitive beliefs & rumination of the girl students with obsessive-compulsive disorder, and the therapeutic changes created almost remained stable after two-month follow-up.
    Keywords: compulsion, obsession, metacognitive beliefs, obsessive rumination, cognitive therapy based on the presence of mind
  • Negin Past, Zohreh Khosravi, Seyed Abolgasem Mehrinejad Pages 107-132
    There is a few research that have examined on neuropsychological ­deficits in Obsessive Compulsive Personality disorder (OCPD). In addition, neuropsychological disfunction ­can also be in relationship with obsessive compulsive personality symptoms. OCPD symptoms like rigid bounds to rules, can be compensation for cognitive deficits, and in other hand, considering the relation between OCPD and obsessive compulsive disorder (OCD), and regarding neuropsychological functions pattern in OCD, It is hypothesized that patients with OCPD also showed deficits in neuropsychological assessments. So ­neuropsychological profile of patients with OCPD and OCD have been compared with control healthy participants. In the present study, a neuropsychological test battery was administered to patients with OCPD, OCD and control healthy participants. Results of multivariate analysis of variance (MANOVA) showed that there is a significant difference in neuropsycological assessments of cognitive flexibility, problem solving and working memory between patients with OCPD and OCD. Our results suggest that OCD and OCPD patients have cognitive impairment in cognitive flexibility, problem solving and working memory. However impairment pattern was differed between OCD and OCPD patients.
    Keywords: Neuropsychological profile, obsessive, compulsive personality, obsessive compulsive, healthy group, disorder
  • Ahmad Borjali, Mohammad Javad Bagiyan, Mohammad Ali Yazdanpanah, Moslem Rajabi Pages 133-161
    The aim of this study was to determine the effectiveness of a dialectical behavior therapy (DBT) on improving the quality of life and reducing impulsivity in patients with bipolar disorder type I was. This quasi-experimental study using pre-test and post-test approach with control group. The population of this study, and all of men with bipolar disorder, a psychiatric clinic and hospital psychiatric ward of Imam Reza in Khorramabad up in 2014. Using purposeful sampling, by referring neurologist, 40 patients with Bipolar I Disorder, Of the 50 admitted to the psychiatric clinic and hospital psychiatric ward of Imam Reza, with regard to admission to the study, in the first place, and clinical interview based on DSM-IV were selected. That is, the men referred to those who score higher than (T >80) on a scale of hypomania were MMPI-2 test according to the DSM-5 criteria Clinical Interview, for axis I disorders sampling method selected and randomly assigned to experimental and control groups(20 cases and 20 controls). Collecting data, structured clinical interview, scale quality of life (SF-36) and the Barratt Impulsiveness scale were used. The results of multivariate analysis of variance (MANOVA) showed that training dialectical behavior therapy (DBT) and impulsivity symptoms significantly reduce quality of life increases (p<0/001). According to the findings of this research skills dialectical behavior therapy (DBT), by providing the ability to understand their relations with others can reduce impulsive behavior and improve the quality of life in patients with bipolar and use of this therapy for people with bipolar disorder in the community is recommended.
    Keywords: compulsion, obsession, metacognitive beliefs, obsessive rumination, cognitive therapy based on the presence of mind
  • Shermin Roubenzadeh, Ali Reza Abedin Pages 187-202
    Losing a beloved person with whom one is deeply involved is like falling into an abyss of infinity leading to an undesirable feeling which in turn may cause mourning. The grief reactions differ from person to person depending on the circumstances of the occurred calamities, religious, social and cultural beliefs and in general the perceived meaning of the death for the bereaved. Adolescents are one of the vulnerable groups in facing the loss. Belongingness during adolescence is of an essence, as the adolescent seeks to shape ego identity in oneself. The grief process may nullify the personal assumptions regarding the world (spiritual assimilation), relations with others, and personal identity (inner world). Hence, it is indispensable to provide interventions for healing the wounds stemming from the loss. Among various approaches, play therapy is one of the best treatments for grief in the juveniles. Play therapy is the process of making conscious and verbalization of the unconscious and the nonverbal issues. Sand tray therapy is a sort of play therapy which provides people an opportunity to express themselves in a creative and nonverbal way. Currently this kind of therapy is considered as an effective method to work with children and adolescents. However, despite the high rate of mortality in Iran, there is not enough research conducted in this regard. In light of the great significance of cultural differences in the resolution of grief, it is essential to evaluate a variety of theories effective in resolving this process in order to construct a custom-made protocol for sand tray therapy in Iranian population. Subsequently, 25 volunteers, who had lost one of their close relatives between the previous two months to two years, were selected through convenient sampling as the subjects of the study; they completed the Grief Experience Inventory, Adjective Check List, and two researcher made questionnaires named Life Story and Dream Memo Questioners. Ultimately, a protocol to induce reduction of the severity of grief experience was developed via collecting data from the questionnaires (descriptive and inferential statistics) and the theories relevant to the resolution of the grief process.
    Keywords: Juveniles, mourning, group sand tray therapy
  • Forough Edrissi, Mostafa Khanzadeh, Abdolmajid Bahrainian Pages 203-223
    Introduction
    This research aims to dtermine Structural Model of Emotion regulation and symptoms of Generalized Anxiety Disorder (GAD) in students.
    Method
    for this aim, 462 students of Shiraz University (223 female, 241 male) were selected using stratified random sampling as statistical sample. This participant responded to Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS), Penn State Worry Questionnaire (PSWQ) and Generalized Anxiety Disorder Questionnaire-IV (GADQ-IV). Data analyzed using Structural Equation Modeling (SEM).
    Results
    results of SEM showed that among difficulties in emotional regulation, limited access to emotional regulation strategies effect on symptoms of GAD directly and indirectly, with mediating of worry. Also, these results indicate that difficulties engaging in goal-directed behaviors can only effect directly on symptoms of GAD.
    Conclusion
    in general, these results show that emotional regulation components can affect symptoms of GAD in general population, so that increasing difficulties in emotional regulation due to increasing worry and symptoms of GAD.
    Keywords: Emotion Regulation, worry, symptoms of GAD, Structural Equation Modeling, Lisrel
  • Saeideh Sabzian, Mehrdad Kalantary, Hosein Ali Mehrabi Pages 245-262
    The goal of this study was to investigating the effect of collaborative mother-child play training on attention Deficit hyperactivity disorder symptoms in male school students of Isfahan thus, in a quasi-experimental design with a control group and pretest – post test & follow up assessment, 32 male student, with high scores in behavioral disorders selected and assigned randomly in experimental and control group (n1=n2=16). experimental group received an eight-sessions a weekly basis with the participation of mothers and playing with the children. While the control group received no intervention and remain in waiting list. two groups were evaluated by parent form of child symptoms check list(CSI-4). the results of the analysis of covariance showed that intervention with mother-child playing reduces the57.9% symptoms of attention deficit, 28.2% of hyperactivity symptoms and can reduce 55% reduction of the composite of symptoms This disorder in post test (p<0.05).in addition, this intervention reduced 54.2 % attention deficit symptoms, 22.5% hyperactivity symptoms and 58.1% symptoms of the composite type’s in follow up(p<0.05). based on these findings, it can be concluded the mother-child playing is suitable to reduce symptoms of attention deficit hyperactivity disorder effective and with this empirical practical interment can reduce severity of attention deficit and hyperactivity symptoms. this model can improve mother child relation can prevent in convert ADHD and other childhood behavioral disorders
    Keywords: collaborative_parent – child play training_attention deficit_hyperactivity disorder