فهرست مطالب

نشریه مدیریت فردا
پیاپی 32 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا علی احمدی، میثم جعفری، سید حسین سیدی، حامد نوذری صفحه 5
    کارت امتیازی متوازن و معیارهای کنترل عملکرد، برای اولین بار توسط کاپلان و نورتون (1992) توسعه داده شد. کارت امتیازی متوازن یک دید جامع از عملکرد کلی و اهداف استراتژیک سازمان را فراهم می کند. کارت امتیازی متوازن معیارهای مالی را با شاخص های عملکرد کلیدی برای ایجاد نمایی که ارزیابی جنبه های مالی و غیرمالی را همزمان در نظر می گیرد، ادغام می نماید. به این دلیل که برنامه ریزی استراتژیک یک نیاز واقعی در تجارت است این مطالعه از یک رویکرد ترکیبی به کارت امتیازی متوازن و سیستم های دانش پایه استفاده می کند که در نهایت از روش تحلیل فرآیند شبکه ای (ANP) استفاده می کند. این سیستم استراتژی های عملیاتی، مدیریتی یا شرکتی را با چشم اندازهای جنبه های رشد و یادگیری، فرآیندهای داخلی، رضایت مشتری و عملکرد مالی انتخاب و مرتب می کند. همچنین این سیستم تصمیم گیرنده را در مشخص کردن وزن استراتژی های خاص کمک می کند. کارت امتیازی متوازن براساس سیستم دانش پایه برنامه ریزی استراتژیک اتوماتیک و کارا را تسهیل می کند. مدل توسعه داده شده در شهرداری منطقه 4تهران پیاده سازی شده که در انتها نتایج آن ارایه می شود.
    کلیدواژگان: سیستم دانش پایه، کارت امتیازی متوازن، تحلیل فرآیند شبکه ای، شهرداری تهران
  • مجتبی امیری، منیر عزیزی، غلامرضا طالقانی* صفحه 29
    هدف این پژوهش بررسی هوش فرهنگی در سطح یک شهر است، شهری چون تهران که خرده فرهنگ های بسیار متفاوت را در خود جای داده است. با افزایش مهاجرانی با هنجارها و ارزش های فرهنگی متفاوت از سایرمناطق کشور به شهر تهران، مدیران شهری به عنوان برنامه ریزان و اداره کنندگاه شهر، به شناخت و تقویت توانایی هوش فرهنگی نیاز دارند تا تعامل بهتری با شهروندانی با فرهنگ های متفاوت و حتی با کارکنان خود شهرداری که دارای فرهنگی متفاوتی هستند داشته باشند. مدیران شهری به جهت قرار گرفتن در محیطی که با خرده فرهنگ های متفاوت سروکار دارد باید مهارت هوش فرهنگی را کسب نمایند. با گسترش شهرها و افزایش مهاجرت ها، جوامع به ترکیبی از فرهنگ ها و خرده فرهنگ های نژادی و قومی تبدیل شده اند. در کلان شهری همچون تهران به دلیل تعدد فرهنگ های متفاوت شهروندان، مدیران شهری باید توان کنش سازنده و اثربخش در این محیط چند فرهنگی را داشته باشند تا بتوانند رضایت شهروندان را کسب کنند. در این تحقیق برای تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از پرسشنامه ها از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده شده و سپس با استفاده از مدل معادلات ساختاری به بررسی روابط بین متغیرهای پژوهش پرداخته ایم. با توجه به نتایج آماری به دست آمده با نرم افزار R، مشخص شد که بیشترین تاثیر بر هوش فرهنگی به ترتیب متعلق است به ابعاد: شناختی، رفتاری، فراشناختی، و انگیزشی. در هوش فرهنگی، قوی ترین شاخص بعد انگیزشی و ضعیف ترین شاخص بعد فراشناختی است. ابعاد رفتاری و شناختی عملکرد مشابهی در ارتباط با هوش فرهنگی دارند.
    کلیدواژگان: فرهنگ، هوش فرهنگی، مدیران شهری، تعاملات فرهنگی، شهروندان
  • مصطفی کاظمی، غلامرضا ملک زاده* صفحه 45
    پژوهش در رابطه با عوامل موثربر موفقیت در پیاده سازی مدیریت دانش در شرکت های کوچک و متوسط کمتر صورت گرفته است.مطالعات موجود عوامل موثر بر پیاده سازی مدیریت دانش را از دیدگاه شرکت های بزرگ مورد بررسی قرار داده اند ولی به نیازهای شرکت های کوچک توجه چندانی نشده است. این مقاله در پی ایجاد پلی برروی این شکاف مطالعاتی است. با بررسی و مرورمطالعات انجام شده،یازده عامل که به نظر می رسد برای شرکت های کوچک مناسب باشند انتخاب گردید و یک ارزیابی عملی با بهره گیری ازنظرات یک گروه کارشناسانی و خبره،فرضیه های تحقیق مورد آزمون قرارگرفت. نتایج کلی رضایتبخش و مثبت بود وعوامل شناسائی شده مورد تائیدگروه خبرگان قرار گرفت. این مجموعه از عوامل می تواند در هنگام اقدام برای پیاده سازی مدیریت دانش در شرکت های کوچک مورد استفاده قرار گیرد و به مدیران کمک کند زبانی مشترک به دست آورند.
    کلیدواژگان: موفقیت، مدیریت دانش، شرکت های کوچک و متوسط، فرهنگ سازمانی، راهبرد، رهبری
  • مهرداد بذرپاش، علیرضا بابا خان*، محمدرضا غلامیان، مجید مسگری صفحه 63
    کشورها و سازمان های صاحب فناوری برای دستیابی به سود، مبادرت به فروش فناوری های خود به آنها که کمتر توسعه یافته اند، می کنند. انتخاب روش مناسب انتقال فناوری می تواند در تحقق اهداف پروژه های انتقال فناوری نقش مهمی ایفا کند. در صنعت نیروگاهی ایران به دلیل وجود تجربه های متعدد در زمینه انتقال فناوری، ضروری است روش های مناسب انتقال فناوری برای افزایش احتمال موفقیت پروژه های آتی و پیشگیری از وقوع تجربه های ناموفق، اولویت بندی شوند. در این پژوهش، برای انتخاب روش های مناسب انتقال فناوری، از یک مدل سه مرحله ای شامل خوشه بندی روش ها، اولویت بندی خوشه ها و رتبه بندی عناصر داخل هر خوشه به کمک روش تحلیل سلسله مراتبی فازی و نظرات 30 نفر از خبرگان، استفاده شده است. جهت نشان دادن اعتبار نتایج، مجددا روش های انتقال فناوری با روش تاپسیس فازی، تحلیل شدند. نتایج بدست آمده در این مرحله، نیز مشابه نتایج تحلیل سلسله مراتبی فازی بوده و آن ها را تایید کردند.
    کلیدواژگان: انتقال فناوری، اولویت بندی، تحلیل سلسله مراتبی فازی، تاپسیس فازی
  • علی محمدی*، مهسا هوشنگی صفحه 77
    هدف این مقاله، سنجش و ارزیابی عملکرد صنعت کشور بر اساس تعدادی از شاخص های بهره وری و نهایتا رتبه بندی کامل تمامی زیر شاخه های صنایع می باشد. تحقیق بر روی 23 زیر شاخه صنعتی کشور طی سال های 1380 الی 1385 صورت گرفته است. ابتدا با استفاده از تکنیک تجزیه و تحلیل مولفه های اصلی، بارزترین شاخص های موثر بر عملکرد، شناسایی شده است. نتایج نشان می دهد که در میان شاخص های بهره وری، مهمترین شاخص ها سه شاخص «رقابت پذیری نیروی کار»، «بهره وری نیروی کار» و «نسبت ارزش محصولات تولید شده به تعداد کل شاغلین» می باشد. نتایج رتبه بندی حاصله توسط دو روش تحلیل مولفه اصلی و تاکسونومی بیانگر آن است که زیر شاخه های «صنایع تولید ذغال کک، پالایشگاه های نفت»، «صنایع تولید مواد و محصولات شیمیایی» و «تولید فلزات اساسی» بالاترین رتبه ها را داشته اند. همچنین آزمون همبستگی کندال نشانگر وجود رابطه معنی دار بین نتایج حاصل از دو روش رتبه بندی می باشد. بنابراین نتایج حاصله از اعتبار مناسبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، شاخص های بهره وری، تجزیه و تحلیل مولفه های اصلی، تاکسونومی عددی
  • نیما قاسم نژاد*، محمد نریمانی نژاد صفحه 93
    با توجه به اهمیت مسئله رضایت شغلی و نقش آن در موفقیت سازمان، این مقوله از دیر باز مورد توجه صاحبنظران امر مدیریت قرار گرفته است، ولی به دلیل کیفی بودن مسئله اندازه گیری و سنجش آن بطور کارآ و دقیق امکان پذیر نمی باشد. حال در این تحقیق سعی برآنیم که یک مدل خبره ای برای سنجش میزان رضایت شغلی با کمک ریاضییات فازی و با توجه به عوامل تعیین کننده رضایت شغلی رابینز، ارائه دهیم. در سیستم خبره فازی طراحی شده در تحقیق حاضر، ورودی ها عوامل چهارگانه رابینز می باشند که عبارتند از: 1- کارهایی که هماورد طلب و چالشگرباشند،2- یکسان بودن حقوق و مزایای شغلی، 3- شرایط مناسب کاری، 4- دوستان و همکاران مساعد. تحقیق حاضر بر اساس هدف از نوع کاربردی است، اما بر اساس روش انجام کار تحقیق توصیفی است. قوانین مورد استفاده به کمک افراد خبره تدوین شده و پایگاه دانش ما را تشکیل می دهند، و در انتها خروجی سیستم و مدل که میزان رضایت شغلی می باشد، بدست می آید. این امر با استفاده از نرم افزار MATLAB انجام گرفته است. در نهایت مدل ارائه شده در یکی از شرکتهای دولتی با جامعه آماری 198 نفری و نمونه 50 نفری پیاده شده که نتایج آن بشرح زیر است:کارکنان سازمان دارای رضایت شغلی 42/0 متوسط و 58/0 بالا (در محدوده] 1 0[) می باشد و بطور فازی می توان بیان کرد که میزان رضایت تا حدودی بالاست.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، سیستم خبره فازی، عوامل تعیین کننده رضایت شغلی، منطق فازی
  • علی بنیادی*، محمدحسن کامفیروزی صفحه 105
    پدیده ای که در قرن بیستم و بیست و یکم خود را نمایان کرده است موضوعی است که نام آنرا بحران معنویت گذارده اند. تاثیر این بحران تا اندازه ای است که اغلب متفکرین و نویسندگان در این باره قلم فرسایی کرده اند. امروزه نقش و تاثیر معنویت در سازمان ها و جوامع مورد توجه پژوهشگران و اندیشمندان قرار گرفته است. در این مقاله این هدف دنبال می شود تا تاثیر معنویت بر شاخص های اثر بخشی گروهی شناسایی و مورد بررسی قرار گیرد. همچنین با توجه به لزوم استفاده از منابع بومی که از متن فرهنگ اسلامی- ایرانی برخاسته اند تصمیم بر استفاده از کتب متفکر شهید استاد مطهری به عنوان مرجع اصلی در فرایند مدل سازی و نظریه پردازی گرفته شد. در این مطالعه با استفاده از روش های کیفی تحقیق و مطالعات کتابخانه ای،نسبت به استخراج مدل مفهومی اقدام شد و سپس این مدل در فرایند پیمایش و با استفاده از روش های کمی مورد آزمون قرار گرفت. در این مطالعه با استفاده از نمونه آماری از کارشناسان ادارات دولتی(استان مازندران) نسبت به آزمون مدل طراحی شده اقدام گردید. این آزمون با استفاده از ضرایب همبستگی پیرسون، اسپیرمن و محاسبه رگرسیون پیاده سازی شد که در طی آن همبستگی معنویت با چهار شاخص اثر بخشی گروهی مورد تایید قرار گرفت. این شاخصه ها عبارتند از: اهتمام به امور دیگران، درک زیبایی های معنوی و تلطیف احساسات، اعتماد، قدرت یادگیری و رشد.
    کلیدواژگان: معنویت، اثر بخشی گروهی، شهید مطهری
  • علی اکبر جوکار*، نبی الله نجاتی زاده، محمدرضا حبیبی صفحه 117
    ما در عصری زندگی می کنیم که عصر شگفت انگیز دانش و اطلاعات، عصر شتاب غیر قابل باور فناوری و خلاقیت است. با عمومیت یافتن سریع دسترسی به کامپیوترها و تکنولوژی اطلاعاتی و رسانه های پیشرفته هیچ کشوری نمی تواند اقتصاد قرن بیست و یکمی را بدون زیرساخت الکترونیکی قرن بیست و یکمی اداره کند. طی این سالها، فرایند جهانی شدن و سرعت پیشرفت های فنی باعث دگرگونی سریع بازارها شده است. موفقیت در بازارهای پرچالش آینده مستلزم آمادگی لازم برای واکنش آگاهانه و سریع است. واحدهایی از این آمادگی برخوردارند که در محیطی کاملا رقابتی و به دور از حمایت های نامعقول فعالیت داشته باشند، محیطی که در آن از شکل گیری موانع رقابتی بطور جدی و در صورت نیاز قانونی جلوگیری به عمل آید، و بقاء و رشد در آن فقط در سایه تامین رضایت بیشتر مشتری میسر گردد. در این تحقیق تلاش می شود تا با شناسایی انتظارات مشتریان، بازار و رقبا به ارائه راه کارهایی بپردازد. بدین منظور براساس مدل هریسون و والکر که به 4 بعد رقابت گرایی، مشتری گرایی، بازارگرایی و عملکرد کسب و کار اشاره دارد، در بین 250 نفر از کارمندان بانک ملی مورد بررسی قرار گرفته است. به نظر می رسد بنابر باور برخی از صاحبنظران، بازارگرایی با تاثیر از عملکرد کسب و کار بتواند به نتایج مطلوبی برسد. از این رو به منظور بررسی فرضیه هایی که مبتنی بر مدل این مطالعه می باشند، پرسش نامه ساخته شده پس از تایید روایی و پایایی، بین کارمندان بانک ملی شهرستان گرگان به عنوان جامعه آماری توزیع گردید. نتایج حاصل از تحلیل داده ها، حاکی از آن بود که مشتری گرایی در تعامل با رقابت گرایی و گرایش به بازارگرایی تاثیر موثری بر روی عملکرد کسب و کار دارد.
    کلیدواژگان: بازارگرایی، مشتری گرایی، رقابت گرایی، عملکرد کسب و کار
|
  • Page 5
    Balanced scorecard and performance measures were first developed by Kaplan and Norton (1992). Balanced Scorecard provides comprehensive view of the overall performance from strategic objectives. Balanced Scorecard integrates financial measures with key performance indicators to creating view of the financial and non-financial aspects. This article uses balanced scorecard approach combines, basic knowledge and analysis network process (ANP). This system combines operational and corporate strategy with different perspectives of aspects. It also helps the decision-maker to determine weight. Balanced scorecard system based on knowledge base will facilitate effective strategic planning. The model developed in four regional municipalities and the results are expressed.
    Keywords: knowledge-based systems, Balanced Scorecard, analysis network process, Tehran Municipality
  • Page 29
    This research aims to investigate cultural intelligence in Tehran that includes many different cultures. With increasing number of immigrants having varying norms and cultural values, urban managers, who are planers and handlers of a city, need to recognize and boost cultural intelligence in order to have a better interact with citizens and even their staff having different cultures. being and environment that deals with different cultures makes urban managers obtain the skills of cultural intelligence. by expansion of cities and an increase in immigrations, societies are changed to a mixture of religious and racial cultures and sub cultures. In a metropolis like Tehran, due to different cultures of citizens urban managers must be able to interact effectively in this multi-cultural city to satisfy people. in this research for the analysis of the gathered data from questionnaires, descriptive and deductive statistics methods are used, and the survey of relation s ships between research variables is done by employing structural equation modeling. Regarding the statistical results from R software, the most effective dimensions on cultural intelligence consequently are: cognitive, behavioral, metacognitive and motivational. The most powerful index is motivational dimension and the weakest index is cognitive dimension. Behavioral and cognitive dimension have a similar performance in relation to cultural intelligence.
    Keywords: Culture, cultural intelligence, urban managers, cultural interaction, citizens
  • Page 45
    Success Factors in Knowledge Management (KM) capability in small and medium enterprises (SMEs) have less been systematically investigated. Existing studies have derived their CSFs from large companie's perspectives and have not considered the needs of small businesses. In this article, existing studies on Knowledge Management capability success factors were reviewed and their limitations were identified. By integrating insights drawn from these studies, the authors proposed a set of 11 CSFs which is believed to be more suitable for SMEs. An empirical assessment was conducted to evaluate the extent of success of proposed propositions using experts’ opinions. The overall results from the empirical assessment were positive, thus reflecting the appropriateness of the proposed success factors. The set of success factors can act as a list of items for SMEs to address when adopting KM. However it can provide a common language for managers to discuss and study the factors crucial for the success of KM in SMEs. The results show that adequate and suitable leadership and management supports, use of Information Technology, bussiness strategies, motivation, resource availability, personnel education, human resource management, performance assessment measures, infrastructures and Knowledge Management processes can increase Knowledge Management capability in small firms. Organization culture, Leadership and management and leader supports and Information Technology were the most important factors.
    Keywords: Success Factor, Knowledge Management, Small, Medium Enterprises, Technology Incubator
  • Page 63
    Technology holder countries and organizations seek to sell their technology to less developed ones to achieve profits. Selection appropriate technology transfer (TT) methods may play significant role in obtaining TT projects. Due to the diverse experiences persistent to the field of TT in Iranian Powerhouse Industry, it seems necessary to prioritize appropriate TT methods in order to increase successful and decline failure contingency of future projects. In this investigation, a three phased model including clustering TT methods, prioritizing clusters, and ranking elements in each cluster has been proposed to select appropriate methods of TT. Fuzzy Analytical Hierarchy Process (FAHP) has been utilized to analyze the gathered data of distributed questionnaire among 30 experts. In order to evaluate validity of obtained results once the TT methods have been prioritized by Fuzzy Technique for Order of Preference by Similarity to Ideal Solution (FTOPSIS) method. The findings of this stage confirm previous results.
    Keywords: Technology Transfer, Prioritization, FAHP, FTOPSIS
  • Page 77
    The purpose of this study is to present an integrated framework for assessment and ranking of 23 Iranian industrial sectors, based on several productivity indicators during the years 80 to 85. The integrated approach of this study is based on "principal component analysis" (PCA).The validity of the model is verified and validated by numerical "taxonomy". Furthermore, the non- parametric correlation methods, namely, Kendall-Tau correlation experiments shows high level of correlation between the findings of PCA and “taxonomy” and the approach of this study may be used to assess the importance of each of the selected indicators for industrial units of interest. It is observed that the sectors: "Coke, refined petroleum products" (code 23), " Chemicals and chemical products"(code 24), and " Basic metals" (code 27), have the three top grades in the ranking while the sectors:" Wearing apparel, fur" (code 18), "Textiles" (code 17) and "Furniture, manufacturing" (code 36) have the weakest grades in the ranking. Furthermore, the most important productivity indicators are: Value added to salaries and wages- value added per employee-value added to energy cost- production value per employee-production value to salaries and wages and value added to total input.
    Keywords: Performance Measurement, Productivity Indicators, Principal component Analysis, Numerical Taxonomy
  • Page 93
    Due to the importance of job satisfaction and its role in the success of the organization, this issue has long been of interest to scholars of management. However, this study tried to measure job satisfaction reports like this one model with fuzzy mathematics and the determinants of job satisfaction Robbins offer. The fuzzy expert system designed in this study, four factors Robbins inputs are as follows: 1- Demanding and challenging work that will rival, 2- the same rights and benefits, 3- good working conditions, 4- good friends and colleagues. The purpose of this research is applied, but the present study is based on work done. Development experts and rules used to form the base of our knowledge, and in the end the system output and the model that job satisfaction is achieved This is done whit using MATLAB software. Finally, the model presented in the state-owned companies with a population of 198 persons and 50 persons out of which the results are as follows. Job satisfaction of the employees with 0/42 medium and 0/58 high (in the range [1 0]) and the phase can be expressed somewhat higher levels of satisfaction.
    Keywords: Job satisfaction, Fuzzy Expert System, Job satisfaction factors, Fuzzy logic
  • Page 105
    Crisis of spirituality is the phenomenon which has appeared in the 20th and 21th centuries. The effect of this crisis is so much that many of thinkers and writers thought and wrote about this subject and nowadays role and effect of spirituality in organizations and societies is considered by researchers and thinkers. Then the current paper is aimed to study about spirituality effect on indicators of group effectiveness. Also it is required to use national references that are arised from Islamic-Iranian culture، so it was decided to study Shahid Motahari's books as main references in modelling and theory making process. In this study a conceptual model is extracted by using of qualitative research methods and library studies method and then this conceptual model is tested in scaling process and within quantitative methods. The designed model is tested within statistical sample which is contained of government offices experts in Mazandaran province. This test is implemented by using pearson and spearman factors and regression analysis. At the end, the effect of spirituality on four indicators which are” pay attention to others، Understanding of the spiritual beauty & emotions and kind feelings، trust and learning and growth power” is supported during this study.
    Keywords: Spirituality, Group effectiveness, Shahid Motahari
  • Page 117
    We live in an era of knowledge and information to that wonderful era, the era of technology and creativity is incredible acceleration. With quick access to computers and information technology and media publicity by advanced economies century, no country and no little electronic century, little infrastructure to handle. One of the important factors in management decision making information. Accurate information, accurate, timely decision making and increase the speed of the front of the decisions will be wrong. During these years, the process of globalization and rapid technological advances that markets are changing fast. Future success in challenging markets require informed and ready to react fast. Shadow is possible to provide greater customer satisfaction. The study will attempt to identify the expectations of customers, markets and competitors to provide a way to pay for things. Thus, according to Harrison and Walker model to 4 competitive orientation, customer orientation, market orientation and organizational performance refers to the 250 Employees of the National Bank has been studied. According to some experts seem to believe, the impact of market orientation with business performance in order to reach good results.
    Keywords: Customer orientation, competitive orientation, market orientation, Business performance