فهرست مطالب

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال هفتاد و سوم شماره 10 (پیاپی 178، دی 1394)

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و سوم شماره 10 (پیاپی 178، دی 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • انوشه صفرچراتی، معصومه امین اسماعیلی، بهرنگ شادلو *، مینو محرز، آفرین رحیمی موقر صفحات 685-692
    عفونت HIV/ایدز از جمله علل اصلی ناتوانی و مرگ و میر در سراسر دنیا به شمار می رود. بیش از 35 میلیون نفر در جهان با این ویروس زندگی می کنند. در کشور ما نیز تا سال 1392 در مجموع 27140 نفر مبتلا به HIV در کشور شناسایی شده اند. تخمین زده می شود تعداد موارد مبتلایان به عفونت HIV در کشور 78290 باشد. پایان و فرجام این عفونت، به رفتار انسان بستگی دارد. اختلالات روانپزشکی نیز از جمله اختلالات شایع بوده و با ناتوانی قابل توجه همراهند. در این مقاله مروری، ارتباط میان اختلالات روانپزشکی، به عنوان یکی از تعیین کننده ترین عوامل سلامت و عفونت HIV/ایدز مرور می گردد. افراد دچار اختلال روانپزشکی، در معرض خطر افزایش یافته ی ابتلا به عفونت HIV می باشند. اختلالات مصرف مواد، چه به صورت تزریقی و چه به صورت غیر تزریقی و نیز اختلالات شدید روانپزشکی همگی با افزایش احتمال ابتلای فرد به عفونت HIV همراهند. از سوی دیگر، فرد مبتلا به عفونت HIV نیز ممکن است در سیر بیماری دچار اختلالات روانپزشکی گردد. انطباق با یک بیماری مزمن، تاثیر ویروس بر سیستم اعصاب مرکزی و عوارض درمان های ضد ویروسی از جمله مکانیسم های مطرح شده در این زمینه می باشند. با این وجود ارتباط میان اختلالات روانپزشکی و عفونت HIV/ایدز فراتر از این تسهیل دوسویه بوده و اختلالات روانپزشکی می توانند بر پایبندی فرد به درمان، سیر و پیش آگهی عفونت تاثیرگذار باشند. اهمیت بالینی، مکانیسم های زمینه ای و کاربردهای دیگر این ارتباط، در این مقاله مروری مورد بررسی قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: عفونت HIV، ایدز، اختلالات روانپزشکی، سلامت روان
  • محمد جواد فاطمی، فرزین پاک فطرت *، محمدرضا آخوندی نسب، کوروش منصوری، سید جابر موسوی، سید ابوذر حسینی، میترا نیازی صفحات 693-699
    زمینه و هدف
    آسیب اعصاب محیطی یکی از مشکلات چالش برانگیز در جراحی ترمیمی مدرن است. پیشرفت های اخیر در درک راه های فیزیولوژیک و مولکولی اثبات کرده است که فاکتورهای رشدی نقش مهمی در تکامل و رژنراسیون عصب محیطی ایفا می کند. هدف این مطالعه بررسی اثر پلاسمای غلیظ شده با پلاکت بر بازسازی و ترمیم عصب سیاتیک در مدل حیوانی (رت) بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی که در آزمایشگاه حیوانات مرکز آموزشی درمانی حضرت فاطمه (س) تهران در مهر ماه سال 1392 انجام شد، 24 رت نر سالم از نژاد Sprague-Dawley با وزن تقریبی gr 250-200 به طور تصادفی به دو گروه مساوی تقسیم شدند و پس از بریدن عصب سیاتیک در گروه اول مقدار ml 0/05 از محلول پلاسمای غلیظ شده با پلاکت به زیر اپی نوریوم در پروگزیمال محل ترمیم و به قسمت دیستال در زیر اپی نوریوم و در گروه دوم به همان میزان نرمال سالین تزریق شد. پس از شش هفته آنالیز رد پا و ارزیابی های نوروفیزیولوژیک و هیستوپاتولوژی انجام شد.
    یافته ها
    تست عملکرد عصب سیاتیک در گروه محلول پلاسمای غلیظ شده با پلاکت به طور قابل توجهی بهتر بود (001 /0P=). همچنین تست زمان تاخیر هدایت عصبی در این گروه به طور معناداری کمتر بود (000 /0P=). غلاف میلین در گروه محلول پلاسمای غلیظ شده با پلاکت به طور قابل توجهی ضخیم تر بود اما اختلاف تعداد آکسون بین دو گروه از نظر آماری معنادار نبود (298 /0P=).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که PRP می تواند نقش مهمی در بازسازی اعصاب محیطی و بهبود عملکرد پس از پارگی عصب و ترمیم داشته باشد.
    کلیدواژگان: پلاسمای تغلیظ شده از پلاکت، تست عملکرد سیاتیک، ترمیم عصب، صدمه عصب
  • افسانه علی خاصی، منیر سادات میرایی آشتیانی *، فرشید فرهان، مهدی عقیلی، محمد صادق فاضلی، محمد بابایی، افسانه مداح صفایی، پیمان حداد صفحات 700-708
    زمینه و هدف
    هدف از این مطالعه بررسی میزان تطابق یافته های حاصل از MRI پس از کمورادیاسیون در کانسر موضعی پیشرفته رکتوم با یافته های حاصل از بررسی بافت شناسی نمونه جراحی است.
    روش بررسی
    در این بررسی آینده نگر 63 بیمار مبتلا به کانسر موضعی پیشرفته رکتوم که از مهر 1390 تا مهر 1392به انستیتو کانسر بیمارستان امام خمینی (ره) ارجاع شده بودند، پس از دریافت رضایت نامه کتبی تحت کمورادیاسیون نئواجونت قرار گرفتند. پیش از درمان کمورادیاسیون مرحله بندی (Staging) تومور (T) و لنف نود (N) توسط یک رادیولوژیست مجرب بر اساس تصاویر MRI انجام شد و پس از کمورادیاسیون به بیماران توصیه شد بار دیگر MRI را انجام دهند. سپس بیماران تحت عمل جراحی قرار گرفتند. یافته های MRI پس از کمورادیاسیون با یافته های حاصل از بررسی آسیب شناسی پس از جراحی توسط رادیولوژیست مورد مقایسه قرار گرفت. کاهش مرحله سرطان به شکل حداقل یک مرحله کاهش در T یا N در پاتولوژی پس از عمل نسبت به MRI پیش از عمل به شرط عدم پیشرفت تومور تعریف شد.
    یافته ها
    در این بررسی 32 نفر از بیماران دچار کاهش مرحله تومور و 36 نفر دچار کاهش مرحله لنف نود شدند.
    نتیجه گیری
    با مقایسه تصاویر MRI پس از کمورادیاسیون و گزارش پاتولوژی پس از جراحی دقت MRI در مرحله بندی تومور رکتوم پس از انجام کمورادیاسیون 5/55% بوده است. از مورفولوژی لنف نود برای تشخیص درگیری آن استفاده شده و دقت MRI در تشخیص آن 8/42% بوده است. دقت MRI در هر دو مورد تا حدودی کمتر از مطالعات پیشین بود.
    کلیدواژگان: مطالعه آینده نگر، پاتولوژی، مرحله بندی تومور، گرید تومور، کانسر رکتوم، MRI، کمورادیاسیون
  • فریده ظفری زنگنه *، انسیه تهرانی نژاد، محمد مهدی نقی زاده، مرضیه محبی صفحات 709-716
    زمینه و هدف
    سندرم تخمدان پلی کیستیک یک سندرم شایع و پیچیده در زنان است. شواهد حاصل از مطالعات روی زنان و روی موش های مدلسازی شده نشان می دهد که تعادل تنظیمی سیستم عصبی سمپاتیک در تخمدان به هم خورده و پرکار شده است (بیش فعالی). هدف از انجام این مطالعه کاهش فارماکولوژیک این بیش فعالی بود.
    روش بررسی
    این مطالعه کارآزمایی بالینی در مرکز ناباروری ولی عصر (عج) دانشگاه علوم پزشکی تهران از سال 1391 تا 1394 انجام شد. در مجموع 61 نفر در سه گروه: یک گروه شاهد و دو گروه مطالعه در سنین 40-20 سال و شاخص توده بدنی زیر kg/m2 28 با تشخیص سندرم تخمدان پلی کیستیک و نداشتن علایم ابتلا به سایر بیماری ها وارد مطالعه شدند. بیماران شامل دو گروه مطالعه (39 نفر) و یک گروه شاهد (22 نفر) بودند که در درمان فارماکولوژیک شرکت نمودند. اثرات مهار کننده های آلفا2 سیستم سمپاتیک (کلونیدین و یوهیمبین) پیش و پس از دارو درمانی بر متغیرهای سرمی هورمون های کورتیزول، آدرنالین، نورآدرنالین، بتااندورفین، انسولین و هورمون های جنسی محرک فولیکول و لوتئینی و استرادیول به روش الایزا بررسی گردید.
    یافته ها
    کلونیدین به عنوان داروی ضد آدرنرژیک مرکزی باعث 1 /59% بارداری در گروه مطالعه شد که در مقایسه با یوهیمبین درصد بالایی را در میزان بارداری دارد (001 /0P<). یوهیمبین به عنوان آنتاگونیست یا مهارکننده آلفا2 رشد فولیکولی را در تخمدان این بیماران افزایش داد و موجب 8 /11% بارداری شد، که نسبت به کلونیدین رشد فولیکولی بالاتری را داشته است (01 /0P<).
    نتیجه گیری
    افزایش میزان حاملگی و افزایش رشد فولیکولی، نشان دهنده نقش استراتژیک سیستم عصبی سمپاتیک در پاتولوژی این بیماری است و سیستم عصبی سمپاتیک می تواند هدف بیولوژیک- فارماکوژیک جدید در درمان تخمدان پلی کیستیک باشد.
    کلیدواژگان: سندرم تخمدان پلی کیستیک، گیرنده آلفا2 آدرنرژیک، کلونیدین، یوهیمبین
  • ناهیده پژوهان *، آذر پژوهان، نسرین نیرومند، مهبد ابراهیمی صفحات 717-723
    زمینه و هدف
    یکی از فاکتورهای مهم در ایجاد بارداری طی درمان های ناباروری پذیرش رحم می باشد. از آنجایی که CA-125 نوعی آنتی ژن سطح سلولی است که توسط سلول های آندومتر نیز بیان می شود و در خون محیطی قابل اندازه گیری است، این مطالعه به بررسی امکان استفاده از آن به عنوان معیاری از پذیرش رحم و پیش بینی کننده نتایج بارداری به دنبال ICSI پرداخت.
    روش بررسی
    در این مطالعه مشاهده ای دیاگنوستیک، کلیه زوج های دچار ناباروری با عامل مردانه که در مدت یک سال (مرداد 1392 تا تیر 1393) به بخش نازایی بیمارستان محب یاس تهران مراجعه کرده، کاندید Intracytoplasmic sperm injection (ICSI) بوده و معیارهای لازم را داشتند وارد مطالعه گردیدند (64 نفر). سطح سرمی CA-125 در روز تجویز HCG و روز تخمک گیری تعیین شد. میزان موفقیت درمان با اندازه گیری سطح سرمی &beta-HCG در روز 14 و رویت ساک حاملگی به وسیله سونوگرافی واژینال، چهار تا پنج هفته پس از انتقال جنین بررسی شد. میزان بارداری در دو گروه با CA-125 طبیعی و بالا مقایسه شد.
    یافته ها
    15 نفر (4 /23%) از افراد مورد بررسی دارای سطح CA-125 بالا بودند. در 19 نفر (7/29%) از کل افراد بارداری روی داد. 16 نفر (7 /32%) از افراد با CA-125 نرمال و سه نفر (20%) از افراد با CA-125 بالا به دنبال ICSI باردار شدند که اختلاف آماری معنادار نبود (348 /0=P). همچنین ارتباط آماری معناداری بین CA-125 و بارداری بر اساس سطح BMI وجود نداشت (999 /0=P).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت که سطح سرمی CA-125 در مورد نتایج ICSI به دنبال ناباروری با عامل مردانه ارزش پروگنوستیک ندارد.
    کلیدواژگان: ناباروری، تزریق داخل سیتوپلاسمی اسپرم، آنتی ژن CA، 125
  • حسن بسکابادی، مریم ذاکری حمیدی *، فاطمه باقری، عباس بسکابادی صفحات 724-731
    زمینه و هدف
    زردی، شایعترین علت بستری نوزادان در ماه اول تولد است. از این رو شناسایی علل زردی بر اساس سن بروز و سن مراجعه و ارایه آموزش های لازم در این زمان ها، می تواند روند زردی و عوارض آن را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی علل زردی نوزادان بر اساس سن بروز و سن مراجعه به بیمارستان انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی از 3130 نوزاد مبتلا به زردی مراجعه کننده به بیمارستان قائم (عج) مشهد طی سال های 1394-1382، 2658 نوزاد بررسی گردید. تمام آزمایشات لازم درخواست شد. پس از تایید زردی در نوزادان بر اساس تشخیص پزشک و نتایج آزمایشگاهی، پرسشنامه محقق ساخته حاوی مشخصات نوزادان تکمیل گردید.
    یافته ها
    بر اساس نتایج مطالعه ما، علت 9/27% زردی نوزادان مشخص گردید. علل زردی شناخته شده به ترتیب شامل ناسازگاری گروه های خونی (40%)، عفونت (19%)، کمبود آنزیم گلوکز 6 فسفات دهیدروژناز (12%) اختلالات اندوکرین (8%)، دهیدراسیون هیپرناترمیک (7%)، پلی سیتمی (6%)، بیماری مادرزادی قلبی (4%)، خونریزی مخفی (3%) و Crigler-Najjar syndrome (2%) بود. شایعترین علت بروز زردی در روزهای 3-1، ناسازگاری خونی و در روزهای چهار تا 12، عفونت بود. شایعترین زمان مراجعه در ناسازگاری های خونی، خونریزی مخفی، اختلالات اندوکرین، دهیدراتاسیون هیپرناترمیک، بیماری مادرزادی قلبی، پلی سیتمی و کمبود آنزیم گلوکز 6 فسفات دهیدروژناز، روزهای 6-4 و در عفونت ها پس از روز هفت بود.
    نتیجه گیری
    گرچه سن بروز ناسازگاری های خونی سه روز اول بود ولی حدود دو روز پس از آن مراجعه کردند. از این رو مراجعه این نوزادان در شایعترین زمان بروز آن و بنابراین دریافت درمان مناسب و به موقع، به کاهش عوارض جدی از جمله کرنیکتروس و افزایش سلامت آنان کمک می کند.
    کلیدواژگان: مطالعات مقطعی، سن بروز، ناسازگاری های گروه خونی، علل، زردی، نوزادان
  • سید رضا سعادت مصطفوی، کاوه صمیمی، فاطمه پروین آشتیانی *، سهیل فاتح صفحات 732-738
    زمینه و هدف
    مطالعات اخیر نشان داده است که تغییرات سیگنال صفحه انتهایی مهره (تغییرات مودیک) رابطه نزدیکی با کمردرد دارد. هدف از این مطالعه بررسی تغییرات مودیک در تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI) بر اساس سن، جنس، نوع تغییرات، تعداد مهره درگیر و محل تغییرات و بررسی همراهی آن با تغییرات دژنراتیو و بیرون زدگی دیسک در بیماران مبتلا به کمردرد بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه گذشته نگر تغییرات مودیک در مهره و تغییرات دژنراتیو و بیرون زدگی دیسک در 229 نفر از بیماران با شکایت کمردرد که جهت MRI به بیمارستان حضرت رسول (ص) تهران از شهریور تا اسفندماه سال 1393 مراجعه کرده بودند ثبت شد.
    یافته ها
    بین نوع مودیک و سن ارتباط معنادار وجود داشت (003 /0P=). بیشترین فراوانی موقعیت مودیک در قدام صفحه انتهایی 8 /48% دیده شد (001 /0=P). میزان مشاهده تغییرات مودیک در صفحات انتهایی فوقانی از تحتانی بیشتر بود، اما این تفاوت به حد معنادارآماری نرسید. بیشترین تغییرات دژنراتیو دیسک دهیدراسیون دیسک بود که در 1 /18% از بیماران دیده شد. ارتباط تغییرات دژنراتیو وتغییرات مودیک معنادار بود (04/0P=). بیشترین فراوانی بیرون زدگی دیسک دیده شده، مربوط به بالجینگ بود که در 7/23% دیده شد. بیشترین فراوانی بیرون زدگی دیسک در نوع 2 مودیک دیده شد که از نظر آماری معنادار بود (01 /0P=). سطح مودیک بیشتر از 25% با بیرون زدگی دیسک ارتباط معنادار داشت (04 /0P=). ارتفاع مودیک بیشتر از 25% با بیرون زدگی دیسک ارتباط معنادار نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به ارتباط معنادار بین تغییرات مودیک با تغییرات دژنراتیو و بیرون زدگی دیسک گزارش تغییرات مودیک در مهره های ضروری است.
    کلیدواژگان: دژنراسیون دیسک بین مهره ای، تصویربرداری تشدید مغناطیسی، کمردرد، مطالعات گذشته نگر
  • شهروز کاظمی، مژگان شاکری حسین آباد *، مریم عامری، بتول قربانی یکتا صفحات 739-743
    زمینه و هدف
    یکی از مهمترین عوارض مرتبط با صدمات تروماتیک مغزی، سندرم دیسترس حاد تنفسی (ARDS) است. هدف این مطالعه بررسی شیوع سندرم دیسترس تنفسی حاد در صدمات تروماتیک حاد به سر است.
    روش بررسی
    این مطالعه آینده نگر بر روی بیماران صدمه تروماتیک حاد سر بستری در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان شهدای هفتم تیر تهران از مهر 1391 تا شهریور 1392 انجام شد. شرط ورود به مطالعه وجود ترومای سر در بیمار و شرط خروج صدمه قفسه سینه هم زمان بود. سپس بر اساس فرمول Cohran تعداد نمونه انتخاب شد. پرسشنامه ای طراحی شد که پزشکان وبا نظارت متخصص جراحی مغز و اعصاب آن را به صورت آینده نگر تکمیل کردند.
    یافته ها
    میزان شیوع سندرم زجر تنفسی 35(8 /23%) مورد بود. شایع ترین آسیب همراه با اسیدوز متابولیک Subarachnoid hemorrhage (SAH) بود. شایعترین آسیب همراه با ARDS آسیب Subdural hemorrhage (SDH) بودند. رابطه بین Glasgow Coma Scale (GCS) و ARDS معنادار بود (0001 /0P<). بیماران با SAH میانگین نمره GCS=7 و افراد فاقد SAH دارای میانگین نمره GCS=5 بودند. اختلاف بین این دو معنادار بود (012 /0P<).
    نتیجه گیری
    سندرم دیسترس حاد تنفسی به دنبال صدمات تروماتیک مغزی از عوارض شایع می باشد که توجه به آن در مدیریت درمان ضروری است و موجب کاهش مرگ و میر می گردد. در این مطالعه مشخص شد که مصدومان تصادفات با آسیب سر حسب ریسک فاکتورهای همراه و متغیرهای مربوطه پیامدهای مختلفی داشتند. بیشترین صدمه سر منجر بهARDS خونریزیSDH بوده و ریسک فاکتور همراه سن بالا در جنس مرد و وجود اسیدوز بود.
    کلیدواژگان: سندرم دیسترس تنفسی حاد، صدمات تروماتیک حاد مغزی
  • علیرضا عبدالهی *، زهره سادات روضاتی صفحات 744-750
    زمینه و هدف
    تا پیش از شروع برنامه های غربالگری، تشخیص زود هنگام بیماری کم کاری مادرزادی تیرویید به دلیل کم و غیراختصاصی بودن علایم و نشانه ها در روزهای اول زندگی معمولا با تاخیر صورت انجام می شد. با توجه به تفاوت موجود در محدوده مرجع در نژاد و جمعیت های مختلف هدف این مطالعه تعیین محدوده طبیعی هورمون های تیروییدی مورد استفاده در غربالگری نوزادان در ایران بود.
    روش بررسی
    طی یک مطالعه توصیفی- مقطعی (فروردین 1392 تا اسفند 1393 در مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) شهر تهران) سطح هورمون های TSH، FT4، T4تمام نوزادان متولد شده در زمان انجام طرح در بیمارستان ولیعصر (عج) که طی یک بارداری طبیعی و بدون عارضه و با آپگار دقیقه اول بالای هفت به دنیا آمده بودند، مورد سنجش قرار گرفت.
    یافته ها
    تعداد 249 نوزاد دختر و پسر، 35 نوزاد در محدوده سنی 4-0 روزه (1 /14%)، 102 نوزاد در محدوده سنی 7-5 روز (41%) و 112 نوزاد در محدوده سنی 30-7 روز [45%] مورد بررسی قرار گرفتند.
    میانگین مقادیر TSH و T4 وFT4 در نوزادان 30-0 روز به ترتیب μU/ml 35/5 و μg/dl 77/10 و ng/dl 33/1 بود و محدوده 95% مرکزی مقادیر به دست آمده برای TSH، μU/ml 01/6-76/4، برای T4، μg/dl 17/11-36/10 و برای FT4، ng/dl 37/1-29/1 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    با توجه به تفاوت موجود محدوده مرجع در نژاد، جمعیت و مناطق جغرافیایی مختلف لازم است در کشور ایران هم این محدوده جهت غربالگری تعیین شود. بر اساس نتایج مطالعه حاضر می بایست Cut-off های پایین تری نسبت به کشورهای غربی برای TSH در برنامه های غربالگری هیپوتیروییدی مادرزادی در نظر گرفت که این امر باعث پیشرفت در تشخیص موارد خفیف تر بیماری و جلوگیری از ایجاد عوارض آن می شود.
    کلیدواژگان: مطالعه مقطعی، تشخیص زودرس، هیپوتیروییدی، هورمون های تیروییدی، نوزادی
  • اکبر اسلامی، محمدحسین ساقی *، ایوب رستگار صفحات 751-755
    زمینه و هدف
    بشر همواره تحت تابش پرتوهای یونیزان و اثرات زیانبار ناشی از آن قرار دارد، بنابراین اندازه گیری تابش زمینه ای طبیعی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی- مقطعی است. در این مطالعه میزان پرتو گاما در 26 ایستگاه در فضای باز و بسته و در چهار ماه از مهر تا دی ماه سال 1393 در شهر سبزوار اندازه گیری شد.
    یافته ها
    تفاوت آماری معناداری بین پرتوگیری داخل و خارج ساختمان ها وجود دارد (05 /0P<). اما بین زمان و مکان های نمونه برداری تفاوت معناداری مشاهده نگردید (05 /0P>). دوز معادل موثر سالانه برای ساکنین سبزوار 85 /0 میلی سیورت (millisievert، mSv) و میزان خطر ابتلا به سرطان 3-10 × 39 /3 برآورد گردید.
    نتیجه گیری
    دوز معادل موثر سالانه و میزان خطر ابتلا به سرطان ناشی از دریافت پرتو گاما در طول عمر زندگی ساکنین شهر سبزوار از میزان متوسط جهانی بیشتر است.
    کلیدواژگان: اشعه گاما، مطالعه مقطعی، ایران، ضریب خطر
|
  • Anousheh Safarcherati, Masoumeh Amin, Esmaeili, Behrang Shadloo *, Minoo Mohraz, Afarin Rahimi, Movaghar Pages 685-692
    HIV/AIDS is among the leading causes of morbidity and mortality in world. There are more than 35 million people living with HIV/AIDS in the world. Although the annual incidence of HIV infection is decreasing globally, HIV prevalence is rising due to development of more effective treatment and higher survival. Iran suffers from concentrated HIV epidemics among injecting and non-injecting drug users. There are more than 27 thousand registered cases of HIV infection and it is estimated that there are above seventy eight thousand cases in the country. Regarding the burden of disease, it is projected that HIV/AIDS will have the highest growth during the next 10 years. The outcome of this epidemics will be determined by human behavior. HIV, psychiatric disorders and substance use disorders are closely correlated and are accompanied by similar risk factors. They also share common consequences such as stigma and discrimination. Correlation of psychiatric disorders, as one of the most influential determinants of our behavior, and HIV/AIDS infection is reviewed in this narrative article. Psychiatric disorders are associated with greater risk of HIV acquisition. Substance use disorders, both injecting and non-injecting, as well as severe mental illnesses put the individual at higher risk of acquiring HIV infection. Impaired judgment, diminished inhibition and control over behaviors, lack of insight and poor self-care have been proposed as the underlying mechanisms. On the other hand, HIV infection may put the individual at greater risk of developing a mental illness. Coping with a chronic and life-threatening illness, fear of stigma and discrimination, CNS invasion of the virus as well as the adverse neuropsychiatric side effects of anti-retroviral medications may all contribute to establishment of a psychiatric disorder. Although there exists a bi-directional correlation between mental health problems and HIV/AIDS infection, this reciprocity goes beyond. Psychiatric disorders can affect the patient’s adherence, access to treatment and care and can worsen the course and clinical outcome of the infection. The clinical importance, underlying mechanism and other implications of this correlation are reviewed in this article.
    Keywords: acquired immunodeficiency syndrome, HIV, psychiatric disorders, mental health
  • Mohammad Javad Fatemi, Farzin Pakfetrat*, Mohammad Reza Akhoondinasab Akhoondinasab, Kourosh Mansouri, Seyed Jaber Moosavi, Seyed Aboozar Hosseini, Mitra Niazi Pages 693-699
    Background
    Peripheral nerve injury is one of the most challenging of modern surgical problem. Recent advances in understanding the physiological and molecular pathways demonstrated the important role of growth factors in peripheral nerve regeneration. Platelet-rich plasma (PRP) is a biological product that has many growth factors. The aim of this study was to investigate the effect of PRP in the regeneration of sciatic nerve crush in the rat model.
    Methods
    In this experimental study that established in the animal lab of the Hazrat Fatemeh Hospital in Tehran from September to October 2013, Twenty-four healthy male Sprague-Dawley rats (200-250 g) were randomly divided into two groups. In all rats the sciatic nerve was cut and then carefully repaired by the tension free method under a light microscope. In group 1, after the repair, 0.05 µL of PRP was injected below the epineurium to the proximal and distal parts of the repaired area. In group 2 the same amount of normal saline was injected to the proximal and distal of the repaired area. After six weeks footprint analysis, neurophysiologic and histopathology evaluations were performed.
    Results
    Significant differences existed between the two groups footprint analysis (P= 0.001). Also the nerve conduction latency test was significantly shorter in PRP group. (1.0233 ms in PRP group and 1.7375 ms in control) (P< 0.001). The average amplitude in the first group and the second group was 7.6250 mv (control) 6.3667 mv that does not show a statistically significant difference (P= 0.093). Significant differences between the two groups in the number of axons of the proximal portion of the study was not seen (P= 0.29). The parameters included number of axons of the proximal and the distal part of axons, the diameter of the distal and proximal axons in the two groups were compared. In the two groups there was statistically significant difference between the above parameters. (P= 0.298).
    Conclusion
    It seems that PRP may have an important role in peripheral nerve regeneration and functional recovery after nerve laceration and repair. Further clinical evaluation recommended.
    Keywords: platelet, rich plasma, sciatic function test, nerve regeneration, nerve injuries
  • Afsaneh Alikhasi, Monir Sadat Mirai Ashtiani*, Farshid Farhan, Mehdi Aghili, Mohammad Sadegh Fazeli, Mohammad Babaei, Afsaneh Maddah, Safai, Peiman Haddad Pages 700-708
    Background
    This study investigated compatibility between post chemoradiation magnetic resonance images and histologic findings after operation and chemoradiation in patients with locally advanced rectal cancer.
    Methods
    In this prospective study, 63 patients referred to Cancer Institute of Emam Khomeini Hospital, Tehran, Iran, from October 2011 to October 2013 with locally advanced rectal cancer receiving neoadjuvant chemoradiation (50.4 Gy external beam radiation with concomitant capecitabine 825 mg/m2 PO twice a day with or without 60 mg/m2 oxaliplatin weekly). Patients had an MRI before chemoradiation and MRI assessment were used to identify Tumor (T) and lymph node (N) staging by an experienced radiologist. Patients were recommended to repeat MRI after surgery but it was not obligatory. Findings of post chemoradiation MRI and histopathologic reports were compared. Downstaging was defined as at least one stage decrease in T or N in histopathologic report comparing to their first MRI, on condition of no sign of disease progression.
    Results
    32 patients (50.79%) had T downstaging and 36 of them (57.14%) showed N downstaging: none had disease progression. In this study MRI had an accuracy of 55.5% for rectal tumor (T) restaging after chemoradiation comparing to pathology. MRI sensitivity for T restaging was 33.3% to 83.3%. There was a higher possibility to have errors in restaging of T1-2 stages. Specificity of MRI for T restaging was higher than its sensitivity, 66.6%. In this study lymph node involvement (N) was determined according to morphology and size. MRI has an accuracy of 42.8% for detecting lymph node involvement. Its sensitivity and specificity for N restaging were 50% and 66.6% respectively. All patients had MRI before chemoradiation, although 21 of them repeated MRI after chemoradiation since it was not mandatory. 19 of these 21 patients underwent surgery.
    Conclusion
    Although MRI is a suitable imaging for staging locally advanced rectal cancer its use for restaging after chemoradiation is under question. According to this study, MRI accuracy rates for both T and N restaging were below the rates of previous studies.
    Keywords: chemoradiotherapy, magnetic resonance imaging, neoplasm grading, neoplasm staging, pathology, prospective studies, rectal neoplasms
  • Farideh Zafari Zangeneh*, Ensieh Tehraninejad, Mohammad Mehdi Naghizadeh, Marsieh Mohebbi Pages 709-716
    Background
    Polycystic ovary syndrome (PCOS) is a common complex condition. Evidences from studies on women with PCOS and rat PCO model suggest that the sympathetic regulatory drive to the ovary may be unbalanced (hyperactivity). Findings that support the involvement of sympathetic nervous system in the pathophysiology of PCOS are that the catecholaminergic nerve fibers in the polycystic ovaries of women with PCOS are denser than in normal ovaries. The purpose of this study was reduction of this hyperactivity.
    Methods
    This study was clinical trial and was performed in Reproductive Health Research Center, Tehran University of Medical Sciences, Iran, during January 2013 to 2015. A total of 61 women between aged 20-40 years and BMI under 28 kg/m2, who were previously diagnosed with PCOS were assessed. The diagnosis of PCOS was made according to joint criteria of the European Society of Human Reproduction and Embryology and the American Society of Reproductive Medicine (ESHRE/ASRM). The study objectives were explained to the patients before they entered the study, and an informed consent was obtained from all. They were divided into three groups as follows: (i) two study group (n=39) and (ii) control group (n=22). For evaluating effects of alpha-2 inhibitors (Clonidine and Yohimbine) by Eliza, the following variables were evaluated before and after drug therapy: serum cortisol adrenaline (A) noradrenalin (NA) beta-endorphin (&beta-End) insulin as well as sex hormones including FSH, LH and Estradiol.
    Results
    Our results showed that, Clonidine as central anti-adrenergic drug causes 61% of all pregnancies in the study group. This is high percentage of the pregnancy rate compared with yohimbine (P< 0.001). Yohimbine (Indol alkaloid) as alpha-2 adenoceptor antagonist increases follicular development in this disease. This follicle growth is higher than clonidine (P< 0.01).
    Conclusion
    Our findings showed that increasing the pregnancy rate and follicular development represent the strategic role of sympathetic nervous system (SNS) in polycystic ovary syndrome and) SNS may thus offer a novel biological and pharmacological target in treatment of PCOS.
    Keywords: polycystic ovary syndrome (PCOS), α2 adenoceptor, clonidine, yohimbine
  • Nahideh Pazhohan *, Azar Pazhohan, Nasrin Niromand, Mahbod Ebrahimi Pages 717-723
    Background
    Receptivity of endometrium has a critical role in the establishment of pregnancy after embryo transfer in the treatment process of infertile couples. As the glycoprotein CA-125 is a product of human endometrium and is measurable in the peripheral circulation, it is investigated whether it might serve as an indicator of endometrial receptivity and predictor of pregnancy following Intracytoplasmic sperm injection (ICSI).
    Methods
    In an observational diagnostic study, over a twelve-month period (from August 2013 to July 2014), all couples with male-factor infertility who attended to infertility clinic of Moheb Yas Hospital, Tehran and were candidate of performing ICSI, were invited to participate in the study. Based on the inclusion criteria of study, 64 women were eligible to take part in the study. They were assessed for serum CA-125 levels on the day of human chorionic gonadotropin (HCG) administration and also on the day of oocyte retrieval. After ICSI, the possibility of pregnancy was assessed by measuring serum concentration of &beta-HCG on 14 days after embryo transfer and also by visualizing the gestational sac by trans-vaginal ultrasound examination on four to five weeks after transfer. The pregnancy rate was compared between those with normal and high CA-125 levels.
    Results
    Among the subjects, 15 patients (23.4%) had high CA-125 levels, and totally 19 patients (29.7%) experienced pregnancy. Among those with normal and high CA-125 levels, 16 patients (32.7%) and 3 subjects (20%) experienced pregnancy, respectively, that showed no statistically significant difference according to Chi-square test (P=0.348). Also, according to the Fisher’s exact test, there was no correlation between CA-125 levels and the rate of pregnancy on the basis of body mass index (BMI).
    Conclusion
    Totally, according to the obtained results in current study, it may be concluded that serum CA-125 levels has no prognostic value in prediction of the outcomes of ICSI among infertile couples with male-factor infertility.
    Keywords: infertility, intracytoplasmic sperm injections, CA, 125 Antigen
  • Hassan Boskabadi, Maryam Zakerihamidi *, Fatemeh Bagheri, Abbas Boskabadi Pages 724-731
    Background
    Jaundice is the most common cause of neonatal admission within the first month after birth. Therefore, by identifying the causes of jaundice based on the infant’s age at disease onset and age at hospital admission and providing the required training, jaundice can be managed and its associated complications can be prevented. This study was performed to evaluate the causes of neonatal jaundice, based on the infant’s age at disease onset and age at hospital admission.
    Methods
    In this cross-sectional study, out of 3,130 infants with jaundice, referring to Ghaem Hospital, Mashhad, Iran, from 2003 to 2015, 2,658 newborns were selected. Causes of jaundice are determined based on hematocrit, direct and indirect bilirubin, Coombs test, reticulocyte count, blood group and Rh of mother and neonate, thyroid tests, glucose-6-phosphate dehydrogenase (G6PD) enzyme testing, urinalysis, urine culture, and If necessary, Na, blood urea nitrogen, creatinine and other tests depending on the doctor's supervision. After confirming jaundice in infants, based on the physician’s diagnosis and laboratory results, a researcher-made questionnaire including the infant’s characteristics, was completed.
    Results
    Based on our study, 27.9% of infants had identified as causes of jaundice. Known causes of jaundice were blood group incompatibility (40%), infection (19%), G6PD enzyme deficiency (12%), endocrine disorders (8%), neonatal hypernatremic dehydration (7%), polycythemia (6%), congenital heart disease (CHD) (4%), occult bleeding (3%) and Crigler-Najjar syndrome (2%). The most common time of hospital admission of jaundice was 4-6 days after birth due to blood incompatibilities, occult bleeding, endocrine disorders, hypernatremic dehydration, CHD, polycythemia and G6PD enzyme deficiency. Moreover, the most common time of admission due to infection was after the first week of birth.
    Conclusion
    The most common age of onset of jaundice was first three days of birth for blood incompatibility, although they were admitted two days later. Therefore, neonatal admission at appropriate time at onset of jaundice and receiving prompt treatments can reduce the probable complications (e.g., kernicterus).
    Keywords: cross, sectional studies, age of onset, blood group incompatibility, etiology, jaundice, newborns
  • Seyed Reza Saadat Mostafavi, Kaveh Samimi, Fatemeh Parvin Ashtiani *, Soheil Fateh Pages 732-738
    Background
    Recent studies have indicated the relation of vertebral endplate lesions (Modic changes) to low back pain (LBP). The aim of this study was to investigate the Modic changes in magnetic resonance imaging (MRI) of patients with low back pain, and its correlation with age, sex, type of changes, number of involved segments and location of changes. Additionally, association of degenerative disc changes and disc herniation was assessed.
    Methods
    In this retrospective study, MRI records of 229 patients with LBP referring to Medical Center of Hazrat-e-Rasoul Hospital, Tehran, Iran, from August to February 2014, were assessed and Modic changes and degenerative and herniated disc changes were recorded.
    Results
    Based on our observations, a significant association between Modic type and age (P= 0.003) existed in patients with LBP. The highest prevalence in Modic location were observed in anterior part of vertebral endplate (48.8%, P= 0.001). Although, observation of the Modic changes in superior vertebral endplate was higher than inferior parts, but this differences was not statistically significant. The highest prevalence in degenerative disc disease was disc dehydration which was observed in 18.1% of patients (P= 0.04). The relationship between the degenerative changes and Modic type was significant (P= 0.04), while the most prevalent change of disc contour was disc bulging which occurred in 23.7% of patients (P= 0.01). The highest frequency of abnormal disc contour were observed in Modic type 2 which was statistically significant (P= 0.01). Modic surface involvement above 25% was significantly associated with disc herniation (P= 0.04). There was no significant association between Modic height involvement above 25% and disc herniation.
    Conclusion
    Considering significant association between Modic changes and degenerative and herniated disc changes, reporting of Modic changes is necessary.
    Keywords: intervertebral disc degeneration, magnetic resonance imaging, low back pain, retrospective studies
  • Shahrooz Kazemi, Mozhgan Shakeri Hosseinabad *, Maryam Ameri, Batol Ghorbani Yekta Pages 739-743
    Background
    Acute respiratory distress syndrome (ARDS) is one of the most important complications associated with traumatic brain injury (TBI). ARDS is caused by inflammation of the lungs and hypoxic damage with lung physiology abnormalities associated with acute respiratory distress syndrome. Aim of this study is to determine the epidemiology of ARDS and the prevalence of risk factors.
    Methods
    This prospective study performed on patients with acute traumatic head injury hospitalization in the intensive care unit of the Shohaday-e Haftom-e-Tir Hospital (September 2012 to September 2013) done. About 12 months, the data were evaluated. Information including age, sex, education, employment, drug and alcohol addiction, were collected and analyzed. The inclusion criteria were head traumatic patients and exclusion was the patients with chest trauma. Questionnaire was designed with doctors supervision of neurosurgery. Then the collected data were analysis.
    Results
    In this study, the incidence of ARDS was 23.8% and prevalence of metabolic acidosis was 31.4%. Most injury with metabolic acidosis was Subarachnoid hemorrhage (SAH) 48 (60%) and Subdural hemorrhage (SDH) was Next Level with 39 (48%) Correlation between Glasgow Coma Scale (GCS) and Respiratory Distress Syndrome (ARDS) were significantly decreased (P< 0.0001). The level of consciousness in patients with skull fractures significantly lower than those without fractures (P= 0.009) [(2.3±4.6) vs (4.02±7.07)]. Prevalence of metabolic acidosis during hospitalization was 80 patients (31.4%).
    Conclusion
    Acute respiratory distress syndrome is a common complication of traumatic brain injury. Management and treatment is essential to reduce the mortality. In this study it was found the age of patients with ARDS was higher than patients without complications. ARDS risk factor for high blood pressure was higher in men. Most victims were pedestrians. The most common injury associated with ARDS was SDH. Our analysis demonstrates that Acute respiratory distress syndrome is common after traumatic brain injury. Management of traumatic brain injury is necessary to manage and reduce the mortality.
    Keywords: acute respiratory distress syndrome, acute traumatic brain injury
  • Alireza Abdollahi *, Zohreh, Sadat Rozati Pages 744-750
    Background
    Congenital hypothyroidism is a major but preventable cause of mental backwardness in infants. In case of hypothyroidism in fetuses, certain complications will occur in vital organs like the central nervous system and the skeleton. Before screening programs were introduced, congenital hypothyroidism was diagnosed with delay due to its few and non-specific symptoms during the first days of life. Given the difference in reference range for various races and populations, this study was aimed to determining a natural range for thyroid hormones used in the screening of infants.
    Methods
    In a descriptive cross-sectional study at Vali-asr Hospital, Imam Khomeini Hospital Complex, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran, from March 2013 to 2014. The level of T4, FT4 and TSH hormones was measured in all natural childbirth, without any complications and with one-minute Apgar score above 7 while this study was underway.
    Results
    A group of 249 infants (male and female), including 35 (14.1%) aged between 0 and 4 days, 102 (41%) aged between 5 and 7 days and 112 (45%) aged between 7 and 30 days, were examined. The average TSH, T4 and FT4 amounts in infants, aged 0 to 30 days, were respectively 5.35 µU/ml, 10.77 µg/dl and 1.33 ng/dl. The interval was 4.76-6.01 µU/ml for TSH, 10.36-11.17 µg/dl for T4 and 1.29-1.37ng/dl for FT4. The difference between age groups with average TSH concentration is not meaningful (P=0.7) and the average T4 amount in different age groups was meaningfully different (P=0.05). The average FT4 in different age groups is meaningfully different (P=0.007). The thyroid hormone amounts calculated for males and females were not significantly different.
    Conclusion
    Given the difference in the reference range in race, population and geographical zones, it is necessary to determine a range for screening in Iran. According to the findings of the present study, lower cut-offs, compared with western countries, should be envisaged for TSH in congenital hypothyroidism screening programs that could speed up the diagnosis of minor cases of the disease and prevent complications.
    Keywords: cross, sectional studies, early diagnosis, hypothyroidism, thyroid hormones, newborn
  • Akbar Eslami, Mohammad Hossien Saghi *, Ayob Rastegar Pages 751-755
    Background
    Background gamma radiation levels vary in different locations and depended on many factors such as radiation properties of soil, building materials as well as construction types which human lives on it. People are always exposed to ionizing radiation, which could badly influence their health. The aim of this study was to evaluate the background gamma-ray dose rate and the estimated annual effective dose equivalent and determination of excess lifetime cancer risk in Sabzevar City, Iran.
    Methods
    The aim of this cross-sectional study was to determine the dose rate of background gamma radiation in outdoor an indoor areas, 26 stations were selected using the map of the Sabzevar City. The amount of gamma radiation was measured at 4 months (September to January) in 2014 year. The dosimeter used in this study was a survey meter, that is designed for monitoring radiation of x, gamma and beta rays.
    Results
    The obtained results show that there are significant differences between the indoor and outdoor exposures (P> 0.05). We did not observe significant differences between the time of sampling and sampling locations, (P<0.05). The minimum and maximum values of dose rate were found 66±20 nSvh-1 and 198±28 nSvh-1. The annual effective dose for Sabzevar residents was estimated to be 0.85 mSv and also the amount of excess lifetime cancer risk was estimated 3.39×10-3.
    Conclusion
    According to the results, the excess lifetime cancer risk and the annual effective dose for the Sabzavar City residents due to the background gamma radiation was higher than the global average (0.5 mSv). The epidemiological studies have been proposed to evaluate the risk of chronic diseases associated with natural radiation exposure among residents.
    Keywords: cross, sectional studies, gamma rays, Iran, risk factors