فهرست مطالب

سلامت کار ایران - سال دوازدهم شماره 6 (بهمن و اسفند 1394)

دو ماهنامه سلامت کار ایران
سال دوازدهم شماره 6 (بهمن و اسفند 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سیده فاطمه موسوی، مهناز صارمی*، احمد علی بابایی صفحات 1-10
    زمینه و هدف
    در صنایع مونتاژی دستی، مطالعه ی علمی، شناخت صحیح و دقیق فعالیت ها و زمان انجام آن ها با عنایت بر سلامت، ایمنی و رفاه انسان می تواند بهره وری را افزایش دهد. هر چند تاثیر مثبت مداخلات مهندسی بر بهره وری تولید مشهود است لیکن اثرگذاری آن بر بهره وری نیروی انسانی ناشناخته می باشد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر طراحی خطوط مونتاژ دستی بر اساس تکنیک های مهندسی بر روی بهره وری و برخی فاکتورهای ارگونومیکی نظیر ناراحتی های اسکلتی – عضلانی، پوسچر کاری و میزان خستگی اپراتورهای خط مونتاژ است.
    روش بررسی
    این پژوهش در خط مونتاژ اجاق گاز توکار که سی مونتاژکار مرد در آن مشغول به کار بودند انجام شد. در این تحقیق، روش های مطالعه ی کار (مطالعه
    روش
    دیاگرام جریان و نمودار فرایند جریان؛ مطالعه حرکت-زمان: تکنیک MTM-1) به عنوان تکنیک های مهندسی و پرسشنامه Body Map، روش ارزیابی پوسچر REBA و پرسشنامه چندبعدی خستگی MFI به عنوان ارزیابی های ارگونومیکی استفاده گردید. سپس بر اساس نتایج حاصل و صرفا با تمرکز بر تکنیک های مهندسی (مطالعه روش و زمان)، اصلاحاتی در جهت بهبود فرایند و عملیات مونتاژ پیاده سازی شد و مجددا متغیرهای کار و زمان و فاکتورهای ارگونومیکی بعد از 12 هفته مورد ارزیابی قرار گرفتند تا اثربخشی طراحی مجدد بر بهره وری و فاکتورهای ارگونومیک مشخص گردد.
    یافته ها
    طراحی مجدد فرایند مونتاژ، منجر به کاهش 8/8 دقیقه ای زمان فعالیت ها و افزایش 21٪ بهره وری گردید لیکن شیوع و شدت ناراحتی های اسکلتی – عضلانی در اکثر اندام های بدن پس از طراحی مجدد فرایند افزایش یافت. هیچ تغییری در میزان خستگی کل و پوسچرهای کاری اپراتورها مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    اگرچه افزایش بهره وری از طریق کاربرد تکنیک های مهندسی طراحی خطوط مونتاژ امکانپذیر است لیکن اجرای چنین مداخلاتی ممکن است اپراتورها را در معرض ناراحتی های اسکلتی – عضلانی بیشتری قرار دهد. توصیه می شود هنگام طراحی خطوط مونتاژ، علاوه بر تکنیک های مهندسی معمول، اصول طراحی ارگونومیک نیز مد نظر قرار داده شود.
    کلیدواژگان: طراحی مجدد، مهندسی مونتاژ، بهره وری، ارگونومی
  • فاطمه خسروی راد، ایرج محمدفام*، اسماعیل زارعی، اسماعیل شجاع، محسن مجیدی داریانی صفحات 16-27
    زمینه و هدف
    توجه به ایمنی سایت های فرآیندی مجاور اماکن مسکونی بخصوص در کلان شهرها از دیدگاه مهندسی ایمنی و مدیریت ریسک اهمیت زیادی دارد. این مطالعه با هدف شناسایی کانون های خطر انفجار در ایستگاه های تقلیل فشار گاز شهری (TBS) و تجزیه و تحلیل کیفی و کمی علل وقوع آنها و برآورد میزان احتمال وقوع نشتی در این ایستگاه ها انجام گرفت.
    روش بررسی
    جهت شناسایی کانونهای خطر و تحلیل کیفی نقص ها از روش حالات شکست و تجزیه و تحلیل اثرات آن (FMEA) و برای تعیین احتمال بروز حوادث مرتبط از روش آنالیز درخت خطا (FTA) استفاده گردید. جهت برآورد میزان احتمال رویدادهای پایه درخت خطا از نظرات خبرگان و بانک های داده مرتبط استفاده گردید.
    یافته ها
    تعداد ده کانون خطر انفجار در ایستگاه هایTBS شناسایی گردید. در مجموع 67 نقص در وقوع نشتی گاز از سنسینگ که دارای بیشترین عدد اولویت ریسک (RPN=24) بود مشخص شد. همچنین سیستم ارت ایستگاه با عدد اولویت RPN=4 کمترین مقدار عدد اولویت ریسک را داشت. نتایج نشان داد که احتمال نشت گاز از سنسینگ برابر 52/0 در سال می باشد. نقص فرآیندی (FP =0.334) بیشترین و علل مکانیکی (FP=0.062) کمترین سهم در رقوع نشت گاز از سنسینگ را دارند.
    نتیجه گیری
    پیشگیری و کنترل نشتی گاز از سنسینگ و جلوگیری از وقوع نقص های فرآیندی و رفتارهای ناایمن در کاهش ریسک انفجار ایستگاه های تقلیل فشار گاز شهری اهمیت قابل توجهی دارد.
    کلیدواژگان: انفجار، ریسک، حالات شکست و تجزیه و تحلیل اثرات آن، آنالیز درخت خطا، ایستگاه های تقلیل فشار گاز شهری
  • یحیی رسول زاده*، فرید غفاری، محمد اصغری جعفرآبادی، ایمان دیانت صفحات 28-38
    زمینه و هدف
    اهمیت کار آزمایشگاه های تشخیص طبی و نتایج بدست آمده از آزمایش هایی که در آن انجام می گیرد ارتباط مستقیم با سلامت جامعه دارد. این تحقیق با هدف تعیین نوع و میزان وقوع خطای انسانی در مرحله پذیرش و جواب دهی در کارکنان قسمت پذیرش و جوابدهی آزمایشگاه های تشخیص طبی بیمارستان های دولتی، خصوصی و نظامی کشور انجام گردید.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع مقطعی و به شکل توصیفی تحلیلی بوده که طی آن تعداد 183 نفر از کارکنان آزمایشگاه های تشخیص طبی بیمارستان های دولتی، خصوصی و نظامی شهرهای تهران و تبریز وارد مطالعه گردیدند. جمع آوری داده ها به روش خود اظهاری و با استفاده از فرم محقق ساخته (فرم گزارش داوطلبانه خطای انسانی) صورت گرفت. در ابتدا با استفاده از روش آنالیز شناختی وظایف نیازهای شناختی وظایف استخراج و خطاهای محتمل در انجام آنها تعیین گردیده و بر اساس آن فرم اختصاصی گزارش داوطلبانه خطای انسانی طراحی و بین افراد توزیع گردید. بعد از گذشت 6 ماه، کلیه فرم های تکمیل شده جمع آوری و داده های گزارش شده با استفاده از نرم افزار آماری17 SPSSو آزمون های آماری نظیر کای دو تحلیل شد.
    یافته ها
    با توجه به نتایج بدست آمده، گروه مورد مطالعه جمعیتی جوان (میانگین سنی 92/6 ±86/33 سال) با سابقه کار نسبتا پایین (72/6 ± 75/7 سال) هستند. نتایج آنالیز شناختی وظایف 14 نوع خطای انسانی را در وظایف مورد مطالعه نشان داد. یافته های حاصل از فرم های گزارش خطا نشان داد که 93% از پرسنل مورد مطالعه حداقل یک مورد خطا در بازه زمانی تحقیق گزارش کردند و در مجموع تعداد 1188 خطا در بازه زمانی مورد نظر گزارش شد. نرخ گزارش خطا در مرحله پذیرش 4/57% و در مرحله جواب دهی 6/42% به دست آمد.
    نتیجه گیری
    با توجه به تنوع و تعداد نسبتا بالای خطاهای گزارش شده و اهمیت نقش خطای آزمایشگاهی در دیگر مراحل تشخیص و درمان، لازم است خطای انسانی در تمام مراحل آنالیز آزمایشگاهی به دقت ثبت شده و در راستای به حداقل رساندن آن اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه تقویت شوند.
    کلیدواژگان: خطای انسانی، ایمنی بیمار، پذیرش، جواب دهی، آنالیز شناختی وظایف
  • پروین مریدی*، رسول یاراحمدی، فرزانه سادات شاکوهی، فرشته طاهری صفحات 39-47
    زمینه و هدف
    زیرساخت ها از مهمترین بخش های حیاتی امنیت ملی،امنیت عمومی و زیست محیطی در هر جهان هستند. بروز حوادث در زیرساخت های اساسی از اتفاقات معمول درتمام کشورهای دنیاست. وقوع چنین حوادثی سبب آسیب و صدمه به انسان،صنعت ومحیط زیست می گردد. صنعت ساختمان سازی با مسائل و ابهامات زیادی مواجه ذاتی دارد. در کشور ایران حوادث و اتفاقات این صنعت در مقایسه با سایر صنایع بیشتر است.این مطالعه با هدف، اولویت بندی شاخص های ایمنی و بهداشت در صنعت ساخت و ساز در دو گروه ساختمانهای کوچک و بزرگ با استفاده از روش تاپسیس فازی انجام شده است.
    روش بررسی
    شاخص ها جهت کلیه محورهای فعالیتی مهمترین بخش و بدنه استقرار سیستم مدیریت ریسک محسوب می گردند. برای ارزیابی عملکرد بهداشت وایمنی در صنعت ساخت و ساز ابتدا شاخص های عملکردی از میان لیست مبسوط شاخص ها، کلیدی سازی و انتخاب گردید. سپس شاخص های کلیدی سازی شده با کمک معیارهای SMART(Specific، Measurable، Achievable، Realistic Timeable) وزن دهی و اولویت بندی شد.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده از آنالیز فازی تاپسیس مبنی بر تعیین اولویت شاخصهای ایمنی بهداشت در هر گروه از ساختمان های کوچک و بزرگ، بیانگر محدوده مختلفی از اولویت شاخصهای28گانه میباشد. ایمنی سازه های هم جوار و همچنین استفاده از وسایل حفاظت فردی PPE Personal protective Equipment))در ساختمانهای کوچک و حداکثر 6 طبقه از ضریب نزدیکی بالایی برخوردار بود.در حالیکه در ساختمانهای بزرگ و بیش از 6 طبقه صدا، ایمنی داربست، گودبرداری و بالابرها به دلایل ارتفاع و گستره عمودی سازه ها در اولویت بالاتری قرار داشتند.
    نتیجه گیری
    اولویت بندی شاخص های ایمنی و بهداشت مبتنی بر روش تاپسیس فاز ی با کمک معیارهایSMART می تواند به عنوان یک روش کاربردی در رشته مهندسی بهداشت حرفه ای باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، مدیریت ریسک، شاخص، شاخص عملکرد، روش تصمیم گیری چند معیاره، تاپسیس فازی، PPE، SMART
  • ابوالفضل قهرمانی*، علیرضا عباسی صفحات 48-54
    زمینه و هدف
    حوادث شغلی معمولا بطور مستقیم یا غیر مستقیم در ارتباط با رفتارهای ناایمن افراد شاغل بوده و فاکتورهای مختلف فردی و شغلی در ایجاد رفتارهای ناایمن نقش دارند. از طرفی ویژگی های فردی و شغلی کارگران با تجربه حادثه شغلی نیز می تواند با کارگران بدون تجربه حادثه شغلی متفاوت باشد.
    روش بررسی
    در یک مطالعه مقطعی، داده های دموگرافیکی، تجربه حادثه شغلی، میزان اطلاعات و آگاهی شرکت کنندگان در زمینه ایمنی و حوادث شغلی و همچنین رفتار ایمن 200 نفر از کارگران شاغل در شرکتهای تولید کننده ایزوگام شهرستان دلیجان از طریق یک پرسشنامه جمع آوری شد. سپس میزان ارتباط متغیرهای مختلف مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که 35% از شرکت کنندگان در گذشته حداقل یکبار حادثه شغلی را تجربه کرده بودند. میزان اطلاع از اصول و مقررات ایمنی (01 /0 > p) و میزان استفاده از وسایل حفاظت فردی (05 /0 > p) شرکت کنندگان با تجربه حادثه شغلی کمتر از شرکت کنندگان بدون حادثه شغلی بود. همچنین دیدگاه شرکت کنندگان بدون تجربه حادثه شغلی به پیشگیری از حوادث (05/ 0 > p) بهتر از کارگران با تجربه حادثه شغلی بود.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد که تجربه حادثه شغلی توسط کارگران تاثیر مثبتی در افزایش میزان آگاهی آنها در زمینه ایمنی و پیشگیری از حوادث نداشته و باعث افزایش رفتارهای ایمن آنها نشده است.
    کلیدواژگان: ایمنی، حادثه شغلی، رضایت شغلی، رفتار ناایمن، آموزش ایمنی
  • سید حمید فلکی، حسین اکبری، میلاد درخشان جزری، میترا حنانی، مسعود مطلبی کاشانی* صفحات 58-66
    زمینه و هدف
    اختلالات اسکلتی عضلانی شایعترین آسیب و ناتوانی شغلی در جهان است. یکی از مهمترین ریسک فاکتور های این اختلالات، پوسچر نامناسب کارکنان می باشد. مطالعات قبلی شیوع زیاد این عوارض را در کارکنان آزمایشگاه ها نشان داده است. این پژوهش با هدف تعیین شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی وریسک فاکتورهای پوسچر در پرسنل آزمایشگاه های تشخیص طبی شهرستان کاشان در سال 1391 انجام گرفت.
    روش بررسی
    مطالعه به روش توصیفی مقطعی بر روی 168 نفر از کارکنان آزمایشگاه های تشخیص طبی کاشان انجام شد. برای مطالعه شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی مرتبط با کار از پرسشنامه کرنل و برای ارزیابی سطوح مواجهه با ریسک فاکتورهای پوسچر از روش QEC استفاده گردید. اطلاعات با جداول آمار توصیفی ارائه وازمدل های رگرسیون لجستیک و مجذور کای جهت تحلیل عوامل استفاده شد.
    یافته ها
    155نفر (3/92%) از افراد مورد مطالعه حداقل 1 تا دو بار در هفته از درد در یکی از اندام های خود رنج میبرند. شیوع درد در گردن از سایر اندام ها بالاتر است.ارتباط معنی داری بین وجود درد و ناراحتی با سن و جنس مشاهده نشد. تنها 47 درصد از افراد مورد مطالعه دارای سطح ریسک قابل قبول در پوسچر بدن هنگام کاربوده اند. ارتباط معنی دار میان پوسچر نامناسب و وجود درد در اندام های بدن مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    شیوع اختلالات اسکلتی عضلاتی در کارکنان ازمایشگاه های تشخیص طبی بالا است. پوسچر نامناسب این کارکنان ازعوامل اصلی ایجاد این اختلالات است و اقدامات اصلاحی ارگونومیکی به منظور اصلاح ایستگاه های کاری در آزمایشگاه ها ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی - عضلانی مرتبط با کار، ارگونومی، پوسچر نامناسب، ازمایشگاه تشخیص طبی
  • حمیدرضا مکرمی*، سید محمد تقوی، ابراهیم تابان صفحات 69-76
    زمینه و هدف
    ارتباط بین عوامل اجتماعی- روانی با کیفیت زندگی مرتبط با سلامت (HRQOL) در بین جمعیت کارکنان صنعتی ایران انجام نشده است. این مطالعه با هدف بررسی این ارتباط در بین کارکنان یک شرکت آرایشی بهداشتی در شهر یاسوج انجام شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی در بین 167 نفر از کارکنان شرکت انجام گرفت. برای جمع آوری اطلاعات مربوط به کیفیت زندگی مرتبط با سلامت و عوامل اجتماعی-روانی، از نسخه فارسی پرسشنامه خلاصه شده کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی ((P-WHOQOL-BREF و نسخه فارسی پرسشنامه محتوای شغلی (P-JCQ) استفاده شد. با استفاده از یک پرسشنامه محقق ساخته، عوامل اجتماعی- جمعیت شناختی، مرتبط با سلامت و مرتبط با کار ارزیابی شدند.
    یافته ها
    میانگین (انحراف معیار) نمره حیطه های سلامت جسمانی، سلامت روانی، روابط اجتماعی و سلامت محیطHRQOL به ترتیب برابر با (9/2) 4/13، (7/2) 8/13، (5/3) 5/14 و (4/2) 1/13 بدست آمد. نتایج آنالیز رگرسیون خطی چندگانه سلسله مراتبی نشان داد عوامل حمایت سرپرستان، وضعیت کیفیت خواب و نظام کاری پیش بینی کننده های مهم حیطه های HRQOL بودند.
    نتیجه گیری
    برای بهبود سطح HRQOL کارکنان، برنامه های مداخله ای باید بیشتر بر بهبود وضعیت حمایت اجتماعی، بهبود وضعیت کیفیت خواب، افزایش فعالیت های ورزشی و کاهش مصرف سیگار و کنترل خطرات محیط کار متمرکز شوند.
    کلیدواژگان: عوامل اجتماعی، روانی، پرسشنامه محتوای شغلی (JCQ)، کیفیت زندگی مرتبط با سلامت (HRQOL)
  • کاربرد GIS در بررسی شدت روشنایی داخلی در محیط کار
    فرامرز مجیدی، شیرازه ارقامی*، زهرا ندیرخانلو صفحات 77-88
    زمینه و هدف
    روشنایی تاثیر بسزایی در بهره وری و آمار حوادث و همچنین در سلامت جسمی و روحی افراد دارد. بنابراین، بررسی شدت روشنایی و تعیین ایستگاه های کار نیازمند اصلاح روشنایی، برای حفظ و ارتقا سلامت و ایمنی کارگران ضروری است. این مطالعه با هدف ارزیابی توزیع شدت روشنایی با استفاده فناوری GIS درسالن مونتاژ یکی از شرکت های بزرگ استان زنجان انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه، بنابر روش شبکه ای، سطح سالن به ایستگاه های 3 × 3 متر تقسیم شد و در مرکز هر ایستگاه فتوسل دستگاه نورسنج مدل testo 545 در ارتفاع 30 اینچ (76 سانتی متر) از کف زمین قرار گرفت و شدت روشنایی برپایه یکای لوکس اندازه گیری شد. به منظور تعیین شدت روشنایی کلی، طبیعی و مصنوعی سه بار اندازه گیری انجام گردید. سپس، با انتقال اطلاعات به دست آمده به نرم افزار ArcView که مبتنی بر فن آوری GIS است، میزان شدت روشنایی و درصد پوشش سطح سالن و منحنی ایزولوکس برای هر یک از ایستگاه ها مشخص گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میزان شدت روشنایی سالن مونتاژ این شرکت دارای وضعیت مطلوب است. به طوری که درصد نسبی پوشش استاندارد شدت روشنایی کلی، طبیعی و مصنوعی به ترتیب 99درصد، 5درصد و70درصد (استاندارد IES) است. بنابراین می توان با اصلاحات کوچک در سیستم روشنایی مصنوعی این نواقص را رفع نمود تا در تمام سالن کمینه روشنایی 200 لوکس باشد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه، سودمندی فناوری GIS را برای تعیین نقاط دقیق نیازمند اصلاح روشنایی نشان داد. این روش می تواند نقاط اصلاحی را مشخص کرده و از صرف هزینه های بی مورد جلوگیری نماید.
    کلیدواژگان: شدت روشنایی، منحنی های ایزولوکس، GIS
  • غلامعباس شیرالی، مریم عفراوی*، زینب سادات نظام الدینی صفحات 89-97
    زمینه و هدف
    نوع نگرش کارکنان بیمارستان به فرهنگ ایمنی در حوزه کاری تاثیر مستقیم بر کیفیت خدمات درمانی ایمن ارائه شده به بیماران خواهد داشت. به همین دلیل در این مطالعه بررسی نگرش ایمنی پرستاران (به عنوان اعضای اصلی سیستم ارائه خدمات) بخش CCU بیمارستان های آموزشی و غیر آموزشی شهر اهواز و مقایسه این دو گروه با یکدیگر می باشد.
    روش بررسی
    این پژوهش که به صورت توصیفی - تحلیلی انجام گردید به ارزیابی نگرش ایمنی 75 پرستار بیمارستان های شهر اهواز پرداخته است. در این مطالعه از پرسشنامه نگرش ایمنی استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین نمرات محورهای 6 گانه نگرش ایمنی در پرستاران بخش آموزشی برای جوکار تیمی، رضایت شغلی، درک مدیریت، جو ایمنی، وضعیت کاری و شناخت استرس به ترتیب 37/68، 26/55، 11/52، 46/48، 04/57، 09/57 به دست آمد و برای پرستاران بیمارستان های غیرآموزشی به ترتیب 41/75، 14/65، 59/59، 32/54، 63/57، 73/68 بدست آمد. بررسی اختلاف آماری (043/0>sig) بیانگر معنی دار بودن تفاوت در محور جو کار تیمی بین دو نوع بیمارستان (026/0=sig) می باشد. همچنین اختلاف بینابینی (059/0=sig) در محور درک مدیریت بین دو نوع بیمارستان مشاهده شد. در محور شناخت استرس نیز تفاوت بین دو نوع بیمارستان کاملا معنی دار (0001/0=sig) بود.
    نتیجه گیری
    راهکارهای اصلاحی در جهت تقویت رابطه پرسنل با حوزه مدیریت و تلاش در جهت افزایش درک متقابل و نیز توجه و برنامه ریزی در زمینه بهبود فاکتورهای موثر بر رضایتمندی شغلی پرستاران بخصوص پرستاران زن در بیمارستان های آموزشی می تواند در ارتقای نگرش ایمنی آنها و بهبود فرهنگ ایمنی در محیط کار نقش موثری داشته باشد.
    کلیدواژگان: نگرش ایمنی، پرستاران، بیمارستان های آموزشی و غیرآموزشی، CCU
  • اسلام انصاری، شهرام وثوقی* صفحات 98-112
    زمینه و هدف
    بر اساس آمارهای سازمان بین المللی کار 17% حادثه های مرگبار درپروژه های احداث و کارگاه های عمرانی رخ می دهد. در حالیکه این عدد درایران بر اساس آمار وزارت کار 46% میباشد.در کشورهای آسیایی در حال توسعه نیز که در روند سریع صنعتی شدن قرار دارند، حوادث شغلی رو به افزایش است. با توجه به معضلات اقتصادی ناشی از تحریم ها و سطح تولید نامناسب در کشور توجه و هزینه کرد در بخش HSE مطمئنا با مشکلات بسیاری مواجه است که این خود تحدیدی برای سلامت و ایمنی نیروهای کاری در پروژه های احداث خواهد بود که متقابلا وقوع حوادث و وجود نیروهای کاری ناسالم منجر به پایین آمدن نرخ رشد اقتصادی پروژه های نفت و گاز و نهایتا کاهش نرخ رشد اقتصادی درکشور خواهد بود. از این رو هدف از این پژوهش که در یک پروژه فعال در زمینه احداث پالایشگاه صورت گرفت، بررسی اثرات بهبود وارتقاء شاخص های عملکرد ایمنی – اقتصادی بر متوسط روزهای از دست رفته کاری بود که نتایج این ارزیابی باعث اصلاح در تخصیص بودجه های مربوط به HSE و کاهش هزینه های یک شرکت فعال در زمینه ساخت پالایشگاه می شود.
    روش بررسی
    در این تحقیق به تحلیل همبستگی شاخص های اقتصادی و شاخص های عملکردی ذکر شده نسبت به متوسط روزهای ازدست رفته کاری و همچنین به ارتباط بین این شاخص ها در یک پروژه احداث پالایشگاه طی 5 سال با استفاده از آزمون پیرسون و در نرم افزار SPSS پرداختیم.
    یافته ها
    نتایج تحلیل نشان داد که متوسط تعداد روزهای از دست رفته کاری، از بین شاخص های اقتصادی با شاخص نسبت هزینه حوادث فردی به کل هزینه پروژه (P value < 0.001) همبستگی مثبت و معنی دار وجود دارد. و با شاخص نسبت سرانه هزینه لوازم حفاظت فردی به سرانه هزینه پروژه (P value < 0.05) همبستگی معنی دار و منفی وجود دارد.
    نتیجه گیری
    با تجزیه وتحلیل نتایج بدست آمده تشخیص داده شد که عدم هزینه در بخش تجهیزات حفاظت فردی، می تواند منجر به بروز حوادث منجمله از کارافتادگی یا فوتی شده و باعث اخلال در روند کاری کارگاه شود. همچنین اینگونه حوادث شاخص های IFR، ISR، FSI، شاخص نسبت هزینه منابع صرف شده برای رعایت ایمنی و بهداشت کار به کل هزینه واقعی پروژه و شاخص نسبت هزینه حوادث فردی به کل هزینه پروژه را نیز افزایش می دهند و باعث افزایش متوسط تعداد روزهای از دست رفته کاری می شوند. از اینرو درک ارتباط بین شاخص های اقتصادی و عملکردی ایمنی در پروژه های ساخت ونیز تجهیز کارکنان به تجهیزات لوازم حفاظت فردی استاندارد و آموزش لازم در خصوص رعایت اصول وقوانین HSE می تواند باعث کاهش حوادث و به تبع کاهش متوسط تعداد روزهای از دست رفته کاری شود.
    کلیدواژگان: شاخص های اقتصادی ایمنی، شاخص های عملکردی ایمنی، روزهای از دست رفته کاری
|
  • S. F Musavi_M. Saremi*_A. Alibabaei Pages 1-10
    Background And Aims
    In manual assembly industries، productivity could increase by scientific study، correct and accurate identification of activities and the time required for implementing each activity - with respect to the health، safety and human wellbeing. Although the positive effect of engineering interventions on the efficiency of production is evident، but its impact on the productivity of labor is unknown. The aim of this study is to evaluate the influence of assembly lines redesign based on the engineering techniques on the productivity and ergonomic factors such as musculoskeletal disorders، working posture and fatigue.
    Methods
    This study was carried out in hob gas assembly plant with 30 men worker. Work-study (Method study: Flow Diagrams and Flow Process Chart Motion &Time study: MTM-1) as engineering techniques and Body Map questionnaire، REBA analysis and MFI questionnaire as ergonomics analysis were applied. According to the engineering techniques (Work Study)، interventions implemented in order to improve assembly process. After 12 weeks، work-study and ergonomics analysis carried out again to determine the effectiveness of the redesign on productivity and ergonomic factors.
    Results
    Redesign led to reduce activities time to 8. 8 minute and productivity increased 21%. After redesign، prevalence and severity of musculoskeletal disorders increased in the most parts of the body. Nevertheless، no improvements found in working postures and total fatigue.
    Conclusion
    Although productivity increased by engineering techniques، but these interventions could result in more exposure of operators to musculoskeletal disorders. In designing assembly lines، routine engineering methods are better to applied together with ergonomic design principles.
    Keywords: Redesign, Assembly engineering, Productivity, Ergonomics
  • F. Khosravirad, E. Mohammadfam*, E. Zarei, E. Shoja, M. Majidi Daryani Pages 16-27
    Background And Aims
    Attention to safety of process plants adjacent residential area, especially in the big cities is extremely importance from the perspective of the safety engineering and risk management. This study was carried out whit the aims of identification of hazard points of explosion in Town Border Station (TBS) and qualitative and quantitative analysis of their occurrence causes and estimation of leak probability in this station.
    Methods
    Hazard points of the explosion and qualitative analysis of the failures conducted by means of Failure Mode and Effect Analysis (FMEA) method. Occurrence probability of related accidents was estimated by means of Fault Tree Analysis (FTA) method. To determine of the basic event occurrence probability of the fault tree used form the expert opinions and the related data banks.
    Results
    Hazard points identified of the explosion in the TBS stations were ten. A total of 67 failures in gas leak of the Sensing that had highest the Risk Priority Number (RPN=24) were identified. Also Earth System of the Station had the lowest the Risk Priority Number (RPN=4). The results show that the leak probability of the Sensing was equal to 0.52 per year. Process failure (FP =0.334) and Mechanical failure had the highest and the lowest failure probability of the Sensing gas leakage.
    Conclusion
    Prevention and control of the Sensing gas leak and the prevention both of the occurrence process failures and unsafe behavioral had considerable importance in the explosion risk reduction of TBS.
    Keywords: Explosion, Risk, Failure Mode, Effect Analysis (FMEA), Fault Tree Analysis (FTA), Town gas pressure reduction stations (TBS)
  • Y. Rasoulzadeh*, F. Ghaffari, M. Asghari Jafarabadi, I. Dianat Pages 28-38
    Background And Aims
    The importance of clinical laboratories work and test results is clearly related with the community health. This study aimed to evaluate the variety and rate of Pre and Post-Analytical errors among reception staff in clinical laboratories of governmental, private and military hospitals.
    Methods
    In this cross-sectional descriptive study, 183 of reception staff of clinical laboratories in governmental, private and military hospitals from Tehran and Tabriz Cities were enrolled. The required data was collected using a self-designed specific form (voluntary human error reporting Form). At first, the CTA (Cognitive Task analysis) method was used to elicit the cognitive task demands and identify the probable human errors. The data collection form was designed based on the obtained results and distributed in study population. After 6 months, the fulfilled forms were collected and the reported data were analyzed using some statistical tests such as chi-square..
    Results
    According to the results, the study population was young (mean age 33.86 ± 6.92 years) with a relatively low experience (7.75± 6.72 years). 14 various human errors were identified in studied tasks via CTA method. The 93% of subjects reported at least one error during study period and a total of 1188 errors were reported by individuals. The error report rate in pre and post- analytical phases were 57.4% and 42.6%, respectively.
    Conclusion
    Because of the relatively high variety and rate of reported errors and also, the importance of laboratory errors in the medical diagnosis and treatment, it is necessitate to record, analysis and control of human errors in medical laboratory tasks.
    Keywords: Human error, patient safety, pre, analytical, post, analytical, CTA
  • P. Moridi*, R. Yarahmadi, F. Shahkohi, F. Taheri Pages 39-47
    Background And Aims
    Critical infrastructures are the most important sectors in nation security, public safety, socioeconomic security and environment in the world. Such incidents make people, environment and industries harmed. The occurrence of accidents is common in the basic infrastructure of all countries in the world. Building industry is inherently facing many problems and ambiguities. Thus comparison among the events of construction industry and other industries in Iran is higher. The aim of this research is prioritization indicators of health and safety in the small and large construction industry.
    Method
    indexes are considered as The main body of the risk management system for all areas of activity. At the first, The indicators will be selected by experts from a list of detailed performance indicators, Then, these indicators according to key indicators of evaluating the performance of health and safety in the construction industry will be weighted and finally ranked and modeled with the SMART(Specific, Measurable, Achievable, Realistic Timeable) criteria, by using fuzzy TOPSIS method.
    Results
    The results obtained from the analysis of fuzzy-TOPSIS based on determining the priority of safety-health indicators in both small and large groups of buildings, will Represent a different range of the 28-fold indicators priority. Safety of adjacent structures and using of PPE in small buildings up to six-floors, have the high close rate. While the noise, safety scaffolding, excavation and trucks for reasons of height and vertical spread of structures in the large and over 6 floors buildings have the important priorities.
    Conclusion
    Prioritize safety and health indicators based on Fuzzy TOPSIS method with SMART criteria can be applied as a method of health professionals in the engineering field.
    Keywords: Performance Assessment, Risk management, Indicators, Performance indicators, The Multi, Criteria Decision Making, Fuzzy TOPSIS Method, Personal protective Equipment, SMART
  • A. Ghahramani*, A. Abbasi Pages 48-54
    Background And Aims
    Occupational accidents have usually associated directly or indirectly with unsafe acts, as well as various personal and occupational factors have a role in the creation of unsafe behaviors. In one hand, personal and occupational characteristics of the employees who experience occupational accidents may differ from the employees who did not experience such events.
    Methods
    The required data for this cross-sectional study gathered from 200 employees who worked in tar paper manufacturing companies of Delijan using questionnaire that included demographic, occupational accident experience, information about safety and occupational accidents, and safety behavior. Then, the relation between different variables assessed.
    Results
    The findings of this study showed that 35 % of the participants had experienced at least one occupational accident in the past. The employees who experienced occupational accidents had a lower awareness about safety rules (P < 0.01), and a lower usage of personal protective equipment (P < 0.05) than the employees who did not experience occupational accidents. The attitude of the employees who did not experience occupational accidents to accident prevention was also better than the employees who experienced occupational accidents (P < 0.05).
    Conclusion
    Results of this study revealed that experience of occupational accident by employees does not have a positive effect on increasing the employee’s awareness about safety and accident prevention, as well as it does not induce an augment in safety behaviors of them.
    Keywords: Safety, occupational accidents, job satisfaction, unsafe behavior, safety training
  • S. Falaki, H. Akbari, M. Derakhshan, M. Hannani, M. Motalebi Kashani* Pages 58-66
    Background And Aims
    Musculoskeletal disorders are the most prevalent occupational injuries and disability in the world. One of the most important risk factors of these disorders is awkward posture. Previous studies reported high prevalence of musculoskeletal disorders in medical laboratory personnel. This study was carried out to determine Prevalence and postural risk factors associated with musculoskeletal disorders among medical laboratory personnel in Kashan in 2012.
    Material And Methods
    This cross-sectional study was carried on 168 clinical laboratories staff in Kashan. Standard Cornell questionnaire was used to determine the prevalence of work-related musculoskeletal disorders and quick exposure check (QEC) method was used for analyzing posture. Data were analyzed using descriptive statistical methods and logistic regression analysis.
    Results
    155 of these personnel (92.3 percent) suffer from pain and have disorder at least 1-2 times per week. The incidence of neck disorders is more than other limbs. There is no significant deference between musculoskeletal disorders with age and sex. Only 47 percent of the participants in the overall level of risk have acceptable posture. There is significant relationship between prevalence of musculoskeletal disorders and awkward posture.
    Conclusion
    Prevalence of musculoskeletal disorders in clinical laboratories staff is high. Awkward posture is one of the main causes of the disorders and ergonomics interventions for improvement of work station in medical laboratory is essential.
    Keywords: Musculoskeletal disorders, Awkward posture, Ergonomics, Medical laboratory
  • Hr Mokarami*, Sm Taghavi, E. Taban Pages 69-76
    Background And Aims
    The relationship between health related quality of life (HRQOL) and psychosocial factors have not been investigated among Iranian industrial workers. The present study is designed to assess these relationships among the workers from a cosmetic factories Yasuj city.
    Methods
    This cross-sectional study was designed on 167 workers of factory. Psychosocial factors and health related quality of life were measured by the Persian versions of Job Content Questionnaire (P-JCQ) and the Persian version of World Health Organization Quality of Life-Brief (P-WHOQOL-BREF). An author-developed measure was used to assess socio-demographic, health, and work-related factors.
    Results
    Means (SDs) for physical health, psychological health, social relationships, and environmental domains of HRQOL were: 13.4 (2.9) 13.8 (2.7) 14.5 (3.5) and 13.1 (2.4), respectively. Hierarchical multiple linear regression analysis indicated that supervisor supports, sleep quality and working schedule factors were significant predictors of domains of HRQOL.
    Conclusions
    To improve the worker’s HRQOL, intervention programs should focus on promoting social supports, sleep quality, regular exercise, no smoking and controlling hazardous work environment.
    Keywords: Psychosocial factors, Job content questionnaire (JCQ), Health, Related Quality of Life (HRQOL)
  • Application of GIS to study Illuminance in Workplace
    F. Madjidi, S. Arghami*, Z. Nadirkhanloo Pages 77-88
    Background And Aims
    Work environment illumination affects on productivity, accidents, and worker's physical and mental health. Therefore, illumination evaluation and determine workstations which need light modification could be helpful to develop worker's health and safety.
    Methods
    This study was performed in one of the biggest company in Zanjan province to evaluate illumination depending on GIS. According to IES, the sensor of testo 545 luxmeter was put in height of 30 inches (76 cm) from the floor of the shop. Then total, natural and artificial illuminations were measured in center of each station in lux. These data were entered into Arcview software as input data for analyzing. Thus the quantities of illumination and the area coverage percent and isolux curves for each of those stations were obtained.
    Results
    The results showed that illumination in this shop is desirable. In which, the coverage of total, natural and artificial illumination were 99, 5 and 70 percent, respectively. Therefore, the artificial illumination will be improved by minor modification.
    Conclusion
    This study showed the usefulness of application of GIS method in evaluating of workplace illumination. The method could be useful to determine the exact point in workplace which needs modifications and decreases costs.
    Keywords: lighting, isolux curve, GIS
  • Ga Shirali, M. Afravi*, Zs Nezamoldini Pages 89-97
    Background And Aims
    The attitude of hospital workers toward safety culture in working domain has a direct effect on safe quality of care services to patients. Therefore, the purpose of this survey was studying the safety attitudes of the nurses of CCU in the educational and non-educational hospitals of Ahvaz and comparing them to each other.
    Methods
    The cross-sectional study was performed for 75 volunteer nurses of CCU. The data was collected through a modified Safety Attitude Questionnaire (SAQ) relating to the CCU wards. Reliability and validity of the questionnaire obtained from other studies. The data on six safety dimensions include teamwork climate, job satisfaction perception of management, safety climate, working condition, and stress recognition were scaled and scored for positive and negative questions separately using a 5-point Likert scale. Statistical analyses of the means were conducted using SPSS 16 Anova and pearson correlation at a significance level of P< 0.05.
    Results
    the results showed that the scores average of safety attitude in the 6 parts, i.e., teamwork climate, job satisfaction, perception of management, safety climate, working condition, and stress recognition was 68.37, 55.26, 52.11, 48.46, 57.04, and 57.09 for the nurses of the educational hospitals, and 75.41, 65.14, 59.59, 54.32,57.63, and 68.73, for the nurses of the non-educational hospitals, respectively. The results also showed the significant difference in teamwork climate between the two kinds of hospitals (sig=0.026). In addition, an interstitial difference was recognized in the management understanding of the two kinds of hospitals (sig=0.059). In recognition of stress, difference between the two types of hospitals was also completely significant (sig= 0.0001).
    Conclusion
    Managing and trying to increase mutual understanding, and also paying attention and planning to improve effective factors of nurse's job satisfaction, especially for the female nurses in educational hospitals, can be very effective in their safety attitude and safety culture improvement in working climate.
    Keywords: safety attitude, nurses, educational, non educational, ccu
  • E. Ansari, Sh Vosoghi* Pages 98-112
    Background And Aims
    According to the International Labour Organization, 17% of fatal accidents occur in construction projects and development Workshop. While this number in Iran according to the Labor Department is 46%. In developing Asian countries that are in the process of rapid industrialization occupational accidents is rising. Due to the economic difficulties caused by the sanctions and the poor production in the country, the attention and cost of the HSE course is certainly facing many problems that this is a restriction to the health and safety of their work force in the construction project that mutually accidents and unhealthy forces leading to lower economic growth rate of oil and gas projects and ultimately reduce the rate of economic growth in the country. Hence, the purpose of this research was conducted in an active project in the field of refinery construction, the investigation on effects of development and improvement factors of performance of safety-economy on average working lost days that results of this evaluation leads to corrects for the attribution of related budget of HSE and reduction of cost in an active company in the construction of refineries.
    Methods
    In this study, we analyzed the correlation between economic indices and performance indices compared to the average working lost days and the relationship between these indices in a refinery construction project over 5 years by using the Pearson test and SPSS software.
    Results
    The results of analysis showed that there is a significant positive correlation between the average working lost days within economic indices with the ratio cost of mental events to the total cost of project.(P value <0.001). In addition, there is a significant and negative correlation with the ratio of per capita expenditure of personal protective equipment to the per capita project expenditure (p value <0.05).
    Conclusion
    With analysis of the results was determined that no cost of personal protective canbe cause accident such as disability or deceased and causes disorders workshop process. Furthermore, these events indicators FSR, ISR, IFR increase the ratio cost of spent resources incurred to comply with health and safety work to the total reality cost and the ratio cost of individual events to the total cost of the project and leads to the average number of working lost days. Therefore, perception of relation between safety performance and economic indices in construction projects and equipping employee's to standard personal protective equipment and enough training about observance of principles and rules of HSE can reduce accident and finally decrease average of last working days.
    Keywords: Economic, Safety indices, Safety performance indices, lost Work days