فهرست مطالب

پرستاری و مامایی ارومیه - سال سیزدهم شماره 9 (پیاپی 74، آذر 1394)

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال سیزدهم شماره 9 (پیاپی 74، آذر 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • امین سهیلی، معصومه همتی مسلک پاک *، یوسف محمدپور، حمیدرضا خلخالی، علیرضا رحمانی صفحات 728-738
    پیش زمینه و هدف
    جهت ایجاد تحول در آموزش پرستاری، بهره گیری از الگوهای نوین آموزشی ضروری می نماید، در همین راستا یکی از الگوهای نوین آموزشی که در آن رسیدن به عملکرد مطلوب بالینی مدنظر است، الگوی آموزش مبتنی بر شایستگی می باشد. هدف از مطالعه حاضر تعیین تاثیر اجرای الگوی آموزش مبتنی بر شایستگی بر عملکرد بالینی دانشجویان پرستاری کارآموز در بخش مراقبت های ویژه قلبی بود.
    مواد و روش کار
    مطالعه حاضر از نوع شبه تجربی با طرح پس آزمون بود که در آن 34 نفر از دانشجویان ترم 8 پرستاری که شرایط ورود به مطالعه را داشتند به صورت تمام شماری انتخاب و به دو گروه مداخله (18 نفر) و کنترل (16 نفر) تقسیم شدند. دوره 4 هفته ای کارآموزی پرستاری مراقبت های ویژه قلب برای دانشجویان گروه کنترل بر اساس الگوی آموزش مرسوم و برای دانشجویان گروه مداخله نیز بر اساس الگوی آموزش مبتنی بر شایستگی اجرا شد. جهت ارزیابی عملکرد بالینی دانشجویان از 3 ابزار جمع آوری داده ها (چک لیست بررسی عملکرد بالینی، پرسشنامه خود گزارشی و آزمون چندگزینه ای) استفاده گردید. داده های جمع آوری شده پس از واردکردن در نرم افزار SPSS(16) با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (تی مستقل و من ویتنی) تجزیه وتحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که عملکرد بالینی دانشجویان گروه مداخله که دوره خود را بر اساس الگوی آموزش مبتنی بر شایستگی سپری نمودند، هم ازنظر عملکرد بالینی اختصاصی (001/0P<) و هم ازنظر عملکرد بالینی عمومی (001/0P=) به طور معنی داری بهتر از دانشجویان گروه کنترل بود.
    بحث و نتیجه گیری
    الگوی آموزش مبتنی بر شایستگی بیش از الگوی مرسوم منجر به ارتقاء عملکرد بالینی اختصاصی و عمومی دانشجویان گردید. بنابراین پیشنهاد می شود مسئولین آموزش پرستاری با بهره جویی از این الگوی آموزشی و سازمان دهی برنامه درسی رشته پرستاری بر اساس راهبردهای نوین آموزشی، کارایی و اثربخشی دوره های آموزش بالینی را بهبود بخشند.
    کلیدواژگان: الگوی آموزش مبتنی بر شایستگی، عملکرد بالینی، دانشجویان پرستاری
  • سهیلا آهنگرزاده رضایی *، مریم رسولی صفحات 739-747
    پیش زمینه و هدف
    سرطان به عنوان بیماری مزمن و تهدیدکننده زندگی نیاز به ظرفیت تاب آوری قوی دارد. بررسی اثربخشی مداخلات انجام شده در زمینه ارتقای تاب آوری نوجوانان مبتلا به سرطان، مستلزم وجود ابزار مناسب برای اندازه گیری این مفهوم است. این مطالعه باهدف روان سنجی نسخه فارسی «مقیاس تاب آوری کانر-دیویدسون» در نوجوانان مبتلا به سرطان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه ی روش شناسی می باشد که طی آن بررسی ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی «مقیاس تاب آوری کانر- دیویدسون» (CD-RISC) در 200 نفر از نوجوانان مبتلا به سرطان مراجعه کننده به درمانگاه ها و بخش های انکولوژی مرکز طبی کودکان تهران، درمانگاه ها و بخش های انکولوژی بیمارستان های ارومیه، مرکز طبی کودکان تبریز و مرکز تحقیقات سرطان اصفهان (که به روش مبتنی بر هدف بر اساس ویژگی های ورود به مطالعه انتخاب شدند) انجام شد.
    شاخص روایی محتوا، بر اساس نظرات 10 نفر از صاحب نظران، محاسبه گردید. روایی سازه (تحلیل عاملی تاییدی)، در نمونه ای متشکل از 200 نوجوان مبتلا به سرطان انجام شد و آلفای کرونباخ و ضریب همبستگی میان دو بار اجرای آزمون به فاصله 3 هفته محاسبه شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 و آموس نسخه 21 تحلیل شد.
    یافته ها
    روایی محتوای مقیاس بررسی و تغییری در تعداد و محتوای عبارات صورت نپذیرفت. در تحلیل عاملی تاییدی با حذف گویه 2 «حداقل یک نفر هست که رابطه نزدیک و صمیمی ام با او در زمان استرس (فشار روانی) به من کمک کند»، مدل 5 عاملی مقیاس، تایید گردید. همسانی درونی کل مقیاس، 82/0=&alpha و برای هر یک از زیر مقیاس ها شامل صلاحیت و کفایت فردی (75/0=&alpha)، تحمل اثرات منفی و قوی بودن در برابر تنش (72/0=&alpha)، پذیرش مثبت تغییر (74/0=&alpha)، خودکنترلی (73/0=&alpha) و تاثیرات معنوی (75/0=&alpha) محاسبه گردید. همچنین، نتایج حاصل از محاسبه ضریب همبستگی پیرسون میان دو بار اجرای آزمون (404/0=r و 05/0>p) محاسبه شد.
    بحث و نتیجه گیری
    نسخه فارسی «مقیاس تاب آوری کانر-دیوید سون» با 24 گویه و 5 زیر مقیاس آن در نوجوانان مبتلا به سرطان در ایران مورد تایید بوده و جهت بررسی تاب آوری در نوجوانان مبتلا به سرطان در ایران قابل استفاده می باشد.
    کلیدواژگان: مقیاس تاب آوری کانر، دیویدسون، نوجوانان، سرطان، روایی و پایایی
  • فاطمه کلروزی، زهرا فارسی *، مریم نظام زاده، سارا رشیدی فر صفحات 748-757
    پیش زمینه و هدف
    نحوه ی انجام ساکشن تاثیر مهمی بر عوارض آن دارد. لذا، پرستاران می توانند با بالا بردن کیفیت ساکشن راه هوایی بهبودی بیماران را تسریع بخشند. ازاین رو، مطالعه ای با هدف بررسی تاثیر اجرای فرآیند ممیزی بالینی بر مهارت انجام ساکشن لوله تراکئوستومی در پرستاران شاغل در بخش های مراقبت ویژه ی بیمارستان های آجا واقع در شهر تهران انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده، 135 پرستار شاغل در بخش های مراقبت ویژه بیمارستان های آجا در سال 93-1392 به روش تمام شماری انتخاب و به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمون و کنترل تخصیص یافتند. مداخله به صورت اجرای پنج مرحله ممیزی بالینی، در گروه آزمون انجام پذیرفت. برای تعیین مهارت انجام ساکشن لوله تراکئوستومی پرستاران قبل و بعد از مداخله پرستاران، از چک لیست پژوهشگر ساخته که روایی صوری، محتوی و پایایی (آلفای کرونباخ=78/0) آن به تایید رسیده بود، استفاده گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 و روش های آماری توصیفی و آزمون های پارامتریک تحلیل شد.
    یافته ها
    قبل از مداخله آزمون تی مستقل، تفاوت معناداری را در میانگین نمره کلی مهارت بالینی ساکشن تراکئوستومی پرستاران، در دو گروه نشان نداد (73/0 P=) ولی بعد از مداخله، با کمک همان آزمون، تفاوت معناداری بین دو گروه دیده شد (0001/0P=).
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش حاکی از تاثیر مثبت فرآیند ممیزی بالینی بر مهارت پرستاران در زمینه ساکشن لوله تراکئوستومی بود. لذا، به نظر می رسد اجرای این فرآیند می تواند به ارتقا سطح خدمات به پرستاران کمک کند.
    کلیدواژگان: ممیزی بالینی، مهارت، ساکشن، لوله تراکئوستومی، پرستار، بخش مراقبت ویژه
  • زهراسادات منظری، سیده تکتم معصومیان حسینی *، حسین کریمی مونقی، حمیدرضا بهنام وشانی، ابراهیم خالقی صفحات 758-771
    پیش زمینه و هدف
    ازآنجاکه موفقیت فرآیند اهدای عضو ارتباط نزدیکی با میزان آگاهی، نگرش و عملکرد پرستاران نسبت به اهدای عضو دارد؛ باید پرستارانی را که با این پدیده سروکار دارند با نقش ها و وظایف خود در این زمینه آشنا ساخت. این مطالعه باهدف مقایسه تاثیر دو روش آموزشی یادگیری مبتنی بر زمینه و سخنرانی بر دانش، نگرش و عملکرد پرستاران در رابطه با نقش پرستاران در فرآیند اهدای عضو انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، ابتدا به صورت تصادفی دو بیمارستان قائم (عج) و امام رضا (ع) مشهد در یکی از گروه های آموزشی قرار داده شدند. سپس به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 60 پرستار آی سی یو (30 نفر در هر گروه) انتخاب شدند. مداخله یادگیری مبتنی بر زمینه در 3 جلسه، هر جلسه 2 ساعت و فاصله بین جلسات یک هفته اجرا شد. در گروه سخنرانی نیز مداخله شامل یک جلسه 6 ساعته بود. پرسشنامه دانش، نگرش و عملکرد پرستاران در رابطه با نقش پرستار در فرآیند اهدای عضو قبل و یک ماه پس از پایان مداخله تکمیل گردید. تحلیل داده ها با نسخه 11.5 نرم افزار SPSS و آزمون های تی مستقل، تی زوجی و مجذورکای انجام شد.
    یافته ها
    هر دو روش آموزشی سبب ارتقای دانش، نگرش و عملکرد پرستاران شدند. اما میانگین تغییر نمره دانش (001/0p<)، نگرش (001/0p<) و عملکرد (001/0p<) پرستاران در گروه یادگیری مبتنی بر زمینه به طور معنی داری بیشتر از گروه سخنرانی بود.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که روش آموزشی یادگیری مبتنی بر زمینه در رابطه با افزایش دانش، نگرش و عملکرد پرستاران در رابطه با نقش پرستاران در فرآیند اهدای عضو نسبت به سخنرانی موثرتر است.
    کلیدواژگان: دانش، نگرش، عملکرد، نقش پرستار، اهدای عضو، یادگیری مبتنی بر زمینه، سخنرانی
  • طاهره بابایی، مصطفی شیخ زاده * صفحات 772-780
    پیش زمینه و هدف
    نظام آموزش عالی سرمایه انکارناپذیر هر کشوری بوده و نقش های مختلفی در جوامع به عهده دارد. اطمینان از کسب دانش، مهارت وصلاحیت های لازم توسط دانش آموختگان و ارزشیابی به عنوان یک امر مدیریتی از ضروریات این نظام است. مطالعه حاضر، با هدف بررسی شیوه های متداول ارزشیابی تحصیلی از نظر اعضای هیئت علمی انجام شد.
    مواد روش ها
    در این بررسی توصیفی مقطعی در سال 1392، 167 نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه انتخاب شدند. جمع آوری داده ها با پرسشنامه محقق ساخته صورت گرفت. برای تحلیل اطلاعات از آزمون رتبه ایی فریدمن، آزمون tمستقل و آنالیز واریانس استفاده گردید.
    یافته ها
    از مجموع 165 نفر پاسخگو، 27 نفر مدرک PhDو 108 نفر دکترای تخصصی پزشکی داشتند. از نظر اعضای هیئت علمی، الگوهای مشارکتی و هدف-آزاد الگوهای مطلوب تری بودند. تحلیل نتایج نشان داد ترجیح الگوها براساس سابقه تدریس، جنسیت و پست مدیریتی معنی دار نبود. آنالیز واریانس و آزمون LSD نشان داد در الگوی هدف گرا تفاوت میانگین نمرات در رتبه دانشیار با رتبه استادیار)003/0(P=و در الگوی مدیریت گرا نیز تفاوت میانگین نمرات دررتبه مربی با رتبه استادیار)040/0 (P=معنی دار بود.
    بحث و نتیجه گیری
    ترجیح اعضای هیئت علمی در مورد الگوها نشان داد توجه صرف به اهداف تعیین شده و نتایج برنامه ها و غفلت از نتایج پیش بینی نشده و واقعی از یک طرف و مشارکت دادن ذینفعان و بخصوص دانشجویان، در انتخاب الگوی ارزشیابی معیارهای مهمی بودند. توجه به تمام نتایج و تعامل با ذینفعان، اعتبار ارزشیابی و اثربخشی آن را تقویت خواهد کرد.
    کلیدواژگان: هیئت علمی، مشارکت، هدف آزاد، نتایج، الگو
  • مهدی نصرت آبادی *، زهره حلوایی پور، رضا صادقی صفحات 781-790
    پیش زمینه و هدف
    ارتقاء سلامت مادران زمینه ساز توسعه اقتصادی- اجتماعی هر جامعه ای تلقی می گردد و حمایت اجتماعی و سرمایه اجتماعی از عوامل مهم تعیین کننده سلامت می باشند. مطالعه حاضر به بررسی مسیرهای ارتباطی این فاکتورها بر ابعاد جسمی و روانی –اجتماعی سلامت مادران دارای کودک شهرستان سیرجان پرداخته است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- همبستگی 150 مادر دارای کودک مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی سیرجان با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. از سه پرسشنامه سنجش سرمایه اجتماعی، حمایت اجتماعی نوربک و پرسشنامه سلامت SF-36 برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. داده های این مطالعه با نرم افزارهای SPSS و Amos تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین نمره خلاصه مولفه سلامت جسمی مادران بالاتر از نمره سلامت روانی- اجتماعی آن ها بود. سرمایه اجتماعی و حمایت اجتماعی با هر دو بعد سلامت مادران همبستگی مستقیم و معناداری داشتند (05/0>p). سرمایه اجتماعی علاوه بر اثرات مستقیم به واسطه ابعاد حمایت اجتماعی بر سلامت مادران اثرگذار بود. مدل ساختاری تحقیق نشان داد که 73 درصد تغییرات مولفه سلامت جسمی و 59 درصد تغییرات مولفه روانی- اجتماعی سلامت مادران از طریق متغیرهای حمایت اجتماعی و سرمایه اجتماعی تبیین می گردد.
    بحث و نتیجه گیری
    این مطالعه نقش واسط متغیر حمایت اجتماعی در ارتباط با سلامت مادران را نشان داد. تدوین برنامه های جهت تعمیق بیشتر سلامت روانی-اجتماعی مادران و توجه بیشتر به نقش ارتباط های اجتماعی و عناصر حمایتی موثر بر سلامت مادران پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، حمایت اجتماعی، سلامت مادران
  • سعید بیک محمدی، حسین حبیب زاده *، حسن نظری، خدیجه لک صفحات 791-798
    پیش زمینه و هدف
    حوادث و بلایا در هر جامعه ای رخ می دهند و به عنوان عاملی که خارج از کنترل انسان هاست در نظر گرفته شده اند و معمولا به مرگ ومیر و آسیب های متنوعی منجر می شوند. و این شرایط بحرانی، بیمارستان ها را با مسائل و مشکلاتی روبرو می کنند. هدف از انجام این مطالعه استفاده از تجارب پرستاران بیمارستان سیدالشهدا ارومیه در طی سانحه هوایی به عنوان نزدیک ترین مرکز درمانی به محل وقوع حادثه است که با بهره گیری از تجربیات و درس های آموخته شده در رابطه با بحران مذکور و اتخاذ تدابیر مناسب از بروز مشکلات و سردرگمی های مشابه در حوادث احتمالی آینده پیشگیری گردد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک تحقیق کیفی است که با استفاده از تحلیل محتوای کیفی به منظور مشخص کردن معانی و درون مایه های حاصل از مصاحبه های عمیق است که با مشارکت پرستارانی که در بحران بیمارستان سیدالشهدا ارومیه طی سانحه هوایی 19 دی ماه سال 1389 حضور داشتند، انجام شده است.
    یافته ها
    یافته های نهایی تحقیق از دو درون مایه اصلی که هر درون مایه اصلی خود به دو زیرشاخه تقسیم می شود که درون مایه اصلی اول مربوط به عوامل مرتبط با پرستار و زیرشاخه های آن شامل واکنش های روحی -روانی و ضعف در دانش علمی مرتبط با پرستار می باشد و درون مایه اصلی دوم شامل مدیریت ناکارآمد است که خود به دو زبر شاخه ضعف در مدیریت و کمبود منابع اورژانس تشکیل شده است.
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس درون مایه های استحصال شده از این پژوهش می توان به ضعف در فعالیت کمیته بحران، عدم وجود سامانه فرماندهی حادثه به شکل عملی و عدم برگزاری دوره های آموزشی و مانورهای شبیه سازی شده و همچنین عدم آمادگی پرستاران برای انجام تریاژ و یکسری از مهارت های بالینی پایه در پاسخ به بحران اشاره کرد.
    کلیدواژگان: تجارب، پرستاران اورژانس، بحران، مطالعه کیفی
  • نصر الله علیمحمدی، فریبا طالقانی، حجت الله یوسفی * صفحات 799-807
    پیش زمینه و هدف
    حرفه پرستاری با تمرکز بر مراقبت از بیمار بنانهاده شده است. اما پیچیدگی این مفهوم در عین وضوح تعریف، سبب می شود که نه تنها ارائه دهنده مراقبت بلکه ازنظر مراقبت گیرنده نیز معنایی متفاوت داشته باشد که نیاز به دقت در شناسایی آن دارد. بنابراین مطالعه حاضر به تبیین پدیده مراقبت شدن از دیدگاه بیماران با سکته مغزی می پردازد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه پدیدارشناسی توصیفی باهدف دست یابی به تجارب بیماران مبتلا به سکته مغزی شامل 6 مرد و 7 زن از پدیده مراقبت شدن انجام شد. محیط پژوهش شامل بیمارستان های نور، الزهرا و شریعتی و درمانگاه های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی و تامین اجتماعی اصفهان بود. در این پژوهش از مصاحبه عمیق و بدون ساختار جهت گردآوری اطلاعات استفاده شد و مصاحبه با رضایت مشارکت کنندگان روی نوار کاست ضبط گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش هفت مرحله ای کلایزی انجام شد.
    یافته ها
    درمجموع از تعداد 13 مصاحبه، 118 کد اولیه، 34 مفهوم اولیه، 11 تم فرعی و 4 تم اصلی شامل «برآورده نمودن نیازهای آموزشی»، «انجام مراقبت کامل و به موقع»، «تامین نیازهای عاطفی»و «تداوم مراقبت برای بیمار» استخراج شد.
    بحث و نتیجه گیری
    بیماران همواره دارای نیازهای اساسی هستند که ازجمله مهم ترین آن ها آگاهی در مورد فرایند بیماری و درمان و مراقبت مربوطه است. از پرسنل تخصصی در بیمارستان انتظار مراقبتی کامل و به موقع می رود تا این مراقبت به صورت دائمی و همراه با مهربانی برای آنان انجام پذیرد. این نیاز بخصوص در بیماران با نقص حسی حرکتی به دنبال سکته مغزی بسیار قابل توجه تر است.
    کلیدواژگان: مراقبت، سکته مغزی، پدیدارشناسی، تجربه زنده
  • معصومه شاکری *، بهناز مولایی صفحات 808-813
    پیش زمینه و هدف
    عدم آموزش و آمادگی مادران در دوران بارداری علت اصلی افزایش مداخلات پزشکی و ایجاد عوارض مادری و جنینی می باشد. رضایت زنان از تجربیات زایمان ازنظر ارائه دهندگان خدمت، سیاست گذاران سیستم های بهداشتی-درمانی، یکی از شاخص های مهم کیفیت مراقبت از مادر تلقی می گردد. بر این اساس مطالعه حاضر باهدف بررسی تاثیر آموزش گروهی بر رضایتمندی و شدت درد مادران باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی زنجان در سال92 انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مداخله ای و نیمه تجربی،280 زن باردار شکم اول مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر زنجان در سال92 به روش نمونه گیری طبقه ای خوشه ایانتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمون و شاهد قرار گرفتند. برای گروه آزمون کلاس های آمادگی دوران بارداری در طی 8 جلسه 90 دقیقه ای برگزار شد و مادران گروه شاهد آموزش های معمول را دریافت نمودند. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه سنجش رضایتمندی مکی و مقیاس دیداری شدت درد VAS در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون انجام گرفت. اطلاعات در نرم افزارSPSS (کای دو و فیشر و t-Test) آنالیز شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج پژوهش دو گروه ازنظر سن، شاخص توده بدنی ((BMI، سطح تحصیلات، سن حاملگی و وضعیت اشتغال اختلاف معنی داری نداشتند. بر اساس نتایج در گروه مورد، میزان شدت درد قبل از مداخله تفاوت معنی داری نداشت ولی شدت درد در دیلاتاسیون4-3سانتی متر و 8-7سانتی متر در گروه آموزش دیده به طور معنی داری کم تر از گروه کنترل بود (p=0.001). نتایج اختلاف معنی داری بین میزان رضایتمندی مادران از زایمان در دو گروه آموزش دیده و آموزش ندیده نشان داد (p<0.000).
    بحث و نتیجه گیری
    یافته های پژوهش مبین تاثیر آموزش گروهی دوران بارداری بر شدت درد و رضایتمندی مادران می باشد. استفاده گسترده از کلاس های آمادگی دوران بارداری موجب ارتقاء شاخص های کیفی سلامت مادران خواهد شد.
    کلیدواژگان: بارداری، آموزش گروهی، رضایتمندی، شدت درد
  • اعظم موسوی سهروفروزانی *، فهیمه اسفرجانی، معصومه صادقی، حمیدرضا روح افزا صفحات 814-824
    پیش زمینه و هدف
    علیرغم توصیه های بازتوانی قلبی مبنی بر ورزش به عنوان جزء لاینفک مراقبت قلبی جامع از بیماران عروق کرونر، بیشتر بیماران آن را دریافت نمی کنند. بازتوانی قلبی خانگی با یک کتابچه راهنمای پشتیبانی شده توسط یک پرستار، یک روش محبوب بازتوانی است، که جهت بالا بردن مشارکت و کاهش اختلالات حائز اهمیت است. هدف از این مطالعه بررسی برخی ویژگی های رفتاری و کیفیت زندگی در بیماران قلبی پس از شرکت در دو گروه بازتوانی بود.
    مواد و روش ها
    در یک تحقیق نیمه تجربی، 40 بیمار با میانگین سنی 28/6 ± 59 سال به صورت داوطلبانه در 3 گروه، بازتوانی قلبی خانگی (12 نفر)، بازتوانی در مرکز (15 نفر) و کنترل (10 نفر) قرار گرفتند. آزمودنی های دو گروه بازتوانی به مدت هشت هفته به انجام فعالیت پرداختند. رفتار نوع A، خشم، بدبینی، اضطراب، افسردگی و کیفیت زندگی بیماران، از طریق پرسشنامه های استاندارد در ابتدا و انتهای هشت هفته بازتوانی اندازه گیری شد. داده ها با آزمون تحلیل کوواریانس (ANCOVA) در سطح 05/0P< تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    پس از مداخله، محدودیت جسمانی، سلامت ذهنی، درد بدنی (پرسشنامه SF36) و خشم (پرسشنامه TAB) با بهبود معنی داری همراه بود و بین بازتوانی خانگی و بازتوانی قلبی در مرکز در کلیه شاخص ها جز شاخص محدودیت جسمانی تفاوت معنی دار مشاهده نشد.
    بحث و نتیجه گیری
    زا ورز به اندازه زا در ، عوامل روانشناختی را بهبود بخشید، ضمن اینکه بازتوانی ورزشی خانگی بر شاخص محدودیت جسمانی تاثیر بیشتری داشت.
    کلیدواژگان: عوامل روانشناختی، مراقبت خانگی، بازتوانی قلبی، بیماری عروق کرونر
|
  • Amin Soheili, Dr Masoumeh Hemmati Maslak *, Yousef Mohammadpour, Dr Hamidreza Khalkhali, Alireza Rahmani Pages 728-738
    Background and Aims
    To make a development in nursing education, it’s necessary to evaluate the processes of the clinical education and become informed about modern executive models. In this regard, Competency Based Education Model (CBEM) is a new educational model that aims to reach desired clinical role. This study aims to determine the effect of implementing competency-based education model on nursing students’ clinical performance in Coronary Care Unit (CCU).
    Materials and Methods
    In this quasi-experimental study with post-test design 34 senior nursing students, who met the inclusion criteria, were selected through census and divided into two groups as control and experimental. The control group received conventional education and the experiment group received competency based education for their CCU course. The students’ clinical performance score was measured through 3 researcher-made data collecting instrument (clinical performance assessment checklist, self-report questionnaire and multiple choice test). The collected data was analyzed by SPSS (16) software using descriptive and inferential statistics (Chi-square, independent t-test and Mann-Whitney U test).
    Results
    The results indicated that clinical performance of students in the experimental group was significantly higher than students in the control group both in terms of specific clinical performance (P<0.001) and generic clinical performance (P=0.001).
    Conclusion
    Competency-based education model more than the conventional model improved the students’ generic and specific clinical performance. Therefore, it is recommended that nursing educational officials improve the efficiency and the effectiveness of clinical courses by taking advantages of this educational model and modifying the nursing curriculum based on modern educational strategies.
    Keywords: Competency, Based Education Model, Clinical Performance, Nursing Students
  • Soheila Ahangarzadeh Rezaei * .Rasoli M. Pages 739-747
    Background and Aims
    Cancer as a chronic and life-threatening diseases needs a strong resilience capacity. Evaluating the effectiveness of interventions on promoting resilience in adolescents with cancer requires appropriate tools to measure this concept. This study is conducted to evaluate psychometric properties of the Persian version of "Conner-Davidson Resilience Scale" in adolescents with cancer.
    Materials and Methods
    This study is a methodological research to evaluate the psychometric properties of the Persian version of "Conner-Davidson Resilience Scale" (CD-RISC) in adolescents with cancer who attended in clinics and oncology wards in Children's Medical Center of Tehran, clinics and oncology wards in hospitals of Urmia, Children's Medical Center of Tabriz and the Cancer Research Center of Isfahan. Content validity index based on the opinions of 10 experts, was calculated. Construct validity (confirmatory factor analysis), was composed in sample of 200 adolescents with cancer and Cronbach's alpha and correlation coefficients were calculated between the two tests within 3 weeks. Data were analyzed by SPSS version 20 and AMOS version 21.
    Results
    Assessment of Content validity about the scale with no changes in the number and content of the statement was not performed. The confirmatory factor analysis by removing items 2 "is at least one of my close associations with him in times of stress (stress) to help me," five-factor model of the scale was confirmed. Internal consistency for "Conner-Davidson Resilience Scale" &alpha=0/82 and for each of the subscales including Personal competence and self-sufficiency (&alpha =0/75), tolerance of negative effect and strengthening effects to stress (&alpha =0/72), positive acceptance of change (&alpha =0/74), Self -control (&alpha =0/73) and Spiritual influences (&alpha =0/75) were calculated. The Pearson correlation coefficient between the two test results r =0/404 (p<0/05) was calculated
    Conclusion
    The Persian version of "Connor - Davidson Resilience Scale" with 24 items and 5 subscales in adolescents with cancer, was confirmed in the study of resilience in adolescents with cancer and can be used to evaluate Resilience in Iranian adolescents with cancer.
    Keywords: Conner, Davidson Resilience Scale, teenagers, cancer, validity, reliability
  • Fatemeh Kalroozi, Zahra Farsi *, Maryam Nezamzadeh, Sara Rashidifar Pages 748-757
    Background and Aims
    How can nurses improve the airway suctioning expedite recovery? This study is performed to assess the effect of clinical audit process on the tracheostomy suctioning skill of nurses working in the critical care units in AJA hospitals in Tehran.
    Material and Methods
    In this randomized clinical trial study, 135 critical care nurses in AJA hospitals in 2013-2014 were selected by simple randomized method, and they were randomly allocated to the intervention and control groups. By applying the five-steps clinical audit, the intervention was carried out in the experimental group.To determine tracheotomy suctioning skill, before and after nurse’s intervention, the researcher made a checklist. Face and content validity and reliability of the checklist has been confirmed (&alpha=0.78). The data were analyzed by SPSS software version 21.
    Results
    Before intervention, T-student test didn’t show significant difference in the mean of total score in the tracheostomy suctioning skill between two groups (P=0.73). But after the intervention, the same test showed significant difference in mean of total score of the program (P=0.0001)
    Keywords: Clinical Audit, Skill, Suction, Tracheostomy, Nurse, Intensive care
  • Dr Zahrasadat Manzari, Seyedeh Toktam Masoumian Hoseini *, Dr Hossein Karimi Moonaghi, Hamidreza Behnam Vashani, Dr Ibrahim Khaleghi Pages 758-771
    Background and Aims
    Since the success of organ donation process is closely related to the knowledge, attitude and practice of nurses toward organ donation process, the nurses who are dealing with this phenomenon should be aware of their roles in this process. This study was conducted to compare the effect of two teaching methods (context based learning and lecture) on nurse's knowledge, attitude and practice about nurse's role in organ donation process.
    Materials and Methods
    In this experimental study, Ghaem and Imam Reza hospitals of Mashhad city were by random sampling assigned to CBL (Ghaem) and lecture (Imam Reza) groups. Then, through stratified random sampling allocation method, 60 ICU nurse's (each group, n=30(were selected. The CBL training was performed in 3sessions, every session lasted 2 hours, and the time interval between sessions was1 week. In the lecture group, the intervention group consisted of 1session of 6 hours. Both groups, before and 1 month after intervention, completed the questionnaire of assessing nurse's knowledge, attitude and practice toward nursing role in organ donation process. Data analysis was done by spss11.5 software, and by using t-test, paired test and chi-square.
    Results
    Both educational methods were useful in enhancing nurse's knowledge, attitude and practice but the mean difference score of Knowledge (p=0/0001),Attitude (p=0/0001) and Practice (p=0/0001) in the CBL group were significantly more than the lecture group.
    Conclusion
    The result showed that the Context Based Learning was more effective in increasing average level of Knowledge, Attitude and Practice than lecture.
    Keywords: Knowledge, Attitude, Practice, Nurse's role, Organ Donation Process, Context Based Learning, Lecture
  • Tahereh Babaei, Dr Mostafa Sheikhzadeh * Pages 772-780
    Background and Aims
    Higher education system is a great asset and Playsdifferent rolesinsocieties. Ensuring from the acquisition of knowledge, skills and competencies required by the graduates and the need for evaluation as a management practice are prerequisite for this system. The present study aimed to assess the common methods of educational evaluation from the view of faculty members was conducted.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study in 2013, 167 members of the Faculty of Urmia Medical Sciences were selected. Data collected by a Researcher made questionnaire. Friedman test, t-test and ANOVA were used for data analysis.
    Results
    Of 165 respondents, 27 PhD were and 108 were PhD degrees. From the view of faculty members, participatory and goal-free models were more favorable. Analysis of the results revealed preference models on the basis of teaching experience gender and having a managerial position were not significant. ANOVA and LSD tests showed that in the goal-oriented model, difference of mean scores between the ranks of associate professor and assistant professor (P=0.003) and in the management-oriented model difference of mean scores between the ranks of lecturer and assistant professor (P=0.04) were significant.
    Conclusion
    Preferences of faculty members indicated that considering only the defined goals objectives and neglecting unforeseen and actual results on the one hand and participation of stakeholders, particularly students, were important criteria in the selection. Considering all results, and interaction with all stakeholders in evaluation, will strengthen its credibility and effectiveness.
    Keywords: Faculty, Participation, Goal Free, Results, Model
  • M. Nosratabadi *, Z. Halvaiepour, R. Sadeghi Pages 781-790
    Background and Aims
    Improving mother’s health can lead to socio-economic development of any society. In this regard, social support and social capital are important determinants of health. The present study tends to examine the path analysis of these social determinants on Physical and Psych-social dimensions of mothers’ health in Sirjan city.
    Materials and Methods
    In this descriptive-correlation study, 150 mothers (who were referred to health centers in Sirjan) were selected using random sampling. Three questionnaires measuring social capital, social support and Health (SF-36) were employed to collect data. The data were analyzed by SPSS and AMOS Softwares.
    Results
    The findings of the current study revealed the higher score of physical component summary of health than psychosocial component. Social capital and social health had significant and direct relation with both dimensions of mother’s health (p<.05).Social capital due to social support affected mother’s health, in addition of having direct effect. The final model showed that 73% of physical health, and 59% psychosocial health variance were attributed to social support and social capital.
    Conclusion
    This study revealed mediator effect of social support in relation to maternal health. In this regard developing plans to promote mothers psycho-social health, and paying more attention to the role of social relationships and protective factors is recommended.
    Keywords: Social capital, Social support, Mother's health
  • S. Bik Mohammadi, H. Habibzadeh *, H. Nazari, Kh Lak Pages 791-798
    Background and Aims
    Disasters are seen in any society and have been considered as a factor that are beyond the control of human beings and usually lead to many deaths and injuries.And those critical situations are faces hospitals with different problems.The aim of this study is the use of the experiences of UrmiaSeyyedolshohada Hospital’s nurses during plane crash as the closest medical center to the site of the accident,that must be prevented problems and similar confusion, possible events in the future by taking advantage of experiences and learned lessons in conjunction with mentioned crisis and take appropriate measures.
    Materials and Methods
    This study is a qualitative research, that was conducted using qualitative content analysis, to determine the meaning and themes derived from in-depth interviews, with the participation of nurses, that were present in the crisis of Sydalshhda Hospital of Urmia during the plane crash in Persian date Dey 19 1389.
    Results
    The final finding of the study is composed of two main themes each consisting of two subdirectories emotional - mental reactions and lack of scientific knowledge related to nurseand the second main theme is included inefficient management that is divided into two sub-branches, weak management and a lack of emergency resources.
    Conclusion
    The main themes extracted from this study is included lack of activity of crisis committee, lack of incident command system to practice, and lack of training courses and simulation exercises, as well as the lack of preparedness of nurses, to perform triage and some basic clinical skills in response to the crisis.
    Keywords: experience, emergency nurses, crisis, qualitative study
  • Nasrollah Alimohammadi, Fariba Taleghani, Hojatollah Yousefi * Pages 799-807
    Background and Aims
    Nursing profession is based on the caring of patient. The complexity of the concept causes the care receiver to have different meanings, which needs to be accurately identified. This study examines the concept of care from the perspective of patients with stroke.
    Materials and Methods
    This descriptive phenomenological study aims to achieve experiences of stroke patients, included 6 men and 7 women, of the phenomenon of treatment, hospitalized in Al-Zahra and Shariati hospitals affiliated to Isfahan University of Medical Sciences, Iran. In this study, unstructured interviews were used to collect the data. Interviews, with the consent of the participants, were recorded on cassettes. Data analysis was performed using the Colaizzi method.
    Results
    From 13 interviews, 118 open codes, 34 primary concept, 11 subthemes, and four themes were extracted, including: "meeting the educational needs", "full and timely care," "emotional needs" and "continuity of care for patients”.
    Conclusion
    Patients always need some knowledge about the disease process and treatment. It is expected that professional nurses do a holistic, on time, and continuously care. In patients with sensory motor deficits following a stroke, this need is much more noticeable.
    Keywords: caring, stroke, phenomenology, live experience
  • Mrs Masoomeh Shakeri *, Dr Behnaz Molaei Pages 808-813
    Background and Aims
    Lack of training and preparation is the main cause of the increasing of medical interventions in mothers with maternal and fetal complications. Women's satisfaction from childbirth experience, service providers, policy makers, health care systems are among the the most important indicators of quality of care systems. The aim of this study was to survey the effect of mother's Group Edication on maternal satisfaction and pain intensity in mothers referred to health centers in Zanjan, in 2013.
    Materials and Methods
    In this interventional and quasi-experimental study, 280 primipara pregnant women, who were referred to the medical centers of Zanjan in 2013-2014, were selected through stratified cluster sampling method, and they were randomly assigned in two groups of experimental and control. Eight sessions of 90-minute pregnancy readiness classes were held for the experimental group, while mothers in the control group were received the usual education. A questionnaire was used to collect the data in two phases of pre-test and post-test, then they were analyzed using SPSS through chi square, Fischer, and t-test.
    Results
    According to the results, there was no significant difference between the two groups in terms of age, Body Mass Index (BMI), education level, gestational age, and employment status. The pre-intervention pain intensity was not significantly different however, the pain intensity at 3-4 cm dilation and 7-8 cm dilation in the physiologic labor group was significantly less than in the control group (p = 0.001). The results showed significant differences between birth mother's satisfaction in both trained and untrained mothers (p <0.000).
    Conclusions
    The findings show the effect of mothers education on pain intensity and mother's satisfaction. The widespread use of physiologic labor could improve qualitative indicators for maternal health.
    Keywords: Pregnancy, Group Education, Ssatisfaction, Pain Intensity
  • Azam Moosavi Sohroforouzani * Fahimeh Esfarjani Masoumeh Sadeghi Hamid Reza Rohafza Pages 814-824
    Background and Aims
    Despite the recommendations for exercise-based cardiac rehabilitation as an integral component of comprehensive cardiac care of patients with CHD, most patients do not receive it. Home-based cardiac rehabilitation with a nurse manual-support is a popular method of rehabilitation. It can be effective in reducing disorders in patients, and increasing their participation. The aim of this investigation was to compare some of the behavioral characteristics and quality of life in both groups of cardiac rehabilitation.
    Materials and Methods
    In a semi-experimental study, 40 patients (mean age 59 ± 6.28 year) voluntarily were divided into 3 groups: 1- home-based exercise rehabilitation (N=12), 2- centre –based CR (N=15) and 3- control (N=10). Subjects of both home and centre based of cardiac rehabilitation started their activity for 8 weeks. The type A behavior, anger, pessimism, anxiety, depression and quality of life variables of patients were measured by standard questionnaires in the beginning and at the end of eight week exercise rehabilitation. Data were analyzed using analysis of covariance (ANCOVA) in P< 0.05 level.
    Results
    After CR, scores of limit physical health, emotional wellbeing, body pain (Questionnaire SF36), and anger (Questionnaire TAB) were significantly improved. No significant differences were observed between the home –based exercise and centre-based cardiac rehabilitation programs based on all indices apart from the limit physical health index.
    Conclusion
    Home-based exercise rehabilitation such as centre-based CR improved some of the psychological factors. Meanwhile the home –based exercise rehabilitation had a greater impact on the limit physical health index.
    Keywords: Psychological factors, Home care services, Cardiac rehabilitation, Coronary artery disease