فهرست مطالب

سازمان نظام پزشکی مشهد (سیمرغ سپید) - سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 68، تابستان 1394)

نشریه سازمان نظام پزشکی مشهد (سیمرغ سپید)
سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 68، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/30
  • تعداد عناوین: 19
|
  • سرمقاله
  • رضا افشاری صفحات 2-5
    پهنه ادبیات غنی پارسی بازتاب اندیشه ها، آداب، رسوم، فرهنگ و علوم انسانی و طبیعی ایران زمین است. شاعران و نویسندگان این مرز و بوم، در قالب حکما، به علوم مختلف از جمله اخترشناسی، پزشکی، گیاه شناسی و... آگاهی داشته و آن را در آثارشان نمایانده اند.امروزه منابع در اختیار علم پزشکی، به صورت عمده از منابع پزشکی کلاسیک و مستند به پیشرفت سریع علوم در سه قرن گذشته در دنیای غرب است. اخیرا اقبال به منابع علمی طب سنتی در ایران افزایش چشمگیری یافته است. جز این موارد، کتب ادب پارسی نیز حاوی گنجینه ارزشمندی از مطالب علمی پزشکی زمان خود هستند که در سطح تخصصی نماینده بخش نامکشوف پزشکی سنتی بوده و علاوه بر آن، آیینه تمام نمای سواد سلامت و پزشکی در دوران خود می باشند. در نوشتار حاضر، بهره گیری ادیبانه و هنرمندانه خاقانی شروانی، که بیش از همه شعرای ایران زمین، با پزشکی مانوس بوده است، از این ظرفیت مورد بررسی قرار گرفته است. بواسطه تبلور دانش بالای خاقانی در اشعارش، نوشته های او به سختی درک شده اند. امید است به لطف و دقت نظر استادان و همکاران ارجمند جامعه پزشکی، اسوه های تاریخ پزشکی ایران بیش از پیش شناسانده شوند تا با رعایت احترام متقدمین و استفاده از مفاهیم ساخته ایشان، بتوان فلسفه پزشک بودن را در ذهن تازه واردان جامعه پزشکی تحکیم کرد و حلقه اتصال دانش پزشکی و عموم مردم - سواد سلامت عمومی - را گسترش داد.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، ایران، آموزش پزشکی، کتابهای مرجع
  • مقاله علمی-پژوهشی
  • رضا افتخاری گل، احسان موسی فرخانی *، بتسابه یوسفی صفحات 6-10
    پیش
    زمینه
    تجویز منطقی دارو و گام نهادن به سوی جامعه ای با مصرف مناسب، بی خطر و کارآمد دارو، از محورهای اصلی توصیه های سازمان بهداشت جهانی است. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت تجویز دارو در برنامه پزشک خانواده روستایی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام گردید.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، تعداد 14189 نسخه دارویی بیمه روستایی در 152 مرکز بهداشتی درمانی مجری برنامه پزشک خانواده تحت نظر دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 1393 به صورت تصادفی ساده انتخاب و شاخص های قیمت، تعداد اقلام هر نسخه، درصد نسخ حاوی حداقل یک قلم داروی تزریقی، آنتی بیوتیک، کورتیکواستروئید و تفاوت آن ها براساس سابقه کار پزشکان، نوع داروخانه، جنسیت بیماران و پزشکان بررسی گردید.
    یافته ها
    میانگین اقلام دارویی تجویزشده توسط پزشکان خانواده 1.28 ± 3.18 قلم در هر نسخه بود. میانگین تعداد اقلام دارویی تجویز شده در هر نسخه برای بیماران مرد 1.18 ± 3.15 و برای بیماران زن 1.28 ± 3.2 بود که اختلاف آنها از لحاظ آماری معنی دار بود (0.01 =P). فروانی نسخ حاوی حداقل یک قلم داروی تزریقی، آنتی بیوتیک یا کورتیکواستروئید به ترتیب 39.5%، 50.8% و 23.7% بود. بر اساس میزان سابقه کاری، پزشکان کم سابقه به میزان بیشتری داروهای آنتی بیوتیک و تزریقی تجویز نمودند. میانگین قیمت نسخ تجویزی توسط پزشکان مرد 58262 ± 76205 ریال و پزشکان زن 59923 ± 78472 ریال بود که اختلاف آنها از لحاظ آماری معنی دار بود (0.009 =P).
    نتیجه گیری
    میانگین تعداد اقلام تجویزی به ازای هر نسخه در واحدهای مجری برنامه پزشک خانواده تحت نظر دانشگاه علوم پزشکی مشهد نسبت به هدف گذاری کشوری برنامه پزشک خانواده و استاندارد جهانی بالاتر بود. بنابراین ضروری است برنامه های آموزشی ویژه ای برای پزشکان اجرا شود و همچنین با طراحی برنامه های پایش الگوی تجویز دارو، بر عملکرد مراکز بهداشتی درمانی مجری برنامه پزشک خانواده نظارت شود.
    کلیدواژگان: نسخه نویسی، پزشک خانواده، ایران، تجویز منطقی دارو
  • سیدعلی بنی هاشم راد*، ترانه موحد، سیمین پرتوی، مهسا شریفی، سیدعلی احمد بنی هاشم راد صفحات 11-14
    پیش
    زمینه
    ارزیابی وضعیت سلامت دهان و دندان در برنامه ریزی بهداشتی-درمانی جامعه نقش مهمی دارد. هدف این مطالعه بررسی فراوانی شیوع تجربه پوسیدگی دندان در دانش آموزان 8 تا 11 ساله مدارس ابتدایی شهر مشهد در سال تحصیلی 87-1386 بود.
    روش ها
    دانش آموزان 8 تا 11 ساله ازمدارس دولتی ابتدایی نواحی 3، 4 و 5 آموزش و پرورش شهر مشهد انتخاب شدند. متغیرهای مطالعه شامل سن کودک، تعداد دفعات مسواک زدن روزانه، سطح تحصیلات پدر و درآمد خانواده جمع آوری شد. برای بررسی شیوع تجربه پوسیدگی دندان از شاخص دندان های فاسد، ازدست رفته و یا پر شده (dmft وDMFT) استفاده شد. شیوع پوسیدگی دندانی به صورت درصد افرادی که تجربه پوسیدگی دندان شیری یا دائمی داشتند (DMFT > 0یا dmft > 0)، بیان شد.
    یافته ها
    در این مطالعه 552 دانش آموز با میانگین سنی 9.6 سال مورد بررسی قرار گرفتند. شیوع تجربه پوسیدگی در دندان های دائمی کودکان مورد مطالعه 60% و در دندان های شیری 85% بود. شیوع تجربه پوسیدگی در مجموع سیستم دندانی شیری و دائمی 9.95% بود. میانگین DMFT دختران 1.3 ± 1.3 و در پسران 1.22 ±1.25 بود که از لحاظ آماری بطور معنی داری متفاوت نبودند (0.59 = P). میانگین dmftدختران 2.56 ± 3.28 و در پسران 2.43 ± 3.43 بود که با یکدیگر تفاوت آماری معنی داری نداشتند (42/0=P). آنالیز میانگین دو متغیر DMFT و dmft در پاسخ های افراد مطالعه به سوال تعداد دفعات مسواک زدن در طول روز نشان داد که اختلاف آماری معنی داری وجود دارد (به ترتیب 0.05، 0.03 =P)، بدین معنی که کودکانی که پاسخ داده بودند در طول روز 3 بار مسواک می زنند، کمترین میزان DMFT و dmft را داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشانگر افزایش 38 درصدی DMFT نسبت به آمار متوسط کشوری در سال 1377 و 56 درصدی تجربه پوسیدگی دندانی کودکان نسبت به مطالعه سال 1382 در میان کودکان 9 ساله خراسان بود.چنین چالشی لزوم تشخیص زودهنگام پوسیدگی در کودکان مدارس ابتدایی مشهد و اجرای برنامه های ارتقای سلامت دهان و دندان را در مدارس مطرح می سازد.
    کلیدواژگان: مطالعات بهداشت دندان، شاخص دندان پوسیده، از دست رفته یا پرشده، ایران، بهداشت دهان، دانش آموزان
  • عباس عظیمی*، سید مصطفی منزوی، سید هادی موسوی محمدی، نگاره یزدانی، محمد اسدی صفحات 15-19
    پیش
    زمینه
    هدف مطالعه حاضر، بررسی شکایات ارجاع شده به هیات تجدیدنظر دادسرای انتظامی سازمان نظام پزشکی مشهد است.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، پرونده های ارجاع شده به هیات تجدیدنظر در طی سال های 1387 تا 1392 مورد بررسی قرار گرفتند و داده های مورد نظر در چک لیست جمع آوری شدند.
    یافته ها
    در طی این دوره شش ساله، 1943 شکایت به صورت اولیه در دادسرای انتظامی سازمان نظام پزشکی مشهد ثبت شده است. پس از اعلام رای هیات بدوی، با اعتراض شاکی یا مشتکی عنه یا هردو، 628 پرونده به هیات تجدیدنظر ارجاع شد. بیشتر شکایات مطروحه بر علیه متخصصان زنان (16.1%) و بدنبال آن متخصصان ارتوپدی (13.1%) و پزشکان عمومی (12.3%) تنظیم شده بود. بیشترین آرای صادره در هیات بدوی به ترتیب شامل برائت (46.3%)، بند ج (23.5%) و بند ب (11.3%) بود. تجدیدنظرخواه در 52.6% موارد شاکی، در 39.3% موارد مشتکی عنه و در 8% موارد هردو سمت دعوا بود. در بیشتر موارد (83.4%) رای هیات بدوی تایید شد، در حالیکه در 16.6% رای بدوی نقض شد. در نتیجه، پس از اعتراض، تعداد آرای برائت صادره 11.7% افزایش یافت. میانگین مدت زمان سپری شده از لحظه ثبت اولیه شکایت تا صدور رای در هیات بدوی 103 ± 147 روز و میانگین مدت زمان طی شده از لحظه اعتراض به رای اولیه تا صدور رای در هیات تجدید نظر 113 ± 248 روز بود.
    نتیجه گیری
    در پژوهش حاضر مشخص شد که آرای هیات بدوی در حدود یک سوم موارد، مورد اعتراض واقع شده و به هیات تجدیدنظر ارجاع می شوند، اما تنها در حدود یک ششم پرونده های اعتراض شده یا یک هجدهم کل پرونده ها، رای بدوی تغییر می کند. فعالان جامعه پزشکی می بایست با در نظر داشتن اخلاق پزشکی در برخورد با بیماران، رضایت و اعتماد آنها و همراهیانشان را کسب نمایند؛ و با رعایت دقیق پروتکل های درمانی و قانونی در صورت بروز عوارض ناشی از بیماری ها و اقدامات پزشکی، از پیامدهای حقوقی و کیفری جلوگیری کنند.
    کلیدواژگان: ایران، شکایت، قصور، سازمان نظام پزشکی
  • علی مرتضی عینی، امین عبدالله زاده، حسین رجایی، زهرا شجاعی صفحات 20-25
  • مقاله مروری
  • ژیلا پورکیانی*، نفیسه کاشی پزان جوان، رویا راعی فرد صفحات 26-29
    تبلیغات مواد غذایی در تلویزیون که بازار عمده هدف آن متشکل از کودکان و نوجوانان است، یکی از عوامل تاثیرگذار محیطی عمده بر مصرف غذا در میان این گروه سنی است. نفوذ همه گیر تبلیغات غذایی در تلویزیون اثر مستقیم بر دانش، تمایلات، رفتار خرید، الگوهای مصرف و رژیم غذایی کودکان دارد. حوزه گسترده ای از تبلیغات مشمول مواد غذایی می باشد که گاه تا 98 درصد از این میزان را تبلیغات مواد غذایی کم ارزش به خود اختصاص داده اند. لذا، تبلیغات تلویزیونی، بخصوص بازاریابی مواد غذایی غیرمغذی و نوشیدنی های شیرین؛ بدلیل نقش بالقوه در تشدید چاقی همه گیر و فرهنگ سازی رژیم غذایی ناسالم در کودکان، همواره مورد انتقاد هستند. ترویج انتخاب مواد غذایی نه تنها در حوزه برند های مواد غذایی کودکان بلکه در استفاده از انواع مواد غذایی پرانرژی، کودکان را تحت تاثیر قرار می دهد. کودکان بیشتر مواد غذایی چرب و حاوی کربوهیدرات را انتخاب و نام تجاری تبلیغ شده را برای خرید ترجیح می دهند. در نتیجه، چاقی در میان کودکان اجتناب ناپذیر می شود. لازم است اثر تبلیغات تلویزیونی بر نگرش، تمایلات و عادات غذایی کودکان و نوجوانان توسط مسئولان عالی رتبه سلامت کشور لحاظ شود. طبق مطالعات اخیر، جامعه ایران با خطر فزاینده ی چاقی و دیابت مواجه است.لذا، بهمنظور کاهش اثر تبلیغات نامناسب بر رژیم غذایی، ترجیحات و چاقی کودکان؛ اقدامات متعددی همچون صدور دستورعمل جامع دولتی در این رابطه، ایجاد محدودیت های قانونی بر تبلیغات صنایع غذایی چاق کننده و مضر، برقراری ارتباط موثر رسانه های جمعی با کودکان به منظور ترویج اهمیت مصرف مواد غذایی سالم، آموزش رژیم غذایی کامل و سالم به کودکان از طریق رسانه ها و همچنین توجه خانواده ها به کنترل نحوه خرید محصولات غذایی کم ارزش و پرکالری توسط فرزندانشان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: تبلیغات، رفتار مصرف کننده، عادات غذایی، چاقی، تلویزیون
  • مقاله علمی-ترویجی
  • لادن گشایشی صفحات 30-31
  • ژاله شریعتی سرابی صفحه 32
  • شاپور بدیعی اول صفحات 37-39
  • بوسه ای بر دستان جامعه پزشکی
  • یاد یاران
  • مقاله خبری
  • خیرین سلامت
  • مقاله خبری
  • بهداشت و توسعه
  • مقاله خبری
  • صفحات 56-57
|
  • Reza Afshari Pages 2-5
    The rich Persian literature is the reflection of thoughts, customs, traditions, culture, anthropology and natural science in Iran. Poets and writers of this country, respected as intellectuals and philosophers, had the knowledge of different aspects of science such as astronomy, medicine, botany, etc. which has been portrayed in their writings and masterpieces. The available medical texts mainly include classic medical sources that are developed during the rapid expansion of science in the past three centuries in the West. Recently, interest in scientific resources of traditional medicine has dramatically increased in Iran. In addition to the traditional books in medicine, Persian literature also contain a treasure trove of medical sciences, which at the specialized level may represent the unexplored parts of traditional Persian medicine; and moreover, the panoramic mirror of medical and “health literacy” of their own time. In this paper, the artistic use of literature for public health educationby Khaghani–Shervani, who was the greatest Iranian poet familiar with medicine, was investigated. Because of application of his deep medical knowledge in the poems, Khaghani’s poetry was difficult to understand by lay people. It is hoped that by the attention of Iranian experts and physicians, the icons of Persian medical history become more introduced to the next generation of medical community, so that it will be possible to strengthen the philosophy of being a physician and expand the link between medical sciences and general public to augment health literacy.
    Keywords: Health Literacy, Iran, Medical Education, Textbooks
  • Reza Eftekhari Gol, Ehsan Mousa Farkhani *, Betsabeh Yousefi Pages 6-10
    Background
    Rational use of medicine and moving toward a society with appropriate, safe and efficient use of medicine are among the main focuses of the World Health Organization's recommendations. This study aimed to investigate the drug prescription pattern in Iranian rural family physician program in Mashhad University of Medical Sciences.
    Methods
    In this descriptive analytical study, 14189 drug prescriptions issued in 152 rural health centers under the supervision of Mashhad University of Medical Sciences related to the year 2014 were randomly selected. Indicators including price, number of medicines per prescription, percentage of prescriptions containing at least one injectable drug, antibiotic, corticosteroid and differences according to the physicians’ work experience, type of pharmacy (public or private), patients’ gender and physicians’ gender were assessed.
    Results
    Mean number of medicines per prescription was 3.18 ± 1.28. Mean number of medicines per prescription was 3.15 ± 1.18 for male patients and was 3.2 ± 1.28 for female patients, which their difference was statistically significant (P = 0.01). Frequency of prescriptions containing at least one injectable drug, antibiotic or corticosteroid were 39.5%, 50.8% or 23.7%, respectively. Based on the work experience, physicians with low experience, prescribed more injectable drugs and antibiotics. Mean price of prescription prescribed by female physicians was significantly higher than male physicians (78,472 ± 59,923 IRR (2.24 ± 1.71 US$) vs. 76,205 ± 58,262 IRR (2.18 ± 1.6 US$); P = 0.009).
    Conclusion
    Mean number of medicines per prescription in the operating healthcare units of family physician program under supervision of Mashhad University of Medical Sciences was higher than country goal and international standards. Therefore, it is necessary to initiate special educational programs for physicians, and also to monitor the operating healthcare units of family physician program by designing surveillance programs on prescribing patterns.
    Keywords: Drug Prescriptions, Family Physician, Iran, Rational Use of Medicine
  • Seyed Ali Banihashem, Rad *, Taraneh Movahed, Simin Partovi, Mahsa Sharifi, Seyed Ali Ahmad Banihashem, Rad Pages 11-14
    Background
    Evaluation of oral health status plays an important role in planning for community health. The objective of this study was to determine the prevalence of caries experience in Mashhad primary school students aged 8 to 11 years in 2007-8.
    Methods
    Students aged 8 to 11 years were selected from public elementary schools in Mashhad (3rd, 4th, and 5th zones). Study variables were child’s age, frequency of daily teeth brushing, father’s educational level and family income. For evaluation of dental caries experience; decayed, missing, filled teeth (DMFT) index was used. Prevalence of caries experience was expressed as the percentage of children who had caries experience in their either primary or permanent teeth (dmft > 0 or DMFT > 0).
    Results
    In total, 552 students with mean age of 9.6 years were included. The prevalence of caries experience in permanent teeth of children was 60% and in primary teeth was 85%. The prevalence of caries experience in both primary and permanent teeth was 95.9%. Mean DMFT in girls was 1.3 ± 1.3 and in boys was 1.25 ± 1.22; which were not significantly different from each other (P = 0.59). Mean dmft in girls was 3.28 ± 2.56 and in boys was 3.43 ± 2.43; which were also not significantly different from each other (P = 0.42). Analysis of mean DMFT and dmft within the responses of the subjects to the question of frequency of daily tooth brushing showed a statistically significant difference (P = 0.03, 0.05, respectively), which means that children who responded that they brush their teeth 3 times per day, had the lowest mean of DMFT and dmft.
    Conclusion
    The results of the current study illustrate increased level of DMFT compared to country survey in 1996 (38%) and a survey in Khorasan province among 9-year-old children in 2002 (56%). This challenge displays the necessity of early detection of caries in primary schools of Mashhad and the implementation of programs to promote oral and dental health in schools.
    Keywords: Dental Health Surveys, DMF Index, Iran, Oral Hygiene, Students
  • Abbas Azimi *, Seyed Mostafa Monzavi, Seyed Hadi Mousavi Mohammadi, Negareh Yazdani, Mohammad Asadi Pages 15-19
    Background
    This study was designed to investigate the medical malpractice claims referred to the Board of Appeal of Disciplinary Court in Mashhad Medical Council (MMC).
    Methods
    In this descriptive-analytical study, cases referred to the Board of Appeal in the years 2008 to 2013 were reviewed and extracted data were entered into a checklist.
    Results
    During this six-year period, 1943 malpractice claims were initially filed in the Disciplinary Court of MMC. Subsequent to issuing the initial verdict by the Council of Magistrates, after objection of the plaintiff or defendant, or both; 628 cases were referred to the Board of Appeal. The majority of claims were filed against gynecologists (16.1%), followed by orthopedists (13.1%) and general practitioners (12.3%). Most of the verdicts issued by the Council of Magistrates were innocence (46.3%), article “g” (23.5%), and article “b” (11.3%). Appellant in 52.6% of cases were the plaintiff, 39.3% were the defendant and in 8% were both the plaintiff and the defendant. In most cases (83.4%) the initial verdict was confirmed, while in 16.6% cases, the initial verdict was challenged. As a result, after the objection, the number of innocence (non-faulty) verdicts increased by 11.7%. The average time from the moment of submission of the claim till the initial verdict by Council of Magistrates was 147±103 days and the average time from the moment of objection to the initial verdict till the decision of the Board of Appeal was 248±113 days.
    Conclusion
    In this study, it was found that about one-third of the verdicts issued by the Council of Magistrates were objected and referred to the Board of Appeal, but only in about one-sixth of objected cases or one-eighteenth of the total cases, the initial verdict was challenged. Medical community members should respect medical ethics in dealing with patients to achieve their satisfaction and trust; and they should strictly comply with treatment and legal protocols to prevent any legal and penal consequences in case of disease complications and failures in medical procedures.
    Keywords: Iran, Medical liability, Malpractice, Medical council
  • Ali Morteza Einy, Amin Abdollahzadeh, Hossein Rajaie, Zahra Shojaee Pages 20-25
  • Jila Pourkiani, Nafiseh Kashipazan Javan, Roya Raeefard Pages 26-29
    Food advertising on television, which mainly targets children and adolescents, is one of the major environmental factors on food consumption among this age group. Pervasive influence of food advertising in television has a direct impact on children’s knowledge, attitude, purchase behavior and consumption patterns. Wide area of ​​advertising is subject to food advertising which up to 98% of it is related to junk food advertising. Thus, television commercials, especially sugary and low-nutritious food marketing, due to a potential role in increasing obesity epidemic and promoting unhealthy diet in children has always been under significant criticisms. Disseminating food preferences via media affects children not only in the context of brands, but also in the use of high-energy food. Children more likely choose high-fat and -carbohydrate food and prefer buying the advertised brand. As a result, obesity among children is inevitable. The impact of television advertisements on the attitudes, preferences and eating habits of children and adolescents should be greatly taken into account by higher health authorities. According to recent studies, Iranian society is facing an increased trend of obesity and diabetes. In order to reduce the effect of inappropriate advertisements on the children’s diet, preferences and obesity; several measures such as issuing comprehensive governmental guidelines in this regard, laying down legal limits for advertising high fat and calorie food industry, educational television programs for children to promote the importance of having healthy and complete diet and families’ attention to control the purchase behavior of their children for high-calorie junk food seems necessary.
    Keywords: Advertisements, Consumer Behavior, Food Habits, Obesity, Television
  • Ladan Goshayeshi Pages 30-31
  • Alireza Ghassemi Toussi Pages 33-34
  • Shapour Badiee Aval Pages 37-39
  • Editorial Office Pages 40-41
  • Pages 56-57