فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ
پیاپی 27 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمد بن عبدالله خجستانی و تکاپوی طاهریان برای کسب قدرت در نیشابور
    امیر اکبری صفحه 1
    خراسان در فاصله نیم قرن حاکمیت طاهریان با آرامش نسبی همراه بود. سقوط این حکومت و تصرف نیشابور توسط یعقوب چندین دهه شهرهای خراسان را دچار ناامنی و آشوب ساخت. ظهور مدعیان جدید که هر یک خود را نایبان حکومت طاهری معرفی می نمودند تنها برای کسب قدرت و به میراث بردن حکومت طاهریان بود. احمد بن عبدالله خجستانی از جمله سرداران آخرین امیر طاهری بود که به خدمت یعقوب پیوست و با عزیمت یعقوب به سیستان خود را نایب طاهریان معرفی نمود. وی برای توسعه نفوذ خود در خراسان بار دیگر با رقیبان خویش به نزاع برخاست. منازعات پی در پی ابوطلحه با خجستانی و نیز واسطه قرار دادن حسین بن طاهر آخرین بازمانده حکومت طاهریان اوضاع آشفته و نابسامانی را در خراسان رقم زد. تلاشهای هر یک از مدعیان برای جلب نظر مردم خراسان و بالاخص نیشابوریان تنها در گرو بر حق بودن نیابتشان از سوی طاهریان بود. بی شک سابقه نیکوی حکومت داری طاهریان چنین دعاوی را از سوی خجستانی به همراه داشت. وی برای جلب نظر قلوب خراسانیان خود را احمد بن عبدالله طاهری نامید. اما با گسترش نفوذ خود نام طاهریان را از خطبه انداخت و به نام خود سکه زد. بی شک چنین رویکردی به گسترش منازعات مدعیان و سرانجام قتل خجستانی منجر گردید.
    کلیدواژگان: طاهریان، احمد بن عبدالله خجستانی، یعقوب، خراسان
  • سیده لیلا تقوی سنگدهی، بهرام امانی چاکلی صفحه 21
    امرای آل بویه که ایرانی الاصل و شیعه دوازده امامی بودند، بیش از یک قرن توانستند بر خلافت عباسی و بغداد چیره شوند و از لحاظ اجتماعی، فکری و فرهنگی خدمات شایانی در ایران و عراق انجام دهند و ضمنا فضای مناسبی را برای فعالیت های مذهبی و علمی شیعیان فراهم آوردند، چنان چه در این ایام علما و فقهای بزرگ شیعی مانند شیخ مفید، شیخ صدوق و سید مرتضی مشغول تدریس و تعلیم بودند.
    در مقاله حاضر نحوه تعامل یکی از بزرگترین فقهای شیعی یعنی شیخ مفید با امرای بویهی مورد بررسی قرار گرفت، این بررسی نشان می دهد که شیخ از سویی به عنوان یک عالم برجسته شیعه با برگزاری جلسات مباحثه و مناظره، تدوین کتب بسیار و تربیت شاگردان در جهت پویایی فقه و کلام شیعی کوشید و از سویی بر حسب شرایط زمانه با حاکمان وقت که دارای تمایلاتی شیعی بودند دارای ارتباط و تعامل البته بصورت محدود بود و در نزد برخی از امرای بویهی مانند عضدالدوله جایگاه بالایی داشت اما در عین حال شیخ مفید در نیمه دوم زندگی اش که مصادف با ضعف امرای آل بویه و قدرت گیری مجدد خلفای عباسی و در نتیجه تضعیف موقعیت شیعیان بود و در پی درگیری های متعدد شیعی و سنی سه بار تبعید گشتند.
    کلیدواژگان: آل بویه، شیخ مفید، درگیری اهل سنت و شیعیان، بغداد، تعامل
  • امیر تیمور رفیعی، محبوبه بمانی صفحه 47
    یکی از مردان بزرگ و ارزنده تاریخ ایران امام قلی خان، فرزند الله وردی خان، در سال 1022 ق / 1613 م، به جای پدر، امیرالامرای کل فارس شد.اوابتدادر لاروسپس به جای پدرفارس فرمانداری کرد، چنانکه سراسر خاک فارس و کهگیلویه و لارستان و بنادر جنوب، از بندر جاسک تا شط العرب و تمام جزیره های خلیج فارس در قلمرو حکومت او قرار گرفت.شاه عباس اول به امام قلی خان به اندازه ای بود که در تمام دوران حکمرانی خود، هرگز به فارس نرفت و امام قلی خان همواره در نهایت اقتدار در قلمرو تحت حکومت خود فرمانروایی می کرد.حضور درخشان وی در تاریخ به لحاظ فتح جزیره هرمز و اخراج پرتغالی ها در سال 1031 ق / 1622 م، از سواحل جنوب ایران می باشد، که خصمانه در مقابل بیگانگان و عوامل آنها با همه قدرت و سیاستشان قد علم نمود. سپهسالار نامی ایران، امام قلی خان در عمران و آبادی و آثار نیکو و بناهای بسیار در قلمرو حکمرانی خود خصوصا شیراز، که پاره ای از آنها هنوز باقی است کوشا بود.
    کلیدواژگان: امام قلی خان، الله وردی خان، شاه عباس اول، شاه صفی، پرتغال
  • علی اکبر شهابادی صفحه 75
    ایران عهد هخامنشی از لحاظ دینی دورانی ست که در آن بردباری دینی به منصه ی ظهور رسید. در عهدی که کشتار و ویرانی افتخار پادشاهان آشوری بود، پادشاهان هخامنشی انسان دوستی و توجه به انسان که منشعب از باور های آنان بود را به جهانیان عرضه داشتند.
    کتیبه های هخامنشی که بیشتر به شرح رویدادها می پردازند؛ از بازگویی باورداشت ها و آداب دینی مردمان ایران و ساتراپ نشین های غربی شاهنشاهی هخامنشی کم تر مطلبی ارائه می دهند، بنابراین با واکاوی آثار باستان شناسانه و گزارش های مورخین باستانی، جایگاه دین زرتشتی در میان هخامنشیان و ساتراپ نشین های غربی آنان تا حدودی روشن تر خواهد شد.
    یافته های پژوهش که بر اساس واکاوی منابع تاریخی انجام گرفته، به روشنی نشان می دهد که ساتراپ نشین های غربی به دلیل رواداری دینی هخامنشیان، برای نزدیکی به حاکمیت سیاسی سه ایزد اصلی اوستا اهوره مزدا، ناهید و مهر را که در برخی موارد با ایزدان و خدایان گذشته آنان هماهنگی داشت، پرستش می کردند.
    در مورد کیش هخامنشیان، پژوهشگران دینی و متخصصین تاریخ ایران باستان تحقیقات فراوانی انجام داده اند؛ اما تاکنون به تحلیل جایگاه دینی ساتراپ نشین های غربی ایران از دیدگاه دیانت زرتشتی کم تر توجه شده است.
    این مقاله به مطالعه ی ساختار دینی شاهنشاهی هخامنشیان با تاکید بر دین زرتشتی و جایگاه آن در ساتراپ نشین های غربی می پردازد. در این راه بر اسناد و منابع موجود تکیه و با استفاده از روش تحقیقات تاریخی، موضوع مورد تحلیل و توصیف قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: کیش زرتشتی، اهوره مزدا، مغ، ساتراپ نشین های غربی، ایران، هخامنشیان
  • پریسا قربان نژاد صفحه 113
    آداب و رسوم به عنوان میراث فرهنگی، بخشی از شناسنامه ی تاریخی محسوب می شود که ملت ها با پاسداشت آن به حفظ هویت ملی و دینی خود مدد می رسانند و نه تنهادر فراز و فرود تاریخ از باورها واعتقادات خود دست بر نمی دارند بلکه در لابه لای تحولات سیاسی و اجتماعی، سنت های دینی و ملی خود را از نسلی به نسل دیگر منتقل می نمایند و درآیند و روند دولت ها یا چیرگی تعصبات، معمولا بر زیربنای سنن و معتقدات مردم خللی وارد نمی شود. اعیاد ملی و دینی نیز جزیی از آداب و رسوم و گویای حوادث و اتفاقات مهم تاریخی و حامل ارزش ها، آرزوها، باورها و آرمان های ملت هاست که در طول تاریخ به عنوان فرهنگی دیرپا به برگزاری آنها پایبند بودند، اما رویکرد حاکمان و دولت ها نسبت به این موضوع به تبع سیاستشان متفاوت بوده است. اینکه در دوره دوم خلافت عباسی با توجه به تغییرفضای دینی و سیاسی حاکم، نحوه ی برگزاری اعیاد چگونه بوده، موضوعی قابل پژوهش است و بررسی ها حاکی از پای بندی طبقات اجتماعی به برگزاری آنها و همراهی خلافت، علی رغم ایجاد محدودیت هایی برای اقلیت های دینی و مذهبی بوده است. در این مقاله با روش توصیفی و تحلیلی به بررسی نحوه ی برگزاری اعیاد مهم دینی و ملی پرداخته شدهاست.
    کلیدواژگان: عید فطر، عید غدیرخم، غطاس، شعانین، نوروز، خلافت عباسی
  • ایوب منصوری صفحه 139
    در این مقاله کوشش کرده ایم، با ذکر مستنداتی از متن کتاب تاریخ بیهقی و نیز مستند به برخی از ویژگی های داستانی در آثار معاصران، اثبات نماییم که تاریخ بیهقی فراتر از کتاب تاریخ در معنای مصطلح و در حقیقت یک اثر پرمحتوای سیاسی، اجتماعی، اخلاقی و ادبی با زمینه های داستانی همچون داستان تاریخی است؛ ضمن آن که ویژگی های گزارش، روزنامه و فیلم نامه نویسی را هم یکجا داراست. و لذا تاریخی است از لونی دیگر.
    این اثر همچون اثری ادبی است که مشحون از فصاحت و بلاغت است و آیینه تمام نمای بخشی از اوضاع و احوال دوره غزنویان است. توصیفات بسیار عالی و شبه سینمایی بیهقی محل تامل بسیار است؛ نظیر توصیفات بسیار کار آمد و در عین حال دراماتیک «مراسم اعدام حسنک».
    بیهقی به رسالت اخلاقی قائل بوده، اثرش به کتاب اخلاق شبیه است و زبان بیهقی زبان مودب و مربی است؛ او هر کلامی را بر زبان نمی راند و سخن را آراسته و پیراسته می کند، طول و عرضی که او به کارش داده، «قالب تنگ تاریخ را شکسته» و تاریخ او را به قلمرو ادبیات و رمان وارد کرده است. بیهقی دبیر، با همت و پشتکار و حوصله فراوان در مشاهده و ثبت جزئیات و صحنه آرایی و به تصویر کشیدن وقایع و شخصیت پردازی و گفتگونویسی و ایجاد حس تعلیق و انتظار در مخاطبانش، توانست اولین رمان تاریخی ادبیات فارسی را با محوری ترین عنصر، یعنی «شخصیت پردازی» بنویسد.
    کلیدواژگان: تاریخ، داستان، اخلاق، ادب، نمایشنامه، تصویر، توصیف، فصاحت، خبر، گزارش
  • روح الله نظری، مصطفی سلیمی فر، بهرام فتحی صفحه 155
    اسلام دارای سیستم و نظام خاص اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی است که برای تمام ابعاد و شئون زندگی فردی و اجتماعی قوانین خاصی دارد و غیر از آن را برای سعادت جامعه نمی پذیرد. این نظام بر اساس بینش ها و ارزش های ویژه ای استوار و هدفشان فراهم کردن زمینه مناسب برای دستیابی بشر به سعادت دنیوی و اخروی است. هدف این مقاله شناخت، بررسی و تجزیه و تحلیل اجزاء و نهادهای اصلی نظام اقتصادی، یعنی دولت و بازار است. تحلیل ویژگی ها و کارکردهای دولت اسلامی و بازار در عصر پیامبر (ص) و الگوی عملی آن حضرت از جایگاه مهمی در تاریخ اسلام و مسلمانان برخوردار بوده که کم تر بدان پرداخته شده است. پیامبر اسلام نخستین موسس و پایه گذار دولت اسلامی بود که از جمله اقدامات بنیادی و اصلاحی رسول خدا در زمینه اقتصادی، ایجاد و بازسازی بازارهایی بود که بیشتر در اختیار یهودیان مدینه قرار داشت. در نگاه رسول خدا (ص) انجام اصلاحات در نظام بازار، توجه و رسیدگی به امور بازاریان، و برخورد قاطع با متخلفان و گران فروشان، و نیز توجه به سرمایه های مردمی و به کارگیری آن ها با یک مدیریت صحیح و کارآمد در آباد ساختن زمین ها و توسعه امر تولید، توجه به اصل کوشش و تلاش و تحمل سختی ها می تواند در کندن ریشه فقر و نابرابری از جامعه مفید باشد. همچنین دولت اسلامی به طور طبیعی مسئولیت هدایت و نظارت بر بازار را نیز برعهده دارد.
    کلیدواژگان: دولت اسلامی، بازار، احتکار، پیامبر اسلام
  • محمد یوسفی جویباری، علی آراسته صفحه 197
    پس از انقلاب مشروطه کابینه هایی که روی کار آمدند به علل مختلف با مشکلات عدیده ای مواجه بودند به گونه ای که در طول 14 سال 51 کابینه و هر سه ماه یک کابینه میانگین تغییرات طی این دوره بوده که وضعیت خوبی را در دولت های اوایل مشروطیت بیان نمی کند. علل داخلی و خارجی گوناگونی در این بحران ها سهیم بودند.
    از نظر خارجی دخالت مستقیم و بی حد و مرز دولت های استعماری از جمله دخالت روسیه و انگلیس در کلیه امور داخلی ایران و تعیین نخست وزیران مورد نظرشان در جهت تامین منافع و خواسته هایشان کابینه ها را عملا به عنوان بخشی از ابزارهای اعمال حاکمیت استعمار در ایران بدل ساخته بود. با این وجود باید به عوامل داخلی نظیر تجربه نخست حکومت مشروطه و پارلمان، خودمحوری های شخصی و خانوادگی، گروه گرایی، ترجیح منافع خصوصی بر منافع عمومی و نابسامانی اشاره کرد. در نتیجه اقشار و گروه های مختلف نسبت به ساختار و عملکرد نظام مشروطه بدبین گردیده و بستر ذهنی و عینی ظهور یک دیکتاتور فراهم آمد. سرانجام رضاخان با اتکا به عوامل داخلی و خارجی و تا حدودی توانایی فردی توانست جریان حوادث را به نفع خویش به پایان برساند.
    در این مقاله سعی می گردد علل و علائم بحران داخلی و خارجی در کابینه های ایران از انقلاب مشروطه 1285 ش تا کودتای سوم اسفند 1299 ه.ش مورد بررسی قرار گیرد.روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و بر اساس منابع کتابخانه ای و آرشیوی می باشد.
    کلیدواژگان: انقلاب مشروطه، بحران، کابینه، انگلستان، روسیه، کودتای سوم اسفند، مجلس شورای ملی
|
  • Ahmad IBN Abdullah khajastani and taherian endevour for power gaining in neyshaboor
    Amir Akbari Page 1
    Khorasan was associated with relative quiet at half-century of taherian governance. by crash of this rule and neyshaboor occupation by yaaghoob make khorasan cities irregular and confused for few decades. advent of new claimant that each one intraduce self as taheri governance deputyship, was only for power acquisition and inheritance of taherian governance ahmad ibn Abdullah khajastani was of well known last commander of amir taheri, that serve to yaaghoob and by yaaghoob departure to sistan, introduce himself as taherian deputy ship. he fight once again with his competitors for self influence development in khorasan. successive conflicts abutalheh with khajastani and also mediation of hossein in taher, last survivor of taherian rule make irregular and confused conditions in khrasan. Efforts of any cliament for attracting attention of khorasans people and particularly neyshaboorian was only in security of their deputyship right in side of taherian. undoubted, good history of taherian governmentalism had such claims in side of khajestani. He called himself ahmad ibn Abdullah taheri for hearts attraction of khorasans people. But he canceled taherian name by extending his influence and mint self name undoubted, such approach extent claimants conflicts and finally lead to khajestani murder.
    Keywords: Taherian, ahmad Ibn Abdullah. Khajestani, yaaghoob, Khorasan
  • Leila Taghavi, Bahram Amani Page 21
    Iranian Shia commanders of Buveyhid was able to overcome the Abbasid caliphates of Baghdad more than a century. and they perform worthy services of the social, cultural and Intellectual in Iran and Iraq, and also provided Appropriate space for religious and academic activities of Shiites. at this time the great Shiite scholars such as Sheikh Mufid, Sheikh Sadough and seyed Mortazi were engaged in teaching. - In this paper, interactions governors Buveyhid with one of the largest Shiite scholars Sheikh Mufid' was studied, This study shows that on the one hand Sheikh as famous Shia scholar by holding discussant sessions, writing many books and educating students attempted for dynamics of Shiite jurisprudence and theology. On the other hand Depending on the time of He had a limited relationship and interaction with the rulers (They were a Shiite tendencies) he was in great standing with the some commanders of Buveyhid sucha zdaldvlh. But at the same time, sheikh mufid In the second half of his life,(Which coincides with weakness of Buveyhid Rulers and Abbasid power reorientation, and thus weaken the position of the Shiites) exiled Thrice following shia- sunni conflict.
    Keywords: Buveyhid, sheikh Mufid, Sunni –Shia conflict, Baghdad, interaction
  • Amir Temor Rafeyi, Mahbube Bemani Page 47
    Imaam Quli Khan (1613-1632), son of Allah Verdi Khan,was was one of the great men of Safavid Dynesty. He is first mention as governor of Lar in Fars in 1610. He succeeded his fader ss governor of Fars in 1613. BBeing in charge of the Safavids southern possesstions,Imam Quli Khan continued his Father,s policy of underminini the Portuguese position in The Persian Gulf. After the death of Abbas,the great king of Safavids,Imam Quli Khan found himself in disagreement with new favorites of Shah Safi, Abbas,s successor to the throne of Persia,and became marginalized, until he and his family were put to death at Safi,s orders and vast possessions converted into the crown domain in Khan was erected in 1633. Imam Quli Khan built a many places in Shiraz that the still many of them
    Keywords: Imam Quli Khan, Allahverdi Khan, Shah Abbas, Shah Safi, Portuguese
  • Ali Akbar Shahbadi Page 75
    Religiously, Iran in the Achaemenid period had Religious tolerance was manifested. At that time massacre and destruction were Assyrian kings honor, Achaemenid kings presented friendship and attention to human, to world, what related to their beliefs. Achaemenid inscription have explained events more, but they have not paid attention to common ordinary ceremonies and believe of Iranian and Achaemenid western satraps. So whit researches based on survey of historical sources and reports of ancient historian, the Zoroastrian position would be clarified among Achaemenid and their western satraps approximately. The findings of researches shows western satraps worshiped three essential Gods of the Avesta, Ahuramazda, Nāhīd and Mehr for the reason of being in harmony with their past Gods, having with political power and religious for bearance. Achaemenid religion has been studied by scholars in religion and history of Ancient Iran in plenty, but it has paid the fewer attention to the analysis of religious Position of western satraps in viewpoint of zoroastrian. This article dose research about religious system of the Achaemenid Empire with laying emphasis on Zoroastrian and its position in western satraps. In this way. It has been used of documents, remained sources and historical research methodology.
    Keywords: Zoroaster's religion, Ahuramazda, Magian, western satrapies, Iran, Achaemenid
  • Parisa Ghorban Nezhad Page 113
    The etiquette and manner as the part of cultural heritage, number the branch of historical identify that nation by holding help their national and religious indentify. They not only dont desist their beliefs but also transfer national and religious customs to future generation in during political and social evolution. The national and religious holidays as part of etiquette and manner is event and incident important historical illustrative, career values, beliefs, wishes, and ideals that in during history. They celebrate holidays in during history but ruler and government had different approach. In the second period of the abbasi caliphate (232-552 AD.AH), the holidays celebration manner is important and searchable issue. The survey show at all time nation have been held holidays but despite the limitation for religious minorities ruler favorers celebration in this paper
    Keywords: Fetr holiday_khadir e khom holiday_Ghetas_shanin_Noroz_abbasi caliphate
  • Auoob Mansuri Page 139
    In this article we tried to say: the Beihaghi history, beyond the colloquial sense about the history book, in fact is an expressive moral, social and literary book, and in addition to having the features of reports, newspaper and film composing, it is like a historical story and its a history of another kind. This article is ful of rhetoric and is a mirror of Beihaghi period. The Beihaghis excellent and quasi-cinematic descriptions is a place for contemplation. One of the most efficient and dramatic descriptions in Beihaghi history appears on «the gallows of Hasanak.» Beihaghi is awar of his moral duty, and his work is like an ethical book and his language is a courteous language, he does not use of discourteous words and makes decorous and trim sentences, the length and width he has given to his work, has broken the narrow frame of history and led his work to the realm of literature and novels. Beihaghi, with ambition, assiduity and patience in observing and recording the details and displaying the events and characterization and writing the dialogues and creating a sense of suspense in the audience, could write the first Persian historical novel with most central element, namely characterization.
    Keywords: history, story, moral, manner, drama, image, description, rhetoric news, report
  • Ruh Allah Nazari, Mostafa Salimifar, Bahram Fathi Page 155
    Islam has a particular social, economic and cultural system which contains special rules and regulations for all aspects of individual and social life and it does not accept anything apart from that for the welfare of society.These systems are based on the vision and a particular values and their aim would be preparing the base for achieving human to worldly and otherworldly happiness.This paper aims to identify, evaluate and analyze the components and the main entities of the economic system which includes the government and the market. Analysis of features and functions of Islamic government and market in the era of the Prophet and his practical model have had an important place in the history of Islam and Muslims which have been less addressed.Prophet Mohammad was the first founder of Islamic state and one of the drastic measures of the Messenger of Allah in economic field was the establishment and remaking markets that was mostly in authority of Medina’s Jews. In point of view of the Prophet reforming the market system, consideration to the merchant’s issues and encountering with perpetrators decisively, giving attention to the investment community and deploying them with an efficient management in building lands and development of productions and also paying attention to original attempt and tolerating of difficulties can be useful in destroying poverty and inequality of society. In addition the Islamic state is naturally responsible for directing and monitoring the Market.
    Keywords: Islamic state, market, Speculation, the prophet of Islam
  • Mohammad Yosofi Juibari, Ali Arasteh Page 197
    Cabinets that have reigned after Mashrute revolution faced with several problems for different reasons, such that 51 cabinets have reigned during 14 years and one in 3 months were average changes of period that indicates no good situation in early Mashrute. Several internal and external factors played role in these crisises. From external point of view, direct and unlimited involvements of colonical governments including Russia and England in all the internal issues of Iran and determining their intended prim minister in order to fulfill their profits and wants, practically, made cabinets as part of instruments of colonial authorship in Iran. Nevertheless, it should be mentioned to the internal factors like the first experience of Mashrute and parliamentary authorship, personal and familian ego- centrism, groupism, preference of private advantages to the public and disturbance as aresult, different classes and groups became pessimistic toward structure and performance of Mashrute system and prepar objective and subjective substract for emergence of a dictator. Finally Rezakhan could end the event flow infavor of himself relying on internal and external factors and partially personal abilities. In this article, it is attempted to examine internal and external crisises in Iranian Cabinets since Mashrute revolution in 1285 solar calendar to coupdetat of 3rd of Esfand in 1299 of solar calendar.the methodology is descriptive – analytic and based on library and archive method.
    Keywords: Mashrute revolution, crisis, cabinet, England, Russia, 3rd of Esfand coupedetat assembly