فهرست مطالب

مدیریت سازمان های دولتی - سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، بهار 1394)

فصلنامه مدیریت سازمان های دولتی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا اندام، آلیس خاچیان، مرتضی عسگری* صفحات 7-20

    تغییرات مداوم در محیط های آموزشی چالش مهمی برای مدیران به حساب می آید. مدیریت تغییر یکی از مهم ترین مباحث علم مدیریت است. هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر مدیریت تغییر در دانشکده های تربیت بدنی بود که به روش کیفی انجام شد. جامعه ی آماری، مدیران و اعضای هیات علمی دانشکده های تربیت بدنی دانشگاه های دولتی بودند که 13 نفر به روش گلوله برفی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختارمند بود. برای تجزیه و تحلیل متن مصاحبه ها از تحلیل محتوای قراردادی استفاده شد. پس از انجام تحلیل محتوا کدهای مستخرج به چند مفهوم اصلی تقسیم شدند به نحوی که 21 مفهوم مستخرج در سه درون مایه اصلی محیط درون سازمان، محیط برون سازمانی و فرآیند تغییر قرار گرفتند. روایی و پایایی پژوهش حاضر در چهار بعد اعتماد پذیری، انتقال پذیری، وابستگی و اتکا پذیری، تایید پذیری ریشه دارد. سه درون مایه اصلی استخراج شده به عنوان عوامل اصلی موثر بر مدیریت تغییر در دانشکده های تربیت بدنی شناخته شد. با توجه به نتایج پژوهش مدیران باید در جهت ایجاد تغییرات، برنامه ریزی مناسب انجام داده تا بتوانند در برابر تغییرات واکنش مناسب نشان دهند.

    کلیدواژگان: تغییر، مدیریت تغییر، دانشکده تربیت بدنی، فرآیند تغییر
  • مریم کریمی، سامره شجاعی* صفحات 21-40

    در چند سال گذشته تحقیقات زیادی در مورد رهبری پدرسالارانه و رابطه آن با متغیرهای گوناگون انجام شده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین رهبری پدرسالارانه و آوای کارکنان با تاکید بر نقش تعدیل کننده تسهیم دانش کارکنان شعب بانک صادرات استان گلستان می باشد. روش تحقیق مورد استفاده از نوع توصیفی، پیمایشی بوده و جامعه آماری تحقیق حاضر شامل کلیه کارکنان شعب بانک صادرات استان گلستان به تعداد 600 نفر می باشد. نمونه آماری متناسب با تعداد افراد جامعه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 234نفر به دست آمد. داده های تحقیق با روش کتابخانه ای و میدانی گردآوری شده و ابزار مورد استفاده پرسش نامه های استاندارد ویویان شر(2012)، پرسشنامه 5 گویه ای لاوسون (2002) و پرسشنامه استانداردکمال زهیر و همکاران(2012) بوده است. پایایی پرسش نامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفته اند. هم چنین جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار PLS استفاده شده است. نتایج نشان می دهد بین مولفه های رهبری خیرخواهانه و رهبری اخلاقی با آوای سازمانی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد ولی بین رهبری مستبدانه و آوای کارکنان رابطه معناداری وجود ندارد. هم چنین تسهیم دانش بین ابعاد رهبری پدرسالارانه و رهبری خیرخواهانه با آوای کارکنان نقش تعدیل کنندگی ندارد اما متغیر تسهیم دانش رابطه بین رهبری اخلاقی و آوای کارکنان را تعدیل می کند.

    کلیدواژگان: رهبری پدر سالارانه، تسهیم دانش، آوای کارکنان، بانک صادرات
  • رضا تقوایی، کرم الله دانش فرد* صفحات 41-57

    پژوهش حاضر با هدف ارائه مدل زیرساختی مدیریت منابع انسانی متناسب با دورکاری در سازمان های دولتی کشور انجام شده که از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات، توصیفی از نوع همبستگی است و بصورت پیمایشی انجام شده است. پژوهش مذکور از نوع طرح های تحقیق آمیخته اکتشافی است. از این رو، بخش اول پژوهش بدون طرح فرضیه انجام شد. جامعه آماری این تحقیق در مرحله اول (رویکرد کیفی) بیست نفر از خبرگان و نخبگان حوزه مدیریت شامل؛ مدیران با تجربه نظام اداری و اساتید مدیریت آشنا به موضوع دورکاری است که به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. از روش تحلیل مضمون برای تحلیل و کدگذاری مصاحبه ها، و به کمک نرم افزار MAXQDA2 انجام شده است. پس از دستیابی به مدل،در بخش کمی پنج فرضیه تعریف و برای آزمون آن ها پرسشنامه ای طراحی و در اختیار کارشناسان مسئول و مدیران صفی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی ریاست جمهوری قرار گرفت. با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری روابط بین عناصر مدل بررسی شد. نتایج نشان می دهد؛ تمامی فرضیه ها مورد تایید قرار گرفته و بین فرهنگ، فناوری و استراتژی رابطه مثبت و معنی داری برقرار است. بنابراین پیشنهاد می شود مدیران و دست اندرکاران نسبت به تقویت زیرساخت های لازم برای هر یک از مولفه ها با عنایت به مضمون های پایه و کدهای مستخرج از این پژوهش اقدام کنند و همچنین محققین آتی می توانند با اتخاذ رویکرد استراتژیک دامنه آزمون مدل زیرساختی مدیریت منابع انسانی دورکاری را از حیث موضوعی و موضعی در سازمان های دیگر گسترش دهند.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی دورکاری، استراتژی فناوری اطلاعات و ارتباطات منابع انسانی، مدیریت الکترونیک منابع انسانی، زیرسیستم های مدیریت منابع انسانی، زارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی
  • احمدرضا قاسمی*، محمدحسن ملکی، آصف کریمی صفحات 58-75

    مدیریت فرهنگی در سالیان اخیر از جمله مقولات جذاب و پرمخاطب از سوی پژوهشگران سازمانی محسوب شده است. به دیگر سخن سرمایه های فرهنگی، متضمن توسعه روابط پایدار و سازنده میان کشور ها، ملت ها و سازمان ها است. هدف از پژوهش حاضر تعیین اولویت های توسعه روابط برون سازمانی مبتنی بر تحلیل خوشه های فرهنگی است. به این منظور از ابزار های خوشه بندی سلسله مراتبی و فرایند تحلیل سلسله مراتبی بهره گیری شده است. داده های پژوهش از دو منبع نظرسنجی با فرایند تحلیل سلسله مراتبی از اساتید دانشکده مدیریت دانشگاه تهران و داده های ثانویه مرتبط با ابعاد ارزشی در مطالعات گلوب گردآوری شده است. نتایج پژوهش نشان از این امر دارد که ارزش های فرهنگی فاصله قدرت، عملکرد گرایی و جمع گرایی گروهی (خانوادگی)، واجد بالاترین میزان اهمیت در تعیین خوشه ها است. همچنین نتایج حاصل از خوشه بندی برخلاف نتایج مطالعات پیشین، موید همگرایی فرهنگی میان کشور های ایران، ترکیه، مراکش است. هرچند از دیرباز ارزش های فرهنگی عاملی در تقویت و توسعه روابط میان دولت ها، ملت ها و سازمان ها انگاشته شده اند؛ در توسعه روابط خارجی بایسته است به دیگر مولفه های نقش آفرین در توسعه سیاست خارجی ازجمله مولفه های سیاسی، اقتصادی، فناوری،... نیز توجه شود.

    کلیدواژگان: خوشه های فرهنگی، تحقیقات جهانی رهبری و فرهنگ سازمانی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، خوشه بندی سلسله مراتبی
  • محمدعلی سرلک، محمدحسین مقدسان* صفحات 76-90

    در ا مدل سازمان روایتگر در صنعت برق مورد ارزیابی قرار گرفته است. پژوهش از نوع بنیادی- کاربردی بوده و چهارده فرضیه برای این بررسی مورد مطالعه قرار گرفته اند. شرکت مادر تخصصی مدیریت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران (توانیر) به عنوان جامعه آماری انتخاب گردید، تعداد جامعه مورد نظر 183 نفر و نمونه آماری با استفاده از جدول مورگان، 150 نفر است. در این پژوهش ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه بوده و با استفاده از عوامل تعیین شده در مدل سازمان روایتگر، طراحی و اعتبار سنجی شد. پرسشنامه بصورت طیف لیکرت پنجگانه بوده و به منظور محاسبه پایایی آن از روش آلفای کرونباخ (0.83) استفاده شد. با آزمون فرضیات مشخص گردید که از بین چهارده رابطه موجود، دوازده رابطه از لحاظ آماری معنی دار و دو رابطه باقیمانده در سطح اطمینان 95 درصد معنی دار نیستند (فرضیه دوم؛ رابطه بین ساختار و فرهنگ با روابط سازمانی و فرضیه چهارم؛ رابطه بین ساختار و فرهنگ با ارزش ها)؛ به این ترتیب مدل آزمون شده سازمان روایتگر (مدل عملیاتی) ارائه می گردد. در پژوهش از آزمونهای تحلیل عاملی، تحلیل مسیر و معادلات ساختاری و رگرسیون استفاده شده و نرم افزارهای SPSS و لیزرل بکار گرفته شدند. در خاتمه پس از بحث و نتیجه گیری پیشنهادهایی که برآمده از نتیجه پژوهش هستند ارایه شده است.

    کلیدواژگان: سازمان روایتگر، صنعت برق، ساختار، مدل سازمان
  • فریدون احمدی، اسکندر شیرازی* صفحات 91-100

    این مقاله به بررسی ابعاد محیطی سازمان اداره کننده ضربه روحی سازمانی می پردازد. برای این کار ابتدا پرسشنامه طراحی شده به روش دلفی در بین بیش از 111 نفر از خبرگان شرکت کننده در پانل تخصصی توزیع شد و پس از تجزیه و تحلیل نتایج آن به کمک نرم افزار لیزرل، شاخص ها و مولفه های مورد نیاز به دور دوم راه یافته و در دوم از میان ابعاد محیطی پسشنهاد شده، مولفه های محیط فرهنگی، محیط سیاسی- قانونی، محیط اجتماعی، محیط فناوری، محیط اقتصادی، محیط فیزیکی، مسئولیت اجتماعی و اخلاقیات در دور اول دلفی تایید شدند و برای رتبه بندی شاخص های هر کدام، کلیه مولفه های تایید شده به دور دوم دلفی راه یافتند در دور دوم دلفی، مهم ترین شاخص های هر مولفه انتخاب شد و در نهایت، در دور سوم دلفی که به رتبه بندی مولفه های اثرگذار بر سازمان اداره کننده ضربه روحی تمرکز داشت، مشخص شد که دو مولفه مسئولیت اجتماعی و اخلاقیات، به ترتیب مهم ترین مولفه های سازمان مذکور می باشند. همچنین در پایان با استفاده از نرم افزار path analysis روابط بین متغیرها و تاثیر مستقیم و غیر مستقیم آنها بررسی شد که بر اساس نتایج اخذ شده از نرم افزار تحلیل مسیر مشخص شد مولفه های ابعاد محیطی دارای تاثیرگذاری مستقیمی به میزان 55/0 بر سازمان اداره کننده ضربه روحی در سازمان های دولتی دارد؛ در حالی که این متغیر دارای تاثیرگذاری غیر مستقیم بیشتر از تاثیر مستقیم و به میزان 11/ بر سازمان مذکور می باشد.

    کلیدواژگان: ضربه روحی، ضربه روحی سازمانی، سازمان اداره کننده ضربات روحی، ابعاد محیطی
|
  • Reza Andam, Alis khachian, Morteza Asgari * Pages 7-20

    Continuous changes at educational area are considered as an important challenge for managers. Change management is one of the important subjects in management science. The aim of present research is to study effective factors on change management at physical education faculty that was done in qualitative method. Statistical universe included managers and members of scientific mission in physical education faculty of public universities. Among them, 13 people were selected by snowball method. The tool for gathering data was semi-structured interview. To analyze interviews' contents, conventional content analysis was used. After analyzing contents, extracted codes were classified in different main concept so that 21 extracted concepts were categorized in three main themes including intra-organization environment, extra-organization environment and change process. Validity and reliability of the research were confirmed in four dimensions of trustability, shiftability, dependability and conformability. Three main extracted themes were known as effective factors on change management at physical education faculties. According to the results, managers should plan appropriately for making change to react changes properly.

    Keywords: Change Management, physical education faculty, change process
  • Maryam Karimi, Samereh Shajaee * Pages 21-40

    In recent years, researchers have discovered the importance of organizational voice in improving managerial decisions and also, the impact of paternalistic leadership on organizational voice. The aim of present research is to study the relationship between paternalistic leadership and organizational voice emphasizing on the moderate role of knowledge sharing of employees at branches of Saderat Bank in Golestan Province. Research method is descriptive, correlation survey one and statistical universe included all employees at branches of Saderat Bank that were about 600 ones. Statistical sample were calculated about 234 people proportionate to the number of the universe using Kerjesi and Morgan table by classified random sampling. Research data has been gathered through field and library method. The main means for gathering data was standard questionnaire. Validity of the questionnaire was confirmed by Cronbach's Alpha. In addition, to analyze data, structural equations modeling by PLS software has been used. Results showed that factors of benevolent leadership and ethical leadership have positive and significant impact on organizational voice but authoritarian leadership has no impact on organizational voice. Also, knowledge sharing does not moderate the impact of authoritarian leadership and benevolent leadership on organizational voice but it has the moderator role in impact of ethical leadership on organizational voice.

    Keywords: paternalistic leadership, Knowledge Sharing, employees' voice, Saderat Bank
  • Reza Taghvaee, Karamollah Daneshfard * Pages 41-57

    present research has been accomplished to present an infra-structural model of human resource management proportional to teleworking in the country's public organizations. It is an applied research in terms of purpose and considering data gathering method, it is a descriptive one and in correlation type and has been done in survey method. Present research is a kind of exploratory mixed research plans. Therefore, the first part of research has been done with no hypothesis. At the first phase, statistical universe of the research contains 20 of expert and elite people in management area including experienced managers of administrative system and management professors familiar to teleworking subject that were selected through snowball sampling method. Thematic analysis was used to analyze and coding interviews by MAXQDA2 software. After achieving the model, in quantitative part, five hypotheses were defined and to test them, a questionnaire was designed and distributed among responsible experts, line managers of ministry of cooperatives, labor and social welfare and also presidency human capital and management development department. Using structural equations modeling, the relationship between elements was studied. The results show that all hypotheses were confirmed and there is a significant and positive relationship between culture, technology and strategy. Thus, it is suggested to managers and in-charge people to take an action for strengthening necessary infrastructures for each elements regarding basic content and extracted codes of present study and in addition, future researchers can extend the test domain of teleworking human resource management infrastructural model in terms of subject and position in other organizations choosing strategic approach

    Keywords: Human resource management, human resource information, communicational technology, human resource electronic management, human resource sub-system, teleworking, ministry of cooperatives, labor, social welfare
  • Ahmadreza Ghasemi *, Mohammad Hosein Maleki, Asef Karimi Pages 58-75

    In recent years, cultural management has been considered as an appealing topic by organizational researchers. In other words, cultural capital involves development of constructive and permanent relationship among countries, nations and businesses. Present research aims to determine priorities of extra-organizational development based on cultural cluster analysis. For this purpose, hierarchy analysis process and hierarchy clustering tools have been utilized. Research data has been gathered through polling from professors of Tehran university management faculty with hierarchical analysis process and also secondary data related to value dimensions is prepared from club studies. Results indicated that cultural values of power distance, performalism and group (family) collectivism have the highest importance in cluster determination. In addition, on the contrary of results of former studies, clustering results was confirmatory to cultural convergence among Iran, Turkey and Morocco. Although, from a long time ago, cultural values are supposed to be factors in fortifying and developing relationships between governments, nations and businesses, In international relations other impressive factors should be considered such as political factors, economical factors, technology factors and …

    Keywords: cultural cluster, global research on leadership andorganizational culture, hierarchical analysis process, hierarchical clustering
  • Mohammad Ali Sarlak, Mohammad Hosein Moghaddasan * Pages 76-90

    In present paper, storytelling organization model has been evaluated in electricity industry. The research is an applied research and 14 hypotheses have been studied in this respect. Managers and experts of Tavanir Company (specialized holding company responsible for management of generation, transmission and distribution of electric power in Iran) were selected as statistical universe; the universe has a total population of 183 and statistical sample included 150 people selected by random sampling method and using Morgan table. In present research, the tool for gathering data was questionnaire that was designed and credit scored by using determined factors in storytelling organization model. The questionnaire was in the form of five-likert spectrum and its reliability was calculated as 0.83 by Cronbach's Alpha. Testing hypotheses specified that among 14 available relationship, 13 of them are significant statistically and one remain relationship is not significant at 95% confidence level (the second hypothesis: relationship between structure and culture and organizational relationships). In this manner, the examined model for storytelling organization (operational model) is presented. The results emphasized that to implement storytelling organization model in electricity industry, structure and culture should be charged to fortify their relationship with organizational relationship and values. In the research, factor analysis test, path analysis test and structural equations test and regression test have been utilized by SPSS and Lisrel software. At the end, some recommendations are offered based on the results.

    Keywords: storytelling organization, electricity industry, structure, organizational model
  • Fereydoon Ahmadi, Eskandar Shirazi * Pages 91-100

    Present paper is dealing with studying environmental dimensions of Trauma director organization. For this, the designed questionnaire by Delphi method was distributed among over 111 ones of participated experts at specialized panel, at first. After analyzing the results by Lisrel software, the required factors and index were selected for the second round and at the second raound, factors of cultural environment, legal-political environment, social environment, technology environment, economical environment, physical environment, ethics and social responsibility were confirmed at the first Delphi round. Ranking the indices of each of them, all confirmed factors were got to the Delphi second round. At that round, the serious important indices of each factor were chosen and finally, at the third Delphi round, that was concentrated on ranking the effective factors on trauma director organization, it was distinguished that social responsibility and also ethics are the important factors of the organization in a raw. In addition, using path analysis software, the relationship between variables and direct and indirect impact of them were examined and the results showed that environmental dimensions' factor have direct impact (55%) on trauma director organization in public sector while this variable has indirect impact and more than direct impact (/11) on the mentioned organization.

    Keywords: trauma, organizational trauma, trauma director organization, environmental dimension