فهرست مطالب

علوم تربیتی از دیدگاه اسلام - سال سوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار و تابستان 1394)

نشریه علوم تربیتی از دیدگاه اسلام
سال سوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار و تابستان 1394)

  • بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نیکو دیالمه *، منا افضلی قادی صفحات 5-33
    رفتار فرانقشی رفتاری است داوطلبانه و فراتر از شرح وظایف رسمی که به طور مستقیم به وسیله نظام پاداش رسمی سازمان شناسایی نمی شود. این پژوهش در پی شناسایی پیشایندهای بسترآفرین رفتار فرانقشی در سازمان های آموزشی از منظر قرآن کریم است. روش پژوهش بررسی اسناد و مدارک، و تحلیل محتوای کیفی به شیوه استقرایی قیاسی است. بدین منظور داده های لازم از قرآن کریم جمع آوری و مقولات (پیشایندها) معین شده است. بر اساس یافته های پژوهش پیشایندهای شخصیتی در سه سطح شناختی، عاطفی و رفتاری هستند، از جمله: درک حضور خدا و سیطره علم و قدرت او بر عالم، معادباوری و اعتقاد به ثبت اعمال و نظام پاداش، باور محدودبودن فرصت ها، داشتن اهداف متعالی، آزادگی و وابسته نبودن به دنیا، احساس مسئولیت در قبال دیگران، قدرت تحمل و شرح صدر، و اعراض از امور بی فایده. پیشایندهای سازمانی نیز (در دو سطح ارتباط با مدیر/ اعضای سازمان) شامل حاکمیت روابط عاطفی عمیق بر سازمان، الگوسازی مدیران، قدرشناسی از عمل کنندگان و تبدیل رفتار فرانقشی به رفتاری ارزشمند است.
    کلیدواژگان: رفتار فرانقشی، رفتار شهروندی سازمانی، پیشایندها، سازمان های آموزشی، قرآن کریم
  • سکینه سلمان ماهینی*، احد فرامرز قراملکی صفحات 35-57
    دیدگاه علامه طباطبایی در تفسیر مفهوم «شاکله» و الزامات تربیتی آن موضوع این نوشتار است. روش تحقیق تحلیلی- منطقی است و هدف آن دستیابی به نکات رهگشای تربیتی است. علامه طباطبایی در تفسیر شاکله دیدگاه ملکه انگاری را بر گرفته و سلامت نفس، رشد و کمال آن را در گرو شاکله دانسته است. بر پایه تفسیر وی، با شناخت شاکله، به مثابه زیرساخت و علت درونی رفتار، تربیت به منزله تغییر این زیرساخت تلقی، و تغییر رفتار از طریق آن جستجو می شود. توجه به این سطوح ناپیدای رفتار، برخلاف سنت رایج معطوف به تغییر ظاهری رفتار، نوعی ژرف نگری در تبیین رفتار و تغییر آن است که به اثربخشی تربیت می انجامد. علامه، با اثبات در حد اقتضاءبودن تاثیر شاکله در رفتار، شبهه جبری بودن رفتار را رد می کند و عمل برخلاف شاکله و تغییر آن را دشوار ولی ممکن می داند. وی با معرفی عوامل موثر در ایجاد شاکله روش و الگوی تربیت را نشان می دهد. دشواری شکل دهی ثانویه به شاکله به دلیل استحکام شاکله اولیه است تا حدی که جزئی از فرد می شود و مانع شکل گیری و حتی توجه به باورها و الگوهایی می شود که متعارض با خود است. عاملیت انسان مبین امکان و ضرورت تغییر، و شکل گیری آگاهانه و اختیاری ثانویه شاکله است. از آنجا که شیوه تغییر شاکله باید با نوع شاکله هر فرد و برحسب شخصیت او متناسب باشد، کثرت گرایی روش شناختی در تربیت ضرورت می یابد.
    کلیدواژگان: علامه طباطبایی، تفسیر المیزان، شاکله، زیرساخت رفتار، کثرت گرایی روش شناختی در تربیت
  • زهره موسی زاده*، فاطمه ملایم صفحات 59-73
    ابوزید بلخی حکیم، ادیب، فیلسوف، متکلم و اندیشمند مسلمان ایرانی است که در سده های سوم و چهارم هجری می زیست و برای اولین بار در کتاب «مصالح الابدان و الانفس» به بررسی موضوع بهداشت و سلامت روان در راستای بهداشت و سلامت جسم و تاثیرات متقابل آن ها بر یکدیگر پرداخته است. بلخی، در بیان اندیشه های خود در زمینه سلامت روان، متاثر ازآموزه های قرآنی و تعالیم دینی، سنت های حاکم بر نظام خلقت و هستی را به حکمت الهی و تدبیر امور عالم توسط خداوندنسبت داده است. وی به عنوان اولین روان شناس اسلامی، با استفاده از شیوه طب کل نگر و مکمل در به کارگیری رویکردهای روان درمانی، شناخت درمانی، روان شناسی فیزیولوژیک و تشخیص بیماری های روان تنی پیشگام بود. هدف از تدوین این مقاله با استفاده از روش اسنادی، شناسایی مفهوم، ماهیت، عوامل موثر و راه کارهای پیش گیری و مهار خشم از دیدگاه ابوزید بلخی است. نتایج تحقیق بیانگر آن است که ماهیت خشم از منظر این اندیشمند مسلمان شامل عارضه ای نفسانی است که از اندوه و غم نشات گرفته است و با نگرانی و دلهره خاتمه می یابد. ابوزید بلخی، منشا بیماری های عصبی و اختلالات روانی را در چهار نوع ناهنجاری هیجانی، شامل ترس و اضطراب، خشم و پرخاشگری، غمگینی (حزن) یا افسردگی، و وسواس طبقه بندی کرده و هم چنین عوامل برانگیزاننده و شیوه های پیش گیری و مهار خشم را به دو دسته بیرونی و درونی تقسیم نموده است و در این خصوص راه کارهای موثری را در قالب شیوه های کنترل شناختی، عاطفی و رفتاری ارائه کرده است.
    کلیدواژگان: ابوزید بلخی، سلامت روان، خشم، ماهیت، پیش گیری، کنترل، راه کارها
  • فریبا درتاج *، ذبیح الله اللهی صفحات 75-88
    این پژوهش به بررسی اثربخشی مراسم اعتکاف در سلامت روان و شادکامی دانشجویان می پردازد. روش پژوهش از نوع نیمه تجربی و از طرح های پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش را دانشجویان دانشگاه شهید باهنر کرمان در سال تحصیلی 92-93 تشکیل می دهند. نمونه پژوهش شامل دویست نفر از دانشجویان دختر (صد نفر شرکت کننده در مراسم اعتکاف و صد نفر غیرشرکت کننده) بوده که به صورت تصادفی انتخاب شده اند و با پرسشنامه (سلامت عمومی) GHQ-28 و پرسشنامه شادکامی آکسفورد قبل و بعد از مراسم اعتکاف مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-16 و با تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شده است. برای بررسی مفروضه های تحلیل کوواریانس از آزمون کولموگروف- اسمیرنوف برای بررسی نرمال بودن توزیع و از آزمون لوین برای بررسی مفروضه همگنی واریانس ها استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که مراسم اعتکاف باعث بهبود سلامت عمومی دانشجویان در گروه مداخله می شود و در کاهش اضطراب، افسردگی، علائم جسمانی و اختلال در عملکرد اجتماعی تاثیر بسزایی می گذارد و شادکامی را نیز افزایش می دهد. با توجه به نتایج به دست آمده در این پژوهش به طور کلی می توان گفت مناسک مذهبی و معنوی باعث ارتقای سلامت روان و افزایش نشاط و شادابی می شود.
    کلیدواژگان: اعتکاف، اضطراب، افسردگی، سلامت روان، شادکامی
  • علیرضا صادق زاده قمصری، معصومه رمضانی* صفحات 89-110
    برزینکا، از صاحب نظران برجسته عصر کنونی است که دیدگاه های وی در زمینه فلسفه تربیت، تربیت و به ویژه اهداف و ابزارهای تربیت، مورد توجه بسیاری از علاقمندان این حوزه قرار گرفته است. از سوی دیگر، یکی از اقدامات اساسی که اخیرا توسط وزارت آموزش و پرورش صورت گرفته است، توجه به اصلاحات تربیتی در نظام آموزش و پرورش می باشد که حاصل آن، تدوین مبانی بنیادین سند تحول نظام تربیت جمهوری اسلامی ایران است که توسط صاحب نظران عرصه تعلیم و تربیت تدوین و منتشر گردیده است. هدف از مقاله حاضر، بررسی و مقایسه اهداف تربیتی و چگونگی آن از دیدگاه برزینکا از یک سو و مبانی سند تحول بنیادین از سوی دیگر می باشد. بدین منظور، به بررسی دیدگاه های مذکور در زمینه اهداف تربیت و بازیایی شباهت ها و تفاوت های آن ها پرداخته شده است. برای بررسی تطبیقی دیدگاه های مورد نظر از روش تحقیق تطبیقی بردی استفاده شده است. نتایج پژوهش بیانگر این است که شبا هت هایی در دیدگاه های برزینکا و مبانی سند تحول در زمینه اهداف آموزشی وجود دارد؛ از جمله این که در هر دو مورد، فرد و جمع مورد توجه می باشند، اهداف تربیتی با سایر ابعاد اجتماع مرتبط است، جنبه های مختلف تربیت مورد توجه قرارگرفته است، و بهبود شخصیت فرد مورد نظر می باشد؛ تفاوت هایی نیز همچون تفاوت در توجه به بعد مذهبی اهداف تربیت، تفاوت در میزان تاکید بر فرد و اجتماع، تفاوت در میزان تاکید بر انتخابی یا الزامی بودن اهداف تربیت، و تفاوت در توجه به بعد زیبایی شناختی تربیت به چشم می خورد.
    کلیدواژگان: تربیت، اهداف تربیت، مبانی نظری سند تحول بنیادین، برزینکا
  • ابوالفضل غفاری، ملیحه رجایی* صفحات 111-135
    این مقاله به بررسی مبانی فلسفی و روان شناختی برنامه های درسی انسان گرا می پردازد. روش پژوهش تحلیل استعلایی است. پس از بررسی آرا و نظریات برنامه ریزان درسی برجسته انسان گرا (نظیر گزدا، پرکی، واینشتاین و سیمون و راث) مشخص شد که ایشان از لحاظ فلسفی تحت تاثیر فلاسفه وجودگرا و از لحاظ روان شناختی تحت تاثیر روان شناسان انسان گرا بوده اند. همچنین به این نتیجه رسیدیم که وجه اشتراک فلاسفه وجودگرا، روان شناسان انسان گرا و برنامه ریزان درسی انسان گرا اهمیت و ارزشی است که برای انسان، آزادی و خودآگاهی و مسئول بودن او قائل هستند. رویکرد انسان گرایی به تکریم انسان و تاکید بر اختیار و آزادی او برای رشد و شکوفایی پرداخته است که در این موارد مطابق با دیدگاه اسلامی است، ولی به دلیل ترک ولایت خداوند و اصالت دادن به انسان دنیوی در تضاد با فرهنگ اسلامی است. با این حال، توجه به این نوع رویکرد در برنامه درسی کشورهای اسلامی به دلیل تاکیدی که بر منزلت انسان و انتخاب ها و آگاهی های او دارد، با در نظر گرفتن ملاحظات، قابلیت هایی برای گنجاندن آموزه های آن در برنامه درسی دارد.
    کلیدواژگان: انسان گرایی، برنامه درسی، اگزیستانسیالیسم، اسلام
  • پروین احمدی، معصومه آهویی* صفحات 137-153
    آموزش و تربیت نیروی انسانی متخصص و مورد نیاز جامعه از رسالت ها و کارکرد های اصلی دانشگاه و آموزش عالی است. دستیابی به این هدف تا اندازه زیادی به عملکرد آموزشی استادان بستگی دارد. با توجه به نقش مهم و محوری استادان در کیفیت و توسعه دانش، ارزشیابی و بهبود کیفیت مستمر تدریس استادان در بیش تر کشورها از جمله ایران مورد توجه بسیار قرار گرفته است و همه ساله منابع انسانی و مادی زیادی در دانشگاه ها صرف ارزشیابی آموزش توسط فراگیران می شود. در این روش، فراگیران استادان خود را در قالب مجموعه ای از معیارها و رفتار ها که نمایانگر تدریس موثر است، ارزیابی می کنند. از جمله عوامل مهم و اساسی در اثر بخشی نتایج این نوع ارزشیابی، میزان روایی ابزار ارزشیابی است. مقاله حاضر با هدف کمک به به سازی ابزارهای یاد شده، با استفاده از روش توصیفی تحلیلی به بررسی یکی از ابزار های ارزشیابی پرداخته است. نتایج پژوهش نشان می دهد، ابزار طراحی شده متکی بر رویکرد آموزشی روشن و دقیقی نیست و حاوی گویه های مبهم و گیج کننده است؛ زیرا فعالیت های مهم آموزشی هم چون روش تدریس و روش ارزشیابی به خوبی تعریف نشده است.برای اصلاح و به سازی کیفیت این ابزار، بهبود و افزایش آگاهی طراحان این ابزار از رویکرد های جدید یادگیری پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: ارزشیابی آموزشی، استادان دانشگاه، فراگیران، کاربرگ ارزشیابی
|
  • Nikoo Dialameh*, Mona Afzali Qadi Pages 5-33
    Extra-role behavior is a voluntary behavior that goes beyond the formal expectations of the role and is not identified directly by the formal reward systems of organizations. The goal of this research was to identify the Preparatory antecedents of extra-role behavior in educational organizations from the viewpoint of holy Quran. The method was examination of evidences and documents and analysis of qualitative content by the inductive-deductive method. Accordingly, the required data had been collected from holy Quran and the categories (antecedents) had been determined. According to research findings characteristic antecedents are at three levels including: cognitive, affective and behavioral. Believing to God and predominance of His knowledge and power over the world, believing to resurrection and recording of actions and rewarding system, believing to limitation of opportunities, having transcendental goals, freedom and lack of dependence to the world, responsibility toward others, tolerance power and Breadth of heart and ignoring useless affairs. Organizational antecedents at two levels of contact with manager and organization personnel including: Domination of deep affective relationships in organization, modelling of managers, appreciation of performers and esteeming extra-role behavior.
    Keywords: Extra, role behavior, organizational citizenship behavior, antecedents, educational organizations, holy Quran
  • Sakineh Salman Mahini*, Ahad Faramarz Gharamaleki Pages 35-57
    Analysing Allamah Tabatabaee’s view on the interpretation of ‘’shakeleh’’ and its educational implications (requirements) is the subject of this paper. The purpose of this research was gaining some educational key points that have been sought through logical-analytical methodology. According to this research, Allamah Tabatabaee interprets ‘’shakeleh’’ as ‘malakeh’(character). He recognizes ‘’shakeleh’’ as the sub-structure and internal cause of behaviour, and claims that the health and growing of the ‘soul’ is due to it. So he defines education as changing this sub-structure. Allamah’s this deep view is opposite to those current views that simply seek education through changing only apparent layers of behaviour and not the whole sub-structure of behaviour. Allamah proves that the effect of shakeleh on behaviour is only demand, and not compulsion. He says that although acting contrary to shakeleh and changing it is very hard, it is possible to achieve. He shows a model and a method of education by introducing the effective elements that form shakeleh. The difficulty of shakeleh reformation is due to firmness of primary shakeleh that makes it as a part of human’s personality to some extend that prevents of notice to any opposite belief. Human agency implies possibility and necessity of reformation of shakeleh with freewill and consciousness. Because methods of reformation must be suitable to any shakeleh, methodical pluralism in education would be necessary.
    Keywords: Allamah Tabatabaee, Al, Mizan Commentary, shakeleh, sub, structure of behaviour, methodical pluralism in education
  • Zohreh Mousazadeh*, Fatemeh Molayem Pages 59-73
    Abu Zeyd Balkhi, the Iranian Muslim scholar, theologian and philosopher, who lived in third and fourth Hijri Centuries, is the first scientist who studied the interplay between the mental hygiene or health and the body hygiene or health. He reported his findings and opinions in his book “Masalih Al-abdan va Al-anfos”. Balkhi has attributed the orders of creation and universe to the wisdom of God and this because of influences of Quran, and religious teachings on his research and ideas. He, as the first Islamic psychologist, was a pioneer in implementing psychotherapy, cognitive therapy, and physiological psychology to diagnose and treat psychosomatic illnesses. The purpose of this paper is to use a documentation method and study the concept, modality, causes, and prevention methods of anger, from the point of view of Balkhi. The results show that modality of anger, according to Balkhi, includes a sensual disorder which originates from grief and sorrow, and ends with anxiety. Abu Zeyd Balkhi classifies the causes of neurotic and psychological illnesses into four anomalies: emotional which includes fear and anxiety, anger and aggression, sadness or depression, and obsession. He considers the causes and also the management methods of anger as two different internal and external types, and accordingly proposes effective solutions based on cognitive, emotional, and behavioral control.
    Keywords: Abu Zeyd Balkhi, mental health, anger, modality, prevention, control, solution
  • Fariba Dortaj*, Zabihollah Allahi Pages 75-88
    This study aims to consider the effectiveness of secretion ceremony on student’s mental health and happiness. research method was a semi-experimental and a pre-test and post-test study with the control group. Statistics population of the study were organized by the students of the Bahonar University of Kerman in the years 2013-14. The study samples included 200 of girl students of Bahonar University (100 participating the secretions ceremony and 100 non-participant) who were selected randomly. The participants were given Oxford Happiness Questionnaire and GHQ-28 before and after the Secretion Ceremony. The data were analyzed by the software SPSS-16 and covariance analysis. in order to consider the covariance analysis assumptions the Kolmogorov-Smirnov test was used to consider normal distribution and in order to consider assumption of homogeneity of variances the Levine test was used. The results showed that the secretion ceremony improved the student's general health in the intervention group. Also, the results showed the effectiveness of secretion ceremony in reduction of anxiety, depression, physical symptoms and social dysfunction and increased the happiness. According to the present results, it can be said generally, that religious and spiritual rites promote mental health and increase vitality and exhilaration.
    Keywords: Secretion, Anxiety, Depression, Mental Health, Happiness
  • Alireza Sadeghzadeh Ghamsary, Masomeh Ramezani* Pages 89-110
    Berezinka is one of the contemporary theorists on education whose views on philosophy of education, education and most important of all, the goals and tools of education have drawn the attention of experts. On the other hand, one of the fundamental steps that has recently been taken by the Iranian Ministry of Education is reformation of the educational system which resulted in the formation of theoretical premise of the fundamental reform of the formal general education system of Islamic republic of Iran at the hands of educational thinkers. The purpose of this article is to analyze and compare Brezinkas point of view on educational goals with the fundamental reform of the Iranian educational system. To this end, the author has studied the aforementioned views and then clarified their differences and similarities. Beredy’s comparative methodology is utilized for the comparison of these two views. The finding indicates that there are similarities between Brezinka’s views and the fundamental principle of the Iranian educational reform regarding educational objectives in that both individuals and society are taken into consideration. Educational goals/ are related to other dimensions of society and different aspects of education are taken into consideration such as improvement of individual character. Moreover, some differences exist when focusing on religious dimensions of educational objective, the individual and society, compulsory and optional objectives of education, as well as the aesthetic aspects of education.
    Keywords: education, educational objective, the theoretical principle of fundamental reform, Brezinka
  • Abolfazl Ghaffari, Maliheh Rajayi* Pages 111-135
    The present paper is dealing with the philosophical-psychological and humanistic education programs through a transcendental analysis. Reviewing the views of the best humanistic programmers (including Gazda, Pereki, Vinestain, Simon, and Russ), it is revealed that their philosophical views are under the influence of the existentialism and their psychological views are rooted in humanistic psychology. Also, it comes to this conclusion that the mutual point of all three existential philosophers, humanistic psychologists and humanistic education programmers is their respect to human, freedom, self-consciousness and responsibility. The humanistic approach is dealing with respecting human being and emphasizing on her freewill and freedom for the aim of her growth and flourishing. This very aim is coordinated with the Islamic views. However, as a result of abandoning God’s authority and considering this worldly human as the origin, it is in contrast with Islamic culture. Since, the humanistic program has been emphasizing on human's statues, choices and knowledge, it has the capacity to be used in Islamic countries as well.
    Keywords: Humanism, Education Program, Existentialism, Islam
  • Parvin Ahmadi, Masoomeh Ahooee* Pages 137-153
    Teaching and training specialized people in society are the prime goal of universities and educational institutions. Achieving this goal is highly dependent on teacher's educational performance. Taking into consideration the key and vital role of instructors in the quality and improvement of knowledge, steady evaluation of teaching performance has been the centre of attraction. Every year large sums of money and human resources are being spent at universities for teaching evaluation. Through descriptive and analytic study the present article attempts to develop a model for developing a comprehensive evaluation system. The study shows that current evaluation system and approaches lack accurate pedagogical construction and some ambiguities still remain. More over the disciplinary differences have affected educational, teaching, and evaluation system. To modify and develop the quality of teacher's performance and evaluation, some pedagogical experts and evaluators who are aware of modern approaches are needed.
    Keywords: Educational evaluators, university instructors, students, evaluation questionnaire