فهرست مطالب

مجله روانشناسی نظامی
پیاپی 6 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/06/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • خدابخش احمدی، هادی عبدالملکی، شیما شهیاد، هما صدقی جلال صفحات 1-10
    مقدمه
    با توجه به استفاده روزافزون نوجوانان از اینترنت و از سویی دیگر تلاش بسیج برای مصون بخشی آنان از آسیب های تهاجم فرهنگی و اخلاقی ناشی از آن، پژوهش حاضر درصدد بررسی مقایسه ای چگونگی استفاده از اینترنت در بین دانش آموزان عضو و غیر عضو بسیج بر آمده است.
    روش
    در این پژوهش همبستگی، تعداد 4155 نفر از دانش آموزان دختر و پسر دبیرستانهای سراسر کشور در دو گروه عضو و غیر عضو بسیج به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات عبارت بود از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه چگونگی استفاده از اینترنت و آزمون اعتیاد به اینترنت.
    نتایج
    نتایج نشان داد که در بین دانش آموزان عضو بسیج میزان استفاده روزانه بیشتر و میزان نظارت خانوادگی کمتر است. از سویی دیگر میزان استفاده نامناسب از اینترنت از قبیل دوستیابی اینترنتی، چت، مشاهده آهنگ و عکس و فیلم با محتوای جنسی در بین دانش آموزان پسرعضو بسیج کمتر از سایرین است. همچنین بین مدت عضویت در بسیج و چگونگی استفاده از اینترنت رابطه همبستگی معکوس وجود دارد و این میزان در موارد میزان چت، مشاهده عکس و فیلم با محتوای جنسی در سطح p≤0.05 معنی دار است.
    بحث: می توان نتیجه گرفت که مدت عضویت در بسیج موجب کاهش استفاده آسیب زا از اینترنت می شود و صرف عضویت اولیه در بسیج عامل بازدارنده از آسیب ناشی از استفاده از اینترنت نیست.
    کلیدواژگان: اینترنت، اعتیاد، نوجوان، بسیج، دانش آموز، چت، فضاهای مجازی
  • مهدی علی محمدی، فرامرز سهرابی، ابوالفضل کرمی صفحات 11-20
    مقدمه
    با توجه به اینکه حفظ آمادگی و سلامت جسمانی و روانشناختی پرسنل نظامی و سربازان، در محیط های نظامی اهمیت فراوانی دارد. هدف اصلی پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش دلگرمی بر کاهش افسردگی سربازان بود.
    روش
    طرح تحقیق حاضر از نوع نیمه آزمایشی با گروه کنترل و پیش آزمون - پس آزمون بود. جامعه ی آماری این پژوهش کلیه سربازان وظیفه ای بودند که حداقل دارای مدرک دیپلم و درجه گروهبان سومی بوده و در ماه های پایانی سال 1388 و بهار 1389، مشغول به انجام خدمت وظیفه عمومی بوده و در فاصله سنی 26-18 سال قرار داشتند. 40 نفر از سربازان وظیفه ای که در آزمون افسردگی بک1 نمره 19 تا 29 (افسردگی متوسط تا افسردگی شدید) را دریافت کردند، به صورت تصادفی انتخاب، و باز به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (20 نفر) و کنترل (20 نفر)گذاشته شدند. سپس گروه آزمایشی تحت 10 جلسه آموزشی دلگرمی بصورت گروهی قرار گرفتند(دو جلسه 90 دقیقه ای در هر هفته). علائم افسردگی هر دو گروه قبل و بعد از برنامه آموزشی مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    داده های پژوهش نشان داد که آموزش دلگرمی به صورت گروهی، علائم افسردگی را در گروه آزمایشی به طور معناداری بیشتر از گروه کنترل کاهش داد.
    بحث: تاثیر برنامه آموزشی گروهی دلگرمی در کاهش علائم افسردگی سربازان حائز تلویحات نظری و عملی مهمی است که مراکز مشاوره و درمان می توانند از این شیوه در جهت کاهش علائم افسردگی استفاده کنند.
    کلیدواژگان: آموزش دلگرمی، افسردگی، سرباز
  • محمد دانشمندی، زهرا حاجی امینی، امین اجلی، عباس عبادی، فریال خمسه، علی نوروی کوشالی، محمدباقر حبی صفحات 21-31
    مقدمه
    نوجوانان به دلیل گذر از مرحله بلوغ، از نظر بروز واکنش های هیجانی جزء حساسترین و آسیب پذیر ترین اقشار جامعه محسوب می شوند. توجه به دوران بلوغ و اهمیت آن، تشخیص و درمان زودرس عواقب ناشی از این دوران ضروری به نظر می رسد. بر همین اساس این مطالعه با هدف ارتباط سنجی میزان واکنش های هیجانی با عوامل جمعیتی دانش آموزان پسر مقطع راهنمائی یکی از شهرک های نظامی شهر تهران انجام گرفته است.
    روش
    در یک مطالعه توصیفی- مقطعی،کلیه دانش آموزان پسر راهنمایی مدارس دولتی یکی ازشهرک های تابعه تهران به تعداد 172نفر مورد بررسی قرار گرفتند و واکنش های هیجانی (افسردگی، اضطراب و استرس) آن ها توسط پرسشنامه DASS21 اندازه گیری شد. سپس داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS17 و آزمون های آمار توصیفی پارامتریک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    یافته های مطالعه نشان داد که 5/ 54 % دانش آموزان استرس در حد متوسط و 7/ 18 % استرس شدید داشتند. در زمینه اضطراب نیز 5/ 39 %متوسط و 6/ 10 %دارای اضطراب شدید بودند. همچنین از نظر افسردگی 3/ 49 % متوسط و 2/ 14 % افسردگی شدید را نشان دادند. از مشخصات دموگرافیک مطالعه شده فقط بطور مستقیم بین سن پدر با میزان واکنشهای هیجانی و ارتباط با پدر و علاقه به مراسم مذهبی بطور معکوس ارتباط معنی دار آماری دیده شد(05/ 0>p).
    بحث: با توجه به شیوع افسردگی، اضطراب و استرس در نوجوانان و احتمال تشدید این واکنش ها در دوران مسئولیت پذیری جوانی، ضروری است ضمن انجام غربالگری و مطالعات جامع تر در این زمینه، تدابیر لازم از جمله تقویت میزان ارتباط با پدر و یا ایجاد زمینه علاقه به مراسم مذهبی جهت کنترل یا کاهش این واکنش ها در مدارس بخصوص بدلیل بحران دوران بلوغ در مقطع راهنمایی اندیشیده شود
    کلیدواژگان: استرس، اضطراب، افسردگی، نوجوانان پسر، مشخصات جمعیتی
  • امیرمحسن راه نجات، قباد بهامین، سید رضاسجادیان، وحید دنیوی، فرشاد نجفی پور*، پرویز دباغی، اسفندیار آزاد مرزآبادی صفحات 33-42
    مقدمه
    این پژوهش با هدف بررسی شیوع اختلالات روانی در کارکنان یگان های زمینی یکی از نیروهای نظامی در سطح استان تهران انجام گردید. وجود کارکنان مبتلا به بیماری های روانی که در سطح یگان شناسایی نشده اند نه تنها می تواند عملکرد یگان و ماموریت آن را با مشکل مواجه سازد بلکه همه ساله هزینه های گزافی را بر نیروهای مسلح یک کشور تحمیل می نماید، بنابراین شناسایی آنها از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی و همه گیرشناسی است و به صورت مقطعی در سال 1387 انجام شد. 975 نفر آزمودنی این پژوهش با روش نمونه برداری خوشه ایاز 6 مرکز نظامی مستقر در تهران بطور تصادفی انتخاب شدند و با استفاده از پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی محقق ساخته و پرسشنامه (SCL-90-R) مورد بررسی قرار گرفتند.
    نتایج
    یافته ها نشان داد، شیوع انواع علائم مرضی بر اساس شاخص نشانگان عمومی(GSI)پرسشنامهSCL 90، 35.5 درصد بود. به این صورت که از 975 آزمودنی346 نفر مشکوک به اختلال روانی تشخیص داده شدند. افکار پارانوئید و اختلال جسمانی کردن به ترتیب با 5/ 15و4/ 15درصد شایع ترین اختلالات روانی در بین آزمودنی های مورد پژوهش بود. همچنین نتایج حاکی از آن بودند که میزان شیوع انواع علائم مرضی در کارکنان گروه سنی 30-20 سال، کارکنان دارای مدرک تحصیلی لیسانس و بالاتر، افسران جزء، کارکنان متاهل، کارکنان رسته های رزمی و عملیاتی بیش از گرو ه های دیگر بود.
    بحث: با توجه به یافته های این مطالعه، اهمیت انجام ارزیابی های روانشناختی سالیانه، شناسایی دقیق کارکنان نظامی در معرض خطر و ارائه به موقع خدمات بهداشت روانی به آنها بیش از پیش برجسته می گردد. بنابراین ضرورت دارد که فرماندهان و مدیران ارشد نظامی، برنامه های عملی و اجرایی مدونی در زمینه تسهیل دسترسی کارکنان نیروهای مسلح به خدمات بهداشت روان داشته باشند.
    کلیدواژگان: همه گیرشناسی، شیوع، اختلالات روانی، پرسشنامه چک لیست نشانه های 90 گانه
  • محمدباقر حبی، رضا شریفی، محمدعلی نایینی صفحات 43-52
    مقدمه
    هدف از اجرای این پژوهش بررسی نقش بسیج در فرهنگ سازی و پیشگیری از سوء مصرف مواد مخدر است.
    روش
    روش تحقیق توصیفی، تحلیلی است. حجم نمونه تعداد 5005 نفر است که به صورت خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده اند. اطلاعات با تحلیل واریانس یکطرفه، آزمون مقایسه میانگین های مستقل (تی) و آزمون مقایسه فراوانی ها(خی دو) مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفته است.
    نتایج
    نمونه مورد بررسی ضرورت مشارکت بسیج را 5/ 32 درصد در حد زیاد و خیلی زیاد ارزیابی کرده اند. 2/ 39 درصد تمایل همکاری خود را در حد زیاد و خیلی زیاد ارزیابی کرده اند. 48 درصد میزان آمادگی خود را برای ایفای نقش در حد زیاد و خیلی زیاد ارزیابی کرده اند. 44 درصد میزان آمادگی پایگاه های بسیج را در حد زیاد و خیلی زیاد ارزیابی کرده اند. 40 درصد افراد مهمترین مانع بسیج را ضعف حمایت های قانونی دانسته اند. 44 درصد مهمترین عامل موفقیت بسیج را گستردگی نیروهای بسیجی در تمامی نقاط کشور دانسته اند.
    بحث: بسیج با تدوین قوانین حمایتی، برنامه ریزی، آموزش و اطلاع رسانی صحیح و به موقع و تامین نیروی متخصص می تواند در فرهنگ سازی و پیشگیری از سوء مصرف مواد مخدر ایفا گر نقش باشد.
    کلیدواژگان: بسیح، فرهنگ سازی، پیشگیری اعتیاد
  • محمدحسین علیخانی صفحات 53-67
    مقدمه
    کارهای خوب و بزرگ فقط با انگیزه های ممتاز و قوی انجام می گیرد1. وجود موانع گوناگون می تواند میزان انگیزه و تلاش برای رسیدن به نتایج مطلوب را کاهش دهد.در این پژوهش انگیزه های تحصیلی دانشجویان وعوامل موثر برآنها در مجتمع دانشگاهی امیرالمومنین(ع) مورد بررسی قرار گرفت.
    روش
    این پژوهش با استفاده از روش های تحقیق توصیفی و کیفی انجام شد. از میان جامعه آماری دانشجویان در مرحله اول 271 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای؛ ودر مرحله دوم 50 نفر به صورت هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارها پرسشنامه محقق ساخته و مصاحبه نیمه سازمان یافته بودند که روایی محتوایی پرسش نامه از سوی خبرگان تایید و اعتبار آن از طریق آزمون کرونباخ 91 /0 محاسبه گردید. روایی و اعتبار مصاحبه ها نیز با روش های کیفی تایید شد. داده های کمی با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و استنباطی و یافته های کیفی مطابق فنون پژوهش های کیفی تحلیل گردید.
    نتایج
    مهمترین انگیزه های دانشجویان در زمینه های رشد و پیشرفت، کمال خواهی و علائق بوده است. انگیزه های اجتماعی و احترام در حد متوسط و انگیزه های شغلی و مقابله، پایین تر از متوسط بوده است. رابطه بین انگیزه های تحصیلی با متغیرهای تاهل، دوره تحصیلی، سن و سابقه از لحاظ آماری معنادار بوده است. انگیزه های دانشجویان دانشکده های مختلف تفاوت معناداری نداشته، اما انگیزه های دانشجویان کارشناسی نسبت به سایر دانشجویان قوی تر بوده است.
    بحث: بر اساس یافته ها برخی از ویژگی های دانشجویان، برنامه های آموزشی، موضوعات درسی، روش تدریس اساتید، کیفیت روابط ومناسبات، امکانات آموزشی و غیر آموزشی بر انگیزه های تحصیلی دانشجویان تاثیرگذار بوده اند.
    کلیدواژگان: انگیزه تحصیلی، انگیزه های کمال خواهی، احترام، پیشرفت، علائق و مقابله
  • اکرم پرنده، احمد ایزدی، عباس عبادی، مجتبی قنبری، اشرف محمدی صفحات 69-78
    مقدمه
    امروزه سازمان های موفق دارای کارکنان توانمند و متعهد هستند و بطور مرتب سیستم ها و فرآیندهای کاری را بهبود می بخشند. با تغییر و تحولات گسترده در حوزه اقتصاد، سلامت و مدیریت، پارادایم های جدیدی ازقبیل خودکنترلی، همکاری و مشارکت، یکپارچگی زندگی کاری و معنوی در سازمان ها مطرح گردیده است. موضوع تعهد سازمانی و معنویت در سازمان مهم می باشد. لذا این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین هوش معنوی و تعهد سازمانی مدیران پرستاری انجام گردیده است.
    روش
    این پژوهش از نوع توصیفی – مقطعی در سال های 90- 1389 انجام شد.جامعه ی مورد مطالعه 5 بیمارستان نظامی شهر تهران که بطور تصادفی انتخاب و تعداد 133 نفر ازکلیه مدیران پرستاری، سوپروایزرها و سرپرستان بخش های درمانی بیمارستانها،به صورت سرشماری وارد مطالعه شدند.ابزارگرد آوری داده ها، پرسشنامه 3 قسمتی حاوی مشخصات فردی، هوش معنوی و تعهد سازمانی بود. کلیه داده ها در نرم افزار spss 16 با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی (میانگین، انحراف معیار و آزمون مجذور کای، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی ساده) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج مطالعه نشان دادکه7 /82 درصد از مدیران پرستاری از هوش معنوی بالا و 2/ 96 درصد از تعهد سازمانی متوسطی برخوردار بودند. آزمون همبستگی بین ابعادهوش معنوی(تجارب معنوی و بخشش) و تعهد سازمانی ارتباط معنی داری را نشان داد(p<0/05). بحث: در پرستاری تجربه معنویت مدیران باعث ایجاد یک فضای مراقبت معنوی برای بیماران خواهد شد،لذا پیشنهاد می شود که مدیران به تقویت جنبه های معنویت در محیط کارتوجه بیشتری نمایند.
    کلیدواژگان: معنویت، هوش معنوی، تعهد سازمانی، مدیران پرستار
|
  • Pages 1-10
    Introduction
    The purpose of the present research was to compare internet use between Adolescence Basij member and Non-Member. Methode: In this correlation research، 4155 high school students (boys and girls) were chosen country-wide in a multi-stage cluster sampling. Data collecting instruments were internet addiction and internet use questioners.
    Results
    Results showed family’s controls were lowest and use of the internet was highest among Basij member. So، the inappropriate use of internet such chatting، downloading porn film and picture and music were lower among boyes than others. Also there was negative correlation between quality of internet using and Basij members. This significant correlation was in respect of the amount of chatting، secret downloading seeing pictures and films secretly and Internet befriending (p<0. 05). It mean that، duration on Baij membership meaningful reduce the chat and watching the porno film and pictures.
    Discussion
    it can be concluded duration of Basij members reduces harmful use of internet and only Basij members cannot inhibit losses arising from the use of the internet.
    Keywords: Basij, internet, Addiction, Adolescence, students, chat, virtual space
  • Pages 11-20
    Introduction
    Maintain physical health and psychological readness، and given that military personnel and soldiers in military environment is very important. The main purpose of this research was to determine the effectiveness of encouragement training in alleviating depression among soldiers.
    Method
    The design of research from the type semi experimental، was fulfilled in control group and with pretest-post test. The population of this research were all conscript soldiers that at least hold diplomas and degrees at third sergeant and between 18-26 years of age. 40 conscripts who received scores of 19 to 29 (moderate to severe depression) in the Beck Depression Inventory were selected randomly and inserted randomly in two experimental (20) and control (20) groups. The experimental group received 10 sessions of group encouragement training (two sessions of 90 minutes in week). Symptoms of depression in both group was evaluated before (pre test) and after (post test) of the intervention program. Research data analyzed using Covariance analyze method.
    Results
    Findings of the present study indicated that group encouragement training program reduced the symptoms of depression in the experimental group significantly more than control group.
    Conclusion
    Effectiveness of group encouragement training program in alleviating soldier`s depression needs more theoretical and practical implications that are discussed here.
    Keywords: Encouragement training, Depression, Soldier
  • Pages 21-31
    Introduction
    The transition from juvenile stage due to puberty، the most sensitive part and the most vulnerable segments of society and some reactions as emotional stress and anxiety and depression and mental health problems from this study are also in order to review the Relationship between demographic factors and emotional relations in middle school boys in the military Town of Tehran.
    Method
    A descriptive study - cross-sectional، all son students to one of the towns public schools affiliated to Tehran Total 172 students were measured their emotional reactions (depression، anxiety and stress) by DASS21questionnaire and then the data using SPSS17 software test and Were analyzed by parametric statistical tests.
    Results
    The results shown that the students had 54. 5% average stress and 28. 7% severe stress، anxiety in 39. 5% average and 10. 6% have had severe anxiety and depression also comments 49. 3% average and 14. 2% showed severe depression. And demographic characteristics of the study، only direct contact between older father and communication with parents and interest in the religious with the emotional reactions of statistically significant inverse correlation was seen (p<0. 05)
    Conclusion
    Considering the prevalence of depression، anxiety and stress may trigger this response young age of accountability، is essential for the screening and more comprehensive studies in this field and necessary measures، including strengthening the relationship with the father or create interest in the field of religious schools، especially for crisis of puberty period in middle school should be considered.
    Keywords: Stress, Anxiety, Depression, Adolescence boy, Demographic factors
  • Pages 33-42
    Introduction
    The purpose of this research was to determine the epidemiology of mental disorders in Ground Units Personnel one of the Military Forces of the Islamic Republic of Iran in Tehran. Unidentified personnel، who are suffering from mental disorders، not only make it difficult for the unit to function well and carry out missions successfully، but also impose high expenses on the Military Forces. Therefore identifying these cases is crucial.
    Method
    This study is an epidemiological and descriptive research and was conducted as a cross sectional one in 1387. 975 subjects participated in this study by the use of cluster sampling of 6 military centers located in Tehran. Subjects filled out a demographic questionnaire and SCL-90-R.
    Results
    Results showed that the prevalence of disease symptoms based on the general severity index (GSI) of SCL 90 questionnaire was 35. 5 percent. 346 of 975 subjects were diagnosed as suspected of mental disorders. Paranoid thoughts and somatization were the most prevalent mental disorders with 15. 5 and 15. 4 percent respectively. Also these results show that the prevalence of each mental disorders in the personnel age between 20-30، the personnel who have B. S degree and upper، down rank officers، the married personnel، the combat- operation ranks personnel is more than other groups.
    Discussion
    Base on the results of this study، the importance of psychological evaluations conducted annually، precise identification of military personnel at risk and provide timely mental health services to them over the past is significant. Therefore it is essential that senior military commanders and managers have practical and executive programs in facilitating the access of military forces to mental health services.
    Keywords: Epidemiology, prevalence, psychological disorders, symptom check list revised (SCL90R)
  • Pages 43-52
    Introduction
    In this study، role of the basij in culture building، Prevention and Combating with distribution and Drug Abuse has been studied.
    Method
    Methods is descriptive، analytical. Sample size، number 5005، which with multi-stage cluster are selected. Information with one-way analysis of variance، independent mean comparison (T test) and comparison of data (chi-square test) has been analyzed.
    Results
    The need to Basij participation in culture building، prevent and combat substance abuse and distribution is average rate. 39% were willing to and48% have ready to work with basij. 44% have to prepare Basij base. Priorities in this regard in order Basij are Cultural activities، education، support programs - specialized and security. The obstacles include: 1 - weak legal protection، 2 - poor planning and organization، 3 - lack of expertise. And most important success factors include: The most important success factors include: 1 - Basij extent and all parts of the country2 - the permanent، regular militia ready when needed Between gender، education level، marital status and Location (city and province) and willingness to cooperate with the basij for culture building، substance abuse prevention and dealing with distribution and significant relationship exists.
    Discussion
    Basij with supportive legislation، Planning، education and correct information Can in culture building، prevent and combat with distribution and drug abuse play a role
    Keywords: basij, Culture, Addiction Prevention
  • Pages 53-67
    Introduction
    The great and effective works can be performed through outstanding and powerful motivations. Existence of various obstacles might reduce amount of motivation and efforts. In this study، the academic motivations of the students of Amir-al-Momenin University Complex and its effective factors have been examined.
    Method
    This research utilized qualitative and quantitative methods. In the first step، a sample of 271 students were randomly identifieds. In the second step، a sample of 50 students were intentionally selected. The tools were researcher -made questionnaires and semi-structured interviews. Content Validity of the questionnaire is confirmed by the experts، and its reliability is calculated through Cronbach''s alpha Kranbakh test. The reliability was 0. 91. Moreover، the validity and reliability of interviews were confirmed by qualitative methods. Quantitative data were analyzed through descriptive and inferential statistics. Qualitative data were analyzed through qualitative research techniques.
    Results
    The most important motivations of the students consists of growth and achievement، self actualization and interest. Social motivations and respect were at the average level whereas career motivations and fight were lower than average. The relationships between academic motivation، marital status، academic courses، age and background were statistically significant. The motivations of students from different faculties were not meaningful while motivations of B. A. students were higher than the other students.
    Discussion
    Research findings show that some of students᾿ traits، curriculu، subject matters، Faculties᾿ teaching methods، quality of relationship، instrucational and noninstrucational facilities، are effective in students᾿ academic motives.
    Keywords: Academic Motivation, SelfActualization or Perfectionism, Respect, Achievement, interests, andFight
  • Pages 69-78
    Introduction
    nowadays، successful organizations have empowered and committed employees who have continuously work to improve systems and processes. With Changes and developments in the economy، health and management، a new paradigm such as self management، collaboration and co working، integrity of the quality of working and spirituality organization is proposed. Organizational commitment and spirituality is an important issue in the organization. The aim of this study has been done the correlation between organizational commitment and spiritual intelligence in nurses managers.
    Method
    This study was descriptive – cross-sectional performed during 2010-2011. It accomplished with 133 nurses managers، supervisions and head nurses in five military hospital of Tehran military hospitals that selected by census sampling. for Data gathering we use three questionnaires that including demographic characteristics، questionnaire of spiritual intelligence and organizational commitment. The data was analyzed with spss 16 software with using descriptive and analytical statistical tests (mean، standard deviation and chi-square test، Pearson correlation coefficient and simple linear regression).
    Results
    The results showed that 82. 7 percent of nurse managers had high spiritual intelligence and 96. 2 percent had middle organizational commitment. Correlation between domains of spiritual intelligence (spiritual experiences، forgiveness) and organizational commitment showed that it was significant (p<0. 05).
    Discussion
    in nursing Spirituality experience، managers could be creates a space of spiritual care for patients. We suggest that managers pay more attention to enhance the spiritual aspects of the work environment.
    Keywords: spirituality, spiritual intelligence, organizational commitment, nurse managers