فهرست مطالب

مجله روانشناسی نظامی
پیاپی 7 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن احمدی، دکتررضا کرمی نیا، حمیدرضا وطن خواه، اکبر همتی ثابت، زهرا آهنگرانی، محمد همتی صفحات 1-9
    مقدمه
    با توجه به اینکه درمان دارویی برای اختلال افسردگی صرفا علامت محور می باشد لذا از روش حساسیت زدایی از طریق باز پردازش چشم(EMDR) و شناخت درمانی گروهی به منظور کاهش علائم جانبازان افسرده استفاده شد. هدف این پژوهش مقایسه اثربخش EMDR و شناخت درمانی گروهی در کاهش علائم جانبازان افسرده بود.
    روش
    در یک طرح نیمه آزمایشی همراه با پیش آزمون و پس آزمون از بین تمامی جانبازان افسرده با درصد معلولیت 25 به بالا تحت پوشش بنیاد شهید منطقه جنوب و جنوب غرب شهر تهران نمونه ای به حجم 45 نفر و به روش هدفمند انتخاب و بطور تصادفی در سه گروه درمان EMDR، شناخت درمانی گروهی و کنترل قرار داده شدند. گروه های درمان EMDR و شناخت درمانی گروهی در 8 جلسه ساختار یافته 5/1 ساعته هر هفته دو بار به مدت 1 ماه شرکت کردند و گروه کنترل در لیست انتظار باقی ماند. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه 21 آیتمی افسردگی بک بود. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک تحلیل کوواریانس(ANCOVA) انجام شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که پس از تعدیل نمرات پیش آزمون بین میانگین نمرات سه گروه در پس آزمون تفاوت معناداری وجود داشت (F(41،2)= 130.357، p<0.01). مقایسه زوجی گروه ها نشان داد که میانگین گروه EMDR در پس آزمون پایین تر از دو گروه دیگر بود، همچنین میانگین نمرات افسردگی گروه شناخت درمانی نیز به طور معناداری پایین تر از گروه کنترل بود.
    بحث: نتایج پژوهش نشان داد که روش EMDR و شناخت درمانی گروهی در کاهش علائم جانبازان افسرده موثر است.
    کلیدواژگان: حساسیت زدایی از طریق بازپردازش حرکات چشم، شناخت درمانی گروهی، افسردگی، جانبازان
  • حمیدرضا حاتمی، محمدباقر حبی، علیرضا اکبری صفحات 11-22
    مقدمه
    هدف از تحقیق حاضر سنجش تاثیر میزان دینداری بر رضایت از زندگی در گروهی از نظامیان است. در این تحقیق پرسش های زیر مورد بررسی قرار گرفت: دینداری چه رابطه ای با رضایت از زندگی دارد؟ کدام یک از ابعاد دینداری با رضایت از زندگی رابطه قویتری دارد؟
    روش
    مطالعه حاضر پس رویدادی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری تحقیق شامل گروهی از نظامیان می باشد. 370 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. از روش نمونه گیری «طبقه ای» استفاده شد.
    نتایح: هر چه بر میزان دینداری فرد افزوده شود، رضایت از زندگی نیز افزایش خواهد یافت. به عبارت دیگر دینداری با رضایت از زندگی رابطه ای مستقیم و مثبت دارد. در بررسی میزان اثر ابعاد و اشکال مختلف دینداری بر رضایت از زندگی دریافتیم که میان هر یک از این ابعاد و رضایت از زندگی رابطه مشخصی برقرار است. با وجود آنکه هر چهار رابطه مورد نظر معنی دار و مستقیم و مثبت هستند. اما میان ابعاد یا اشکال مختلف دینداری و رضایت از زندگی از جهت ضریب شدت رابطه تفاوت وجود دارد.
    بحث: افراد مورد تحقیق در سه بعد اعتقادی و احساسی و پیامدی نسبت به سایر ابعاد از دینداری قوی تری برخوردارند و از آن جا که رضایت از زندگی نظامیان در سطح بالایی قرار دارد این رابطه ها، شدت بیشتری به خود می گیرند.
    کلیدواژگان: رضایت از زندگی، دین و دینداری
  • خدابخش احمدی، محمد قصری، حمیده سادات سیدرضی، زهرا اخوی صفحات 23-35
    مقدمه
    این پژوهش با هدف شناخت میزان شیوع مصرف سیگار در بین سربازان و عوامل مرتبط با آن انجام شده است تا بتواند برای پیشگیری از آن به جوانان شاغل خدمت در سازمان های نظامی کمک کند.
    روش
    روش تحقیق توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری پژوهش سربازان وظیفه ای است که در زمان اجرای پژوهش (90-1389) مشغول خدمت سربازی بودند. برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری مبتنی بر سهم استفاده شد و تعداد 3920 نفر به عنوان نمونه انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه غربالگری اعتیاد، مقیاس شدت اعتیاد و پرسشنامه وضعیت خدمت سربازی و پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی استفاده شد.
    نتایج
    میزان مصرف فعلی سیگار در بین سربازان 6/10 درصد گزارش شده و در مجموع 22 درصد از سربازان با احتساب مصرف در گذشته، تجربه مصرف سیگار را دارند. عوامل مرتبط با مصرف در دوره خدمت سربازی عبارت بودند از: مدت زمان خدمت، میزان استفاده از مرخصی ساعتی در هفته، تعداد روزهای غیبت در طول دوره خدمت، تعداد دفعات فرار در طول دوره خدمت، تعداد روزهای بازداشت در طول دوره خدمت، احساس تنهایی، رابطه با فرمانده و مسئول، رابطه با هم دوره ای ها، میزان رضایت از محل خدمت، نوع رده محل خدمتی، وضعیت خدمتی، نوع تنبیه و وضعیت شغلی پیش از سربازی.
    بحث: میزان مصرف کننده سیگار در بین سربازان کشورمان (ایران) کمتر از جمعیت عادی است. با این وجود همین میزان نیز نمایانگر آسیب و خطر مصرف سیگار و تبعات آن برای سازمان های نظامی بوده و نیاز به مداخلات در زمینه کاهش میزان مصرف در سازمان های نظامی است.
    کلیدواژگان: اعتیاد، سیگار، سرباز، جوانان، خدمت وظیفه
  • احمد سلیمانی، حمیدرضا حاتمی، احمد باصری، حجت الله مرادی صفحات 37-48
    مقدمه
    پژوهش حاضر به منظور شناسایی وتعیین تاکتیک ها،تکنیک ها وابزارهای عملیات روانی آمریکا علیه عراق در جنگ 2003 میلادی، در سطوح استراتژیکی، عملیاتی، تاکتیکی و تحکیمی صورت گرفته است.
    روش
    این پژوهش ازنظر نوع، یک تحقیق کاربردی واز لحاظ روش، توصیفی- پیمایشی می باشد.50 نفر از صاحب نظران عملیات روانی دانشگاه امام حسین(ع) وهمچنین تعدادی از فرماندهان نظامی درسطح سپاه که در بحث جنگ روانی تخصص دارند،(وبه صورت هدفمند انتخاب شده اند) جامعه آماری تحقیق را تشکیل می دهند. برای سنجش نظرات آنها از یک پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است.
    نتایج
    در این پژوهش تکنیک ها وتاکتیک های عملیات روانی آمریکا علیه عراق در جنگ 2003 میلادی در سطوح مختلف شناسایی وتعیین شد ومشخص گردید که از 49 تکنیک احصاءشده نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا 5تکنیک را در سطح راهبردی با 57 /4 امتیاز، 17 تکنیک را در سطح عملیاتی با 17 /4 امتیاز،21 تکنیک رادرسطح تاکتیکی با 08/ 4 امتیاز و6 تا را در سطح تحکیمی با 87/3 امتیاز (از مجموع 5امتیاز) به کاربرده اند.
    بحث:آمریکایی ها از تکنیکهای سطح راهبردی برای متقاعد سازی افکار عمومی مردم جهان، استفاده نموده و در سطح عملیاتی وتاکتیکی آنها با تقسیم بندی جامعه عراق(رهبران، نیروهای مسلح ومردم) تاکتیک ها وتکنیک های عملیات روانی را برروی آنها اجرانمودند وپس از اشغال عراق برای تثبیت وتحکیم حضور خویش در عراق تکنیکهای سطح تحکیمی را به کار بردند.
    کلیدواژگان: عملیات روانی، تکنیک ها وتاکتیک های عملیات روانی، سطوح عملیات روانی، آمریکا، عراق
  • امیرحسین راه نجات، رضا کرمی نیا، قباد بهامین، احسان سلامی زاده رواره، اسفندیار آزاد مرزآبادی صفحات 49-60
    مقدمه
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه عوامل شخصی و استرس با سلامت عمومی، رضایت شغلی و غیبت کارکنان کادر درمانی اداره بهداشت ودرمان یکی از نیروهای نظامی مستقر در تهران انجام شده است.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی و همبستگی است. پس از انتخاب کلیه بیمارستان ها و مراکز درمانی اداره بهداشت و درمان یکی از نیروهای نظامی به عنوان جامعه مورد مطالعه، از طریق روش نمونه برداری تصادفی، تعداد 324 نفر انتخاب و به کمک فرم محقق ساخته، پرسشنامه سلامت عمومی، پرسشنامه رضایت شغلی و پرسشنامه استرس شغلی استانمینز مورد آزمون قرار گرفتند.
    نتایج
    نتایج این پژوهش نشان داد: 1- از میان متغیرهای شخصی و محیطی، فقط سطح شغل و محتوای شغل قادر به پیش بینی تعداد دفعات غیبت کارکنان بود. 2- متوسط غیبت کارکنان در سطوح پایین محتوای شغل و سطوح بالای استرس شغلی بالاتر از سایر کارکنان سطوح دیگر بود. 3- متغیرهای سطح تحصیلات، تجربه کاری و رضایت شغلی قادر به پیش بینی سطح سلامت عمومی کارکنان بودند. یعنی کارکنان دارای سطح تحصیلات و رضایت شغلی پایین، کمترین میزان سلامت عمومی را دارا بودند. 4- کارکنانی که استرس شغلی بالایی داشتند، از سلامت عمومی کمتری برخوردار بودند. 5- کارکنانی که دارای رضایت شغلی پایینی بودند، کمترین میزان سطح سلامت عمومی را داشتند. 6- بین رضایت شغلی و سلامت عمومی رابطه مثبت وجود داشت. یعنی افزایش رضایت شغلی باعث افزایش سلامت عمومی کارکنان می شد.
    بحث: نتایج این پژوهش نشان داد که استرس شغلی بالا، رضایت شغلی پایین، زیاد بودن تعداد وظایف محوله، پایین بودن سطح تحصیلات، سن و تجربه کاری نقش موثری در افزایش غیبت کارکنان و کاهش سلامت عمومی آنان دارد و میزان استرس شغلی، نارضایتی شغلی و کاهش سطح سلامت عمومی در کارکنان زن بیشتر از کارکنان مرد است.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، رضایت شغلی، غیبت، سلامت عمومی
  • ابراهیم نجفی، محمود جعفرپور، محمد باقر حبی صفحات 61-75
    مقدمه
    هدف اصلی این پژوهش، ارایه و ارزیابی مدلی مفهومی از پذیرش فناوری اطلاعات از سوی کاربران در سازمان نظامی مورد مطالعه در سطح تمام استان های کشور بوده است.
    روش
    روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش از نظر هدف، توصیفی؛ از نظر نتیجه، کاربردی و از نظر نوع داده، کمی است. جامعه آماری متشکل از تمام مدیران و کارکنان سازمان مورد مطالعه است که با توجه به ضرورت انجام پژوهش، تمام اعضای جامعه به صورت تمام شماری مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه بود. در این پژوهش، بررسی پنج فرضیه اصلی در سطح اطمینان 99% مورد آزمون قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج این پژوهش نشان داد که متغیرهای انتظار اجرا، قصد رفتاری، انتظار تلاش و هنجار ذهنی به ترتیب با کسب میانگین نمره 45/ 4، 8/ 3، 7/ 3 و 65/ 3 حائز رتبه های اول تا چهارم شدند. ضمن آن که شاخص «سرعت انجام کارها»، به عنوان پراهمیت ترین و شاخص «سهولت مهارت در کاربرد رایانه»، به عنوان کم اهمیت ترین شاخص در فرایند پذیرش فناوری اطلاعات می-باشند.
    بحث: جهت استفاده از رایانه و پذیرش فناوری اطلاعات، ضعیف ترین متغیر در میان مدیران، رفتار استفاده کننده بوده که پایین بودن سطح این متغیر نشان می دهد اراده شخصی مدیران برای بهره گیری از رایانه و فناوری اطلاعات در کارهای سازمانی، در سطح پایینی قرار دارد. این موضوع در خصوص کارکنان اداری، شرایط تسهیل گر بوده که نشانه وجود موانع کاربردی است و عواملی همچون فقدان آموزش و برنامه های حمایتی را شامل می شود.
    کلیدواژگان: پذیرش فناوری اطلاعات، انتظار اجرا، انتظار تلاش، هنجارهای ذهنی، قصد رفتاری، رفتار استفاده
  • احمد باصری، حجت الله مرادی، علی محمد نایینی، حمیدرضا اشراق صفحات 77-86
    مقدمه
    وظیفه مدیریت بحران، اتخاذ تصمیمات فوری و موثر براساس اطلاعات صحیح در جهت کاهش خسارات و کنترل سریع بحران است. تحقیق حاضر با هدف شناسایی ویژگی های شخصیتی موثر مدیران بحران و تهیه و هنجاریابی ابزارهای اندازه گیری این خصوصیات اجرا گردید.
    روش
    روش تحقیق توصیفی وبه لحاظ ساخت ابزار، از نوع «روان سنجی» است. جامعه آماری این مطالعه، مجموعه مدیران بحران شاغل در استان های کشور می باشند. نمونه آماری برابر 144 نفر از مدیران بحران 15 استان کشور بودند و از پرسشنامه های محقق ساخته و آزمون های روانشناختی میلون، آزمون شخصیتی کالیفرنیا(C.P.I) و آزمون ترجیحات آیزنک استفاده شد.
    نتایج
    نتایج تحقیق نشان داد که اعتبار مقیاس های اندازه گیری برای ارزیابی ویژگی های شخصیتی مدیران بحران در حد مناسبی است. همچنین نتایج حاکی از آن است که میزان عزت نفس و مسئولیت پذیری مدیران بحران در حد بالایی بوده و لازم است در حوزه توسعه مهارت های ارتباطی آنان و کنترل اختلالات وسواسی در تصمیم گیری مدیران بحران اقدام لازم صورت گیرد.
    بحث: ابزارهای روانشناختی تهیه شده می تواند در انتخاب افراد مورد نیاز برای تصدی مشاغل مدیریتی در زمان بحران و مشاغلی که معمولا با بحران های مختلف طبیعی، اجتماعی و فرهنگی مواجه هستند مورد استفاده قرار گیرد. همچنین با استفاده از این ابزارها می توان نقاط قوت و ضعف مدیران فعلی بحران را شناسایی و در راستای ارتقای توانمندی های آنان اقدام نمود.
    کلیدواژگان: مدیریت بحران، اختلالات شخصیتی، ثبات عاطفی
|
  • Pages 1-9
    Introduction
    Since medical treatment in depression disorder is only symptoms-directed، so desensitization and cognitive group therapy were used to reduce the depression of war veterans. The aim of this study was comparing the effectiveness of EMDR with cognitive therapy in reducing depression of war veterans.
    Method
    In this semi-experimental study among all top of 25 present veterans of South and South West region that covers the Martyrs Foundation in Tehran via randomize sampling 45 persons were selected and assigned in three groups of EMDR، cognitive therapy and control. Eye Movement Desensitization Reprocessing therapy and group cognitive therapy participated in 8 structured 1. 5 hour sessions twice per week but control group received no intervention. The data gathering instrument in this research was Beck 21 items inventory. Data were analyzed using analysis of covariance.
    Results
    The result of ANCOVA showed that after adjusting for pretest there was a significant difference between the three group means (F(41،2) = 130. 357، p<0. 01). Also the investigating of adjusted means showed that EMDR are more effective than cognitive group therapy and two experimental group symptoms in compared with control group showed a greater reduction in post-test.
    Discussion
    The research results showed that EMDR and group cognitive therapy are effective in war veterans depression symptoms.
    Keywords: Eye Movement Desensitization Reprocessing, Cognitive Group Therapy, Depression, Veterans
  • Pages 11-22
    Introduction
    The purpose of this study is to assess the effects of religiosity on marital satisfaction among the staff of a military unit. Questions were raised in this regard are: what is the relation between religiosity and marital satisfaction? Which dimensions of religiosity have stronger relationship with marital satisfaction?
    Method
    The method of this research is retrospective and correlational. The study population includes employees of a military unit. 370 people were considered as final sample. The sampling method of “classification” was used.
    Results
    Whatever the religiosity increases، life satisfaction would be increased too. That is، religiosity has direct and positive relation with life satisfaction. While studying the influence amount of religiosity different dimensions and forms we noticed that there is a clear relation between each of these dimensions with life satisfaction. Although each of these 4 relative relations is meaningful and positive، however، there is a difference between these different dimensions or forms of religiosity and life satisfaction in terms of relation intensity coefficient.
    Discussion
    The people under the research have stronger religiosity in belief، conclusion and emotional dimensions. Since the satisfaction of guards life is high، these relations enjoy more intensity.
    Keywords: Life satisfaction, religion, religiosity
  • Pages 23-35
    Introduction
    The purpose of this study is to determine prevalence of smoking among soldier’s and related factors، in order to help prevention of its prevalence among Iranian soldiers.
    Method
    the research method is descriptive-correlative. Statistic population includes Iranian duty soldiers who were in military service at the time of performing this study (2010-2011). The sample was selected by quota sampling method and total of 3920 soldiers were selected. Addiction screening questionnaire، Addiction severity Index (ASI)، military duty status، and demographic questionnaire were used for data gathering.
    Results
    current prevalence rate of smoking` among soldiers has been reported 10. 6% and with considering soldiers having consumption in the past، 22% of them have smoking experience. Factors that were associated with smoking among soldiers were included: duration of military duty، the amount of vacation hours per week، the number of days of absence، the number of escapes، total days of detention during the period of military duty، Loneliness، relationship with the commander and administer، relationship with the coevals، satisfaction of location of duty، class of duty location، duty status، type of punishment and employment status prior to duty.
    Discussion
    prevalence of smoking among our soldiers (Iran) is less than its prevalence among total population of our country. However even this low rate of smoking among soldiers indicates risk of cigarette consumption in military organizations and intervention for reducing the rate of smoking in military organizations is necessary.
    Keywords: Addiction, Cigarette, Soldier, Youths, Military Duty
  • Pages 37-48
    Introduction
    The present research is provided for identifying and determining tactics and technics the us Psychological operation instruments agains Iraq in 2003 warfare in stragical، operational، tactical،and consolidation levels.
    Method
    The present research is apllied research and is a type of descriptive- mesearable method. Society statistical study includes 50 experts of imam hossein university in Psychological operation and a number of military commanders experts in Psychological warfare. (they have been choosed purposive) and for getting their opinion used a researcher questionnaire.
    Results
    In this research Psychological operation technics and tactics agains Iraq in 2003 war، was investigated and deter mined in diferent levels and distinguished that from 49 technics was conducted by coalition forces with the us leader ship،5 technics in stragical level with 4. 57 points،17 technics in operational level with 4. 17 points، 21 technics in tactical level with 4. 08 points، and 6 technics in consolidation level with 3. 87 points have been used. (5 is total score)
    Discussion
    Americans used stragical level technics for satis factory public opinion in the world، and used of tactical and operational tactics with divideing Iraq society (leaderships- armed forces- people) and then occupying Iraq used the technics of consolidation level for stability and solidation.
    Keywords: Psychological operation, technics, tactics Psychological operation, Psychological operation levels, amrica, Iraq
  • Pages 49-60
    Introduction
    This research was conducted to examine the relationship between the personal factors and stress and the general health and absence from work of Hygiene Office Personnel of one of the Military Forces located in Tehran.
    Method
    This research is a descriptive and correlational one. The studied population was all of the hospitals and Health and Hygienic offices of Tehran city. 324 people were chosen by random sampling، and then they completed the scholar form، General Health Questionnaire (GHQ)، Job Description Inventory (JDI)، Stainmets job stress questionnaire.
    Results
    Results showed that: 1- only the job level and content predicted the quantity of personnel absence among the personal variables. 2- The average of personnel absence in the low and high levels was more than others. 3- Variables of education level، job experience and job satisfaction were able to predict the personnel general health. That is to say، the personnel with low level of education and job satisfaction had the least degree of general health. 4- Personnel with high job stress had lower general health. 5- Personnel with low job satisfaction had the least level of general health. 6- There was a positive correlation between the job satisfaction and general health. That is the increase in job satisfaction causes personnel general health increase.
    Discussion
    The results of this research illustrated that high job stress، low job satisfaction، an abundance of assigned duties، low level of education، age and job experience had an influential role on the increase of personnel absence and their general health decrease. The results of this research also illustrated that the degree of job stress، job dissatisfaction and the decrease in general health level were higher among female staffs than male staffs.
    Keywords: General Health, Absence, Job Stress, Job Satisfaction
  • Pages 61-75
    Introduction
    The main purpose of this survey is to provide and evaluate a conceptual model for information technology acceptance by users in the studied military organization and all provinces.
    Method
    The methodology of this survey is descriptive in purpose; applied in result and quantitative in data. Statistical society consists of all managers and personnel of the studied organizations in provinces; with regards to the necessity of the survey، all society members were studied thoroughly. Data compiling tool is also questionnaire. In this questionnaire، five main hypotheses were tested at 99% confidence level.
    Results
    The results of this survey indicated that the variables of execution expectation، behavioral intention، effort expectation and mental norm acquiring mean scores of 4. 45، 3. 8، 3. 7 and 3. 65 received one to four ranks respectively. At the same time، the index of “speed of works doing” is the most important and the index of “easy skill for using computer” is the least important index in the process of information technology acceptance.
    Discussion
    To use computer and accept information technology، use behavior is the poorest variable among managers. The low level of this variable shows that personal will of managers to utilize computer and information technology in organizational affairs is at a low level. This matter for administrative personnel is facilitating condition which indicates the applied obstacles including factors such as the lack of training and supportive plans.
    Keywords: User acceptance of information technology, execution expectation, effort expectation, mental norm, behavioral intention, behavior of use
  • Pages 77-86
    Introduction
    crisis management task is related to immediate and effective decision-making based on accurate information in order to reduce losses and rapid control of crisis. The purpose of this study is to identify effective personal characteristics of crisis managers in crisis and provide instruments to measure these characteristics.
    Methods
    The method of this study is Descriptive and its tool is of type of «psychometric». The population of the study is the collection of crisis managers who are working in the provinces. Sample includes 144 crisis managers from the 15 provinces. Researcher-made questionnaires، Milon psychological tests، California personality inventory (C. P. l)، and Eysenck preferences test were used.
    Results
    The results showed that the validity of the measurement scales to assess personal characteristics of crisis managers are at a appropriate level. Moreover، the results showed the high level of self-esteem and responsibility of managers and it is necessary to take appropriate actions in the context of development of their communication skills and control of their obsessions in decision-making.
    Discussion
    The prepared psychological instruments can be used in selecting crisis managers، and they usually encounter different environmental، social، and cultural crisis. Further، these tools can be used to identify strengths and weaknesses of current crisis managers، and therefore، taking necessary actions to improve their abilities.
    Keywords: crisis management, personality disorders, affection stability