فهرست مطالب

یافته های نوین کشاورزی - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، پاییز 1388)

نشریه یافته های نوین کشاورزی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/09/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پیام اسدی، مرتضی سام دلیری، حمیدرضا مبصر، سلمان دستان صفحه 1
    به منظور بررسی تاثیر مدیریت کلش بر عملکرد و شاخص های زراعی راتون ارقام برنج، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی واقع در شهرستان آمل در سال 1386 اجرا شد. ارقام برنج طارم محلی، طارم لنگرودی، طارم هاشمی و طارم دیلمانی به عنوان عامل اصلی و سه سطح مدیریت کلش شامل کف بر، ایستاده برداشت با ارتفاع 40 سانتی متر از سطح زمین و خواباندن برداشت با ارتفاع 40 سانتی متر از سطح زمین به عنوان عامل فرعی بودند. نتایج نشان داد رقم طارم محلی دارای بیشترین ارتفاع گیاه، طول خوشه، تعداد کل پنجه در کپه، تعداد خوشه در متر مربع و عملکرد دانه بود. دلیل بالاتر بودن عملکرد دانه در رقم طارم محلی، بیشتر بودن طول خوشه، تعداد کل پنجه در کپه و تعداد خوشه در متر مربع می باشد. بیشترین تعداد خوشه چه در هر خوشه در رقم طارم هاشمی مشاهده شد. روش خواباندن بیشترین طول خوشه، وزن هزار دانه و عملکرد کاه را داشت. بیشترین طول برگ پرچم و درصد پنجه موثر مربوط به روش کف بر بوده است. حداکثر عملکرد دانه تحت تاثیر متقابل رقم طارم محلی با روش خواباندن و حداقل عملکرد دانه تحت تاثیر متقابل رقم طارم دیلمانی با روش کف بر حاصل شد. تعداد خوشه چه در هر خوشه با عملکرد دانه همبستگی مثبت و بین عملکرد دانه و تعداد کل پنجه در سطح احتمال یک درصد همبستگی منفی وجود داشت. بنابراین رقم طارم محلی و روش کف بر برای راتون گیری مناسب می باشند.
    کلیدواژگان: برنج، راتون، مدیریت کلش، ارقام، عملکرد دانه
  • فرزاد بابایی، حسین عسکری، عباس ملکی، حامد چهارسوقی امین صفحه 13
    هدف از انجام این تحقیق غربالگری و ارزیابی اثرپذیری محیطی تجمع عناصر آهن، روی، مس و منگنز در دانه نخود جهت تعیین میزان تاثیرپذیری از جنبه ژنتیکی یا محیطی فرایند انتقال عناصرمی باشد. این تحقیق بدلیل تعدد ژنوتیپ های مورد بررسی در قالب دو آزمایش، باطرح آگمنت و با طرح آماری بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. محل مطالعات در مزارع تحقیقات کشاورزی استان ایلام و در دو منطقه مناسب کشت و مختلف از نظر آب و هوایی در سال زراعی 87-1386 انجام شد. نتایج نشان داد که 85 درصد ژنوتیپ ها رفتار مشابهی در مورد انتقال 4 یون آهن، روی، مس و منگنز دارند. انتقال عناصر تحت کنترل ژنتیکی بود و کمتر تحت تاثیر محیط قرار گرفت. هنگامی که تیمار نمک سولفات آهن، روی، مس و منگنز استفاده شد، انتقال عناصر به دانه در 15 درصد ژنوتیپ ها بیشتر شد و وقتی از نمک مذکور استفاده نشد، انتقال عناصر بر اساس توان ژنتیکی، ژنوتیپ صورت پذیرفت. همچنین اصلاح نخود بر پایه درصد خاکستر بذر منجر به افزایش کلیه عناصر مورد بررسی گردید و این افزایش به ترتیب برای عنصر روی، مس، منگنز و آهن بود. بین تجمع بذری عناصر مورد بررسی اثر تشدیدکنندگی دیده شد که بالاترین اثر مذکور در دو عنصر روی و مس با ضریب 78/0 بود. محتوای معدنی عناصر در بین ژنوتیپ ها در دامنه وسیع، 4 تا 35 درصد در نوسان بود. همبستگی بین درصد خاکستر بذر و وزن بذر 84/0 و بین درصد خاکستر و کل عناصر مورد بررسی 51/0 بود که در سطح 1 درصد معنی دار شدند. در نهایت ژنوتیپ 1-12/54721/D از نظر محتوای عناصر آهن، روی، مس، منگنز و درصد خاکستر مناسب ترین ژنوتیپ در مجموع دو آزمایش بود.
    کلیدواژگان: غربالگری، تجمع عناصر، اثرپذیری محیطی، نخود
  • مجتبی جعفری بنیاد، محمدرضا نادری درباغشاهی، ایمان فراهانی صفحه 27
    این تحقیق به منظور بررسی دور آبیاری و تراکم بر عملکرد و اجزا عملکرد و برخی صفات فیزیولوژیکی سورگوم علو فه ای رقم اسپیدفید در سال 1387 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک انجام شد. آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار اجرا گردید. عامل دور آبیاری در3 سطح: 9، 13 و17روزیک بار بعد از مرحله پنجه دهی در کرت های اصلی وعامل تراکم های کاشت در 3 سطح: 300،200 و400 هزار بوته درهکتار در کرت های فرعی قرار گرفتند. اثر دورهای آبیاری بر صفات ارتفاع گیاه، قطر ساقه، تعداد گره در بوته، وزن تر برگ در بوته، وزن تر ساقه و عملکرد علوفه تر معنی دار شد. اثر تراکم های گیاهی نیز بر صفات ارتفاع گیاه، قطر ساقه، وزن تر برگ در بوته، وزن تر ساقه و عملکرد علوفه تر معنی دار شد. همجنین اثر متقابل تیمارها بر صفات ارتفاع گیاه، وزن تر ساقه وعملکرد علوفه تر معنی دار شد. در این آزمایش بهترین رژیم آبیاری انجام آبیاری هر 9 روز یکبار و مناسب ترین تراکم300 هزار بوته در هکتار بود. نتایج به دست آمده نشان داد علوفه تر در سطح آبیاری 9 روزبیشترین مقدار را دارد در حالی که پس از خشک شدن میزان علوفه خشک در سطح آبیاری 9 روز یکبار و تراکم 300 هزار بوته در هکتار با میزان 33/33 تن در هکتار بیشترین مقدار را به خود اختصاص داد. درصد وزن خشک به وزن تر در سطوح مختلف آبیاری در سطح احتمال 5% تفاوت معنی دار داشت. همچنین تراکم ها و اثر متقابل تراکم در سطوح دور آبیاری در سطح احتمال 1% دارای تفاوت معنی دار بود.
    کلیدواژگان: سورگوم علوفه ای، تراکم کاشت، دور آبیاری، عملکرد
  • حمید مدنی، رضا حسینخانی، نور علی ساجدی صفحه 37
    به منظور بررسی تاثیر مقادیر مختلف سولفات پتاسیم و زئولیت بر عملکرد و اجزای عملکرد سیب زمینی رقم آگریا، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در بهار سال 1388 انجام گرفت. محل انجام آزمایش ها مزرعه مرادی واقع در پنج کیلومتری دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک بوده است. عوامل مورد بررسی شامل سولفات پتاسیم در سه سطح 125، 250 و 375 کیلوگرم در هکتار و زئولیت از نوع کلینوپتیلولیت در چهار سطح صفر، 2، 4 و 6 تن در هکتار بود. نتایج نشان داد که مصرف سولفات پتاسیم و زئولیت بر تمامی صفات مورد بررسی در سطح احتمال1% معنی دار شد ولی اثرات متقابل کود سولفات پتاسیم و زئولیت بر هیچ یک از صفات معنی دار نشد. با افزایش سطوح پتاسیم و زئولیت، صفات تعداد ساقه اصلی، تعداد غده در بوته، متوسط وزن غده، عملکرد غده در بوته، چگالی غده، عملکرد اقتصادی غده و عملکرد کل محصول افزایش یافتند. بالاترین میانگین عملکرد کل محصول معادل 33/60 تن در هکتار از مصرف 375 کیلوگرم سولفات پتاسیم در هکتار توام با کاربرد 4 تن زئولیت در هکتار حاصل شد که با مصرف 250 کیلوگرم سولفات پتاسیم به همراه 4 تن زئولیت در هکتار با میانگین عملکرد 72/54 تن در هکتار در یک گروه آماری قرار گرفت. لذا با مصرف 250 کیلوگرم سولفات پتاسیم و 4 تن زئولیت در هکتار در شرایط این آزمایش می توان به عملکرد مطلوب دست یافت.
    کلیدواژگان: زئولیت، سیب زمینی، سولفات پتاسیم، عملکرد غده
  • رضا رضایی سوخت آبندانی، احمد محسنی، مهدی رمضانی، حمیدرضا مبصر صفحه 49
    به منظور بررسی اثرات پرایمینگ بر خصوصیات جوانه زنی بذر ذرت K. Sc640، آزمایشی به صورت طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در آزمایشگاه دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد قائم شهر در سال 1389 اجرا گردید. تیمارها شامل پلی اتیلن گلایکول (PEG)، با غلظت های 5 و 10 درصد، نیترات پتاسیم (KNO3) با غلظت های 1 و 2 درصد، کلرید پتاسیم (KCl) با غلظت های 2 و 4 درصد، آب به عنوان هیدورپرایمینگ و شاهد یا بدون پرایمینگ بود. نتایج نشان داد که حداکثر سرعت جوانه زنی با پرایم نمودن توسط پلی اتیلن گلایکول و نیترات پتاسیم به ترتیب با غلظت های 10 و یک درصد و هیدروپرایمینگ به دست آمد. بیشترین طول ریشه چه و میانگین جوانه زنی به ترتیب برای شاهد و نیترات پتاسیم یک درصد حاصل شد. حداکثر طول ساقه چه با پرایم نمودن با نیترات پتاسیم یک درصد و کمترین طول ریشه چه و ساقه چه برای محلول نیترات پتاسیم و کلرید پتاسیم با غلظت های 2 و 4 درصد نتیجه شد. حداکثر شاخص میزان جوانه زنی، میانگین جوانه زنی روزانه و متوسط زمان جوانه زنی به ترتیب با پرایم نمودن توسط نیترات پتاسیم و کلرید پتاسیم با غلظت های 2 و 4 درصد حاصل گردید. بیشترین نسبت وزن خشک ریشه چه به ساقه چه تحت کلرید پتاسیم با غلظت 4 درصد حاصل شد. بیشترین نسبت وزن تر ریشه چه به ساقه چه با پرایم نمودن کلرید پتاسیم با غلظت 4 درصد حاصل شد. حداقل شاخص ویگور 2 با پرایم شدن توسط نیترات پتاسیم و کلرید پتاسیم با غلظت های 2 و 4 درصد به دست آمد.
    کلیدواژگان: ذرت، پرایمینگ، سرعت جوانه زنی، متوسط جوانه زنی، شاخص ویگور 2
  • سینا سیاهکوهیان، محمد گلوی، محمود رمرودی، احمد نظامی، مصطفی حیدری صفحه 63
    به منظور بررسی عملکرد، اجزای عملکرد و میزان پروتئین دانه ژنوتیپ های نخود در کشت پاییزه، آزمایشی در سال زراعی 86–1385 در پژوهشکده کشاورزی دانشگاه زابل به صورت طرح بلوک کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا گردید. نخودهای مورد بررسی شامل 9 ژنوتیپ و یک توده محلی بودند. نتایج نشان داد اکثر ویژگی های مورد بررسی بین ژنوتیپ ها تفاوت بسیار معنی داری داشتند، به طوری که از نظر تعداد ساقه اصلی ژنوتیپ های MCC436 و MCC386 با 83/2 و 25/1 ساقه اصلی بیشترین و کمترین تعداد را تولید کردند. همچنین بیشترین و کمترین تعداد شاخه فرعی به ترتیب در ژنوتیپ های MCC436 وMCC509 مشاهده شد. از نظر طول دوره رسیدگی توده محلی دیررس ترین و ژنوتیپ MCC373 زودرس ترین ژنوتیپ ها بودند. ژنوتیپMCC436 دارای بیشترین تعداد نیام در بوته بود و حداکثر عملکرد دانه (1126 کیلوگرم در هکتار) را نیز تولید کرد. توده محلی بالاترین وزن صد دانه را به خود اختصاص داد و از نظر عملکرد در رتبه سوم قرار گرفت. درصد پروتئین نیز بین ژنوتیپ ها متفاوت و از 3/16 تا 4/23 متغیر بود که به ترتیب متعلق به ژنوتیپ هایMCC207 وMCC509 بود. نتایج نشان داد که در شرایط آزمایش ژنوتیپMCC436 در مقایسه با سایر ژنوتیپ ها از سازگاری بالاتری برخوردار بود و عملکرد دانه و پروتئین بیشتری تولید کرد.
    کلیدواژگان: توده محلی، میزان پروتئین، زودرس، دوره رسیدگی
  • محمد شریف مقدسی، امیر حسن امیدی صفحه 71
    در این تحقیق 48 ژنوتیپ داخلی و خارجی گلرنگ به همراه رقم جدید گلدشت به عنوان شاهد در قالب یک طرح لاتیس ساده (7×7)، به منظور بررسی وضعیت عملکرد دانه و اجزای آن و همچنین تنوع موجود بین صفات در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه مورد مقایسه قرار گرفتند. بین ژنوتیپ ها از نظر تمامی صفات در سطح احتمال 1% تفاوت معنی داری وجود داشت. نتایج نشان داد رقم گلدشت با عمکرد 1700 کیلوگرم در هکتار دانه و رقم پدیده با 433 کیلوگرم روغن در هکتاردر بالاترین و کمترین کلاس آماری قرار گرفتند. ضرایب تغییرات فنوتیپی برای اکثر صفات بالا بود که نشان از تنوع بالای صفات مورد بررسی داشت. نتایج همبستگی های دو به دوی صفات مشخص نمود که بین عملکرد دانه با تعداد غوزه، عملکرد روغن، بیوماس و تعداد شاخه های فرعی همبستگی مثبت و معنی دار ی وجود دارد. نتایج تجزیه علیت بر روی عملکرد دانه نشان داد تعداد غوزه در بوته اثر مستقیم مثبت و بالا 610/0 و پس از آن تعداد شاخه های فرعی و تعداد دانه در غوزه با ضرایب مسیر 48/0 و30/0 اثرا تی مثبت و مستقیم بر عملکرد دانه داشتند.
    کلیدواژگان: گلرنگ داخلی و خارجی، عملکرد دانه، عملکرد روغن
  • لیلا فروتن، شهلا نجفی، محمدعلی وکیلی شهربابکی، میترا جباری صفحه 81
    در این تحقیق به منظور دستیابی به بهترین دور آبیاری و میزان کود نیتروژن بر خصوصیات مرفولوژیک بابونه آلمانی آزمایشی فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در شرایط گلخانه و به صورت گلدانی در سال 1388 در شهر زاهدان اجرا شد. تیمارها شامل سه سطح آبیاری (هر هفته 2 میلی متر، هر دو هفته 2 میلی متر و هر دو هفته 4 میلی متر) و سه سطح کود نیتروژن (20، 40 و 60 کیلو گرم در هکتار) بودند. در مرحله گلدهی کامل شاخصهای رشد و نمو اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که افزایش سطوح کودی از 20 به 60 کیلوگرم در هکتار منجر به افزایش ارتفاع، قطر نهنج، طول نهنج و تسریع در گلدهی می گردد. در مورد میانگین وزن ترگل بیشترین مقدار در بالاترین سطح کودی (37/7 گرم در گلدان) و کمترین وزن تر گل در سطح کودی 40 کیلوگرم در هکتار (04/6 گرم در گلدان) به دست آمد. اثر سطوح مختلف آبیاری با برتری تیمار هر هفته 2 میلی متر در صفات عملکرد گل خشک، قطر نهنج و زمان گلدهی و برتری تیمار هر دو هفته 4 میلی متر در صفات وزن تر و ارتفاع بوته معنی دار شد. در واکنش متقابل آبیاری و کود، بهترین نتایج در صفات عملکرد گل تر (78/8 گرم در گلدان)، ارتفاع بوته (89/31 سانتی متر) و زود گلدهی (41 روز) در تیمار 60 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن و هر دو هفته چهار میلی متر آبیاری مشاهده شد. نتایج نشان می دهد کاربرد تیمار 60 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن و هر دو هفته چهار میلی متر آبیاری بهترین تیمار در تولید گل بابونه آلمانی باشد.
    کلیدواژگان: بابونه آلمانی، خصوصیات مرفولوژیک، کود نیتروژن، آبیاری
|
  • P. Asadi, M. Sam-Daliri, H. Mobasser, S. Dastan Page 1
    In order to evaluate the rice residual management on ratoon yield and agronomical characteristics in rice varieties، an experiment was carried out in 2007. The experimental design was a split plot based on a randomized complete block with four replications. Main plots was four varieties including Tarom Mahalli، Tarom Langrodi، Tarom Hashemi and Tarom Dylamani and three residual management including ground cutting، standing (cutting at 40 cm height) and lodging stubble (cutting at 40 cm height) as sub plots. Results showed that the highest plant height، panicle length، number of tiller per hill، panicle per m2 and grain yield was obtained in the Tarom Mahalli. The reason of highest grain yield in this variety were the increasing panicle length، number of tiller per hill and panicle per m2. The greatest number of spikelet per panicle was obtained on Tarom Hashemi. The lodging stubble method had the highest panicle length، 1000 grain weight and stubble yield. The greatest flag leaf length and fertile tiller percentage were observed in the ground cutting method. The number of spikelet per panicle had positive correlation with grain yield and the grain yield had negative correlation with tiller number at α=%1 level of probability. Therefore Tarom Mahalli variety and lodging stubble method introduced for ratooning harvest.
    Keywords: Rice, ratoon, residual management, varieties, grain yield
  • F. Babaei, H. Askari, A. Maleki, H. Chaharsoughi Amin Page 13
    This research aims to screening and assessment of environmental effects an accumulation of Fe، Zn، Cu and Mn in chickpea (Cicer arietinum L.) Seeds to determine to what extend the transition process are affected by environmental factors and to what extent it is determined by genetic causes. Two different experiments were performed: The first on the basis of Augment series (because the genotypes were enormous) and the second based on the Randomized complete block design in three replications in two agriculturally potent areas with different climates in Ilam farms devoted to agricultural research. The results showed 85% of the genotypes had a similar behavior as to the transition of the four elements (Fe، Zn، Cu and Mn). Elements transition was proved to be controlled by genetic rather than environmental factors. Inclusion of Feso4، ZnSo4، CuSo4 and MnSo4 treatment increased elements transition in 15% of genotypes، and when the treatment ceased، the transition process according to the genetic potential of the genotypes. Improving the seeds with regard to their ash led to an increase in the transition of all the elements mentioned. The transition rate could be recorded as follows: Zn، Cu، Mn and Fe with Zn recording the highest and Fe the lowest amount of transition. The accumulation of the four elements in chickpea seed had a synergist effect with Cu and Zn enjoying the highest and of the four elements in chickpea seed had a synergist effect with Cu and Zn enjoying the highest synergist effect (78%). The mineral Content among the genotypes ranged from 4 to 34 percent which is considered to be wide range. Correlations between seed ash and seed weight، and seed weight، and seed ash and the summation of the ions were 84% and 51% respectively، being significant at 1% finally، the results of the two experiments showed that the 1-12/54721/D genotype was the most suitable genotype with regard to the Fe، Zn، Cu and Mn content and the amount of ash.
    Keywords: Screening, elements accumulation, environmental effects, chickpea
  • M. Jafari Bonyad, M. Naderi Darbaghshahi, M. Changizi, I. Farahani Page 27
    To consider density and application of various levels of irrigation intervals and plant density on yield and yield components and some physiological traits of forage sorghum Speedfeed cv.، this research was done in the research farm of Arak Islamic Azad University in 2008. This test was executed as a factorial based on CRBD with four replications. Treatments were selected as different density and rates of irrigation interval. An application treatment of irrigation of three levels 9، 13 and 17 days، and the treatment of crop densities on three levels consisted of 200، 300، and 400 thousands bushes per hectare. Traits such as plant height، stem height، panicle height، number of tiller، tiller height، number leaf of tiller، number of leaf، number of node، stem diameter، dry forage yield، wet forage yield، wet stem weight، dry stem weight، wet leaf weight، dry leaf weight، dry weight، wet weight، dry weight to wet weight، dry leaf weight to dry stem weight، LAI، TDW، CGR، RGR، NAR، LAR، LAD، LAID، BMD، SLA and LWR were studied. Results indicated that an effect of irrigation of the bush on plant height، stem height، panicle height، number of tiller، tiller height، number leaf of tiller، number of leaf، number of node، stem diameter، dry forage yield، wet forage yield، wet stem weight، dry stem weight، wet leaf weight، dry leaf weight، dry weight، wet weight، dry weight to wet weight، dry leaf weight to dry stem weight had a meaningful distinction. Also، the effect of different densities on plant height، stem height، panicle height، number of tiller، tiller height، number leaf of tiller، stem diameter، dry forage yield، wet forage yield، wet stem weight، dry stem weight، wet leaf weight، dry leaf weight، dry weight، wet weight، dry leaf weight to dry stem weight had a meaningful distinction. Interactions of the treatments on the plant height، stem height، number of tiller، tiller height، number leaf of tiller، stem diameter، dry forage yield، wet forage yield، wet stem weight، dry stem weight، dry weight، wet weight، dry leaf weight to dry stem weight became meaningful. The most forage yield gained per hectare was 74 ton/ha in an irrigation of 9 days once، and an application of density of 300،000 bushes.
    Keywords: Sorghum, plant density, irrigation intervals, yield
  • H. Madani, R. Hosseinkhani, N. Sajedi Page 37
    To investigate the effects of different levels of potassium sulfate and zeolite on yield and yield component of potato Apria variety، a factorial experiment based on RCBD was conducted with three replications in 2009. It was done on Moradi farm which was 5 km far from faculty of agriculture، Islamic Azad University of Arak، Factors were considered as three levels of potassium sulfate، 125، 250 and 375 kg/ha، and four levels of zeolite including of zero، 2، 4 and 6 t/ha in Clinoptilolite type. The results showed that application of potassium sulfate and zeolite on all traits at 1% level was significant but interaction effects of potassium fertilizer and zeolite on any of traits were not significant. Increasing the potassium and zeolite levels، traits of main stem number، number of tubers per plant، mean weight of tuber، tuber yield per plant، tuber density، economic yield and total yield increased. The highest average of total yield equal 60. 33 t/ha was obtained by 375 kg of potassium sulfate combined with 4 t/ha of zeolite and use of 250 kg. ha-1of potassium sulfate with 4 t/ha of zeolite with average yield 54. 72 t/ha in one group were analyzed. Therefore logical that in accordance with local conditions of the experiment consumed 250 kg of potassium sulfate and 4 t/ha zeolite the desired yield is achieved.
    Keywords: Zeolite, potato, potassium sulfate, tuber yield
  • R. Rezaei Sokhat Abandani, A. Mohseni, M. Ramezani, H. Mobassar Page 49
    To study of priming effect on characteristics of germination in corn seedling، an experiment was done based on CRD with three replications in the farm research of Qaemshahr Islamic Azad University in 2010. Treatments were considered as polyethylene glycol (PEG) with densities 5 and 10 percent، potassium nitrate (KNo3) with densities 1 and 2 percent، potassium chloride (KC1) with densities 2 and 4 percent، water and control (without prime). The results showed that the maximum germination rate for polyethylene glycol prime solution obtained with potassium nitrate with densities 10 and 1 percent and hydro priming (water) and maximum rootlet length and germination average obtained for control and potassium nitrate 1 percent. The maximum length of rootlet to prime obtained with potassium nitrate 1 percent and lowest rootlet length and stems to prime potassium nitrate and potassium chloride with densities 2 and 4 percent. The maximum germination rate index، mean daily germination and mean time to germinate obtained priming with potassium nitrate and potassium chloride with densities 2 and 4 percent and highest dry weight of rootlet to stem obtained priming potassium chloride with 4 percent. The highest wet weight rate of rootlet to stem obtained priming potassium chloride with densities 4 percent and minimum vigor ii index obtained with primed product by potassium nitrate and potassium chloride with densities 2 and 4 percent.
    Keywords: Corn_priming_germination rate_germination mean_vigor 2 index
  • S. Siahkohian, M. Galavi, M. Ramroudi, A. Nezami, M. Heydari Page 63
    In order to study the yield، yield component and seed protein content of chickpea genotypes in fall sowing، an experiment was conducted in 2006-2007 at research farm of Agricultural Institution of Zabol university. The experimental design was CRB with 4 replications. Nine genotypes including MCC49، MCC83، MCC297، MCC291، MCC349، MCC373، MCC386، MCC436، MCC509، and a local sample were investigated. Results showed that the genotypes have significant variations at all traits. With regard to main stem number per plant، MCC436 had the maximum and MCC386 had minimum amount by 2. 83 and 1. 25 respectively. The maximum and minimum number of secondary branch per plant، were observed in MCC436 and MCC509 respectively. The local sample appeared most late maturing period، maximum 100 grain weight (32 gr) and had the third rank by yielding 1068 kg/ha. The MCC373 was the earliest maturing genotype. The maximum pod number per plant and seed yield (1126 kg/ha) obtained by MCC436 genotype. Protein content was statistically differ among the genotypes، it varies from 16. 3-23. 4 and belongs to MCC207 and MCC509 respectively. The results showed that MCC436 had the high fitness، in comparison with others.
    Keywords: Genotype, chickpea, yield components, protein content
  • M. Sharrif Moghaddasi, A. Omidi Page 71
    In order to study of variations among traits and clustering of genotypes regarding their similarities، an experiment with 100 safflower genotypes was conducted at research farm of Saveh Islamic Azad University. The experimental design was a 7٭7 simple lattice. The results of analysis of variance demonstrated that the differences among genotypes were highly significant (P < 0. 01) for all traits. The highest seed and oil yields were obtained from cultivars Goldasht and Padideh with 1700 and 433 kg/ha respectively. Phenotypic and genotypic correlations showed that the grain yield per plot is significantly correlated with oil yield، number of head and seed per head and number of secondary branches. The results of path coefficient analysis showed that increasing of seed yield has been associated with number of bulb per plant، secondary branches and number of seed per bulb with coefficients as 0. 610، 0. 480 and 0. 300 respectively.
    Keywords: Safflower, exotic, Iranian varieties, seed yield, oil yield
  • L. Foroutan, S. Najafi, M. Vakili Shahrebabaki, M. Jabbari Page 81
    In this research، The effect of different levels of nitrogen fertilizer and irrigation was evaluated on morphological characteristics. In order to obtain the best irrigation and nitrogen levels، the research was conducted in pot and greenhouse system in Zahedan. The treatments included three amounts of nitrogen fertilizer (20، 40 and 60 kg/ha) and three irrigation regimes (2 mm per week، 4mm per 2 weeks and 2 mm per 2 weeks). The studied factors were flower yield، plant height، flowering time، and anthodia height and anthodia diameter. The results indicated that the increase of nitrogen fertilizer from 20 to 60 kg/ha improved plant height، early flowering، anthodia height and diameter significantly. Highest amount of flower dry yield is obtained in 40 kg/ha nitrogen fertilizer but highest amount of flower wet yield is obtained in 60 kg/ha and the lowest amount of flower wet yield is obtained in 40 kg/ha nitrogen fertilizer. Irrigation also affects flower dry weight، anthodia diameter and flowering time in 2mm irrigation per week and 4 mm irrigation per two weeks increased plant height and flower wet weight significantly. The interactions between nitrogen fertilizer and irrigation was significant as plant height (31. 89 cm)، flowers wet weight (8. 78 gr per pot) and flowering time (41 days) as concerned and the best treatments was 60 kg/ha nitrogen fertilizer and irrigation 4 mm per two weeks. According to the results، it appears that 60 kg/ha nitrogen fertilizer plus 4 mm irrigation per two weeks was the best treatment to produce the flower yield in German chamomile in organic system.
    Keywords: German chamomile, morphological characteristics, nitrogen fertilizer, irrigation