فهرست مطالب

تصویر سلامت - سال ششم شماره 3 (پاییز 1394)

مجله تصویر سلامت
سال ششم شماره 3 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرامرز پوراصغر، الهام شامی* صفحه 1
    زمینه و اهداف
    اگر تشخیص، سنگ بنای پزشکی نوین باشد، تصویربرداری پزشکی اساس تشخیص های پزشکی است. اگر فن آوری پرتونگاری به درستی مورد استفاده قرار بگیرد، به پزشک ماهر اجازه می دهد تا بسیاری از مشکلات پزشکی را که در موقعیت های دیگر در بیماران قابل تشخیص نیستند به درستی تشخیص دهد. از یک طرف، استفاده از این پدیده در امر بهبود زندگی و سلامت جامعه ضروری است و از طرف دیگر زیان بار بودن آن برای سلامت جامعه امری بدیهی است. جوابی که در رفع این تناقض می توان ارائه نمود، استفاده ی کنترل شده و مطابق مقررات حفاظتی می باشد که در پرتو رعایت این مقررات می توان از این پدیده در جهت گسترش سلامت در جامعه و پیشگیری از گسترش زیان های آن سود برد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک مطالعه ی توصیفی - مقطعی است که به وسیله چک لیست محقق ساخته ای که روایی و پایایی آن توسط متخصصان تایید گشته است، به صورت مشاهده ی مستقیم در مرکز آموزشی درمانی شهدا مورد بررسی قرار خواهد گرفت. سپس داده های به دست آمده در نرم افزار excel وارده شده و به روش آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار خواهد گرفت.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده از ارزیابی انجام شده در مرکزآموزشی درمانی شهدا، نمایانگر این می باشد که میزان رعایت استاندارد ها در حیطه حفاظت کارکنان، طیفی از 73.6 تا 100 درصد را در بر می گیرد. میزان رعایت استاندارد ها در حیطه ی حفاظت بیماران، طیفی از 0 تا 99.2 درصد را در برمی گیرد. میزان رعایت استاندارد ها در حیطه ی وسایل حفاظتی از لحاظ وجود آن ها در حد متوسط به پایین می باشد و میزان رعایت استانداردها در حیطه ی حفاظت محیطی نیز متوسط به بالا می باشد.
    بحث و نتیجه گیری
    به طور کلی می توان نتیجه گرفت که قسمتی از استانداردهای حفاظت در مقابل اشعه در بخش پرتونگاری تشخیصی بیمارستان شهدا رعایت نمی شود. در صورت برگزاری دوره های آموزشی و افزایش آگاهی کارکنان و بیماران و همچنین ممیزی ادواری بخش پرونگاری ممکن است بتوان میزان رعایت استانداردهای حفاظت در مقابل اشعه را افزایش داد.
    کلیدواژگان: استاندارد حفاظت در مقابل اشعه، رادیولوژی، بیمارستان شهدا تبریز
  • علی جنتی، علی ایمانی، حسن الماس پور خانقاه*، میرهادی موسوی صفحه 8
    زمینه و اهداف
    ارزیابی رضایت بیمار از مراقبت های بهداشتی و بهبود فرآیندهای کاری و ارتقای کیفیت بیمارستان، بدون توجه به نظرات، نیازها و انتظارات و جلب رضایت بیماران امکان پذیر نمی باشد. لذا هدف از این مطالعه، بررسی فرآیند های پذیرش تا ترخیص جهت ارتقای رضایت بیماران در بیمارستان خصوصی نورنجات تبریز می باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی - مقطعی بوده و در سال 1393 انجام شده است. برای انجام این کار از پرسشنامه رضایت سنجی از بیمار و همراهان بیمار با حجم نمونه 234 نفر استفاده شد. ابزار جمع آوری داده پرسشنامه استانداردی بود که روایی آن قبلا بررسی شده و پایایی آن نیز با آلفای کرونباخ 0.93 تایید شده بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS 18 استفاده گردید.
    یافته ها
    اکثریت پاسخ دهنده ها همراهان بیماران (76.9%) و بازه سنی پاسخ دهنده ها از 16 تا 81 سال متغیر بود. میانگین رضایت مندی در این مطالعه 2.51 به دست آمد که از میانگین رضایت مندی (3) پایین تر بود. در کل رضایت مندی بخش های مختلف تقریبا در سطح متوسط بوده و کمترین رضایت مندی را بخش ترخیص و حسابداری به خود اختصاص داده بود. پیشنهادات و راهکارها به مشکلات شناسایی شده در بخش ترخیص جهت افزایش رضایت مندی بیماران و همراهان آن ها پیشنهاد گردید.
    بحث و نتیجه گیری
    از آنجایی که فرآیند ترخیص یک گلوگاه اساسی در مدیریت بیمارستان می باشد، با شناسایی مشکلات این حیطه و ارائه راهکارهایی برای آنها میزان رضایت مندی نسبت به قبل افزایش و اهمیت و نقش تاثیر گذار این فرآیند بر فرآیندهای دیگر به خوبی آشکار گردید.
    کلیدواژگان: پذیرش، ترخیص، رضایت بیمار، فرایند، بیمارستان خصوصی نورنجات
  • محمدعلی همتی*، ابوالفضل قاسم زاده صفحه 16
    زمینه و اهداف
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش دانش آفرینی و ابعاد آن بر مهارت های مدیریتی مدیران دانشگاه علوم پزشکی تبریز بوده است.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش حاضر توصیفی و تحلیلی بود. جامعه آماری شامل تمامی مدیران (آموزشی، پژوهشی، اداری، مالی) دانشگاه علوم پزشکی تبریز به تعداد 140 نفر بود که با توجه به محدود بودن جامعه آماری از روش تمام شماری استفاده شد. داده ها از طریق پرسشنامه محقق ساخته مهارت های مدیریتی مدیران و دانش آفرینی گودرزی (1381) جمع آوری گردید. پایایی پرسشنامه ها با روش آلفای کرونباخ به ترتیب 0.933 و 0.792 به دست آمد. روایی صوری پرسشنامه ها نیز از طریق مراجعه به اساتید مدیریتی تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان داد بین دانش آفرینی و مهارت های مدیریتی مدیران رابطه مثبتی وجود دارد. به علاوه، بین شاخص های مهارت های مدیریتی مدیران (انسانی، ادراکی و فنی) با متغیر دانش آفرینی رابطه مثبت و معنی داری دیده شد. نتایج رگرسیون چندگانه نشان می دهد که ابعاد دانش آفرینی نقش پیش بینی کننده را در مهارت های انسانی، ادراکی و فنی دارد. ارتباط مثبت و معنی دار بین دانش آفرینی و مهارت های مدیریتی مدیران مبین آن است که برای اجرای مدیریت در سازمان در همه سطوح، مدیران باید به دانش روز دسترسی داشته و آن را ارتقاء دهند تا موجب خلاقیت کارکنان و پیشرفت سازمان شوند.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج نشان داده که با ارتقاء دانش آفرینی سازمانی و ابعاد آن، مهارت های مدیریتی مدیران نیز بهبود می یابد. مدیران برای حرکت به سمت دانش آفرینی باید از توانمندی های پویایی برخواردار باشند و در رسیدن به این توانمندی ها در شناسایی، کسب، به کارگیری، تلفیق و ترکیب مجدد اطلاعات، دانش و مهارت ها، از منابع موجود و بالقوه سازمان به نحو احسن استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: دانش آفرینی، مهارت های مدیریتی مدیران، مهارتهای انسانی، ادراکی، فنی
  • مریم مقدمی*، محمدحسن زاده، سعید شکریان صفحه 24
    زمینه و اهداف
    هدف از این مطالعه بررسی رابطه بین تولیدات علمی حوزه روانپزشکی و امید به زندگی در کشورهای پیشرو علمی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش تلاش شده است؛ با بررسی 27516 رکورد مقاله که در پایگاه اسکوپوس در بازه زمانی 2000-2012 منتشر شده اند با استفاده از روش علم سنجی به بررسی کشورهای پیشرو پرداخته شود و با استخراج شاخص امید به زندگی از پایگاه بانک جهانی، همبستگی میان این دو شاخص از طریق آزمون همبستگی پیرسون مورد بررسی قرار گیرد.
    یافته ها
    یافته های این تحقیق نشان داد؛ همبستگی مستقیمی میان تولیدات علمی حوزه روان پزشکی و شاخص امید به زندگی در کشورهای پیشرو علمی این حوزه وجود دارد. به عبارتی با افزایش تولیدات علمی حوزه سلامت روان، امید به زندگی در این کشورها افزایش می یابد.
    بحث و نتیجه گیری
    با افزایش تولیدات علمی امید به زندگی افزایش و مرگ و میر کاهش می یابد. نتایج این تحقیق به عنوان سند راهبردی در حوزه بهداشت و سلامت روان می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مقالات، روان پزشکی، اسکوپوس، امید به زندگی
  • صمد آذری*، ابوالفضل علیاری صفحه 32
    زمینه و اهداف
    سنجش کیفیت بر اساس نظر بیماران و رضایت آنان از خدمات ارائه شده به دلیل رقابت های درمانی بیمارستان ها و پذیرش بیشتر بیماران در سال های اخیر رونق بیشتری یافته است. پژوهش حاضر با هدف سنجش دیدگاه بیماران در مورد کیفیت خدمات بیمارستانی با استفاده از مدل لاجستیک در بیمارستان امام خمینی (ره) شهر تهران در سال 1391 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی در سال 1391 در بیمارستان امام خمینی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام گرفت. 330 نفر از بیماران بیمارستان، بر اساس فرمول نمونه گیری کوکران و با روش طبقه ای وارد مطالعه شدند. داده ها توسط پرسشنامه محقق ساخته روا و پایا شامل 5 مشخصه کیفیت خدمات بیمارستانی و 10 سناریو طراحی شده جمع آوری شدند. پس از گردآوری داده ها وارد نرم افزار اقتصادسنجی stata نسخه 10 شدند و تابع مطلوبیت تخمین زده شد. سپس مطلوبیت نهایی مشخصه ها را محاسبه کرده و با محاسبه مطلوبیت نهایی مشخصه ها ترجیحات بیماران جامعه پژوهش را در مراجعه به بیمارستان و دریافت خدمات بیمارستانی به ترتیب اولویت مشخص شد.
    یافته ها
    محاسبات مطلوبیت نهایی مشخصه ها نشان می دهد که نوع معاینه اولویت اول را در دریافت خدمات بیمارستانی دارد و نظافت بخش و سرویس های بهداشتی دارای آخرین اولویت می باشد. در مورد مشخصه زمان انتظار بین ورود به بیمارستان تا زمان بستری شدن، علامت منفی بود که نشان دهنده تاثیر معکوس این مشخصه بر ترجیحات بیماران می باشد.
    بحث و نتیجه گیری
    به منظور افزایش مطلوبیت بیماران در مراجعه به بیمارستان ها و دریافت خدمات، و با توجه به در نظر گرفتن ترجیحات بیماران، نیاز است مدیران بیمارستان ها بر اجرای برنامه های ارتقای کیفیت تاکید داشته باشند.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، بیمارستان، دیدگاه بیماران، مدل لاجستیک
  • ریحانه ایوان بقاء، عزیز کامران، خدیجه نصیری*، عقیل حبیبی، پریناز مظفری، رعنا شمخالی صفحه 41
    زمینه و اهداف
    سرطان پستان یکی از سرطان های شایع در بین زنان می باشد که با تشخیص به موقع آن، شانس بهبودی به میزان زیادی افزایش می یابد. خودآزمایی پستان از جمله راهکارهای تشخیص و غربالگری زود هنگام سرطان پستان می باشد. هدف از مطالعه حاضر تعیین آگاهی، نگرش و عملکرد زنان شاغل در دانشکده علوم پزشکی شهرستان خلخال از خودآزمایی پستان و ارتباط آن با برخی از مشخصات فردی می باشد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی است که بر روی 300 زن شاغل در دانشکده علوم پزشکی خلخال انجام شد. ابزار مورد استفاده پرسشنامه محقق ساخته چهار قسمتی مشتمل بر مشخصات فردی و اجتماعی، سوالات مربوط به آگاهی، نگرش و عملکرد می باشد. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار SPSS13 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که سطح آگاهی، نگرش و عملکرد اکثریت زنان از خودآزمایی پستان نسبتا خوب (به ترتیب 56.5، 53.6 و 84.70 درصد) می باشد. همچنین ارتباط آماری معنی داری بین آگاهی، نگرش و عملکرد با رشته تحصیلی شرکت کنندگان دیده شد (0.001 >P).
    بحث و نتیجه گیری
    مجموع یافته های مطالعه نشان داد که اکثریت زنان شاغل در دانشکده علوم پزشکی خلخال از آگاهی، نگرش و عملکرد نسبتا خوبی از خودآزمایی پستان برخوردار می باشند. اما با توجه به نقش کارکنان بهداشتی در آموزش و ارتقاء سلامت جامعه، پیشنهاد می شود تدابیری جهت رسیدن آگاهی، نگرش و عملکرد این قشر نسبت به خودآزمایی پستان به سطح مطلوب و ایده آل اندیشیده شود.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، خودآزمایی پستان، زنان شاغل، خلخال، ایران
  • صفوره اسماعیل زاده، بهروز فتحی*، مهدی صفری علمداری، احمد عباسی، علمناز سائلی، محمدرضا رئیسی صفحه 48
    زمینه و اهداف
    پژوهش حاضر با هدف تحلیل اطلاعات و داده های موجود برای ارائه درک صحیحی از روند بیماری تب مالت و وضعیت فعلی آن در شهرستان جلفا جهت به کارگیری برنامه های متناسب پیشگیری و کنترل اجرا گردید.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی - مقطعی بر روی 91 بیمار مبتلا به تب مالت که به مراکز بهداشتی و درمانی شهرستان جلفا و مطب های خصوصی در طول سال های 89 تا 93 مراجعه کرده و برای آن ها فرم ثبت استاندارد بیماری تب مالت تکمیل شده بود، انجام گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS16 و آمار توصیفی و آزمون کای دو تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین بروز بیماری طی سال های مورد مطالعه 34.6 درصد هزار نفر بود. 60.4% مبتلایان مرد و 86.6% روستایی بودند. بیماری در مردان شایع تر بود ولی اختلاف معنی داری بین دو جنس وجود نداشت 2.72،p-value=0.86)=X2). میانگین سنی بیماران 1.78±36.7 بامحدوده سنی 4 تا 87 سال و بیشترین فراوانی بیماری درگروه سنی50-40 سال بود. اکثر موارد در فصول بهار 40.65% و تابستان 26.37% بروز نموده و85.7% مبتلایان سابقه تماس با دام و 78% سابقه مصرف مواد لبنی غیرپاستوریزه را داشتند. 94.5% مبتلایان جدید و 38.5% مبتلایان سابقه وجود بیماری درخانواده را داشتند. بیشترین فراوانی بیماران (34.1%) مربوط به روستای کمارسفلی بود.
    بحث و نتیجه گیری
    علی رغم کاهش موارد بیماری تب مالت در استان آذربایجان شرقی، روند بیماری در شهرستان جلفا افزایشی بوده و همچنان به عنوان یکی از بیماری های شایع به شمار می آید. با توجه به نتایج حاصله و ماهیت بیماری، به کارگیری تئوری های اکولوژیک و مبتنی بر مشارکت بخش های مختلف جامعه، می تواند در پیشگیری از بروز بیماری موثر باشد.
    کلیدواژگان: تب مالت، جلفا، آذربایجان شرقی
  • حسن الماس پور خانقاه، علی جنتی، ناصر درخشانی* صفحه 54
    زمینه و اهداف
    نابرابری در سلامت اصطلاح کلی است که برای نشان دادن اختلاف ها، تغییرات و ناهمسانی های موجود در دسترسی به سلامت افراد یا گروه ها از آن استفاده می شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی نابرابری های سلامت و عوامل موثر بر آن برای استفاده محققان و علاقه مندان عدالت در سلامت انجام شده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک بررسی مروری می باشد که با جستجو در پایگاه های داده ای Pubmed، Scopus، Proquest و موتور جست و جوی Google و در پایگاه های داده ای فارسی زبان SID، Iran doc، در بازه زمانی 2014-2000 انجام گرفت. حاصل این جست و جو 746 مقاله بود که براساس هدف مطالعه، مرحله به مرحله به ترتیب با مطالعه عنوان، چکیده و مقاله کامل، پالایش شد و در نهایت 16 مقاله از میان آن ها انتخاب و مورد بررسی تکمیلی قرار گرفتند.
    یافته ها
    در مطالعه حاضر عوامل موثر در نابرابری های سلامت شناسایی شده عبارت بودند از: 1- عوامل اقتصادی و درآمدی 2- عوامل سیاسی و سیاست های اجتماعی و عمومی 3- عوامل فرهنگی و ارزش های اجتماعی 4- عوامل اجتماعی و جمعیتی 5- عوامل رفتاری، روانی و بیولوژیکی. البته عوامل دیگر مثل عوامل حاکمیتی، بین المللی، انسجام اجتماعی، حوادث و حتی خود نظام سلامت نیز در نابرابری های سلامت دخیل بوده، ولی عوامل پنج گانه ذکر شده جزو مهمترین عوامل موثر در نابرابری های سلامت در مطالعات اکثریت نویسندگان اشاره شده بود.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت سلامت در اقشار مختلف جامعه و موضوع نابرابری در سلامت، باید رویکرد و توجه به سمت کاهش این نابرابری ها در تمامی سیاست ها و برنامه های توسعه مد نظر قرار گیرد و نقش این عوامل در سلامت افراد و جامعه برای مدیران و سیاست گذاران به خوبی روشن و آشکار گردد.
    کلیدواژگان: سلامتی، نابرابری در سلامت، عدالت در سلامت، بررسی مروری
|
  • Faramarz Pourasghar, Elham Shami* Page 1
    Background And Objectives
    If proper diagnosis is regarded as the basis of modern medicine، medical radiography is the foundation of medical diagnosis. Properly applied radiography helps physicians to diagnose problems. On one side، using it to improve quality of life is essential but on the other hand، its hazards are obvious. A reasonable usage and according to protection standards are the best way to benefit its advantages and reduce the hazards.
    Material And Methods
    This cross-sectional study was conducted by a researcher-made check list that its validity and reliability were confirmed by experts. It was performed as direct observation in Shohada teaching hospital. Collected data were entered into Excel software and analyzed applying descriptive statistics.
    Results
    The results indicated that compliance with protection standards regarding staff protection ranged from 73. 6 to 100 percent and it ranged from 0 to 99. 2 percent regarding patient protection. Compliance with protection standards concerning the availability of the devices was lower than average but it was rated higher than average regarding environmental protection.
    Conclusion
    In general، not all protection standards for radiological diagnostic tests are followed at the radiology ward in the shohada teaching hospital. Continuous training courses and increasing staff and patients'' awareness might resolve this problem.
  • Ali Janati, Ali Imani, Hassan Almaspoor Khanghah*, Mir Hadi Mosavi Page 8
    Background And Objectives
    The assessment of patient satisfaction in health care and also enhancing the quality of the hospital without paying attention to the needs، expectations and satisfaction of the patients is impossible. So، the aim of this study was to assess the admission to discharge process in order to improve the patient satisfaction in Noornegat Private Hospital in Tabriz، 2014.
    Material And Methods
    This cross-sectional study was conducted in 2014. To perform the study، a questionnaire for patient satisfaction was used with the participation of 234 individuals. We used standard questionnaire for collecting data which its reliability was confirmed. (Cronbach''s alpha،. 952). The data analysis was performed by SPSS 18.
    Results
    In this study، the majority of the respondents (76. 9 %) were patients’ relatives and the respondents age range varied from 16 to 81 years. The average of satisfaction score was 2. 51 which was lower than the average (3) for satisfaction degree. Totally، rate of satisfaction in different parts were in an average level and the lowest satisfaction rate belonged to accounting and discharge sector. The suggestions and solutions for identified problems in discharge ward were offered in order to increase the satisfaction rate of the patients.
    Conclusion
    Since the process of the discharge is a bottleneck in hospital management process، identifying and offering solutions to the problems in this case increased the rate of satisfaction and the importance and influence of this process on other processes were clearly observed.
    Keywords: Admission, Discharge, Patient Satisfaction, Process, Noornegat Private Hospital
  • Mohammad, Ali Hemmati*, Abolfazl Qasemzadeh Page 16
    Background And Objectives
    The purpose of this study was to study the role of knowledge creation and management skills of managers in Tabriz University of Medical Sciences.
    Material And Methods
    This was a descriptive correlational study. The statistical population consisted of all managers (140 managers) in Tabriz University of Medical Sciences. Census sampling method was used due to limited statistical population. The data were collected through management skills and knowledge creation questionnaire developed by Goudarzi (2002). The reliability was 0. 933 and 0. 792 respectively using Cronbach''s alpha. The validity of the questionnaire was verified by management faculty members. Pearson correlation and multiple regression analysis were used to analyze the data.
    Results
    Results showed that there was a positive relationship between knowledge creation and management skills of the managers. In addition، there was a positive and significant relationship between the management skills indicators (human، conceptual and technical) and the knowledge creation variables. Multiple regression results indicated that the knowledge creation dimensions had a predictive role in human، perceptual and technical skills. A significant relationship between knowledge creation and management skills of managers indicated that managers should have access to the up-to-date knowledge to promote it in order to execute it at all levels within the organization to improvement staff and organization creativity.
    Conclusion
    The results demonstrated that the enhancement of organizational knowledge creation and its dimensions lead to improvement of management skills. Managers need to have dynamic capabilities to move towards knowledge creation and make the best use of available and potential resources of the organization to achieve these capabilities and identify، acquire، apply، integrate and combine the information، knowledge and skills.
    Keywords: Management Skills of Administrators, Human, Conceptual, Technical Skills, Knowledge Creation
  • Maryam Moghadami*, Mohammad Hassanzadeh, Saeed Shokreian Page 24
    Background And Objectives
    The main objective of this study was to investigate the relationship between scientific productivity in the field of psychiatry and life expectancy in pioneer countries.
    Material And Methods
    A rigorous search strategy was applied on Scopus database using psychiatry terms. The search results were narrowed to 2000-2012. No language limitation was applied. Life expectancy was extracted from World Bank database using Pearson correlation.
    Results
    The search was led to 27516 articles. The US، England and Germany were identified as leading countries in producing the psychiatry articles، respectively. Pearson correlation test results indicated that there is a direct correlation between scientific products and life expectancy index. In other words، with the increase in producing scientific articles in psychiatry field، life expectancy rises as well.
    Conclusion
    With increase in scientific productivity، life expectancy increases and mortality rate decreases. The results of this study can serve as a guiding document in the field of health and mental health.
    Keywords: Article, Psychiatry, Scopus, Life Expectancy
  • Samad Azari*, Abolfazl Aliyari Page 32
    Background And Objectives
    Due to unique characteristics of the health sector، measuring the efficiency and quality of services provided are the top priorities of the Ministry of Health and Medical Education. In health systems، an appropriate response to the needs and demands of patients is a priority. This study was conducted to assess hospital’s services quality using logit model for prioritizing service attributes based on patients’ perception in 2012.
    Material And Methods
    In this descriptive cross-sectional study، 330 patients in Imam Khomeini Hospital in Tehran were entered into the study based on Cochran method. Data were gathered using questionnaire in 5 dimensions and 10 scenarios. Reliability and validity of the questionnaire were approved. Data were input into STATA software 10th edition and utility function was estimated to calculate the marginal utility specifications.
    Results
    According to the patients’ perception، type of examination and treatment was ranked as the first and cleaning services of the departments and toilets was ranked as the last priority. The results about waiting time between hospital arrival until admission was negative which means reverse influence on patient perception of quality. Except cleaning services of the departments and toilets and handling patients، other features had significant relationship with patient preferences.
    Conclusion
    In order to increase the desirability of visiting patients in hospitals and delivering high quality services and considering patient preferences; hospital administrators need to be focused on improving the quality of the programs.
    Keywords: Service Quality, Hospital, Patients Perception, Logit Model
  • Reyhane Eyvanbagha, Aziz Kamran, Khadijeh Nasiri*, Aghil Habibi, Parinaz Mozafari, Rana Shamkhali Page 41
    Background And Objectives
    Breast cancer is one of the most common cancers among women that early diagnosis greatly increases the chance of recovery. Self-examination is one of the ways for screening and early detection of breast cancer. The aim of this study was to determine the knowledge، attitude and practice of women employed in the Khalkhal Faculty of Medical Sciences towards breast self-examination (BSE) and its relationship with some individual characteristics.
    Material And Methods
    This study cross-sectional study was conducted on 300 women who were employed in Khalkhal Faculty of Medical Sciences. A researcher-made questionnaire designed in four categories was used which contained demographic and questions related to the knowledge، attitude and performance. Data were analyzed using SPSS v. 13 software.
    Results
    The level of knowledge، attitude and practice of BSE among the majority of women was partially favorable (5/56، 6/53 and 70/84 percent، respectively). Knowledge، attitudes and practices of women about BSE was affected by their field of study (P<0. 001).
    Conclusion
    Women working in Khalkhal Faculty of Medical Sciences have relatively good level of knowledge، attitude and practice about BSE but with regard to the role of health workers in education and improving health; it is recommended to implement programs to achieve an ideal level regarding the knowledge، attitude and performance.
    Keywords: Knowledge, Attitude, Practice, Breast Self Examination, Female Employees, Khalkhal, Iran
  • Safooreh Esmaeilzadeh, Behrouz Fathi*, Mahdi Safari, Alamdari, Ahmad Abbasi, Elmnaz Saeli, Mohammadreza Reisi Page 48
    Background And Objectives
    This study aimed to analyze existing data to achieve a comprehensive understanding of human brucellosis trend and its current situation in Jolfa city for implementing appropriate prevention and controlling program.
    Material And Methods
    This cross-sectional study was conducted on 91 patients with brucellosis who referred to Jolfa city health centers and private clinics from 2010 to 2014 and standard form of the brucellosis disease was completed for them. The collected data were analyzed using SPSS statistical software version 16 and descriptive statistics and chi-square test.
    Results
    The mean incidence of brucellosis was 34. 6 per 100،000. About 60. 4% of the patients were male and 86. 6% were living in rural. Disease was more common in men but there was no significant difference between the genders (x2 =2. 72، p-value=0. 85). The mean age was 36. 7 years old (SD=1. 78) with a range from 4 to 87 years old. The most cases of diseases were aged 40-50 years old. The most contagious seasons were spring (40. 65%) and summer (26. 37%). About 85. 7% of the patients had a history of animal contact and 78 % of the patients had a background of consuming unpasteurized dairy products. According to the findings، 94. 55% of the patients were new cases and 38. 5% had a history of disease in the family. The most cases (34. 1%) were in Komar-Sofla village.
    Conclusion
    Despite the decrease of brucellosis disease in the East Azerbaijan province، trend of disease is increasing in Jolfa and brucellosis is still one of the common diseases. According to the results and considering the nature of the disease، applying ecological theories based on the multi-sectoral collaboration of the society can be effective in preventing the disease.
    Keywords: Brucellosis, Jolfa, East Azerbaijan
  • Hassan Almaspoor Khanghah, Ali Janati, Naser Derakhshani* Page 54
    Background And Objectives
    Inequity in health is a universal term which is used for showing current differences، variations and inequalities of people in accessing to health services. The current study aimed to assess the factors influencing health inequalities to present the results to the researchers and health care professionals.
    Material And Methods
    In this review، several databases including PubMed، Proquest، Scopus، Google Scholar search engine، SID and IranDoc were searched within 2000-2014 period. We found 746 articles and refined them step by step according to the aim of the study by reviewing the titles، abstracts and full texts. Finally، 16 articles were selected for further study
    Results
    In the present study، identified determinants in health inequalities were as follows: 1- Economic and income factors 2- Political factors، social and public policy 3- Cultural and social values 4- social and demographic factors 5- Behavioral، psychological and biological factors. Although، other factors like governmental، international، social cohesion، incidents and even the health system itself were involved in health inequalities، but the listed determinants were among the most important determinants in health inequalities in the conducted studies.
    Conclusion
    Given the importance of people''s health and inequalities in health، the approach should focus on reducing the inequalities in all policies and development programs and the role of these factors should be taken into consideration by managers and policy-makers.
    Keywords: Health, Health Inequalities, Inequity in Health, Review