فهرست مطالب

علوم و صنایع غذایی ایران - سال سیزدهم شماره 5 (پیاپی 54، امرداد 1395)

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال سیزدهم شماره 5 (پیاپی 54، امرداد 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/05
  • تعداد عناوین: 16
|
  • فریده طباطبایی یزدی *، علیرضا وسیعی، بهروز علیزاده بهبهانی صفحات 1-14
    کیمچی یک اصطلاح عمومی برای سبزیجات تخمیری است. هدف از انجام این مطالعه شناسایی فلور لاکتیکی کیمچی بر پایه روش های بیوشیمیایی و مولکولی بود. در این پژوهش پس از انجام کشت های متوالی بر روی محیط های اختصاصی و مشاهده میکروسکوپی 85 جدایه که با انجام آزمایش های اولیه به نظر می رسید جزء باکتری های اسید لاکتیک باشند، انتخاب شده و برای گروه بندی آن ها، آزمون های فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی و تخمیر 10 نوع کربوهیدرات های مختلف انجام پذیرفت. بر مبنای تست های بیوشیمیایی و تخمیر قند 85 ایزوله به 10 گروه تقسیم بندی شدند. از هر گروه چند ایزوله انتخاب و ژن ناحیه 16S rRNA آن ها به کمک پرایمر های عمومی و با تکنیک PCR تکثیر داده شد. نتایج نشان داد که تنوع باکتری های اسید لاکتیک کیمچی شامل لاکتوباسیلوس پلانتاروم (17/41%)، لاکتوباسیلوس فرمنتوم (41/9%)، انتروکوکوس فاسیوم (06/7%)، انتروکوکوس فکالیس (52/3%)، لوکونوستوک سیترئوم (33/2%)، لوکونوستوک مزنتروئیدوس (52/3%)،پدیوکوکوس پنتوزاسئوس (23/8%) و ویسلا سیباریا (70/24%) بود. به طور کلی این فراورده ی تخمیری دارای تنوع فراوانی در فلور میکروبی خود می باشد که از میکروفلور طبیعی موجود در مواد خام مورد استفاده نشات می گیرد. با توجه به این که باکتری های اسید لاکتیک می توانند با تولید اسیدها و آنزیم های مختلف نقش مهمی را در ایجاد طعم و بافت مطلوب ایفا نمایند، بنابراین می توان از سویه های جدا شده از این محصول در صنعت غذا بهره برد.
    کلیدواژگان: کیمچی، فلور لاکتیکی، تست های بیوشیمیایی، توالی یابی ژن 16S rRNA
  • رویا کاظمی زاده، وجیهه فدایی نوغانی * صفحات 15-24
    پوست انار بخش غیر قابل خوردنی حاصل از فرآیندآب گیری میوه انار است؛ و منبع غنی از تانن ها، فلاونوئید ها و ترکیبات فنلی دیگر است. شهد خرما، طعم و بوی منحصر به فردی دارد؛ و دارای پتانسیل بالایی به عنوان یک شیرین کننده طبیعی و عاری از مواد شیمیایی می باشد. در این مطالعه، تاثیر افزودن عصاره آبی پوست انار در مقادیر 10%، 20% و 30% همراه با شهد خرما در مقادیر 2%، 4% و 6% بر برخی خواص فیزیکوشیمیایی (pH، اسیدیته، ماده خشک و ویسکوزیته) و پذیرش کلی شیر طعم دار فراسودمند در طول 21 روز نگهداری در سرما مورد بررسی قرار گرفت. برای تولید شیر طعم دار، شیر تا دمای C°50 گرم شد؛ به دنبال آن، شهد خرما و عصاره پوست انار به شیر اضافه و به مدت 5 دقیقه مخلوط شدند؛ سپس،سالم سازی در دمای C°75 به مدت 15 دقیقه انجام پذیرفت. نمونه های شیر طعم دار فراسودمند، پس از خنک شدن تا دمای C°25، در دمای C°4 نگهداری شدند. بر اساس این پژوهش، با افزودن عصاره پوست انار pH، ویسکوزیته و ماده خشک کاهش(p<0.01)؛ اما اسیدیته افزایش یافت (p<0.01). با کاهش مقادیر عصاره پوست انار، امتیاز پذیرش کلی نمونه های شیر طعم دار افزایش یافت (p<0.01). افزودن شهد خرما، اسیدیته (p<0.05) و ماده خشک (p<0.01) را کاهش داد؛ ولی موجب افزایش pH و ویسکوزیته شد (p<0.01).با افزودن نسبت های مختلف شهد خرما، تغییرات چندانی در خصوصیات حسی نمونه های شیر طعم دار مشاهده نشد (p>0.05).از نظر پذیرش کلی، نمونه شیر طعم دار فراسودمند حاوی 10% عصاره پوست انار و 4% شهد خرما بالاترین امتیاز را نسبت به سایر نمونه ها به خود اختصاص داد.
    کلیدواژگان: شیر طعم دار، عصاره پوست انار، شهد خرما، قابلیت پذیرش، خواص فیزیکوشیمیایی
  • وحیده شیخ زاده، اسماعیل عطای صالحی*، محمدحسین حداد خداپرست صفحات 25-34
    امروزه به دلیل ارتباط مصرف شکر با برخی بیماری ها نظیر فشار خون، فساد دندان، چاقی و افزایش سطح گلوکز و انسولین خون که به ویژه برای دیابتی ها مضر است، پژوهش های مرتبط با جایگزینی شکر با سایر شیرین کننده ها رو به افزایش است. در این تحقیق پوره خرما در پنج سطح (0، 25، 50، 75 و 100%) جایگزین شکر در فرمول دونات شد و ویژگی های فیزیکوشیمیایی، حسی و نگهداری محصول نهایی ارزیابی گردید. بررسی نتایج نشان داد که رطوبت و فعالیت آبی، با افزایش جایگزینی پوره خرما در همه سطوح افزایش یافت. درصد جذب روغن در سطح 50 درصد و بالاتر و حجم مخصوص در سطح جایگزینی 75 درصد و بالاتر کاهش یافت. سفتی بافت دونات در هر سه بازه زمانی(صفر، سه و ده روز بعد از تولید) با افزایش درصد جایگزینی در مقایسه با نمونه شاهد کاهش یافت. مولفه های*L و *b پوسته دونات در سطح 50 درصد و بالاتر کاهش و مولفه *a در سطح 25 درصد و بالاتر در مقایسه با شاهد افزایش یافت. مولفه *L مغز دونات در سطح 25 درصد و بالاتر و مولفه *b در سطح 50 درصد و بالاتر کاهش یافت درحالی که مولفه *a آن در سطح 25 درصد و بالاتر افزایش یافت. تخلخل دونات در سطح 75 درصد و بالاتر کاهش یافت. نتایج ارزیابی حسی با استفاده از ارزیاب های حسی تا سطح جایگزینی 50% اختلاف معنی داری با نمونه شاهد نداشت. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد جایگزینی شکر تا سطح 50 درصد با پوره خرما ضمن حفظ خصوصیات حسی مطلوب، با اختلاف معنی داری منجر به کاهش جذب روغن در دونات می گردد و حجم مخصوص و تخلخل اختلاف معنی داری با نمونه شاهد پیدا نخواهد کرد. همچنین با افزایش جایگزینی تا سطح 50% پوره خرما ضمن افزایش رطوبت و کاهش سفتی بافت در هر سه بازه زمانی و با توجه به فاکتور فعالیت آبی منجر به افزایش زمان ماندگاری دونات خواهد شد.
    کلیدواژگان: خرما، بیاتی، دونات، ویژگی های حسی
  • فریده طباطبایی یزدی، سمیرا مرادی، بهروز علیزاده بهبهانی، علیرضا وسیعی، سیدعلی مرتضوی صفحات 35-50
    کیمچی نوعی پیش غذا و مکمل گیاهی تخمیرشدهوبر حسب ماده ی اولیه، روش فراوری و محل جغرافیایی به بیش از 161 نوع تقسیم بندی می شود. در این پژوهش بعد از تولید کیمچی و انجام عمل تخمیر جداسازی و شناسایی میکروارگانیسم های از طریق روش مولکولی انجام شد. عامل تخمیرسویه تولید کننده آنزیم لیپاز، تریکوسپورون آساهی از نمونه کیمچی جداسازی شد(U/ml3±01/19). جهت افزایش تولید آنزیم لیپاز ترکیبات موثر بر رشد و عوامل کشت در تخمیر غوطه وری در ارلن مایر با استفاده از نرم افزارDesign Expert بهینه سازی شد. برای غربال سازی فاکتور ها از طرحPB استفاده شده که تخمیر در شرایط دمای 30 به مدت 48 ساعت و pH اولیه 1/.6 برای انتخاب متغیرهای موثرتر بر تولید آنزیم لیپاز انجام پذیرفت. با توجه به نتایج بدست آمدهعصاره سیاه دانه، روغن زیتون،منیزیم کلرید و عصاره مخمر به ترتیب موثرترین متغیرها بودند. متغیرهای اندازه ذرات و پپتون تاثیر منفی داشتند.که متغیر ها با تاثیر بیشتر انتخاب شده و بهینه سازی انجام گردید.در نهایت در شرایط یهینه با استفاده از محیط کشت حاوی 15%عصاره سیاه دانه، g/l 10عصاره مخمر، g/l 5/22 روغن زیتون و mM/l25منیزیم کلرید در شرایط سرعت چرخش 150 فعالیت آنزیمی U/ml 5/0±35 بدست آمد همچنین فعالیت آنزیم بعد از حالت بهینه 84/1 برابر حالت قبل از بهینه سازی است. مقدار پارامترهای کینتیکی و لیپاز خام به ترتیب برابر باmM/min 367/0 و mM 53/0از طریق نمودار میکائیلیس- منتن محاسبه شد که نشانگر ویژه گزینی بالای این سویه نسبت به سویه های دیگر تولید کننده آنزیم لیپاز است.
    کلیدواژگان: کیمچی، فعالیت آنزیم، تریکوسپورون آساهی، بهینه سازی
  • گیسو ملکی، مصطفی مظاهری طهرانی*، فاطمه شکرالهی صفحات 51-62
    نان های فاقد گلوتن اغلب با افزودن پروتئین ها غنی سازی می شوند تا کیفیت بهبود یابد. هدف از انجام این تحقیق بررسی اثر غلظت های مختلف آرد سویا به همراه 2% کربوکسی متیل سلولز بر خصوصیات کیفی نان می باشد. در این راستا آرد سویا با آرد برنج رقم بینام به ترتیب در نسبت های0% و 100%، 10% و 90%، 20% و 80%، 30% و 70% مخلوط شدند (آرد سویا در مقادیر0، 20،10و 30% به آرد برنج اضافه شد). افزودن آرد سویا بر خصوصیات فارینوگرافی از جمله جذب آب خمیر تاثیر مثبت داشت. خصوصیات فیزیکی نان از جمله حجم مخصوص، سفتی بافت و تخلخل با افزودن آرد سویا تا 10% تفاوت معنادار و مثبتی نشان می دهد ولی فاکتورهای رنگی به استثنای L*، چندان به طور مثبت تحت تاثیر افزودن آرد سویا قرار نگرفتند. تصاویر حاصل از SEM مربوط به نان حاوی 10%آرد سویا بهترین بافت و سپس نان حاوی 100% آرد برنج (نان بدون آرد سویا یا نمونه شاهد) نانی با بافت مناسب و متخلخل نشان دادند. بهترین امتیاز در آزمون های حسی مربوط به نان 10% سویا بوده و پذیرش کلی این نان از بقیه بالاتر بود. به طور کلی افزودن آرد سویا تا 10% موجب کاهش خواص نامطلوب نان حاصل از آرد برنج می گردد ولی افزایش غلظت تاثیر منفی بر خصوصیات کیفی و خصویات حسی نان ها دارد.
    کلیدواژگان: آرد برنج، آرد سویا، کربوکسی متیل سلولز، نان بدون گلوتن
  • پیمان قجربیگی، ابوالفضل کامکار*، اشرف حاج حسینی، علی میثاقی صفحات 63-72
    مطالعات اولیه سم شناسی نشان داده که آکریل آمید به عنوان یک عامل سرطان زا است و اصلی ترین راه ایجاد آن واکنش بین اسید آمینه آسپارژین و قند های طبیعی نظیر گلوکز می باشد. کاهش و مهار تشکیل آکریلامید در طول فرآوری مواد غذایی می تواند به ارتقای سلامت محصولات غذایی و به دنبال آن، به ایمنی غذای انسان کمک کند. هدف اصلی این مطالعه بررسی اثر مهار کنندگی مخمر اتولیز شده بر پایه ساکارومیسس سرویزیه و ویتامین های 3Bو 6B بر تشکیل آکریل آمید در مدل شیمیایی می باشد. در این مطالعه تاثیرغلظت های مختلف 25 0/0، 25/0 و 5/0 میلی مول از ویتامین های 3Bو 6Bو مخمر اتولایز شده خوراکی بر پایه ساکارومیسس سرویزیه بر میزان کاهش تشکیل آکریل آمید مورد ارزیابی قرار گرفت.میزان آکریل آمید با روش گروماتوگرافی گازی- اسپکترومتری جرمی تعیین گردید.بر اساس نتایج، ویتامین های 3B، 6B و مخمر اتولایز شده بطور موثری باعث کاهش میزان تشکیل اکریل آمید شدند و در بین آنها ویتامین3B با غلظت نیم میلی مول بیشترین اثر را داشت(p<0.05). براین اساس توانایی هر سه ماده در کاهش تشکیل آکریل آمید معلوم گردید.
    کلیدواژگان: آکریل امید، ویتامین 3B، ویتامین 6B، مخمر اتولیز شده
  • محمد اسماعیلی ادبی*، سید رضا موسوی سیدی، داود کلانتری، بابک قوامی عدل صفحات 73-83
    در این تحقیق به بررسی مدل سازی ریاضی فرآیند و سینتیک خشک شدن و انرژی مصرفی در خشک کن جریان هوای گرم با چرخه هوای بازگشتی (0، 50%، 75%) پرداخته شده است. برای این منظور از یک خشک کن جریان هوای گرم با قابلیت باز گردش هوای خروجی استفاده شد. برای برازش مدل های استاندارد خشک شدن لایه نازک با داده های آزمایشی، از محیط برازش منحنی هاینرم افزار MATLAB 2007 استفاده گردید. از ضریب تعیین (R2)، مربع کای (c2) و ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) به عنوان شاخص برای تعیین بهترین مدل استفاده شد. با مقایسه این شاخص ها مشخص شد که مدل میدیلی مناسبترین مدل برای توصیف داده های آزمایشگاهی است.انرژی مصرفی در سرعت m/s 5/0 و دمای هوای 60 درجه سلسیوس برای سطوح 0%، 50% و 75% هوای بازگشتی کمینه و در سرعت هوای m/s 5/1 و دمای هوای 40 درجه سلسیوس برای سطوح 0%، 50% و 75% هوای بازگشتی بیشینه می باشد. همچنین بکارگیری سامانه بازگردشی هوای گرم سبب کاهش انرژی مصرفی و افزایش زمان خشک شدن در خشک کردن گیاه آلوئه ورا گردید.
    کلیدواژگان: خشک کردن، آلوئه ورا، مدل سازی ریاضی، انرژی مصرفی
  • محمد اسماعیلی ادبی*، سید رضا موسوی سیدی، داود کلانتری، احمد تقی زاده صفحات 85-93
    تحقیق حاضر به منظور بررسی پارامترهای کیفی فرآیند خشک کردن گیاه دارویی آلوئه ورا در سه دمای (40، 50 و °C 60)، سرعت جریان هوای (5/0، 1 و m/s 5/1) و بازگردش هوای گرم (0، 50 و 75%) به منظور کاهش ضایعات انجام گردیده است. نتایج نشان داد که با افزایش دما، نمونه ها مقاومت کمتری در مقابل تغییر رنگ از خود نشان دادند. بیشترین اختلاف مربوط به ژل خشک شده در دمای 70 درجه سلسیوس بود به طوری که افزایش دما و سرعت هوا سبب افزایش این شاخص شد. همچنین بیشترین تغییرات مقدار pH و چروکیدگی در دمای 60 درجه سلسیوس سرعت هوای 5/1 متر بر ثانیه به ترتیب به میزان 58/0 و 2/86% در حالت بدون بازگردش هوای گرم و کمترین تغییرات مقدار pH و چروکیدگی در دمای 40 درجه سلسیوس سرعت هوای 5/0 متر بر ثانیه به ترتیب به میزان 30/0 و 6/70% در حالت بازگردش 75% هوای گرم اتفاق افتاد. بالاترین مقدار بازجذب آب نسبت به ماده خشک (کیلوگرم آب به کیلوگرم ماده خشک) به میزان 301% در دمای40 درجه سلسیوس و سرعت جریان هوای 5/0 متر بر ثانیه در حالت 75% بازگردش هوای گرم و کمترین مقدار بازجذب به میزان 199% در دمای 60 درجه سلسیوس و سرعت جریان هوای 5/1 متر بر ثانیه در حالت بدون بازگردش هوای گرم اتفاق افتاد.
    کلیدواژگان: تغییرات کیفی، خشک کن بازگردشی، آلوئه ورا، خشک کردن
  • سیده مرضیه میرزایی، علی محمدی ثانی * صفحات 95-104
    پایدارکننده ها گروهی از بیوپلیمرها می باشند که در فرمولاسیون بستنی به منظور ایجاد بافت نرم، یکنواختی در محصول، کاهش رشد کریستال های یخ و لاکتوز در دوره نگهداری و افزایش مقاومت به ذوب به کار گرفته می شوند. از جمله این عوامل هیدروکلوئیدها هستند. هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر جایگزینی ثعلب با صمغ دانه مرو (به عنوان یکی از منابع بومی صمغ) در سطوح 1/0 و 2/0 درصد بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی و حسی بستنی سنتی بود. بدین منظور بعد از تولید نمونه ها؛ آزمون های فیزیکوشیمیایی شامل سنجش مقاومت به ذوب، pH و وزن مخصوص؛ و آزمون های حسی شامل سنجش احساس سردی، ویسکوزیته، سرعت آب شدن و پذیرش کلی انجام گردیدند. نتایج نشان داد صمغ دانه مرو عملکردی مشابه و گاهی بهتر از ثعلب داشته است. بیشترین میزان مقاومت به ذوب (5/80 %)، سرعت آب شدن (25/8) و پذیرش کلی (6875/6) مربوط به نمونه های حاوی صمغ مرو بود. همچنین بیشترین میزان pH (615/6)، وزن مخصوص(0693/1)، احساس سردی (875/8) و ویسکوزیته (375/5) برای نمونه های حاوی ثعلب بدست آمد. با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش می توان گفت که صمغ دانه مرو که هیدروکلوئیدی بومی است، می تواند جایگزین مناسبی برای ثعلب باشد.
    کلیدواژگان: صمغ دانه مرو، ثعلب، بستنی سنتی، پایدارکننده، هیدروکلوئید بومی
  • مهسا مکوندی، وجیهه فدایی نوغانی*، کیانوش خسروی دارانی صفحات 105-119
    در این تحقیق، اثر کمبوجا بر خواص فیزیکوشیمیایی (pH، اسیدیته، آب اندازی، گرانروی، ویتامین C و اتانول) و پذیرش کلی نمونه های ماست در طول دوره نگهداری 21 روزه در دمای 8 درجه سانتی گراد بررسی گردید. بدین ترتیب که مقادیر 5، 10و 15 درصد (حجمی/حجمی) از عصاره کمبوجای کشت داده شده بر چای سیاه همراه با آغازگر ماست برای تولید نمونه های ماست فراسودمند به شیر با 2/2 درصد چربی تلقیح شد. در ضمن، از آغازگر ماست جهت تولید نمونه کنترل استفاده گردید. تخمیر در تمامی نمونه ها در هنگام رسیدن pH به 6/4، متوقف شد. نتایج نشان داد که در طول دوره نگهداری، کاهش pH و افزایش اسیدیته در نمونه ها جزئی بود (01/0p<) و این تغییرات با افزایش غلظت عصاره کمبوجا در حد بسیار کمتری در قیاس با نمونه کنترل مشاهده گردید (01/0p<)؛ آب اندازی در نمونه ها (مشابه نمونه کنترل) افزایش و گرانروی کاهش یافت (01/0p<) و با افزایش غلظت عصاره کمبوجا، میزان آب اندازی در نمونه ها بیشتر و گرانروی کمتر شد (01/0p<)؛ میزان ویتامین C در نمونه ها کاهش و میزان اتانول در حد بسیار کمی افزایش یافت (01/0p<) و مقادیر ویتامین C و اتانول با افزایش غلظت عصاره کمبوجا افزایش یافتند (01/0p<). با افزایش غلظت عصاره کمبوجا، امتیاز پذیرش کلی در نمونه ها کمتر شد (01/0p<) و با گذشت زمان نگهداری، این امتیاز در مقایسه با نمونه کنترل در حد کم تری کاهش یافت (01/0p<). بهترین ویژگی های فیزیکوشیمیایی و حسی (پس از تولید و در طول دوره نگهداری) در نمونه حاوی آغازگر ماست و 5 درصد عصاره کمبوجا مشاهده شد.
    کلیدواژگان: ماست، کمبوجا، باکتریهای آغازگر ماست، خواص فیزیکوشیمیایی، پذیرش کلی
  • نرجس گرجی، محمد تقی گلمکانی*، غلامرضا مصباحی، مهرداد نیاکوثری، محمد هادی اسکندری، سارا مزیدی صفحات 121-133
    در این پژوهش، روغن دانه نارنج (Citrus aurantium) با روش های استخراج به کمک امواج فراصوت، الکترومنتل و سوکسله استخراج شد و خصوصیات فیزیکی (وزن مخصوص، ضریب شکست، نقطه ذوب، ویسکوزیته و رنگ) و شیمیایی (عدد صابونی، عدد استری، عدد اسیدی، اسیدیته، عدد پراکسید و عدد یدی) روغن های استخراج شده مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که برخی خصوصیات فیزیکوشیمیایی روغن دانه نارنج مانند عدد اسیدی، اسیدیته، عدد پراکسید، عدد یدی، نقطه ذوب، ویسکوزیته و رنگ تحت تاثیر روش استخراج بوده و برخی ویژگی های دیگر مانند عدد صابونی، عدد استری، وزن مخصوص و ضریب شکست آن تحت تاثیر روش استخراج نمی باشند. علاوه بر این، نتایج این پژوهش مشخص کرد که روغن دانه نارنج دارای مزایایی نظیر اسیدهای چرب آزاد، عدد اسیدی، عدد پراکسید و نقطه ذوب پایین و همچنین عدد صابونی و عدد استری بالا می باشد. از این رو، می توان روغن دانه نارنج را به عنوان یک روغن خوراکی مناسب معرفی کرد.
    کلیدواژگان: دانه نارنج، استخراج، روغن، امواج فراصوت
  • سجاد نادری پاریزی *، بابک بهشتی، امیدرضا روستاپور صفحات 135-143
    پسته بعنوان یک کالای ارزشمند نقش مهمی در صادرات غیر نفتی کشور ایران را ایفا می کند. نحوه خشک کردن تاثیر قابل توجهی بر کیفیت نهایی محصول خشک شده دارد. روش های خشک کردن پسته متفاوت هستند ولی همواره نیاز به روشی سریع، بهداشتی و مطمئن احساس می شود. در این تحقیق اثر پارامترهای دما در سه سطح 40، 50 و °C60 و سرعت چرخش در سه سطح 5، 10 و 15 دور در دقیقه بر درصد کاهش زمان خشک شدن یک رقم پسته متداول ایرانی (کله قوچی) در خشک کن چرخشی هوشمند تحت خلاء بررسی شد. این خشک کن شامل یک استوانه دوار است که در محیط خلاء و با به کارگیری یک گرم کن دوقلوی برقی فرآیند خشک کردن پسته را انجام می دهد. در این راستا منحنی های سینتیک خشک شدن تعیین و داده های آزمایش با استفاده از نرم افزار SPSS 19 تجزیه و تحلیل آماری شد. بر اساس نتایج به دست آمده، دما و سرعت چرخش تاثیر معنی داری بر مدت زمان خشک شدن داشته است. کمترین زمان خشک شدن در دمای °C60 و سرعت دورانی rpm15 همزن معادل با 185 دقیقه و بیشترین زمان در دمای °C40 و سرعت دورانی rpm5 معادل با 325 دقیقه بوده است. افزایش دما باعث افزایش سرعت خشک شدن در سطح معنی داری 1% شده است، بطوریکه افزایش دما از 40 به °C50 باعث کاهش 25% و افزایش دما از 40 به °C60 باعث کاهش 39% زمان خشک شدن می شود.
    کلیدواژگان: خشک کن، چرخشی، خلاء، سینتیک خشک شدن، درصد کاهش زمان خشک شدن
  • مریم عجم، راضیه نیازمند، اشرف گوهری اردبیلی صفحات 145-153
    هدف از این پژوهش بررسی اثر دمای سرخ کردن و جایگزینی ایزوله پروتئینی سویا با آرد گندم بر ویژگی های شیمیایی دونات بود. بدین منظور نمونه های دونات با جایگزینی 3 و 7 درصد SPIبا آرد گندم نول فرموله و سپس در دماهای150، 165 و 180 درجه سانتیگراد سرخ شدند. پارامترهای محتوی رطوبت، محتوی روغن، عدد اسیدی و پراکسید دونات و آزمون حسی مورد بررسی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از طرح فاکتوریل در قالب کاملا تصادفی در نرم افزارMinitab 16 انجام شد. میانگین ها به کمک آزمون دانکن (05/0>p) با یکدیگر مقایسه شدند. نتایج نشان داد که افزایش درصد جایگزینی SPI با آرد گندم و افزایش درجه حرارت موجب افزایش محتوی رطوبت و کاهش محتوی روغن در نمونه های دونات شد (05/0>p). افزایش دما از 150 درجه سانتیگراد به 180 درجه سانتیگراد در فرایند سرخ کردن نمونه های دونات تهیه شده با آرد گندم، 3 درصد SPI و 7 درصد SPI به ترتیب منجر به 66/0، 64/0 و 51/0 واحد افزایش در عدد اسیدی روغن جذب شده در آن ها گردید نتایج تجزیه واریانس حاکی از اثر معنی دار نوع آرد بر میزان هیدروپراکسیدها در روغن جذب شده در نمونه های دونات بود (05/0>p). اما نتایج مقایسه میانگین نشان داد که این اثر از روند مشخصی تبعیت نمی کند. از نظر ارزیاب ها نمونه های دونات هیچ گونه تفاوت معنی داری از لحاظ ارزیابی حسی با یکدیگر نداشتند (05/0>p).
    کلیدواژگان: دونات، جذب روغن، دما، SPI
  • علی اصغر خانی پور*، مینا احمدی، مینا سیف زاده، قربان زارع گشتی، کامران زلفی نژاد صفحات 155-163
    ماهی کاراس (Carassiu sauratus) یکی از ماهیان در صید اقتصادی صیادان تالاب بندر انزلی بوده که بدلیل قیمت کم آن و حجم بالای صید در سالهای اخیر تقاضای مصرف زیادی بخصوص در اقشار کم درآمد جامعه پیدا نموده است. این مطالعه با هدف بررسی میزان تجمع مواد آلاینده فلزات سنگین کادمیوم، سرب و روی در بافت خوراکی عضله ماهی کاراس در سه ایستگاه (غرب، مرکزی و شرق) از تالاب انزلی در سال 1391 صورت گرفت. دراین تحقیق بصورت تصادفی از هر ایستگاه 10 نمونه ماهی در اوزان استاندارد به روش صید با تور گوشگیر صید شد. پس از جداسازی بافت، هضم شیمیایی نمونه ها با روش هضم ترو مخلوط اسید(HNO3/HCLO4) انجام گرفت. غلظت فلزات سنگین با کمک دستگاه جذب اتمی (Shimadzo،Japan،model AA/680) اندازه گیری شد. میزان این عناصر با استانداردهای غذا و داروی آمریکا (FDA) و سازمان بهداشت جهانی (WHO) مقایسه شد. میانگین غلظت فلز کادمیوم در ماهی کاراس تالاب غرب برابر 07/0 و در تالاب شرق و تالاب مرکزی05/0وزن خشک بود. میانگین غلظت فلز سرب در ماهی کاراس تالاب غرب، مرکزی، شرق به ترتیب 69/0، 53/0، 68/0وزن خشک بود. میانگین غلظت فلز روی در ماهی کاراس تالاب غرب، مرکزی، تالاب شرق به ترتیب 45/58، 4/46، 7/49وزن خشک بود. در این بررسی غلظت کادمیوم، سرب و روی در بافت عضله ماهی کاراس بین ایستگاه های مورد مطالعه اختلاف معنی داری نداشت (05/ 0P>). نتایج بدست آمده نشان داد که بجز غلظت کادمیوم، غلظت سرب و روی به ترتیب از حد مجاز استاندارد های FDA، WHO بالاتر می باشد. افزایش این فلزات می تواند یک هشدار برای تهدید سلامت مصرف این ماهی در گروه های آسیب پذیر جامعه باشد
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، ماهی کاراس، تالاب انزلی، بافت خوراکی
  • رضوان مفیدی*، محمد سعید یارمند، محمد امین محمدی فر، رضا افشین پژوه، وحید جمالی ماربینی صفحات 165-176
    فرآورده های خمیری از محصولات پرمصرف غلاتی هستند که در حال حاضر مصرف آن در سراسر جهان رو به گسترش است. در کشور ما به علت عدم کشت کافی گندم دوروم و همچنین استفاده از فناوری قدیمی، تولید محصول مرغوب با مشکلات فراوانی روبروست. به این منظور ویژگی های فیزیکی و شیمیایی سمولینا و خصوصیات کیفی فرآورده های خمیری تولیدی با قالب پیکولی از سه واریته گندم سخت قابل دسترس در ایران به نام های چمران، سایسون، مروارید و دو لاین به نام های لاین A و 91-08-N بررسی شد. از گندم دوروم بهرنگ به عنوان شاهد استفاده گردید. برخی روابط قوی بین ویژگی های سمولینا از جمله پروتئین، گلوتن مرطوب و خشک، شاخص گلوتن و کیفت پخت فرآورده های خمیری به دست آمد. در نهایت نتایج نشان داد که رقم چمران و لاین 91-08-N از نظر خصوصیات کلیدی تهیه فرآورده های خمیری (رنگ زرد، میزان پروتئین و کیفیت پخت) با گندم دوروم بهرنگ اختلاف معنی داری ندارند و می توان آنها را به عنوان گندم های برتر برای صنعت پاستا و ماکارونی معرفی کرد.
    کلیدواژگان: گندم سخت، فرآورده های خمیری، ویژگی های فیزیکی و شیمیایی، ویژگی های پخت
  • کاظم علیرضالو، جواد حصاری*، صدیف آزادمرد دمیرچی، صفر فرج نیا، بهرام فتحی آچاچلویی صفحات 177-189
    در این پژوهش ماست های تغلیظ شده تولوق، توربا و بسته بندی شده در بسته های پلی اتیلنی به همراه ماست کنترل از لحاظ ویژگی های فیزیکی-شیمیایی مانند pH، اسیدیته، میزان ماده خشک، پروتئین، چربی، نمک، لیپولیز و سینرسیس، نحوه پروتئولیز و امتیازهای حسی در طول 60 روز نگهداری مورد ارزیابی قرار گرفتند. در ماست های آنالیز شده میزان pH 56/4-89/3، اسیدیته 70/1-94/0 درصد اسید لاکتیک، ماده خشک 5/37-5/12%، پروتئین 5/12-7/3%، چربی 9/17-9/2%، نمک 3/1-20/0% و سینرسیس 5/61-5/18% بودند. در تمامی نمونه های ماست در طی زمان نگهداری میزان لیپولیز افزایش یافت، همچنین میزان لیپولیز در ماست های تغلیظ شده به صورت معنی داری (05/0> P) پائین تر از ماست کنترل بود که امری مطلوب می باشد. با توجه به الگوی پروتئولیز نمونه های ماست مشخص شد که درصد SN/TN (ازت محلول در 4=pH به ازت کل) و NPN/TN (ازت غیرپروتئینی به ازت کل) در ماست های کنترل و بسته بندی در طی زمان نگهداری به صورت معنی داری (05/0> P) افزایش یافت، درحالیکه در ماست های تولوق و توربا این مقادیر تا روز 30 کاهش و از روز 30 تا 60 به طور معنی داری (05/0> P) افزایش پیدا کرد. شکل الکتروفورتوگرام نشان داد که شدت هیدرولیز αs1-کازئین و β-کازئین در ماست های تولوق بیشتر از سایر نمونه ها بود که علت پروتئولیز بالاتر ماست تولوق می تواند احتمالا مربوط به وجود برخی عوامل باکتری هایی و آنزیم هایی باشد که در جداره داخلی کیسه تولوق قرار دارند. نتایج نشان داد که ماست تولوق علاوه بر ویژگی های تغذیه ای و کیفیت میکروبیولوژیکی مطلوب دارای زمان ماندگاری بالایی نیز می باشد و می تواند به عنوان یک محصول لبنی با ارزش معرفی شود.
    کلیدواژگان: ماست تولوق و توربا، ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و حسی، لیپولیز، پروتئولیز
|
  • Farideh Tabataba I. Yazdi, Ali Reza Vasi I., Behrooz Alizade Behbahani Pages 1-14
    Kimchi is a general term for fermented vegetables.The aim of this study was to isolate and identify the Lactic Acid Bacteria involved in spontaneous fermentation of this product used biochemical and molecular methods. In this study, after successive culture on specific media, in order to classify of 85 selected isolates that according to preliminary experiments seemed Lactic Acid Bacteria, physiological and biochemical tests were done and then fermentation of 10 different carbohydrates were performed. Based on these tests, 85 isolates were divided into 10 groups. Some isolates were selected from each group and 16S rRNA was amplified using universal primers. Diversity of lactic acid bacteria in Kimichi was as followings: Lactobacillus plantarum (41.17%), Lactobacillus fermentum (9.41%), Enterococcus faecalis (3.52%), Enterococcus faecium (7.06%), Leuconostoc citreum (2.35%), Leuconostoc mesenteroides (3.52%), Pediococcus pentosaceus (8.23%), Wisella cibaria (24.70%). This fermented product has a wide microbial diversity which originates from natural microbiota presented in the raw vegetable. Lactic acid bacteria can produce a variety of acids and enzymes which play an important role in development of unique flavor and tasteTherefore, this strains that isolated from Kimchi can be used in the food industry.
    Keywords: Kimchi, Lactic flora, Biochemical tests, 16S rRNA
  • Roya Kazemi Zadeh, Vajihe Fadai Noghani* Pages 15-24
    Pomegranate fruits peel is an inedible part obtained during processing of pomegranate juice. Pomegranate peel is a rich source of tannins, flavonoids and other phenolic compounds. The palm syrup has unique odor and taste; it has high potential to be a new sweetener which is natural and chemical-free. In this study, the effect of aqueous extract of pomegranate peel adding at levels 10%, 20%, 30% and palm syrup adding at levels 2%, 4%, 6% on some physicochemical (pH, titratable acidity, total solid and viscosity) and overall acceptability of functional flavored milk was investigated during 21-day cold storage. The milk used for producing functional flavored milk samples was preheated at 50ºC, palm syrup and pomegranate peel extract were added to milk and were mixed for 5 minutes; then, The mix was heated at 75ºC for 15 minutes. After cooling at 25°C, flavored milk samples were hold at 4ºC. Acording to present research, with adding pomegranate peel extract pH, viscosity and total solid decreased (p<0.01); however, titratable acidity increased (p<0.01). Reduction in pomegranate peel extract levels improved overall acceptability of functional flavored milk samples (p<0.01). With adding palm syrup, titratable acidity (p<0.05) and total solid (p<0.01) decreased; however, pH and viscosity increased (p<0.01). With adding different amounts of palm syrup, there was no different in sensory properties of flavored milk samples (p>0.05). In terms of overall acceptability, functional flavored milk sample containing 10% pomegranate peel extract and 4% palm syrup gained the highest score in comparison with the other samples.
    Keywords: Flavored milk, Pomegranate peel extract, Palm syrup, Overall acceptability, Physicochemical properties
  • Vahideh Sheikh Zadeh, Esmaiil Ataye Salehi*, Mohammad Hossein Hadad Khoda Parast Pages 25-34
    Nowadays, the investigations on sugar replacement with other sweeteners increased because of the relation of sugar consumption with some diseases such as blood pressure, dental decay, obesity and increment of the glucose and insulin which especially is dangerous in diabetic patients. In this study, sugar was replaced in 5 levels (0, 25, 50, 75 & 100%) with date puree in dunat formulation and physicochemical and sensory properties and shelf life of final product were assessed. Results showed that moisture and water activity values increased with more replacement of dunat was decreased in 75% replacement level. The oil uptake percent and special volume decreased from 50% and 75% replacement levels, respectively. Although L٭ and b٭ values of the dunat crust was decreased in 50% and higher replacement levels in compared with control sample, a٭ value was increased in 25% and higher replacement levels. While the a٭ value of the dunat crumb increased in 25% and higher replacement levels, L٭ and b٭ values decreased from 25% and 50% replacement levels, respectively. Results from panelist’s assessment also hadn’t significant difference with control sample up to 50% replacement level. Results from this study showed that 50% replacement of sugar with date puree in dunat formulation not only keep appropriate sensorial properties of products, but also reduce oil uptake in a significance difference in compared to control sample and in special volume and porosity, treated samples haven’t significance difference with control sample. Also increment in replacement level up to 50% of date puree, whilst increase moisture and decrease hardness of products in each three period times and regard to water activity value, lead to increase in dunat maintenances time.
    Keywords: Date, Staling, Dunat, Sensory properties
  • Farideh Tabataba I. Yazdi *, Samira Moradi, Behrooz Ali Zadeh Behbahani, Ali Reza Vasi I., Seyed Ali Mortazavi Pages 35-50
    Kimchi is a fermented herbal supplement, and appetizer that according to a raw material, process and geographical location are classified more than161 types. In this study, after kimchi production, isolation and identification of microorganisms was performed by molecular method. Lipase producing strain, Trichosporon asahii was isolated from kimchi sample (19.01 ±3 U/ml). The various medium components and culture parameters to achieve a more cost effective and economically viable bioprocess were screened and optimized using Design Expert software. PBdesignsare used to screen the most effective variables on lipase production that fermentation temperature and initial pHfor 48 hours 30. According to the results, extract of nigella sativa, olive oil, yeast extract, magnesium chloride, respectively, were the most variable. Variable particle size and pepton ehavenegative effect. The variable selection and optimization on was performed more efficiently. Finally, lipase activity was 35 ± 0.5 U/ml in the optimal conditions using a medium containing15% sativa extract, 10 g/l yeast extract, 22.5 g/l olive oiland25 mM/l magnesium chloride in the rotation speed of 150 rpm, respectively, as well as enzyme activityafter84/1times the optimal state before optimization. The kinetic parameters V (max) and K (m) was 0.367 mM / min and 0.53 mM through Michaelis–Menten Chart, respectively. Low Km indicates high affinity between enzyme and substrate and high Vmax demonstrates high catalytic performance of the enzyme
    Keywords: Kimchi, lipase activity, Trichosporon asahii, Optimization
  • Gisoo Maleki, Mostafa Mazaheri Tehrani *, Fatemeh Shokrolahi Pages 51-62
    Gluten-free formulations are often supplemented with proteins to improve their quality. The objectives of this work were to assess the impact of different concentration of soy flour in addition to 2% of carboxy methyl cellulose on gluten-free bread quality parameters. Therefore, soy flour and rice flour were combined respectively in concentrations: 0% & 100%, 10% & 90%, 20% &80%, and 30% & 70%. Soy flour addition had had positive effect on farinograph properties of dough such as water absorption. Adding soy flour up to 10% caused positive and significant differences in physical properties of bread such as specific volume, crumb hardness, and porosity. Colorimetric factors, except for L*, were not influenced by soy flour. Pictures obtained from SEM showed that bread containing 10% of soy flour had the best texture and rice bread (100% rice flour) in the next order showed suitable and porous structure. Best score from organoleptic test was related to bread containing 10% soy flour getting the highest score in total acceptability. Generally, adding 10% soy flour resulted in reduction of undesirable properties of rice bread. However, increasing concentration resulted in negative effects on qualitative and sensory properties of bread.
    Keywords: Carboxymethyl cellulose, Gluten, free bread, Rice flour, Soy flour
  • Peiman Ghajar Beigi, Abolfazl Kamkar *, Ashraf Haj Hosseini, Ali Misaghi Pages 63-72
    Earlier toxicological studies demonstrated that acrylamide is carcinogenic and most acrylamide in food is formed when asparagine amino acid reacts with certain naturally occurring sugars such as glucose.Inhibition, even reduction, of acrylamide formation during processing of foods, can help to produce more healthy food and, consequently, promote food safety. The objective of this study was to investigate the effects of the autolysed yeast of Saccharomyces cerevisiae, vitamins niacin (B3) and pyridoxine (B6) on acrylamide formation in chemical model. In this study the effects of different concentrations (0.025, 0.25 and 0.5 mmol) of autolysed yeast of Saccharomyces cerevisiae, vitamins B3 and B6 on acrylamide formation were evaluated in a chemical model. The acrylamide level was determined by Gas chromatography- mass spectrometry (GC/MS). According to the results vitamins B3, B6 and autolysed yeast of Saccharomyces cerevisiae, could reduce effectively acrylamide formation and vitamin B3 at concentration of 0.5 mmol was the most effective (p<0.05). This study indicated that these three additives could significantly reduce the acrylamide formation.
    Keywords: Acrylamide, Vitamin B3, Vitamin B6, Autolysed yeast
  • Mohammad Esmaili Adabi*, Seyed Reza Mosavi Seyedi, Davood Kalantari, Babak Ghavami Adl Pages 73-83
    The research aimed at mathematical modeling, kinetics and energy consumption of a hot air dryer with air recycle (0, 50%, and 75%). A hot-air dryer capable of recycling the exhaust air was used. The experimental data were fitted to standard thin-layer drying models in MATLAB 2007. The best model was selected according to the coefficient of correlation (R2), chi-square (c2) and root mean squares error (RMSE). These indices showed that the Midilli et al. model has the best fit for explaining the experimental data. The required energy was minimum at 0.5 m/s and 60˚C for 0%, 50% and 75% recycled air levels and was maximum at 1.5 m/s and 40˚C for all recycling levels. The hot-air recirculating system also reduced energy requirements and increased the drying time for aloe vera.
    Keywords: Drying, Aloe Vera, mathematical modeling, Energy consumption
  • Mohammad Esmail Adabi*, Seyed Reza Mosavi Seyedi, Davood Kalantari, Ahmad Taghi Zadeh Pages 85-93
    Present study were investigated to evaluation the quality parameters in drying of Aloe vera in three temperatures (40, 50, 60 °C), air velocity (0.5, 1, 1/5 m/s) and hot air recycling (0, 50 and 75%) in order to reduce waste. The results showed that with increasing temperature, the samples showed less resistance to color change. The highest difference dried gel was at 70 °C so that the increasing air velocity and temperature was increased this index. Also, the maximum change pH and shrink were obtained to be 0.58 and 86.2%, at 60 °C and 1.5m/s respectively in case without recycling hot air, while its minimum value 0.3 and 70.6% were at 40 °C and 0.5m/s in case with 75% recycling hot air, respectively. The maximum value of rehydration water was obtained to be 301% at 40 °C and 0.5 m/s in case with 75% recycling hot air, while its minimum value 199% were at 60 °C and 1.5m/s in case without recycling hot air.
    Keywords: Quality change, Recycling dryer, Aloe Vera, drying
  • Marziyeh Mirza I., Ali Mohammadi Sani* Pages 95-104
    Stabilizers are a group of bio-polymers which are used in ice cream formulations in order to create soft texture, uniformity, reducing growth of ice crystals and lactose during storage and may be used to increase resistance to melting. Among these factors are hydrocolloids. The aim of this study was to investigate the effect of substituting Salep with Salvia macrosiphon boiss seed gum (as a source of native gum) at levels of 0.1 and 0.2% on physicochemical and sensory characteristics of traditional ice cream. Physicochemical tests including resistance to melting, pH and specific gravity; and sensory evaluation including measurement of intensity of coldness, viscosity, liquefying rate and total acceptance were analyzed. Results showed that Salvia macrosiphon boiss gum was more and less effective than Salep. The highest resistance to melting (80.5%), liquefying rate (8.25) and total acceptance (6.6) belonged to the sample containing Salvia macrosiphon boiss gum. The highest pH (6.6), gravity (1.06), intensity of coldness (8.87) and viscosity (5.3) was obtained for the sample containing Salep. According to the results Salvia macrosiphon boiss gum can be considered as a substitute for Salep.
    Keywords: Salvia macrosiphon Boiss seed gum, Salep, Traditional Ice Cream, Stabilizers, Hydrocolloids native
  • Mahsa Makvandi, Vajihe Fadai Noghani *, Kiyanoosh Khosravi Darani Pages 105-119
    In this research, the effect of kombucha on physicochemical (pH, acidity, syneresis, viscosity, vitamin C and ethanol) and overall acceptability of yogurt samples were measured during 21 days of storage at 8ºC. Thus the amounts of 5, 10 and 15 %(V/V) of concentrate of kombucha layer grown up on black tea, with yoghurt starter, were inoculated to the milk containing 2.2 % fat. Meanwhile, the yogurt starter was applied for producing control sample. Fermentation in all samples was stopped when the pH reached 4.6. The results showed that during the storage, decrease of pH and increase of acidity were minor (p<0.01), and with raising the kombucha concentration, these changes were significantly less than control sample (p<0.01); syneresis in all samples (the same as control) increased while viscosity decreased (p<0.01) and increasing of kombucha concentration was caused increase of syneresis and decrease of viscosity (p<0.01); vitamin C decreased and ethanol increased very little (p<0.01) and as the kombucha concentration increased, the quantities of vitamin C and ethanol increased (p<0.01). Raising the kombucha concentration caused reduction of overall acceptability score in samples (p<0.01); and during storage, this score decreased (p<0.01) a little in comparison with that in control sample. After production and during storage, the best physicochemical and sensory properties was observed in sample containing yogurt starter and 5% kombucha concentrate.
    Keywords: Yogurt, Kombucha, Yogurt starter bacteria, Physicochemical properties, Overall acceptability
  • Narjes Gorji, Mohammad Taghi Galamkani *, Gholam Reza Mesbahi, Mehrdad Niakosari, Mohammad Hadi Eskandari, Sara Mazidi Pages 121-133
    Sour-orange (Citrus aurantium) seed oil was extracted by ultrasound-assisted, heat reflux, and Soxhlet extraction methods and their physical (melting point, viscosity, specific gravity, refractive index, and color) and chemical (acid value, acidity, peroxide value, iodine value, saponification value, and ester value) properties were investigated. Results showed although that some properties of the sour-orange seed oil such as acid value, acidity, peroxide value, iodine value, melting point, viscosity, and color were affected by the extraction method but its other properties such as saponification value, ester value, specific gravity, and refractive index were not affected by extraction method. In addition, the results of this study indicated that the sour- orange seed oil has some advantages such as low free fatty acid, low acid value, low peroxide value, low melting point, high saponification value, and high ester value. Therefore, the sour-orange seed oil can be introduced as suitable edible oil.
    Keywords: Sour, orange seed, Extraction, Oil, Ultrasound
  • Sajjad Naderi Parizi *, Babak Beheshti, Omid Reza Roosta Pour Pages 135-143
    Pistachio plays an important role as exportation of Iran. The method of drying process has a remarkable influence on the quality of dried products. There are various methods for drying pistachio; however, choosing a suitable method of drying depends on reliability, healthiness and rapids. In current research, the effect of temperature in three levels of 40, 50 and 60°C and rotational speed of the dryer agitator in three levels of 5, 10 and 15rpm on reduction rate of drying period and drying kinetics of a common Iranian pistachio (Kalleh Ghoochi v.), in a new intelligent- vacuum rotary dryer, was investigated. This dryer was consisted of a cylindrical chamber and a twin electrical heater which dried products in a vacuum medium. The experimental data was analyzed in a statistical software "SPSS 10 " In accordance with the results, temperature and rotational speed of the agitator had a significant effect on drying period. When temperature and speed were 60°C and 15rpm respectively, drying period was short and equaled 185 min, but in temperature of 40°C and speed of 5rpm, drying period was long and equaled 325 min. Increasing the temperature also increased the rate of drying significantly. Results indicated that increasing temperature from 40°C to 50°C caused 25% decrease in the drying period and increasing temperature from 40°C to 60°C caused 39% decrease in drying period.
    Keywords: Dryer, Rotary, Vacuum, Drying kinetics, Time reduction percentage
  • Maryam Ajam, Raziyeh Niyazmand*, Ashraf Gohari Ardebili Pages 145-153
    The aim of this study was to investigate the effect of frying temperature and replacement of soybean protein isolate (SPI) with wheat flour on chemical characteristics doughnuts. For this purpose samples doughnuts formulated replacement 3 and 7 percent SPI with wheat flour null and then fried at temperatures 150, 165 and 180 °C. Parameters moisture content, fat content, acid value, peroxide value and sensory properties were investigated. Statistical analysis was performed using a completely randomized factorial design. Means were compared using Duncan's test (p≤0.05) with each other. The results shown that, with increasing temperature and percentage replacement of wheat flour with SPI led to increasing moisture content and the oil content decreased in samples were doughnuts. Temperature increases from 150 ° C to 180 ° C in the process frying doughnuts Samples prepared with wheat flour, 3% and 7% SPI led to Increasing acid value oil absorbed in their 0.66, 0.64, 0.51 unit, respectively. Results of variance analysis showed significant effect type flour on the amount of hydroperoxides on oil is absorbed on case of donuts (p≤0.05). The results of the comparison means showed not follow the effect of the specific. The raters doughnuts Samples no significant difference in terms of our sensory evaluation (p≤0.05).
    Keywords: Doughnuts, Oil uptake, temperature, SPI
  • Ali Asghar Khani Pour*, Mina Ahmadi, Mina Seif Zadeh, Ghorban Zare Gashti, Kamran Zolfi Nejad Pages 155-163
    Crucian carp (Carassiu sauratus) is one of the economic species of Anzali wetland. In recent years, the demand of high consumption was found, because of its low price and high level of catch. This study focused on accumulation of heavy metals(Cd, Pb and Zn) in the edible tissues of Crucian.Sampling were done in 3 stations (West,Center and East) of Anzali wetland in 1391. In this study 10samples were collected from each site in the standard weight by grill net, randomly. After separation of tissues, preparing of samples were conducted by using of wet digestion method and mixed acid (HNO3/HCLO4).After filtration, the prepared samples were determined for Cd, Pb and Zn by using a flam atomic absorption spectophotmeter (AA),SHIMADZU model 680.The levels of metals were compared with the standard of American Food and Drug Administration (FDA) and the world Health Organization (WHO). The average concentrations of cadmium in the soft tissue of crucian were 0.07, 0.05 and 0.05 μ g / g dry base for West, East and Center of Wetland. For Zinc, average concentrations for West,Center and East were 58.45, 46.4 and 49.7 μ g / g dw, respectively. The result showed that,there were not significant differences (P>0.05) between stations about the Cadmium, Lead and Zinc in the tissues of Crucian. Concentrations of Pb and Zn were higher than of standars levels of WHO and FDA.
    Keywords: Heavy metals, Cadmium, Lead, Zinc, Crucian carp, Anzali wetland, Edible tissue
  • Rezavan Mofidi *, Mohammad Saeed Yarmand, Mohammad Amin Mohammadi Far, Reza Afshin Pajuh, Vahid Jamali Marbini Pages 165-176
    Dough products are traditional and inexpensive food products that their consumption has increased. Unfortunately in our country due to lack of adequate cultivation of durum wheat, lack of appropriate technology for the production of durum wheat semolina and economic conditions for import of durum wheat, producing high quality dough product is faced with many problems. Also the price of durum wheat is more expensive than other wheat cultivars. In order to provide Dough products with good quality, in this study we investigate physicochemical properties of semolina and cooking qualities of dough products made from three different varieties of hard wheat namely Morvarid, Chamran, Sayson and two breeding lines namely A-line and N-80-19 line that are easy available in Iran. Behrang durum wheat is used as reference variety. Some strong relationships exist between semolina characteristics such as protein, wet gluten, gluten index and dough product quality. Finally the results show that Chamran and N-80-19 cultivars based on key features of dough product (yellow color, protein content and cooking quality) have no significant difference with control sample and they can be introduced as the best wheat to dough products industry.
    Keywords: Hard wheat, Dough products, Physicochemical properties, Cooking quality
  • Kazem Alireza Loo, Javad Hesari*, Sodeif Azad Mard Damirchi, Safar Faraj Niya, Bahram Fathi Achachloi Pages 177-189
    In this study, concentrated yoghurts were produced in four methods, Tuluq and Torba bags, packed in polyethylene containers and physicochemical such as pH, acidity, total solid, protein, fat and salt content, lipolysis, syneresis, proteolysis and sensory properties was evaluated with control yoghurt during 60 days storage period. In analysied samples yoghurt, pH were (3.89-4.56), acidity (0.94-1.70 g/100 g), total solid (12.5-37.5%), protein (3.7-12.5%), fat (2.9-17.9%), salt (0.2-1.3%) content and syneresis (18.5-61.5%). In the of all yoghurt samples, lipolysis increased during storage. Also, in concentrated yoghurts lipolysis was significantly (P>0.05) lower than control yoghurt during storage period. The percentage of pH 4.6-soluble nitrogen/Total nitrogen and Non-protein nitrogen/Total nitrogen in packed and control yoghurt samples increased significantly (P>0.05) during storage but in Tuluq and Torba yoghurts decreased during first 30 days and then increased significantly (P>0.05). Electrophoretic pattern showed that degradation of αs1- and β-casein were considerable in Tuluq yoghurt. This might be due to endogenous surface bacteria and yeasts activities on Tuluq bag. It was concluded that Tuluq yoghurt had high quality and long shelf-life and it is introduced as a valuable dairy product.
    Keywords: Tuluq, Torba yoghurts, Physicochemical, sensory properties, Lipolysis, Proteolysis